Halálos merénylet Ottawában: Meghalt egy katona és megölték az egyik merénylőt

2014 október 22 10:52 de.8 hozzászólás

Lövöldözés tört ki Ottawában, a kanadai parlament melletti Háborús emlékmű előtt, valamint a parlamenti könyvtár épületénél. A CBC közszolgálati rádió szerint a parlament Centreblock épülete előtt jelent meg egy hosszú lőfegyverrel rendelkező férfi, akinek arca egy sállal volt eltakarva. A háborús emlékmű előtt életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították a lelőtt katonát és a köztévé riportjai szerint reggel 9.30-kor egy második lövöldözés volt hallható a parlamenti könyvtár épülete környékéről. Az egyik elkövető meghalt, a másik szabadlábon van Ottawa belvárosában. A környékbeli közintézményeket, karitatív szervezeteket és egyházakat biztonsági okokból lezárták. Folyamatos frissítés…

Lövöldözés Ottawában a War Memorial előtt 2014 október 22-én. Fotó: Postmedia News

Lövöldözés Ottawában a War Memorial előtt 2014 október 22-én. Fotó: Postmedia News

10.54 AM: Stuart Barnable, egy liberális párti dolgozó szerint a gyanúsított egy elhízott 5’9 magasságú férfi, aki egy sötét kabátot viselt és arca pedig egy fehér sállal volt eltakarva. Barnable éppen a parlament East Blockjában dolgozott, amikor szemtanúja volt a lövöldözésnek.

10:58 AM: A rendőrség körbeállt egy, a parlament épülete előtt parkoló üres, fehér és rendszámtábla nélküli Toyota Corollát. Ebből a kocsiból szállt ki két férfi korábban, köztük a gyanusított.

11:00 AM: Stephen Harper miniszterelnököt elszállították a parlament környékéről. A National Post-tal közölte a Miniszterelnökség, hogy biztonságos helyen van a kormányfő.

11:03 AM: A belvárosi Chateau Laurier szálloda előtt lövöldözés tört ki 10:55-perckor. A rendőrség a helyszínen van és a lobbiban tartozkodó valamennyi vendéget és dolgozót arra utasították a rendőrök, hogy feküdjenek le a földre.

11:06 AM: A fővárosi rendőrség kiadott egy nyilatkozatot, melyben jelezték, hogy valamennyi rendőri hivatal le van zárva. Ezen kívül önkormányzati okmányirodák is felfüggesztették működésüket Ottawában.

11:08 AM: A Bank of Canada nemzeti bank törölte mára  tervezett sajtótájékoztatóját.

Elszállítanak egy sebesültet Ottawa belvárosában. Fotó: AFP/Getty

Elszállítanak egy sebesültet Ottawa belvárosában. Fotó: AFP/Getty

11:24 AM: Úajbb lövöldözés tört ki, most a Metcalfe Streeten.

11:29 AM: Az RCMP rövid közleménye, magyarra fordítva: „Amennyiben Ön Ottawa belvárosában van, tartson távolságot az ablakoktól és ne menjen fel a tetőkre. Rendőrségi intékedés zajlik egy incidens miatt.”

11:31 AM: Az Ottawai Egyetem közleménye, magyarra fordítva: „A kampuszt lezártunk, a tanítást felfüggesztettük. Be vagyunk zárva.”

11:34 AM: Az ottawai rendőrség megerősítette, hogy több lövöldöző van szabadlábon. Egyes riportok szerint az egyiket lelőtték és megölték.

11:35 AM: Megjelent a kanadai hadsereg Ottawa utcáin…íme:

Katonák Ottawában

Katonák Ottawában

11:39: A tudosítást fel kell egy ideig függesztenem. A rendőrség arra kért valamennyiunket a templomban és plébánián, hogy menjünk le az alagsorra.

12:15 PM – Teljes zűrzavar a kanadai belvárosban. Délkor lövöldözés tört ki az ottawai Rideau Centre plázában. Az egyik lövöldözét megölték, holtteste állítólag a kanadai parlament bejáratánál fekszik letakarva.

12:17 PM – A St. Joseph’s Parish belvárosi templom, népkonyha és menhely igazgatója vagyok. Megkért minket a rendőrség kb. 30 perccel ezelőtt, hogy menjünk le a templom pincéjébe. A Rideau Centre – ahol szintén lövöldözés volt – négy block-ra van tőlünk. A katolikus és a szekuláris iskolák mind le vannak zárva. Ami annyit jelent, hogy diák, tanár nem hagyhatja el az épületet. Most mi is itt maradunk.

