Visszaköszöntő – Kerekes Sándor levele Ódor Bálint ottawai nagykövethez

2014 október 27 9:03 de.19 hozzászólás

Excellenciás Uram!

Hadd köszöntsem Önt én is, habár a fellengzős megszólítás alig illik egy ilyen fiatal, dinamikus embernek, dehát ugye a protokoll…

Nos, örommel látom, hogy a kierdemesűlt, de korántsem érdemes előző nagykövet – Pordány László – helyére végre valaki olyan kerül, aki képes lesz talán a magyarok érdekeit és érdeklődését józanúl mindkét irányban képviselni. Többen az itteni magyarok között durva és személyeskedő támadásokat szenvedtek korábban, amelyeknek reményeink szerint az Ön érkezése talán egyszer és mindenkorra végetvet.

Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete

Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete

A korábbi politikai megközelítéssel ellentétben, abban reménykedem, hogy a nemzet, illetve a magyarság összetartását nem a mindenkire kitejedő alázatos betagozódás formájában kivánja majd tovább erőltetni, mint az elődje, hanem annak a felismerésnek jegyében, hogy a közszolgálat kivételezés nélkül minden magyar érdekében ügyködik éspedig azok személyes nézeteitől teljesen függetlenűl. A kanadai magyarság még nagy tartalékokkal rendelkezik az ilyen liberális szellemű együttműködéshez.

Noha a kanadai gazdaság szintén rendelkezik Magyarország számára kecsegtető potenciális lehetőségekkel, nem tűnik úgy mintha hazánk ezek befogadására készen állna. Ennek talán az is oka lehet, hogy a magyar kormány oly fellengzősen tódítja a saját gazdasági sikereit, amint ez az Ön köszöntőjéből is kitűnik, hogy annak a valósággal összehasonlítva nehéz hitelt adni. Magyarország gazdasági adatainak a vizsgálata nélkül is jól ismert tény, hogy az országból százezerszám emigrál a keresőképes lakosság. Ez nem a jólét és versenyképesség jele.

Az is közismert, hogy a magyar közigazgatás bürokratikus rendszere annyira komplikált, hogy azon a legelszántabb kanadai vállalat is csak nagy vonakodva kívánhatja átrágni magát. Hogy csak egy példát említsek, itt Kanadában még a legnagyobb vállalatot is bejegyzik öt-hat nap alatt, alig párszáz dollárért. Ugyanez, még a legegyszerűbb vállalkozás esetében is többhónapos és nagyon költséges tortúra Magyarországon. Ennek a kanadai gyakorlatnak az átültetése Magyarországra hatalmasat lendítene az ország versenyképességén.

Ennek ellenére, természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha Kanada és Magyarország között egyre szorosabb és egyre szélesebb gazdasági együttműködés létesűlne és nagyon remélem, hogy a magyar kormány hamarosan példát vesz a kanadai gazdaság üzletbarát rendszeréről.

Nagy örömmel olvasom a Köszöntőjében, hogy ezentúl nem lesznek ”preferált magyarok.” Eddig ugyanis egy pesti születésű magyarnak tízszer annyit kellett fizetnie a magyar útlevélért bizonyos esetekben, mint annak, aki Erdélyből, vagy a Felvidékről származott ide Kanadába. Legfőbb ideje, hogy ez a megmagyrázhatatlan megkülönböztetés megszűnjön. Hadd hívjam fel a figyelmét arra is, hogy Köszöntőjével ellentétben a kanadai magyarságot nem csak mint gazdasági forrást, de egyben mint igénylőt is figyelembe kellene vennie a hazai szerveknek. A hazával fennálló kapcsolatot mielőbb kétirányúvá kellene tenni úgy gazdasági, mint kulturális értelemben.

Összegezve a fentieket, örömmel üdvözölöm Önt itt az új állomáshelyén és jókívánságainkat szeretném megtoldani a magam nevében azzal a javaslattal, hogy nagyköveti tevékenységét igyekezzék úgy alakítani, hogy nem a kanadai magyarokat próbálja meg a hazai politika érdekei szerint befolyásolni, mint azt elődje oly szerencsétlen módon tette, hanem a követség szolgálatkész és jószándékú működését állítja a kanadai magyarok ügyeinek szolgálatába is. A negyedmilliónyi kanadai magyar számos nemzedéke ezzel a jogos várakozással néz az Ön minél sikeresebb nagyköveti tevékenysége elé.

Isten hozta Kanadában és sok sikert kívánok Önnek.

Kerekes Sandor

19 hozzászólás

  • Rendkívüli tehetség, de sok jóra ne számítsatok!

