A nagy átverés, avagy nagy tévedés?

2014 október 2 10:54 de.15 hozzászólás

Sokan bizonyára tudják azt, hogy 1941 decemberében Japán megtámadta az Egyesült Államok Csendes oceáni bázisát, Pearl Harbourt. Alig két héttel a támadás után Amerika is hadat üzen a náci Németországnak. De szinte ezzel egy időben kezdetét veszi a történelem egyik legkegyetlenebb és legvéresebb titkos akciója.

Hitler már a háború kezdetén parancsot ad a német tengeralatjárok fejlesztésére. A háború első éveiben minden kereskedelmi hajót vagy hadihajót petenciális célpontnak tekintenek és sülyesztenek el. Mikor Amerika hadat üzen Hitlernek a német tengeralatjárók az Atlanti oceánon áthajózva Amerika Keleti partjainál kezdenek feltünni. Egyre nagyobb számban és kezdetét veszi a „Dobpergés” hadművelet. Minden ami mozgott tűz alá lett véve. Amerika szinte valamennyi hadihajója a Csendes oceáni térségbe lett átrendelve. Amerika keleti partjainak jórésze védtelen maradt szinte teljesen. Az ugynevezett Hatteras foknál körülbelül kétszáz kereskedelmi hajó lett elsülyesztve a német tengeralatjárók által, többezer áldozattal a fedélzetükön.

II. VH - Amerikai támadás Okinawa ellen.

II. VH szinesben- Amerikai támadás Okinawa ellen.

1942 januárjában sebbel-lobbal létrehoztak egy flottát. Ez halászhajókból és luxus jachtokból átalakított hajóraj volt amikre fedélzeti fegyvereket raktak. Az amerikai kormány hosszu ideig hallgatott és ködösített. Nem akarta demoralizálni a katonaságot és az amerikai átlag polgárt. Kis hiján megfordulhatott volna a háború menete és nem biztos, hogy Amerika gyöztesen kerül ki belőle.

Abban az időben vált ismertté az a mondás: hogy ha jár a szád süllyed az uszály. Sokan nem tudták, hogy az uszály sülyedőben van. Csupán csak egy szervezési csodának köszönhető, hogy sikerült felülkerekedni a német tengeralatjárókon.

A szállítmányokat ezután nem engedték el utjukra csak konvojban. Ez annyit jelentett, hogy egyszerre több tucat hajót indítottak utnak az európai hadszinterek irányába. A németek igy nem voltak képesek felvenni a harcot, mert amig egy vagy két hajó elsülyesztésével foglalkoztak addig a többi kereskedelmi hajó üldözőbe vette őket és könyörtelen elsülyesztette azokat. Üldözőböl nagyon hamar üldözöttökké váltak. A németek kénytelenek voltak visszafordulni Európába.

Elgondolkozató a dolog annális inkább, mert ezekről a tényekről még ma is nagyon kevés szó esik, mint sok más hasonló eseményről. De nézzünk csak kicsit jobban utána az elmult tíz-húsz évnek napjainkban. Sok hasonló, szintén érhetetlen eseménnyel találkozhatunk. Az emberben felmerül a kérdés: ez most valamiféle félrevezetés, avagy egyfajta hatalmas tévedése a felderítésnek és azon belül is az elemzőknek? Vegyük csak sorban.

Afganisztán, Amerika és Al-Káida

Még mielőtt szétesett volna a nagy Szovjetunio tagállamokra utolsó megmozdulás képpen orosz csapatok szállták meg Afganisztánt. A helyi ellenállás gyenge és minimális volt. Sem hadianyag, sem kiképzett emberanyag nem állt rendelkezésre, hogy megfelelő módon harcoljanak a megszállók ellen. Amerika ekkor kezdte el kiképezni az ellenállók egyes csoportjai és látta el őket megfelelő fegyverzettel. Bármennyire is furán hangzik az az Oszama Bin Laden aki az Al-Káida vezetője volt és egyik létrehozója, amerikai kiképzésben részesült. Ennyire nem nézte meg az amerikai titkosszolgálat, hogy ki ez az ember, és kikből áll az a csoport akiket felfegyverez?

