2014. augusztus 20. a Skanzenben

2014 augusztus 26 7:15 de.3 hozzászólás

A Skanzen augusztus 20-án, különösen a nemesradnóti ház a gyermekeké volt, a programok jó része itt zajlott, a Pósa évforduló jegyében, aki az egykori Radnót szülötte.

Nemesradnót bejárat

Pósa Lajos  (Radnót – Gömör és Kis-Hont vármegye, ma Szlovákia -, 1850április 9. – Budapest1914július 9.) író, költő, hírlapíró halálának 100. évfordulójára életéből, műveiből gazdag emlékkiállítást rendeztünk.

Pósa Lajos

Pósa Lajos

Pósa Lajos, azaz népszerű nevén Pósa bácsi gyermek meséket és verseket írt és Benedek Elekkel közösen megalapította az első jelentős, irodalmi értékű  képes gyermekújságot,  Az én újságom címmel. Ő volt a szerkesztője.

A lap írásait a korszak gyermek- és felnőttirodalmának legrangosabb képviselői írták. Így Benedek Elek,Bródy SándorGárdonyi GézaGyulai PálHeltai JenőJókai MórKrúdy GyulaMikszáth KálmánMolnár FerencMóricz Zsigmond, Pósa Lajos, Sebők Zsigmond. Színvonalas és európai viszonylatban is modern gyermeklap volt. A gyermekirodalmon kívül hazafias írásairól is ismert volt. 1892-ben a Petőfi társaság tagjai közé választotta.

Érdekességképpen még annyi, hogy pl. gyermekkorunk egyszerű esti imádságát is Pósa Lajos írta:

Én Istenem, Jó Istenem,
Becsukódik már a szemem.
De a tied nyitva Atyám,
Amíg alszom vigyázz reám.

Az ünnepi alkalomra a  nemesradnóti ház egykori lakói és egy népes küldöttség érkezett vendégségbe. Megzenésített Pósa verset énekelt a vendégkórus, így vonultak be a házhoz.

2014. augusztus 20 001

A ház tornáca kellemes hátteret nyújtott a Mátyás király történetek közül választott interaktív mesejátékhoz. A kis előadás szereplői, a furfangos csizmadia és a szépséges udvarhölgy bevonták a néző gyerekeket is a játékba.

2014. augusztus 20 009

Itt a mesejáték bevezető mondatai hangzanak éppen és a közönség is látható.

mesejáték  Az életrajzi kiállításnak otthont adó terem kényelmes babzsákjain  gyermekközönség hallgatta az előadóművészek zenés meséit.

2014. augusztus 20 006

Ezen a képen középen Ilonka néni látható, aki a ház előterében felrajzolt családfa egyik még élő szereplője és most a Pósa évforduló kapcsán Ő is ellátogatott az egykori szülőházába.

2014. augusztus 20 008

2014. júni. 9. skanzen 016

A Pósa Lajos életét és irodalmi munkásságát bemutató kiállítás szeptember végéig látható.

3 hozzászólás

  • Nagyon kedves beszámoló volt.
    Köszönjük!

  • Köszönet a cikkért, Pósa Lajosról igazán keveset lehet/-ett hallani. Az esti imát mi is mondtuk anno, de nem tudtam, hogy ilyen neves szerzője volt.

  • Gratulálunk a tudósításhoz és örülünk, hogy tetszett a rendezvény. A 2014-es Pósa Lajos emlékév keretén belül 70 rendezvény került megrendezésre 4 országban.
    Számos megemlékezés bizonyította, hogy Pósa Lajosnak helye van a magyar gyermekirodalomban. Aki több információt szeretne róla szerezni, annak szeretném ajánlani a http://www.posalajos.com weboldalt és a Pósa Lajos Társaság adatlapját a Facebookon.