Pártállami párhuzamkák

2014 október 17 4:03 de.19 hozzászólás

A híreket látva, hallva, olvasva megállapíthatjuk, hogy megkezdődtek a választási utójátékok. Az országos győztesek nagyvonalúan választási csalással gyanúsítják meg azokat a helyi győzteseket, akiket nem az állampárttá váló kormánypárt delegált. A gyanúról majd dönt a független bíróság. Az eredményekről úgyis harsognak majd az érdekeltek.

Nem vitatva, hogy csalni egy választáson nem illik, és törvényileg sem szabad, azért persze el-elkalandozik az ember gondolata. A jelenbe és múltba egyaránt eltévelyegve. A jelen, illetve a nem túl régmúlt eseményei kapcsán például furcsának tűnik, hogy a Fidesz és annak klerikális platformja szinte szinkronizált feljelentésekkel él. Olyan helyeken is most szánva rá magát a pártszervezet a megszólalásra, ahol kampányplakátilag esetleg hónapok, hetek óta megtehette volna. Ha igazuk van, akkor is van ebben valami gusztustalan. Mert mi történt volna, ha nyernek? Ha nyernek, akkor nem zavaró egy esetleg megtévesztő ellenzéki plakát? Ha nyernek, akkor ez teljesen rendben is lett volna? A választási morálhoz való állampárti viszonyt az határozza meg, hogy nyernek-e, vagy sem? Vagy hagyjuk is az olyan fogalmakat, mint a „választási morál”? Esetleg a morált általában is hagyjuk a fenébe a kormánypártokkal kapcsolatban? Miközben nehéz attól a gondolattól is szabadulni, hogy amennyiben a győzelmük esetén nem is zavarta volna őket annyira egy megtévesztőnek tartott kampányfogás az ellenzéktől, esetleg a saját soraikban sem ismeretlen a kisebb nagyobb svindli. Csak ugyebár most, hogy nem jött be az adott körzetben a dolog, most rögtön megtalálták a gerendákat és szálkákat. Másoknál. Akár okkal, vagy ok nélkül. Majd eldönti a független bíróság. Esetleg.

Aztán ott vannak az újraszámolgatások. A helyzet szinte ugyanez. Vajon győzelem esetén ki és hány körzetben kért volna újraszámolást? Alkalmasint persze az ellenzéket sem értem. Azt ugyanis simán megtehette volna valamennyi jelölt, hogy minden körzetben, ahol a kormánypárt vagy annak szélsőséges szatellitje nyert megtámadják a végeredményt. Egy országos újraszámolási kampány alighanem csak használt volna. Mert a jelen helyzetben úgy tűnik, hogy a kevés vereségen is úgy meglepődött a kormányzat, hogy mozgósít minden lehetőséget. Mintha eleve lezsírozott eredményre számítva nem hinnének a szemüknek. Azt látva, hogy néhány helyen ellenük merészeltek szavazni. Egy immár sok évtizedes eseményt juttatva az eszembe.

Történt akkoriban, hogy az egyetemen KISZ-titkárt kellett választania az egyes tanulói csoportoknak. Évfolyamonként tehát négyet. Akkoriban, az 1980-as évek elején ez komoly dolog volt még. Annyira már nem, hogy ne adták volna meg a látszatot, de azért eléggé előre lejátszottan. Az utóbbi onnan derült ki, hogy a tancsoport összekötő, mármint a Marxizmus-Leninizmus tanszékkel is összekötő tanára jelentette be a jelölt személyét. Azzal, hogy a leányzó a PÁRT egyetemi alapszervezetének a jelöltje is a KISZ-titkári posztra. Tehát ezzel az ajánlással szavazásra bocsátja az egy szem jelölt megválasztását. S megtörtént a csoda: nem választotta meg a jelen levő huszonévesek húszegynéhány főből álló közössége. A tanárnő újraszámoltatta a szavazatokat. Majd újraszavaztatta a jelöltet. Újra elbukott. Másnap új szavazás, új bukás. Már-már komédiává vált a görcsös igyekezet, amivel a PÁRT jelöltjét be akarták szuszakolni a pozícióba. Ami különben nagyjából az első parizerért küldött tisztségét is jelentette. S hozzátéve, hogy az ellenzés nem a PÁRT-nak vagy a KISZ-nek, hanem a jelölt személyének szólt. Isten nyugtassa!

