Vegye át a KMH az Ottawai Magyar Rádiót?

2014 október 7 8:58 de.76 hozzászólás

Hazautaznak a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai (másnéven: kultúrkövetei), így pár héten belül szerkesztő és műsorvezető nélkül marad az Ottawai Magyar Rádió program. (A legutóbbi adásban az Irigy Hónaljmirigy Numerakirály nevű számmal kezdődik a program, aztán jön a Petőfi.) Ha üresen, hihasználatlanul marad a heti egy órás slot, akkor a CHIN Radió (FM 97.9) feltehetően egy másik etnikumnak adja át a vasárnap reggel 7 és 8 óra közötti időpontot. Szóval ki szeretné átvenni a rádiót? Az Ottawai Magyar Ház új műsorvezetőt, illetve szerkesztőt keres a rádiónak. Íme körlevelük:

*

CHIN Ottawa

CHIN Ottawa

Kedves Barátaink!

Az ottawai magyar rádió munkatársakat keres. Dombi Károly visszavonulása óta a magyarországi Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai közül Simon Diana végezte teljes odaadással ezt a nehéz és redszerességet követelő, de egyben felemelő munkát. Ösztöndíjasunk egy pár héten belül hazatér, és a rádióműsor szerkesztői széke nem maradhat üresen, hiszen elveszítenénk a rádióban már több mint tíz éve fenntartott helyünket, s városunkban teljesen megszűnne a magyar nyelvű sugárzás. Visszaszerezni mindezt közel lehetetlen lenne, hiszen sorban állnak a különböző kulturális és nemzetiségi csoportok egy kis helyért a rádió hullámsávjain.

Kérünk mindenkit arra, hogy amennyiben úgy érzi, hogy ha nem is teljes, de részleges munkával hozzá tud járulni rádiónk fenntartásához, jelentkezzen minél hamarabb az OMH-nál levélben vagy telefonon. Segíteni másféleképpen is lehet, mint például esemény- és témaajánlással, az előre rögzített műsorrészek számítógépes vágásával, riportkészítéssel illetve adással, pénzügyi támogatásról nem is beszélve. A műsor szerkesztésére több személyt is keresünk, hiszen a munka megosztásával rugalmasságra, sokoldalúságra és főleg biztos működtetésre teszünk szert.

Köszönettel,
Az OMH Igazgatói Tanácsa

*

Dear Friends,

The Ottawa Hungarian Radio is looking for help. After Károly Dombi retired from his position of host and editor, Diana Simon, one of this year’s laureates of the Hungarian Sándor Csoma Kőrösi Program program, has been fulfilling this hard and demanding but elevating role with an admirable dedication. Unfortunately Diana will return to her home country very soon, and the chair of the radio host cannot be left behind empty. The Hungarian community won the time slot on the waves of the radio more than ten years ago, and its fistful crew worked very hard to maintain it. If we lose it, it would be next to impossible to get it back, after all, there are many other communities standing in line waiting for an opening.

We are asking everyone having a desire to contribute to this great cause to step forward and offer a helping hand. There are many ways to help, but the most important one is the human resource itself. Splitting the job among multiple editors and hosts for example brings not only stability to the successful running of the program, but colour and variety as well. Finding good subjects and topics for the programs, editing the pre-recorded program parts, preparing and/or giving interviews, not to mention financial aid, are all examples of other ways one can help. Please contact the OHCC through e-mail or telephone should you be willing to volunteer or offer your help in any way.

Thankfully,
The Board of Directors of OHCC

76 hozzászólás

  • Igen, Vegye át a KMH!

  • Csak reménykedni tudok, hogy senki nem jelentkezik a KMH- től, a magyar rádió szerkeztésére.
    Nincs szükségünk magyar kormány ellenes rádióprogramra Kanadában.
    Éppen úgy, mint ahogy Göllner nem kiván Jobbikos előadót Kanadában.-

  • Figyelő
    2014 október 7
    10:13 de.

    Kedves Figyelő,

    Ha Torontóban lehet független magyar rádió, akkor Ottawában miért ne lehetne?

  • Nem írtam sehol, hogy ne legyen. Semmi kifogásom az ellen, ha FÜGGETLEN a rádió és nem részrehajló, mint a KMH!

  • Figyelő
    2014 október 7
    11:28 de.

    Értem. Akkor abban egyet értettünk, hogy a torontói magyar rádió ellen lehet önnek is kifogása, hiszen ahogy írja a részrehajló médiákat -joggal- kifogásolja.

    A KMH részrehajlóságáról (hogy minek az irányában részrehajló, vagy sem) azon lehetne eszmét cserélni. Röviden: A KMH függetlenebb mint bármely másik kanadai magyar média, mind az anyagi juttatások, mind pedig a hírek közlése kapcsán is. Egyik párthoz sem kötődik, viszont joggal lép fel és számol be -nem pártszintű- hanem a magyarok érdekeit sértő mindennemű tevékenységről. Ez nagyon, de nagyon távol van a részrehajlás fogalmától, tehát az ön definíciója szerint a KMH akár az ottawai rádiót is nyugodt szívvel és függetlenül szerkeszthetné.

  • figyelő: akad itt egy apró probléma.
    nem maga határozza meg, hogy mire van szükség kanadában és mire nem, valamint nem látom, hogy valaki megbízta volna a kanadai magyarok képviseletével.
    amúgy mégis, mi köze van a magyar kormányhoz, hogy úgy véli, nem lehet tevékenységét kritizálni?
    csak azért, mert a kritika, ugyebár, nem kormányellenes program…

  • HunCanada,
    Nem értek egyet a KMH jelelmzésében, tehát az egész nem érvényes. Ha valaki elkötelezett egy bizonyos ideológiai szinten, NEM lehet független egy rádióadásban sem. Ha nem érzi itt a KMH-en weboldalán ezt, akkor hiába magyarázom..

