Férfias játékok III. – Rendőrháború 2.

2014 augusztus 16 3:56 du.18 hozzászólás

A Lázár-Pintér Háború egyik leglátványosabb ütközete, nem is akármilyen méretű, a Fidesz kormányzásának elején kirobbant. Megvárták még az őszi önkormányzati választást, és aztán durrbele. Biztosan emlékeznek az Olvasók a rendvédelmisek nagy tüntetéseire, mikor rendőr állt rendőrrel szemben az utcán, tűzoltók hozták helyre a tűzoltók által megnyitott utcai tűzcsapokat, meg az egész Nagy Balhéra. Ennek az alapja annyi volt, hogy a Fidesz parlamenti frakciója beleállt a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjának elvételébe. Akkor ezt költségvetési okokkal magyarázták, de a hátteret ismerőknek már akkor is kilógott a lóláb. Ami meg azóta költségvetési ügyekben 4 év alatt zajlott, az meg még a legnaivabbaknak is megmutatta: arra van pénz, amire akarják, arra meg nincs, amire nem.

A csipet csapat A csipet csapat

Tán elsiklott fölötte a Kedves Olvasó, ezért elmondom még egyszer, mert fontos: a Fidesz parlamenti frakciójából jött az indítvány. Nem a Belügyminisztériumból, Pintértől és nem Orbántól, a Miniszterelnökségről. hanem Lázártól. Honnan tudom? Kocsis Máté rendészeti bizottsági elnöktől. Ugyanis azonnal ütközőzónába került. Ha Pintér, mint belügyér hagyja az összes rendvédelmi dolgozó ilyen szerzett jogait kinyiffantani, akkor az amúgy a befolyása alatt lévő ágazatban a hatalma megrendül. És ez volt a valódi cél. Okos, bár gátlástalan húzás. Egy egész szektort lecsapni, azért cserébe, hogy a Belügy előbb-utóbb Lázáré lehessen: tipikusan az a teljesen amorális magatartás, amit Lázártól megszoktunk.

Pintér rettenetesen nehéz helyzetbe került. Nem mehetett szembe a Fidesz frakcióval, mert parlamenti minimál háttér nélkül tarthatatlan helyzetbe kerül, Orbán meg az ügyben hátradőlt, és kivárt. Leköteleződött Lázárnak addigi háttérjátszmái miatt, és hát Pintér elfoglalta a belügyminiszterséget, Lázár ekként jogosult volt egy kis bónuszra kárpótlásként. Viktor meg nagy egyensúlyozó művész, kedveli az oszd meg és uralkodj elvét és gyakorlatát, de gondolom ezzel nem mondtam újdonságot. Mindig egyszerre futtat két egymást gyűlölő riválist egy adott hatalmi szegmensben, hadd irtsák csak egymást, és így soha nincs a saját széke veszélyben, mert mindenki a Másikkal és nem Vele van elfoglalva. És a rendvédelmisek korengedményes nyugdíjának elvétele olyan ügy volt, amiben nem foglalt állást.

Tüntetésen

Nálam az ügy úgy jelentkezett, hogy Kocsissal próbáltuk kitalálni, hogy ússzuk meg úgy a dolgot, hogy neki ne kelljen egyikkel se szembefordulni. Lázár politikai versenytársa a Fidesz frakcióban a Rogán, így őt lehetett mozgósítani, hogy támadja hátba Lázárt, gyengítendő a Pintérre, és ekként a kettejük között ütközőponton lévő Kocsisra nehezedő nyomást. Ott üldögéltünk Kocsis konyhájában a Baross utcában és szívtuk egyik cigit a másik után. Lehetett volna kompromisszumot kötni, mert még racionális is lett volna. Valóban voltak túlzásba vitt korengedményes nyugdíjak, bőséggel ritkítani lehetett volna azokon, de az általános rendszert teljesen megszüntetni: ez indokolhatatlan volt. És persze az összes rendvédelmis szakszervezet közben már Kocsist csesztette, mint parlamenti bizottságelnököt. A Szakszervezetek is belementek volna egy józan középutas verzióba, Pintér is elfogadta volna, Kocsis tehát ebbe az irányba ment.

