Tanulni! Tanulni? Tanulni…

2014 október 7 3:47 du.28 hozzászólás

Van nekünk, ugyebár, egy kockafejűek kinevelésére szolgáló, igencsak ostoba NAT, meg a hozzá szolgálatos tananyag, némi poroszos felhanggal, megsózva a tankötelezettség életkorának leszállításával és fűszerezve a szakmunkásképzés humán- és közismereti tantárgyi okításának lenullázásával.

A szándék kétségtelen: tanulatlan, továbblépésre teljességgel képtelen, hozzáadott érték képzésére teljesen alkalmatlan, ennél fogva max. betanított munkára használható, alacsonyan fizetett generációk kinevelése, akik ebből kifolyólag elégedetlen tömeget fognak képezni. Az elégedetlen tömeg pedig jól manipulálható, egy kis cirkuszi játékkal meg is vezethető, némi kenyérrel megvehető, ami teljességgel megfelel Orbánéknak: az ellen vetik be őket, akik ellen akarják.

Ne legyenek senkinek kétségei: nem a CÖF itt a mérvadó, a birkák életkora magas, a gyapjuk is kopik már, előbb-utóbb fiatalabbakat kell az utcára vezényelni.

Most célba vették a valamilyen csoda folytán középfokú, sőt. magasabb képzésre vágyó fiatalokat is: a francba a sok okostojással, mi az, hogy megtanulnak gondolkodni, tán még egyetemre is akarnának menni? Még mit nem! Majd jó lecsökkentjük a gimnáziumi férőhelyek számát 40%-kal, oszt annyi! Mehetnek szakmát tanulni – de azt is csak olyat, amiről a kormány megmondja, hogy szükség van rá! Hogy honnan a francból fogják megjósolni, hogy mondjuk 4-5 év múlva is arra lesz-e szükség, senki nem tudja, bár az illetékes elvtársról úgy tartják, kávézaccból már egész jó dolgokat tud kiolvasni.

Ja, hogy cserébe szakmunkástanulóként majd jól lebutítják őket? Na és? Pártutasítás az pártutasítás, kérem! De ne tessék aggódni, annak a 40%-os csökkentésnek is megvan az értelme, hiszen Orbán elvtárs kifejezett kérésére a felsőoktatási képzési kínálatot is csökkenteni fogják. Palkovics felsőoktatási államtitkár már lázasan dolgozik a pártutasítás végrehajtásán.

Orbán legalább őszinte: azt mondja, senki sem ígérte meg az egyetemet végzetteknek, hogy a megszerzett diplomával/diplomákkal majd el fognak tudni helyezkedni. Akkor meg? Megint oda kanyarodunk vissza: tetszett volna inkább szakmát tanulni! Tetszik látni, hat megyében beindítottuk a vájárképzést is, pártutasításos prioritással! Ki a francot érdekel, hogy bánya, az egy szál sincs, ahol majd tanulhatnának – ugyanis a második évtől tanbányában kellene nekik képződni, de az utolsó mélyművelésű bányát 1992-ben bezárták, újnak megnyitásáról meg még elképzelés sincs! Számoljunk osztályonként 20 vájártanulóval, az, ugyebár, 120 vájárka. Bánya meg egy se. Ha elkövetik azt a botorságot, hogy még németül is megtanítják őket beszélni – elvégre a bányászat nyelve elég sok német szakkifejezést tartalmaz – a Ruhr-vidéken tárt karokkal fogják őket fogadni.

Különben is, itt az ideje, hogy egyenesen beszéljünk a gyerekeinkkel, meg kell mutatni nekik, merre induljanak! Ha a szülők erre képtelenek, majd MI megmondjuk nekik! Elég volt a megtévesztésen alapuló oktatásból! Ha a múltat meg tudtuk változtatni – lásd a közelmúlt magyar történelmét (ha még egy kicsit dolgoztak volna a régmúlton is, tuti, hogy még a mohácsi vészt is min. döntetlenre hozták volna ki) – miért ne tudnánk megváltoztatni a jövőt? A magunk szája íze szerint, persze. Nehogy már csak a komcsik trükkje legyen a kontraszelekció!

Az, hogy belepofáznak a családok életébe, kívülről határozzák meg, mi legyen – és mi lehet – a gyerekből, a kétharmados jogból, sőt, egyenesen erkölcsi kötelességből adódik, hiszen övék az ország, ők döntik el, hogy mi történjen, mi, merre, hány méter. Az, hogy nem csak jól kezelhető birkahadat nevelnek ki, hanem potenciális migránsokat is, akik már nem itthon fognak tanulni, dolgozni, adózni, nemzetet szaporítani – mert fogy ám a magyar, a keservit, fogy, mert csak szeretkezik, de nem teremti újra önmagát – az, momentán, nem igazán érdekli őket. Ha egy nép nem képes önmagát újratermelni, úgysem érdemli meg fennmaradását.

