Zene hangszerszámokra és zongorára – második rész

2014 szeptember 14 3:13 du.28 hozzászólás

[Az előző rész tartalmából: Zene hangszerszámokra és zongorára]

– A cím szellemes utalás Bartók remekművére; Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára – próbálta védeni Esti jobbik énje indulatos támadásaival szemben az Írót. Megjegyzem, a vendégszövegek Ujfalussy és Lendvai zenetörténész professzorok Bartók tanulmányából kerültek át. Persze lehet erre is mondani: kiafaszomaza Bartók… Már nem rökönyödnénk meg.

– Szellemes? Erőltetett jópofaság! Miafeneaza hangszerszám?

– Szójáték! Érted? A zenei mellékletből világosan kiderül: a hangszerként alkalmazott szerszámok hangzó szimbólumként hordozzák, hangsúlyozzák – a tompábbak, kevésbé kifinomultak számára rejtett – jelentésüket. Instrumentum, szerszám, hangszer, hangszerszám – munkaeszköz, a proletariátus fegyvere, munkásmozgalom, kizsákmányolás, anyagi javak egyenlő elosztása, Marx, Engels…

Büdös komenizmus! Gondoltam.

– Tulajdonképpen igen. A munkadal helyett a mester komponálhatott volna ritmikusan korgó gyomrokra is. A zajból konstruált (latin: alkotott, létrehozott) ritmus a géprombolás ellentettje. A Hacsaturján idézet sem légből kapott („ördögtől való” – írnám, ha nem szégyellném).

– Mi köze ehhez az Írónak?!

– Szerepjáték – somolygott Esti. A Zeneszerző az Író bőrébe bújva a saját remekművét gúnyolja ki [később Esti álnéven leplezi le önmagát].

– És hogy kerül ide ez a hülye mese? Az eredetiben nincs boszorkány!

– Belátom, az allegória mesterkélt kissé, de félreérthetetlenül példázza a munkaalapú orbáni hülyeséget, a Nemzeti Izé Falanszterét (falanszter – görög: az egyéniséget elnyomó, merev, gépies társadalmi berendezkedés). A dramaturgiának persze szüksége van egy visszataszító, utálatos, Orbánt megszemélyesítő figurára; ő a boszorkány. Lehetett volna a szélhámos Óz, vagy egy elmeháborodott troll, de túlságosan közvetlen lett volna a párhuzam. Viszont a Zeneszerző a művészet erejével elsüllyeszti a gonoszt a történelem süllyesztőjében, amire a való világban élőknek még várni kell. Mint a fekete mágia, de nem kell szurkálni az Orbán babát, csak nézni a táncjátékot, élvezni a zenét, megtisztulni a katarzistól…

28 hozzászólás

  • „Persze lehet erre is mondani: kiafaszomazaz Éry”, -de nem érdekes”!
    -Nagyon szar lehet Neki!

  • lelszi: bunkó vagy, bugsy!
    tudja, lélfai, nem kell, hogy a maga zenei – vagy bármilyen más – ízlésének megfeleljen bármi is, ami ezen az oldalon jelenik meg. ha nem tetszik, hát nem tetszik. én pl. bartók némely zeneművét nem tartom élvezhetőnek, a mai magyar operákat pl, vérnász meg egyszerűen borzasztónak, de mégsem fejezem ki nyilvánosan nemtetszésemet.
    maga pedig csak azért szólt be, mert történetesen Éry a mi oldalunkon publikált, és ez a tény magában zsigeri ellenérzést kelt.
    de semmi gond. magának bunyós pityu a szintje 😀

  • lelszi: Örkény után szabadon. Itt nem maga minősít, hanem magát minősítették. Kár, hogy a minősítést sem érti. Ez egy nagyon jól sikerült darab. Nem baj ha fáj a mondanivalója.

  • Éry Balázs Barátom, ez az írásod is nagyon jó!
    Az Orbáni asszociáció egy telitalálat, de a zene, az egyszerűen fenomenális!

  • Már szakála van ennek a szövegnek:
    „Instrumentum, szerszám, hangszer, hangszerszám – munkaeszköz, a proletariátus fegyvere, munkásmozgalom, kizsákmányolás, anyagi javak egyenlő elosztása, Marx, Engels…”
    Azt hittem, ez a kor már lejárt, hogy egy zenében és hangszerelésbe belemagyarázzunk hülyeségeket!
    Mikor Bartók ezt írta, eszében sem volt a „munkásmozgalom”! Mikor is hagyta el Magyarországot? 1944-ben. Mikor írta ezt a darabot, amit idehoztak?

