Magyarország, a „haramiák” állama

2014 szeptember 26 12:02 de.15 hozzászólás

Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia-professzora és tanára, egy nem éppen rövid tanulmányában arról értekezik, hogyan lehetne megvédeni a demokráciát és a jogállamot az unió tagállamaiban. Tanulmányában a populizmust boncolgatja, és példaként Törökország mellett sajnos hazánkat, Magyarországot is megemlíti, mint olyan országot, amelyik a legmesszebbre jutott a demokratikus normák kiürítése terén.

Noha Jean-Claude Juncker ugyan egyike a legtapasztaltabb európai vezetőknek, a Princeton professzora mégis erős kritikával illeti őt és az általa vezetett tárcát. A professzor a tanulmányában azzal érvel, hogy Junckernek elsődleges témaként kellene foglalkoznia azzal a kérdéssel, hogyan és miként kellene Európának megakadályoznia, hogy illiberális „haramiaállamok” bukkanjanak fel a soraiban.

Egyik példaként Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt hozta fel, akinek a gazdasági víziója, hogy Törökország csak úgy lehet sikeres ország, ha mérlegelve az arab világ egymásrautaltságát, azt ők is kihasználják, és az Európai Unió tagállamai helyett, gazdaságilag a térség arab országaival szövetkeznek. Erdogant, aki korábban Isztambul polgármestere is volt, vallási gyűlöletre való felbujtás miatt 1998-ban bebörtönözték, 2003-ban azonban hazájában miniszterelnökké választották, s népszerűsége azóta is töretlen.

 “Az ilyen alakok rendre korruptságuk miatt támadják ellenfeleiket, akiket azzal is vádolnak, hogy önös politikai céljaik elérésére használják az államot. Aztán hatalomra kerülve ők maguk kezelik saját hitbizományukként az államot és maguk is korruptak, vagy legalábbis elnézik a korrupciót” – írja Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökről a Princeton Egyetem professzora.

Ez a kép nálunk is ismerős. Orbánék popularizmusának népszerűsége okán hazánk immár Európa és az USA figyelmének középpontjába került. Oda jutottunk, hogy a demokráciát féltő népszerű és mérvadó európai és tengerentúli vezető pozícióban lévő emberek érvelnek amellett, hogy az EU. sújtsa szankciókkal Magyarországot. Köszönhetjük ezt Orbán Viktor miniszterelnök urunknak, az „illiberalizmus” és a tekintélyelvűség magyarországi megteremtőjének. Ezt értük el a magyar CÖF- civilek bohóckodása következményeként, akik úgy gondolták, hogy a demokráciát illetően kioktathatják még az amerikai elnököt, Barack Obamát is.

„NEM LESZÜNK GYARMAT!”

Úgy gondolom, merthogy a józan ész is ezt diktálja, hogy az EU. nem fogja hazánkat gazdasági szankciókkal sújtani. Ha mégis megteszik, úgy azzal véleményem szerint csak a populista politikusokat segítenék és tovább szítanák hazánkban a nacionalista hangulatot, felkorbácsolva a már így is tetőfokra hágó euroszkeptikus érzelmeket.

Sokáig gondolkodtam azon, akkor hogyan lehetne mégis elejét venni, hogy hazánk már ne sodródjon tovább az egyre mélyebb szakadék felé. Tüntetni kellene talán a Parlament előtt? Vagy – mert hát erre is volt már példa hazánkban, – imádkozni kellene az országunk hatalmon lévő vezetőiért Istenhez, hogy szabadítsa fel őket a kapzsiság, a Mammon ördögének hatalma alól? Őszinte leszek: nem tudom a helyes megoldást.

Egyet azonban mindenképp tudok és biztos is vagyok benne: nem lesz ennek jó vége!


15 hozzászólás

  • Kedves Géza, nagy itt a „zűrzavar”.
    Mi az hogy közmunkásként a „dolgozó népet szolgálod”?
    Te a dolgozó néphez tartozol. Húzd ki magad és légy büszke rá.
    Más.
    Most ezt írod: ” magyar CÖF- civilek bohóckodása”.
    Miért ez a pejoratív beállítás több százezer polgár demokratikus véleménynyilvánítása miatt?
    Lehet hogy Obama demokráciából doktorált, de hogy emiatt bírálhatatlan legyen, az már egy komoly paradoxon.

  • apuwader: lehet, hogy géza barátom – megtérve a robotból – csak késő este jut net közelbe, már, ha lesz ereje hozzá, ezért engedd meg, hogy én válaszoljak:
    több százezer polgár? orbánék segge irányába irányított nyelvcsapás demokratikus véleménynyilvánítás? na, neeee…
    nem obama bírálhatatlanságáról van szó, hanem a CÖF illetéktelenségéről. tessék már mondani, ki hatalmazta fel őket?

  • apuwader: Bírálható. De nem Obama, hanem a véleménye. És az is csak tényekkel, nem fizetett tüntetésekkel, amit a nép akaratának mutatunk be. Ha pedig szembe megyünk a forgalommal, és szól a rendőr, rossz a védekezés, hogy ők jönnek szemben, és különben is a rendőr bajuszos. Az amerikai kormányt tudatlansággal vádolni, mikor pont most zajlik a lehallgatási botrány, finoman szólva is vicces.
    A közmunkás büszke lehet arra, hogy közmunkás. De az ország szégyellheti magát, hogy „rabszolgákkal” dolgoztat.
    Emlékszem egy szlogenre, de nagyon a távolba veszett. Tisztességes munkáért, tisztességes bért.