De még az is több mint fura, hogy az oroszok légi fölényét amerikai kérésre szállított izraeli rakétákkal sikerült leverni. Miután az oroszok távoztak, ezek a szervezetek egyik percről a másikra átalakultak terror szervezetekké és Amerikának többé nem szövetségese, hanem potenciális ellenségévé vált.

Irak, Irán és az USA

De menjünk tovább. Irak és Irán többéves háborujába beleavatkozik Amerika. Kezdetét veszi az első Öbölháború amit utána követ egy másik. Amerika itt sem méri fel előzetesen az erőviszonyokat és tulajdonképpen nem azt támadja meg akit kellet volna (saját meglátás) az az Iránt, hanem Irakot. Rövid idő alatt bebizonyosodik, hogy a légi csapások nem hoznak megfelelő eredményt szükség van szárazföldi akciókra is.

Irakban megbuktatják Szaddam Husszein hatalmát és hatalomra segítenek egy olyan kormányt amelyre úgy gondolják rálehet bízni majd az országot. Azzal nem számol senki, hogy a szomszédos Irán igényt tart az Iraki olajmezőkre és minden eszközt megragad majd a helyzet instabilízálására. És ekkor lép porondra Bin Laden és „kisegyüttese” nagyobban mint eddig.

Iran oldalán terrortámadások és öngyilkos merényletek tucatjait hajtja végre. Irakban a helyzet egyre áttekintethetetlenebb. Amerika ahelyett, hogy maradna egyoldaluan kivonja a csapatait.

Arab tavasz

Lassan, de biztosan kezdetét veszi egy olyan folyamat amire senki sem gondolt. Nevezetsen az arab „tavasz”.

Egyiptomban a Muslim Brotherhood nevű terrorszervezet mely az Al-Káida pénzéből izmosodott meg, forradalmat robbant ki. Még mielőtt bárki is tisztán láthatta volna, hogy az egyiptomi forradalom nem csupán elgédetlenkedő tömeg csupán, mely Mubarak elnök hatalmát akarja megdönteni, Obama ellátogat a kairói egyetemre és beszédet tart az egyetemistáknak. Aztán valahogy egészen „véletlen” a muszlim bruderek nyerik a választást és az ország vezetését ennek a szervezetnek az egyik tagja – Mohamed Morsi – veszi át. Ám csak időleges a nyugalom.

Ha akkor nem kerül egy kisebb katonai puccs következtében a mostani katonai kormányzat az ország élire, belegondolni is rossz mi történhetett volna.(ennek elelnére Kerry sokáig Murszi visszaállítását követelte) A következő állomások közismertek mindenki számára. Libya, Tunisz, Jemen és a többi. Szinte mindenütt az akkor „forradalmároknak” kikiáltott csőcselék vette át a hatalmat akikből késöbb létrejött az ISIS nevű terrorbanda.

Hogy létezhet az, hogy a világ egyik legjobbnak ismert felderítését így áttudták játszani? Esetleg nem elképzelhetetlen, hogy ez nem sima átverés vot? Nem bonyolódok jobban bele. De foglalkozzunk kicsit behatóbban Szíriával. Már csak azért is mert itten a legfeszültebb a helyzet.

Bashar Al-Assad Sziriájában is hasonló módon vette kezdetét a polgárháború. Itt még etnikai harc is kialakult mert a török határ közelében jelentős kurd kisebbség élt és él.(már akik közülük ottragadni voltak kénytelenek) Köztudott dolog az is, hogy a térség sok országában orosz megfigyelők voltak. Az 1973-as háboru után sokhelyről kiebrudalták őket. Illetve létszámukat drasztikusan csökkenteni voltak kénytelenek. Szíriában is ez történt. Aztán mégis hogy hogy nem számuk és befolyásuk ismét megnőtt. Oroszország modern rakétarendszert szállított le Szyriának a legkorszerűbb S 300-at amely még egy esetleges izraeli légícsapásnak is jelentős gondokat okozhatott volna. És ami nem valósult meg az elmult cirka ötven évben az egycsapásra valósággá vált. A NATO soha sem engedte vona meg, hogy orosz bázis jöjjön létre a Földközi tenger medencéjében. Valahogy még is megépülhetett Latakijében az orosz állandó bázis és ezzel egyidejüleg a Földközi tengeren is megjelentek az orosz hadiflotta hajói. A szírek a lázadók ellen kémiai fegyvereket vetettek be.