  • Ille, senki sem bizott meg semmivel, a beszélgetés folyamán kifejtettem szerény véleményem. Ennyi.

  • Figyelő
    2014 október 7
    12:12 du.

    Kedves Figyelő!

    Ön a saját részrehajlóságát érzékeli?

  • Ja, és ha tervük sikerül, biztos lehetnek abban, hogy egy igen szük rétege a kanadai magyarságnak fogja hallgatni a rádiójukat.
    Éppen olyan szük magyar réteg, mint ahogy olvassák és közreműködnek a KMH-ban.

  • figyelő: akkor kérem, használjon egyes szám első személyt, úgy talán nem tűnik a köz véleményének. ennyi.
    nem kötözködésből mondom, de így elkerülhető az esetleges félreértés.

  • Figyelő
    2014 október 7
    12:12 du.

    Az a jó a diskurzusban, hogy érveket sorakoztatunk, és azokra válaszolunk is. Az ön reakciójából éppen ez az érv hiányzik -megint és csak üresen visszadobta a saját meggyőződését.

    Had kérdezzem meg, hogy a KMH jellemzésében melyik pont nem érvényes az ön nézetei szerint? Vitassuk meg, hozzuk közös nevezőre a kérdéseket, mert enélkül évek is elmehetnek itt és parttalan viták bonyolódnak csak belőle.

  • Figyelő
    2014 október 7
    12:17 du

    Akkor ez így vagy úgy, de önnek mindenféleképpen öröm lesz!

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    vajon mekkora magyar tömegek hallgathatják jelenleg vasárnap hajnali hét órakor az Ottawai Magyar Rádiót? Ez nem kritika az Ottawai Magyar Rádió felé, egyszerűen a valóság. Nincs olyan kanadai magyar médiaorgánum, mely nem egy aránylag kis olvasói réteget szolgálna ki, különösen az angol és francia médiumokhoz képest. Az etnikai sajtó, illetve média mindig és mindenhol egy „niche market.”

  • Christopher, én kezdettől fogva olvasom a KMH-t. Hányan olvassák rajtam kivül, azt nem tudom.
    Ez idő alatt, tiszta képet kaptam róla és szellemi irányzatáról. Ha, jól emlékszem, nem így indultál.
    Ha a blogg szerkesztői fogják a m.rádiót vezetni, hasonló szellemiségre számíthatunk.
    És hasonló hallgatóságra.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Tegnap 3.715 egyéni olvasója volt a KMH-nak. Ez az átlagnál magasabb. A Navracsics-cikk miatt ugrott meg az olvasottság. A napi átlag jelenleg 2.400 és 2.600 egyéni olvasó körül mozog. A KMH tíz évvel ezelőtt szinte csak kanadai hírekkel indult, de az által, hogy megváltozott valamelyest a fókusz és hogy naponta frissül a lap, jelentősen megugrott a magyarországi olvasók aránya és száma (immár 55% körül mozog).

  • figyelő: kedves klára, miattam nem kell aggódnia. ugyan életem jobbik fele szerint van olyan beszélőkém, aminek hatására a sivatagban egy arab tuti, hogy tőlem megvenne egy vödör homokot, a rádiós szerkesztés nem vonz. így hát csak chris miatt kell aggódnia, ugyanis csak ketten szerkesztjük a blogot 🙂
    amúgy tán csak nincs kifogása a KMH szellemiségét illetően? ezzel ugyanis én is bajban vagyok, mivel nem tudom, milyen szellemiségű 🙁
    nem bánnám, ha maga, mint tanult értelmiségi és nagy tapasztalatú literátor, felvilágosítana.

  • Napi 2400-2600? Hú, az elég sok. Valószínűleg az összes kanadai magyar média viszonylatában is. Kétségtelen, hogy nagy űrt tölt be. Nélküle 100% lenne az otthoni mű 2/3-adból… De szerintem ezt a 2/3-ad kevesebb, mint 1%-a olvassa. Tévednék?

  • miklos banfi: nem téved. egy azonban biztos: az erre betanított sajtófigyelők a napi cikkek megjelenését követően a bem tériek reggeli összefoglalójába már beküldik a kivonatot. valszeg a médiahatóság is olvassa ugyanilyen módon, az elhárításról nem is beszélve.

  • Gratulálok, azért a 2600 olvasóhoz viszonyitva, elég kevesen szólnak itt hozzá.
    Vajon mi lehet az oka?

  • Figyelő
    2014 október 7
    12:12 du.

    Biztosan átugrotta, pedig érdekel a véleménye:

    Az a jó a diskurzusban, hogy érveket sorakoztatunk, és azokra válaszolunk is. Az ön reakciójából éppen ez az érv hiányzik -megint és csak üresen visszadobta a saját meggyőződését.

    Had kérdezzem meg, hogy a (fentebb írt) KMH jellemzésében melyik pont nem érvényes az ön nézetei szerint?

    Valamint,

    Kedves Figyelő!

    Ön a saját részrehajlóságát érzékeli?

  • figyelő: mert olvasók 🙂 vagy, mert nem érzik magukat illetékesnek, esetleg nincs véleményük, netán csak angol billentyűzetük van, ki tudja?

  • HunCanada
    2014 október 7
    5:05 du.
    Olvasson figyelmesebben, több helyen utaltam a lényegre.

  • Ille István
    2014 október 7
    4:01 du.
    Tudom, hogy ketten írják ezt a lapot, nem újság.
    Azt hittem tiszta képet írtam le már a „szellemi irányzatukról”.
    Majd talán egyszer, ha lesz időm, részletesebben.

  • figyelő: pontosítsunk: nem ketten írjuk, ketten szerkesztjük. írni – ahogy észleli – többen írják.
    lehet, hogy úgy gondolja, tiszta képet írt le, nekem valahogy mégsem tűnik annak, ezért kérem, szorítson be a bokros teendői közé egy részletes leírásnyit.
    gondolom, mások is kíváncsiak lesznek rá.