    ……….és mikor halt meg?

  • Valaki ismeri a mai „rap” zenét?
    Az aztán, egyforma kalapácsütésnek tűnik nekem…….

  • – „lelszi: bunkó vagy, bugsy!” -ez a diszlexia (nem érti amit ír, olvas vagy mond! Nyelvtanilag és értelemszerűen: bugsy vagy ille!
    – „.. én pl. bartók némely zeneművét nem tartom élvezhetőnek, a mai magyar operákat pl, vérnász meg egyszerűen borzasztónak, de mégsem fejezem ki nyilvánosan nemtetszésemet.” Akkor ez mi?
    – Ha valakinek mindenről, még egy zenéről is csak Orbán és vudu jut eszébe, akkor tényleg „-Nagyon szar lehet Neki!” (és nem csak ezen az oldalon!)
    – Nem igazán ismerem Bunyós Pityu „művészetét, de gondolom jól megél belőle, amit csinál az eladható, és a „remekműveit” nem az asztalfióknak gyártja! 🙂

  • llanfair

    A darab, a zene nem rossz! A balett nem az én világom! De a darab és Orbán közti kapcsolatra nem jöttem rá, ha megtennéd, hogy néhány szóban felhomályosítasz, boldog lennék!

  • lelszi: ha szabad javasolnom, inkább ne foglalkozzon a szövegelemzéssel, nem a maga képességeinek való. de, ha már: javasolja a filmbeli szöveg megváltoztatását is a szövegírónak, lehet, hogy hallgatni fog magára 😀
    „Benjamin „Bugsy” Siegel (New York, 1906. február 28. – Los Angeles, 1947. június 20.) zsidó származású amerikai gengszter” 😛 upppsz
    egy kommentben jelezni azt, hogy ízlésem nem találkozik az említettekkel, nem okvetlenül a nyilvánosságot jelenti. javaslom, nézzen utána, mit is értünk nyilvánosság alatt, a gugli még magának is a barátja 😀 lássa be, maga csak kötözködik, és még azt is gyengén.
    mondja, magának miről jut eszébe orbán? mert ne tagadja, azzal kel és azzal fekszik, de azért szeretnénk tudni mi is, mitől nagyon szar magának? mert az, ez kétségtelenül látszik magán 😛
    ha nem ismeri bunyós pityu művészetét, honnan tudja, hogy eladható? ha ismeri, akkor mégiscsak a maga szintje, nem? javaslom, inkább ne gondoljon semmire, mert nem igazán jön ki jól belőle.
    na, fusson még egy kört!
    más: vége a nyári ítélkezési szünetnek, lassan sor kerül magára is. csak remélni tudom, hogy kora okán ingyen fog utazni a járásbíróságra. mi is a vád maga ellen? becsületsértés? jó hírnév megsértése? ajjaj.

  • Lenyűgöző Figyelő tájékozottsága! A szöveg is, a zene is Éry Balázs sajátja. Annál nagyobb elismerést, hogy mindkettőt Bartóknak tulajdonítják, nem kaphat.
    Lelszi felvilágosításához: „Az Író a Zeneszerző bőrébe bújva saját remekművét gúnyolja ki.” Magyarázzam?

  • lelszi: Hát elég nehéz magyarázni a zenét, de az első részből nekem egyértelműen ez jött le. A diktátor boszorkány behelyettesítése elég egyszerű. Ugyan nehéz magyarázni egy asszociációt, de ez nem az az eset. A művészet is politika. Egy művésznek kötelessége szólni, ha bajt lát. A zeneszerzőről eszembe jutott néhány dolog, de az nem, „hogy szar lehet neki”.
    Mindenki mást érez a zenében. Nekem Bartók szinte minden műve remekmű, a Vérnász pedig egy fantasztikus opera. Volt szerencsém többször látni. Különbözőek vagyunk. De egy zenemű megítélésében teljesen mindegy, melyik oldalon áll a költő. Ott csak a tehetség számít.

