Hol az ellenzék mostanában?

2014 október 13 11:28 de.50 hozzászólás

Lezajlottak az idei választási évad eseményei. Három felvonásban. Egy pillanatig sincs kétségem afelől, hogy a már induló hírmagyarázói konjunktúrában most hosszan a semmibe vezető választási szakértés lesz az egyik vezető irányvonal. A „megölte, megerőszakolta, a másikat is nőül vette, illetve ki is rabolta” blikkfang-vadászat mellett. Miközben a választási szakértőkről nem egyszer Irving Walking juthat az ember eszébe.

Meg az a vadászati mód, ahogy működött Rejtő Jenő szerint: „A világhírű oroszlánvadász még leterített néhány tigrist, becserkészett egy hatalmas hím oroszlánt, azután lihegve dőlt hátra a teknőben” (Pipacs a fenegyerek). A nagy vadász legfőbb tulajdonsága ugyanis az volt, hogy táskaírógéppel vadászott. Elméletben. Ahogy nagy szakértők, és filozófusok is remekül le tudják váltani a legvadabb diktatúrát is. Elméletben. A közelébe se merészkedve a problémának. S lehetőleg az embereknek sem. Ahogy nagy kritikai publicisztikákat is lehet írni olyan módon, hogy (fő)szerkesztőként letiltják a hozzászólásokat. A kritikus hangokat ugyanis úgy a legegyszerűbb elviselni, ha meg sem hallgatják. Amitől Bartus Lászlónak éppen úgy meg lehetnek a részigazságai, mint bárki másnak. Elméletben. Vagy akár elméletben sem. Szinte részletkérdés. Már csak azért sem, mert az önjelölt szakértőket az önjelölt szakértés szintjén kritizálni visszás lenne. S amennyiben irigykedni akarnék, akkor sem a majdan gombamód szaporodó megmondó-emberekre szeretnék irigy lenni. Legalább elméletben. A választásokat meg mégsem azok az emberek bukták el, akik szerint elméletben Orbán rendszere rémes és borzasztó, de a gyakorlatban inkább valaki más vívja meg a csatát. Nélkülük, de nekik.

Kicsit vaksin nézve bele abba a kristálygömbbe, ami az ellenzéket mutogatja. Amely gömb, már attól a puszta kérdéstől is inkább csak homályosul, hogy mit tekintsünk ellenzéknek. Mert az elég nyilvánvalóvá vált már az áprilisi választások előtt is, hogy nem okvetlenül az az ellenzék, ami kinevezi magát ellenzéknek. Például a jobboldalon azt a Jobbikot, amelynek alapítója is Orbán Viktorral közös akolból bégetett elő, és amíg lényegi kérdésekben nehéz meghúzni a határt a Jobbik és a Fidesz nézetei között, nehéz lehet ellenzékként kezelni. De a hatalom számára szép számmal gesztust gyakorló LMP –s vezetés is ellenzékisége is legfeljebb a hatalomgyakorló személyére korlátozódik. S valami hasonló képzetekkel küzdhet az is, aki az MSZP-ben szeretné meglátni az ellensúlyt. Az már az áprilisi választások előtti hónapokban is nyilvánvaló volt, hogy a Mesterházy Attila vezette MSZP nem képez valós ellenpontot. Mert nehéz azt komolyan venni, ha valakinek az egyetlen mondanivalója a másik leváltása, de ezt érdemi ellenzéki munka, bárki számára kommunikálható alternatív program, vagy akár egy árnyékkormány felállítása nélkül képzeli el. De legalább vezetőnek sem elég karizmatikus.

Amikor az MSZP vezetőt váltott, akkor talán megnyílt volna az ezzel való szakítás lehetősége. Az MSZP azonban nem élt vele. Nyilván okkal téve le a voksot Tóbiás mellett, akinek ATV-s megnyilatkozása után már legfeljebb a látszatos öndefiníció alapján lehetett az MSZP-ben az ellenzéket látni. Gyakorlatilag letette előre a fegyvert. Anélkül, hogy felvette volna. Tulajdonképpen messziről ránézett, legyintett, és otthagyta. Végső soron előre megfontolt szándékkal veszítve el a választásokat. Nem abban a fellépésben, de azzal koronázva meg a történteket. Nem feledve azt, hogy a tagság végső soron megválasztotta, illetve megválasztásával egyetértve hallgatott. Alapvetően, annyi értelmezési huzavona után egyetértéséről biztosítva azt a pártot, amelyik nem kíván más szerepet a hazai közéletben, mint legfeljebb őfelsége ellenzéke lenni. De inkább azt sem. Csak részt venni benne annyira, ameddig megéri. Annak, aki kap némi morzsát a politika asztaláról lepotyogóban.

Az persze megint egy más kérdés, hogy kell-e valamilyen baloldali értékeket valóban képviselő párt? Mert alapvetően kellene. Már csak az ország belső politikai egyensúlya érdekében is. Valahol ott középtájon. Ennek létrehozását azonban az orbáni vezetés politikája is nehezíti. Nem csak demagógiai alapon, hanem azért is, mert a gazdasági exodus előtt nyitva tartja a határokat. Ezzel azok a szakemberek, akiknek tele a hócipőjük, olvasottak, gondolkodásképesek és nyitottak, tehát akik egy valós belső ellenzék középrétegi csavarjai lehetnének, tömegesen távoznak az országból. Ahogy a velük együttműködni képes, az elefántcsont-tornyokon kívül működő középértelmiség ugyancsak abban vesz részt, ami Londont teszi a második legnagyobb európai várossá. Különben ez a hatalomgyakorlási, a mérvadó rétegeket külföldre terelő, tendencia sem új.

Az is lehet, hogy ilyen körülmények között nehéz lehet ellenzéknek lenni. Azonban attól, hogy egy párt meg sem próbálja, még biztosan nem válik azzá.

50 hozzászólás

  • Christopher Adam

    Azt hiszem egyre jobban el kéne gondolkozni Bartus László szavain:

    http://nepszava.com/2014/10/uncategorized/bartus-laszlo-takarodjatok.html

    De politikai kurázsi kéne ezt végre felismerni és e szerint cselekedni — amiből sajnos egy gram sincs az ellenzéki oldalon.

  • A jelen magyar ellenzék túlhordta önmagát. Ámde! Nincs helyette másik. S ebben zseniális Orbán kommunikációja. A Jobbiktól lop programpontokat, a bolsevizmusból igazgatási rendszert, stb. s ehhez eléri, hogy a mérvadó fejek elhagyják az országot.
    A valós ellenzék akkor jöhetne létre, ha a valós problémákra koncentráljon. A közösség ugyanakkor atomizált. Hála Orbánnak, és a magyar népléleknek.
    Ja, és mérvadó fejnek nem a nevesített megmondókat tekintem. TGM és egyébként Bartus is, már régóta az önmegvalósító l’art pour l’art rizsahalmozásba zárta önmagát.
    Ha a mondanivalójukat össze kellene foglalniuk 15 olyan mondatba, amit a nyóckeres kocsmalakó is megért, akkor az nagyobb kínt jelentene nekik, mint a kerékbetörés.

  • Cristopher Adam
    Miért gondolod, hogy több év és több ezer km távolságból éppen Bartus megoldása hozza helyre az itthoni viszonyokat ?
    Szervusztok, jó estét ?

  • Chris: Bartus Laci rengeteg megszívlelni való tanácsot adott, rengeteg fontos információt, következtetést, értékelést publikált az elmúlt években. EGY DOLGOT minden normális és intelligens embert tud a Földön, milliószor elhangzik, én is ismétlem állandóan, de SEMMI FOGANATJA!
    Diktatúrát választásokkal nem lehet megdönteni!
    =========
    Választásokkal soha, sehol és semmikor nem szüntették meg a diktatúrát. Magyarország Jobban Teljesít, de biztos vagyok benne, nem lesz kivétel ez alól.

  • Azért azt a közismert tényt ne felejtsük, hogy a legjobb társadalmi berendezkedés a diktatúra, egy ideális diktátorral az élen.

  • Fenyvesi Glória

    Azért Orbán rendszere mégsem olyan „rémes és borzasztó”, ha a többség megint rájuk szavazott!
    Talán azok számára az, akiknél megszüntették a zavarosban halászást…

  • Christopher Adam
    2014 október 13
    1:58 du.
    Miért nem mindjárt azt kéne megfontolnunk, hogy jöjjön a Jobbik, mert akkor majd megtisztulunk. Komolyan, időnként nem értelek benneteket.