Ja, hogy tán erre a szép, új világra, tervutasításos oktatásra, szelektív tudás elérésére – vagy a tudás szelektív elérésére – talán nem is akarnak fajfenntartásilag rákészülni? Pech. Tetszettek volna máshová születni. Vagy csak simán butának maradni. Esetleg időben megpattanni.

Tetszik látni, hova visz az a sok okoskodás?

28 hozzászólás

  • Egyszer volt egy nagy csoda,
    neve: birka-iskola.
    Ki nem szólt, csak bégetett,
    az kapott dicséretet.

    Ki oda se ballagott,
    Még jutalmat is kapott,
    Így hát egy se ment oda,
    Meg is szűnt az iskola.

  • Az oktatásból kivont pénzek célja, a hadkötelesség, sorozás és a katonai kiképzések költségeinek egy részének fedezete.
    Tehát hamarosan bevezetik a sorozást, lottó rendszerben, vagy hasonlót. A fiatalok nem mehetnek már, államilag támogatva, a felső iskolákba, a szülők és gyerekek nagy része nem tud fizetni az tanításért, ezért inkább besorozzák őket és mehetnek katonának. Aki magán pénzből jár egyetemre, annak nem kell katonáskodni, talán csak három, vagy hat hónapot, szünidőben.
    A szegényebb fiatalokat így megtanítják FEGYELMEZETT közmunkára. Büszkén részt vehetnek az új állami projectekben, a haza és az utak, gátak építésben, karbantartásban, mocsarak leeresztésében, öntöző-csatornák építésében, a természeti katasztrófák idején mentésben, gátépítésben, hókotrásban, hóeltávolításban. Nem kell hívni ezentúl az Osztrák sógorokat, a hó eltakarítására.
    Emellett, felfuttatják a fegyvergyártást, hogy üzérkedhessenek vele, korrupciós pénzeket csináljanak, mint a Jugoszláv háború alatt. Akkor a Magyarok voltak a csempészés egyik szervezői, Bécsben volt a főhadiszállás és a bank központ. Az összes keleti tömb országai részt vettek a gyártásban, szállításban.

  • gyula bognar: akkor erre célzott volna hende csaba, amikor a honvédség nagy arányú fejlesztéséről beszélt? mondjuk, a műszaki századok annak idején elég jó hatásfokkal dolgoztak.
    a tanulatlan ifjakra mégiscsak kockázatos lenne komplikált haditechnikát bízni, ráadásul egy lapát még soha nem sült el, tehát jó az esély az általad körvonalazottakra.
    orbánék nem mentek eddig se a szomszédba egy átgondolatlan, értelmetlen és minden hozzáértést nélkülöző ötlet megvalósításáért.

