Nótafaragás

2014 szeptember 21 7:12 de.12 hozzászólás

Hát, ugyi, van éggy  fölöttébb panaszos hangú sopánkodás éggy mostanába mögjelent  átanálos oskolai tankönybe, hogy jajistenöm, hervadnak  a nótafák, mivehogy nem születnek új nóták a nép ajakán, nem úgy, mint a régi szíp időkbe, amikor még mindönk paraszt vót!

Nahát, kéröm, mint ahogy sok más ezekbű az oskoláskönyvekbű, esse igaz! Mer, ha valaki értő füllel bócorog manapság a fonyó, vagy a kukoricamorzsoló körű, hát hallhassa, ha nem siket, hogy mi nóta kél az eccerű ember ajkán, ami az ő eccerű lölkéből fakad!

Címe ös van: gatya, fijú mög a többi!

Az én gatyám itt-ott szoros,

Ráadásul ügön szagos.

Mosd ki, rózsám, a gatyámat,

Addég né lásd az anyádat.

Tiszta gatyám ott künn szárad,

A mosástú rózsám fáratt.

Gyere rózsám, bújjá hozzám,

Addig is, míg szárad gatyám.

De ha lössz majd mosógépünk,

A Viktorral se cserélünk.

Jut idő majd mindön másra,

De főleg szaporodásra!

Bár nyelvében él a nemzöt,

Nyelvévő még sönki nem nemzött.

Jobb lösz az a szerv hát másra,

Viktorunk is másra hasznájja!

Na ugyi, hogy ugyi! Van itt tehöttség, csak keresni kő! Már csak éggy jó zöneszörző kéne, oszt löhet ropni segílyosztásig, közbe meg, csak a hangulat kedvijirt, kurjongatni jó nagyokat, hogy hejretyutyutyú!  Tán még valami nemzöti röpüjjpulyka es fővenné a reperizéjébe!

12 hozzászólás

  • Kodály lejegyezte már? 4/4-es, vagy csak 2/3-os?

  • don ovuz: szinkópa 🙂

  • Fenyvesi Glória

    Senkinek sincs olyan nagy népdalkincse,mint a magyaroknak!
    Amivel minden érzést ki tudunk fejezni…
    Gúnyolódni rajta?A magyarul beszélőknek? Nem is mondom, amit gondolok…
    Más népnek is lehet ám gúnyolódni a dalain, szokásain,stb…

  • Enyvesikém, megnyugtatlak, van. Pl az Íreknek, a skótoknak és még sorolhatnám a többit is. Talán tágitanod kéne a népdalokról az érdeklőséedet. Meg lennél lepődve.

  • Meg olyan szép bőgatyája! Fütyülős barackról nem is beszélve…Landeszman úr igaz, de nem túl sikeres szavaira utalva…

    Én még énekeltem kiskoromban:

    Még aszongyák nem illik a tánc a magyarnak
    Nem, ha néki cipellőt bő nadrágot varrnak
    De sarkantyús csizmában – kócsagtollas fövel
    Illik gyöngyös pártában magyar főkötővel..

    Mindennek el- de főleg visszajön az ideje….

  • Talán Kodály Zoltán -általam igen nagyra becsült zeneszerző műve, mielőtt kapok a fejemre… szívesen látnék 1-2 bőgatyás ep képviselőt Stassbourgban 🙂 sztem idő kérdése az egész, matyóhímzés már megvolt.

  • Kiszely Anna Mária

    István: ez a te ajkaidon született? Nagyon jó. Osztánik ne nagyon gúnyulódjon kigyelme, mer lössz ami lössz.

  • Fenyvesi Glória: Ez tévedés. Az gael népdal és népzenei kincs is hatalmas, még nagyobb is. De nem hiszem, hogy a darabszám számít. Köszönet Bartóknak, Kodálynak és Vikár Bélának, hogy megmaradt a magyar. Ön hányat ismer?
    A nagyotmondástól nem leszünk nagyobbak.

  • Judith Kopácsi,
    „Pl az Íreknek, a skótoknak és még sorolhatnám a többit is. Talán tágitanod kéne a népdalokról az érdeklőséedet. Meg lennél lepődve.”

    Engem néhány évre szólított el a munka a Kanadával szomszédos országba, majd belebetegedtem a honvágyba, egy szép magyar népdaltól őszintén meghatódtam. Magyar zászlótól nemzeti büszkeség öntött el.
    Hazajöttem, s mi várt itthon: gyakorlatilag kötelező lett kereszténynek lenni, a zászlót áttervezték koronásra, a csapból is magyarosh „népzene” folyt. Bár még most is próbálok „visszatalálni”, egyre kötelezőbb minden, amit feljebb részleteztem. Én idegenszívűnek számítok. Ezt egyes helyeken most már meg is kapom, persze mondanom sem kell, hogy nem templomban…

  • Különben youtube a barátod, nézd meg a különböző nemzetek népdalait. Nekem volt egy összeállitásom, amit gyerekenek, iskolákban terjesztettem, aminek az volt a cime, hogy népdalok és hangszerek a nagyvilágban. Ott, többek között a különböző hangszerek használatát is bemutattam. Tudtad, hogy a legtöbb népnek volt és van bördudája?

  • Judit, igaz hogy Chrisnek írtad, de hadd szóljak hozzá: én is ismerek fejből pár ilyen dudás ill számos más hangszeren gyönyörűen zenélő népet, csak könyörgöm, ne tartozzon „államilag” előírt magyar „Nemzeti minimumhoz”

  • folyt. lehet hogy a Chrisnek írást félreértettem, újonc vagyok