Ki győzze le Orbánt?

2014 október 22 8:37 de.5 hozzászólás

Igyekszem bemutatni, hogy ennek a kérdésnek így nem sok teteje van – ugyanakkor nagyon sokan így teszik fel a kérdést. Nem véletlenül, mivel a politikában nem elhanyagolható a személyek, személyiségek – s adott esetben azok torzulásának a – szerepe.

Figyelemre méltó, ahogyan pl. Török Gábor politikai elemző „baromi jónak” tartja Orbánt, mint politikust – s hatalomtechnikai értelemben még igaza is van, s ennek a Magyar polip c. könyv sem mond ellent. Az un. baloldalon eleve úgy vetődik fel sokakban a kérdés: ki lesz képes legyőzni Orbán Viktort? S arra gondolnak, hogy egy olyan karizmatikus, a tömegeket mozgósítani képes vezetőre gondolnak, aki képes az embereket maga mögé állítani, s egy vitában képes legyőzni/megsemmisíteni Orbánt. OK, de mi van akkor, ha a Keresztapa nem áll ki vitázni? Ebben az esetben a vitakészség persze fontos – de már nem meghatározó lépesség. Természetesen nem lehet sikeres az a politikus, aki nem tudja megfelelően „eladni” – önmagát ÉS a politikáját.

Némi után olvasással, vagy a gyakorlati tapasztalataink alapján beláthatjuk, hogy egyes fázisokban, helyzetekben más- és más tulajdonságokra van szükség. Egy párt felépítésében, a személyes vonzerőnek, karizmának van nagy szerepe. (serkentő, forrásfeltáró). Hasonló tulajdonságokra van szükség a kampányokban is. Ettől eltér a kormányzói feladat: az alapvetően mások által kigondolt, majd megtervezett akciókhoz kell biztosítani az erőforrásokat, a csoportok együttműködését – s reálisan kell tudnia értékelnie az emberek, szervezetek teljesítményét.

Mivel – korábbiak alapján – nem tudjuk pontosan, hogy mikor lesz aktuális a jelöltállítás, abban bizonytalanság van, hogy most elegendő-e a képességekre-, vagy már létező tudásra-tapasztalatokra figyeljünk-e. Pl. a kiválasztott jelöltnek rendelkeznie kell gazdasági, jogi, szakpolitikai ismeretekkel, angol nyelvtudással – de ha 3-5-7 évben kell gondolkodnunk, ennyi idő alatt a tudás- és a gyakorlat megszerezhető.

Mielőtt felkérnénk egy közepes cég közepes HR-esét, hogy egy közepes fejvadász cég számára fogalmazza meg a munkaköri profilt, mely alapján több ezer alkalmas jelölt-jelöltet találna a részünkre – érdemes megnéznünk, máshol ez hogyan történik.

Az NSZK-ban nem lehet jelölt az, aki ne bizonyított volna a tartományi politikában vagy a kormány tagjaként – az USA-ban pedig lépviselőként, szenátorként kell tapasztalatot és hitelességet szerezni. S bár most elsősorban olyan jelöltet keresünk, akiből sikeresen válhat győztes, nem árt megjegyezni: ezek a módszerek sem abszolutizálhatók. Pl. amíg Jimmy Carter minden idők egyik legintelligensebb, addig Ronald Reagan a legkevésbé intelligens elnökök közé tartozik, addig kormányzati teljesítményükben ég- és föld a különbség, sajnálatosan nem az ész és az IQ javára.

A hazai tapasztalatok: Antall József sikerrel jelenítette meg a nyugodt erőt képviselő úriembert – az SZDSZ-nek pedig nem is volt 1, azaz egy arca, aki a programot, a pártot és a törekvéseit egy személyben képviselhette volna. 94-ben az MSZP, 2010-ben a Fidesz szinte bárkit kiállíthatott volna.

Bizonyíthatatlan – de Gyurcsány 1998-ban valószínűleg megverte volna Orbánt. Az alapvetően sikeres kormányzás után Horn (és a szocik kampánya!) fáradtnak, öregesnek tűnt a fiatal kihívó dinamizmusához képest. 2002-ben a konszolidált, szakértő imázsú -s persze, a szociális rendszerváltással kampányoló Medgyessy tudott győzni. A 2006-os kampány, illetve annak következményei ismertek – bár a „Rosszabbul élünk” kampányra ma is csak logikus konteók ismertek, pontos magyarázat viszont nem. S bár Mesterházy nem nevezhető karizmatikusnak s kiemelkedő szónoknak sem – a 2010-es és 14-es bukás (vagy annak mértéke) nem annyira személyes képességeinek, hanem mondanivalójának, hitelességének hiányával magyarázható. Magyarázat sem kell hozzá: a 2012-es Bajnai sokkal jobb eredményt ért volna el. (A részletekre figyelő olvasómban felmerülhet: 1998-ban Horn valójában megverte Orbánt, illetve az MSZP a Fideszt – de ennek magyarázata található a következőkben.)

