Orbán megrészegült?

2014 november 2 1:10 de.23 hozzászólás

Van nekünk itt , ugyebár, ez az illiberális izé. Orbán szerint demokrácia, de – ha példaképeit nézzük (Oroszország, Kína, Törökország) – akkor azért már nem tűnik annak. Leginkább olyan, mint a dakota síugró. Biztosan van, de még senki nem látta. Avagy úgy kell értelmezni, mint a közelmúlt SARS fertőzését. Senki nem tudta, mi az, még a bemondók is „a tipusos” fertőzésnek mondták, amíg ki nem javították őket „atipusosra”. Orbánt senki nem meri kijavítani, mi szerint illiberális demokrácia nem létezik, csak az ő beteg agyában. A demokrácia – sajátos módon és eredendően – csak liberális lehet. Az illiberális izéhez képest a fából vaskarika könnyedén megoldható.

Orbán tevékenységére hosszú évek óta érdeklődéssel tekintenek az Unióban és az Egyesült Államokban. Jobb esetben amolyan elnéző félmosollyal reagálják le: marad a gyerek, ha játszik. Az utóbbi időben azonban némi aggódás kezd úrrá lenni a mérvadó körökön: nem fertőz ez a gyerek? A Kötcsén felvázolt centrális politikai erőtér ugyanis – minden retorikai cifrasága ellenére – csont tiszta egypártrendszert jelent – mármint, fideszül (ez egy érdekes nyelvjárása a magyarnak, amikor hallod, úgy érzed, érted is, amit mondanak, csak később jössz rá, hogy mégse), ez tkp. a „felesleges” viták kiiktatást jelenti, ráadásul Magyarországon ma Orbán dönti el, mi felesleges és mi nem. A pápa nemiszervéről még nem nyilatkozott. Az pedig, hogy mások – künn és benn – nem tartanák feleslegesnek, nem igazán érdekli. Vitát? Vele? Ugyan, kérem, hogy’ jönnek ahhoz?

Orbán kétségtelenül a nagy kormányos (de fura! Mintha ilyen jelző tapadt volna már egy nemzetvezetőre), viharzó tengeren kívánja biztos kikötőbe vezetni országa hajóját (ez is milyen érdekes, nem Magyarországnak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek van Magyarországa), amivel csak egy gond van: nem jó térképet néz, ráadásul a gőzt is folyamatosan a kürtre irányíttatja a hajócsavarok helyett. Amúgy tevékenysége nagyon emlékeztet engem egy történetre. Valami fogadásról volt szó benne, 80 nap alatt a Föld körül, vagy ilyesmi. Egy tengeri szakaszon elfogyott a szén, nem volt mivel fűteni a kazánokat. Fogg mester lebontatta az úszófedélzetig a felépítményt, azt tüzeltette be a kazánokba. Szoros verseny volt. Nos, ahogy én látom, a mi hajónk se jár jobban. A szén elfogyott, kezdődik a felépítmény szétverése, kikötő meg még sehol.

Azután nem elég ez az atipusos – bocs, illiberális– izé, itt van még ez az apró-cseprő dolog, ez a kitiltás ügy. Micsoda impertinencia! Pedig Orbán megmondta, hogy ilyen nincs! Mármint, kormányzati szintű korrupció! Hát persze, hogy nincs. Ez pont olyan, mint a hovatartozás dolga: aki nincs velük, az nincs. Amiről Orbán nem tud, az sincs. Pech. Moszkva – izé, Washington – nem hisz a könnyeknek. Ráadásul van egy olyan sanda gyanúm, hogy az Egyesült Államok nem jól viseli, ha meghazudtolják. Ez nem UDZ, habár sok a betűszóban a hasonlatosság. Az amerikai ügyvivő többször is elmondta: ha ez így folytatódik, előbb-utóbb lehetetlenné válik a szövetségesi együttműködés. Különösen, hogy egyes kormányzati agyamentek erre még rá is erősítenek, mondván az USA nem a barátunk, nem a szövetségesünk, sőt! Ha az Egyesült Államok azt mondja, hogy ilyen korrupt országgal nem tud együttműködni, akkor ez a NATO tagság felfüggesztését is jelentheti. André Goodfriend nyilván otthoni utasításra helyezte kilátásba ezt. Ha ellehetetlenül Magyarország helyzete a NATO-ban, ez hasonló lépésre ösztönözheti az Európai Uniót is. Nyilvánvaló, hogy Magyarország nem élhet a NATO biztonsági garanciáinak és az Unió nyújtotta pénzügyi-gazdasági támogatásnak az előnyeivel úgy, hogy közben Orbán Putyinnak nyal be, az illiberális demokráciát dicséri és a nyugati liberális demokráciákat pocskondiázza. De semmi gond, az orosz medve majd keblére öleli. Azt pedig már tudjuk, hogy az orosz medve ölelése elég szoros.

A magyar kormányt már többször figyelmeztette az Egyesült Államok. Amikor 2011-ben Hillary Clinton külügyminiszterként itt járt, ünnepi beszédében feltűnően nagy hangsúlyt kapott a fékek és ellensúlyok fontossága. Ez volt az első komoly jelzés. Angela Merkel Áder Jánosnak azt hangsúlyozta, hogy a kétharmaddal nagyon körültekintően kell élni és nem lehet vele visszaélni. Ezek mind Orbánnak szóltak, azonban Orbánnak igencsak rossz a hallása. 2012 nyarán az amerikaiak jegyzéket – démarche – küldtek Orbánnak, amit a miniszterelnök hosszú időn át nem ért rá átvenni, ami példátlan. Hónapokig várakoztatta az amerikai nagykövetet, amit máshol nem mernek megtenni.  De hát, mi szittya pusztai vitézek, kurva bátrak vagyunk. Mit lehet tenni, ha annyira elfoglalt volt! Nekem erről Karinthy jut eszembe, méghozzá a „Magyarázom a bizonyítványomat: de mostanában ne tessék bemenni az iskolába… A kaput kiemelték… Most átalakítják… Nincs kapu… Nem lehet bemenni… Majd egy-két hét múlva…”

Ez a jegyzék kemény figyelmeztetés volt. Nemrég előbb Clinton volt, majd Obama jelenlegi elnök Magyarországot a demokratikusnak távolról sem nevezhető országok közé sorolta.