Ugyan ezt tették a törökök is annó (érdekes módon öket csak simán elmarasztalték, de semmiféle intézkedést nem hoztak ellenük) Sziriát kötelezték a vegyi fegyverei megsemmisítésére. Eközben persze a nyugat teljes támogatásáról biztosítsa az „ellenállókat” akik lás csodát a késöbbi elvakult terrorszervezet az ISIS magját képezik.

Érdekes módon ezek még a hirhedt Al-Kaidán is tultesznek.

Felmerül a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy ennyi port sikerült szórni a CIA szemeibe?

Mert az egy dolog, hogy elemzők szerint az Al-Káida és az ISIS két külön szervezet és egyik utálja a másikat. Vallási elhajlás? Lehetséges de sajnos ismerjük már a történelmet. Muszlim muszlimnak nem veszi fejit, és sokkal hamarabb lép vele szövetségre mint egy gyaur kutyával. A jelenlegi helyzet nem erre vall, mivel Szaúd-Arábia és más arab államok felvették velük a harcot, sőt Irán is bejelentette, bármikor hajlandó szembe szálni ellenük. Meddig? Mert tessenek csak egy kicsit körülnézni ismét a multban? Ki is volt Bin Laden? Szaudi milliomos. Kik is voltak a vahabisták, akik még „elfelejtettek” szint vallani? Szintén szaudik.

Érthető módon Szaúd-Arábia félti a sejkek hatalmát és jobban megbíznak a nyugatban. De a kérdés akkor is kérdés marad. Meddig? Mindenki egy hosszabb hadjáratra van felkészülve. Ha ez a háború kiszélesedik márpedig nagyon úgy néz ki, az nem egy éves háboru lesz.

Az UNO hatékonytalan

Az UNO a legjobb példa arra, hogy mennyire nem képes a világ rendesen összefogni. Ismételten csak Szíriát említeném példának. Annó a 73-as háboru végén a Golán fensikra UNO csapatokat telepítettek megfigyelői státuszban. Közben kitört egy libanoni polgárháboru is. Az UNO-nak nincsen joga fegyveresen beavatkoznia, csupán csak megpróbálhatja elrendezni a négyzetkülönbbségeket (na ja fegyver nélkü)l.

Jó példa erre Nahária. Valamikor itten voltak elhelyezve az UNO megfigyelők. A házakra jóllátható felirat került: Ide ne löjjetek mert ebben a házban UNO katonák laknak. HM. Nem elgondolkoztató? Kiknek irták ezt ki? A terroristáknak? Hál az Istennek ilyenek nem juthattak el Naháriára. Vagy a töménytelen rakétáknak mert azok elég szép számmal becsapódtak Naháriára. Érdekes módon egy ilyen házat sem ért találat. Lehet hogy a rakéták tudnak angolul is nem csak arabul?) Mint kiderült akkor és most szinte teljesen felesleges a jelenlétük. Most is Izraelbe kellett menekíteni őket mint annyiszor már jelenlétük óta.

Szíria most nem csak azért annyira fontos mert Assad hatalmát lassan de biztosan megfogják buktatni. Az orosz jelenlét nem fog megszünni bárki is veszi át a hatalmat Szíriában. Márpedig Szíria sokmindenben fontos. Egy kapu Európa felé Törökországon keresztül. És kereskedelmi utvonal is a muszoli olajmezőkről kitermelt illegális olajkereskedelemnek. A kérdés meg csak kérdés fog maradni és megválaszolatlan. Előre eltervezett ez az egész, avagy egy nagy újabb baklövése az Obama kormánynak?