  • Kerekes Sandor

    Szerenyem megkerdeznem, hogy mi tortent az en hozzaszolasommal, mely elso volt es most sehol nem talalhato?
    Moderatorkam, beneznel a kukaba? Hatha ciganyutra ment.
    Kosz

  • Figyelő
    2014 október 7
    8:01 du.

    Kedves Figyelő!

    Tényleg olyan nehéz és nagy kérés két mondatra egyenesen és pontosan válaszolnia, ahelyett, hogy elküld olvasni korábbi hozzászólásait? Egész elegáns, mi több tisztességes volna ezt a formulát követni. Ismerem a hozzászólásait, az összeset, de ne küldjön mellékútra ha felteszek két egyszerű kérdést (akár a jövőben is), helyette próbáljon meg tisztességgel válaszolni. Köszönöm szépen előre is a korrektségét.

  • Göllner András

    Figyelő: Mit ért az alatt, hogy részre hajló ? Milyen részre ? Már megin’ ilyenekkel jön….Egy biztos. Én szivesen kivenném a részemet az Ottawai rádióban is, és elsőnek Magát engedném be a Stúdióba hogy beszélgessünk róla, de sajnos montreálban élek, s’így nem tudok szolgálni. Ha itt Montreálban van egy üresedés, természetesen beállok, kiveszem a részemet itt is, nehogy már elhallgasson az adás-vétel. Nem játszanék Jobbikos hip-hoppot az biztos, mint a Vaski, vagy a Bede-Fazekas duó, nem hívnám be a faji gyűlöletetkeltőket, pl a Raffay Ernőket, vagy az egypártrendszer besúgóit, Kádár propagandistáját, mint a Koltay-t – bár Isten tudja, nem ártana, ha elmondaná miért is szolgálta olyan lelkesen a zsarnokságot, és most mért játsza meg a bazári kecskét. Szóval én azért venném ki a részemet az Ottawai vagy montreáli magyar rádióban, hogy ne kelljen senkinek se szégyelnie magát miattunk, hogy senki se tudja azt mondani, hogy csúnyák a magyarok, az első kanyarba kiszúrtak az ukránokkal, a tibetiekkel, a demokráciával. Orbánt lehetne dícsérni, de úgy ha a másik oldal is elmondhatná a véleményét. Elsősorban média-egyensúlyt biztosítanék mert az a hiánycikk, az kell magyarjainknak. És foglalkoznék a fiatalok nevelésével, azzal, hogy megtudják mért fontos a pluralizmus, a demokrácia és kik voltak a magyarok közt akik a szívűket lelküket adták ezért a nemes célért. A szemüket nem hátra, hanem előre terelném, közösségi felelőségtudatra, az emberi méltóság tiszteletére, az esélyegyenlőség életbentartására ösztönözném, de nem dumával, hanem olyan szereplők bemutatásával akik e téren jó példát mutattak. Egyensúly és párbeszéd, dialógus és nem monológus. EZT a részünket kell megmutatnunk, kivennünk. Ugye jól látom, kedves Figyelő ? Ugye egyetért velem ? Remélem ma már nem öklendezik, a tegnapi sütidarabok lejöttek a tapétáról, lejött minden a herendi készletről is 🙂

  • kerekes sandor: javaslom, kérdezd meg a moderátorkádat, ő talán tudja a választ.

  • HunCanada
    2014 október 8
    11:31 de.
    Elnézést, fogalmam sincs milyen kérését nem teljesitettem.
    Sajnos, NINCS időm, sem kedvem az ideólogiai vitára ezen a blogon. NAgyon jól tudja mindenki az én felfogásom, nincs róla mit magyarázni.

  • Újra végigolvastam a beírásokat, elnézést HunCanada,, valóban TÖBB kérdésére nem válaszoltam.
    A fenti írásom alapján, köztudott az én ideológiai álláspontom, gondolom én. Tehát erre nem térek ki. Ami meg a maga jellemzésére a válasz az, hogy én a MÁSIK oldalon vagyok, tehát abovó nem helyslek sok mindent amit itt kiadnak.
    Remélem, érthető voltam és válaszoltam kérdésére.

  • „NAgyon jól tudja mindenki az én felfogásom – nincs róla mit magyarázni.”
    Nincs! Nem is lehet!

  • Figyelő
    2014 október 8
    1:14 du.

    Kedves Figyelő!

    Köszönöm, hogy szakított rá időt és visszanézte a korábbi beírásokat, illetve, hogy másodjára megpróbált valamiféle válaszra is.
    Igen, valóban „köztudott”, hogy a KMH-val szemben ön egy másik oldalon áll és ebből kifolyólag nem helyesel sok mindent ami itt megjelenik, nincs is ezzel probléma, hiszen ahány ember, majdnem annyi a különféle vélemény is. Akkor van a baj, amikor ez a másik oldal éppen a józan ésszel helyezkedik szemben.

    [ Elöljáróban nekem az „ABO OVO” kifejezése nagyon is szemet ütött, hiszen pontosan ez mindennek az alfája és omegája, hogy eleve kizárja azt, hogy bármivel is egyet értsen amit jelen esetben a KMH, vagy a hasonló orgánumok esetleg politikai erők közvetítenek, -akkor is, ha valóban igazat is regélnek. Az ön „ab ovo”-jában a zsigerből (gondolkodás nélkül, csak azért is és ELEVE) elutasítás hallatszik ki, ami a hozzászólásaiból is érzékelhető volt, de most legalább le is írta.

