Beer Miklós püspök: A cigányság nem maga kereste a nyomorúságát

2014 szeptember 23 10:55 de.55 hozzászólás

Időközönként a Magyar Katolikus Egyházban is felszólalnak olyanok, akik hisznek a szociális igazságosság és a szolidaritás elvében. Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke körlevelet írt, melyben elmondta: a magyar keresztények nem nézhetik tétlenül a rasszizmust, a mélyszegénységet és az egyre erősödő cigányellenességet.

Beer Miklós püspök

Beer Miklós püspök

***

Az evangéliumban Urunk elénk tárja a munkanélküliség kiszolgáltatott, reménytelen helyzetét. Egyre égetőbb problémája ez a jelenkori társadalmunknak is. Ez a világméretű nyomorúság különösképpen érinti Európában és elsősorban hazánkban a cigányságot. Ferenc pápánk sürgető felhívása egybecseng Jézus tanításával. Nem mi döntjük el, hogy ki méltó az irgalomra.

A cigányság nyomorúságos helyzetének megoldásában egyházunknak sajátos felelőssége van.

Tényként tapasztaljuk, hogy évszázadok óta velünk élnek. Arányszámuk a lakosság vonatkozásában rohamosan növekszik. A megszületett gyermekek aránya néhány megyében már elérte az 50%-ot.

Tényként tapasztaljuk, hogy a mélyszegénység elsősorban őket érinti. Az utóbbi 25 év alatt vált drámai méretűvé körükben a munkanélküliség, az analfabétizmus, az éhezés, a közbiztonság romlása. Megszűnt a kötelező munkahely, a sorkatonai szolgálat, megjelentek a városi gettók.

Keresztényként szemünk előtt kell tartanunk azt az igazságot, hogy egyikük sem maga választotta meg, hogy cigánynak szülessék. Ahogyan mi sem választottuk meg a családunkat, személyes adottságainkat.

Keresztényként szemünk előtt kell tartanunk azt az igazságot is, hogy mindannyian emberként születtünk és hordozzuk a Teremtő Isten képét.

Keresztényként valljuk, hogy egyedül Isten Fia választotta meg, hogy hol és milyen körülmények között szülessék. Jézus Krisztus személye és magatartása vezet ahhoz az igazsághoz is, hogy mindnyájan testvérek vagyunk. Ha pedig testvérek vagyunk, akkor Krisztus követőiként felelősek is vagyunk egymásért.

Jézus Krisztus példája adja meg a testvéri szeretet megoldását. Ő testvéreiért, értünk, sorsközösséget vállalva kiüresítve önmagát és a megváltó szeretet mindhalálig való áldozatát hozta meg a kereszten. „Ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást.” /1 Ján. 4,8/

Ezeket a legalapvetőbb keresztény igazságokat a jelen társadalmi helyzetben önvizsgálatként újra és újra át kell elmélkednünk.

A világban szörnyű dolgok történtek és történnek. Az indiánok lemészárlása, a négerek rabszolgasága Amerikában, a népirtások, a holokauszt többféle formája, a mai nemzedékben is jelen levő fajgyűlölet, a rasszizmus jelzi azt az embertelenséget, amely a másik ember emberi méltóságát nem tudja elfogadni: a káini tragédiát, a testvériség megtagadását.

Keresztényként roppant nagy a felelősségünk.

Ferenc pápánk szüntelenül szembesít bennünket a szegénység, az ártatlanok nyomorúságával.

„Hogyan marad meg az Isten szeretete abban, aki – bár bőven van neki a világ javaiból, mégis – amikor látja, hogy testvére szükséget szenved, elzárja előle a szívét?” / 1 Ján. 3,17/

Keresztényként nem utalhatjuk át a megoldás felelősségét másra. Keresnünk kell az együttműködés lehetőségeit az állami intézményekkel, jószándékú civil szervezetekkel.

Nem csaphatjuk be magunkat. A cigányság nem maga kereste a nyomorúságát, de saját erejéből nem is tud abból kiemelkedni. A foglalkoztatás, a munkahelyteremtés, az önmagáról való gondoskodás képességének megtanítása, az oktatásban való részesítés mind-mind feltétele annak, hogy önbecsülésük lehessen. Mindezt nekünk kellene megadnunk, nekünk kellene ehhez hozzásegíteni őket.

