Buherál a suttyó

2014 szeptember 20 8:04 de.13 hozzászólás

Mint a nol.hu írja, Budapest megpróbáltatásainak nincs vége a választással, a kis hatalomtechnikus tovább szeretné folytatni Budapest szétverését.
Mint a nol.hu írja, „Orbán Viktor évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásával. A Budapest-törvényjavaslatot az október 12-i önkormányzati választások után, de még az idén minden bizonnyal a parlament elé terjesztik.”

A Belügyminisztérium 2011 nyarán három előterjesztést készített. Az első számú – és állítólag a kormányfő rokonszenvét elnyerő – javaslat az volt, hogy szűnjön meg a kerületek önállósága, választott polgármesterek helyett kinevezett „helytartók”- hivatalnokok vezessék, a saját képviselő-testület pedig menjen világgá.

Hát a fene tudja, nem egy vadonatúj modell, a hajdani elöljáróságok újraálmodása mindenesetre szépen beleillik a szép új világba.
Ez egyrészt a kisebbségi érzéseivel leszámolni képtelen falusi suttyó Budapesttel szembeni ellenszenvéből fakad, másrészt meg egy gátlástalan diktátor hatalomtechnikai elképzeléseiből.
Az első okkal foglalkozzanak tovább Grazban, a második viszont érdekes jelenség.

Kuka gyakran nyúl vissza Horthy korába modellekért, vélhetőleg egyrészt abból a téveszméből kiindulva, hogy abban a világban, melyben felmenői még községi kanászok se lehettek volna, minden remek és működőképes volt, márpedig abban a korban az önkormányzatiság még igencsak gyerekcipőben járt, a kerületi elöljáróságok hivatalok voltak, nem önkormányzati szervek.
A Budapesti Levéltár vonatkozó adatai szerint az  elsőfokú iparhatósági jogkört, az alsófokú közegészségügyi igazgatást, a kihágási bíráskodást, az építésrendészeti teendőket gyakorolták, az útburkolatok és csatornák fenntartását, a szegénygondozást, a tankötelesek nyilvántartását, a vásárrendészetet és a hatósági bizonyítványok kiállítását végezték.
A városrészek életének alapvető kérdéseiben döntési joggal rendelkező kerületi önkormányzatok azonban nem jöttek létre, sőt, a szerény jogkörű kerületi választmányok még a városrészi érdekek képviseletének sem váltak érdemleges fórumaivá.

A modell nemigen válhatott be, hiszen a város megnövekedett, és az 1949-es közigazgatási átalakulást a tanács-rendszer bevezetése követte, melyet a rendszerváltás után az önkormányzatiság bevezetése követett.
Természetesen a magyar nem csak úgy tévesztette meg ellenfeleit, hogy a lovon hátrafordulva nyilazott, hanem eközben hol a ló egyik, hol másik oldalára esett át nagy ravaszul, és ezt az eljárást követte az önkormányzatiság létrehozása terén is.
A kerületek ennek során olyan jogosítványokat kaptak, hogy sok esetben a főváros nemigen tudta érvényre juttatni elképzeléseit, ettől is olyan szedett-vedett a város, mint amilyen.
Ha valami nem tetszett a kerületeknek, évekre blokkolni tudták az központi szándékokat, de a Főváros is tudott kellemetlenkedni, ha nekiveselkedett, szóval az tény, hogy a jelenlegi rendszer úgy rossz, ahogy van.

Nem is lenne baj, ha megreformálnák, de az már mégiscsak nevetséges, hogy ez a kis mitugrász úgy viselkedik, mint Sztálin, ért mindenhez, mindenben ő az illetékes, mint a hajdani kabaréban az Illetékes Elvtárs, aki Orbán pontos bemutatásával megelőzte korát.
Minden intézkedéséből kilóg a lóláb, mindent a saját hatalma megtartásának rendel alá.
De hát ez sem újdonság.
Mindenesetre a jelenlegi választási rendszer az ő érdekeit szolgálja, és a tervezett új felállás is erre irányul, hiszen egyre több dologban egyre kevesebb ember vesz részt a döntések előkészítésében, végsősoron minden területen egymaga dönt – a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Itt ma már nincs erős Fővárosi Önkormányzat, ha a kerületi önkormányzatiság megszűnik, akkor a többi már csak bábjáték, azt csinál a gonosz törpe a Fővárossal, amit akar.
Ha ezt nem veszik észre a budapestiek, akkor megérdemlik a sorsukat.
Úgyhogy tessék gondolkodni, és tessék a demokratákra szavazni, közülük a legrosszabb is jobb, mint Orbán és csicskásai.

13 hozzászólás

  • Kedves Fényes István !

    Javaslom, ne finomkodjuk túl a dolgokat. Mi az, hogy „a kis hatalomtechnikus”? Helyesen ez úgy hangzik, hogy a törpe diktátor.
    Ami pedig a Horthy éra „önkormányzatiságának” a felmás dicséretét illeti, Hát az azért működött eyáltalán, mert nemcsak, hogy elöljáróságok voltak, de hatalommal bíró földbirtokosok,hátuk megett a csendőrség csillogó szuronyaival, biztosították a „rendet” – azt az önkormányzatiságot, amint az József Attila is megírja a Hazám című költeményében, hogy

    „Cicáznak a szép csendőrtollak,
    Mosolyognak és szavatolnak,
    Megírják ki lesz a követ.”