    Ön az élete nagyobbik részét egy demokratikus országban élte le és bele is szocializálódott minden bizonnyal. Éppen ezért kissé szomorú vagyok, ha arra gondolok, hogy a köszönet helyett Kanada alap értékeit is arcul köpi (szíve joga), amikor teljesen meghazudtolja a demokrácia, a tolerancia legalapvetőbb jegyeit azzal, hogy kizárja a több nézőpont megismerését, nem beszélve azok megvitatásáról csak azért, hogy a saját ideológiai álláspontja makulátlan és sérthetetlen maradhasson. RÁADÁSUL, ha ezt az abo ovo mentalitását fenntartja, akkor ez azt is jelenti, hogy ön egyértelműen részrehajló (ez sem kérdés), amit ugye a tegnapi hozzászólásában mint fogalmat kifogásolnivalónak tartott. Vagyis saját maga ellen is kell(ene), hogy kifogással éljen, de tisztába vagyok vele, hogy az ember „énközpontú”, így saját maga hibáit, esetleg tévedéseit nehezen veszi észre. (Sok gyakorlással lehet egyébként ezen változtatni.) Na de nem is ezzel akartam most foglalkozni, ez csak zárójelben jegyeztem meg. ]

    Abban egyet érthetünk, hogy a KMH-val szemben egy másik oldalon való állásából nem következik törvényszerűen az, hogy például a KMH csak hülyeségeket, hazugságokat közvetítene, ugye? Ergo nem ördögtől való elképzelni, hogy az írásoknak igazságalapjuk is lehet.

    Kíváncsi volnék egyébként ennek a két oldalnak (lehet, hogy több oldal is van?) a meghatározására. Figyelő a fehér és a jó oldal, KMH a sötét és gonosz, csak úgy ab ovo? Szerintem ezt biztos, hogy ön sem így gondolja, vagyis ebből adódik, hogy a KMH (és az ő oldala) mondhat igazat, jót, hasznosat is és ön pedig tévedhet, és persze vica versa.

    Na de! Nézzük meg az ön másik oldalon állását, amely valóban köztudott.
    Ahogy a Föld pólusai is néha helyet cserélnek, éppen úgy cserélt helyet a magyarországi ún. jobboldal és az ún. baloldal is az elmúlt néhány évben.

    Ma a magát keresztény, konzervatív jobboldalnak aposztrofáló kormányzó rezsim pontosan ugyan azt az Oroszországot modellezte le kicsiben (szuperhatalmi státusz nélkül, mert azok azért nem vagyunk), mint amit Putyin vezet, – amely Oroszország a Szovjetunió jogutódja a nemzetközi jogban is – és átvette az orosz állami berendezkedéshez hasonulást is. A mai baloldalinak mondott tábor pedig – milyen érdekes és korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna-, de a nyugati típusú demokratikus értékeket kívánja követni és átvenni, amelyben például ön is leélte élete nagyobb részét. (ezúton kívánok önnek még sok egészségben eltöltött évet természetesen.). Orbán Viktort ismerve tudjuk (és most már látszik is mindenki előtt), hogy ő 2002-től módszeresen tanulmányozta, majd pedig egy az egyben átvette és 4 éve alkalmazza is azokat az elemeket, amelyek Putyin Oroszországában megtalálhatóak és önkényuralmi rendszerekhez inkább hasonlítanak, mint a klasszikus és működő demokráciákhoz. Márpedig ön 32 ezer másik Kanadába emigrált társával együtt a sztálinista önkényuralmi ideológia és ennek a mai Oroszországnak a jogelődje miatt, vagyis a szovjet megszállás elől menekült el és kapott menedéket egy olyan országban, ahol szabadság van, jólét van, kapitalizmus van (annak előnyeivel és hátrányaival együtt).

    Ön tehát anno elmenekült egy olyan rendszer elől, amelynek képletesen és ideológiai értelembe véve a mai Orbán-rezsim a softos megfelelője és leghűbb követője, egy olyan szabad és demokratikus országba, aminek értékeit pedig a mai magyar baloldal képviseletében találná meg. Nem kell ezzel egyet értenie, nyilván nem is fog, hiszen részrehajlóként ab ovo megvitatás nélkül elutasítja azt, ami nem az ön táborából jön, de ez attól még sajnos így van (bár ne lenne). És akkor még egy szót sem ejtettem arról, hogy milyen iszonyú elkötelezettséget vettünk a nyakunkba 30 évre a régi/új orosz „barátaink” kiszolgálása kapcsán, amikor mindenhol leépítik az atomenergiát megújuló energiákra. Pedig a rendszerváltáskor egy fiatal és demokratának látszó, tehetséges politikusnak tűnő ember „nagyon bátran” utána is kiabált az éppen már összecsomagolt és kivonulásukat végző orosz csapatok után, hogy ruszkik haza, a soha viszontlátásra! Őt úgy hívják, hogy Orbán Viktor, de még 2007-ben is a hátunk közepére kiabálta az oroszokat, most pedig puszi pajtásaink azok, akik ideológiai értelemben a legközelebb állnak ahhoz -és még egyszer mondom- ami elől ön is elmenekült, amit nem titkoltan a Fidesz napjainkban light-osan, de modellez és erővel diszponál a magyar emberek felett, valós többségi felhatalmazás és támogatás nélkül.

    Én értem, hogy viszont azért vannak olyan elemei is az Orbán-rezsimnek ami az ön szívének nyilvánvalóan kedves lehet, és ideológiailag nem kapcsolódnak ahhoz, ami miatt önnek el kellett hagynia a szülőhazáját, ilyen például a magyar útlevél, vagyis a kettős állampolgárság bevezetése, vagy egy Kőrösi Csoma Sándor program, amely tevékenységet eddig is csinálták korábban a kanadai magyarok az identitásuk megőrzésére méghozzá lényegében ingyen és nem a magyar emberek pénzén, vagy a Friends of Hungary? Vagy a magyar virtus fitogtatása, hogy a saját szövetségeseinknek is bátran visszaszólunk, hülyének nézzük őket, mert „úgy sem tesznek ellenünk semmit, ellenben plusz szavazatokat kapunk, és ez nagyon vagány” (Például önnek is tetszik az, ha Obamának visszaszól a Szijjártó, tök mindegy, hogy teljesen értelmezhetetlen az amit mondott, mert nem Obamának szólt ez, hanem pusztán populista mód befelé a sajátjaiknak) ..még sorolhatnám, de a kérdés az, hogy ezen populista vívmányok érnek-e annyit önnek és sok ezer hasonlóan felületes ismeretekkel rendelkező társának, hogy az ön esetében 6600 kilométerről támogassa a magyar emberek saját vezetőjük általi tömeges mélyszegénységbe taszítását és széles körben való elnyomását akkor is, ha ideológiailag meghazudtolja még saját magát is az Orbán rendszer feltétel nélküli és teljes mértékű támogatásával? Nem kell semmire sem válaszolnia, nyilván nem is fog pedig készséggel alátámasztom a fentiekben leírtak bármely pontját és kiegészítem az esetleges kérdéseit a válaszaimmal, ha érdekli önt az Orbán kormány valódi arca, narancsos szemüveg viselése nélkül is. Szép estét, jó éjszakát kívánok!

