Harminc éves a montreáli magyar Ifjúsági Otthon

2014 szeptember 5 10:55 de.1 comment

2014 szeptember 6-án ünnepli a montreáli magyar Ifjúsági Otthon harmincadik évfordulóját, mely alkalomra nyilt napot tartanak régi diákok, szülők, valamint jelenlegi és egykori tanárok számára. Az Ifjúsági Otthonban működik a szombati Montreáli Magyar Iskola, valamint a montreáli magyar cserkészet és a Bokréta néptánccsoport. Az évforduló alkalmából emléktáblát helyeznek el az épületre és fát ültetnek, melyek Deák Ferenc atya, a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség korábbi plébánosának munkájára emlékeztetnek. Deák atya szorgalmazta évtizedeken keresztül a kultúra és oktatás fontosságát az emigrációban működő egyházközségben. Kiváló francia nyelvtudásának, illetve québeci kapcsolatrendszerének volt köszönhető az, hogy 1984-ben felépült a templom melletti ifjúsági otthon.

Montreáli Magyar Iskola

A Montreáli Magyar Iskola az Ifjúsági otthonban

Deák atya 1975 és 2007 között végzett lelkipásztori szolgálatot Montreálban. Ezt követően Budapestre, aztán Szegedre költözött. Erről annak idején a KMH részletesen beszámolt. A hetvenes évek közepén három magyar jezsuita pap vette át a montreáli plébániát és Deák atya – aki oktatói háttérrel rendelkezett – a hitközségi élet felpezsdítését a tanítás és a kultúra bevonásával igyekezte kieszközölni. Ez sikerült is, hiszen miközben Deák atya érkezése idején arra számítottak, hogy 10 évig marad életben az idősödő egyházközség, csaknem 40 évvel később, még mindig a montreáli magyarság egyik fontos központja.

A szeptember 6-ai ünnep reggel 10 órakor kezdődik a 90 rue Guizot Ouest alatt. Lesz bábszínház, táncoktatás és lesznek kézügyességi játékok. Szintén ekkor történik a beiratkozás a Montreáli Magyar Iskolába. Az ünnepre Deák atya is visszajött Magyarországról.

1 Comment

  • Ez a cikk igen időszerű volt és tudom, hogy a magyar iskolában Christopher is szerepelt, először mint tanuló, később mint tanár.
    Arról nem is beszélve, hogy anno Deák atya keresztelte. Köszönöm, a montrealiak nevében, ezt a rövid megemlékezést.