  • Én kizárólag csak jósolok a karosszékből, az olvasott különféle hírek alapján, összeadva a közös tényezőket, hogy mi lehet azoknak az eredménye a jövőben.
    ==============
    Sajnos, nekem eszembe sem jutott, soha nem is gondolnák rá, hogy a fiúk (vagy bárki más) célja egy magas képzettségű, jól felszerelt, akár a mai minimális technikai színvonalat elérő hadsereget állítson fel Magyarország valaha is. Erre, ha volna is pénz, mindenki sajnálná azt, mert a Magyar ember általános gondolkodása, hogy „Mi kis ország vagyunk, minket senki sem támad meg, ha pedig a nagyok megtámadnak, akkor esélyünk sincs ellenállni (inkább nyalunk segget, de ezt nem mondják ki), ami igaz is.
    Magyarország nem Svájc, Dánia, Svédország, vagy Norvégia, ahol a lakosság kevesebb, vagy közel annyi, de a hadsereg eléggé magas színvonalon van tartva.
    ===============
    Szerintem, Magyarországon a katonaság arra szolgálna, hogy kissé gatyába rázza a fiatal embereket, amit sokan helyeselnek, és igazuk van. Ugyanakkor indoktrinálna sokat a „nemzeti” hazafias gondolkodásra (mint a régi szép időkben) és főleg, ingyen közmunkások tízezrei lennének kéznél, nehogy a MINIszterelnöknek újra gumicsizmával, sárban kelljen járni éjjel-nappal és egymagának kelljen megvédeni az egész Magyarországot az árvíz károktól.
    A katonaság arra is jó, hogy a Pintérnek azután nem SMS-ben kell, a hóeltávolítás hiányában, ezrek életét megmenteni a hóba ragadt kocsikból.
    Csak az még tény. Egy modern hadsereg felállításáról lekéstek a Magyarok, mert nullából indulva, ahhoz 2-3 év alatt, minimum €4.0-5.0 milliárd kellene, ha valóban modern harci eszközöket vennének, nem használt kiselejtezett Orosz ócskavasat.
    Az új hadieszközök az Oroszoknál is drágák, az Orosz T-90M $4.25 millió, de a Német Leopard tank $6.79 millió, az USA M1A2 Abrams $8.5 millió. Fegyverzet, kommunikációs eszközök, szerszámok, kiképzés, alkatrészek, karbantartás, munició, gyakorlatozás, üzemben tartás ennek az összegnek sokszorosa, minden tank után. 200 tank az semmi egy mai hadseregben. Israelnek 1,140 Mekava III és Merkava IV tankja van és 300 Merkava IV megrendelésen, plusz kb. 200 Merkava II, amiket kivonnak most.
    Az M1A2 Abrams tank átlag fogyasztása, síma úton 4 liter/km, csak a beindítás maga minimum 20 liter benzint, vagy jet fue #2l-t kíván, egy jó lövésgyakorlat $50,000.00 a felhasznált municióval együtt. A helikopterekről nem érdemes beszélni, azt még „ingyen” sem tudta elfogadni tőlünk Magyarország, pedig adtunk volna a kb. 32 jó állapotban levő UH-1N (Twin Huey) helikoptert. Az átalakítás, szállítás, kiképzés, pótalkatrészek, simulator és egyéb dolgok kerültek volna $426.0 millióba. A Hende Csabi jött, kapott egy VIP túrát, felszállhatott néhány U.S. gépen, helikopteren, aztán nemet mondott és hazament a szokásos ajándékokkal, (US Air Force jacket, tollak, mappa, egyéb használati tárgyak) amiket itt kapott és magával vitte a szállodából a hamutartót, fürdőköpenyt és a törülközőt.
    Sok sikert a modern Magyar Hadsereghez, lesz valami, de csak potom áron, azoktól vesznek majd fegyverzetet a Magyarok, akik a legtöbb korrupciós pénzt teszik a bizottsági tagok zsebébe offshore bankoknál.

  • gyula bognar: 4l/km? és mennyi, ha kicsit sietnek? mert, ha jól tudom, még terepen is tud teperni 60km/óra felett! most amúgy nyafogás van, hogy kellenének azok a fránya helikopterek. bármilyenek. de mibul? azután ott van a légierőnk: röhej. még szerencse, hogy nincsenek országhatárok, mivel egy harci forduló esetében a gripen szárnya már átlógna a szomszédba 🙂 de NATO-segéderőnek azért jók vagyunk.

  • Ille, ezt nem szükséges feltenni a weblapra. Kérdésedre válaszolok itt.

    Az M1A2 Abrams tankok nem volnának a legjobbak a Magyaroknak, bár a Lengyelek ezt vásároltak, és hadseregük nagyrészt Amerikai hadifelszerelést vásárol. Igaz mind a repülőgyártásban, mind más Amerikai harci eszközök gyártásában is részt vállaltak így. A kongresszusunkban is van/volt néhány Lengyel származású tag, elég jó viszony alakult ki a két ország között.
    Az M1A2 500 gallonos (1,900 liter) tartállyal kb. 265 mérföldes, (425 km) hatótávolsággal rendelkezik. A Honeywell AGT 1500C turbina 1,500 lóerős és a fogyasztása nem nagyon változó terepen sem. Az újabb tankok nem olyan gyorsak mint a régiek, mert kb. 8 tonnával nehezebbek, terepen 40 km/o, sima úton 67 km/o határ van megszabva, elektronikusan. Egy takarékossági változtatás van, a generátort az újakban 330 cm3-es Wankel motor üzemelteti, ami 100 kg a régebbi diesel generator 230 kg. Ezek is üzemelnek jet fuel #2-val, vagy bármivel, ami ég és lobban. Az A1M3, amit most gyártanak, sok újdonságot kapott, könnyebb, jobb a fegyverzete, a „páncélzata”, computere és kissé takarékosabb. A régebbi tankok mind át lesznek alakítva a következő években, a munka teljesen új lövegtornyot is igényel. A harcban azonban a jól képzett üzemeltető katona adja a legnagyobb különbséget, nem a tank fogyasztása.
    Nekünk azért jó a turbina, mert a hadsereg kívánsága, hogy minden jármű jet fuel #2-t is használhasson. Háborúban, ha más nincs, ezzel van minden üzemeltetve, beleértve a teherautókat és minden terepen járó járgányt, égen kószáló repülő alkalmatosságot és vízen ringadozó bárkát, erre van az utánpótlás hálózatunk felépítve. A tengeralattjárók, anyahajók más kategóriába tartoznak, legtöbbjében atom reaktor van.
    Csak mellesleg, a Leopard 2 tank majdnem fele annyit fogyaszt, (2.2 l/km) a V12 twin-turbo diesel szintén 1,500 LE. A diesel olaj viszont jóval drágább, de kilógrammonként több energiát tartalmaz, mint a Jet fuel. A turbina is elégeti a diesel olajat, vagy akár borszeszt is, de az pazarlás.