  • huncanada: egy rossebet menekült el, vitték a szülei, de azok sem politikai, hanem egzisztenciális indíttatásból léptek le. ő annyira volt politikai üldözött, mint wittner mariska ’56-os halálraítélt, vagy orbán rendszerellenes. felvett egy szerepet, amiből jól meg lehet élni. most már nem tud kilépni belőle. rászorult az ürgebőr, mint a jugoszláv békaemberre 😀

  • Ille István
    2014 október 9
    4:43 de.
    Ebben a hsz-ben rólam írt?
    Tévesek az információi, úram!
    Bár a szüleim hoztak volna kis koromban. Sajnos, felnőtt húszévet is elmúlt nő voltam, aki férjével együtt menekült. Igen, sajnos menekültem. Nem csak azért, mert már megjártam a bolsik börtönét Rákosi idején, hanem mert később keresett két civilruhás, de már akkor Montrealban voltam. Apám mesélte.
    Ja, és én hoztam ki ŐKET anyám, apám, nővérem mind itt nyukszanak már a temetőben. Elszállt az a57-58 év igen gyorsan.
    Mégegy, le lehet ellenőrizni a főszerkesztőnél is, igaz e, amit írtam?!

  • figyelő: össze-vissza hazudozik, ha vissza keresem a vonatkozó „önvallomásait”, két egyforma állítás nincs benne, kezdve a bécsben megélt német bevonulástól a ruszki katonák pincebeli erőszakoskodásán át a gimnazista korú politikai rendőrségi zaklatásáig! bolsi börtön? civil ruhások? mondja, miből gondolja, hogy mindenki hülye, csak maga a villamos?
    ismétlem, a KMH archívuma minden kommentjét megőrzi!
    akarja, hogy szembesítsem vele?

  • Ille, ne mérgelődjön. Sajnos, a maga által felsorolt események, mind megtörténtek velem.
    Sajnos ilyen öreg vagyok. Igen Bécsben voltam a vakáció végén, 1939 szeptember 1.én mikor kitört a II. Világháború.
    Bizony, a ruszkik minden nőt megbecstelenitettek a pincénkben, köztük nagynénémet is.Sajnos 17 éves koromban lecsuktak a Rákosiék.
    Bár a forradalomban nem vettem részt, de mégis keresett két cvilruhás poltikai rendőr 1957-ben..
    Nyugodtan szembesitsen az archivjával.
    Maga jól tud írni, jó kis misztery regényt írhatna az életemből. Gyermekeim könyörögnek, hogy írjam meg emlékíratomat, hogy lefordihassák.
    Mostanában, el is kezdtem.

  • figyelő: nade klára! miért mérgelődnék maga miatt? tétel? nem tétel.
    nem a világháború kitöréséről írt kommentet, hanem a németek bécsi bevonulásáról, mi szerint ugyancsak óvodáskorúként élvezhette az SS (?!) alakulatok masírozását!
    nem minden nő megbecstelenítéséről írt, ráadásul – ahogy írta – nem is olyan helyen laktak (egy budai villában, hegyen, ahová nem igazán jutottak el az ázsiai hordák). ráadásul minden orosz nyelvtudás nélkül értette, amit a kísérő tisztjük mondott.
    miért kereste volna két politikai rendőr ’57-ben, amikor már nem volt magyarországon? gondolja, hogy a politbüró nem rendelkezett elég információval? még azt is tudták, hányas cipőt hord!
    az önéletrajzi regényéről már egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, elkezdte írni…
    klára, az ég áldja meg, térjen már észhez!
    maga felejthet, össze zavarhat dolgokat, eseményeket, de az internet nem!

  • Maga térjen észhez!
    7 éves voltam Bécsben , mikor az SS horda masirozott és Hitler orditott a hangszóróban. Sajnos, elég tiszta a memóriám, még!
    A svábhegyivillát szétlőtték, és a haramnadik házba mentünk, ahol 35 ember volt a pincében!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Az orosz tisztet nem kellett érteni, a magyar nők elmesélték UTÁNA, mi történt velük!
    Jó kérdés: mit kerestek volna a házunknál a politikai rendőrök 57-bern? Na mit? Engem. Csak addigra már Montrealban voltam. Apám nem hazudik. Hogy kik voltak, csak sejteni lehet, mert nem kérdezte meg.
    Kérem ILLe, haggyon engem békén!
    Én nem ártottam magának és SEMMI OKA nincs kételkedni az igazságban.
    Csak cukkolni akar. Kérem, találjon magának, más „áldozatot”.

  • A szerkesztőség kissé eltért a cikk témájától, úgy látszik, nincs jobb és több hozzászólás a cikkhez.

  • Csak udvarias emlékeztető.
    Nem kell megsértődni, nem köteleznek itt senkit hogy elmondja az élete történetét.
    Lehet és szabad mesélni, akár egyes szám, első személy használatával. (E/1 nyelvtani rövidítéssel). Én szeretem a meséket olvasni.