  • Fenyvesi Glória
    2014 október 13
    3:26 du.: Akkor élvezze. De soha jobbat ne kapjon.

  • apuwader
    2014 október 13
    3:25 du.

    Szerintem, ha belegondolsz, akkor Te is rájössz, hogy ez egyike a közkeletű, ámde valójában hamis állításoknak.

    A diktatúra valójában csak a hatalmi elitnek jó. Mivel az oda tartozókat rámutatással jelölik ki, vagy veszejtik el a túloldalon, valójában nem jó. Még csak nem is hatékony.
    A diktatúrák hatékonysága csak az anarchiához képest nagyobb. Nem véletlen, hogy a legtöbb diktátor először anarchiát teremt, amihez képest ő „rendet tud tenni”

  • llanfair: „Talán azok számára az, akiknél megszüntették a zavarosban halászást…”
    ez a nő nem tudja, mit beszél! évek óta csak orbánék halásznak.

  • Fenyvesi Glória
    2014 október 13
    3:26 du.

    A többség valójában nem rájuk szavazott.
    A szavazóképes népesség kisebbsége szavazott a Fideszre. A távolmaradók miatt egy erősen relatív többséggel nyertek. Ez áprilisban 42% körüli valós, vélemény-nyilvánító támogatást, most olyan 34-35% -ot jelentett.
    Ezt nem nevezném többségnek.

  • Ha valaki eléggé intelligens, akkor nem tesz egyenlőséget a többség és a korrektség helyesség és becsületesség közé. Hitlert és Mussolinit, valamint szinte minden diktátort a történelemben, a hangos, agresszív tömeg választotta meg, ami magát többségnek titulálta, többek között, mert elnémította, megfélemlítette, szétzilálta, egymással való harcra kényszerítette, vagy fegyverrel kényszerítette a valódi többséget.
    Maga tehát olyan mentalitással rendelkezik, mint azok, akik megválasztották Hitlert és Mussolinit.
    A LINCSELÉST is mindig a hangos többség kezdeményezi és végzi el. A magafajta mentalitású emberek.

  • A megjegyzésem a Fenyvesi Glória bejegyzésre szól. apuwader pedig egyszerűen a legnagyobb hülyeséget írta. Az „ideális diktátor” az csak egy oximoron. Ugyanaz, mint pl. „okos hülye”.

  • Gyula Bognar
    Tűpontos meghatározás.

  • Adam: „Diktatúrát választásokkal nem lehet megdönteni!” De igen, lehet, hiszen 1989-ben forgószélként söpörte el a vihar a kelet-európai diktatúrákat, és csak néhány helyen (Romániában pl.) esett pár lövés. Aki mindenáron fegyveres fellépést vizionál, az nem tudja, mivel jár egy „forradalom”. Felkeveredik bizony ott a víz szemetes alja is, még 1956-ban is megtörtént, pedig az tényleg tisztán, lelkesen indult. Miközben lelkes fegyveresek védték a szörnyű túlerővel szemben iskolájukat, házukat, terüket, aközben más, fegyverhez jutott alakok bosszút lihegve, vagy egyszerűen csak a szabad rablásba beleszédülve járták a tehetősebb környékeket. Bizony a forradalmárok között is volt sok-sok wittnermari. A várost meg kezdhettük újra felépíteni. Szóval semmi nem fehér vagy fekete. Bartus Laci munkáját elismerem, sokat tanultam tőle. De belerévült a saját elméletébe, aztán egyszercsak letiltotta a vitát az oldalain, mindenkit kitiltott, aki csak szerényen próbálta mondani, hogy ebben, vagy abban nincs igaza, nem jól látja. Sajnálom, mert egy izgalmas, élő közösséget zavart szét. Az ajánlott írását nem olvastam, de el fogom olvasni. Viszont el tudom képzelni, mert a legutóbbi időkben gyakran ismételgette saját magát. Legfőképpen azt kifogásoltam, hogy néhány kommentelővel együtt gyalázatosan beszélt a magyarokról. Talán ismertek már annyira, hogy nem vagyok egy gőzös hazaffy, és az is valószínű, hogy azért viselem nagyobb türelemmel a mai Magyarországot, mert sose arra voltam büszke, hogy magyar vagyok. Elfogadtam, mint a születésem adta véletlent, és kötelességemnek tartom, hogy honfitársaimmal a lehetőségeimhez képest megosszam a gondolataimat, kiigazítsam, ha valaki nyilvánvalóan hazudik, vagy láthatóan fogalma sincs, miről beszél. De az éppen olyan rasszizmus, ha egy nemzet minden tagját a nemzetisége okán ítélnek el, mintha pl. a bőrszíne, vagy a hite lenne az ítélet alapja.
    A türelem pedig nem jelent belenyugvást. Teszem, amit hitem szerint tennem kell: aktívan politizálok, befizetéssel és önkéntes munkával is támogatom azt a pártot, amelyről úgy gondolom, hogy a programja alapján képes lenne egy, a mainál élhetőbb, gazdagabb Magyarországot teremteni. Aki ma fegyveres ellenállásra buzdít, az nem ismeri az országot. Nem tudja, hogy annak az élére minden bizonnyal a Jobbik állna – van is erre ingerenciája. Szeretem a hazámat, nem kívánok fegyverekkel hadonászó suhancokat látni az utcán, akiknél gyors és azonnali az ítélet. Akkor aztán „takarodhatunk” mindannyian, akik itt élünk.
    A „takarodásnál” sokkal nehezebb a dolgunk: makacsul és lépésről-lépésre kell rámutatnunk az orbáni diktatúra szörnyű voltára, a részletek – rezsicsökk, meg banküldözés – hamisságára.