A párhuzam talán csak azért jutott eszembe, mert egyébként is egyre több ősrégi párhuzamot kapar felszínre a pártállami időkben szocializálódott valamikori ifjúkommunistából konzervatívvá hatalmasodott ország-vezetőség. De az biztos, hogy nagyon meglepődhettek helyenként az eredményeken. Annyira, hogy most már csak azért is futnak az eredmény után, mert ellenkező esetben valakit felelősnek kellene tartani a kudarcért. Márpedig a fővezérnek ilyesmit bevallani nem szabad. A permanens rezsitábornoknak nincsenek kudarcok. Neki ilyet nem szabad hallania. A helyi szervezetek olykor későinek, elcsúszottnak látszó rágörcsölése mögött bizony bőven lehet a szimpla félelem is. Amiről a bíróság nem feltétlenül mond majd véleményt, ítéletet. Tulajdonképpen a hierarchia csavarkáinak kellene tudni szembefeszülni a saját félelmeivel.

De azt szintén a régi párhuzamokból tudjuk, hogy a csavarkák lokális félelmei legtöbbször legyőzték azt a kis gerincmaradékot, amit az egzisztenciális zsarolás, az agymosás még meghagyott a bürokrácia-lakók belsejében. Ám nem szeretném, ha ebből bárki valami zsigeri ellenérzést olvasna ki velük szemben. Egy kisebb településen, egy kisebb közösségben az egzisztenciális félelem, a család megélhetésének féltése reális zsarolási potenciált nyújt a hatalom képviselőinek. Még a saját hatalmuk zsámolyát tartók, a saját kutyaólukban csaholók felett is. Miközben a globális jelenségek egyre retróbbaknak tűnhetnek. Csak még nem tudni, hogy a visszafele menetelés megáll-e a bolsevizmusnál, vagy továbblép esetleg a királyválasztásig.

19 hozzászólás

  • leht hogy igy van.Kis falunkba az jön át,hogy idösebb Kolompár közmunkán van,20 év óta elöször reggelente józanul dolgozni megfy,igen dolgozni.Ez töb szavazatot hoz a Fidesznek mint száz plakát.Meg amugy is.Orbán ugy beszél,ahogy szertenék hogy beszéljen egy vezető.Olvassátok Ungvári tamás esszéit,riportjait.Ő látja ,hogy NÉPÜNK az ami megtalálta vezetöjét,és ezért NEM lehet Orbánt leváltani,tessék egy uj népet keresni,demokraták!

  • kiss pál
    Szóval ti, a Fidesz szavazói nem titkoltan rasszisták vagytok. Azon valóban el lehet gondolkodni, hogy a szvazók mit látnak a Fidesz-ben. Szerintem azért többet, mint az ismertetett eset; egyébként közmunkát ment végezni, mint annyian mások is akiktől megvonták a munka lehetőségét, mert ugye az egy millió munkahely megvalósítása ügyében itt nem áll sehogy semmi. Az Ungvári Tamásnak van humorérzéke, de ettő még nincs sokkal beljebb az emberek gondolataiban a Fidesszel való azonosulás. Egyszer leesik a tantusz. Olyan ez mint Jamaica, ahol amíg van drog szóla a reggae, de ha egyszer elfogy akkor úgykikapcsolják a rádiót mint a szél, mert mást is akarnak hallani. Ameddig az emberek ebből több mint 10 éves nacionalista bódultsából felébrednek a való világra, tudni fogják kire nem kell szavazni!

  • Először az ellenkezés. Nem és nem, nincs szálka és gerenda, nincs kislopás és nagylopás. A probléma az, hogy Hajdu Laci esetében nem tekinthető csalásnak, hogy minden ellenzéki pártot feltüntetett. Ha jól tudom Rákospalotán az volt a helyzet, hogy bár nem egyeztek meg az ellenzéki pártok közös jelöltben, de nem is indítottak senkit Hajdu ellenében, sőt több ellenzéki tag is segítette a kampányban.
    A nyolcvanas évek elejéről nekem is van hasonló történetem, csak az nagy gyárban esett meg, két alkalommal is. Ami azért is jelentősebb, mert ezek főállású, fizetett funkciók voltak ott. Sem a vállalati KISZ (1979), sem a vállalati szakszervezet (1982) élére nem választották meg a Párt jelöltjét. Az előbbi egy fiatal mérnök, az utóbbi egy középkorú szerszámkészítő lett. Szóval, mi is van, „bátor népi” ellenállók?