  • Kedves Figyelő!
    Ha már kioktatott, hogy ön szerint bármit lehet művelni a nemzeti operánkkal, az önnek ugyanaz marad, most meg kell említenem, hogy a történelemmel is hasonló gondjai lehetnek.
    De a helyzet az, hogy az Anschluß 1938. március 12-én történt! =))

  • gyuri, most miért gond, hogy bencsics kláránál a VH kitörése és az anschluss összemosódik? az egyiknél is 7 éves volt, meg a másiknál is. ő a hegylakó 😀

  • RonaGyuri-mv
    2014 október 9
    12:16 du.
    Én sehol sem állitottam, hogy az Anschlusnál voltam Bécsben, ha jobban megnézi, az általam betett dátumot, a II. Világháború meginditásánál voltam ott, németek megtámadták Lengyelországot.

  • Ille, ne akarjon hülynek beállitani! T.i. az ilyesmi visszaüt valahogy arra aki kezdeményezi!

  • Gyula Bognar
    2014 október 9
    12:00 du.
    Tudjuk, sőt előbb tudtuk mint maga.
    Szívesen olvasuk a maga élettörténetét is. Én csak forszirozva voltam Ille által, hogy erről írjak.

  • Gondolom akkor hamarosan olvashatjuk, hogy a mesélő is jelen volt, amikor az Oroszok már a Spájzban voltak. Alig várom a folytatásokat, jöhet majd a Sputnik fellövése, a Kubai válság, a Kennedy gyilkosság, a Hat Napos Háború, szemtanú leírás lesz Iránban a túszok napjairól, John Lennon haláláról, a Reagan elleni merényletről és sokkal gazdagabb lehet az ismeretünk ezekről a fontos eseményekről. Imádom a folytatásos regényeket.

  • figyelő:
    „7 éves voltam Bécsben , mikor az SS horda masirozott és Hitler orditott a hangszóróban. Sajnos, elég tiszta a memóriám, még!”
    nos ezzel egy kis gond van.
    a II. VH megindításánál a németek nem masíroztak bécsben.
    azon felül fingja se lehetett róla, mert az anchluss 1938. március 12én történt, ráadásul a Wehrmacht – a reguláris haderő – által.
    van még kérdése, mielőtt elmeorvosához fordul?

  • Nekem ne mondja ille, mi volt akkor.
    Ha mást nem tud, jobb ha hallgat. Hazudni, lehet hogy maga szokott, én nem,. Rólam nem tud ilyet bizonyitani.
    Szerintem , az emberek ÉRDEKBŐL hazudnak többnyire. Nekem semmi érdekem nincs, hogy itt hazudjak magának vagy az olvasónak. Csak az emlékeimről írtam,. Öreg ember hajlamos erre, nagyon sajnálom már!!!

  • figyelő: dehogy akarom hülyének beállítani! csak szembe állítom korábbi kommnentjeivel.
    mint említettem, rendelkezésre állnak az archivumban.
    lássa be, akármikor szembesíteni tudom vele.
    mégis, mit gondol, mi lesz akkor a maga megítélése?
    csak nem gondolja, hogy légből kapott az, amire emlékeztetem?

  • figyelő: sajnálatos, hogy megcsalja az emlékezete. még inkább sajnálatos, hogy képtelen elfogadni a tényeket, amik megcáfolják az emlékezetét.

  • Hozza isde azt az archivumot, hadd lássuk MIBEN különbözik a mai, vagy az akkori szövegemtől.

    A maga főnöke nem akarja véletlenül a cikk lényegét kiértkelni?

    T.i. semmi köze nincs hozzám, csak úgy mondom……

  • Elnézést: Egy bécsi író naplója szerint (angol szöveg) http://books.google.com/books?id=MV0hIPBbQEUC&pg=PA147&lpg=PA147&dq=What+Happened+in+Vienna+on+September+1,+1939?&source=bl&ots=fjE64K90Tx&sig=_BCs-2h INST2tfz0mLI_tC15n8&hl=en&sa=X&ei=Ob42VISrA6SLjAKOvIHoAQ&ved=0CFUQ6AEwCA#v=onepage&q=What%20Happened%20in%20Vienna%20on%20September%201%2C%201939%3F&f=false

    Bécsben a Németek támadása Lengyelország ellen csak Szeptember 2-án, a kora reggeli (5:45 AM) újságokban jelent meg de Európa szerte, szintén. Szeptember 1-én, a Német támadás reggel 4:45-kor indult meg, a Német külügyminisztérium pedig minden Európai országot próbálta megnyugtatni, hogy csak egy határ menti incidens megtorlása folyik. Késő estig, az európai polgárok közül SENKI sem tudta egész Európában, hogy sokkal komolyabb harcok folynak mint azt a Németek ecsetelték híradásaikban.
    A Lengyeleken kívül, igazából napokig senki sem tudta, hogy mi történt Szeptember 1-én, a részleteket pedig az Európaiak csak Szeptember 3-án tudhatták meg, amikor 11:15 AM az Angolok és 5:00 PM a Franciák hadat üzentek Németországnak

    ÉN NEM VOLTAM BÉCSBEN EGÉSZEN 1969-ig, tehát nem szemtanuként írtam ezt le.

    http://www.history.com/this-day-in-history/germans-invade-poland

  • @ Ille
    Remélem tudja mit jelent napjainkban egy háborút túlélő áldozat beszámolójának kétségbevonása, vagy tagadása, az események relativizálása vagy meghamisítása?
    Persze ez csak vicc.

  • figyelő: ad 1. nincs főnököm, ad 2. nem gondolom, hogy olyan nagyon akarná, hogy ide idézzem, ugyanis eléggé lenullázná magát.
    de dolgozom rajta.
    eltart egy darabig, ugyanis számtalan értelmetlen hozzászólásából kell kiválogatnom. de ne izzadjon le, 24 óra múlva megkapja. jelenleg más dolgom is van, minthogy magát lealázzam.