  • A hadkötelezettség és sorozás sosem szolgálta békeidőben a hatalmat. Elég arra gondolni, hogy még a legkarcosabb rendszerekben is hányan játszották ki a helyzetet, hány megkeseredett a rendszert szívből utáló ember került ki a malomkövek közül.
    A manipulált, és ezért lelkesedésből másokat verő, buta és korlátolt sereg, illetve a megfizetett légiós sokkal hatalomkonformabb.
    Pláne ha a légió olyanokból áll, akik a civil világban talajtalanok, köztörvénysek, vagy némi elnézett ügyekkel azzá tehető. Tehát megfizetett és zsarolható. Ki van találva a történelemben.

  • Nem akarom megzavarni a magas szintű eszmecserét mely a kávézaccból való jóslás és a „kizárólag csak jósolok a karosszékből” között és szintjén van.
    – A gimnáziumok mellett szakközépiskolák is vannak, csak azokból nehezebb jogászi-, politikusi pályára menni!
    – „de az utolsó mélyművelésű bányát 1992-ben bezárták,”
    – „INDEX
    2014. 05. 01. 10:23
    Az év végén bezár Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem. ”
    – „Tetszik látni, hova visz az a sok okoskodás?” -Igen! A delíriumos szájtépéshez! 🙂

  • Georgina Bojana

    Ez felháborító! Bicskanyitogató – orbanista terv – !!!!!
    Mi a jó fenét tegyünk, hogy MOST legalább ne a fityeszes polgármesterekre, képviselőkre és a „vezető kolompot viselő” döbrögijükre voksoljanak a választók?! A sok fideszes karámba behajtott „birkalelkű” nem lát az orráig, sőt tovább sem.
    Térítek, térítek, beszélek, beszélek, hivatkozom erre, arra, sorolom a hazugságokat, a sok mocskot, amit összehordtak, no meg ami NEM mocsok, azt meg a fityesz és közvetlen barátai, kondér mellett lébecolói hordták el.
    *
    Fejjel megy az országunk népe a falnak. De még mindig nagyon sok a megtévesztett ember. Természetes, hogy a megtévesztettek tábora főként nem akarnék ujjal mutogatni, de „onnan”, mert ott szórják az „igazat”. No meg a pénzt is „oda”, pedig itthon is vannak ám lyukak, amelyeket be kellene tömködni. No, de – onnan – sokan áttelepültek, megkapják a magyar igazolványt, majd ugródeszkának használják szép hazánkat. Férjek, apák innen ugranak át „Németbe, Osztrákba” – ahogyan ők mondják. A család pedig itt él-lakik-szaporodik.

    Bármilyen választás/voksolás van, ők a fityesz mellé húzzák az X-et, hiszen döbrögitől csak a jót kapták/kapják…
    Amíg az ide határon belülre beszületett magyaroknak a lerágott csont jut.
    *
    Fityeszes barátok, lehet rám köpködni, fujjjjjjozni, akkor is EZ a véleményem. Visszafordíthatatlanul.
    *
    Gyűlölöm ezt a „csapást”, melyet helyettünk és nevünkben „kitaposnak, kijárnak”… Vezetik a sok birkát, akik csak bégetnek, bégetnek, bégetnek.
    No és ki hallja ezt meg?
    Hja a puli! No meg a pásztor, de azok nem mondják tovább. Nem mintha le lennének fizetve…
    A puli megvesztegethetetlen, de beszélni nem tud. Pedig okosabb, mint több képviselő, no polgármesterről nem is szólva. A puli az PULI és nem kutya.
    A pásztor?
    Örül, hogy nyája van, amit MÉG terelgethet.
    Mer Ő bármit is szólni?!
    „Onnan” csapatostul jönnek és elveszik a munkát az itt (helyben) születettektől/élőktől. Példa van, itt, közvetlen környezetemben is.
    (( 🙁 ))
    *
    A legnagyobb baj, hogy a mostani fiatalok szülei többsége is „megvezetett”. Nincs önálló véleményük, a mának élnek, s még jó, ha arra „fussa”.
    A többség belenyugszik abba, hogy a gyerekeik, gyermekük egy masszába kerül – így, ezekkel az oktatási „kondíciókkal”, kilátással, meg- és leszervezéssel, holmi rendeletekkel.
    Mi a cél?
    Egy olyan „felülről” formálható massza, melyet kényük-kedvük szerint megvezethetnek. Senki nem szól, vagy azért, mert nem tud, véleménye sincs, hiszen nem képzett, szürke állománya csökött, nincs képezve.