  • egyet ne felejtsünk el: maga orbán viktor, a Nemzet Esze igazította el, lásd:
    http://kanadaihirlap.com/2014/08/27/orban-eligazitott/

    ennek szellemében ömlengett hazánk gazdasági sikereiről.

    konkrétan, ugyi, a célkitűzés: „a kapcsolati tőkét kihasználva keressenek piacot a magyar árunak (vigéc nagykövet, nem semmi!). ismertessék meg a külfölddel a magyar kultúrát (hejretyutyutyu). védjék a magyarok érdekeit, illetve nyújtsanak menedéket és biztonságot a polgártársainknak.
    és végül pedig: keltsék a magyarok jó hírét. keressék föl aktívan, kezdeményezően az ott lévő véleményvezéreket, tegyenek azért, hogy a magyarországról kialakult képet jó irányba befolyásolják.”

    aha. meg: „józan ésszel és bátorsággal kell képviselni külföldön a magyar intézkedéseket, és mindent meg kell tenni azért, hogy minél több befektető érkezzen magyarországra” – aminek elsődleges mutatója a gazdasági siker, amit ifjú titánunk oly sikeresen prezentált.

    ezen felül: „nem olyan országot kell képviselni, amely folyamatosan a számonkérés határán egyensúlyoz, mert nem jók a gazdasági mutatói, amelynek bűnei lennének akár történelmileg, és folyamatosan a szőnyeg szélére állított államnak kellene magát képzelnie (a tisztelt közönség ezt hallván kibírta röhögés nélkül). olyan országot kell képviselni, amely válság idején elvégezte annak a munkának a tekintélyes részét, amelyre nagyon kevés ország volt képes.”

    nos, valóban sok sikert az új nagykövetnek. ezek után alaposan ráfér.

  • utolsó irokéz

    Sápadt arcú testvérem elfelejti, hogy az irokézek földjét tapossa. Nem hallottunk róla, hogy bárki is felhatalmazta volna testvéreim közül, hogy másoknak innen prédikáljon. Ez ugyanis kanada, a mi földünk, ha el is lopták, de attól az igazság még igazság marad.

  • utolsó író kéz: hát, igen. csak valahogy elfelejtették telekkönyvileg bejegyezni a ménesi út – gombocz zoltán utca közti háztömböt kanadai tulajdonnak.
    akinek upc kábel internete van, az ne játssza az eszét, mert egészen a számítógépéig le lehet követni 😀
    bohóc 😀

  • „…olyan országot kell képviselni, amely válság idején elvégezte annak a munkának a tekintélyes részét, amelyre nagyon kevés ország volt képes…”
    .
    – Ezek után már el se olvasom ennek a nyikhajnak a „bemutatkozóját”, vagy mifenéjét. Nem akarok agytolulást kapni.
    .
    Bár, nem igazán értem, ki számított ennél jobbra, és milyen alapon. Orbán prostituáltjaival, bábjaival, bratyijaival tölti fel az összes, álomfizetést adó helyet, cserébe feltétlen engedelmességet kér. Ami ugye,m esetében tudjuk, mit jelent.
    .
    Jól van, lényeg, hogy újabb ifjú hülyegyerek került egy álommunkahelyre, nyilván kitűnő eddigi munkássága, és érdemei alapján. És ez nem függ attól, milyen iskolája van, meg mennyi nyelvet beszél. Ez is csak egy orKbán- kitartott kölök, nem több. Ha több lenne ennél, már az idézett bekezdést sem lett volna szabad elmondania.
    .
    A fene egye meg ezt is.

  • István:
    .
    – Kész az USA cikk, de még sokszor át kell olvasnom, mivel nem akarok benne félreérthető megjegyzéseket hagyni. Sok a magyarázni való, de van a terjedelemnek egy ésszerű határa, össze is kell nyomorítani egy kicsit. Nemsokára küldöm egy erre acélra létrehozott e- mail címről.

  • utolsó irokéz

    Sápadt arcú testvérem, látom ideges, ha igazságról olvas. Talán zavarja? Hogy irokéz testvérét állandóan sértegeti? Pedig mi tiszteljük, adtunk is irokéz nevet.

  • utolsó író kéz: az, hogy bohócnak nevezem, még hízelgő is annak, aki a 11. kerületből játssza az indiánt.
    az igazságnak pedig ugyancsak sok nézete van.

  • Ille István

    2014 október 27
    2:24 du.

    Azért van valami jelképes abban, hogy Ménesi út!
    Csak nem ő az őre! =))
    Egyébként szólni kellene neki, hogy sápadt arcú cimbijeit a kurécéknél vizslatsa!

  • utolsó irokéz

    Jó, hogy sápadt arcú testvérem sok igazságot ismer, így mindig azt veheti elő ami számára kedvezőbb. Talán nem csoda, ha magára maradt.

  • utolsó f…gókéz:
    .
    „…Jó, hogy sápadt arcú testvérem sok igazságot ismer, így mindig azt veheti elő ami számára kedvezőbb. Talán nem csoda, ha magára maradt…”
    .
    – Bizony, magára maradt. De nagyon. Már csak a különféle elmeroggyant keleti diktátorok állnak vele szóba, egy civilizált országban már a hivatalos fotókról is kitakarják, 🙂
    .
    Ugye, sápadts…ggű, irokéz, vagy milyen komám?
    .
    🙂

  • Azszeretnem tudni, hogy ki bizta meg Kerekes „urat” egy ilyen level megirsara???Remelem, nem gondolja komolyan, hogy erre odafigyel barki is. Legkevesbe a nagykovet.
    Azonkivul, mi baj van azzal, hogy fiatal???