CPR. Fotó: Wayne Cuddington / Ottawa Citizen.

CPR. Fotó: Wayne Cuddington / Ottawa Citizen.

Merénylet Ottawában. Hadsereg a parlament előtt. Fotó: Wayne Cuddington/Ottawa Citizen

Merénylet Ottawában. Hadsereg a parlament előtt. Fotó: Wayne Cuddington/Ottawa Citizen

12:24 PM – Eddig négy merényletről adott megerősítést az ottawai rendőrség:

  1. A War Memorial előtt
  2. A Centreblocknál (kanadai parlament főépülete)
  3. A Rideau Centre plázában
  4. A Chateau Laurier hotel előtt.

12:40 PM– Update:

  1. Katolikus iskolák lock-downon vannak, úgy szintén az összes szekuláris iskola
  2. Két sebesültet szállítottak a Civic Kórházba
  3. Egy lövöldöző meghalt, még kettőt keresnek.

12:47 PM: parlamentben legalább 12 újságíró van lockdownban. A Globe and Mail szerint rendőrök pillérek mögött várnak, fegyvereikkel. Stephen Harper Torontóba készült utazni ma este egy díj-átadásra. Ezt lemondták.

12:58 PM: Két őr megsebesült a parlamentnél. Mindketten kórházba kerültek. Egyik sincs életveszélyes állapotban.

1:09 PM: Meghalt egy kanadai CAF pilóta. A lockdownban lévő parlamenti képviselők imát mondtak el érte.

1:12 PM: Tucatnyi tűzoltókocsi indult el Elgin Street felé. Ez a belváros egyik főútvonala.

1:41 PM: A parlament pár perccel ezelőtt ezt a tájékoztatást küldte ki a közszolgáknak (magyarra fordítva): „Valamennyi épület lockdownon van. Ne hagyják el irodájukat, ameddig a Security Services erre nem ad felhatalmazást. Ez azt jelenti, hogy MARADJANAK IRODÁIKBAN. Amennyiben nem záródik be az ajtó, torlaszolják el valamivel. Semmiképpen ne nyissák ki az ajtót. A Security Services-nek kulcsa van.”

Angolul:

„ALL BUILDINGS remain in lockdown. Do not leave your current location until you receive instructions from Security Services.

THIS MEANS stay in your office, with the doors locked and away from the windows. If your door does not lock, find a way to barricade the door, if possible. *** Do not open the door under any circumstances. Security Services has the required keys.” 

A hadsereg körbefogta a parlamentet. Fotó: Canadian Press.

A hadsereg körbefogta a parlamentet. Fotó: Canadian Press.

Támadás Ottawában. Fotó: Ashley Fraser/Ottawa Citizen

Támadás Ottawában. Fotó: Ashley Fraser/Ottawa Citizen

1:55 PM — Az Ottawa városháza is le lett zárva. Az ott dolgozók nem hagyhatják el az épületet.

2:00PM – LOCKDOWN LISTA: A következő intézmények még mindig lockdownban vannak:

  • Az össze katolikus és szekuláris iskola
  • Az Ottawai Egyetem
  • A Városháza
  • Az összes római katolikus templom
  • A Rideau Centre pláza
  • A parlament
  • Az összes kerületi rendőrkapitányság

2:12 PM: Két halott Ottawában: egy katona meghalt és az egyik támadót megölték. Ezt erősítette meg a rendőrség.

2:25 PM: Az Ottawai rendőrségi és a szövetségi Security Services néhány perce megerősítette: nem biztonságos Ottawa belvárosa. Mindenki maradjon zárt ajtók mögött.

2:27 PM: Az RCMP üzenete félháromkor: „Ez egy dinamikus és jelenleg zajló szituáció. A helyzet fluid.” („This is a dynamic and unfolding situation. The situation today is fluid and remains ongoing.”)

2:39 PM: Ime Ottawa belvárosának térképe. A belváros teljes egészében le van zárva. Az irodám ablakából kinézve olyan üres az egyik főút (Laurier Avenue East) mintha a holdon lennék. Igy még soha nem láttam.