Avi ben Giora

15 hozzászólás

  • Eléggé tájékozott vagyok WWII történelmi adataiban és így az USA részvételével is. A cikk, szerintem szubjektív véleményt mond el a Keleti-Partvidékről induló utánpótlás és a Wolfpack harcáról, ami nincs más szakértő történészek forrásmunkáival alátámasztva. Hetven év távlatából, aránylag kevés titok maradt és rengeteg történész megvitatta az eseményeket. Szubjektív véleményt fölösleges cáfolni, de maradjunk annál, hogy az események értékelése személyes vélemény, NEM irattári, résztvevői interview-kkal, történészek kiértékelésével, felfedezett adatokkal alátámasztott tény ismertetése.
    Az pedig, hogy mi történhetett volna, ha…? Igen, ha a nagymamámnak kereke lett volna….?
    P.S. „Loose lips sink ships.” (Fecsegés hajókat süllyeszt.)
    Nem uszályokról van szó, hanem hajókról!!! Nagy különbség, kb. akkora, hogy emiatt a Németek nyerhették volna meg a Második Világháborút.

  • Avi, Avi, ennek nem ártott volna nekiereszteni a helyesírás-ellenőrzőt.
    Azt viszont kétlem, hogy két héttel a Pearl Harbor-i támadás iránt (angolul a kikötő harbour, de amerikaiul harbor) az Egyesült Államok hadat üzent volna a Német Birodalomnak, tekintve, hogy 1941. december 11-én Hitler a Reichstag előtt elmondott beszédében bejelentette a hadüzenetet, de Ribbentrop a formális hadüzenetet már ezt megelőzően felolvasta az amerikai ügyvivőnek.
    Hitler ezzel egyébként óriási szívességet tett Rooseveltnek, aki másfél év szívós munkájával elérte, hogy az amerikai közvélemény már nem ellenezte annyira a briteknek és különösen a szovjeteknek nyújtott anyagi segélyeket, de attól még nagyon messze volt, hogy a hadba lépést is támogassa.

  • A Közel-Kelet fölötti ellenőrzésért vívott nagyhatalmi harc az Ottomán-birodalom megszűnéséig nyúlik vissza. Az angolszász országok ezt elsősorban a hozzájuk hű legreakciósabb, feudális államalakulatokat irányító uralkodódinasztiák hatalmának konzerválásával érték el. Sőt Szaúd-Arábiát és a többi hasonló ultrareakciós monarchiát lényegében Nagy-Britannia hozta létre. A legelmaradottabb törzsi, feudális, klerikális társadalmi viszonyok és a petróleumon alapuló kórosan egysíkú gazdaságszerkezet egyenesen vezetnek a gazdasági, társadalmi haladás csődjéhez amely az iszlám fundamentalizmusnak becézett jelenség virágzásának legkiválóbb táptalaja. Arról nem beszélve hogy szándákosan használták a nyolcvanas évekbeli Afganisztánban, Boszniában, Csecsenföldön, Kasmírban ezt a destruktív erőt, Szíriában szintén. A lehető legkevésbé sem bánják a katasztrofális következményeket, ezek ugyanis számottevően nem csökkentik a hadi és olajipari vállalatok és más Perzsa-öböl beli országokkal üzletelő multik extraprofitjait. De a tömeggyilkos konfliktusok a hadiipariaknak és az olajárak felnyomásával az olajmultiknak még kifejezetten növelik is. Félre értés ne essék az oroszok ( valaha a szovjetek ) és valamennyire a kínaiak is ugyanezt a szerepet játsszák a Közel-Keleten. Ezt mostanában a maguk újdonsült Teherán ( Damaszkusz ) – Moszkva – Peking tengelyükkel teszik az angolszász-EU tömbbel való rivalizálásban.

  • Avi: On a personal note. You have a long way to go, before you could write a competent story on historical subjects and I would like to advise you, not for the purpose of hurting your feelings, but to help. I follow this advice myself, and I also have a long way to go, before my writings are generally acceptable. PLEASE READ OTHER HISTORIAN’S WRITINGS ON ANY SUBJECT you entertain to write about and use those items, they all or most of the agree on and have supporting documents to show. I read your article again and it contains plenty of incorrect information.