Az Úristen egymásra bízott bennünket. Tőlünk várja, hogy testvérként tegyünk értük valamit.

Keresztényként nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a cigányság sajátos kezdetleges vallásossággal keresi az egyházzal való kapcsolatot. Szentnek tartják a keresztséget, a családot, gondoskodnak az öregekről, tisztelik a halottakat, különös gyermeki vonzódással tekintenek a Szűzanyára.

Nem ők tehetnek arról, hogy a vándorló, gyűjtögető életmód, a sajátos cserekereskedelmi viszonyok, a régi mesterségek iránti kereslet mind-mind eltűnt a mai európai civilizációból. Partra vetett halként tengődnek.

Amikor az egyházban keresztény testvérként ismerünk rájuk, csak akkor nevezhetjük magunkat is valóban kereszténynek. A mai európai társadalomban a cigánysággal szemben tanúsított magatartásunk egyfajta kontrolljelzése hitünk mélységének és őszinteségének.

Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy olyan súlyos kérdésről van szó, amire nem vagyunk felkészülve. Bénítanak az előítéletek, a korszellem önző érzéketlensége, az egyéni fájdalmas csalódások, sérelmek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a cigányság nyomorúságát nem a börtönök és az erőszak fogja megoldani. Nekünk kell kitalálni a számukra felkínálható munkahelyeket.

Hálát adunk Istennek, hogy korunkban is vannak nagylelkű papok, szerzetesek, világi testvérek, kik a közvélemény gúnyos megjegyzései ellenére is vállalják a cigány testvérekkel való önzetlen törődés áldozatát. Álljunk bátran melléjük, legyünk munkatársaik!

A Szentlélek Úristen adjon bátorságot, nagylelkűséget, ötletességet, hogy példát és bátorítást adhassunk minden olyan kezdeményezéshez, amely ezt a súlyos ellentmondást, igazságtalanságot segít megszüntetni.

Ne feledjük el Urunk Jézus Krisztus példáját! Sokszor tegyük fel a kérdést, hogy Ő mit tenne ma Magyarországon, Európában a cigányokért? „Noha gazdag volt, értetek szegénnyé lett, hogy szegénysége által meggazdagodjatok.” /2 Kor 8,9/

Beer Miklós

55 hozzászólás

  • Ha Ferenc pápa – követve elődje példáját – egészségi állapota esetleges romlását látva hátrébb lép, és a magyar katolikus hierachia sem gördít akadályt a „szakmai” előmenetellel szemben – egyszerre akár három pápánk is lehetne (mondom én ateista).
    Drukkolok Beer Miklósnak, ahogy pl Várszegi Asztriknak is.
    Beer püspök nagyon lényegeset mondott, aperté!

    Persze ez csak vágyálom….

  • Katolikus létemre, bizonyára nem vagyok elitélő különböző katolikus üzenetekre.
    Ez a püspöki üzenet viszont, „kiverte bennem a biztositékot”!
    Ez annyira hipokrata, amennyire ilyen üzenet lehetséges.
    Több dolog is eszembejutott olvasása közben.
    Eszembejutott Édesanyám, aki hosszú ideig a szomszéd hajléktalannak, velem küldte át mindennap az ebédjét. Erről senki más nem tudott, csak aki kapta és én aki vitte.
    A cigányokat mikor segítetette a katolikus magyar egyház érdemben? Nem csak ” ingyen konyhán”, hanem komoly munkaszerzés, anyagi segitséggel is esetleg?
    A magyar nép nem rasszista, hanem elege van a szerencsétlen cigányok szaporodásával, munkanélküliségével és lopás, rablásával, hiszen élni akarnak, ez a mentségük!
    A magyar Katolikus egyház komolyan dolgozna segítségükön, mint pl. a máltai lovagok igyekeznek segíteni a szegényeken, akkor prédikáélhatnak majd.,.

  • Figyelő, akkor most mit is gondolsz?
    Szép, őszinte kinyilatkoztatásnak tartom római katolikusnak keresztelt, de élettapasztalatot szerezve már ateistaként, ez a kérdés engem lázba hoz, mert én is hozzá hasonlóan látom ezt a kérdést. Remek cigány barátaim és kollégáim nevében írtam kommentet, akik feltehetően nem olvassák a KMH-t

  • Fenyvesi Glória

    Tisztelt Beer Miklós Püspök Úr!
    Az áldozatok nem méltók, -akiket cigányok öltek meg,- az irgalomra?

