Szilánkok Orbanisztán mindennapi kommunikációjából 4.

2014 október 15 3:43 de.15 hozzászólás

Megátalkodottság, ami még egyébként jó-irányú ötletet is ki tud csavarni

Persze lehet, hogy csak a levegőbe eresztett híresztelésekről van szó, ahogy egy barátom mondja (igaz a CÖF-ka közleményekre) birka-galambok, de tartja magát, hogy Őfeneségének újabb államigazgatási ötletei vannak. Egyes hírek szerint már hozzá is kezdtek Orbán Viktor régi ötlete – évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését – előkészítéséhez, Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásához. Az elképzelés lényege – mondván, felszámolja az izmozó kiskirályságokat – hogy megszűnik a kerületek önállósága, választott polgármesterek helyett kinevezett „helytartók” vezetnék, saját képviselő-testület nem lenne.

Nos, azt kell mondjam, hogy én nem nagyon hiszem. Bár mentális állapotát figyelve ez a kettőség sem lenne meglepő. Sőt, szakmai dilettantizmusával is számolni kell – hisz az eddigi intézkedései (fővárosi közgyűlés lényegében felszámolása, polgik hatalmának növelése, etc.) valamint az érdekei (nem számolhat mindig eszetlen ellenzékkel és egy esetleges változás esetén, a múltban többször gyakorolt módon, egy két polgi „hisztijével” sokban befolyásolni tudja a főváros sorsát) épp az ellenkezőjét valószínűsítik.

Bár nem vagyok hosszúcopfos barna lány, de úgy vélem Zsutinak igaza van: „A jövőt nem sejthetem… Ahogy lesz, úgy lesz! Bárhogy lesz, úgy lesz!”. Vagy, ahogy a vak-asszony szokta volt mondani majd meglátjuk. Azonban magáról az ötletről meg kell mondjam, az jó, míg a megvalósítás elképesztően ocsmány.

A fővárosnak elemi érdeke megszabadulni az acsarkodó, egymással csak a város egészének érdekei ellen összefogó kiskirályságok szorításából. Amit a komoly legitimációval rendelkező polgik és közgyűlésnek nevezett gitt-egyletek (gondoljunk csak pl. Menczel ügyekre) felszámolása szolgálhatna. Azonban ennek a „célnak”, persze csak, ha nem parasztvakítás lenne, a kerületek hatalmának felszámolása lehetne az útja!

 Milyen szép eredményeink lehetnének, ha az ókori demokráciákban működnénk

Az MTI nyomán beszámolt a média arról, hogy „Minden idők legmagasabb szintjére emelkedett idén globális szinten a háztartások magánvagyona a Credit Suisse svájci bankház kedden kiadott Global Wealth Report 2014 tanulmánya szerint. A tanulmány kimutatása szerint idén a háztartások átlagosan 56 ezer dollár (44 180 euró) magánvagyonnal rendelkeznek, 3450 dollárral többel, mint az előző évben.”

Nos, ilyenkor felmerül az emberben, hogy no és mi? Nos, erről nem szól a fáma! Azonban a magam részéről azt leszögezhetem, hogy: ha és amennyiben ókori demokráciaként néznénk az országra, nagyon jó helyezésre lenne esélyünk.

Bocs, ha oktatásnak veszik, de nekem nagyon úgy tűnik, nem kellően tudatosult tény, hogy: a görög demokráciákban az ilyesmi sohasem vonatkozott többre, mint a lakosság 1/5-ére! S, ha a fideszes potentátok és csókosok világát nézzük, igen szép növekedést tapasztalhatunk. Bár az igazat megvallva ennek nem sok köze van az ország gazdaságához!

 Rogán Toncsi még csak nem is lengetett, avagy az orbáni trükkök újratöltve

Rogán kiállt a kamerák elé és közölte, hogy „Most már papírom is van arról, hogy azok, amikkel a politikai ellenfeleim támadnak, nem felelnek meg a valóságnak”! No, mondom, közölte! Nem, még csak fel sem mutatta. A kezében lévő papírról olvasta a véleményét!