  • Na, elolvastam Bartust. Ott tévedtem, hogy ezúttal nem buzdít fegyveres ellenállásra, csak a régi, bojkott témát hajtogatja, és sértegeti az ellenzéket, de a magyar demokratákat is. A bojkottról régebben – itt is megírtam a véleményemet részletesen, most csak annyit: az nem bojkott, ha egy vagy két párt nem indul a választáson az lett volna bojkott, ha a fideszen kívül egyetlen párt sem indul. Ez pedig nem volt (és ma sem) realitás. A Jobbik biztos indult volna, ahogy az LMP is boldogan söpörte volna be a kényszeredett szavazatokat. Sőt, még az is lehet, hogy a pártpaletta szélesítéséért Bolseviktor külön indította volna a se nem keresztény, se nem demokratáit.
    A másik, ennél fontosabb kategória, az „orbánnak és bandájának már régen a vádlottak padján kellene ülnie.” Aki ilyesmiket beszél, az nem tudja, mire való a jogállam. Mellékszál: szinte még a kifejezések is megegyeznek azzal, amikor ún. jobboldali orgánumok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbüntetését követelték. A bíróságoknak nem az a dolguk, hogy „igazságot szolgáltassanak” – egyszerűen azért, mert az igazság nem valamiféle abszolútum, hanem nagyon is konkrét. Pl. Fenyvesi Glória meg van győződve arról, hogy Bolseviktornál az igazság, amikor falvédőre való közhelyeket szajkóz, én meg irtózom a közhelyektől, a „baloldaliaktól” is. Mert hamisságokat hirdetnek, a „munka alapú társadalom” éppoly hazugság, mint a „nép érdekeit kell képviselni”. Nem véletlen, hogy Bolseviktor ügyészsége sem tudta elítéltetni Gyurcsány Ferencet, ahogyan egyetlen bíróság sem ítélné el Bolseviktort, hiszen nem sértett törvényt sem a trafikügynél, sem a magánnyugdíj-megtakarítások lenyúlásánál. Ennél előrelátóbb volt: magát a törvényhozást (parlamentet) hajtotta uralma alá, persze a szofisztikáltabb gondolkodásra képtelennek tűnők lelkes támogatása mellett. A politikai tettek nem eshetnek büntetőjogi kategóriába. Egyszerűen azért nem, mert ha ez megtörténik, akkor nyilvánvaló a diktatúra, amelyben a politikai meggyőződések válnak büntetőjogi kérdéssé. Ahogyan az manapság Magyarországon a civil szervezetekkel szemben megtörténik, és nincs kétségem, hogy a közeljövőben az ellenzéki pártokkal szemben is életbe lép, az egyelőre még csak a zalaptörvényben bújtatott bekezdések alapján. Az egyik szerint pl. az MSZP, mivel vállaltan utódpártja az MSZMP-nek, felelős a Magyarországon 1948 és 1990 között történtekért. Mondjuk pl. az erőszakos államosításért, amit egyébként a jelenlegi kormánypárt bőszen folytat, csak most „állami koncesszió” a fedőneve. Ja, eredetileg meg az MDP (Magyar dolgozók Pártja) követte el, Rákosi pajtás vezetésével, dehát kicsire nem adunk. Mondjuk kíváncsi lennék az országgyűlés elnökének lelki defektusaira, amikor felelősségre vonják, mint az MSZMP KB társadalompolitikai osztályának egykori munkatársát. De ettől nem kell tartania – a kövérlaci sok szavazót vonz – ezért is olyan mismás a Párt elszámoltatási dühe. Szerencsére, mondom én, mert politikai meggyőződésért felelősségre vonni a diktatúrák sajátossága.
    Jogelméleti tudósok pl. a mai napig vitatják a nürnbergi per jogosságát, és nem a „parancsra tettem” védekezés miatt, hanem amiatt, hogy lehet-e jogállamban a vádlottak padjára ültetni politikai meggyőződésért valakit? Ami miatt mégis jogosnak ítélte a közvélemény (és az én szememben is) e per jogosságát az az, hogy az a politikai meggyőződés, ami emberek kiirtását tűzi ki célként, és ezt meg is valósítja, az elfogadhatatlan az emberi társadalomban.
    Bolseviktor azonban nem ilyen. Ő csak egy kisebbrendűségi érzésekkel megvert, nem túl művelt, és nyomokban sem empatikus vidéki fiú, aki mértéktelenül büszke, hogy mire vitte. Lehet is, hiszen évtizedek óta nem sikerült a nemzetet ilyen sikeresen megvezetnie másnak. De ez nem büntetőjogi kategória. Ezt csak azzal lehet „büntetni”, ha végre sokan rádöbbennek nézetei álságosságára. Higgyétek el, neki nagyobb büntetés lenne, ha autentikus parasztházában üldögélve, kedvenc stadionja árnyékában azon kellene merengenie, hogy miért utálja őt a népe, pedig csak jót akart.

  • Igazi baloldaliakból kicsi a választék, mert az emberek meg vannak félemlítve, féltik az állásukat, vállalkozásukat, családjukat, gyerekeiket, mert vagy kirúgják őket, vagy nem kapnak megrendelést. Kisebb településeken egy baloldali gyűlésre sem mernek elmenni.
    Mi magyarok tanulékonyak vagyunk, ezért maradhattunk meg ezer évig a Kárpát-medencében úgy, hogy a nép mindegyik uralkodó osztályt békésen eltűrte, igen sokan meg örömmel álltak közéjük a jobb megélhetésért. Lásd: labancok, Horthy rajongók, MDP, MSZMP és a Fidesz mai fiataljai.

  • apuwater: Éljen boldogan a diktatúrában a magának választott, imádott ideális diktátor parancsai szerint! A magyar emberek véleményt kinyilvánító többsége is így akar élni a totális erkölcsi és/vagy anyagi nyomorban, ami ennek direkt következménye.
    ===============
    A demokrácia egyik meghatározója, hogy a társadalom minden tagjának egyenlő joga és lehetősége van a formális politikai erőt közösen gyakorolni a többivel.
    +++++++++++++++
    Ez a koncepció érthetetlen és elfogadhatatlan a Magyar társadalomban élők nagy részének. A fő oka azonban, annak, hogy Magyarországon soha nem volt, nincs és nem lesz demokrácia, az, hogy a magyar emberek nagy része képtelen a demokrácia szabályait betartani, értékeit megvédeni, követelményeit a mindennapi életükben teljesíteni.
    Szimplán, a magyarok többsége (sok más ország polgáraival együtt) erkölcsileg és anyagilag teljesen KORRUPT emberek.

  • tatalom: Kérem ne hazudja le a csillagos eget! Csak egy tény. Magyarországon 1989-ben NEM választásokkal történt meg a rendszerváltásnak nevezett bohóckodás. A parlamenti képviselők egy része elhatározta, hogy megragadja a hatalmat, hiszen Kádár már nem tudta azt tartani az utolsó éveiben. Alig 20 évig tartott az egymás közötti hatalmi harcot újra ledesztillálni a diktatúrára.
    Romániában forradalommal döntötték meg a rendszert, amiben Vasile Moilea honvédelmi miniszter öngyilkosságának gyilkossággá alakult téves halálhírére a katonák egy része átállt a forradalmárokhoz és így az gyorsan sikeres lett! Ceausescut a katonaság parancsára a rendőrség elfogta, egy „katonai” törvényszék Karácsony napján elítélte, majd azonnal kivégezte. Sokan harcoltak, sokan meghaltak, senki sem szavazott csak.

  • talalom
    2014 október 14
    8:43 de.

    A diktaturát a saját hatalmi elitjének akarata ellenében nem lehet választással elzavarni. ’89 pont ezért volt álságos. Mert partyba hívta az ellenzék harmadik vonalát. Már ahol egyáltalán volt harmadik vonal. Mert az SZKH-ban nem volt. szét is verődött rendesen.
    De pl. az MDF-nek nevezett ellenzékében őfelségének volt. Antallal a negyedosztályú áldemokratával az élen. Meg is szívta az ország a lakitelki paktumot. Aminek egyik rendes mellékhatása a jelen diktatura. Mert alkalmasint a politikai koklereké lett a hatalom. Abban az „ellenzékben”, ami valójában egy Pozsgay által gründolt cirkusz volt, mindenképpen.

  • Talalom, gratulálok mindkét okfejtésért. Őszintén – ritka az ilyen józan hang. Bevallom, már az enyém sem ilyen. Úgy látszik, túl mélyen érintenek érzelmileg a magyar történések.

  • Bognár úr! Én azt állítottam, hogy forradalom (fegyveres harc) nélkül is lehetséges egy diktátor elzavarása. Abból, ahogy Ön, és lejjebb Andí Mage a 89-es rendszerváltásról beszél, úgy látom, hogy – sokakkal együtt – úgy képzeli, hogy a demokrácia olyan, mint pl. a gázfűtés: egyszer kell bevezetni, oszt kész, működik. Szerintem meg a demokrácia egy folyton változó, alakuló társadalomszervezési rendszer, amelynek minősége persze nagyban függ az abban résztvevők világlátásától, hozzáállásától, korábbi tapasztalataitól. Egyébként, ha azt állítottam volna, hogy a rendszerváltás választásokkal történt meg, akkor sem hazudtam volna, hiszen 1990 tavaszán az MDF választásokon győzött- és szerintem legfőképp a jól megválasztott „nyugodt erő” szlogenjének köszönhetően.
    Mindez nem jelenti azt, hogy tökéletesnek tartanám az elmúlt 25 évet. Andy okfejtését a „harmadik vonalról” nem is értem (ja, minek a rövidítése az SZKH?). Nagyon sok esetben tiltakoztam – például a kárpótlás ellen is – aztán persze én is kiváltottam a kárpótlási jegyeimet, mert hülye azért nem vagyok. Szegény Antalltól a hátam borsózott, amikor csak meghallottam a kenetteljes szóvirágait. De nagyobb hibája volt, hogy engedte tombolni a magyar politika legkártékonyabb alakját, Torgyán doktort. Akinek a karjaiba Orbán is belefutott (1998-2002 között), és egyetlen érdeme, hogy sikerült kicsinálnia. Ez az érdem a veszélye is, mert megmutatja, hogy mindenkit képes kicsinálni (ahogyan az eredeti Fidesz felével tette, még 1993-ban). Nem voltam oda a rendszerváltásért 1989-ben, mert azt láttam, hogy emberek százezrei bekajolnak ósdi, avitt eszméket. Ám ha a rendszerváltást annak fogjuk föl, aminek kellett volna – tehát nem a kánaán eljöttének, hanem szabad lehetőségnek, akkor más a helyzet. Mondok példát. A privatizáció idején mi is gondolkodtunk a testvéreimmel, hogy új egzisztenciát kellene építeni, amit esetleg később a gyerekeinknek is felajánlhatunk. Beballagtam hát az Állami Vagyonügynökség Pozsonyi úti székházába, és az aulában heverő sok-sok példány privatizációs kiadvány egyikét átlapoztam. Abban részletesen föl voltak sorolva az eladósorba került cégek, azok legfontosabb adatai, meg az is, hogy hol és mennyiért lehet hozzájutni a részletes pályázati feltételekhez.(Általában 20 és 50 ezer forint között kellett fizetni ezekért, ami akkor ugyan nagyobb pénz volt, mint ma, de egy átlagos családnak nem elérhetetlen összeg. Ezeket a köteteket egyébként kérésre vidékre is kipostázták, egyéneknek is.) A családi tanácsban arra jutottunk, hogy egyikünk sem való önálló vállalkozónak, más a habitusunk. Nincs bennünk kellő kíméletlenség. (Én pl. irodavezetőnek sem váltam be, a főnököm, a tulaj, akivel egyébként jó barátságban vagyok a mai napig, állandóan azt vetette a szememre, hogy „nem szakszervezeti titkárnak fizetlek”, ha felemeltem a szavam az alkalmazottaink méltatlan helyzete miatt. Sőt, ő, a tulaj segített más munkát találni. Legutóbbi, csaknem 3 órás beszélgetésünk során végig azt éreztem, hogy tulképpen irigyel, pedig az anyagi helyzetünk fényévekre van egymástól, ráadásul ő egy eléggé öntudatos férfiember, én meg „csak” egy nő vagyok, ráadásul nem abból a szép fajtából, aminek ő azért a bolondja.)
    Cornelius! Kösz az elismerésért, de bizony otthon, igencsak trágár megjegyzésekre ragadtatom magam egy-egy hírt hallván. Csakhogy, szerintem aki a nyilvánosságban megszólal – még ha olyan kicsi is, mint ez a fórum – annak felelőssége van. Nem is lettem menő újságíró, hiába tudok jól fogalmazni.