Csakhogy Lázár nem akart kompromisszumot. Ráhörgött Kocsisra, hogy tudja a dolgát, nem azért foglalhatta el a Lázár által még melegen átadott bizottságelnöki széket, hogy azt komolyan is vegye. Tessék a frakció akaratát képviselni, vagy egyszerre lesz kirúgva a bizottságelnöki és a szintén Lázártól megkapott frakcióvezető-helyettesi székből. És ez volt az az első pillanat, amikor Kocsis stratégiai kérdésben nem hallgatott rám. Én ugyanis azt mondtam neki, hogy ennél jobb nem is történhet vele. Visszaáll az eredeti szitu, lesz belőle mezei parlamenti képviselő, megszabadul a pártpozícióktól, kikerül a Lázár-Pintér háborúból. Úgyhogy csak rúgassa ki magát a fontos posztokról, és térjünk vissza a Nyolcker ügyeire. De nem, tán hiúságból, tán mert vérszemet kapott: behódolt Lázárnak, és saját kompromisszumos, a szakszervezetek és Pintér által is elfogadható javaslatát visszavonta. Hiba volt. Ha úgy tetszik ez volt az Ősbűn.

Végtelen cinikus Lázár akcióval a törvény elfogadva, és Pintér odadobva a saját ágazatának: nesze, nyugtasd meg őket, magyarázd el nekik, hogy ez van. És nagyon kemény csapda is. Hiszen ha Pintér elveszti a törvény betartatásával a hatalmi hátterét jelentő rendvédelmi szervezeteket, akkor már csak idő kérdése, és Lázár elfoglalhatja a kiszemelt belügyi tárcát. Ha meg nem megy bele a partiba, és lemond, akkor ugyanaz a helyzet. Ha pedig nem hajtja végre a törvényt, szabotál, szervezkedik, akkor meg Orbán kap szabat kezet Pintér eltávolítására. Szóval Pintér élete legnehezebb feladata elé került. Biztos emlékeznek az Olvasók, mikor kiment a rendvédelmis tüntetők közé. Elmagyarázni, megértetni azt, amivel maga sem értett egyet.

Győzelem!

A rendvédelmisek kemény emberek többnyire, szeretik a bátorságot. Így az a gesztus valójában egy tovaterjedő túlélési gyakorlat első akciója volt. Valszeg Pintér helyében mindenki lemondott volna egy ilyen helyzetben. De sokadszor mondom: Pintér az Pintér. Beleállt az ütközetbe, és ezernyi szálon sikerült is az idő folyamán megértetnie az ágazat nagyobb részével, hogy lassan majd helyrehozza a most elszenvedett károkat, csak most nem tehet semmit. És elfogadták. Üvöltve, dübörögve, amire minden okuk meg is volt, de végül Pintér viszonylag kis károkkal megúszta a dolgot. Ha ez nem így történik, a belügyminisztert már régóta Lázárnak hívnák, és bizony megtapasztalta volna az ország, hogy az mit jelent.

Szabó Gábor

18 hozzászólás

  • Nem baj, lesz majd Lázárból miniszterelnök. És meg fogjuk tapasztalni, hogy az mit jelent. Sejtéseim vannak. Még egy ilyen vércinikus faszit nem hordott hátán a magyar föld, mint ez a Lázár. Ez még Orbánnál is rosszabb.

  • http://www.index.hu/fech/2014/08/16/neonacike_lehet_a_fegyverbotranyt_borito_hirportal/ ami ezt a cikket illeti , ha tenyleg van lazar-pinter HABORU akkor orban ezt miert engedi ? amugy szerintem ez csacsisag , mert nincs ilyen haboru …..