Ennek megfelelően, hogy van-e néki, és milyen papírja, az hit kérdése! Ahogy 98-ban Orbánnak is voltak hitelt-érdemlő bizonyítékai a megfigyelésre! S ha van neki valamiféle papírja, akkor az valóban azt igazolná, hogy tisztességes körülmények között sokszorozta meg a vagyonát, avagy csak arról kapott igazolást, hogy eleget tett vonatkozó járulékolási kötelezettségeinek? Ahogy a tokaji nem közgyűlés blődlinél perfektuálódott: nem azt történtek vonódtak kétségbe, hanem az, hogy lehet-e közgyűlésnek nevezni!

 Egy nagyon igaz falra-hányt borsó. Még csak hozzáfűznöm sem kell semmit

„Kismilliószor elismételhetjük egymás után, hogy nem sül le a bőr a Rogánok, Szíjjártók, Lázárok, Sesztákok, Meggyes Tamások, Kósák, Mészáros Lőrincek (helyszűke miatt nem folytatom ) képéről, de mire megyünk vele? Tudjuk. Semmire. Ők maguk is tudják. De csinálják. A legpofátlanabb, legirritálóbb módon. Mert tehetik. És elsősorban nem Polt úr, s még csak nem is a kétharmad miatt. Miattuk is persze, de csak azért, mert többnyire ők is ugyanazokban az évtizedekben szocializálódtak, mint harminc-harmicöt felett mindnyájan. Amikor is a TÖRVÉNY-re, mint afféle mumusra tekintettünk. Kuruc virtusnak számított az adócsalás, a trafipax kijátszása, a gyárkapun apránként hazacsempészett szerszámkészlet, jófajta angol szövet, útépítésre szánt cement. Pult alól szereztük be a nélkülözhetetlen hiánycikket, lehetőleg mindig volt magunknál boríték, ha egy esedékes zsebet kellett sürgősen kistafírozni. Még ma is virgoncan kacsint ránk a víz-, villany- stb. szerelő, ha vesszük a lapot és megoldjuk okosban.” – Hámori András, Népszava

 Ekkora méretes hazugság, még Zsótitól is sokk. Képzeld Wazze, ha Őfenesége még kedvelné is a narratíva átértékeléseket

Mottó: „Sosem kedveltem azokat, akik napi célszerűség okán és szükség szerinti gyakorisággal újraírják saját élettörténetüket.” Orbán Viktort válasz-levele Kőszeg Ferenc-nek

Az 5számú tagkönyv tulaja írja mára rendelt Álláspontjában: öröm-mámora kifejtéseként: Ha volt értelme 1988. március 30. estéjének akkor és ott, a Bi­bó­ban, akkor most érkezett el annak a pillanatnak az igazi értelme..

Nos, ezzel van gond bőven, hogy csak a sarkalatos hazugságokat említsem: Bibózás az nem ’88, hanem a ’80-as évek eleje, ahogy ezt ő is jól érzékelteti eposzi ön-jelzőjével: „mi, ’63-sok és kicsit öregebbek, kicsit fiatalabbak” …Ma már nem is annyira titok, hogy bizony a Bibót, az MSZMP-KB hozta létre az egészséges paraszt-káderek helyzetbe hozása érdekében. Ami pedig a gengszterváltás idejét illeti, bizony nem hogy nem voltak illiberális gondolataik, hanem vad liberálisok voltak, aminek egyik ékes bizonyítéka Orbán pozíciója a liberális-internacionáléban!

 A megállapítás valótlan, az indoklás pedig baromság

Azt már megszokhattuk, hogy a különféle intézetecskék így-vagy-úgy páva-táncolva, de szakmai bornírtságoktól sem riadnak vissza „elemzések” beszámolójának álcázott hűségnyilatkozataikban. Azonban a derék republikonosoknak sikerült még ebből is kilógniuk.

Egyfelől rögzítették, hogy: „Az önkormányzati választáson leadott voksok 51 százalékát szerezte meg a Fidesz, 17,1 százalékot ért el a Jobbik, 15,3-at az MSZP, míg a DK 6,6, az Együtt-PM négy, az LMP 2,9 százalékkal zárta az október 12-i választást”.

Amihez, mintegy indoklásként hozzáfűzték: „Az intézet az összesítést saját módszertana alapján végezte el, mert a bonyolult választási rendszer miatt a Nemzeti Választási Iroda által nyilvánosságra hozott adatok önmaguknak nem adnak biztos támpontot a tekintetben, hogy az egyes szervezetekre pontosan mennyi szavazat jutott.”.