  • apuwader: nem tudom. vezesse elő.
    amúgy valóban: maga egy vicc.
    de valahogy nem tudok nevetni magán.

  • Újra felteszem, mert szétesett a webcím miatt: Elnézést: Egy bécsi író naplója szerint (angol szöveg)

    http://books.google.com/books?id=MV0hIPBbQEUC&pg=PA147&lpg=PA147&dq=What+Happened+in+Vienna+on+September+1,+1939?&source=bl&ots=fjE64K90Tx&sig=_BCs-2h%20INST2tfz0mLI_tC15n8&hl=en&sa=X&ei=Ob42VISrA6SLjAKOvIHoAQ&ved=0CFUQ6AEwCA#v=onepage&q=What%20Happened%20in%20Vienna%20on%20September%201%2C%201939%3F&f=false

    Bécsben a Németek támadása Lengyelország ellen csak Szeptember 2-án, a kora reggeli (5:45 AM) újságokban jelent meg de Európa szerte, szintén. Szeptember 1-én, a Német támadás reggel 4:45-kor indult meg, a Német külügyminisztérium pedig minden Európai országot próbálta megnyugtatni, hogy csak egy határ menti incidens megtorlása folyik. Késő estig, az európai polgárok közül SENKI sem tudta egész Európában, hogy sokkal komolyabb harcok folynak mint azt a Németek ecsetelték híradásaikban.

    
A Lengyeleken kívül, igazából napokig senki sem tudta, hogy mi történt Szeptember 1-én, a részleteket pedig az Európaiak csak Szeptember 3-án tudhatták meg, amikor 11:15 AM az Angolok és 5:00 PM a Franciák hadat üzentek Németországnak
    ÉN NEM VOLTAM BÉCSBEN EGÉSZEN 1969-ig, tehát nem szemtanuként írtam ezt le.

  • bécsi naplót nem olvastam, számomra túl komplikált. Ismétlem: SOHA nem állitottam sehol, hogy az anschluznál ott voltam. MINDIG a háború kitörééről írtam, 1ö39 szeptember 1.-én. Aki mást mást mond az HAZUDIK!!

  • Egy pillanatra, elgondolkodtam. Miért kell nekem az igazamat bizonygatni? Ki az aki kételkedik?
    MÁr mindent értek, és csak az Isten kezét kérem, hogy tegyen igazságot. (Finoman írtam.)

  • figyelő: komoly gondja van a memóriájával.
    de, mint ígértem, szembesítem saját magával.
    bocsika, el fog tartani egy darabig, de megnyugodhat, beleverem az orrát a hazugságába.

  • figyelő: akkor szarban lesz! a maga istene ugyanis jó memóriával rendelkezik!

  • figyelő: na, picinyem! megkeresem a témát illető (anschluss) cikket – történetesen én írtam- és ide idézem a maga blődségeit. mint említettem, erre csak később lesz időm, mert momentán nincs elég magát az altalajba döngölni.
    tudja, csillagom, a net nem felejt…

  • Ille, ne reménykedjen!
    Az én memoriámmal nincs semmi baj, a maga rosszindulatával annál több!

  • Aki személyesen ott volt és látta, hogy Szeptember 1-én, az SS masírozott Bécsben, annak fölösleges olvasni bárki naplóját és azzal komplikálni a dolgot.
    ===================
    Csak egy kényelmetlen tény.
    A Waffen-SS 1939 Augusztusában lett átszervezve mint összevont harci alakulat és Hitler a Wehrmact alá osztotta be a négy különálló csoportot, hogy Lengyelországban bevetésre legyenek készen.

    • A Leibstandatte SS Adolf Hitler Obergrupper Joseph „Sepp” Dietrich parancsnokkal.
    • A Verfügungstruppe, Gruppenführer Paul Hausser parancsnokkal
    • Az Inspectorate of Concentration Camps Németül a Standarten, vagy SS-Totenkopfverbände Grupenführer Theodor Eicke parancsnokkal, EZ VOLT A HALÁLFEJES SS OSZTAG.
    • A nem SS Military Police osztagok Obergruppenührer und General Polizei Kurt Daluege Ordungspolizei osztagai, akik egyenesen a Német Rendőrfőnöknek feleltek, azaz Himmlernek.

    Ezekből az SS osztagokból szinte mind a Lengyel frontra lett kivezényelve, hogy dicsőséget szerezhessenek a Führernek, ahol azonban a Wehrmact tradiciót tisztelő és az SS-t lenéző tisztjei szerint gyengén szerepeltek. Nagy veszteségeik oka, hogy az SS “katonák” esztelen merészséggel próbáltak bizonyítani és nem voltak megfelelő, stratégiában járatos parancsnokaik.
    Mindaddig az SS nem volt nagy masírozó katonai egység, mert kis osztagaik, néha csak fél tucat, a helyi, városi, falusi SS parancsnokok közelében teljesítettek „rendőri” vagy titkosrendőri” szolgálatot, gyakrabban inkább, a kínzásokkal, vallatásokkal voltak elfoglalva és általános verőlegények voltak. Ezért nem kaptak rendes harci alakulatoknak szóló katonai kiképzést. Masírozni tudtak, csak éppen nem voltak hozzá elegen, egy helyen és ugyanabban az időben.

  • Akkor, 7 éves koromban, nem tudhattam, hogy SS vagy nem. Német katonák voltak. Én hibám, hogy ezt írtam.

