Csattanós lecke visszakézből

2014 augusztus 18 3:48 du.5 hozzászólás

Az idei nem a profi kertészek éve. Kezdődött a meggyel, folytatódott a paprikával, kajszi- meg őszibarackkal. Mindennek zuhant az ára. Hogy ebből a vevők jól jöttek ki? Kicsit. Nem főztek be, vagy fagyasztottak le több meggyet, mint máskor, pedig özönt kínált termelő, kofa, mindenki. Ki egy furgonnyi rekesszel, ki egy kosárkával. A Paposon élő (ez kaptárnyi falu Szabolcsban) Illés Antaléknak négy hektáron teremnek a meggyfák. Mit kezdjenek a kilónkénti ötven forintos árral? A leszedésre talán elég, a szállításra már nem futja.

Pedig Illésék magas szinten dolgoznak. Négy hektár dinnyéjüket oltott palántákkal ültetik be minden évben. Hogy milyen palántáról beszélek? Amikor kikel a dinnyemag, s kikel az a tökmag is, amelyre oltani akarják, akkor a dinnyét ráoltják az ellenállóbb, erősebb gyökérzetű tökre. Picike növénykét a picike növénykére. Ezreket. Hogy ez tudást, gyakorlatot és finom kezet igényel? Persze. A termés viszont nő, s a biztonsága is.

Most a dinnyeár is összeomlott. Már úgy tetszett, sikeres a két év előtti kartellezés – mert az volt, bárki tagadta -, hogy a dinnyét ne adják a boltokban kilónként száz forint alatt. Most is így indult a szezon. Sem kiskereskedő, sem hipermarket lánc nem merészelte lejjebb vinni az árat, noha a dinnye egyre kevésbé fogyott. Drágának találták a vevők. Száradt a szára, s apadt a belseje. De hát ki tudja, milyen hatóság ugrik neki a szegény boltosnak, ha nem alkalmazkodik a kartellárhoz. Pufoghatnak a milliós büntetések, ebben az országban immáron a rendszer lelke a büntetés.

A kartellár eddig is szembe került a valósággal, vagyis a fizetőképes kereslettel. Magyarán: voluntarizmus volt a javából. Akarnokság. Így álmodta meg a fődinnyés, a fideszes országgyűlési képviselő, akinek ez élete nagy dobása. Hogy a dinnyés ne járjon rosszul – elve alapján. Amíg az időjárás nem fogadta kegyeibe a termelőket, addig alig lehetett érezni a langyos keresletet. Az idén azonban minden összejött. Esett, ha kellett, máskor sütött a Nap hét ágra, ahogy a dinnye igényli.
Illésék szerint a megehetetlen dinnyehegy eredményezte, hogy mindegyik termelő ott ad el, ahol tud. És amennyiért veszik. Magyarán: teljes a káosz. Így szép az a kartellezés után. Amikor egy hatalom a gazdaság törvényeit saját gyártmányú jogszabállyal rúgja föl. (Ez is unortodoxia.) Törtetéssel, népámítással, miniszteri/államtitkári nyilvános dinnyekóstolással. Hadd csorogjon a plebsz nyála. Valameddig mendegél a rúgás nyomán az élet, aztán a gazdaság törvényei visszakézből csattanós leckét adnak a volontőrnek. E törvények objektívek, és akkor is azok, ha magasan ülő miniszterek vagy államtitkárok, netán hatalomittas képviselők tagadják a létezésüket.
Most ez következett be. Mert hát nem kartellezés kellett volna.

Kérdés, mi lehet ilyenkor a megoldás. Mit tesznek Európa fejlettebb országaiban, sőt az Egyesült Államokban a termelők? Egyszerű: szövetkezetet alakítanak az eladásra. (Most csak ezt említem, mert sok egyébre is összefognak, beszerzésre, gépvásárlásra, tápanyagpótlásra – pár éve Spanyolországban e célra akkora szövetkezet alakult, mint a Dunántúl -, hiszen a szövetkezet arra való, amire használják.)

Miért nincs például dinnyés szövetkezet? Van, több is. A hetven körüli termelői értékesítő szövetkezetünk (tész) és termelői csoportunk – ezek a zöldség és gyümölcs ágazat speciális formái – közül számos vette föl a tevékenységi körébe a dinnye forgalmazását. (A meggyét még több!) Nem támogatja ezeket a kormányzat? Támogatja. Megjegyzem, ész nélkül. E szférában ugyanis fejre állt a világ: egy szövetkezet több mint mondjuk harminc. Miért?

Mert a sok kicsi nem piaci tényező. Akkor se, ha a tagjai nem a nagybani piacokra viszik a termékeiket, hanem átadják azt a szövetkezetnek. Ez ugyan csak olyankor fordul elő, amikor értékesítési nehézségekkel küzdenek. A baj csak az, hogy ilyenkor a szövetkezet sem tud jó árat elérni. A piac végtelenül kegyetlen. Csak annak van standja, aki ki bírja küzdeni azt magának. A termelői értékesítő szövetkezeteink erre ma nem képesek.

Miért nincs életképes szövetkezeti mozgalom? Több oka van. (1) Kolhoznak rikácsolták a kisgazdák, lejáratva a gazdaszövetkezés nemes gondolatát. (Ne feledjük: a zöldség és gyümölcs ágazat tészeiről szóló első rendeletét 1998-ban Torgyán József írta alá. Nem volt sikeres.) (2) A hangadóknak nem érdekük a szövetkezet léte. (3) A mostani kormányzat retteg minden kezdeményezéstől, amiben erőt sejt.

A hatásos szövetkezésnek azonban más feltételei is lennének. (4) Erős szövetkezetet csak erős (méretgazdaságos) üzemek képesek fenntartani. Ilyenek hazánkban, a kertészet ágazataiban gyakorlatilag nincsenek. (5) Aztán a nálunk dívó, Európa 19. századát idéző feketegazdaságot is föl kellene számolni. De hát nem. Nem fér össze a populizmussal. S ezt eddig minden kormányunk bizonyította.

És a kertészek megpróbáltatásaiban az igazi haddelhadd most kezdődik. Augusztus végén kezdődik az almaszüret, ám úgy 150-200 ezer tonna almának sehol nincs helye. Se asztalon, se exportban, se léüzemben.

Kun István publicista

5 hozzászólás

  • A szövetkezetből még egy gondolat kimaradt. Az áru mennyiségének szabályozása. Amikor nem mindenki ugyanazt termeli eladhatatlan áruhegyeket létrehozva, hanem megosztva a dolgokat a föld sajátosságait is figyelembe véve. Leosztható még tudás alapon, befektetés megosztáson, és nagyon sok szempont alapján. A piac szabályozása a termelőkön múlik, múlhatna ha nem az államra várnának hanem létrehozzák az egyesülést.
    Természetesen néhány nagyobb gazdálkodónak ez nem tetszik, hiszen létrejön számukra egy konkurencia. Ezért propagandát fojtatnak ellene, de valahol, és valamikor a kicsiknek is fel kellene nőni már.

  • Kedves Szerző! Akkor vajon miért nem kapható 400 forint alatt gyümölcs? (Persze tudom, álnaív kérdés volt, nem kell válaszolni rá.)

  • talalom

    van 400 alatt gyümölcs, csak azt úgy hívják banán

  • Nekem csak két comment jelent meg.

  • kun istván: pedig ott van számszerűen négy. akadt több is, de azt az elmebeteg burkus követte el, és azok automatikusan a szemétbe kerülnek.