Mi van? Miről beszélnek? Miért, mire akar alapozni, ha nem az NVI által nyilvánosságra hozott adatokra? Tudják ezek a, a ….. majdnem megmondtam kicsodák, hogy úgy fél négy magasságában a http://www.valasztas.hu/hu/onkval2014/990/990_0_index.html site-ról szavazóköri jegyzőkönyvek szintjéig elérhetőek voltak az adatok? Egyébként, ha megtették volna, mármint ellátogatnak erre az oldalra, talán még azt is tudhatnák, hogy messze a legtöbb szavazatot – majd 7 és fél milliót – a függetlenek kapták! Hogy mégsem ők nyertek? Na, ez volt az igazi csalás!

Róna György

 

15 hozzászólás

  • "tisztelthölgyimésuraim"

    Az mind semmi, de Tarló épp az im,ént nyilatkozta, hogy ragaszkodik az ő vétójoga bevezetéséhez a Budapesti Közgyűlésen.
    Na most, gondoljunk bele csak ebbe …

  • Az utolsó püffegésemben természetesen az „úgy fél négy magasságában” kitétel vasárnap hajnali ½ 4-re utal. Én akkor már tanulmányozhattam a szavazóköri eredményeket, amit István tanúsíthat, lévén akkor írtam az ennek felhasználásával készült első szösszenetemet! =))

  • Reggeli lapszemlémből kihagytam (reggel sietnem kellett, így nem elmélkedtem rajta, most is csak úgy alá nature IDÉZEM) a Fityesz-KB központi napilapja mai vezércikkét: „Egyre gyakrabban éri az a vád a nyugati demokratikus rendszereket, hogy minden ájtatos, képmutató propagandájuk, önképük-önbecsapásuk ellenére a valóságban nem kellő mértékben vonják be hatalmuk forrását, az embereket jelentős döntéseikbe.”

  • „tisztelthölgyimésuraim”

    2014 október 15
    3:53 de.

    Bocs, de a főpolgi vétójoga sem nem ördögtől való, sem nem szorúl bevezetésre! =))LÉtező és bevállt intézmény!
    Nem ismerem ezt a közleményt, de biztos vagyok benne, hogy ennek hatásköre bővítéséről van szó!

  • tiszteltstb: most csak vétójog – ami tkp. azt jelenti, hogy leszarja – felettébb demokratikus úton, persze – az esetleges többségi határozatot (ami azért is furcsa, mert a nyaloncoknak egyértelmű többsége van a fővárosi közgyűlésben. netán nem bízik a falkatársaiban?), de hamarosan akad majd felségsértési vád is, fej- és jószágvesztéssel.
    persze, lehet, hogy azért tapló pistának ennyit nem fog orbán engedélyezni. a nemzetvezető testvér azért nem igazán szereti, ha „együttműködő” partnerei túl nagy hatalmat kapnak.

  • ronagyuri: a papír sok mindent elbír, ráadásul szégyenében pirulni sem tud.

  • „A Pasa Parkban 136-211 négyzetméteres lakásokat árulnak 81,5-162,6 millió forint közötti áron, az átlagos négyzetméterár 597 ezer forint – vagyis a Rogán nevén levő lakás kb. 89 millió, a felerészt a neje tulajdonában lévő lakás 84 millió forintba kerülhetett.”
    mennyi is rogán bevétele évente?
    Rogán adózás utáni jövedelme 15 év alatt durván 116 millió forint lehetett.

    Hogy mennyi maradhatott neki ezek után? A politikus 2004 óta leadott vagyonnyilatkozataiból úgy tűnik, hogy nem sok. Ha ezeket a papírokat komolyan vette és rendesen kitöltötte (ami minden képviselő kötelessége), akkor azt mondhatjuk, hogy nyoma sincs annak a pénznek, amiből Rogán lakása önrészét előteremtette. Rogán megtakarításként 2005-ben 4,5 millió forintot, 2006-ban 2,9 millió, 2007-ben újra valamivel több mint 4 milliót tüntetett fel.

    a kis szorgos hangya, hát nem összespórolta belőle?