  • Kedves Avi, mindig nagy élvezettel olvasom tartalmas írásait – de ebben most bántóan sok a helyesírási hiba, elírás, fogalmazási hiba, össze nem egyeztetett mondatrészek, stb. Kár…!

  • Avi ben Giora

    Kedves Gyula! Bocs, hogy magyarul válaszolok vissza.(a magyar helyesirásom sem jó az angolról meg ne is beszéljünk) Szóval, hogy te ezt másképpen látod az egy dolog. Pedig ezek tények és nem valami nagynevű amerikai firkász okfejtései . Még te is elismered az első kommentedben, hogy az USA hajszál hiján elvesztette volna a háborut. Nem ez volt az első és utolsó olyan ballépése ami késöbb került nyilvánosságra mert hosszu ideig le volt tagadva a szönyeg alá volt seperve. Csak egy fontos tény még amiről szintén irtam már. A szövetséges gépek lefényképezték a haláltábor Auswitzot csak azt állították fogalmuk nincsen mi folyik ottan. Ez kissé sántít mint ahogy az is, hogy pusztán „véletlenségből” készítettek légifelvételeket a haláltáborról. De mondjuk lehet, hogy tényleg csak a véletlen miatt. Viszont a többszöri kiértékelés közben akadt biztosan valaki aki betudta azonosítani a helyszint. De nem bombázták se semmi olyant nem tettek amivel kicsit tudták volna késleltetni az iparszerű megsemmísétéseket. Ezt is sokáig tagadták az USA-ban már mint a tényt hogy egyáltalán tudtak róla. A cikk abból az apropóból iródott, hogy a mostani amerikai elhárítás és felderítés egyik nagyobb baklövést követi el a másik után. Az árát meg Európa fizeti meg de közvetve az egész világ. Nem akarom részletezni, hogy ki szabadította rá a világra az iszlám terrorizmust hiszen benne van a cikkben. Erre irtam az egészet.

  • Érdekes, tegnapi beírásom eltűnt.

  • Tisztelt Avi: WWII tele volt ballépésekkel, mint minden amiben emberek vesznek részt, beleértve az egyének élete, közösségek munkája, a társadalom. Angol közmondás: „Hindsight is 20/20.” Visszanézve mindent tisztábban láthatunk.
    A tényeket azonban pontosan kell ismertetni. Írásodban van sok pontatlanság.
    Az én meglátásom; Majdnem elveszteni bármit, az olyan, mint egy nagy tégla ami az ember lábujjára esett és nem a fejére. Túléli.
    Fontosabb az, hogy az akkori emberek, az akkori felfogásukkal, világképükkel, tudáshalmazukkal hogyan oldották meg a feladatot. Aki sikeresebb volt és aki kevesebb hibát vétett és a szerencse kicsit jobban segítette, az került felülre. A mai emberek másképpen csinálnák. Utódaink hülyének néznek majd, azért amit ma elkövetünk, – lásd Muzulmán terroristák és ISIS!
    =====
    Ha pedig WWII hibákról beszélsz Avi, akkor a Németek sokkal jobb például szolgálnak. Csak kapásból és emlékezetből megemlítek néhányat, mert most nem cikket írok.
    A Németek a tankjaikat egyre nagyobbra, bonyolultra, drágára tervezték, munkaigényes gyártása, kis számuk volt a veszteségeik fő oka a Szovjetek ellen. Sok lúd disznót győzött.
    Az Atlanti Fal évekig tartott és száz milliárdokat pazaroltak rá, soha be nem lett fejezve és soha nem volt ellátva emberrel, municióval. Haszontalan volt az invázió ellen.
    Az Me-262, ami a bombázásokat hatalmasan csökkentette volna és a légiharc kimenetele is más lett volna, át lett tervezve bombázásra is, ami annyi időveszteséget okozott, hogy gyártását a föld alá kellett vinni és az rengeteg pénzt és időt rabolt el. A gép gyártása minimális lett, a háború pedig addigra elveszett.
    D-Day: A páncélosok és a légierő bevetésének elmaradása, a parti védelem hatalmas hiányossága, a hihetetlenül nehéz terep és hősies védelem ellenére, a szövetségesek sikerét hozta.
    A Wolfpack sikeres volt védtelen, polgári (Merchant Marine) hajók ellen, ami akkoriban is aljas és humanitás nélküli, gonosz módja volt a háború viselésnek, de amint a konvojok megindultak fedezet alatt és a Németek kommunikációs kódja meg lett fejtve, a Wolfpack meg lett semmisítve, beleértve Dönitz fiát is. A Saint-Nazarine tengeralattjáró bázis és a tengeralattjárók építése hihetetlen pénzt (ma $600 milliárdnak megfelelne) és nyersanyagot, munkát igényelt. A felhasznált beton és vas az akkori teljes Német uralom alatti Európai termelés 40%-át elvitte több, mint egy évre. Ugyanakkor a Wolfpack sikerei alig 4-5 hónapig tartottak BEFEJEZÉSE után.
    Avi, sorolhatnánk a tényeket 50 kötetre valót. Az egyik fontos tény azonban, hogy nem volt elég „loose lips” és elég Német tengeralattjáró sem, hogy elsüllyesszen elegendő hajót, ahhoz, hogy a szövetségesek elvesszék a háborút. A nagyobbik hibákat tehát a Németek vétették, de az is igaz, hogy egyik fél sem követte el a hibákat, szándékosan.