  • Kedves Dénes,
    Kanadában élek és az itteni indián és eszkimókérdés éppen olyan komoly, mint otthon a cigánykérdés.
    Mit mondjak? Itt sem tudják a fentieket megoldani.
    Más genetikus hajlam, elválsztja a népeket.
    Sajnos, erre nincs megoldás.

  • Ezzel csak részben tudok egyetérteni!!! Ez a cikk sajnos felszínes és egyoldalú.
    Érdekes, hogy a kisebbségeket tekintve, mindig a cigányokkal van mindenhol, mindenkor a legnagyobb probléma,mégpedig nem is kevés!
    Ahhoz, hogy a cigányok „történelmét”, személyiségét, értékrendjét, viselkedését, beilleszkedését, kultúráját megismerjük nagyobb tájékozottságra van (lenne) szükség!
    Ajánlom, olvassák el:

    Cigányok, honnét jöttek – merre tartanak?
    Kozmosz Könyvek
    Válogatta és szerkesztette: Szegő László
    1983

  • Fenyvesi Glória
    2014 szeptember 23
    12:11 du.
    Szokás szerint pont a lényeget nem érti.
    A bűnözés és a mélyszegénység ok okozati összefüggés.

  • Ebert Terézia
    2014 szeptember 23
    12:30 du.
    Nem MINDENHOL van baj a cigányokkal, csak főleg Euópában. Úgy tudom, hogy a franciák kitelepitették már őket.
    Senkinek sincs kedve olvasni a cigányok történelnmét, ha az ellopja az illető autóját például.
    Olvasd te, ha unatkozol.

  • Kedves Figyelő!

    Ez szerintem a „fejlett” nyugati civilizációval nem koherens, kulturális hagyományok magyarázzák.
    Ezek a szerencsétlen emberek ezért nem elítélhetők.
    Szakmailag érdeklődő orvosként azt mondhatom, hogy ugyan más-más betegségek dominálnak egyes etnikumoknál, de felfogásom szerint a nyugatias, pl a Te igen szerencsés országodban való szocializáció a kulturális – de nem a genetikai – hátrányokat übereli, ld pl Fenyvesi Glória hozzászólását.
    Szívesen ajánlok olvasnivalót akár pl Michael Stewart, vagy Sir Angus Fraser tollából

  • Terézia, ne felejtsd olvasmánynak javasolni a kívülről jött, de a kérdésben elmélyült, magyarországi cigány falvakban hónapokat élő tudósokat, Fraser és Sinclair

  • Don Ovuz

    A dolgokat túlzottan leegyszerűsítve részben igaza van! De hol a „A bűnözés és a mélyszegénység ok okozati összefüggés.”, amikor a vétlen autóst, motorost agyonverik, a segíteni szándékozót megkéselik, – holott az „áldozatnak” semmi baja nem történt?

  • denes: túlterheled szegényt. neki a barikád, a jobbik hetilapja a z információ non plus ultra-ja…

  • kedves Don Ovuz
    Megin’ elszúrtam, „Glóriát” nem rád értettem, a Te kommenteddel szimpatizálok, de hát mint minden rendes ateista azt mondhatom: mindenki méltó az irgalomra, bárki adja is

  • Figyelő

    „Kanadában élek és az itteni indián és eszkimókérdés éppen olyan komoly, mint otthon a cigánykérdés.”
    Viszont van egy nagy különbség, ha humorizálni szeretnék!
    Az indián-, és eszkimó őslakosok nyugudtan mondhatják az európai bevándorlóknak: ha nem tetszik, menjetek vissza Európába!
    Azeurópaiak mondhatják az indiai(?) bevándorlóknak, hogy menjenek haza?

  • denes
    2014 szeptember 23
    1:40 du.
    Semmi baj, csak Glória kisarkította a dolgot az áldozatokra. Ezért válaszoltam neki sarkosan. Mindössze arra hívtam fel figyelmét,hogy a mélyszegénységben élők között három, négyszer nagyobb a bűnözési arány, mint a szociálisan rendezett körülményekben élőknél. Természetesen mind a két félnek tennie kell a dolgok változásáért, de nem várhatunk egyoldalúan változást, ha közben elvesszük a lehetőségeket.