    A fityesznek ez a jó! Minél nagyobb tömeget magához vonzani, pillanatnyi szükségük szerint mozgatni. Ha azt mondják fehér, akkor skandálják minél többen, hogy az bizony fehér!
    Még akkor is, ha Belzebub lelkénél is feketébb. Emberek tömege nem lát, vagy ha igen, nem is törődik vele, hogy ellent mondjon.
    *
    Nem tartozom a bólogatók táborába.
    A barátaim, a gyerekeim sem.
    Gondolkozom, tehát vagyok/vagyunk…
    Pedig néha piszkosul tud fájni, hogy felismerem az ellenlépéseket.
    Kissé átfogalmazom a Biblia szövegét: „boldogok a tudatlanok, mert övék a mennyek országa!” – helyesebben, amit megmutatnak nekik, hogy lám, lám EZ az. Mármint itt keressék. Pedig ez NEM IGAZ! (( 🙁 ))

    Hja, pocsékul érzem magam (( 🙁 ))
    Miért?
    István az IGAZAT írta!
    G.B.

  • LELSZI:
    Nagyon örülök, hogy magas szintű hozzászólásod végre az egyetlen, ami nem „szájtépés”, csak fülhasogatás. Talán a szakközépiskolában tanultad, ahonnan nehezen, de jogásznak mehetnek sokan és nem a bányákban, amiket bezártak?
    Aggodalomra nincs ok, a bányákat újra kinyitják, jogászokra nincs szükség, tanulásra sem, még az alkotmánykodó birkáknak is megfelel a vásárolt képesítés, gyermekeik, csalás-tagjaik is a pénzükből halmozhatják fel a tudást és a bizonyítványokat. Tanuni sem kell nekik, olyan okosok.
    Hoffmann Rózsa és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tudás alapú társadalmat teremtett meg Fidesztánban! Tudni fogja mindenki, aki „tiszta Magyar”, hogy ezáltal mindenkinél okosabb, mindenkinél többet tud, mindenki más félre van tájékoztatva és ezért senki ezért nem értheti meg, plusz, ahogy a Külgaz/Külügy új vezére mondta, a tiszta Magyar MINIszterelnök a legmagasabb elismerést váltotta/váltja és váltani fogja ki minden külföldi állam kormányában és népében, különösen Keleten, ahonnan a kultúra ered.
    „A határon kívüliek szájtépésétől pedig ments meg Uram!” – mondá a Magyarok által ma ismert Világban a legnagyobb tiszteletnek örvendő, Stadionépítő viktor. Áldomás legyen a neve, mert elgyütt már az Ő országa!
    ===========
    Referencia: http://www.origo.hu/itthon/20141008-alkotmanybiro-fia-is-fizetett-a-nyelvvizsgaert.html
    http://www.origo.hu/itthon/20141007-szlovak-magyar-kozos-sikertortenetre-vagyik-szijjarto-peter.html

  • LELSZI: Örömhír neked. Kinyitják a vasasi bányát Pécs közelében. Nem szájtépés! Itt a link! Mehetsz tanulni, tanulni, tanulni. http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/es_tenyleg_ujranyitnak_egy_magyar_banyat.587859.html

  • Hát, lelszinek igaza van. Mi a bánat köze van a szakképzésnek hadi potenciálhoz. (Hacsak nem amiatt, hogy félanalfabéta, informatikát nem ismerő emberkék még elindítani se tudnak egy tankot vagy helikoptert.) Békésebb vizekre evezve: életveszélyes, hogy a leendő szakmunkások nem tanulnak informatikát, és csak azt mutatja, hogy Bolseviktor a „munkaalapú társadalomról” szóló tudását valamikor a hetvenes években szerezhette, amikor bekukucskált a felcsúti téesz melléküzemágának egyik műhelyébe.

  • Gyula Bognar

    – Nem azt mondtam, hogy a gimnáziumokra nincs szükség, de az ottani képesítések inkább a humán pályákra,(vagy arra sem), teszik alkalmassá a végzősöket. Ezekből van túl sok, a műszaki végzettségűekből meg kevés! A technikumok helyetti szakközépiskolák nem igazán hatékonyak, bár ha a kvízműsorokban szereplő tanárok teljesítményét nézem, nem is csoda!
    – Igaza van talalom-nak: „életveszélyes, hogy a leendő szakmunkások nem tanulnak informatikát”, de ez nem O.V. bűne, a gond inkább az, hogy rengeteg gyerek, (és felnőtt), az informatikából csak annyit tanul meg ami a játékok működtetéséhez kell!

