Magyarország összefog – avagy mitől kamu a rezsicsökkentés?

2014 szeptember 24 7:10 de.5 hozzászólás

A gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak.

gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak. Akik pedig a legnagyobb mértékű kompenzációt vehették igénybe 2010 előtt, azok számra a gáz ára 2010 és 2012 között 56%-kal drágult.

Újabb rezsicsökkentés bejelentése

Újabb rezsicsökkentés bejelentése

Ám úgy tűnik, hogy még a legszegényebbeket sújtó 2010-es 17,2%-os, majd a 2011-es 23,5%-os, végül a 2012-tes 7,9%-os, összességében, a 2010-es árakhoz viszonyítva 56%-os gázáremelést is sikerül a gázszámla csökkentésként kommunikálni az emberek felé.

A táblázatból kiolvasható, hogy a gáz árának 20,3%-os emelése 2010 júliusa és 2012 januárja között nettó jövedelemtől függetlenül mindenkit érintett. Ám minél alacsonyabb volt a család egy főre eső nettó bevétele, annál drasztikusabb volt a gázszámlájukon olvasható összeg emelkedése.

A jelenleg sulykolt rezsicsökkentős kommunikációs trükk lényege, hogy ez a brutális 56%-os áremelkedés csak a szegényebb rétegeket lehetetlenítette el. Az átlagbérnek megfelelő, vagy afölötti jövedelemmel rendelkezőket kevésbé érintette, bár az ő számláikon is meglátszódott a Fidesz-kormány 2010-től három lépcsőben megvalósított gázáremelése.

Vezetékes gáz áremelése 2010 óta

Vezetékes gáz áremelése 2010 óta

Az átlagbér fölött keresőknek ráadásul az egykulcsos adó bevezetése miatt a nettó jövedelme is és a gyermekek után járó adókedvezménye is növekedett. Így őket a gáz árának az emelkedése nem lehetetlenítette el úgy, mint azokat a szegényebb rétegeket, akiktől ugyanebben az időszakban, a gáz árának emelése mellett megvonták az adójóváírás lehetőségét.

A második táblázatból az olvasható ki, hogy 2010 óta a tárgyévhez képest a következő évben hány százalékos volt a gáz ára emelésének mértéke.

Gázár emelkedés

Gázár emelkedés

Ez lenne a 10%-os gázárcsökkentés?

Ez az írás a józanparaszt oldalán jelent meg.

5 hozzászólás

  • Így van! Ezzel szemben a médiában és úton útfélen az szól bele az emberek agyába minden honnan, hogy Európa legnagyobb mértékű rezsicsökkentése folyik épp. Hát, ez a szöveg amőgy is értelmezhetetlen.

    Ha valóban a gazdaság fellendítését szeretné a kormány, akkor miért nem az áfát csökkenti, amit a Fidesz emelt 27%-ra? (ígéretükkel ellentétben). Tudjuk a választ. A rezsicsökkentéssel a kormány mossa kezeit, a további terheket ezzel kapcsolatban nem ők idézik elő közvetlenül, csak közvetve. Viszont az illúzió és ezzel együtt a kormány mártírsága garantált egy ilyen populista intézkedéssel, ami valójában drágulást hoz a magyar emberek számára.

    Egyébként azt miért nem mondja be a TV, rádió, Internet és miért nem látható a plakátokon, hogy Európa legmagasabb áfája kishazánkban van?? Parasztvakítás ez is! Még egyszer mondom tisztelt hölgyeim és uraim: PA-RASZT-VA-KÍ-TÁS az EGÉSZ Orbán rezsim működése!

  • huncanada: noch dazu, ez a fene nagy rezsicsökkentés, biza, simán elfüstöl a közértben, ahol a kassza elnyeli a „mindennapi kenyerünkért” kiadott, egyre több forintot! és nem azért, mert az áram, meg a gáz, meg a szemétszállítás díján megspóroltat hordjuk oda, hanem mert szép alattomban minden drágul!
    amit megnyertünk a réven, azt elvesztettük a vámon!

