Boldog Hálaádást kívánunk a KMH olvasóinak!

2014 október 11 11:57 de.5 hozzászólás

A Hálaadást 1957 óta ünneplik Kanadában október második hétvégéjén. Ekkor döntött úgy a kanadai parlament, hogy a hónap második hétfője szabadnap. „Ez a hálaadás napja….hálát adunk a Mindenható Istennek a bőséges őszi betakarításért, mellyel megáldotta Kanadát”–állt a kanadai Alsóház proklamációjában. Québecben „Jour de l’Action de grâce„-nak hívják az ünnepet, bár itt kevesebben ünneplik meg nagy családi vacsorákkal és pulykával mint a szomszédos angol-Kanadában. Az Ontario-tartománybeli Kitchener-Waterlooban Hálaadáskor kerül sor az Oktoberfestre. Érdemes tudni, hogy Kitchener városát 1916-ig Berlinnek hívták, jelentős német lakossága miatt.

Kanadai hálaadás

Kanadai hálaadás

A kanadaiak Hálaadáskor átlagosan 142 millió kg. pulykát fogyasztanak el, ami fejenként 4,1 kg-t jelent. A CBC közszolgálati rádió viszont riportot készített egy olyan őslakosság-közösségben, ahol a Hálaadást – ami számukra egy alapvetően európai és protestáns ünnep –felváltották egy új ünneppel, aminek neve – egész egyszerűen – „You’re Welcome.” Pulyka helyett pedig lobstert fogyasztanak.

Én leginkább olvasással töltöm a hosszú hétvégét és miután végeznek Rufus-szal a kutyakozmetikán, indulok haza Montreálba. Van egy pár könyv amit elhatároztam, hogy a hétvégén mindenképpen elolvasok. Az egyikről hamarosan recenziót írok a KMH-ba, de bevallom, hogy erős katolikus bűntudat motoszkál bennem, hogy pont egy ilyen”művet” olvasok Hálaadáskor. Egy magyar nyelvű, az idén kiadott könyvről van szó, ami tulajdonképpen nem más mint politikai pornográfia. Stay tuned…

De addig is, Boldog Hálaadást valamennyi olvasónknak!

Rufus, a házam mögött Ottawában.

Rufus, a házam mögött Ottawában.

5 hozzászólás

  • Viszont kivánok!

  • Békés Ünnepeket.
    A könyvre – ha nem illetlenség – ráhibáznék.
    Magyar Bálint és Vásárhelyi Júlia: A magyar polip

  • Christopher Adam

    Apuwader,

    köszönöm, a ráhibázást is! De itt egy egészen más „műfajról” van szó. Szerintem Magyar Bálint kikérné magának az összehasonlítást. 🙂

  • Happy Thanksgiving to you all, up in Canada and to you Chris. Save some turkeys for us too, we’ll need about 46+ millions on Nov 27 and another 22+ millions at Christmas. We want to break last years record.

  • Georgina Bojana

    Ünnepkor – virágozzuk fel a szívünket! Az ünnep attól más, mint a többi nap… Okkal és ritkán veszem elő a féltett, régi, megörökölt tányérjaimat, poharaimat.
    Ettől más, ettől ünnepi, nemcsak amit a tányérokba belemerünk, beleteszünk. Kiemelt ünnep alkalmából, a megkülönböztetett teríték miatt érzem, ott vannak körülöttünk Nagyanyámék, Dédanyámék, Dédapámék, sőt még az azelőttiek is. Nagy ünnepkor mindig gyújtok gyertyát, ezzel is emelem az ünnep fényét.
    *
    Jó egészséget, békét, biztonságot, jó politikusokat és jó döntéseket kívánok! Megalapozott gazdaságot, barátságot és jólétet! Fontos, a mindennapi boldogságunk!
    Legyen úgy!
    Adassék meg Canadában és a Föld más részein is!
    Ámen.
    *
    G.B.