  • lelszi:
    „1992 tavaszán zárták be az utolsó hagyományos mélyművelésű bányaüzemet, Ménkes bányát.” http://hvg.hu/itthon/20140903_Huszonegy_tanuloval_ujraindult_Magyarorsz/
    nem megy ez magának, lélfai 😀 fusson neki +1x 😛

  • LELSZI: Ahhoz, hogy az országok, társadalmak sikeresek legyenek, egyre magasabb végzettség, tudás, ismeret szükséges. Nem szekereket gyártanak a mesteremberek manapság, hanem önvezérelt járműveket. Kell elegendő mesterember, hegesztő, ács, de kell még több tanult, intelligens ember, akik középiskolai korukban olyan szakmát, pályát, képességet választhatnak, amit szeretnek és ha ezt is a céljuk, a piacon értékesíteni tudnak. (Aki minden áron színész akar lenni, az nem megy el hegeszteni, tripla fizetésért sem, de kiszolgál az étteremben fele annyiért) Az államnak nincs joga az egyén életpályájának megválasztását korlátozni, befolyásolni, megakadályozni. A sikeres országokban nagy részben a PIAC vezérli, hogy ki mit tanul, milyen szakmára megy és mivel keresi meg fizetését.
    Hogy is van ez, amikor Obama kritikájára válaszolt a Szijj Ártó Peti, az új Külgaz/Kuulügy MINIszter. „A magyarok nem viselik el szabadságuk korlátozását.”
    Csak az oktatásban? Csak a Fidesz?

  • Ille

    “INDEX
    2014. 05. 01. 10:23
    Az év végén bezár Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem. ”

    A diszlexia is megtalálható a Google-n! A „2014. 05. 01. 10:23” azt jelenti, hogy ez év végén zárják be a Márkushegyi Bányaüzem-et! 🙂

  • Én még tudok értelmezni két összefüggő mondatot, ez magának nem megy! Az idézett bekezdés lényege:
    „Nógrád megyében…1992 tavaszán zárták be az utolsó hagyományos mélyművelésű bányaüzemet, Ménkes bányát.” 🙂

  • Gyula Bognar

    Igaza van abban, hogy kellenének jó szakmunkások! Gondolom olvasta egy német befektető panaszát: a jelentkező több mint 100 hegesztő szakmunkásból egy sem tudott minőségi munkát produkálni!
    A szakközépiskola szintén ad érettségit, onnan is lehet tovább tanulni, de aki akar szakmunkás végzettséggel dolgozni is mehet!

  • lelszi: hogy mit tud csinálni? értelmezni? ez valami vicc?

  • lelszi: kétségtelen, hogy az említett szócikk ott is megtalálható. csak azt nem értem, miért kell a saját kórlapjáról ide hoznia a témát?
    amúgy teljességgel lényegtelen, hogy mikor, mit zárnak be, és mit fognak bezárni, úgyhogy, hiába helybenfutott itt.
    ami a cikk lényege – de ez sejthető volt, hogy meghaladja a felfogó képességét – az, hogy értelmetlen képzést indítanak újra, gyakorlati képzési helyszín nélkül.
    azt, remélem, belátja, hogy tanbánya céllal nem elégséges egy buckatárna kikaparása, egy felhagyott művelésű bánya e célú újra nyitása meg eleve reménytelen.
    de, ha olyan jól ért ehhez a szakmához, javaslom, tegyen itt közzé egy rövid kis elemzést, hogy egy mélyművelésű bánya újra nyitása milyen műveleteket igényel, annak milyenek a pénzügyi és műszaki vonzatai, valamint mikor lesz gazdaságos.
    rajta, kápráztasson el minket széles körű bányászati ismereteivel!