  • róna gyuri:
    Breaking News – Mindig van lentebb.
    A régi contra új állampárt pribékjei effektus újratöltve

    Bizony mondom néktek, elkerülte a figyelmemet. Mentségemre legyen szólva már eddig is szélhámoskodott valami vonatkozó nevű hazai bigottságban, OECD Nemzeti Tanács elnöke volt. S, ha a derék Heti Válasz nem készít vele (most inkább ne minősítsük milyent) még most sem fedeztem volna fel.

    Igen – most kapaszkodj meg Wazze – a következő három évben nagykövetként Cséfalvay Zoltán képviseli hazánkat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél.

    Már az sem volt piskóta, mikor 2011.Január 1-től Mikola István lett hazánk OECD-nagykövete Párizsban. A Fidesz egészségpolitikusa Gottfried Péter nemzetközileg elismert kiváló szakembert váltott a poszton, aki a nyár elején Orbán Viktor főtanácsadója lett.

    Nos, Mikola – ahogy a létezőben a párt-potentátok szokták – tisztában volt azzal, hogy lövése sincs az egészről, így hagyta dolgozni a szakembereket. Ez azonban szinte kizárt – ahogy az új állampárt pribékjeinél szokás – mivel Cséfalvay elhiszi, hogy ért hozzá.

  • gyuri, mielőtt figyelő hallelujázni kezdene a szeretett pártja győzelme okán, jó lenne, ha a hozzá hasonló, rém egysíkú gondolkodású embereknek elmagyaráznád, hogy’ is jött ki az a bizonyos 7,5 millió…

  • Ille István

    2014 október 15
    6:36 de.

    Istán ebben az trükk, hogy – lévén nem mutatta meg – nem lehet tudni, nem lehet tudni mit talált rendben a derék NAV. Azok meg, mégha lenne is hozzá bátorságuk, nem nyilatkozhatnak róla! =))
    De Szájjártató még nála is pofátlanabb; azt mondja, hogy a vagyonnyilatkozatában azért nem szerepel a vityiló, mert csak 3 nap múlva került a nevére.
    Arra viszont nem adott magyarázatot, hogy akkor a szükséges (legalább az amit jelzett sajátként, s nagyon meg lennék lepve a nagyságos-asszonyéban az övé szerpelne) zsé miért nem szerepel?

  • Ille István

    2014 október 15
    8:21 de.

    Ha viccelni akarnék, azt válaszolnám: kimásoltam a fent megadott site-ról! =))
    Nos hogy nekik – mármint az NVI-nek dolgozó informatikai rendszernek – igen csak egyszerű volt a dolga: tetek egy countot a jegyzőkönyvek állományára a jelölő-csoport mező alapján a szavazatszám mezőre!
    Igazából én azon poénkodtam, hogy ez a republikonos Fiuknak túl bonyolult lett volna! =))

  • A dolognak még külön érdekességet ad, hogy a függetleneknek nem lehet megyei közgyűlési listájuk, így a fővárosban és megyei jogú városokban a szavazatok harmadától elve elestek, így is jóval tőbb mint 1,5szer annyi szavazatuk volt. Ha csak a valóban összemérhető szavazásokat nézzük (ahol mindenkinek megvolt az elvi lehetősége), ez az arány bőven a duplája! =))

  • Bocsánat bocsánat egy elszúrt félmondat!
    Helyesen a „főváros és megyei jogú városok kivételével”, ami nagyjából a szavazók felét jelenti

  • Nem vagyok adószakértő, de úgy nagyjából tisztában vagyok a dolgokkal. Most adószakértő nyilakozott a Rogán kijelentésről, s nagyon úgy tűnik összevág azzal, amit én írtam:
    http://nepszava.hu/cikk/1036638-nem-ugy-vizsgaltak-rogant

  • Államizgatási reformok ?Például hol van megirva hogy a legnépesennbb városnak kell lenni egyben a fövárosnak is?

    Usa ban,Ausztráliában,és még számos helyen sincs így.
    Pl Székesfehérvár jobb lenne amugy is koronázó város volt,és katonai szempontból is biztonságosabb mint Budapest.Egy nagy tömbben el lehten helyezni,a felszabduló épületeket pedig bérbeadni,kiani.Parlamentünk épülete pedig muzeum,hangverseny-és kiállitóterm,rendezvények,népgyülések szinhelye lehetne.