  • TALALOM: Maradok állításomnál, 1989-ben NEM választásokkal történt meg a Kádár diktatúra végére pontot tenni. Lehet, hogy mese, de, ha nem is úgy történt ahogy mesélték, egyfajta „Rózsadombi paktum” történt. Van rá bőven következtetésekre tökéletes példa. A besúgórendszer, a titkos rendőrség és egyéb ügynökök megmaradtak, a mai napig is a hazugságok alapján politikai és beszervezett alvilági bűnözőkből tevődik össze az államigazgatás. Egy maffia bandává alakult, a Kádár rendszer „komcsi” színre festett gazembereinek csűrhe bandája, majd leszármazottjaik és az azóta bekerült, bűnözésre hajlamos és ránevelt fiatalabb korrupt gazemberek vannak az egész országban az adminisztrációkban.
    Nem érdemes Magyarországról sok szót pazarolni, a jelenlegi maffia rablóbanda ideje lejártáig, ami nem lesz békés esemény, amúgy is csak egy „ellenzéki” maffia banda kerül majd a helyükre.
    Nem csak a kormánnyal van baj Magyarországon, hanem a polgárok hangos ⅔-val.
    Véleményünk egyezik abban, hogy a „demokrácia nem gázfűtés”, ezért fagyoskodhatnak a magyar emberek még néhány évszázadig, ha megérik az időt.
    A demokráciát kívánni kell, a szükségét érezni kell, a polgároknak kegyetlen, véres, fegyveres harccal kell megszerezni a zsarnokság, diktatúra megsemmisítésével. Az utóbbinak minden tagját meg kell semmisíteni. Csak azután van esély arra, hogy ahhoz értő, tehetséges, becsületes és a haza érdekét mindenek elé helyező emberek demokratikus alkotmányt és törvényeket alkossanak, amit demokratikusan gondolkodó polgároknak kell megvitatni, megegyezni azokban és megszavazni.
    Erre Magyarországon esély NINCS!
    A magyar embereket meg lehet tanítani arra, hogy mi a demokrácia, de a nagy többség, az emberek 80%-a MÁSOKTÓL várja el, hogy éljen a demokrácia törvényeit betartva, magának megengedi, hogy korrupt legyen, csaljon, lopjon, hazudjon „egy kicsit” és amikor szükségét érzi. Aztán hamarosan követik a pórul jártak azokat, akik a kis kapun slisszoltak be, ráébredve, hogy bolondok voltak a nagy kapun döngetni mindhiába, akik beslisszoltak, azoké lett minden. Eszébe sem jut senkinek, hogy zárja be a kiskaput és aki azon próbálkozott, azt mind büntessék meg, kivétel nélkül. Ha ugyanis politikus valaki, vagy bennfentes, röhög csak, senki nem bánthatja.
    Bizonyíték erre az a magyaros viselkedés is, hogy a mai napig nem tudják az emberek betartani azt, hogy szedjék fel a kutyaszart kutyáik után az utcán és válogassák szét a szemetet, tegyék azt a mindenütt meglevő konténerekbe, amit a települések, városok megfelelően kezelnek, hogy legyen valódi recycle program az egész országban MINDENÜTT!!!!
    Pedig ezekhez nem is demokrácia kell, csak józan ész, embertársaink tisztelete, fegyelem, a tisztaság igénye és a törvények betartása. Ha ezt a két dolgot megvalósítják Magyarországon, akkor lehet csak kezdeni gondolkodni a demokráciáról.
    Sok szerencsét, majd tavasszal meglátom mennyi kutyaaprólék lesz a pesti járdákon és hogy néz ki a szemét összeszedése. Onnan tudhatom meg többek között, hogy hol állnak a Magyar emberek a demokráciával.

  • talalom
    2014 október 14
    5:13 du.

    Nem tudom, hogy a gázfűtéses hasonlat honnan jött, de nem rossz.
    Gázfűtést bevezethet egy ház úgy, hogy a közös képviselő eldönti, majd meggyőz néhány hangadót, akik elhitetik a többiekkel, hogy csak az lehet, és csak ugy lehet megoldható, ahogy a közös képviselő eldöntötte. Tartanak egy közgyűlést, de az alapvetően előre le van játszva. A kártyák kiosztva, az eredmény megbeszélve jó előre. Gázcsőtől a szerelőig.

    S lehet úgy is, hogy odaviszik egy közgyűlésre az összes lehetőséget, ott aztán kijönnek az indulatok, anyáznak, de a végére egy valósan közös alapon kialakult kompromisszum valósul meg. Közben persze lehet, hogy a közös képviselőt elzavarják, más hangadók kerülnek helyzetbe, stb. De az eredmény mindenkié, és mindenki erőfeszítése, érve és ellenérve benne van.

    Az egyik egy paktumon alapuló, az utóbbi egy forradalmon alapuló megoldás. A végeredmény szinte ugyanaz, de az első verziónál sosem lehet tudni, hogy milyen háttéralkuk, zsarolások vannak a háttérben.

    A ’89-es állapot egyértelműen az előbbi gázfűtés. Antal is használta a boritékos zsarolást Csurkával szemben, és bárkivel szemben. Pozsgay sem véletlenül szent tehén napjainkig szerintem. Ezt a gázfűtést ráadásul nem is érzi mindenki a magáénak. Sokan máshol szeretnék a csöveket, amik tőlük nyugodtan rohadhatnak. Mert azt sehol nem írtam, hogy a gázcsöveket nem kell karbantartani. Rá lehet parancsolni, hogy ne rozsdáljon, de ez csak addig működik, amíg látszólag tényleg rendben van. Aztán felrobban.
    Mgint mások nem is úgy képzelnék a fűtést. Nincsenek meggyőzve, csak legyőzve. Tőlük a kazán is széteshet, mert máshova, sok kicsi kazánkovács épít sok kicsi kazánkát.