  • Ille
    Nincs is nagy fejed Pistike! Szaladj a zöldségeshez és hozz 10 kg krumplit a sapkádban! 🙂

  • lelszi: rendben van, hogy tanulatlan, nem maga tehet róla, hogy nem léphetett be a tudás tárházának maga számára is nyitott kapuján. az is rendben van, hogy ostoba, modortalan paraszt – valaki biztosan így is szereti, hát legyen legalább neki jó.
    de, hogy még szemmértéke sincs, az már minden határon túl megy! a seregben se tudtak usankát adni rám, mivel 64-es fejkörméretem volt. azóta – tudományosan bizonyított – mivel a koponyacsont évente 0,1-0,15 mm-rel vastagszik, ezáltal a körmérete is nő, ma már ebben sem vagyok biztos. jellemző, hogy budapest legmenőbb kalaposainak is csak 63-ig vannak tompjai (kérdeztem egyszer Frenreisz Karcsit, honnan van kalapja, közölte, hogy nem hord kalapot, pedig a feje nagyobb, mint az enyém), így Bécsben kellett, hogy vegyek magamnak kalapot – egy borsalino-t.
    namármost: ugyan egy borsalino-ba – már, ha tudja, mit is jelent az minőségileg – semmi esetre se méretnék be burgonyát, de jó, ha tudja, max. 1,5 kg férne bele, persze, csak ha előválogatott, I. o. rózsakrumpli. a sapkával más a helyzet. a svájcimba kb. 50 dkg, a baseballomba kb. 40 dkg férne bele. a NATO-ban, rohamsisak alá rendszeresített, sildes kötött sapkámba szintúgy beleférne 1-1,2 kg, mivel nyúlik.
    így tehát az otromba humora kétségtelenül hiányos ismeretek következménye. én a maga helyében a jövőben nem próbálkoznék ilyesmivel.
    elég égő 😀

  • Volt „szakmai” cikk, illetve szakértők bevonásával szerzett információ közlése és a YouTube-on van video a bezárt magyar bányák múltjáról, az emberekről, falukról és a korai nyugdíj vagy rokkantsági nyugdíj megvonásáról. A szakértők szerint a kitermelés ma még kevésbé lenne gazdaságosabb, mint amikor a bányákat bezárták. Egy lezárt bánya újra indítása hatalmas munka, hiszen a vaselemes dúcolástól kezdve, a sínekig, vízpumpákig, minden le lett szerelve. A felszíni épületek, berendezések szinte nullával egyenlő értéket képeznek, lebontásuk is maga hatalmas pénz, ezért hagyták ott. A lent maradt szén szinte teljesen csak barnaszén, alacsony hőértéket képvisel és már csak lakóssági használatra alkalmas, az erőműveknek nem gazdaságos. Lakossági szén elosztása, kis mennyiségekben való értékesítése sokkal drágább, nem éri meg a kitermelést.
    Amire nem tértek ki a cikkben és videóban, hogy a szén felhasználása CO2 és füst szennyeződést jelent, aminek mennyisége magasan a megengedett mennyiség felett van az Uniós országok előírása szerint.
    Akik bezárták a bányákat, nem voltak hülye emberek. Akik ki akarják nyitni, újra, azok nem csak hülyék, de az időben mennek visszafelé, mert energia termelésben nem a széné a jövő. Az megint más kérdés, hogy a Vegyipar fel tudná-e használni a szenet, úgy, hogy az ne szennyezze a környezetet és megérje a végtermék az előállítás árát? Erre még sem mi az USA-ban, sem a nálunk a Vegyipar egyes ágazataiban fejlettebb Németország sem tudott választ adni. Pedig a Németek már 1937 után és WWII alatt is rengeteg benzint állítottak elő szénből, (Bergius process). Brabag, vagy BRABAG, (Braunkohlen Benzin AG), Zeit város közelében a TTH és MTH process segítségével állított elő olajat, barna szénből, a munkások a közeli Willie koncentrációs táborból, Buchenwald altáborából származtak.
    Valóban ebbe az irányba érdemes az energia előállításának módszerét keresni Magyarországon? A Fidesz/KDNP/Jobbik szerint IGEN! Logikájuk talán, hogy van elég zsidó és cigány hozzá Magyarországon.

  • Az a kormány aki az oktatás területéröl pénzt von el az veszélyezteti a nemzetünk jövőjét mert amilyen ma az oktatás olyan lesz a jövőnk.-Más -bányász tanuló köll,van rá igény, mit gondoltok milyen lesz a Viktor papa bánya gödre mire ezek a srácok végeznek,mély,na ezért kell mély bányászati szakember.

  • gyula bognár: írásom célja nem a környezetvédelem taglalása, inkább az öncélú, irányított – és a vájáriskola példáján át – értelmetlen képzés megvilágítása volt.
    de, ha már, magyarországnak bőven van eladható CO2 kvótája – el is adja – de mintha se az USA, se Kína nem szállt volna be e tárgyban a kiotói egyezménybe! akkor miről is beszélsz?