  • Figyelő. Bartók 1936-ban írta ezt a darabot, majd írt még egyet, kvázi a variációját. Zene két zongorára és ütőhangszerekre. Rám ez utóbbi hatalmas hatást gyakorolt, az első három művében van (ha van ilyen). Bartók a 133 nap alatt a kulturális bizottság tagja volt, amit Dohnányi vezetett, és tagja volt még Kodály Zoltán.
    Ezt és a sok népdalgyűjtést figyelembe véve, egyértelmű Bartók vonzalma az egyszerű és becsületes munkásemberek irányában. Ez miért változott volna az idő múlásával?
    A zenét egyszerű hangok sorozatának magyarázni, túl egyszerű magyarázat lenne. Te belemagyarázásnak tartod, másnak meg így szólalt meg a lelkében. A zenét nem szabad csak füllel hallgatni.

  • mandach: lélfai esetében teljesen felesleges, úgysem értené meg. nincs túl sok fantáziával megáldva.

  • mandach.Ne bantsd Figyelot. Biztos nem olvasta es hallgatta vegig. Itt jelent meg, tehat rossz. Az elso resz pedig teljesen kimaradt nekik. Azert valljuk meg, nem egyszeru a szoveg. Nem szabad figyelmetlenul olvasni, a kormany pedig nem adott meg instruciot hozza. Es Bartokot kevesen ismerik. Csak szegyen bevallani. Modern zenet meg nem is hallgat a magyar. Ery ritkan ir, de akkor rogton nekiugrik a had.
    En koszonom, hogy vegre hallhattam is, es nem csak olvashattam.

  • Köszönöm. 1936-ban, szó sem volt a munkásmozgalomról.
    Kinek milyen a fantáziája, amit a politika inspirál, nem kérek belőle.
    A sajátommal megvagyok elédgedve.

  • Figyelő. Ha elolvasod Nemes Dezső életrajzát, akkor ezek szerint csodálkozni fogsz. A fenébe ne lett volna munkásmozgalom 1936-ban? Igaz, abban már nem vett részt Bartók. A fizikai harc nem az Ő műfaja volt. De emigrálása elég jelzés volt? A művészet tele van politikával. Ezek szerint csak pöttyös és csíkos könyveket olvasol? Ne viccelj. De mint az első részben is leírta a szerző, ez a saját műve. Bartóktól csak inspirációt kapott.
    Kitől kapna? Okovácstól nem kaphat.

  • llanfair
    Az első részt valóban csak most olvastam el, de véleményem nem igazán változott meg! A zene tetszett, a táncjátékkal sem volt különösebb gondom, bár nem a kedvencem a balett. Nem hiszem, hogy az eredeti mű komponálásakor Bartók Horthyra, vagy más politikusra asszociált volna. A modern művészetekben az a csodálatos, hogy az egyik ember ugyanabban a műben az anyát látja gyermekével, a másik csak két golyót, a harmadik pedig a hamvaiból feltámadó Főnixet. Nemrég láttam Berlinben Hanry Moore Pillangóját. A Pietáról első ránézésre is tudtam mit látok, a Pillangót azóta sem értem!
    Érynek azért lehet szar, (nem csak Neki), mert mindenről Orbán jut eszébe! Szeretem a rántott csirkét, de ha minden étkezésre azt kapnék, nem igazán érezném jól magam.

  • Háááát… A munkásmozgalom története a 18. század közepén kezdődik.

  • Én is szeretném, ha Orbán nem jutna semmiről sem az eszembe. Legkevésbé a miniszterelnökről.

  • lelszi: Én sem hiszem, hogy Bartók akkor Horthyra gondolt. Nem tudom, mikor gondolt Horthyra. De mikor emigrált, akkor biztos gondolt dolgokat arról a bandáról.
    A művészet ugye nem arról szól, hogy első látásra érteni kellene.
    Nem hiszem, hogy Éry állandóan Orbánra gondol. Miért gondolna? Ahogy nézem, van neki egy nagyon szép belső világa.
    De az a módszer, ahogy a Fidesz beférkőzött az emberek életébe, ahogy már semmi nem szól másról csak a politikusokról. Kiknek a nevét sem kellene tudni, hiszen csak a munkájukat kéne, hogy végezzék. Ehelyett belemásznak mindenhova, hogy az emberek nem is tudnak másra gondolni, csak a sok mocsokra, amit sztárolt politikusaik csinálnak. Terjesztik a mocskukat és példaképnek állítják be magukat. Ha valakinek csak a politika van a fejében, arról Orbánék aljas, mindenre rátelepedő politikája tehet. Ha tennék becsületesen a dolgukat, és hagynák az embereket élni, nem velük foglalkoznának. De ez az érdekük ellen van. Utálod, hogy minden a politikáról szól, de nem zavar, hogy a kormány gondoskodik erről? Végül igazat adok neked. Éry Balázsnak tényleg szar a helyzete. De a tiétek is. De Éry Balázs legalább tudja.