    A ’89-es megoldás ezért volt végtelenül cinikus, valós megoldásokat nem, háttérmutyit annál többet termő. Olyan, amelynek a hatása máig tart, és még fog is sokáig. az akkori mutyik, zsarolások helyzetbe hozták, helyzetben tartották azokat, akik azóta új mutyikkal, új borítékokkal, új zsarolásokkal drótozták újra hálózatukat. Önfenntartóvá vált a rendszer

  • Bognár úr! A „gázfűtés” saját találmány, másutt legalábbis még nem olvastam. Ami még a lényegéhez tartozik: hogy nem vezethető be. És igaza van – a kutyapiszok, meg a szelektív gyűjtés is jelzi, hol tartunk. Csakhogy: ha ki se helyezzük a szelektív kukákat, mert „minek, ennek a népnek”, akkor soha nem változik a helyzet.
    Nem tudom, hogy Ön és Andy hol él, de ezt a „paktum”, meg „hálózat” ügyet gyakran hallom itthon is. Viszont senki nem világosította meg az elmémet, hogy mégis, konkrétan kik kötötték és miről szólt. Nyilván voltak kompromisszumok az Ellenzéki Kerekasztal háza tájékán, az egyik ilyen volt pl. az új választási szisztéma szerinti szavazás 1990 tavaszán, ahol már nem csak a Hazafias Népfront jelöltjei indulhattak. Én meg marha sok száz társammal együtt jártam a környéket, ragasztottam éjfélig a plakátokat, vitáztam a fórumokon (miközben volt munkahelyem, amiből éltem), hajnaltól hajnalig ültem a szavazatszámláló bizottságban – és fogalmam sem volt, hogy a fejem fölött már kész A Paktum. Hülye egy paktum lehetett, ha a volt állampárt maradékából egyetlen képviselői helyre se futotta, az utódpárt meg mindössze 33 helyet szerzett az akkor 386 fős magyar parlamentben. Nem tudom, Pozsgay mit követett el, én sose értettem egyet azzal a bánatos nép-nemzeti vonalával, amivel az MSZMP-n belül próbálkozott. Az egypárt rendszernek megvan az a veszélye arra az egyetlen pártra, hogy ha nem lehet másik pártot alapítani, akkor a politizálni szándékozók abban az egy pártban feszegetik a kereteket, és előbb-utóbb szétrobbantják. Hacsak a párt szűk vezetése nem tartja szorosan a kezében a gyeplőt, és az erőszaktól sem riad vissza, ahogy Rákosi pajtás tette az MDP-ben, vagy éppen Bolseviktor most a Fidesz-ben.
    „a polgároknak kegyetlen, véres, fegyveres harccal kell megszerezni a zsarnokság, diktatúra megsemmisítésével.” Már bocsásson meg Bognár úr, de ez hülyeség. Lehet hogy ilyesmire is sort kell kerítenünk, de ennek is van egy óriási veszélye. Ahogyan a továbbiakban írja: „Csak azután van esély arra, hogy ahhoz értő, tehetséges, becsületes és a haza érdekét mindenek elé helyező emberek…” Aztán ki dönti el, hogy kik a tehetségesek, meg becsületesek? Azok becsületesek, akik úgy gondolkoznak,mint én? Vagy akit a „nép” többsége annak tart? Ilyen helyzetekben az a legvalószínűbb, hogy az lesz a döntnök, akinek a legtöbb, a leggyorsabb, a legerősebb a géppuskája. Szép kilátások.
    A „haza érdeke” még neccesebb. Én pl. úgy gondolom, hogy a „haza érdeke”, hogy együttműködve a többi nemzettel legyen megbecsült tagja a Föld államainak, az itt élők pedig akkor lesznek erre képesek, ha egyre kevesebbeknek kell éhezniük, egyre többen tudnak tanulni, nyitottak lesznek a világ és honfitársaik megértése iránt. OV meg szemmel láthatóan úgy gondolja, hogy a nemzet akkor lesz „erős” (vagy mi), ha nem fecsérli az erejét a kevésbé képességesek támogatására, ha nem együttműködik a többi nemzettel, hanem virtuális szekértáborba zárva magát mereng a „régi dicsőségen”.

  • talalom: csak egy apró hozzáfűzés: a 18-as kmkőnél, az M3ason, pest felé, kint vannak a szelektív hulladékgyűjtők. majd jön a darusautó, és az ÖSSZESET egy térbe üríti!
    hogy miért? mert az uniós hozzájárulást csak a gyűjtőszigetek felállításáért kapta, a szelektív hulladék további sorsát már senki nem ellenőrzi!
    minek? ennek a népnek? bizony, minek!

  • Tatalom és Ille:
    Az emberek általános hozzáállásában való különbségét drasztikusan leegyszerűsítettem.
    A magyar embernek EU támogatást kell adni tisztításra, mert ugye szegény ország Magyarország. Megpályázza a támogatást és kap rá pénzt. Miután kifizette a pályázatának sikerét biztosító embereket, a maradékból vesz egy seprűt. Lapátra már nem telik a neki a megmaradt pénzből. Ezután a Magyar ember sepregethet, de a szemét ott marad, mert nincs lapátja. Eszébe sem jut, hogy saját pénzét lapátba fektesse be, inkább siránkozik, hogy nem kapott elég pénzt, ezért szemetes minden. Ugyanakkor, néhány hónappal előtte vett fiának új plazma TV-t és magának energia takarékos hűtőszekrényt.

    A Német ember vesz seprűt és lapátot, tisztán tartja házát és az utcát, majd megpályázik egy állami támogatást, napelemes, vagy egyébbel, zöld energiát termelő rendszer vételére. Megkapja a pénzt, megveszi a rendszert és csak azután vesz egy új plazma TV-t és új energia takarékos hűtőszekrényt, amit a megtermelt energiával üzemeltet olcsóbban. Így újabb pénzt spórolhat házának szépítésére és korszerűsítésére, a szolgáltatóknak pedig nem kell újabb erőműveket építeni, a fogyasztók termelik maguknak az áram egy részét. Ezt az eredményt meg is lehet látni mindenütt Németországban.
    Az újabb változat szerint, van kiegészítés.
    Magyarországon drága az elektromosság és a sepregető, lapát nélküli embert erre kisegíti a Fidesz kormány, a kereseti, vagy ÁFA adójából finanszírozott rezsicsökkentéssel. A sepregető ember ezek után a Fideszre szavaz. Ennek eredményét meg is lehetett látni a hétvégén.
    ====================
    Az Amerikai változat. Itt nincs EU, de más támogatás sem, seprűre és lapátra. Van aki vesz, van aki nem vesz, van aki tisztán tartja házát, udvarát, van aki nem. Az állam hatalmas adókedvezményt ad alternatív energia termelésre, elektromos kocsikra, recycle programra és az ország 2025-re energia önellátó lesz, de a házak, udvarok semmivel sem lesznek tisztábbak, vagy koszosabbak. Ennek az eredményét meg is lehet látni mindenütt az USA-ban. Nekünk ebből áll a demokrácia.
    ====================
    Sok sikert kívánok ahhoz, hogy a diktatúrát meg lehessen dönteni Magyarországon, békésen, ellenzéki tárgyalásokkal és szavazással, ami után, elkötelezetlen és korrupció nélküli, hozzáértő politikusok megegyeznek és alkotmányos demokráciát alakítanak ki, mindenki nagy boldogságára. Igazán örülnék annak, hogy még életemben láthatnék, hallanék, olvasnák egy ilyen kivételes sikerről.
    Hallottam már vér nélküli forradalomról, ahol az egyik diktátort leváltotta egy másik és senki nem halt bele, de nem hiszem, hogy ezt érdemes jó példának tekinteni.
    ====================
    Talalom nem hisz abban, hogy vannak becsületes, hozzáértő, a haza érdekét mindenek elé helyező emberek. Azt hiszi, azokat neki, vagy szomszédainak kell kiválogatni.
    Nem hisz abban, hogy egy közösség felismeri a kiemelkedő egyéneket, elfogadja őket, felnéz rájuk, követi és tiszteli azokat. Pedig a történelem rengeteg jó példát is produkált, nem csak Hitlert, Mussolinit és a Stadionos viktort.
    Az USA alkotmányát pontosan ilyen emberek csoportja írta, hosszasan megvitatta, beterjesztette, amit az államok (csak 13 volt akkor még) képviselői is komoly viták után megszavaztak, beiktattak. Nem kellett megkérdezni hozzá minden farmert és szomszédjait, képviselőik jól elvégezték a nehéz munkát.