Ottawa belvárosa, a merényletek helyszíneivel. Illusztráció: National Post.

Ottawa belvárosa, a merényletek helyszíneivel. Illusztráció: National Post.

3:25 PM: Kiüritették a belvárosi Westin szállodát és elzárták előtte az utat. Ime a fotó:

Westin szálloda kiüritve. Fotó: Wayne Cuddington/Ottawa Citizen.

Westin szálloda kiüritve. Fotó: Wayne Cuddington/Ottawa Citizen.

4:00 PM – Ottawa belvárosa még mindig ostrom alatt van. A második lövöldözőt nem találják.

Rendőri intézkedés Ottawa belvárosában. Fotó: Canadian Press.

Rendőri intézkedés Ottawa belvárosában. Fotó: Canadian Press.

4:05 PM – Ottawa rendőrsége kiadott egy közleményt, melyben arra hivják fel a figyelmet, hogy mindenki maradjon távol Ottawa belvárosától. Továbbá megerősítették a következőt:

  • Egy katona meghalt.
  • Egy sebesültet kórházban kezelnek.
  • Az egyik merénylőt megölték, de egy második szabadlábon van.
  • Valamennyi szövetségi kormányzati épület zárva van, úgy szintén Ottawa városháza és az összes kerületi rendőrkapitányság.

 4:30 PM – Az egyik merénylő neve (állítólag) Michael Zehaf-Bibeau. A kanadai hatóságok megosztották nevét és a gyanusítotthoz fűződő információit az amerikai hatóságokkal.

4:32 PM – Barack Obama elnök „tragikusnak” nevezte az ottawai merényleteket. Justin Trudeau, a liberális párt elnöke a megölt katonáért és családjáért imádkozik.

4:35 PM – Michael Zehaf-Bibeau az egyik gyanusított. 1982-ben született Kanadában.

4:55 PM – A merénylet áldozata Nathan Cirillo. Egy biztonsági zónát állítottak fel (lényegében a belvárossal egyezik meg a zóna), melyen belül minden közintézmény és iskola továbbra is lockdown alatt van. Ez annyit jelent, hogy a dolgozók, illetve diákok nem mehetnek haza a nap végén. A templomunk éppen e zónán kívül esik, így mi lassan kiürítjük az épületet. A mellettünk lévő Second Cupból viszont nem távozhatnak sem a bent ragadt ügyfelek, sem pedig a dolgozók. A templomunk egyik papja éppen bent volt amikor egy kávét vett és nem akarták kiengedni a kávézóból. Végül rávette őket, hogy idős korára való tekintettel, mégis engedjék távozni.

6:45 PM – A kanadai honvédelem teljes hírzárlatot rendelt el az ottawai merényletek miatt. Ez annyit jelent, hogy:

  1. Országszerte valamennyi katonai bázis le van zárva.
  2. A bázison lévő katonák nem használhatják telefonjaikat és nem kommunikálhatnak a külvilággal.
  3. Megkérték, hogy kanadai katonák országszerte vegyék le egyenruhájukat és publikus helyen kizárólag civilben jelenjenek meg.

7:42 PM – Hosszú nap volt és itt ér véget a live frissítés. Természetesen a további fejleményekről csütörtökön tájékoztatjuk a KMH olvasókat.

8 hozzászólás

  • Várjuk az új fejeleményeket!

  • Igen, egy sajnos a parlamentbe ment…

  • Koszonjuk a tajekoztatast Chris.

  • Judith Kopácsi

    Jesszus! Mi a bánat történik itt? Kik és miért?

  • Én így kapásból az ISIS-re tippelnék.
    Milyen szerepet vállalt Kanada a közel-keleti misszióban?

  • Az sincs kizárva,hogy a varga bélához tartozó magyar neonácikkal karöltő moszlim „világhódítók.”

  • Van sajnos saját terroristája Kanadának is, nem kell a szomszédba menni.
    Tegnap két katonát gázolt halára egy 25 éves fiatal muszlim. Őt is lelőtték már.

  • AKI BELENYUL A MEH KAPTARBA AZ VARHATJA, HOGY MEG LESSZ SZURVA.
    HOLGYEIM ES URAIM MINDENKI AZON CSODALKOZIK, HOGY EZ AZ ESET MEGTORTENT?
    EN AZON CSODALKOZOM, HOGY MEG NEMTORTENT MEG IDAIG !!!