  • „ifjúkommunistából konzervatívvá hatalmasodott ország-vezetőség”
    Nem tudok egyet érteni.
    Ezek pontosan úgy és annyira konzervatívok ahogyan ifjúkommunisták, vagy liberálisok voltak.
    Ezek mindenféle lelkiismerettől mentesen, ott találhatók ahol a „lé”.
    Ha ifjúkommunistaként ebből remélnek többet,akkor ott.
    Ha liberálisként ígérkezik nahyobb esély akkor ott.
    Most éppen konzervatívként csinálnak maguknak pénzt.
    Gondolkoztak már azon mennyire hasonlítanak a tőlük már egyre kevésbé „nagy öregekre”, Poszgayra, Lezsákra, Szűrösre, de akár a (fiúztató, bocs harcostársért-harcoló) Mariska nénire?
    Volt kitől és mit tanulni.
    Ha már nem ígérkezik további, több pénz, akár bele is lehet „piszkítani” az eladdig oly szeretett „fészekbe”!
    Sőt, egyre inkább elvárás, követelmény!

  • Kiszely Anna Mária

    Ez a psziho- és szociopata nem áll meg addig, mig meg nem koronázzák, ez biztos.

  • kiss pál
    2014 október 17
    4:44 de.

    Ez a hozzászólás visszaköszön már időről időre elolvasható a lényegében rasszista szöveg, alig módosuló tartalommal, különböző nick-ek alatt a propelleren, gepnarancson, anno az AN-né, 444-en.
    Egyedül nyomod, vagy többeknek hoz egy kis mellékest a konyhára?

  • Le5I1eL
    2014 október 17
    8:59 de.

    Az én olvasatomban a „hatalmasodott” nem azonos a „vált”-tal. Hanem pont azt jelenti, hogy a hatalom érdekében holnap akár négykézláb csaholva is hajlandóek viselkedni.

  • Le5I1eL

    2014 október 17
    8:59 de.

    Már majdnem egyetértünk „ifjúkommunistából konzervatívvá hatalmasodott ország-vezetőség” butaság. S nem csak azért mert az ország ifjúkommunistából lett vezetősége a helyes! =)) Amivel nem, a Bölcs Vezér, a daliás2/3isten, hogy mennyire volt liberális nem tudom, de hogy még mindig és egyre inkább ifjú-komcsi az tutti. Az meg, hogy lövése sincs arról, hogy kb. mi a franc leheet a konzervatizmus az még ennél is egyértelműbb! =))

  • Kiss Pál!
    Igaza van se az itteni pár dühöngő,se a kissé „megfogyott” baloldali ellenzék nem képes Orbánt ill a kormányt leváltani,mert ugye a többség(a kisebb részvétel ellenére is!!)rá szavazott.
    Egyébként ismét és szokás szerint 2 helyen is baloldali jelölt csalt,a választási bizottság megállapítása szerint és meg kell ismételni a szavazást.Nem meglepő,rájuk jellemző (Fót,Baja stb.)de most szerencséjükre legalább nem foghatják a jobboldalra a csalást…mint áprilisban,akkor is visszájára sült el a dolog,azóta még hülyébbek lettek….!

  • marcsi: ezen a többség-dolgon, meg baloldali csaláson még dolgozzon 1 cseppet 😀

  • Marcsi

    2014 október 17
    2:06 du.

    Heves városában: „A csalásokat – amelyeket a Jobbik aktivistái, választási megfigyelői dokumentáltak – Lányi József, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, valamint Báder Csaba, a kormánypárt helyi kampányfőnöke koordinálta”.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙
    Különben is, már a második periódusában Orbán az egyik parlamenti megszólalásában kijelentette, hogy őnéki . n e m . a pártállam, meg a diktatúra ellen volt kifogása, hanem csak azok ellen akik azt csinálták.
    Mi is következik ebből, az elmúlt több, mint 25 évre és a mára nézvést, hogy ezen idő alatt egyetlen q@a szó, annyi nem volt igaz az ő szabadságszólamaiból, hazudott a rendszerváltáskor, a köztársaság még működő évtizedeiben és persze hazudik ma is…- mintha könyvből olvasná.
    Megjegyezném, az általános jogról vallott nézetei is tökéletesen demokrácia ellenesek. Szóval ő már a zsigereiben is egy született diktátor…
    .

  • kiss pál !

    „…ezért nem lehet Orbánt leváltani,,,”

    Na ugyanezt mondhatta el magáról Hitler is egészen 1933-tól kezdve egészen 1945-ig, és ugyanezen „észérvek” alapján… Nem is volt neki konkurenciája…
    .

  • málnaszőr, Látom fogalma sincs a törtélemről.
    Orbánt Hitlerhez hasonlitani, annyira gyerekes, hogy valóban kár minden szóért.
    Szellemi magassága és gyűlőlette az újra többséggel megválasztott miniszterelnök ellen, tökéletesen megnyilvánult.