Itt magyarázom meg, hogy előző posztomban miért foglalkoztam a lehetséges politikai szcenáriókkal: HR-es múltan alapján is fontosnak tartom a vezetők személyét, de látható, nem mindegy, milyen műsorról van szó – konszolidált viszonyok vagy válság, hogy egy domináns párt keresi a maga jelöltjét, vagy egy jóval szélesebb társadalmi bázis, egy széles koalíció által állítandó szereplőről van-e szó.

Bármennyire is negatív kicsengésű, de ne legyen kétségünk: lesz majd casting, jelölt keresés. Tudom, nem egy erős állítás: higgyék el nekem, az eddigieknél célravezetőbb, megalapozottabb módszerek is léteznek (vagy tán csak azok) – de ennek tárgyalása még idő előtti. Addig is épüljenek a csapatok, készüljenek az új műsortervek – de bárki eljátszhat a gondolattal, hogy milyen jelöltet szeretne.

MUNKAKÖRI KÖVETELMÉNYPROFIL

a …Magyar Köztársaság……….szervezeti egység

…miniszterelnöki……munkaköréhez

Készítette: ……………………………………….

Dátum: …20??………………………..

 

 

A MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ALAPKÖVETELMÉNYEK
Szakképzettség (végzettség):Szakmai gyakorlat (mértéke és jellege):Vezetői gyakorlat (mértéke és jellege):Nyelvismeret (elvárt szint):

Egyéb alapkövetelmények:

A MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZAKMAI ELVÁRÁSOK

Szükséges szakismeret, szaktudás (köre és mértéke):Egyéb szakmai elvárások (pl. számítógépes ismeretek, speciális tréningek stb):

 

A munkakör betöltőjével kapcsolatos képességek, készségek és személyiségtulajdonságok:
Kompetencia: Nem fontos Fontossági szint *
1 2 3 4 5
INTELLEKTUÁLIS KÉPESSÉGEK
Problémamegoldás: a jelentkező problémák felismerése, definiálására, a feltételek megfogalmazása, a prioritások felismerése és a megoldási alternatívák kidolgozása.
Kreativitás , eredeti gondolkodás képessége: az önálló munkára való képesség, eredeti ötletek kidolgozása és ezek beépítése a tevékenységbe.
Verbális, fogalmi gondolkodás: Verbális jelentések megragadása, konkrét gondolkodás, ítéletalkotás és diszkriminációs képesség.
Numerikus és matematikai gondolkodás: Gyakorlati számolási képesség, logikai következtető képesség, funkcionális gondolkodás
Térbeli, műszaki gondolkodás: transzformációs képesség, divergens gondolkodás, műszaki tervező és konstruáló képesség.
EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉSZSÉGEK:
Együttműködő képesség: A vezetőkkel és munkatársakkal való kapcsolattartás képessége, egy közös cél érdekében történő együttműködés képessége.
Kommunikációs készség: A szóbeli és írásbeli kommunikáció minősége: gondolatok, elképzelések kifejezésének módja szóban és írásban.
Szociális hatékonyság: Határozott és magabiztos mozgás a társas környezetben, képesség a szociális interakciók megfelelő szabályozására
Tolerancia: A szociális interakciókban keletkező feszültségek tolerálásának képessége, a másokkal való kiegyensúlyozott viszony.
Konfliktuskezelési képesség: Ellentmondásos helyzetek és problémák hatékony elemzésének és kezelésének képessége .
Szocializáltság: Szociális felelősségtudat és érettség. Általánosan elfogadott normák és szabályok, utasítások betartásának képessége.
EMOCIONÁLIS, AFFEKTÍV TULAJDONSÁGOK
Pszichés terhelhetőség: Pszichés terhelés alatt, stressz-helyzetben, munkacsúcsok esetén is stabil munkateljesítmény nyújtásának képessége.
Rugalmasság: nyitottság és fogékonyság az új iránt, a változó feltételekhez való alkalmazkodás képessége
Stabilitás: Kiegyensúlyozottság, lelki egyensúly. Érzelmi hangulatai nem hatnak ki munkavégzésére. Az indulatok racionális ellenőrzésének képessége.
Frusztráció tolerancia: A cél elérését akadályozó tényezők hatására nem jelentkezik teljesítményromlás, színvonalcsökkenés, elkedvetlenedés
Önbizalom: Az értékek, képességek tisztán látása, az önismeret, önértékelés magas szintje, a saját személyiséggel való elégedettség.