  • Tévedsz Ille, azok az autók belsejükben vannak több részre osztva, ezt többször is bemutatták híradókban, másutt. Persze nem kizárt, hogy vannak „álszelektív kocsik is”, amiket bevetnek, ha nagyon megtelt egy-egy gyűjtősziget, és nem elég a kapacitás. Volt olyan, hogy éppen találkoztam egy gyűjtőkocsival,amikor kicipeltem a szelektívet. A sofőr meg leugrott, és elkérte a papírköteget, mert azt ő egyénileg elviszi a MÉH-be. Persze, hogy odaadtam: mindegy, csak ne kerüljön szemétbe.
    Ami a nagyobb baj, hogy az egyénnek a kelleténél macerásabb a szelektálás. Egy lakótelepi lakásban hely sincs ahhoz, hogy hetekig gyűjtögesse az ember, nem is beszélve arról, hogy a szemétledobókon csak egy cső van, valakinek rángatni kellene odalent a kukákat. Gyalog, kézben meg én sem tudnám már elcipelni a „szigetig”. A másik, hogy hiába gyűjtöd Te szelektíven, a szemétdíj ugyanannyi. Nekünk egy héten alig van egy reklámszatyorni szemetünk, mert a szerves megy a komposztba, a szelektívet meg elcipelem, amikor piacra megyek. És pontosan ugyanannyit fizetek a félig sem telt kukáért, mint az, akinek a pedpalackoktól nem lehet lezárni a szemetesét. Szóval nem fenékig tejfel. De azért kikérem magamnak ezt a „minek, ennek a népnek?” dumát. Te is, én is, Bognár is „ez a nép”.

  • talalom: nem tévedek. lehet, hogy amit te láttál, az olyan volt, amit én láttam, meg egyterű volt. olyan nincs, hogy nincs elég kapacitás, mivel erre kapják a pénzt az uniótól. esetleg elsikkasztják? EZEKTŐL kitelik…
    a lakótelepi lakásokat meg inkább ne hozd ide. Doremiéknél kapun BELÜL akad két kuka, egyik papírnak/fémnek – már ezt sem értem – másik műanyagnak, és a kukás szigorúan megbünteti a házat, ha ilyet talál a KINTI kukákban (bár fogalmam sincs, hogy’ ellenőrzi). ugyanott, a buszmegálló mellett, meg a lakótelep közepe táján áll a 4 db. szelektív gyűjtő, útba esik jövet-menet. na, azt se beosztott terű autókba ürítik. hogy’ van az, hogy te rendszeresen mást látsz, mint én?
    én mellesleg nem vagyok „ez a nép”, nem is vágyom rá, ezt meghagyom neked.
    ki is kérheted magadnak, csak kérdés, ki adja ki, és mire mész vele?

  • gyula bognár: nos, annyi esze már nincs a sepregető embernek, hogy utána nézzen, a rezsicsökkentés előtt orbánék hányszor és mennyit emeltek a közműszolgáltatások területén! nem véletlen a jövendő közműszolgáltató gigavállalat. ott jobban a szőnyeg alá lehet seperni a hazugságaikat.
    arról nem is beszélve, hogy ameddig olyan idióták ülnek a kormányzatban, mint az a végtelenül sötét l. simon – aki szerint azért nem jó a megújuló energia, mert magyarországnak akkor is szüksége van energiára, amikor nem süt a nap, és nem fúj a szél – addig továbbra sem számíthatunk olcsóbb energiára.
    ráadásul az unióban KÖTELEZŐ – már meg nem mondom, hány %-ban – megújuló energiaforrásból energiát a rendszerbe betáplálni, mi erre se vagyunk képesek, így ezt a kvótát külföldről vesszük, persze, jó drágán.
    lehet visszamutogatni bős-nagymarosra.

  • TALALOM: Elfelejtettem említeni néhány más jó magyar tulajdonságot. A tiszta magyar mindenre talál kifogást, minden hibát másra ken, semmiért nem vállal felelősséget.
    Tehát Magyarország a Világ egyetlen országa, ahol az emberek számára lehetetlen a szemét szétválasztása és a recycle program általános és mindenkire kiterjedő rendszerének megvalósítása.
    Nem igaz!
    A Magyar ember tud jól újra felhasználni (recycle) szemetet.
    1989-ben az összes becstelen, hazug, korrupt gazembert szét tudták választani különféle pártokra és mindet újra tudták alkalmazni a kormányban és államigazgatásban. Ezt a programot olyan jól adminisztrálják, hogy szinte soha egyetlen bűnözőnek nem esik kára, még a megsemmisítésre szántat is újra felhasználják. (Lásd Zuschlág Jancsi)

  • Magyarország a Stadionos viktor megválasztása után, 2010-ben AZONNAL megszüntette a megújuló energiával foglalkozó állami állásokat, egyetlen fillér arra soha nem lett a költségvetésbe téve, csak idén lett valami rebesgetve legelőször.
    ===================
    Ille, szerencséd van, Anna Nedelcu a Román EU Commission tagja egy szép összefoglalót írt az új (2013-as) EU Framework of Renewable Energy Production követelményekről, Szept. 19-én jelent meg.
    http://one-europe.info/european-union-framework-for-renewable-energy-production

    Magyarországnak 2020-ra az energia termelésének 13.0%-át kell zöld energiából nyerni.
    Jelenleg, Svédország ezt 47.8%-ra már teljesíti és Lettország, Ausztria, Finnország 30.0% fölött van MÁR MOST!
    Az EU tagállamok átlaga 2013-ban 12.4% volt, Beleértve Magyarországot, ami kevesebb mint 2.0% és ebből nulla az állami befektetés, adókedvezmény részvétele.
    http://www.theguardian.com/news/datablog/2012/jun/19/renewable-energy-consumption-eu-targets

    AUSZTRIÁBAN, LETTORSZÁGBAN, FINNORSZÁGBAN ÉS SVÉDORSZÁGBAN VALÓBAN ANNYIVAL TÖBBET SÜT A NAP, HOGY OTT MEGÉRI NAPELEMEKET FELSZERELNI, SZÉLERŐMŰVEKET ÉPÍTENI ÉS MEGÚJULÓ ENERGIÁBA FEKTETNI A PÉNZT?
    Gondolom, többek között ezek a kormányok nem akarják Putyin seggét nyalni örökké egy kis gázért, olajért.
    P.S. Az USA már az első olaj embargó után felébredt és a fejét kezdte vakargatni, vagy inkább a falba döngetni. Aztán jött a második, 2.5 évig tartó olajválság és a hatalmas áremelkedés, ami gazdasági válságot és rettenetes károkat okozott. Ezután már nem volt mese, a kormánynak, nagy vállalatoknak ki kellett alakítani egy hosszú távú energia gazdálkodási tervet. Ötven év ugyan sok idő, hibák is történtek bőven, (de még milyen pénz pazarlások voltak!) de a tervet teljesítjük. 2025-re energia önellátók leszünk és még hogyan! Úgy, hogy a Kínaiak veszik meg hatalmas szénkészletünk felét, gázból pedig jut sok exportra.

  • gyula bognár: miért is kellene a román szakpolitikus összefoglalóját szerencsének tekintenem? hacsak nem azért, mert igazolja, amit írtam…
    móvártól a határig több tucatnyi szélturbina működik – máshol egy se. gondolom, átnéztek a határon, látták, hogy majd schwechatig a sógoroknál több száz ilyen forog, és a szél nem áll meg az országhatárnál, hát felépítették azokat.
    azon felül, itt van, ugye, a hőszivattyú, amire valamikor állami támogatást is adtak, csak minél több passzív házba szereljék be azokat. most tudod mit kapnak? na, azt. a barátomnak van ilyen, ráadásul nem is tudom, hány m2 napelem felülete, most ott tart, hogy az ELMÜ MEGVESZI tőle a felesleges áramot! a háza tájolása, az eresz benyúlása olyan, hogy nyáron a magasan álló nap csak a hatalmas kirakat-ablak sor tövéig süt be, télen meg a szobáknak majd’ a közepéig, a napelemei téli-nyári állítható szögállásúak, a héjazat valami skandináv, levegőn szilárduló papírpéppel van befújva, a falat német grafitos, puzzle szerűen felrakható hőszigetelés – 5x olyan jó hatásfokú, mint bármilyen dryvit – borítja.
    igaz, majd’ fél évig bújta az internetet, míg mindezt kitalálta és három mérnököt emésztett meg, mire kész lett a ház 🙂

  • Ille: Nem kell az orrot felhúzni mindenre. A szerencsét az alatt értettem, hogy íme itt van egy friss összefoglaló a legutóbbi EU megújuló energia felhasználási alapkövetelményeiről. Szerencse szerintem az, amikor FRISS, SZAKÉRTŐI információt tehetek valaki elé, nem a hasamra ütve valami kitalációt. (Ami nem szokásom)

  • gyula bognar: nem vagyok én olyan érzékeny, azon felül az első mondatban mindjárt tisztáztam is mindent.
    magam is igyekeztem elkerülni a kitalációt, hiszen számomra csak a kötelezettség ténye volt világos, de a százaléka nem.

