Montreál öt millió dolláros napsütése…

2014 augusztus 23 7:18 du.4 hozzászólás

A Montreáli Szépművészeti Múzeum Michal és Renata Hornstein épülete előtt kiállított, üvegből készült absztrakt nap annyira elnyerte a helyi lakosság tetszését, hogy 5 millió dollárt próbál összegyűjteni a közintézmény, hogy azt megvásárolhassa. Dale Chihuly amerikai képzőművész sárga, narancssárga, piros és fehér üveg csövekből állította össze a masszív darabot, mely leginkább Medusa fejére hasonlít és aminek látványa a belváros egyik legfrekventáltabb sugárútján folyamatosan vonzza a turistákat és montreáliakat egyaránt.

Le Soleil és a Montreáli Szépművészeti Műzeum bejárata. Fotó: C. Adam

Le Soleil és a Montreáli Szépművészeti Múzeum bejárata. Fotó: Christopher Adam

Dale Chihuly alkotásait tavaly mutatta be a múzeum és akkor több mint 277 ezren látogatták meg a Szépművészetit. De azóta Kanada második legnépesebb városa nem tudta „feladni” a Sun/Le Soleil című alkotást, ami lassan a város egyik szimbólummá válhat. Mivel a közintézménynek nincsen elég pénze a megvásárláshoz, 20 dolláros adományokért fordulnak a helyiekhez és abban reménykednek, hogy az év végéig összejön a szükséges 5 milliós összeg.

Az Oklahoma Városi Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg egy állandó Chihuly-kiállítás, a művész egyéb alkotásai pedig egy Las Vegasi galériában is ki lettek állítva. Kanadában az Ottawai/Gatineau-i Hilton Lac Leamy Szálloda és kaszino hallját díszítették Chihuly alkotásaival. Sokak szerint Chihuly művészete a Tiffany-stílus modern, XXI. századik folytatása, illetve transzformációja.

Ha Montreálban jár, mindenképpen sétáljon el a Szépművészeti Múzeum Michal és Renata Hornstein épülete előtt, ahol lélegzetelállító látvány várja Önt!

A Szépművészeti Múzeum a 1380 rue Sherbrooke Ouest alatt található. A Guy-Concordia és a Peel metró állomásoktól egyaránt 6 perc séta.

4 hozzászólás

  • Jopofa darab. A keprol nehez a muveszi ertekrol velemenyt alkotni, de az nem is erdekes, kulonosen nem, ha a kozonseg szereti.
    Itt Budapesten egy napig sem tartana a szabadban, ahogy ott Montrealban van, a vandalok pillanatok alatt nekiesnenek es darabokra tornek.
    Eppen tegnap derult ki, hogy Karolyi Sandor grofnak, Ujpest varos alapitojanak a szobrat voros festekkel ontottek le a barmok, egyszeruen azert, mert Karolyi a neve.
    Magyar Kultura Nyet?

  • Lehet, hogy ezt ugyanaz a kultúrember öntötte le, aki nem túl régen Horthyét! Esetleg kezd újra divatba jönni a vörös? 🙂

  • lelszi: horthyét egy öntudatos ügyvéd öntötte le, tudja, aki az alapizé asztalát és a NER nyilatkozatát is érdemük szerint dekorálta.
    ezt pedig egy műveletlen fasz követte el, aki ráadásul arra a károlyira asszociálhatott, aki a tanácsköztársaság idején miniszterelnök volt.
    a vörös egész jó szín, habár divatszínnek nem igazán mondható, mivel elég agresszív.
    magyarországon a divatszín jelenleg a narancs. sokféle árnyalata van: poshadt, rohadt, ütődött, fonnyadt…

  • István már bocsánat, de Károlyi Mihály nem a Tanácsköztársaság miniszterelnöke volt, hanem az azt megelőző 1918-as Őszirózsás p o l g á r i (!) forradalom által kikiáltott első Magyar Köztársaság [Nemzeti Tanács] először miniszterelnöke, majd köztársasági elnöke volt, aki aztán a közeledő hatalmas Antant seregek fenyegetésének hatására adta csak át a hatalmat a radikális kommunistáknak, remélve azt, hogy azok majd képesek lesznek megvédeni Magyarországot a hatalmas nemzetközi támadástól.
    Tehát csak ekkor, március 21-én alakították meg a Tanácsköztársaságot amely az Északi Hadjáratával egy ideig valóban hatékonyan tartotta távol az ellenséges . t ú l e r ő t, mely – I.világháborús mércével – esküdt ellenség aztán a Szegeden várakozó, lényegében a harcokban a kisujját sem mozdító Horthyt és ellenforradalmi, fehérkesztyűs, kócsagtollas gyülevész udvaronc seregével együtt őt a „trónra segítette”.