  • Kedves István,

    „szabad” ország (?) vagyunk (HU-ra értettem), nem vagyok se TASZ, se Helsinki bizottság (se Ökotárs), de hagy írja! Meg kell válaszolni, te ebben szangvinikus, de ütős választ adsz, ami jó

  • denes: ahhoz, hogy bármiféle választ írjak, az a remény is kell, hogy befogadó elmére talál. fenyvesi nem olyan.
    amúgy jókor mondod: a NAV felfüggesztette gyakorlatilag az összes, Norvég Alapítvány pénzeket kezelő hazai alapok adószámát, természetesen a demokrácia jegyében, azzal az indokkal, hogy nem működtek együtt.
    mit tesz isten, a KEHI utasítására. érdekesen működik orbanisztán: egyik hivatal utasíthat egy, a hatáskörébe nem tartozó másik hivatalt.
    persze, megértem: al capone-t se a gyilkosságai okán sittelték le, hanem az adóhatóság vádja alapján.
    érthető:
    ha orbán nem ért valamit, vagy képtelen felfogni (amiből azért lássuk be, ennél a műveletlen tahónál bőven van készlet), arra törvényt kreálnak. ha akad független, horribile dictu ráadásul kormánykritikus civil szervezet, azt kriminalizálják.
    áh, dehogy diktatúra ez! sőt, élen járó demokratizmus egész európa példájaként szolgálandó!
    ehhez jön még kényszeres jópofisága:
    „A miniszterelnök a Komárom-Esztergom megyei 24 Óra című napilap keddi számában megjelent interjúban Tatabányát és térségét úgy jellemezte, hogy „itt nem ülnek a szekéren, hanem tolják”.

    mit mondjak a kezdő bölcsiseken kívül legfeljebb a vicc-béli bolondokháza udvarán szokás a szekeret tolni és nem funkciója szerint használni. persze, ha átvitt értelemben használta Őseggfelsége a dolgot, már érthető, hisz kétség sem merülhet fel, abban reménykedik (s ezt tűzzel-vassal ki is kényszeríti), hogy itt is az ő szekerét tolják!

  • István,

    Tbányán cseperedtem. Atyáim (2) főmérnökök voltak. A jó vájárok – tehát beosztottaik – köztük rengeteg cigány – többet kerestek becsületes munkával, mint főnökeik.
    Ez a komment egy másik, Beer Miklós által jegyzett írásra is rímel.
    Ez az egész valahogy elbaxódott, megszűntek az iparvárosok,
    Utána a Bimbó úton folytattam a cseperedést. Ott egy igen szegény család szép lányának gazdasági felemelkedés volt cigány építőipari segédmunkáshoz férjhez menni. Ennek olyan 45 éve…

  • denes: na ja. jómagam kb. 25 évvel ezelőtt ingáztam velük – mármint a cigányokkal – persze, indirekt.
    itt írtam erről: http://harunalrasid.nolblog.hu/archives/2010/03/27/Fekete_vonat/

  • OK, különös tekintettel a kommentekre, igaz 2000-ben születtek.
    Hordassz-e még nyakkendőt – mer az már nem trendi

  • Fenyvesi Glória

    Apám is szegény volt, négy gyerekkel, feleséggel…
    Kemény munkát végzett egy gyárban.
    Szűkösen éltünk, de nem ment lopni, rabolni, ölni…
    Hanem kereste a még több , megélhetést nyújtó munkát, akár alkalmit is…
    A pozitív diszkrimináció nagyon nem helyénvaló!
    Akkor lesz valakiből ember, ha a kötelességét teljesíti,-ha letesz a társadalom asztalára ő is valamit,- s csak utána jöhetnek a jogok!

  • Kíváncsi volnék ( persze a kérdés csak retorikus ) mit szólnának a magyar nemzetiszocialisták, ha mondjuk Szlovákiában, Romániában alkalmaznák a kollektív bűnösség elvét az ottani magyarokra, mint ahogyan ők teszik a cigánysággal. A róm. kath. egyház pedig sajnos a probléma része, mint hogy természetszerűleg az elmaradottság, nyomor és diszkrimináció fenntartásért felelős legreakciósabb, legretrográdabb osztálytársadalom viszonyainak fenntartásában érdekelt. Amúgy normális esetben természetesnek kellene lennie, hogy magát kereszténynek nevező felekezet nem hangoztatja a fajelmélet és szociáldarwinizmus ” eszméit „, amelyek egyébként mélyen bele vannak ivódva a magyar társadalomba, tehát Magyarorsz.-on egyáltalán nem természetes.

