A konzervatív Bokros Lajos lett a baloldal főpolgármester-jelöltje

2014 szeptember 29 8:11 de.16 hozzászólás

Nemrég a brit konzervatívokkal és az ultrajobboldali lengyel Jog és Igazságosság párt képviselőjeivel ült egy frakcióban Bokros Lajos az Európai Parlamentben, ma viszont a magyar baloldal főpolgármester-jelöltje lett, miután visszalépett Falus Ferenc. Ott ült a sajtótájékoztatón Bokros mellett Gyurcsány Ferenc és a valamelyest szebb napokat látott Együtt-PM részéről Szigetvári Viktor. Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) vezetője pedig pillanatok alatt beszólt a valóban fura „baloldalnak.”

Bokros Lajos kezet fog a leköszönő Falus Ferenccel.

Bokros Lajos kezet fog a leköszönő Falus Ferenccel.

„Szóval akkor Bokros. Az a Bokros, aki öt évig üldögélt a brit konzervatívokkal, a klímaváltozást tagadó Klausékkal, a Kaczynskiakkal, továbbá még néhány, enyhén széljobber alakulattal közös brüsszeli frakcióban”–mondta Schiffer. Mondjuk egy kanadai baloldali párt vezetője sem reagált volna másképpen, ha egy magát szocdemnek, vagy balközépnek tartó riválisa beáll egy deklaráltan konzervatív és jobboldali jelölt mögé. De Magyarország egy furcsa világ. A magyar „baloldal” pedig – aminek fontos része a lényegében jobboldali gazdaságpolitikát hirdető DK, a Goj Motorosokkal szórakozó Magyar Szocialista Párt és az eltévedt Együtt-PM -kimondottan szürreális.

Kanadában nagyobb esélye van annak, hogy befagy a pokol, mintsem hogy a Liberális Párt vagy az Új Demokrata Párt beállna egy jobboldali jelölt mögé. De Magyarország ezek szerint rugalmasabb.

Pedig ha jobboldali, vagy netán konzervatív-liberális szemszögből nézzük, Bokros és a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) budapesti programja egyáltalán nem rossz.  „Budapestet meg kell hódítani a demokrácia számára azért, hogy majdan kiindulópontja lehessen az alkotmányos jogállam újjáépítésének…Megfizethető lakhatás, fejlett és biztonságos közlekedés, mindenki számára hozzáférhető, jó minőségű egészségügyi ellátás, hatékonyan célzott szociális támogatások, színvonalas közösségi terek”–így kezdődik a MOMA programja.

És ellenben az antikeresztény Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) és a Fidesz politikájával, a MOMA – jobboldali pártként – nem kívánja üldözni a hajléktalanokat. „A lecsúszás, mint társadalmi probléma tartósan megmarad. Ez azonban nem járhat kirekesztéssel. A szociális támogatás, a természetbeni ellátás mindannyiunk közös feladata és kötelessége.Tág határok között kibontakozhatnak olyan állampolgári kezdeményezések, amelyek a mélyülő szociális válság következményeinek enyhítésében építenek a jómódú polgárság lelkiismeretére és számítanak rendszeres adományaira. Ebben a folyamatban óriási szerepe lehet az egyházaknak és a civil szervezeteknek”-áll a programban, melyben az állam és önkormányzat inkább indirekt szerepet vállal e kérdésben, esetleg egyházi és civil kezdeményezéseket támogat kívülről.

Közlekedés szempontjából, Bokrosék kiszorítanák Budapest szívéből (a „belső hurokból”) a kocsikat és ez a terület a „gyalogosok és a kerékpárosok paradicsoma” lenne. Végül pedig a MOMA egy ún. Budapest World Media Centre-t hozna létre. Lenne külön Budapest TV, sőt lennének Budapestnek angol nyelvű televíziós műsoraik. Ez lenne a válasz az „orbáni eltiprásra.”

Szóval két héttel a választás előtt, új közös jelöltje van a baloldalnak. A jelölt éppenséggel deklaráltan konzervatív. A programja jól kidolgozottnak és alapvetően reálisnak tűnik első olvasásra. Most viszont azt a látszatot kéne elkerülni, hogy mindez nem kétségbeesett kapkodás a „baloldal” részéről.

16 hozzászólás

  • Én kedveltem mindig is Bokrost, és ha már úgy hozta a sors, hogy az általam nagyra tartott Falust a ballib média megkaratergyilkolta, a jelölő pártok meg cserbenhagyták, akkor üsse kavics, szavazok Bokrosra.

    Arra nagy ívben teszek, hogy önmagát jobboldalinak deklarálja. Demokrata, és ez a fontos, nem a politológiai definíciók.

    Abban viszont biztos vagyok, hogy ha meg is nyerné a választást, úgy járna, mint Gyurcsány az MSZP-vel: nem lenne a reformjaihoz politikai támogatás, és idő kérdése, le kellene mondania.

    A liberálisok jelöltje meg elmehet a sunyi izébe.

    Bárándy az MSZP-ből szintén. Elkúrták az egészet és most húzogatják a nózijukat, hogy a Bokros lett a befutó. Ezek soha nem tanulnak semmiből.

    Szigetvári? Karácsony? Nevetségesek.

    Az LMP meg…

  • Bokros kb. annyira konzervatív, mint amennyire a Jobbik filoszemita…

  • cornelius: Bokros nem könnyen adja fel. Az EU-ból sem sikerült visszahívni, pedig nagyon akarták.