  • gyula bognar: egy aktuális hír…
    ” A rezsicsökkentés és az energiaszolgáltatókra kivetett extra adóterhek miatt Magyarországon elmaradnak a szükséges beruházások a szektorban – olvasható az Európai Bizottság energetikai ország-jelentésében. Pontosan az történik, amit a szakemberek jósoltak.
    A 2013-ban végrehajtott jelentős mértékű rezsicsökkentés és az energia infrastuktúrára kivetett rendkívüli adóteher elriasztja a társaságokat a további beruházásoktól” – állapítja meg az Európai Bizottság abban az országjelentésében, ami a harmadik energialiberalizációs csomag magyarországi végrehajtásáról készült. A jelentés arra is rámutat, hogy az infrastruktúra fejlesztése az állami tulajdonban lévő cégekre, főként az MVM-re korlátozódott, és elsősorban uniós alapok igénybevételét jelentette.Ország-jelentésében a Bizottság a magyar megújuló energia cél elérését is górcső alá veszi, emlékeztetve arra, hogy bár az érvényes irányelv értelmében hazánknak 2020-ig a teljes energia végfogyasztás 13 százalékát megújulókból kellene fedeznie, a magyar nemzeti reformprogram 14,65 százalékra emelte ez a célt.

    2012-ben a megújulók részaránya 9,57 százalék volt a teljes végleges energia fogyasztáson belül. Magyarország 2012-ben jó úton haladt a megújulókra vonatkozó nemzeti akcióterv teljesítése felé a végleges energiafogyasztást és a fűtés esetében. A villamos áram és a közlekedési szektorban ugyanakkor hazánk 2012-ben lemaradásban volt a nemzeti cselekvési terv pályájához képest, sőt 2011-ben és 2012-ben csökkent a megújuló energia részesedése. A villamos energia szektorban a megújuló energia aránya a 2009-es szint alatt volt 2012-ben. A Bizottság azt is megjegyzi, hogy csak korlátozott előrelépés volt tapasztalható a megújuló energiaforrások támogatását célzó stabil, hatékony és megbízható szabályozói keret kialakításában. ”
    upppsz. ezt megszívjuk. de, mint tudjuk, a szakértelem csak egy bolsevista trükk.
    milyen kár, hogy ez a jelentés nem a választások előtt jelent meg!
    igaz, a hívők akkor se hittek volna neki…

  • Ille: Magyarországon a lakosság és bármi más fával való tüzelését beszámítják a megújuló energia TERMELÉSBE! Amit szeretnék látni, hogy mik azok a létesítmények, privát, vagy állami pénzből építettek, amik nagy mennyiségű energiát termelnek az elektromos grid rendszerbe táplálva azt, általános felhasználásra.
    A fiúk szerint Paks II kell a Magyaroknak, nem megújuló energia termelés.
    Máshol a Világon:
    Az USA és az EU nem koncentrálja befektetését csak egyfajta megújuló energia termelésre, a számok pl. csak a szélgenerátorok termelésében is szépek, és eziránt nem pofázhatna senki a Magyar kormányban, hogy nem süt eleget a Nap.
    A szél generátorok kapacitása 2013-ban (csak néhány szám) Kína 91,414 MW, EU 89,318 MW, USA 61,108 MW, India 28,150 MW. Az évi átlag növekedés az iparban 12.4% és ez 17 ÉVRE számított átlag, mert az utóbbi években a növekedés meghaladja a 25-30%-ot. Nem is ez csak a jövő, mert van sok más alternativ energia termelsre lehetőség és a Napenergia nagyon sok ígéretet mutat.
    A Magyar kormány egyik címeres baromja (Lézer Jankó lehetett) azzal indokolta Paks 2 építését, hogy arra szükség van, mert sok elektromos autó fog közlekedni Magyarországon mire beindulnak a blokkok. Maga ez a kijelentés pontosan tükrözi az értelmi színvonalát, hiszékenységét, primitív tudatlanságát a Magyar társadalom irányítóinak és azok támogatói még ennél is sokkal de sokkal lejjebb vannak.
    Fent felsorolt néhány államban és az EU legtöbb haladó országában nem az Orosz atomerőművekre adott kölcsönből lopják el a korrupciós pénzt egy évtizednél hosszabb időre a kormány és uralmon levő párt tagjai és azok tettestársai.

  • gyula bognár: aha. a fatüzelés, mint megújuló energia. hát persze. a kivágott – tűzre való – fából (akác, bükk, tölgy, gyertyán, mert hát, 1800kcal alatt a többi szart sem ér) kb. 20 év alatt lesz ismét megújuló energia. már, ha az irtás után telepítenek újat.
    a kibocsájtott CO kvótát meg eladjuk, mert hát, nálunk sokaknak – hivatalosan – még fatüzelésre se tellik.
    más.
    itt, mogyoródon üzemel egy fabrikett gyár, ami üdvös is lenne – na, nem munkaerő szempontjából, mert összesen talán ha három alkalmazottja van – hanem, hogy újra hasznosít valamit. csakhogy, mit? fűzfagallyat, nyírfaháncsot, rissz-rossz fahulladékot, egyszer hasznosítható raklapot stb. darálnak be, és préselnek össze – kötőanyag nélkül – téglákba. becsomagolják egy zsákba, a 20 kg-ból, mire haza viszed, bőven porlad, mikor betüzelsz vele, hamar ellobban. fűtőértéke nulla – na jó, igen csekély. igaz, hamu nem marad utána.
    na, ez az újra hasznosítás szittya módra. ha bele gondolok, hogy afrikában, arábiában, sőt, mongóliában sokkal eredményesebben hasznosítják a teve- jak – és más állati végterméket, bizony, még van min dolgoznunk!
    igaz, a tehénszar termelésünk is -pedig alig különbözik az említett területek által felhasználtakétól – gyakorlatilag értékelhetetlen, mivel a szarvasmarha állomány a kritikus szint alá süllyedt.
    azon felül, hol találni ma orbanisztánban szárított tehéntrágya tüzén hevített kövön sütött kenyérlángost?
    pedig igény lenne rá…

  • ille: Köszönöm az információt. Egyébként a fatüzelés (ezt kb. 5-6% körül számítják be az okosok) és egyéb más energia termelésbe való beszámításáról volt egy érdekes cikk tavaly, amikor az író feszegette, hogy vajon lesz-e EU vizsgálat, a megújuló energia termelésben való hatalmas lemaradásban. Ma nem volt időm megkeresni, a cikk rengeteg érdekes tényt és adatokat tartalmazott. Példákat is bemutatott, többek hasonlót, mint amit Te leírtál. Privát vállalkozás volt az egyik, kis városé a másik. Volt egy harmadik, Nyugat-Dunántúli kisváros, ahol a polgármester és a városi önkormányzat meglátogatta, tanulmányozta és „lekoppintotta” a Németeket és ez a kisváros ma élen jár a megújuló energia termelésben. Bár eltettem volna a cikket.

  • gyula bognar: de nada 🙂

  • talalom
    2014 október 15
    4:56 de.

    Mo.-on. S’89 -bn is.
    Mondhatnám, hogy 90-ig volt kilátásom, hivatásom, és sz..tam politikára. De az beletolakodott az életembe és kénytelenné váltam figyelni rá.

  • ˙
    Ez az „ellenzék” Gyurcsányék kivételével,
    mind Orbán tányérnyalója.
    .