  • A rezsicsökkentés jó dolog, ott ahol megvan adva ennek a feltétele. Magyarországon sajnos nincs, hiszen nincs miből valódi rezsicsökkentést végrehajtani. Látjuk, hogy szolgáltatók tömegével válnak meg alkalmazottaiktól, kevesebbet fordítanak már most az egyes szolgáltatások karbantartására, hogy a rezsicsökkentés által okozott hiányt fedezzék. Ez pedig a berendezések, eszközök elhasználódásához fog vezetni, vagyis áram, villany, gázszolgáltatások tekintetében egyre többször lesznek hibák, gondok, kiesések. Na nem most még, hanem 4-5 év múlva komolyabban és egyszerre és egyre többször. Teljesen agyament dolog a semmiből adakozni más kontójára, a saját zsebeket meg megtömni milliárdokkal, nem milliókkal MILLIÁRDOKKAL. Ha nem is érezhető a különbség, azért mondom, hogy a milliárd az ezerszerese a milliónak, ilyen nagyságrendben lopnak a maiak. Persze a másik oldalon is voltak lopások, talicskával tolták ki a pénzeket egyes helyeken, de ha ők talicskával tolták ki akkor a Fidesz végeláthatatlan teherszállító szerelvényekkel szállítmányozza a felfoghatatlanul sok pénzt. Na hát ennyit a rezsicsökkentésről.

  • Róna György:

    Az „igazi” rezsicsökkentésről, avagy hogy is állunk az eltűnt inflációval?

    Természetesen véletlen egybeesésről van szó – csak mindenféle galád egyedek gondolnak arra, hogy bármiféle köze is lehetne a véghajrájába forduló helyhatósági választási-kampányhoz, hogy ártunk és qurmányunk intenzív diadaljelentési akcióba kezdett, melynek egyik kiemelt momentuma a rezsicsökkentés. Azokat a tudatlanokat, akik merészelik kifogásolni – az egyéb turpisságok mellett -, hogy a lakással kapcsolatos egyes költségeken túl a rezsinek még számos eleme is van, persze felhomályosítják az aktivisták: és gyakorlatilag nincs infláció! Nos azon túl, hogy ezt a tételt a piacokon senki sem érzékeli, a boltokban is érdekes jelenségnek lehetünk tanúi. Ami színesíti a dolgot.

    Mai felfedezésemet az un. előrecsomagolt termékek polcainál tettem. Ezek a termékek eddig – néhány régebbi még tanúsítja is – 80 grammos kiszerelésben voltak. Újabban már csak 70-es! Változatlan áron! =))

    Így nem kell többet fizetni érte, csak kevesebbet kapunk!

    Az elemi számtannal hadilábon állóknak; ez bizony egy 2000ft-os termék esetén 357Ft-os áremelkedést jelent, ami testvérek között is több mint 18,5%-os emelés!

  • Ez a másik, hogy pl. ha a megszokott „literes” tejes dobozt elfordítja az ember, akkor egyre többször azt lehet látni, hogy csak 900 ml-es. Hmmm, és még mennyi ilyen van a mosóportól kezdve az élelmiszereken át, hogy a gyártók így trükköznek, hogy ne menjenek teljesen tönkre. Ugyanannyit fizet az ember és talán észre sem veszi, hogy kevesebbet visz haza a legtöbb termékből.

    Az pedig, hogy az infláció ilyen kicsi, azaz gyakorlatilag nincs is, az éppen annak az egyik negatív jele, vagy inkább eredménye, hogy a gazdaság meghalt, nincs növekedés. Ezzel nem dicsekedni kéne, hanem szépen elszégyellnie magát a vezetőknek. Ezzel szemben mennyivel elegánsabb (populistább) azt mondani, hogy 40 éve nem volt ilyen kicsi az infláció, mert az emberek fejében az a szó, hogy infláció az egy negatív fogalom és egyenlőt jelent azzal, hogy az rossz és áremelkedéssel jár. Miközben egy kiszámítható infláció akár 5-7%-os is teljesen egészséges hatással van egy országra nézve. Na nekünk ez most nincs, nem mozog a gazdaság. Ami van, az az előző kormányok idején idetelepített autógyárak termelik jórészt. Na de ez már nem rezsicsökkentés téma, csak egy picit.