  • Georgina Bojana

    http://youtu.be/qvE0JN_pxWU

    Ez így igaz!
    :((
    Vannak közöttük rendkívül tehetséges zenészek, festők, írók, költők, de többségükről (sajnos!) ezt nem lehet elmondani. Falkában erősnek érzik magukat, többször olvastam, tévében láttam, hogy éppen azt az idős embert ölték meg, fosztották ki – aki jó szívvel pénzért munkát, kenyeret adott nekik.
    Ki a hibás?
    Mutogathatunk egymásra, médiára. Aki ennek ellent mond, csak egyszer menjen be bármelyik börtönbe! – látogatás idő alatt.
    Ott feketén-fehéren, mindenféle statisztika nélkül megláthatja az igazat: a börtönlakók többsége roma.
    http://youtu.be/ORJoAdaMHRI
    „Csak egy szöget… azt is Jézus tenyeréből” – itt, a Himnuszban ismerik el a lopást…
    *
    Az is igaz, a nyakkendős, öltönyös bűnözők, sokszor – mind a mai napig nagyobb kárt tesznek, akár egy országnak, nemzetnek, mint a kerékpár- és gyümölcslopók.
    Az is igaz, az elegáns, tanult, szavait jól forgatók között ritkán szerepelnek romák, vagy ha igen, akkor erősen „inkognitóban”.
    Ezen bármennyit is rágódunk, nem tudunk változtatni.
    G.B.

  • Georgina Bojana

    Hjaj, félre fogalmaztam, bocsánat’ – ” aki jó szívvel pénzért munkát, kenyeret adott nekik”.

    Helyesen: munkát, amiért becsülettel megfizetett, sőt kenyeret adott nekik.
    G.B.

  • Georgina Bojana,

    Hjaj, félre fogalmaztam, bocsánat’ – ” aki jó szívvel pénzért munkát, kenyeret adott nekik”.

    Helyesen: munkát, amiért becsülettel megfizetett, sőt kenyeret adott nekik.
    G.B.

    Valamit nagyon félreérthettél. Orvoskollégák, gyógyszerészek vallják, hogy van bennük egy vonónyi, hogy ezt a közkedvelt kitételt használjam.
    Volt kollegina, akinek egy igen jó megjelenésű, a versenyszférában magas pozíciót betöltő gádzsó olimpikonnal kötött házassága kapcsán az lagzijára meghívtak.
    Az ifjú pár cigány nő tagja a versenyszférában rendszeresen a dicsőségtábla tetején szerepelt, fotóval. (Nagyon csinos lány volt)
    A lagziban úgy cigány, mint nem cigány, főleg reál értelmiségiek voltak, de egyébként ugyanúgy zajlott, ahogy a magyar lagzik, persze lakodalmas rokk, menyasszonytánc, stb.

    Másik dolog: „falkában” mindenki bátrabb, erősebb, hatékonyabb, ez vonatkozik a gádzsó társadalomra is.

  • kanadai.
    2014 szeptember 23
    12:55 du.
    Kedves kanadai, köszönöm! Elszégyeltem magam, mennyire tudtalan vagyok!
    Természetesen, vissza is vonom a Kat. egyház ellen vádamat.

  • Megjegyzendő még, hogy bizony igen sok tehetséges cigány van, legyen esélye továbbtanuláshoz! Csak kettőt emlitek pillanatnyilag: a leghíresebb magyar zongoraművészt: Cziffra Györgyöt, és Lakatos IStvánt itt Montrealban! Mindkettő Zeneakadémiát végzett zenész volt.

  • Glória,

    —ahogy ezt pl. cigány polgártársaink is tették, kb 25 évvel ezelőttig bezárólag. Azóta az ő helyzetük is „kicsit” megnehezült…

  • Figyelő barátom,
    Néhai Cziffra Györgyről beszélünk 🙁

  • Igen dénes, róla beszélünk. Én még láttam és hallottam játszani a Váci útcai espresszóban,(Kedves?) akkor szegény csak jasszt játszhatott, a komcsik nem szerették…és ebből élt.
    Majd sikerült Párizsba mennie és világhirűvé vállt!