[1] A munkakörben megjelenő kompetencia fontossági szintjét kell megjelölni egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol az 1 a munkakör ellátáshoz szükséges kompetencia csekély fontosságára, az 5 annak nagymértékű fontosságára utal.

MUNKÁVAL KAPCSOLATOS ATTITŰD
Felelősségtudat: Saját munkájának, cselekedeteinek, magatartásának következményeiért vállalt felelősség.
Önállóság: Az önálló munkavégzés képessége. A feladatok elvégzésének képessége állandó irányítás és ellenőrzés hiányában.
Folyamatos szakmai fejlődés igénye, tanulékonyság: a szakterületen megjelent újdonságok ismerete és alkalmazása. Az állandó szakmai fejlődésre való igény, a tudás folyamatos fejlesztése
Teljesítményorientáltság: Belső erő, késztetés a kitűzött célok maximális megvalósítására, a magas teljesítmény elérésének igénye.
Kezdeményező készség: Az ötletekre, információkra, problémákra való gyors reagálási készség, a cselekvés elindításának képessége.
VEZETŐI KÉPESSÉGEK
Szervezeti tudatosság: A szervezet ismerete, működési folyamatainak, erősségeinek és gyengeségeinek tudatosítása.
Szervezés, mások koordinálása: A csapata munkájának megszervezésére, tervezésére, ellenőrzésére való képesség.
A munkahelyi légkör kialakítása: A munkatársakkal való kollegiális, kölcsönös tiszteleten és segítésen alapuló társas viszony kialakítása.
Döntési képesség: A tényezők mérlegelése után gyors és határozott állásfoglalás.
Csapatépítés és irányítás: Olyan csoportok kialakításának képessége, amelyek tagjai együttműködve, megfelelő légkörben dolgoznak a célok megvalósításán.
Stratégiai gondolkodás: A szervezet hosszú távú stratégiai céljainak ismereteiben a szervezet stratégiájának kialakítására, a hosszú távú tervezésre való képesség.
Munkatársak menedzselése: A munkatársak felelősséggel való égi visszacsatolás nyújtásának képessége.
Mások befolyásolása: A tárgyalások során hatásos érvelés, mások megnyerése a megvalósításhoz.
Elemzési képesség, problémamegoldás: Analitikus gondolkodás, összefüggések és a lényeg megragadása, induktív-deduktív gondolkodás képessége.

 

JAVASOLT EGYÉB KOMPETENCIÁK

Kompetencia:

Fontossági szint

1 2 3 4 5

Horváth György

5 hozzászólás

  • Köszönjük, de nem értünk ilyesmihez.
    Csak a válaszra várunk a cikk címe alapján.
    KI győzi le Orbánt?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙
    Hány éve is már annak ? Hiába igyekezztek mindenféle nehéz feltételt beiktatni, Gyurcsány a tévévitában egyenesen sz@á verte a törpe királyfit.
    Attól kezdve valóban, pusztán machiavelli-i alapon az a többi sötét szekértolója sem engedi a Vezért nyílt vitára… És a magyar nép ezt zabálja. Remélem egyszer csak megfekszi azt a nehéz ételhez szokott gyomrukat is…
    .

  • ˙
    Ez a fotó szenzációs. Minden benne van, ami a magyar társadalom baja: „VELED VAGYUNK MOHÁCS”

    – És nem rúgta még ki ezt a fotóst az udvari hoppmester..?
    .

  • dongolo: mindig is jó voltam az inzertek kiválasztásában 🙂

  • Egy valamiben, nagy összegben mernék fogadni.
    .
    Azzal, hogy a franciás arcszőrzetű Mesterházyt, lecserélték egy erősen kopaszodó-őszülő (de annál inkább) Mesterházyra, sehova sem jutnak.
    .
    Valamikor – bár nem értettem vele egyet,- de még sajnáltam is, hogy „belefutott” egy MSzP-és „Oszt, jól van”-ba.
    Már nem emlékszem a szövegére, de a lényege annak is az volt, hogy ne törődjenek joggal, erkölccsel, ha szavazatszerzésről van szó. Hát az óta inkább csak romlott.
    .
    Beaun Róbert fogalmazta meg helyesen, amikor az ATV-ben rákétdeztek MSzP-én belüli ambícióira,”… Bajával …?” (Sokkal több nevet említhetett volna, én csak egyet emeltem ki.

    Különös amikor azt tapasztalom, hogy a FIDESz-es karaktergyilkos mantrákat, Bokros-ról, Medgyessy-ről, Gyurcsány-ról a FIDESz mellett, leglelkesebben, leghevesebben az MSzP-ések, lihegik.
    .
    Ezek miatt is, más ügyek miatt is, egyre többször gondolok arra (régi balosként) hogy:
    .
    MSzP, volt idő, amikor a reményünk voltál, már megdöglöttél, már bűzlesz.