  • A cikk nagyon tárgyilagos és színvonalas! Egy-két további emlékeztető.
    1.Az USA hanyagsága okozta,hogy megdöntötték Iránban a császárságot,a sah elmenekült,miközben Franciaországban szervezkedett Khomeini ajatollah és köre,hogy átvegye Iránban a hatalmat.Következményeként alakult meg a fundamentalista Iszlám Köztársaság,amely atomfegyver gyártással fenyegeti a világbékét!
    2. A „demokratikus” Nyugat,beleértve az USÁ-át képtelen megdönteni az eszement,nepotista észak-koreai rezsimet.Hogyan lehet megbízni ezekben a „szövetségesekben”???

  • Én bízom az USA .-ban.

  • sharapova2008:
    .
    Pár megjegyzés, ehhez egy kicsit értek, azért:
    .
    „…Az USA hanyagsága okozta,hogy megdöntötték Iránban a császárságot,…”
    .
    – Az USA sok marhaságot csinált, és csinál most is, de ez nem rajtuk múlott. A nagytöbbségi (nem csak a tahó, meg az iszlamista, de értelmiségiek is!!!) iráni nép olyan szinten gyűlölte az ultra- korrupt, kegyetlen Reza Pahlavit, hogy bárkit jobbnak gondoltak, mint a sah. Khomeini ezért tudott hatalomra jutni. Ezt a hatalomátvételt senki nem tudta volna megakadályozni.
    .
    „..fundamentalista Iszlám Köztársaság,amely atomfegyver gyártással fenyegeti a világbékét!..”
    .
    – Azt nem lehet fenyegetni, mert olyan nincs. Az iráni nuke pedig veszélyes minden nem siita muzulmán diktatúrára, aztán a hindura, zsidóra, izraelire, amerikaira. Másokra nem. Így már mindjárt jobban hangzik, nem? 🙁
    .
    „…A “demokratikus” Nyugat,beleértve az USÁ-át képtelen megdönteni az eszement,nepotista észak-koreai rezsimet…”
    .
    – Képtelen, mert ez kizárólag a rezsim, a kiszolgálói, és a reménytelenül agymosott alattvalók teljes elpusztításával (igen, teljes kiirtásával) volna lehetséges. Ez pedig több millió fő, ennyit senki nem fog sehol megölni.
    .
    Nem beszélve arról, hogy a több mint tízezer, ócska, elavult, de akkor is, több mint tízezer tüzérségi eszközt, amit az északiak halmoztak fel vagy 20 km- re Dél- Korea határaitól, meg lehetne ugyan semmisíteni egy- két óra alatt, de ahhoz akkora, és olyan léptékű légihadjárat kellene, hogy ahhoz képest az I. Öböl- Háború teljes légi hadviselése, vagy a vietnami „Operation Rolling Thunder” kutyafitty volt.
    .
    Amúgy ez is megoldható lenne, de ahhoz valami eszméletlen bravúrt kellene végrehajtani, mert ekkora tömegű légierőt tippem sincs, hogy tudnának álcázni az amerikaiak. Márpedig ehhez soha nem látott léptékű erőkihelyezés és összevonás kellene az USA Air Force részéről. Olyan II. világháborús tömegléptékű, és mindez EGYSZERRE, ami – álcázás nélkül – a mozgósítás puszta léptéke miatt is vagy 500 km körzetben, azért csak feltünne még a legseggfejebb észak- koreai radar- és figyelő elektronika kezelő, hírszerző zombinak is…