  • Figyelő,

    Ciffra György keresztanyám kedvence volt, Kirakta a képét a falra, két Mednyánszky (eredeti) mellé.
    Zeneszerető család vagyunk,

  • Világhírű zongoraművész van. „Leg”világhírűbb nincs. Van ám nekünk Sír Schiff Andrásunk, aki igencsak világhírű. Igaz, most éppen hazaáruló. Ahogy Cziffra volt akkoriban. De ennek semmi köze a cikkhez.

  • Az én kedvencem is volt, amíg élt. Lemezem van tőle, nem is egy. Sajnálatos, hogy rosszkor élt a magyar történelem idején. A komcsik elhallhgatatták, a magyarok csak lemezeit vagy külföldi szerepléseit hallhatták.
    Ismert, szomorú sorsa mi nemzedékünknek.

  • llanfair
    2014 szeptember 24
    12:49 du.
    Ez a beírásod NEM IGAZ, úgy ahogy van! Cziffra Györgyöt soha senki nem tartotta hazaárulónak, egyszerüen, nem engedték játszani a komcsik. Ezért ő nem szidta és nem rágalmazta a magyarokat.
    Viszont kedvenced, Sir Schiff András, gyalázta és rágalmazta a magyar nemzetet! Nagy különbség!

  • Fenyvesi Glória

    A kiművelt roma társadalom miért nem neveli meg a többieket, az övéit?
    Vegyenek példát róluk!
    Tanuljanak, és több lehetőségük lesz felemelkedni jelen helyzetükből…
    De mindenkiből nem lehet zenész, és celeb…
    Akinek csak 8 általánosa van,vagy kevesebb, az nem lehet gyárigazgató, mérnök, vagy orvos,stb…

  • Figyelő: Schiff nem gyalázta a magyarokat, hanem véleményt mondott a kormányról A Fidesz nem a magyarok. Ne téveszd.
    Cziffra György hazaárulónak minősült, mert aki disszidált, vagy disszidálni akart az hazaárulónak minősült. Ha nem, miért nem engedték zongorázni? A cigánysága nem volt ok. Disszidálása ugyan olyan politikai állásfoglalás volt, mint Schiff nyilatkozata.
    Mindketten utálták a diktátorokat. De mert Ő azt utálta amit te, azért becsülöd, de mert Schiff kritizálni merte imádott tárgyadat, ezért Ő bűnős. Sopánkodsz, hogy Cziffra nem játszhatott Pesten, de nem zavar, hogy Schiff nem játszhat Pesten. Nem látod magad?
    „Jó”, hogy Cziffra György nem élte meg a mai helyzetet. Nagyon el lenne keseredve.
    Amúgy nagyon szeretem Schiff András és Cziffra György művészetét, de az én kedvencem Martha Argerich és Szjatoszlav Richter.

  • Nem játszhatott Cziffra a komcsik alatt, mert diszidált. Ez igaz, de NEM tartották hatzaárulónak, akkoriban ez a kifejezés nem vot dívat!
    Talán, még túl fiatal vagy. A komcsik teoriái mások voltak. „Aki nincs velünk, ellenünk van” kinek volt ez az aranymondása?
    Tudok a Schiff véleményéről, ami nem volt nagyon hazafias. Köztünk mondva, én sem engedném otthon játszani. Játszon a világ más területén, ha a magyar hazát ocsmárolja!

  • Figyelő: Éljen a demokratikus magyar gondolkodás. Nem tudom, mi bajod a kommunistákkal, te sem vagy más.
    Nem a hazáját, bizonyos elemeit. Melyik szót nem érted?

  • A kommunizmzs diktatura, éppen úgy mint a fasizmus vagy nyilas rendeszer. Te kedvelted az utobbit?

  • Figyelő
    2014 szeptember 24
    1:19 du.

    Én nem érzem azt, hogy Schiff engem például gyalázott volna, pedig magyar vagyok, így a nemzet része. Azt inkább éreztem, hogy rávilágított a magyar KORMÁNY vállalhatatlan tetteinek egy kisebb halmazára. Sajnos sok ilyen halmaz van -minden napra jut pár-, így nem tudott mindent bevilágítani.