  • burkus, hogy maga szerint csacsiság-e, vagy sem, teljesen érdektelen. valamit nagyon benézett: pintér MINDENT tud erről a rablóbandáról, és bőven van mivel a markában tartani őket. amikor távozott a deák térről, három páncélszekrénnyi TÜK-dosszié is ment vele.
    az is elkerülte a figyelmét, hogy orbán fő tevékenysége a divide & impera. ő nem avatkozik bele, hiszen nem róla van szó, ezek meg csak hadd gyepálják egymást.
    pintérnek amúgy is van egy külön asszója tasnádival is, ami egészen az egyikük haláláig fog tartani – mert hát, azért pintér füle mögött is van elég sok minden.
    corneliussal ellentétben én nem úgy vélem, hogy lázár miniszterelnöksége sokat számítana. orbán nem tűri a túlhatalmat, ugyanis azzal potenciális konkurenciájává válna ez a senkiházi.
    neki putyin a követendő példa, ami a prezidenciális rendszert illeti.
    lázár jelenlegi funkcionálisan mindent maga alá gyűrése orbán trükkjeinek egyike: pakoljon csak be mindent, ő azután nem szól bele, majd csak belebukik, ő meg széttárja a kezét – mint eddig mindig – és azt mondja: emberek, nem én voltam! slussz, az egyik ellenfél kipipálva.
    ha lázár közben kinyírja pintért? akkor a másik ellenfél van kipipálva, és ráér azon agyalni, hogy csinálja ki lázárt.

  • Orbán valamikori, esetleges visszavonulása után, még lehet Lázárból államelnök, miniszterelnök; attól függően, hogyan igazítják pillanatnyi igényeikhez az ország politikai berendezkedését. Persze ettől még belügyminiszter is lehet előtte. Ez a rezsim a magyar „társadalom” mentalitásából adódóan még évtizedekig is uralkodhat, egyre inkább egy harmadik világbeli országra emlékeztetve. A harmadik világbeli jellegű viszonyok Magyarország társadalmi, kulturális fejlettségéből következően természetesek, az ország csak földrajzi elhelyezkedését tekintve európai ország. Amikor pedig a jelenlegi rezsim majd valamikor megbukik, az nagy valószínűséggel külpolitikai körülmények következtében lesz, és nem azért mert a „szabadságharcos” magyarok felkelnek ellene. Amúgy naivság panaszkodni, hogy ” még egy ilyen vércinikus faszit nem hordott a hátán a magyar föld ” . Ez az ország az előbb említett okok miatt pont az ilyen féreg Lázárok országa; szinte természetes, hogy egy ilyen alakokat termel ki magából legfelsőbb pozíciókba.

  • eleftheria: két dolog. nem miniszterelnök, hanem miniszterálnok, és nem fejlettség, hanem fejletlenség.
    cserébe rohadtul büszkék vagyunk – a mire is? gondolom, a szabad pálinkafőzés jogára…aminek az eredménye rendesen meg is látszik a szavazófülkékben.
    erre gondolok:
    https://www.facebook.com/aktivradio/photos/a.10150151721315906.286251.152625990905/10152198716785906/?type=1

  • Ille:

    De az, hogy mi történik a szavazófülkékben 2010-ben számított utoljára. Inkább ahhoz kell az a bizonyos szabad pálinkafőzés más népbutító praktikákkal egyetemben ( no meg a némi aprópénzért kollaboráló álellenzéki „pártok” ), hogy ezt a tömegek ne vegyék észre. De lehet, hogy amúgy se érdekelné őket; úgy tűnik „jól” meg vannak demokrácia nélkül is, mint ahogyan eddig is a magyar történelem folyamán. Úgy fest hogy nem az utóbbi évek antidemokratikus fordulata az ideiglenes, rövid epizód a magyar történelemben hanem az 1989 és 2010 közötti kudarcot vallott demokratikus kísérlet; amely amúgy sem a magyar társadalom kezdeményezésre született, hanem a 80-as, 90-es évek fordulójának világpolitikai átrendeződései miatt jött létre. No persze az „oroszokat” is Orbán „küldte el” a Hősök terén állva…

  • elefheria: arról már februrár óta folytak a tárgyalások, lezárt ügy volt, hogy mennek, csak az volt a kérdés, mikor.
    orbán csak – jó szokása szerint – meglovagolta a helyzetet. műbalhé és blöff.
    nem tudom, magyar sajátosság-e, de nekem úgy tűnik, hogy a tömegek nem szeretnek gondolkodni, jobb az, ha megmondják, mit gondoljanak. nomeg jó, ha nem maguknak kell gondoskodni önmagukról, hanem az államnak.
    ahogy a hofi mondta: nyakig ülünk a szarban, de az összes reakció az, hogy ne mozogj, mert akkor hullámzik! 🙁

