Vacsora Krisnáéknál (képriport)

2014 október 3 1:15 du. Vacsora Krisnáéknál (képriport) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Ottawai Egyetem mellett, egy szokványos kis házban működik a Krisna-tudatú hívők helyi közössége, valamint non-profit éttermük, a Govinda’s. Az 1981-ben megnyitott éttermet egyetemista korszakomból ismertem meg. Mint sok más diák, én is egy olcsó vacsorát kerestem az egyetem környékén és inkább egy helyi szervezetet támogattam, mintsem a menzát üzemeltető multinacionális vállalatot. A Govinda’s-nál diákok 5 dollárért (1.100 forintért) annyit ehetnek amennyit megkívánnak, mindenki más pedig 7 dollárért teheti ugyanezt. Egy ideje nem jártam a Govinda’s-ba, de a héten – egy meleg őszi estén – átsétáltam hozzájuk és még mindig egy különös élmény volt.

Hare Krisna templom Ottawában. Fotó: C.A.

Hare Krisna templom Ottawában. Fotó: C .A.

A 33 éves Govinda’s étterem sokat nem változott az évek folyamán. A vendégeket csupán egy függöny választja el a Krisna-tudatúak templomától. Oda is érdemes benézni a vacsora fogyasztása alatt, vagy azt követően. A helyi Hare Krisna templom 1971-ben alakult a kanadai fővárosban. Az első években a szintén belvárosi Besserer Street-n nyitották meg az ISKCON központot. 1981-ben vették meg a 220 Somerset Street East alatti ingatlant és azóta működk itt a templom és a város legrégebbi vegetáriánus étterme.

Hare Krisna templom Ottawában. Fotó: C.A

Hare Krisna templom Ottawában. Fotó: C.A

A Govinda’s büfé választéka alapvetően szerény, de mindig friss és finom. Ráadásul a helyi koordinátor – egy Shankar nevű középkorú férfi – roppant közvetlen, barátságos, de még soha nem volt olyan érzésem, hogy próbálná téríteni az oda látogató egyetemistákat. Vallásról csak akkor beszél, ha éppen valaki rákérdez, mert az este 5 és 7 között tartó vacsora a diákoknak nyújtott egészséges és megfizethető étkezésről szól. Curryvel fűszerezett lencse, egy enyhén csípős káposztás-krumplis főzelék, Dahl-leves, rízs, tészta-saláta, sima zöldsaláta és banános sütemény — lényegéből ebből áll Shankar büféje.

Az ottawai Govinda's étterem önkiszolgáló vegetáriánus büféje. Fotó C.A.

Az ottawai Govinda’s étterem önkiszolgáló vegetáriánus büféje. Fotó C.A.

Shankar több mint tíz éve nem emelt az árakon. Általában egy széken ül csendben az ablak mellett és időnként van egy-egy fiatalabb segítője, köztük egy kelet-európai férfi. Amikor diákként pár hónapig nem látott, rákérdezett, hogy hol voltam? (Amúgy éppen Magyarországon). Az 5 dolláros hozzájárulást egy perselybe lehet bedobni, de ez is  „becsületkassza” alapon működik.

Bhaktivedanta Swami Prabhupada szobra Ottawában. Fotó: C.A.

Bhaktivedanta Swami Prabhupada szobra Ottawában. Fotó: C.A.

Bhaktivedanta Swami Prabhupada alapította a Hare Krisnát és először 1965-ben járt Észak-Amerikában. Ahogy az ember vacsorázik, Prabhupada szobra látható a függöny résein keresztül. Békésen ül egy sarokban, és távolról nézve egészen életszerű.

Az ottawai Hare Krisna központ külseje a 220 Somerset St. East alatt. Fotó: C.A.

Az ottawai Hare Krisna központ külseje a 220 Somerset St. East alatt. Fotó: C.A.

A Govinda’s-t hétfő és péntek között, este 5-től lehet kipróbálni a 220 Somerset St. East alatt. Ez is a kanadai multikulturalizmus helyi példája, aminek bizonyára örülnek a szűkös körülmények közt élő egyetemisták.

Comments are closed