Válasszunk teknőspolgármestert

2014 október 7 11:57 de.7 hozzászólás

A média felelősségét sokszor szokták feszegetni abból a szempontból, hogy mennyire legyen tényfeltáró, és kiket hívjon be egy műsorba. Az utóbbi jutott eszembe azzal kapcsolatban, hogy behívták az MSZP aktuális hülyegyerekét az ATV-be. Még akkor is, ha Tóbiás József pillanatnyilag az elnök, és ki mást is lehetne egy választás előtt behívni?

Így a média és annak képviseletében Kálmán Olga igazán nem tehet arról, ha egy pártnak erre futja. Mert azért nem árt elfeledkezni arról, hogy egy közösség sok szempontból maga alakítja a sorsát. Igaz ez a Fideszre és igaz ez az ellenzéki formációkra is. Ha tehát a Fidesz egy szélkakas-diktátort szeretne, akkor az kap. Ha az ország lakossága nem képes ellene szavazni, akkor ne tegyen szemrehányást senkinek. Legfeljebb annak az ellenzéknek, amelynek majoritása legfeljebb arra képes, hogy egy polcelebet kicseréljen egy fogalomzavaros körmondatvitézre. Már akkor, ha elfogadjuk azt az öndefiníciót, hogy az MSZP képzi az ellenzék gerincét. Mondhatnánk: meg is látszik.

Mert mit láthattunk? Nem sokat. S hallani sem sokkal többet. A legvilágosabb szándéka a pártelnök részéről az volt, hogy valamiként túlélje a műsoridőt. Amire például szót alig vesztegetett az a párt programja az önkormányzati választásokra. Mármint az a tényszerű programja, ami alapján szerinte Bokros Lajos programja nem jó. Kifejtette, hogy Bokros Lajos azért nem jó Tarlós-alternatíva, mert konzervatív és nem elég baloldali. Tóbiásnak tehát alighanem halvány lövés nem volt arról, hogy nem a szeminárium levezető elnökét, hanem főpolgármestert kell választani. Olyat, aki egy ország fővárosát működteti. Jobboldaliaknak, és baloldaliaknak, illetve általában az embereknek. Ha tehát van egy városvezetési program, és ezzel kapcsolatban a pártelnök ideológiai érveket képes csak felsorakoztatni, akkor abból két dolog is következhet. Az egyik, hogy neki magának nincs a tarsolyában semmi. A másik, hogy képtelen felfogni egy önkormányzati választás tétjét és célját. A vita legfeljebb azon lehet ezt követően, hogy melyik vall nagyobb ostobaságra.

Már csak azért is, mert a baloldaliság általa adott értelmezésével is adós maradt. Az kevés, hogy szerinte az egyik polgármester-jelöltje baloldalibb, mint a másik. Ha ugyanis valaki minősít egy másikat, akkor ne neveket soroljon, hanem az érveit fejtse ki. Ha vannak. A kampány-vélemény azonban gyakorlatilag a „Bokros nem baloldali” mottóra korlátozódott. Amitől nyilván sokkal jobban fognak menni a buszok. Tóbiás szerint legfeljebb. Így aztán tényleg lehet választást nyerni és várost üzemeltetni. Tóbiás szerint legfeljebb. Mert az én olvasatomban rohadtul nem fog kevésbé rázni a kátyús út attól, ha akár Lenin összes műveit szavalják a baloldaliság jegyében. Vártam tehát, hogy legalább valami kis szikra erejéig megcsillan valami, amitől az ember úgy érezheti, hogy: igen, ezért kell az MSZP jelöltjeire szavazni.

Ez elmaradt. Az elnök ugyanis inkább lebeszélt mindenki a szavazásról. Elfelejtették ugyanis elmesélni nekije a pártjában, hogy vezetői elképzelés nélkül a puszta obstrukció nem vezet sehova. Az lehet szépen elképzelt teória, hogy a sok ügyes jelölt majd többségbe kerül, és mindent leszavaz, amit Tarlós előterjeszt. Aztán a bilibe lóg a fejük és felébrednek. Ezzel az elképzeléssel ugyanis súlyos probléma van. Az egyik legfontosabb, hogy a választás nem előre lefutott meccs. Amelyik résztávot pedig előre lefutották, ott a törvényeket nem az ellenzék számára kedvezően hozták. Az, hogy Tarlós kisebbségbe kerül, az tehát korántsem biztos. Főleg akkor nem, ha egy ellenzéki párt az erők megosztására, a program nélküli hablatyra, és eleve a vereségre alapozza a jövőképét. Ami ezek szerint inkább nincs, mint van neki. S ez utóbbi a másik nagy baj ezzel a világképpel. A főpolgármester majdani leszavazását tartani a célkeresztben csak akkor lehet, ha valaki nem akar nyerni. Az viszont ne ellenzéki pártot, hanem zsúrkocsit vezessen inkább. S végül, de nem utolsó sorban. Egy illiberális elvű hatalmi gócpont körül obstruktív ellenzéket játszani a történelem tanulsága szerint minősített ostobaság. Az illiberalizmus jegyében ugyanis bármikor kiiktatható ez az ellenzék.