  • llanfair
    2014 szeptember 16
    12:48 du.
    Csak belemagyarázzátok a politikát. Különben, azért ment ki Amerikába, mert felesége zsidó volt és Európában tudjuk mi történt a zsidókkal….

  • lelsi !

    Bartók végrendeletében megtiltotta műveinek magyarországi előadását addig, amig ezekről, úgy mint Horthyról, Hitlerről és Mussoliniról utcák és terek vannak elnevezve…

    Sajnos lassan újra életbe léphet a végrendelet eme passzusa.

  • Ennyire volt Ő politika-mentes…

  • llanfair

    Az én helyzetem sem rózsás, és én is tudom, nem csak „a nemzetközi helyzet fokozódik”. Igazad van Éry szebben tudja kifejezni magát, de itt a KMH-n minden gondolata Orbánékról szó, írásban, zenében. Amikor valakinek „szinte” minden gondolata gyűlöletet tartalmaz, mindegy kivel szemben, mindegy, hogy jogos vagy nem, akkor szar lehet Önmagával élni!
    Nem személyeskedés, de Te amikor hallgatod mondjuk Bartókot, gondolsz O.V.ra? Megnézed Szokolay örökbecsűjét, O.V.-on jár az eszed? Nem hiszem.
    Utálom a politikát, mindig is utáltam. Az, hogy most Ők és a havarjaik lopnak, szégyen és gyalázat, de mondhatnám ez az MSZP bűne is! 2002-ben kb 150 ügyben kezdtek vizsgálatot az előző kormány ügyeivel kapcsolatban, mondj egyet ami legalább a vádemelésig is eljutott! „Nyóc évük” volt rá! Most mit csinál az „ellenzék”? Egymást/saját magát veri szét! Már most lemondanak a 2018-as választások megnyeréséről, akkor mit mondjak én? Álljak be én is bozótharcosnak?
    -” Ha tennék becsületesen a dolgukat,..” Mondj egy példát, melyik kormány volt ilyen? 🙂

  • lelszi: Nekem reggel 20 percig van a fejemben a Fidesz, amíg elolvasom a híreket. Azután snitt.
    Természetesen Nekem nem jár a fejemben Magyarország, azért jöttem el. De hát Én megtehetem. De a művészeknek kötelezettségei vannak. Ezért tisztelem Sír Schiff Andrást, Fischer Ivánt és Éry Balázst is. Két utóbbi még veszélyezteti is egzisztenciáját. Te a kritikát gyűlöletnek nevezed? De ha engem valaki tönkretesz, miért is ne gyűlöljem? A baloldal impotenciája szörnyű, de ez még aljasabbá teszi a Fideszt, mert ekkora hatalommal csodát csinálhatna az országban. De más a céljuk.
    Magyar kormányt mondjak? Az utolsó számottevő becsületes politikus azt hiszem Károlyi Mihály gróf volt.
    A KMH egy politikai újság. Miről szóljon? Újból mondom, nekem nincs pártom Magyarországon. Itt jobb oldali kormányunk van, és elégedett vagyok velük. Nem az oldaltól számít a becsület.

  • Figyelő. Te nem ismered Bartók életútját? Mivel magyarázod akkor a 19-es tevékenységét? Mivel magyarázod a végrendeletét? Miből gondolod, hogy azt a politikai oldalt szerette és becsülte, amely a Cantata Profana megkomponálása miatt hazaárulónak tartotta?
    Ha azt gondolod, hogy nem érintette meg a lelkét a Horthy-Hitler féle népirtás, akkor semmit nem tudsz Bartókról. Ha a felesége miatt megy el, akkor sokkal előbb elmegy.De Ő szerette Magyarországot. De eljön a pillanat, mikor az undor erősebb a szeretetnél.
    Bartók ezekkel szóba sem állna. Hidd el. Felháborítóan alul értékeled ezt a nagyszerű embert.

  • lelszi, hallgass Éry zenét, rájössz, hogy semmi köze Orbánhoz meg gyűlölethez. Itt is gúnyolódik és undorodik. És szar neki ebben a rezsimben.