  • Fenyvesi Glória

    A”kapzsiság, a mammon ördögének hatalma ” volt ezelőtt,jóval korábban…

  • fenyvesi glória: maga szerint mi vezérli orbánékat?

  • Fenyvesi Glória

    Helyrehozni, amit elrontottak elődeik.
    De nem gondolom,hogy teljesen jó, minden, amit csinálnak…
    Van egyáltalán tökéletes kormány? A hibáikkal tisztában vagyok..
    Viszont több hazafiság van a FIDESZ-ben, mint az elődeikben…

  • Obama véleménye nem számit a világban már. Így a magyarokat se izgassa.
    Régi hibánk, hogy az amerikai véleményt mindig fontosnak tartottuk. Nagy hiba volt.

  • figyelő: elárulná, hogy ezt honnan tudja?
    mellesleg, ha szabad javasolnom, ne maga határozza meg, mint niemand emigráns, mi miatt izgassuk MI – akikhez semmi köze sincs – magunkat!
    ahhoz meg ugyancsak kevés, hogy obama véleményének súlyát a világban meghatározza!
    kezelje már végre magát a helyén, amíg valaki helyre nem teszi!

  • Ez a dillemma, hogyan regulázzák meg az együttműködésre képtelen figurákat? Hitlernél nem jött be a nagy tolerancia. Eljátszhatjuk újra és újra. A történelem ismétli önmagát. Nemcsak a magyarok nem tanulnak, hanem az úgynevezett nagy európai országok vezetői sem.

  • ” Hogyan lehetne megvédeni a demokráciát az EU tagállamaiban? ”

    Nagyon egyszerűen: az EU döntéshozóinak alkalmaznia kellene az EU jog által lehetővé tett szankciós lehetőségeket ( a magyar kormány szavazati jogosultságának felfüggesztése, a magyar európai bizottsági tag menesztése, EU – alapokból való támogatások folyósításának felfüggesztése ). Csak nyilván félnek attól, hogy a Putyin-barát jelenlegi félfordulatból egy teljes fordulat lenne és egy orosz hídfőállás Európa szívében elég kellemetlen lenne. De egy trójai falóval se biztos hogy jól járnak; biztos ami biztos igyekeznek az Orbán-Simicska-Lázár maffiának többet fizetni mint Moszkva. A NATO-tag Törökország is „érdekes” eset , hogy pl. – több más gazság mellett – ugyan azt csinálja Cipruson mint Putyin Ukrajnában, de ettől simán folytathat az EU-val csatlakozási tárgyalásokat. Úgy hogy közben nem ismeri el az EU egyik tagállamát: a Ciprusi Köztársaságot… Na, szóval ilyen egy jog orientált nemzetközi szervezet… A tőkés világrend jelenleg egy olyan hanyatló fázisát éli, hogy a jog és a demokrácia, vagy pláne a béke minimálisan sem számítanak az uralkodó rétegek számára. Sajnos a princetoni vagy más professzor írásainak vajmi kevés foganatja várható.

  • Figyelő
    2014 szeptember 26
    1:27 du.

    Kedves Figyelő! Most ezt nem mondja komolyan, hogy az Egyesült államok mindenkori elnökének a szava nem számít a világban?

    Nem szerencsés összetéveszteni a saját ellenszenvét -amit személy szerint Obama iránt érez- az amerikai elnök személyével.

  • Fenyvesi Glória

    Mi okból kell védeni Obamát?
    Miért tilos bírálni?

  • Kedves Fenyvesi Glória!
    Barack Obama egyáltalán nem szorul védelemre. De ha kritikával illetik őt, nem bújik gyáván, ahogy azt Orbán Viktor teszi, CÖF- civilek mögé. De ha már magabiztosan felfelé tetszik kérdezni, azért már megbocsásson, de jó lenne tudomásul vennie azt is, hogy amerikai elnökként neki jóval nagyobb szava van a világban, s több befolyással bír az EU.-ban is, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
    Obamát mellesleg nem tilos bírálni. Ezt maga, Orbán Viktor is elismerte Tusványosfürdőn, amikor arról beszélt, hogy Barack Obamának Amerikában hatáskör túllépés miatt felelnie kell a bíróságon, de ilyesmi vele Magyarországon viszont soha nem történhetne meg.
    Nos, kedves Fenyvesi Glória, ami a magyar demokráciát illeti, ez a fajta dicsekvés bizony nagyon elgondolkodtató. Lám, csak ennyi a különbség Barack Obama amerikai elnök, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között. Obama bírálható, míg Orbán pedig nem.
    Íme, egy kis olvasmány:
    http://nol.hu/belfold/domesztikalt-oligarchak-1489489

  • géza barátom, ami orbánt illeti – idézek magamtól, mert klasszikusoktól csak szó szerint, ugyebár – „…mint tudjuk, ő maga a nemzet, így az ő igazsága kinyilatkoztatás, amelyet nem lehet megkérdőjelezni a valóság tényeivel vagy eltérő véleményekkel, szempontokkal. Az illiberális demokráciában a hatalom intézkedései vitathatatlanok, tevékenysége korlátozhatatlan, …”

  • Figyelő,
    áruld már el,mikor tartottuk olyan fontosnak az amerikai véleményt? Amikor hadat üzentünk Amerikának és a világ röhejévé vált a lapos homlokú szittyák és jányi gusztávok „szent hazája”?A magyarokat már nem izgatja Obama véleménye!Újfent lehet hadat üzenni és csatlakozni az ISIS-hez.