Akár egy olyan törvénnyel is, hogy aki nem szavaz Tarlóssal az felségárulásért mehet a börtönbe. Az MSZP tutyimutyizmusa tehát már csak ezért is veszélyes.

 

7 hozzászólás

  • Christopher Adam

    Nekem igazán az volt elképesztő az interjúban, hogy Tóbiás úgy tűnik elhiszi: október 13-én új időszámítás kezdődik és ennek az MSZP lesz a nyertese, mert majd akkor mindenki látni fogja, hogy a szocik mennyire hitelesen baloldaliak és mennyire szolidárisak a négy millió szegénységben élő állampolgárral.

    Tényleg?

    Az a szocipárt, melynek elnöke láthatatlan volt megválasztása óta, aki végig nyaralta az önkormányzati választásokat érintő ellenzéki tárgyalásokat, aki nem volt hajlandó fotón szereplni Falussal, akinek EP-képviselője a goj motorosokkal iszik és őket szórakoztatja Brüsszelben közpénzen?

    Kirázott a hideg a Tóbiás-interjú után.

  • A Mesterházy ehhez a Tóbiáshoz képest maga volt a felüdülés, pedig hát Mesterházynál azt gondoltam nincs is lejjebb már. Ez a Tóbiás egy nagy zéró a döglődő MSZP-vel együtt. Harmatgyenge brigád.

  • Ha ez magyarfodball meccs lenne, azt mondanám tippmix.

  • Ha viszont ez így megy tovább, akkor nem az a kérdés, visszatér-e Gyurcsány, hanem csak, hogy mikor. Ezeknél a szerencsétleneknél GyF árnyéka is impulzívabb.

  • Horn biztos nem volt szent. De forog a sírban, hogy mivé lett a pártja.

  • nem értem, mi a gond azzal, hogy a szociknak nincs programjuk? miért, a fidesznek van? csak annyi: folytatjuk.
    ha nincs program, nincs mit számon kérni.
    naugye.
    különben is, tahó pista megmondta: budapest nem fordulhat vissza!
    ami azért elég kockázatos kijelentés, mert hát, ott elől leginkább csak a szakadék van, talán mégsem ártana elgondolkodni azon a visszaforduláson!

  • ˙
    A baj nem ott van, hogy a programot titkolják. A Fid SS is úgy nyert választást 2010-ben. A hiba abban leledzik, hogy minden eszmei és ideológiai platform eltünt az MSZP egéről. Nincs valódi koncepció.
    Az egész olyan, mint egy középiskolai osztály, ahol a tanulók ( amúgy „szellemi” vezetők) bemagolt leckéket skandálva mondják föl, azok értelmét teljesen figyelmen kívül hagyva.
    A bajok gyökere az úgynevezett fiatalítási nekibuzdulásban rejlik. Ennak a fital gárdának úgy tűnik, az égvilágon halvány gőze a „baloldaliság” igenis mélyebb, vagy inkább magasabb, klasszikusokon nyugvó régióiról. E hivatásukat munkahelynek tekintő fiatalok, ha velük kapcsolatban elméleti felkészültségről egyáltalán említést tehetünk, akkor csupán csak „politológusokról” beszélhetünk, amely kvázi „tudomány” a lényegét tekintve a machiavellizmus, a hatalom és a győzelem mindenekfellettiségéért folytatott küzdelem tudományának a modern kori utánérzése. Csakhogy – és hozzáteszem, sajnos! – ebben a fid SS több klasszissal fölöttük áll.
    Az emeszpés gyerekek minden leckéjüket úgy zsolozsmázzák a nyilvánosság előtt, hogy annak csupán a tartalma hiányzik a kobakjukból, de a mondatok összetételéből is…
    Önmagában az életkor sem nem érdem, sem nem hátrány. A lényeg az egyén és annak tudásában rejlik, amely történelmi (esetleg meg is élt) tapasztalaton és a szociáldemokrata teoretikusok írott hagyományain kell nyugodjék…
    Tehát hatalmas hibát, ha nem bűnt követtek el azok az „öreg”, élettapasztralattal is rendelkező szocik, akik talán már fáradtságból, vagy lustaságból, de belementek ebbe fiatalítási blöffbe… Nem zárható ki az, hogy ezzel a nemtörődömségükkel magát a párt sírját ásták meg…
    .