Pordány László a Fidesz nevében agitált Torontóban

2014 október 16 10:39 de.2 hozzászólás

Pordány László, Magyarország immár leköszönt jobboldali nagykövete ismét Kanadában járt. A torontói Extra Hungariam Alapítvány hívta meg díszvendégként alapító báljára, melyre a magyar önkormányzati választások előtti éjszakán került sor. Pordány azt gondolhatta, hogy a „kultúra és a magyar hagyományok” támogatására hivatott kanadai alapítvány vendégei mind politikailag „egyivásúak” lehettek, mert beszédében – konkrétan a Fidesz nevében – magyarázta el, hogy miért fontos az, hogy Orbánék maximálisan győzzenek a vasárnapi önkormányzati választásokon.

Pordány László az Extram Hungariam Alapítvány torontói bálján. Fotó: képkocka a KMTV felvételéből.

Pordány László az Extra Hungariam Alapítvány torontói bálján. Fotó: képkocka a KMTV felvételéből.

Pordány elmagyarázta az összegyűlt kanadai magyaroknak, hogy miért lesz legalább olyan fontos az önkormányzati választás mint az előző kettő, amit ezévben megrendeztek Magyarországon. Jelezte, hogy idén öt évre választanak helyhatósági vezetőket Magyarország települései, ami persze már eleve szignifikáns. Aztán elmondta, hogy mi is az igazi tétje a voksnak:

„Az ország vezetése is attól fog függeni, hogy milyen erősek leszünk ez alatt az öt év alatt. Ha erősek leszünk, akkor megtudja valósítani a kormány – gyorsabban és intenzívebben! – azt amit már csinál. Ha nem, akkor pedig nehezebben, vagy alig-alig. De az az utóbbi veszély nem fenyeget, mert holnap győzni fogunk!”

Itt vastaps következik az egyáltalán nem politikai jellegű Extra Hungariam bál résztvevőitől.

Aztán így folytatja Magyarország éppen leköszönt nagykövete:

„Csak mellesleg jegyzem meg, hogy amikor ilyen szerény többes számban beszélek, akkor nem a Magyar Szocialista Párt nevében beszélek. Nem is lenne jogom hozzá. Meg nem is hiszem, hogy ezt én szeretném…,” tette hozzá Pordány.

Az ember talán azzal magyarázhatná a Extra Hungariam bál fideszes kampányrendezvénnyé való süllyesztését Pordány által, hogy az ex-nagykövet immár szabadabban folytathat jobboldali pártpolitikát Kanadában, most hogy már nem fődiplomata. Csakhogy pontosan ezt tette három és fél éven keresztül az ottawai Waverley utcai nagykövetség épületéből, melyet de facto pártközponttá degradált 2011 elején és amely a mai napig – erkölcsi értelemben véve – egy kirekesztő, ultrajobboldali romhalmaz.

Pordány még hozzá tette, hogy szerinte az „Extra Hungariam” nagyon jó elnevezés. „Úgy hallottam, hogy Vaski úr találta ki, nem tudom hogy igaz, de hiszen mindent ő talál ki”–viccelődött Pordány Vaski Gáborról, az Extra Hungarian alapítójáról. Időnként kissé stand-up comedy feelingje volt beszédének. Aztán jelezte, hogy még ha esetleg kissé „nacionalista” csengésű is az alapítvány neve, a latin elnevezés valójában csak a magyar hazafiságról szól. A teljes Latin idézet amúgy így szól: “Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita”–azaz: Magyarországon kívül nincsen élet, de ha van is élet, az nem élet.”

Kanadából nézve ez mégis enyhén furcsán cseng.

Összesen kétszázan lehettek az alapító bálon, ahol a Torontói Független Magyar Rádió és a Kanadai Magyar Televízió (KMTV) munkáját is elismerték. A KMTV az egész rendezvényt felvette és a videó itt tekinthető meg:

2 hozzászólás

  • az azért elég mókás, hogy ez a bohóc olyasmiről osztotta az észt, amibe azután a kanadai – de egyetlen külhoni – magyar se szólhatott bele 🙂
    a szerény többes számot meg a kárpát- medence géniusza, a világnemzet magyarságának dicső vezetője szokta használni, mert hát, mint tudjuk, ő minden magyar 😀
    az pedig, hogy „összegyűlt kanadai magyarokról” írsz, gondolom, csak tévedés.

  • Kerekes Sandor

    Micsoda szanalmas 28 perc volt amit ebbol kibirtam!
    Egy kivetellel ismerem mind a vezetosegi tagokat. Nem hinnem, hogy egyhamar tagsagert folyamodnek ebbe a szervezetbe, vagy penzt ajanlanek nekik.
    Egyaltalan, ez a torontoi magyar elet, kulonosen innen, Budapestrol nezve, ugy szanalmas, ahogy van.
    Az kulon bajt kolcsonoz az ugynek, hogy a nagykepu Vaski nemreg vesztette el a hatmillios magyar hazat es most nem szegyel ujabb penzeket kerni a magyar kozossegtol. De, ha adnak neki, csak magukat hibaztathatjak.