  • Én nem is beszéltem a Kyotói egyezményről, nem is fogok soha részleteiről írni. A szükséges komplikált és technikai magyarázatot nem tudnám sok hetes munka nélkül produkálni. Egy biztos, az egyezmény számunkra rettenetesen káros megkötéseket tartalmazott. Ugyanakkor Kína, és egyéb államok, India, Brazilia és Indonézia is, amik nálunk sokkal, de sokkal több szennyeződést termelnek, sokkal nagyobb természeti károkat okoznak, tönkreteszik a Világ felét és befolyásolják a másik felét, beleértve az éghajlatot és a klimát, nem ugyanazokat a megkötéseket kellett volna teljesíteniük, mint mi. Ezek az országok a mai napig hatalmas károkat okoznak, amíg az USA, Canada az EU önmagától csökkenti a szennyeződést és CO2 kibocsájtást.
    Csak egy pici dolog, ha már a Magyaroszág CO2 kibocsájtásáról van szó, ami egyébként alacsony, mert nem ipari ország, megközelítően annyira sem, mint Németország, az USA, vagy akár Belgium.
    A szemét égetés, ami Magyarországon általános szokás nem csak vidéken, de Pesten is, ami nincs benne a mért szennyeződésben, pedig sok füst, korom és CO2 termelődik. Ha ilyen önérzetesek a Magyar emberek, miért van gyerekcipőben a szemét recycle, miért annyira fegyelmezetlenek a szemét, az üvegek, konzervdobozok, papír kidobásában és annak égetésében és eltemetésében? Miért ment a szennyvíz a Dunába évtizedekig? Ki akartak szúrni a Románokkal?
    Csak saját tapasztalatomról itt;
    Los Angeles az USA egyik legszennyezettebb levegőjével volt megátkozva, amikor ide költöztem. Nem csak mi emberek termeljük ezt, itt smog volt, akkor is, amikor még csak néhány ezer Indián gyújtott tüzet. A város egy 300 napos, napsütéses lencse és rengeteg smog termelődik (photokémiai folyamat) ami megüli. A hetvenes években 300 napunk volt, barna smog terítette be a várost, ma 300 napunk van, amikor tiszta az ég. Rengeteg törvény és megszorítás van a szennyeződés csökkentésére, ami elűzte az ipart. Elköltöztek Mexikóba. A határvonal azonban nem jelent akadályt a tisztítás nélkül az Óceánba eresztett szennyvíznek, a füstnek, CO2-nak és a kémiai anyagoknak. Mexico aláírta a Kyoto egyezményt!

  • Ille István !

    Azért a KLIKK elnevezés sem semmi. Magukról nevezték el.
    .

  • alakul ez…
    „Homogén szakképzési intézményrendszert szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium, a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszeréből a minisztérium fenntartásába kerülnének át – mondta Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár egy szakmai fórumon csütörtökön. Azokról a tervekről is beszámolt, melyek szerint a gimnáziumokat leválasztanák a szakközép- és szakiskolákról, és a szakképzésben résztvevők arányának növelésével párhuzamosan a távlati célok között említette meg a gimnáziumi létszám korlátozását is.”

    ha valaki nem értené: csak azokat a szakmákat fogják képezni, amik a minisztérium kőagyúi szerint szükségesek, mert hát, ők csak tudják, merre halad az ország!
    a gimnáziumi létszám meg szimpla zsilipkapu: mi a francnak annyi felsőfokú képzésben részesülő? amúgy is a gimnáziumok „másfajta gondolkodásmódot igényelnek”, jelenti ki Czomba.

    „…ezzel párhuzamosan felülvizsgálnák a szakképző intézményeket: megvizsgálnák többek között azt, hogy szükség van-e az adott intézményre, mi lenne a változtatás iránya és ez milyen gyorsan történjen meg”.
    érted, ugye? elő a spongyát, törlünk! a kéményseprőkhöz meg majd beállítunk közmunkásokat, elvégre az nem szakma!
    „…visszaállítanák a gyakorlati oktatásvezetői munkakört, az iskolai rendszerben pedig megerősítenék a szakoktatói szakmát.” na, ezen már csak röhögni lehet. 2015. szept. 1-ig honnan a bánatból akasztanának le szakoktatókat? ez nem olyan, mint anno az orosz tanárokból lett angol/francia/német tanár, aki egy leckével járt előbb, mint a tanulók!

    nos, mindezt egy szakállamtitkár volt képes felböfögni magából…és ezek az idióták most már bevallottan tudatosan le kívánják butítani a jövő nemzedékeit! tessék már mondani, mégis, milyen szakmai képzésre van szüksége egy önálló ipar nélküli összeszerelő országnak?

    érthető hát az egyetemre készülők számának kurtítása. a végén még – röghöz kötöttség ide, vagy oda – diplomásan itt hagyják ezt az orbáni szarkupacot, amit nagyon meg tudok érteni!