    .
    Aztán, következne a megszállás. Ahhoz meg, hogy eredményes legyen, 17. századi hadviselési módszerek kellenének (a még meglévő agyhalottak levadászására), mivel ez a nép nem lázadna fel addigi kínzóik, saját eszeveszett, kannibál uraik ellen – annyira ki vannak már készülve. Kambodzsában ugyanez volt a helyzet, ott is nem valami belső reakció, hanem teljes egészében a vietnami sereg takarította el a kannibál pol- pot bandát (és kínlódtak még a vadállat vörös khmerekkel vagy 20 évig)
    .
    Na, szóval, egy ilyen háborút, ilyen megszállást sem vállal be senki, így az USA sem. Majd talán egyszer, de ahhoz a jelenlegi politikai légkör nem érett még, hiába van meg erre bőven az USA katonai, adminisztrációs, és gazdasági ereje.
    .
    Észak- Koreát jelenleg csakis elszigetelni lehet (ez működik is), sajnos, ez van. Azt a rendszert belátható időn belül semmi nem fogja megdönteni, legalábbis, belülről nem.

  • Igen sok megalapozatlan, helytelen állítás vana cikkben.
    Néhány:
    – A németek ma háborúba komoly tengeralattjáró flottával léptek be (nem akkor kezdték fejleszteni…)
    – Az USA partjait nem halászhajók és luxus hajók védték, hanem az USA haditengerészet
    – Az, h néhány tengeralattjáró eljutott az USA partokig semilyen hadászati jelentőséggel nem bírt (inkább lélektani hatása volt)
    – A konvojban haladó kereskedelmi hajókat ROMBOLÓK (hadihajók) védték, ezek támadtak a támadó tengeralattjárókra, nem a többi kereskedelmi hajó (azok örültek, h luk van a fenekükön…)
    – A Stinger (föld-levegő, vállról indítható)rakéta, amerikai, nem izraeli gyártmány (ezt kaptak az afgánok, a szovjet légierő leküzdésére)

    S még hosszasan sorolhatnám…(Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul)

  • enterprise: egyetértek. maga miért beszél arabusul?
    amúgy meséljen már, merre járt, hogy eddig – hál’ istennek – nem láttam? véget ért a gyógykezelése, vagy csak felfüggesztették?

  • Pici Ille,
    megragadt az oviban (mert ott dívik ez a nyelvöltögető stílus)?
    Amúgy köszönöm kedves kérdését, picit hanyagoltam magukat(inkább jártam a világot helyette – Kína, Korea, No, adriai vitorlázás stb.), hátha lezajlik egy öntisztulás(a fejekben is), de túl értékeltem magukat – nem hajlandóak észrevenni, hogy ebből a típusu világnézetből már nem kér a társadalom – képtelenek rá, sajnos, :-((.

  • enterprise: nem volt világvevő rádiója? vagy csak a királyi média jutott el magához?
    mióta képviseli a társadalmat, picinyem? lemaradtam valamiről?
    újra akarja kezdeni a teljesen reménytelen verbális asszóját?
    ha elfelejtette volna, emlékeztetem, nem vívok fegyvertelenekkel, nem lenne sportszerű 🙂