  • A hírt Bokros Lajos nyilatkozta az Indexnek, de nem mint tényt, hanem mint lehetőséget.
    A baloldalon viszont káosz van ez ügyben. Az MSZP országos szervezete szerint nem támogatják, ezt írta a HVG. Viszont a budapesti fiókszervezet vezetője Kunhalmi Ágnes azt nyilatkozza, hogy támogatják. Most akkor egy párt, vagy több párt az MSZP?

  • Az MSZP-ben az számít, hogy a budapesti szervezet mit mond. Budapestről van szó, abba valami bázakerettyei MSZP funkci ne dumáljon bele még akkor se, ha elnökségi tag.

    Különben is az MSZP országos elnöksége SEMMIT nem tett, hogy a budapesti kampány jobabn menjen, látványosan negligálták Falust – akkor most nekik ácsi. Korábban kellett volna okosnak lenniük.

  • cornelius: mind1. egyszerűen pár hét alatt nem lehet felépíteni egy kompetens ellenjelöltet tarlóssal szemben.
    azon felül a csapda neki is ugyanaz, mint orbánnak: már nem tudnak kire visszamutogatni. a szart, amit 4 év alatt összehordtak, vagy kilapátolják, vagy megeszik. a mellett kíváncsi vagyok, hogy a fenyegetéssel maguk mellé állított települések – nyilvánvalóvá tették, ahol nem lesz fideszes településvezetés, azok ne számítsanak semmi jóra – kapnak-e fejlesztésre állami támogatást?
    mert két dolgot nagyon tudnak orbánék: ígérni és nyomást gyakorolni. mindezt, természetesen a demokrácia jegyében.

  • Fenyvesi Glória

    Méghogy jobboldali és konzervatív-Bokros…?
    Neoliberális inkább…
    És egyébként is megszenvedtük már a Bokros csomagot,nem kicsit…

  • Szeeegényke nem jutott ki Strassbourg-ba, wellness -ezni az adófizetők költségére, most bevállalta az udvari bolond szerepét a Falus helyett. Eljátszani, hogy szabad, tisztességes választások vannak, egy működő demokratikus jogállami intézményrendszerrel rendelkező – igaz kicsit ” illiberális ” – államban. Miközben indulnak a koncepciós eljárások a VALÓDI ellenzékiek ellen. Ez egy. A másik dolog az, hogy társadalmi szinten sincs számottevő igény baloldali – de még liberális – politikára sem. Ez a lúzer, önpusztító ország Európa egyik legreakciósabb, legtekintélyelvűbb, leginkább anti-egalitárius, legkirekesztőbb, legjobboldalibb beállítottságú országa. Ahol ez a baloldal, ott mi a jobboldal…? A legsötétebb múltat idéző fasizmus, nácizmus képviselői. Egyébként a magyar „baloldal” áruló, elvtelen beállítottságának hagyománya még a két világháború közötti Bethlen-Peyer paktumig nyúlik vissza. Akkor is hasonló legfeljebb álbaloldali, korlátolt, reakciós ( kis )polgári „ellenzék” volt mint manapság, ezen a harmadik világbeli szinten álló trágyadombon. A fideSS-bérenc elempé pedig már annyira hiányzik ide mint üveges tótnak a hanyatt esés. Gerinctelen, szégyenletes, bűnöző, fasiszta-kollaboráns söpredék az egész politikai, gazdasági, és „értelmiségi” uralkodó osztály, ilyenekkel emberi értékrendet vallók nem vállalnak közösséget ( amúgy ők se vállalnak közösséget senkivel, semmivel, csak a saját érdekeikkel: bármi áron ), ha nem akarják bemocskolni magukat. Vesszenek a fasisztákkal, nácikkal együtt! BOJKOTT!

  • Ja tényleg, cigányozni és velük egyet nem értőket fenyegetni, lincselni esetleg nem akarnak egy kicsit a bal(f@sz)oldaliság jegyében? Csak habnak a tortára.

  • Bokros abból a szempontból konzervatív, hogy olyan bajusza van, mint Ferenc Jóskának, nem hord fülbevalót, nem rágózik és a nőket szereti(azt hiszem). „Csomagja által ismertük meg a kafferbivalyok kedvességét.”

  • @Eleftheria
    „A másik dolog az, hogy társadalmi szinten sincs számottevő igény baloldali – de még liberális – politikára sem.”
    Ez a mondat profitól orbitális hazugság, amatőrtől csak laikus szájtépés.
    „Gerinctelen, szégyenletes, bűnöző, fasiszta-kollaboráns söpredék az egész politikai, gazdasági, és “értelmiségi” uralkodó osztály…”
    Csak tehetetlen dühében fokozza az ember így a jelzőket, emiatt teljesen hatástalan marad a mondandó.
    Iskolapélda egy hatásos, a fenti témához kapcsolható, egyben mélyen liberális közlésre: „Kiirtanám az összes keresztényt!” (Bajtai Barangó Zoltán).
    Mennyivel hatásosabb!

  • Maga pedig laikusként azt sem tudja miről hablatyol. Profiként viszont további jó provokálást… he-he-he…

  • Falusnak legalább szimpatikus volt az arca!

  • Klárika,
    Te még Falusnál is szimpibb lehetsz.Kár,hogy nem dobsz fel egy önarcfestményt.

  • Gyurikám, állitólag az arc a lélek tükre. Ennyit a „konzervativ” Bokrosról.

  • Aranyos Klárikám,
    ezért kértem a Te élettükröd megnézését.Akár privátban is szeretettel várom.