  • Egy kis helyreigazítás: az ami 1917 óta kommunizmus/szocializmus név alatt megvalósult különféle országokban, annak semmi köze az eredeti marxi elképzelésekhez. Egy szocialista/kommunista berendezkedés alapja a termelőeszközök dolgozók általi ellenőrzése, a bérmunka valamint a pénz és tőke viszonyok megszüntetése, továbbá decentralizált, alulról felfelé építkező, demokratikus döntéshozatali mechanizmusok. Ezeknek a feltételeknek ugyebár finoman szólva nemigen feleltek meg a
    „lenini úton” járó rezsimek; valójában államosították a termelő eszközöket és a tőkét és ők váltak a kizárólagos bérmunka adókká valamint az egész szisztémát a pártállam, centralizált, fasisztoid egyeduralma alatt tartották. Annak a téveszmének a fenntartásához hogy a szocializmust ezzel a gyakorlattal azonosítják egyaránt hozzájárulnak a lenini/sztálini gyakorlathoz orthodox módon ragaszkodók, illetve az iránt nosztalgiát érzők, valamint a tőkét képviselő fasiszta szélsőjobboldali és polgári jobbközép reakció is. Előbbiek ki akarják sajátítani a marxi elveket, utóbbiak pedig a bolsevik bűnökkel akarják diszkreditálni azokat. Ez nem csak Magyarországra érvényes, de egy olyan az átlagnál is jobboldalibb, reakciósabb országban mint Magyarország, ez a dogmatikusan hangoztatott tévhit különösen erős. A
    sunyi módon a nácizmus, fasizmus illetve a második világháborús tengelyhatalmak tetteinek bűnös voltát relativizáló nácizmus=kommunizmus című dumáról jobb nem is beszélni.

  • eleftheria: figyelőnek minden, ami nem illik bele a jobboldali világnézetébe, az kommunista.
    ráadásul, ha valaki itt tagadja, hogy magyarország ismét nem pártállam – annak általad levezetett következményével és módszerével – az hazudik, festi magát és porokat szed.

  • Eleftheria
    2014 szeptember 25
    6:40 de.
    Elképesztő saláta egyveleg lehet a filozófiája. Mély részvétem.
    Tudja, aki élt polgári rendszerben, ami bizonyos fokig kapitalizmus volt, aztán élt nácizmusban, majd 45 évig „szocializmusban” ahogy hívták a Rákosi kort, majd újra Kádár apánk „gulyáskommunizmusa” volt. Végül élvezem az abcszolut kapitalizmust, amiben Kanadadában élek. Elképedek szellemi lemaradásán, mintha nem múlt volna el 65 év azóta….
    Államositás? Csak az volt a „sszocializmusban” Rákosi alatt, NEM volt szabad egyéni vállalkozás, mert börtönbe került, ha valaki mert létesuiteni. MIről beszél?
    Mit gondol, miért bukott meg a Szovjetunió gazdasága is?
    Minden gazdaság csak az egyéni érdek és egyéni kezdeményezések útján élhet, különben az összes blalaba, a tőkéről megy egyenlőségről, csődbe megy. Mint ahogy az elmúlt történelem is muutatta.
    Lemaradt százévvel!

  • Figyelő:

    Na, én meg azon képedek el, hogy nem is érti ( vagy akarja megérteni ), hova akart kilyukadni a fentebbi fejtegetés.
    De talán ha még egyszer, kétszer megpróbálna nekifutni hátha… Dióhájban még egyszer a lényeg: a Szovjetuniótól kezdve Rákosin, Kádáron keresztül Mao-ig vagy Castro-ig egyik rezsimnek SEM VOLT SEMMI KÖZE a valódi marxista gondolkodók elképzeléseihez. EGYIK SEM VOLT SZOCIALISTA RENDSZER. Például a valódi szocializmusban nincs államosítás, központosított tervgazdálkodás. Ehelyett a dolgozók kezében van az üzem, üzlet, kórház, iskola, színház, étterem, szórakozóhely, könyvtár stb. tehát bármilyen árut vagy szolgáltatást ( ez utóbbiban kivételt képeznek a pénzügyi szolgáltatások nem lévén pénz… ) előállító létesítmény és alulról felfelé építkező egymással szabadon együttműködő munkástanácsok, önkormányzatok vannak. Sőt a valódi cél az állam minél nagyobb mértékű leépítése, decentralizálása és végső soron megszüntetése. Ezek az elképzelések országos szinten SOSEM valósultak még meg, tehát nem is bukhatott meg a szocializmus. Utána lehet olvasni, a legközelebb a spanyol polgárháború idején az úgynevezett ( és ma is létező ) anarcho-szindikalista ” CNT ” szakszervezeti unió kezén lévő saját önigazgatást létrehozó területek voltak amelyet éppúgy ádáz ellenségének tekintett a sztálinisták által kisajátított köztársasági oldal mint a francoista/falangista fasiszták. Nem is belülről omlott össze a rendszerük hanem gyilkos harcban buktak el. Ismétlem ezek nem holmi ködös kitalációk, hanem bőséges irodalommal rendelkező történelmi tények. No de hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon: azt természetesen készséggel elismerem, hogy a polgári demokratikus jogállam keretei által szabályozott tőkés rendszer a nyerő a megbukott szovjet típusú állam-kapitalista pártállami rendszerekkel szemben; de én nem erről beszéltem. Egyébként az is igaz, hogy marxista társadalomkritikát ( amely nemcsak szorosan véve a gazdaságot hanem a szélesebb értelemben vett társadalmi, kulturális viszonyokat is felöleli ) nem is az egykori pártállami gyorstalpalók kereteiben lehetett színvonalasan tanulni.

  • Ooops… ez megint nem sikerült dióhéjban…

  • eleftheria: bencsicsnek teljesen mindegy, ő úgyis úgy értelmez mindent, ahogy az a szája íze szerinti. már régen megszünt a kapcsolata a való világgal…

  • Eleftheria
    2014 szeptember 25
    3:41 du.
    Itt maga által lefestett gazdasági rendszerrel még ember nem találkozott.
    Árulja már el, hol található?

  • Figyelő ! 09.23./11:40

    Akkor, „katolikus létére” magánál már több, mint egy évtizede II.János Pál őszentsége is „kiverhette a biztosíkot”, amikor igaz hitétől átitatva kinyilatkoztatta, hogy „az antiszemitizmus [ – a fajgyűlölet – ] Isten elleni bűn”.
    Érthető, hisz maga egy ócska rasszista, aki csípőből gyűlölködik…

  • A cikk címét adó kijelentés tartalma mélységes igazságot tartalmaz: Isten előtt mindannyian egyenlőek vagyunk. Tehát, akik a cigányokra – itt fentebb is – genetikai hibákat kennek, azok viszont megátalkodott rasszisták…

    L e . a . k a l a p p a l . a Püspök Úr előtt!

    A magyar katolikus egyházban egy csepp visszhangja, annyi nem volt II.János Pál antiszemitizmus elleni kijelentésének.

    Így ennek az igazi, elhívatottságból fakadó lelkipásztori megnyilatkozásnak szinte történelmi jelentőséget tulajdoníthatunk. Reméljük végre követőkre talál az Egyházban is.

  • Egyetértve minden szavaddal, még egy, Kedves Eleftheria!

    Az 1917-es „forradalom” szembe állítása a polgári (kormánnyal) forradalommal, amely egy lépcsőfok lehetett volna – ki tudja mikorra – egy fejlettebb társadalom irányába, a történelmi szükségszerűség téves megítélése és figyelmen kívül hagyása mellett, valójában a történelem kerekének a megerőszakolása volt…

  • Figyelő!

    Akkor miért nem költözik inkább haza oda, az Orbán féle nemzeti kapitalizmusba ?

  • E történelmi jelentőségű nyilatkozat már 25 évvel korábban időszerű lett volna.

  • dongolo: még csak az hiányozna! az ilyen „figyelőkből” akad éppen elég itthon is!
    azért a mi tűrőképességünk se végtelen!

  • Dubois,

    „E történelmi jelentőségű nyilatkozat már 25 évvel korábban időszerű lett volna.”

    Persze!
    Elszabódott 25 éve.
    Ha nem történik semmi, csak rosszabb lesz a helyzet.
    Én csak demokratikus beavatkozást tudok elképzelni, még ha lényegében mindenkivel veszekedni kell is, mert nem találok olyan polgártársat, aki nem a trendi szöveget tolná (+ persze zsidók…
    Hozzá kéne fogni!
    Ez nekem olyasmi, mint a hippokratészi eskü az orvosoknál, de bevallom, az átlagnál ebben a kérdésben empatikusabb vagyok