  • Figyelő

    2014 október 19
    1:40 du.

    Nocsak megtanultad, hogy az ímádott 2/3istened ME és nem KE? =))
    Nos szó sincs válalsztásról, hiszen a magyar jogrend szerint egyiküket sem választják!
    Ha és amennyiben kellően tudatlanul úgy gondolkozol, hogy a zemberek azért szavaztak a Fideszre, hogy Őfenesége tovább folytassa, akkor csak az újrával van gond. 2010-ben még a régi válalsztási rednszer volt érvényben, ahol Orbán nem mérette meg magát még listán sem! =))
    Igen ez „csodálatos, imádnivaló” kis-nagy ember csak az un. kompenzációs kegyelemkenyér okán (a vesztes cimboráira adott szavazatokkal) került be a parlamnetbe! =))

    Hitlerrel igaz van, más dolog: őt megválalsztották!

  • figyelő: a miniszterelnököt MÉG MINDIG NEM VÁLASZTJÁK, HANEM KINEVEZIK!
    mikor fogja már fel?

  • „Orbánt Hitlerhez hasonlitani, annyira gyerekes, hogy valóban kár minden szóért.”
    .
    Azért ezt nem kapkodnám el ennyire:
    .
    1. Melyik, Hitlerhez?
    – A festegetőhöz?
    – A hatalomba készülődőhöz?
    – Vagy már a hatalomban lévőhöz?
    – Netán, a teljes gőzzel működő haláltáborok Hitleréhez?
    .
    2. Időnként, adódnak félelmetes analógiák.
    Hol egyes megnyílvánulásokban, hol azok némely részletében, kísértetiesen ismerősnek tűnő helyzeteket „érez” az ember.

  • kiss pál Igazad van. Megtalálta a nép a vezetőjét. Igen vezetőjük olyan mint ők. Ez a legnagyobb baj. Nem jobbá akarja tenni az országot, hanem saját céljaira felhasználni „népének” rossz tulajdonságait, sőt erősíteni is. Lecserélni nem lehet, mint gúnyosan ajánlod. De az iskolákban lehetne észt tölteni a fejecskékbe. Megtanítani gondolkodni, de ez az Orbán kormányok halála lenne, tehát szabotálja, és még mélyebbre nyomja a mocsárba a „népét”. Közben harsogja, hogy milyen jó a mocsárban, hiszen az „igazi magyarnak” nem lehet más vágya. Az „igazi magyar” meg boldogan elhiszi, hiszen olyan kényelmes dagonyázni a sárban. Sajnos még büszke is rá, és gyermekeinek ezt adja tovább. Ördögi kör, vagy zsákutca, ahogy látni akarod.
    Most sok ember boldog, mert nyalhatja a vezetők seggét. Tehát nem kell nekik demokrácia. Ha majd fordul a szél, és a vezetőknek új nyelv kell, akkor már kellene a demokrácia és az igazság, de akkor már az új nyelvek nem engedik. A diktatúra egyik jellemzője, hogy az elkopott nyelveket újra cserélik. Ez sosem változik.
    A csere több módon történhet. Szerencsétekre Európában nem lehet a „kisvezér” módszerével csinálni. Nem az akarat hiányzik, hanem a körülmények. Vadkan mindig van, legfeljebb autóval jár.

  • figyelő: Orbánt Hitlerhez hasonlítani gyerekes? A Magyarok nagy része ismeri a nevet, a másik része imádja és utánozza, masírozni is próbálnak egyesek, mint Hitler katonái. Naponta gyakorolják sokan, hogy két tucatjukból, legalább a fele ugyanazt a lábat emelje, amikor pincér ruhás vezetőjük elordítja, hogy bal, jobb, bal, jobb…..
    De maga nem gyerek, tehát kijelentem, hogy Orbán olyan diktátor mint Godfrey of Bouillon volt, vagy magyarosított nevén Bouillon Gottfried. Na most maga gyorsan mondja meg mikor uralkodott ez az ismert és szörnyű diktátor?
    Mondok könnyebbet, még segítek is, Orbán olyan diktátor, mint Peiszisztratosz volt. Könnyítek, ez a diktátor Hippokratész fia volt. Még többet is segítek, ne aggódjon.
    Peiszisztratosz a püloszi Néléidáktól, Nesztór Peiszisztratosz nevű fiától, Télemakhosz barátjától származtatta magát. Hasonló nevű őse a Kr. e. 7. század közepén (Kr. e. 669 körül) volt arkhón.
    Na most akkor pontosan tudja, milyen diktátor a kis felcsúti focibuzi!