  • kedves donom, valahol, valamelyik nemzeti borásznál elfekvő szar borkészletek vannak…

  • Ille István
    2014 augusztus 17
    1:55 du.
    Én arra gondoltam, ha netalán leáll az orosz vodka üzemanyag, nehogy leálljanak azok a motorok a 6 literes átlagfogyasztással! 🙂

  • Ez az írás egy bődületes nagy marhaság. A rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjának elvételét már Gyurcsány Ferenc megígérte az IMF-nek, csak nem merte beváltani az igéretét mert éppen rágyújtották volna a parlamentet a tüntetők, ha az a néhány ezer rendőr nem védi meg.

    Pintér Sándor és Lázár János között súlycsoportilag nagyjából 3 nagyságrendnyi eltérés van. Ha „Sanyibácsi”-nak kicsit is útjába lenne Lázár Úr, akkor már nem lenne. Max aljegyzői állásban tengődhetne Nyírbolhás-külsőn.

    Az meg, hogy a rendvédelmisek felháborodása nem eszkalálódott tovább egyedül a semmitérő szakszervezeteiknek köszönhető, mert amikor ott volt a lehetőség, akkor megijedtek és fülük-farkuk behúzva eloldalogtak. Sokan álltunk ott akkor és csak annyit kellett volna mondani, hogy előre, e helyett a posztkomcsi, ál-érdekvédők megalkudtak és eladták magukat egy marék lencséért (még egy tálnyi se kellett nekik). Magukra hagyták az embereket, elárulták őket. Na de mit is várunk azoktól akik Lamperth Mónikával együtt pezsgőzve ünnepelték, hogy a tűzoltók és a rendőrök már 8 éve nem kaptak béremelést……… új fejesek jöttek, most azoknak nyaltak be…. és mára már 12 éve nem volt béremelés a hivatásosoknál!!!!

  • troll: ahhoz egy csöppet több kellene, mint hogy maga megállapítja, hogy ez a cikk micsoda. nem mellesleg álljon oda a cikk szerzője elé, és mondja nagy bátran a szemébe.
    igaz, a nickneve csak a vonalkódos alsójára jogosítja fel 😀

  • Troll

    Kösz’, hogy egy másik szemszögből is tájékoztattál.

  • jani: bámulom a végtelen hiszékenységét és naivitását…mitől is másik szemszög volt ez az izé?
    imf-lampert-lázár…csak egy hőzöngő kombináció, konkrétumok felsorolása nélkül – ahogy azt már a hátulrólbátor trolloktól megszokhattuk.
    a cikkíró adta hozzá a nevét. a troll meg nem.
    nameg az a rossz duma, a néhány ezer rendőrről…jó, ha volt 500…több ezer simán lenyomta volna a csőcseléket…

  • Ille István

    És az nem jutott eszébe, hogy a Troll esetleg Lázár? (Vagy Pintér) 🙁

  • jani: három okból nem.
    a) egyik sem olvassa a KMH-t, még csak kivonatos lapszemléjükben sincs benne.
    b) a cikkíró ezt az írást már korábban, márciusban jelentette meg,ez csak utánközlés, így hát semmi sem indokolja a trollkodást.
    c) egyikük se írt volna le ennyi marhaságot – ráadásul minden háttér nélkül, mint ez a troll. ha leírnak valamit, általában tényekre alapozzák.

  • Ille István

    Látja? Maga a naiv. Nem tudja, milyen rafináltak a politikusok. Lehet, hogy csak dezinformálni akarják, azért játsszák meg a hülyét. Ez pedig ciki lenne saját néven. 🙁 🙂

  • jani
    2014 augusztus 20
    9:48 de.
    Ez butaság!
    Ha reagálni akarnak, van a jobboldalnak számolatlan médiája. Ott közzé tennének egy általános cáfolatot, ami mond is valamit, meg nem is. Az még égőbb lenne, ha ellenzéki lapban kommentelnek. Sértené a büszkeségük. A troll, csak egy troll.