  • „Talalom nem hisz abban, hogy vannak becsületes, hozzáértő, a haza érdekét mindenek elé helyező emberek. Azt hiszi, azokat neki, vagy szomszédainak kell kiválogatni.” Amit félre lehet érteni, azt félre is értik – valahogyan így hangzik az egyik Murphy törvény. Ezért kell egyértelműen beszélni, és ezek szerint nem voltam egyértelmű. Akkor megpróbálok tiszta vizet önteni a nyílt kártyák közé – ahogyan egy másik irodalmi kedvencem (Rejtő J.) fogalmazott.
    A bajom az, hogy „a becsületes, hozzáértő, a haza érdekét mindenek elé helyező” ember egy nagy közhely, konkrétumok nélkül semmit nem ér. Biztos vagyok abban, – hiszen ismét százezrek helyeseltek neki -, hogy OV úgy hiszi pl. a „haza érdekét mindenek elé” helyezi, szerintem meg régen volt ilyen kártékony megvezetője Magyarországnak. Azt meg, hogy „hozzáértő”, nem is értem. Mihez kell „hozzá érteni”? És igen, amíg legalább látszat demokrácia van, nekem és a szomszédaimnak kell kiválasztanunk azokat, akiket a kínálatból a legmegfelelőbbnek tartunk. Vagy kinek kellene szerinted? Nem értem a Zuschlag-dolgot se. Az egyetlen volt, aki leülte a büntetését, mert rábizonyosodott a visszaélés, és tudomásom szerint sem az MSZP, sem egyik baloldali párt sem indította képviselőnek. Ki kellett volna végezni? Még egyszer: politikai tettek jogállamban nem tartozhatnak büntetőjogi kategóriába – ezért is a jogállam vészes szétesésének a jele, hogy OV és bandája a civil szervezeteket politikai nézeteik kinyilvánítása miatt vegzálja büntetőjogi eszközökkel.
    Andy! Nekem is alapjaiból kellett újjá építenem az egzisztenciámat 1990 után, de nekem ebben gyakorlatom volt, volt, hogy magam döntöttem úgy, hogy új életet kezdek, volt, hogy muszáj volt. Meg szerencsére elég öreg is vagyok, így az első 16 évet átvészeltem valahogy, azóta meg a nyugdíjasok táborát gyarapítom (43 évi munka után).
    Ami meg a magyarokat illeti: se nem rosszabbak se nem jobbak más nemzeteknél, nem „megalkuvóbbak”, és nem akarják többen a felelősségüket másra kenni, mint az amerikaiak, az angolok, az oroszok vagy a pirézek közül. Nem is butábbak – hacsak arra az angol középiskolás csoportra gondolok, amelyiket vendégül láttunk 1990-ben, csereprogram keretében, meg a viszonzásra, amit a mi gyerekeink „kaptak” Angliában.
    Ami az energiavitátokat illeti: nem értek hozzá, ezért csak a saját, földhözragadt példámat hozom. 14 éve építettük a házat, és gondolkodtunk napkollektoron (elemen nem, az más kategória). Kb. 2 millióba került volna egy melegvízadó-rendszer (úgy tudom, azóta olcsóbb lett). Kiszámoltuk: nagyjából 12 év alatt térült volna meg a beruházás, úgy, hogy csak az alapösszeget számolom, és a kamatokat nem, mert pénzünk az nem volt hozzá, még több kölcsönt kellett volna felvenni. (Ja nincs márványburkolat, meg aranycsap ehelyett, sőt, még a teraszt sem sikerült befejezni, és szigetelni is kellene.) Na, ezért életveszélyes baromság a rezsicsökkentés például, ahelyett, hogy azt a pénzt a jobb energiafelhasználásra fordítanák. Még egyszer mondom: nem az volt a kérdés, hogy a 66 négyzetméterbe arany WC-t építsünk, vagy napkollektort, hanem az, hogy futja-e tetőre?

  • Gyula Bognar

    2014 október 14
    7:59 du.

    Kedves Gyula, csak most talalom viszontválasza utá bukkantam erre a gondolatodra:
    „ahhoz értő, tehetséges, becsületes és a haza érdekét mindenek elé helyező emberek demokratikus alkotmányt és törvényeket alkossanak”.
    Ezzel részben telibe találtad egyik kedvenc gügyümet. A „haza érdekét mindenek elé helyező ember” számomra egy túlságosan cseppfolyós fogalom, talán – bár ez sem túl preciz – jó-szándékú és jobbitó-szándékút gondolnám lényegnek. A tehetség és becsületesség mindenhez kellene. Azonban az „ahhoz értő” -höz lenne egy-két szavam. A törvények „alkotásához” sajnos nem elég az ahhoz értő, mármint a törvénykezéshez (a jelenlegiek egyik legrosszabb tuljadonsága, hogy még ez sem adott. Szükség van, sajnos gyakran csak kellene azt adott, szabályozni kívánt,terület magaszintű, átfogó ismeretére is!

  • RONAGYURI-MV Köszönöm, hogy kiegészítette a jelzőszavak gyüjteményét. Nem vitának mondom, de én hiszek benne, sőt tudom, hogyha néhány tucat ember birtokában lenne csak az én általam felsorolt tulajdonságoknak, a Stadionos viktor és a koszos bagázs elkergetésével, azok megsemmisítésével együtt, már az is hatalmas lehetőséget teremtene egy demokratikus állam megteremtésének megindítására..

  • talalom
    2014 október 16
    7:39 de.

    jelenleg 4 szakmám van és a hozzá tartozó papírok. Egy szatyornyi. A magyarok különben nem jobbak, vagy rosszabbak, hanem mások, mint az amerikaiak. És azok mások, mint a japánok, stb.

  • Andy! Nem kétlem, nekem is van szatyornyi papírom, (bár csak két szakmám), de ez nem számít:a politika egy külön szakma, érzék. Annak a képessége, hogy valaki az elképzelései mellé támogatást tudjon találni. Baromi nehéz meló, napi 0-24-es készenléttel. És kevés hozzá a jószándék, sőt én pl. leginkább a „javamat akaró” politikusoktól berzenkedem. Ráadásul mindenki belebeszél – hálistennek. Én is, Te is, ez így van jól, sőt Magyarországon az a legnagyobb baj, hogy kevesen hajlandók „belebeszélni”.
    Van persze egyszerűbb útja is a politizálásnak: amikor egy joggal feldühödött tömeget etetek közhelyekkel, hiedelmekkel, féligazságokkal. Ezt csinálta a legtöbb diktátor és ez OV sikerének „titka” is.
    Figyeltem az USA választásokat – már amennyire magyarul lehetőségem volt. Igazad van, mások vagyunk – és máris elkönyvelem sikernek, hogy elismered: nem rosszabbak és nem jobbak. Obama is élt egy csomó közhellyel, meg lelkesítő szlogennel. Mégis, az egész kampányból – beleértve ellenfele „hadjáratát” is – nekem az „jött le”, hogy másfajta demagógiára vevő az amcsi, mint a magyar. Van ott is személyeskedés, bőven, nem gondolom, hogy az tökéletes társadalom. De egy „centrális erőtérről” hablatyoló gőzös bugrist szerintem nem választanának meg. Lehet, hogy Ti, közelebb a történésekhez (meg értve a nyelvet), másképp látjátok. Én úgy látom, hogy igaza volt annak, aki azt mondta: „szabad nép tesz csuda dolgokat”. (Dögöljek meg, nem jut eszembe, ki mondta.) Ezért borzalmasan kártékony OV diktatúrája, amelynek, mint mindegyiknek, kézzelfogható gazdasági kárai vannak – és még sokkal nagyobbak lesznek.

  • Megnéztem. Berzsenyi Dániel mondta, és a teljesebb idézet így hangzik: „Nem sokaság, hanem
    Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.”

  • talalom

    2014 október 17
    5:10 de

    Bocs, de ez nem egy mondás, hanem az 1807-re keltezett A MAGYAROKHOZ, című verse utolsó versszaka, amit már azért is illik tudni mert Kodály híres korust írt belőle:

    Bátran vigyázom. Nem sokaság, hanem
    Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.
    Ez tette Rómát föld urává,
    Ez Marathont s Budavárt hiressé.

  • Kösz RonaGy! Nem vagyok valami profi magyar költészetből – se. Azt tudtam, hogy versrészlet, de azt nem, hogy melyik verséből.