  • Irokéz !

    Maga tényleg egy utolsó. Ugyanis köztudott, hogy a magyarok hordája ázsiai kalandozásaik során kettészakadt, ahol részben egyesülve a Komi, valamint a Nyenyec stb. finnugor törzsekkel tovább menetelt északkeletnek… Majd a maradvány törzs átkelt Amerikába a befagyott Bering tenger apályos szakaszában, megkezdve nagy menetelésüket Alaszkától a mai Chiléig. Ezen portyázások során alakultak ki a Delawar (e név is az avar múltra emlékeztető bizonyíték) az Irokéz és más nevezetes természeti törzsi sokaság, akik írás hiányában csak a harci kiáltások és fokos (tomahawk) dobálásban tudtak és tudnak jeleskedni. Gondolom ilyen, egy utolsó őshonos amerikaihoz van szerencséje nap-mint nap a KMH olvasótáborának.

    UFF !
    .

  • Irokéz !

    Az Utolsó Irokéz ül az utolsóelőtti irokézzel a folyóparton és naponta csak szíjják, szíjják a békepipát, minthogy 70 éve már már béke honol arra feléjük…;
    – Az utolsó előtti leteszi a pipát, átúszik a folyón, majd visszaúszik és visszaül a jó öreg Utolsó Irokéz mellé. Még tízszer megismétli ezt az eljárást és egyre durcásabbá válik…
    – Utolsó Irokéz mélyet szippant a békepipából,és asszogya; uff!
    – Az utolsóelőtti is beleszippant a csutorába és hosszasan elgondúkodik – majd némi néma csend után megszólal:
    Uffon mostmán maga, ufftam én mán eleget !…

  • Kerekes Sandor

    Barmennyire szeretnem is mindenfele hulyenek, primitivnek es bunkonak lehordani irokez es Jimbo urakat, ezuttal is ellemnallok a kisertesnek es nem teszem. Talan egy masik alkalommal, de nem ma.
    Nos, a helyzet az, hogy engem csak az bizhat meg ezt, vagy azt irni, aki megfizeti. Es akkor is csak azt irom a targyrol, ami eszembe jut, masrol szo sem lehet.
    Itt azonban, sajnos, senki nem fizet az irasomert. (Errol jut eszembe, hogy ezt a kerdest hamarosan szoba kell hoznom Christopherrel.)

    Kozben felmerult a kerdes, hogy a fentnevezett urakat (urakat?) ki fizeti azert, hogy olyasmiket olvassanak itt, ingyen, ami teljessegel ellenukre van? Sot, meg valaszoljanak is ra. Ilyesmit normalis ember nem csinal, erre csak valamilyen elmebetegseg ad magyarazatot.

    Legyen eleg annyi, hogy ha Odor ur jol akarja vegezni a dolgat, amirol semmi ketsegem nincs, akkor jol teszi ha elolvassa a levelemet. Ha pedig elolvasta es hasznosnak talalja, amirol viszont neki nincs semmi ketsege, akkor ertekelni is fogja.
    Ki tudja? Ez akar egy gyonyoru baratsag kezdete is lehet.

  • Christopher Adam

    Sándor, okvetlenül szólok, amint megérkezik a transzfer a Nagy Nemzetközi Baloldali Összeesküvéstől. 🙂

  • Kerekes Ur!
    Olvassa el legyenszives utolso bejegyzeset. Biztos vagyok benne, hogy ra fog jonni, hogy milyen ellentetes az egesz.
    On szerint, On sem kap itt honorariumot. Akkor viszont On is ugyanolyan BAROM, mint mi, nem gondolja???

  • Kedves JIMBO Ur!

    Azt javaslom, hogy On olvassa el a bejegyzesemet megegyszer. Abban ugyanis eppen az all, hogy nem teszem azt, amire kedvem lenne. Namost, ha urasagod keptelen kulonbseget tenni a „tenni,” illetve a „nem tenni” kozott, akkor urasagod szamara minden remeny elveszett. Tovabba, a BAROM szo elo sem fordul benne. Hulye, primitiv es bunko igen, de BAROM, az nem.
    Urasagod magara vette anelkul, hogy javasoltam volna. Ennek az onkritikai erzeknek mar hosszu ideje csodaloja vagyok.
    Kozottunk szamos tovabbi kulonbseget lehet meg felfedezni az elobbieken tul, de mint tobbszor kifejtettem, a hazifeladatot ki-ki maga vegezze el.

    Christopher, belatom, hogy egy darabig meg varnom kell, de nem kaphatnek legalabb egy kis eloleget? Elsejeig? (Az mar ugy sincs tul messze.)

  • eldrad: ez a képregény figura rám célzott 😀