    Szóval a Horthy rendszert ne dícsérje még egy „úgy ahoggyal” sem, mert ez a . g n ó m . m á g u s . még ide idézi nekünk, úgy ahogy az valóban létezett… Épp elég, amit eddig is megtett ennek érdekében…

  • Az „illetékes elvtárs”, mint kabaré figura a Magyar Rádióban(!) a kiskirályokat figurázta ki. Annyira működött az „az átkos diktatúra”, hogy a központi, médiában leadhatták…
    És mi van ma? Koltai Művész Úr ma már nem oly hős, mint akkor lehetett. Interjukban még emlegeti, hogy ez az ő műve volt, ám, hogy ma formálná meg a fideszes Illtékes Elvtársa(ka)t, annyira már nem bátor férfiú, mint amennyire bátor lehetett abban a szörnyű elnyomó rendszerben. Fél, fél és fél…
    Pedig ma lenne igencsak nagy szükség az illetékes elvtárs figurájának feltámasztására. Akkor még elhinném neki az akkori bátorságát is… De így sajnos – Csak a gyáva Hendrik Höfgen a Mephysto-ból, aki lefekszik a náci hatalomnak.

  • Fenyvesi Glória

    Magyarország nemcsak Budapestből áll…
    A vidéket is fejleszteni kell, pl…

  • Fenyvesi Glória

    Ha most nem lenne demokrácia, szabad szólás gyakorlás, akkor a „falusi suttyó” miatt tartania kellene a megtorlástól…valószínűleg….

  • fenyvesi glória: már miért kellene megtorlástól tartania? nem falusi suttyó? de. mióta bűn kimondani az igazat?

  • fenyvesi glória: mondja, melyik szót nem értette a cikkből? a téma BUDAPEST, és nem a vidék. miből gondolja, hogy a taglalt orbáni rémálom megvalósítása vidéken annak fejlődését jelentené?

  • Tisztelt B.T. és F.G.! Ellentétben Önökkel, a cikk (nekem a stílusa is tetszik)lényegére koncentrálok. E szerint, amit Orbán favorizál – antidemokratikus, mely a többség számára elfogadhatatlan(nak kellene lennie). Egyébiránt, a ” kis hatalomtechnikus ” egy elfogadhatatlan önkényúrra is utalhat. Végtére is, nem kellene már „megmondani”, ki hogyan fejezze ki magát. Lényeg a tartalom. E cikknek ugyancsak nem témája Budapest-kontra Vidék. (Normális gondolkodásban ennek nem lenne helye.) Csendesen jegyzem meg: a gazdasági jövedelem nagyobb részét BP. biztosítja. Kérem! Ne akarjunk már a másik fejével gondolkozni.

  • Fenyvesi !

    Ne hülyüljön, Budapest adja a GDP [a nemzeti nyereség] 2/3-át, azt a pénzt,amiből fejleszteni lehetne. Ehelyett a falusi Kisgömböc mindezt föfalja, illetve szétosztja a hozzá hasonló alomból származó suttyófalvay koleszos legényfélék és azok tányérnyalói között – mint hálapénzt…

  • Hát a cikkhez képest nem „helytartó” hanem polgármester választás lesz október 12-én,kerületi és főpolgármesteri!meg képviselői!

    Különben …..érdekes a cikk,de nem aktuális

  • Glória!
    ne aggódjon,mindenhol Pesten és vidéken is ÖNÁLLÓ polgármestert választanak….a cikknek nincs semmi jelentősége,a valósághoz semmi köze!!!!!Különben…minden stimmel?!!

  • marcsi:
    „Nem lehet elképzelni olyan eredményt, amit az újabb kétharmados felhatalmazást szerzett kormánypártok ne az eddigi tevékenységük visszaigazolásaként értékelnének.”
    „a kormányzó erő az önkormányzati rendszer átírásához is megkapta a választóktól a politikai felhatalmazást.” forrás: Magyar Nemzet
    különben minden stimmel.
    de, ha másképpen látja, kérdezzen rá orbánra, ő ugyanis kerületi polgármesterek helyett valóban helytartók (állami hivatalnokok) beállítását tervezi, a képviselő testületet meg szétzavarná a francba.

    „a miniszterelnök átszabná a főváros közigazgatását, a Budapest-törvényjavaslatot még idén a parlament elé terjeszthetik. Kormányoldali forrásból úgy értesültek, hogy több változat is volt, de Orbán Viktor számára elfogadhatatlan, hogy a kerületeknek erős önállóságuk legyen. Valószínűleg azt a tervet tartja elfogadhatónak, amely szerint a kerületek nem lennének többé önkormányzati közigazgatási egységek, élükre kinevezett hivatalnokok kerülnének.”forrás: kormányközeli.

  • Fenyvesi Glória

    Azért egy diplomás, világszerte ismert politikust enyhén szólva,nem helyénvaló dolog „falusi suttyó-„nak nevezni…
    Ezzel a falusiakat is lenézi, pedig sokszor különb emberek lakják,mint a városokat…

  • fenyvesi glória: valóban nem helyes, ugyanis a suttyó jelentése: faragatlan, kulturálatlan, durva alak. de jó, ne neveztessék suttyónak, csak műveletlen bunkónak. tudja, zsebre dugott kéz, szotyolaköpködés, ilyesmi. az, hogy diplomája van, csak súlyosbítja a helyzetet. az pedig, hogy világszerte ismert, nem ad éppen okot a dicsekvésre, sőt.
    amúgy miért nézné le a falusiakat? orbán falun nőtt fel? ott. akkor miért bűn annak nevezni?