Szenvedélyeink 3.

2014 szeptember 29 12:27 du. Szenvedélyeink 3. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mottó: akinek inge, vegye magára!

Amit megeszel, az a tiéd…

Márta folyamatosan tanult. Diploma, diploma, nyelvvizsgák és még egy újabb oklevél, végzettséget igazoló papír. Szülei ezt várták el tőle, tanuljon. Édesapja szerint: a nőből és a bizonyítványokból, soha nem elég.

Az előbbit Márta nagyon is jól tudta, emlékeiben felsejlett édesanyja kisírt szeme, a szinte kézzel tapintható feszültség, a veszekedések, sértődések és megbocsátások sorozata.

Az utóbbit is megtapasztalta. A sok diploma, a több nyelv tudása –  meghozta gyümölcsét. Elhelyezkedett. Egy hiper-szuper szálloda igazgatójaként, mérhetetlenül sokat keresett.

Csodás lakást, kocsit vásárolt, de soha nem pihent. A szabadságát – papíron – rendre kivette, de az éjszakáit is a munkájának áldozta. Munkamániássá vált, s ezt követelte meg a munkatársaitól is. Nappal a dolgozott, mosolygott, tárgyalt. Éjszaka a munkatársainak munkáját ellenőrizte. A mosoda, a konyha tisztaságát, a raktárkészletet, mindent.

Márta jól mutatott a méretre készített kosztümjeiben, könnyű, habos blúzaiban!

Egy darabig.

Azután kezdett kigömbölyödni, kerekedni. S, tette ezt egyre durvábban. Régi ruhái kitisztítva „szomorkodtak” a szekrényben, ő pedig szabót váltott. Felgyülemlett hurkáit szégyellte.

Ahogy vannak zugivók, úgy vannak zugevők is. A sok feszültség, fáradság – szinte azonnal elmúlt, – ha bekapott egy-egy tábla csokoládét, vagy az íróasztala fiókjába rejtett Nutellás üvegből egy-egy evőkanálnyi ízletes mogyorókrémet. Vagy éppen friss zsömlét, megspékelve sok-sok téliszalámival, különféle zsíros sajtok belakmározásával kísérve. Az egyet, egyre több követte, a kilókat a több kilók.

Márta egyre elkeseredettebb harcot folytatott. Izületi problémái, szív- és epebántalmai, eldeformálódott külseje miatt orvoshoz fordult.

Kórházba került, ahol drasztikus módon, de lefogyasztották.

Márta repült a boldogságtól. Az elveszített háj mögül előkerült a fitos, csinos arcocska, a malacszemek helyett visszatért a csillogó, érdeklődő, csodás tekintet. Márta a saját érdekében elfelejtette a címet adó mondatot: az a tiéd, amit megeszel….

Sokáig nem találkoztunk. Csinos, légiesen karcsú nővé változott. Sportot űz önmaga legyőzéséből, folyamatosan diadalt arat (volt) szenvedélye: az evés felett!

GRATULA!

Comments are closed