  • Tény: Szepember 1, 1939 csendes, szép békés nap volt, Ősz volt és Németországon és Lengyelországon kívül SEHOL, egyetlen európai országban sem masíroztak, semmiféle Német katonák. Pont az ellenkezője volt a cél. Amíg a Blitzkrieg beindult Lengyelország ellen, mindenütt másutt, a Németek a legbékésebb hangulatot mutatták, mintha semmi sem történne. Hitler nem beszélt, ordított sehol, csak az irodájában talán és a Német hírek csak határmenti megtorló akciót emlegettek. A Német diplomaták is ezt a hírt terjesztették szerte a Világon. Szeptember 2-án kora reggel közölték csak az újságok Európa szerte, hogy a Német hadsereg mélyen Lengyelországban harcol.
    Ma tudjuk, mert a történészek elhatározták, hogy WWII kezdetét a Német csapatok Lengyelországba való bevetésével jelezzék. Hivatalosan azonban csak Szeptember 3, 11:15 AM, amikor a hadüzenetet bejelentette Richard Chamberlain és délután 5:00 PM a Franciák is átadták a hadüzenetet Németországnak.
    =================
    Érdemes kicsit gondolkodni, hogy írjuk a történelmet. Hannibal, Hamilcar Barca fia, korának legjobb hadvezére 218 B.C. késő Tavasszal indult Roma ellen, mint tudjuk Ibériából az Alpokon keresztül, elefántjaival együtt hátba akarta támadni Romát. Ez volt a második Pun Háború. Az időjárás és a terep viszontagságai miatt, valamint a közbeeső Gaulok elleni harcok miatt csak Szeptemberben érte el a Pó Völgyet és azután támadta meg a Römai Hadsereget. Melyik dátum a Második Pun Háború kezdete? 218 B.C. kora Tavasz, nekünk, akik könyveben olvashatjuk az egész történetet, de a korabeli Rómaiaknak csak 218 B.C. Szeptember volt a Második Pun Háború kezdete.
    ==========
    Európában csak a Németeknek és Lengyeleknek kezdődött el WWII Szeptember 1-én, mindenkinek másnak Szeptember 3-án lett csak hivatalos a háború. Még azoknak is, akik Bécsbenmiután a gyerekek elkezdték az iskolát, nyugodtan sütkérezhettek a napon, a békés őszies meleg időben, mindennemű ismeret nélkül, hogy néhány száz kilométerre már elkezdődött egy háború.
    New York Times Sept. 2, Friday „EXTRA EDITION” headline: GERMAN ARMY ATTACS POLAND; CITIES BOMBED, PORT BLOCKADED; DANZIG IS ACCEPTED INTO REICH (és New York 6 órával Berlin és Warsaw előtt van) Senki sen tudta akkor még, hogy egy Világháború kezdődött!
    =========
    Fölösleges bizonygatni kétes emlékeket, a tényeket nem lehet meghazuttolni.

  • Figyelő

    2014 október 9
    9:05 du

    Hát igen Kertész sen memória problémákról beszélt, mikor „a rendszerváltás katarzisában megváltozott emlékezet”-ről írt! =))

  • Figyelő
    2014 október 9
    9:05 du.
    Klára asszony, ez sajnos most nem fog menni!
    Mivel több ezres dokumentumhalmaz cáfolja önt, kár ragaszkodni a dolgokhoz. Egyszer már ezzel az emlékeim szerint ledózerolták, nem is értettem, miért jött újra ezen a dolgokkal elő.
    Már ott sántít a dolog, amikor egy 7 éves precízen emlékezik a dátumokra. Eseményeket én is őrzök emlékeimben arról a korról, de napra pontosan nem tudom megmondani mikor volt. Sokkal inkább beszélhetünk arról, hogy ideológiáját egy látszólagos jól tájékozottsággal akarja alátámasztani, csak azok a fránya dokumentumok mindig keresztbe tesznek.

  • István!
    Engedelmeddel egy ide illő vicc:
    Kis pionírok faggatják a partizánok honvédő háborúban történő támogatása címén kitüntetett anyókát, hogy volt , mint volt? Az anyóka csak szerénykedik, de azok csak faggatják, mire kiböki: Főztünk kaját és kivittük a partizánoknak az erdőbe! De a gyerekek nem tágítanak csak tovább kérdeztek. S mit mondtak a partizánok? Nem voltak azok bőbeszédűek, csak annyit: Danke, danke!

  • Öszintén állitom, ennyi rosszindulatú véleménnyel hosszú életem folyamán sem találkoztam. Persze, ettől még jól alszom, mert tiszta a lelkiismertem. Soha senkit nem bántok és nem szoktam hazudni. Valóban, nem szabad memoriámat itt idézni, vagy róla egyáltalán írni. Majd megjelenik nyomtatott formában.
    További jónapot kivánok!

  • Figyelő

    2014 október 10
    9:21 de.

    Ehhez meg a klasszikus vicc tartozik:
    Egy pasas visszafelé ment fel az autópályára és cikázik a szembejövők között. Az autójában szól a rádió, amin érkezik a riasztás: figyelem egy örült szemben halad a forgalommal!
    MIre a pasa fejcsóválva: hogy egy, tucatjával jönnek! =))

  • Ha hiszi, ha nem nem érzem magam őrült vezetőnek, aki ellen vonalban vezet. Inkább tudomásom van arról a tényről, hogy a KMH mit képvisel és szeretném azt egyensulyozni.

  • figyelő: ellensúlyozni, esetleg 🙂 csakhogy, ahhoz maga ugyancsak kevés 😀
    mégis, mit is képvisel a KMH?

  • Sajnos kevés az én szerepem, mert sokan akik olvassák a KMH-t nem szólnak hozzá.
    Van aki gyávasából, van aki nem veszi komolyan, van akiben nincs „guts”, hogy szóljon.
    Ha nemtudja, hogy mit képvisel, miért a társszerkesztője?Ha én egy újságot szerkeztek, tudom miért és mit képviselek.

  • figyelő: magának nem kevés, hanem semmilyen szerepe nincs, hacsak a folyamatos áskálódását nem tekintjük annak.
    én a maga véleményére vagyok kíváncs, maga szerint mit képvisel?

  • Nos a végen mi lett/lesz a rádió sorsa? Én biztos belehallgatnék egy heti Dancs-Feszti-Lapohos contra Göllner-Ádám-vendég eszmecserebe…..