A Burger King immár kanadai: a Whopper Kanadába költözik

2014 augusztus 27 10:28 de.1 comment

Az amerikai Burger King és a kanadai Tim Hortons a két prominens étteremlánc fúzióját jelentette be, ami lényegében annyit fog jelenteni, hogy az új cég központja a kanadai Oakville, Ontarioban lesz. A Burger King tulajdonosa – a 3G Capital – fogja felvásárolni a fánkjairól és olcsó kávéjáról ismert Tim Hortons-t. Az egyezmény összesen 39 százalékkal fogja emelni a Tim Hortons részvények értékeit. A két étteremlánc együtt 23 milliárd dollár forgalmat bonyolítana évente és 18 ezer étteremmel rendelkezne világszerte.

Burger King és Tim Hortons

Burger King és Tim Hortons

Marc Caira, a Tim Hortons vezérigazgatója elmondta, hogy a fúzió remek lehetőség a kanadai gyorsétterem számára, hiszen a „fánklánc” forgalma a teljes kanadai gyorsétterem piac 28 százakát, a kávé és tea piac 75 százalékát teszi ki, de innentől kezdve lehetősége lenne a külföldi terjeszkedésre. A fúzió után azonban a Burger Kinges Daniel Schwartz lenne az új közös cég vezérigazgatója.

A Tim Hortons láncot 1964-ben alapították és jelenleg 4.546 étteremmel rendelkezik. Ezzel szemben a Burger King 1954-ben nyitotta ki első gyorséttermét, melyekből jelenleg 13.667 üzemel világszerte. A Tim Hortons kanadai adókulcsa 26 százalékon áll, mely alacsonyabb mint a Burger King amerikai rátája, ami a 35 százalékot is eléri. Sokan azt firtatták, hogy a Burger King-Tim Hortons fúzió mögött éppen az alacsonyabb kanadai céges adókulcs állhat.

A kanadai fánklánc a közép-keleti országokban szeretné folytatni a terjeszkedést, mivel Kanadában már így is annyi éttermük van, hogy szinte minden 7.500 lakosra jut legalább egy.

1 Comment

  • Gratula, reméljük lesz Tim Horton a Nyugati Partvidéken is.
    Mindig tudtam, hogy a Világ leghosszabb védetlen határa fölött ott lapul meg az a hatalmas Canada és egyszer csak megindulnak és bekebeleznek bennünket. Ime, mára a Burger Királyunkat már meg is ették! Jó étvágyat!