Persze, mint tudjuk, őket rosszul tájékoztatták, fogalmuk sincs arról, mi is ma Magyarországon a helyzet. Hát persze. Még azt is tudják, ha Orbán a klotyón – mivel a sóletben a libanyak kicsit zsírosabb volt – kettővel több három rétegűt tép le a szokottnál, naná, hogy illiberális izé ügyében rosszul tájékozottak! Hát még korrupció ügyében! Hát persze. Tovább rontotta a helyzetet az a szerencsétlen, suta és szánalmas reagálás, ahogy a magyar vezetés a korrupciós ügyben tájékozatlanságot színlelt, Rogán Antal pedig viccnek nevezte a kitiltást.

orbáni pálinka

Orbánnak nem kellett volna visszavonnia a pálinkafőzés szabadságáról szóló törvényt. Igaz – habár fotóbizonyság szerint ő is főz ilyesmit – ő nem nagyon figyel oda a lepárlásnál. Vagy a rézeleje ártott meg neki, vagy a saját vélt sikereitől és a pszeudo kétharmadtól részegült meg.

Egy kis szómagyarázat. Régebben eleink a pálinkafőzés csínját-bínját empirikus módon sajátították el, mivel megfelelő vizsgálati eszközeik nem voltak. Viszont un. rézkígyót – spirálban megtekert rézcsövet – használtak az alkoholpára kondenzálására. Nem tudták, miről is van szó, de miután az ótata, aki a kóstolást végezte, megvakult, hát arra következtettek, hogy biza, ami a főzés elején kicsurog, azt el kell önteni, mert valami baj van vele. Na, ez a rézeleje kifejezés eredete. Jól is tették, mivel a lepárlás során először a metilakohol jön le, csak azután az etil. Mi több, a végén is el kellene önteni a lejött alkoholt – spórolós a magyar, hogyisne, azt a jó kis piát – , mert abban már un. háromértékű alkoholok – glicerinek – vannak, aminek jó tesztje, ha az ilyen túlégetett pálinka lenyelése után rágyújtunk egy cigarettára. Na, ha még nem éreztél émelyítően édes ízt, most fogsz.

Még saját magának is elhiszi – hiszen folyton-folyvást hangoztatja – hogy többségben van, pedig az, ami neki van, messze nem az ország kétharmadát jelenti, ráadásul az is egyre fogyatkozik. Ez az ember az Unió – lassan már az USA –  elleni szabadságharcával, a nyugati demokrácia pocskondiázásával nem a magyar érdekeket védi. Habár úgy gondolja, hogy aki őt és kormányát támadja, kritizálja, az a magyarokat támadja. Ezt meg kellene beszélnie orvosával, gyógyszerészével, minél előbb. Ő ugyanis – bármennyire is szeretné – nem egyenlő Magyarországgal, a magyarokkal meg főképpen nem. Ellenkezőleg, hepciáskodása a magyar érdekeket sérti,  mégpedig nagyon súlyosan.

Orbán csak a saját egyeduralmi törekvéseiért áll ki. A „Magyarország jobban teljesít” ócska duma, aminek katasztrofális következményei lesznek és nem Orbánra, illetve nyaloncaira, hanem a magyarokra nézve.

Orbán túl fogja élni, ahogy a csótány is túlél még egy atomtámadást is.

23 hozzászólás

  • BrunszvikTeri

    Igaza van Istvánnak, amikor azt írja, demokrácia csak liberális lehet. Olyan, hogy illiberális demokrácia nincs.
    Hiszen ha vóna ilyen, akkor létezhetett volna például feudális demokrácia is, vagy ezzel az erővel még a fából vaskarika minden antagonizmust legyőző fogalma is fizikai valóság lenne.
    Senkit ne tévesszen meg az ókori demokráciák különleges fajtája a rabszolgatartó demokrácia sem, bár ez már tényleg közelebb áll az illiberális fogalmához, minthogy a rabszolgát még véletlenül sem nevezhetjük szabad polgárnak, akinek még a gondolata sem lehetett szabad, 2-3000 évvel ez előtt. Az utókor e tény fölött könnyedén átsiklik és leszámítva a minden idők legelnyomottabb osztályát a szabadok világából, hát demokráciának nevezzük azt a kort is.
    Az egyéni szabadság, a szabad elvek és gondolatok mibenléte történeti értelemben tehát mindenképp bizonyos korábbi korokhoz viszonyított liberalizmust, szabadabb lelki és gazdasági értelemben is szabad lehetőségeket feltételez.
    Horthyék – a külföld előtt – megjátszották egy parlamentáris demokrácia látszatát. Minden aljas és emberellenes döntést és törvényt a parlament „törvényesített”, illetve szentesített, mely példa is azt bizonyítja, hogy a parlament egy dolog, amely igazán csak széleskörű, a teljes civil [értsd ellenzéki is] társadalom szabad érdekeinek a figyelembe vételével lehet demokratikus. A régi rendi világ fenntartásán munkálkodó Horthy-kori rendek mindent elkövettek, nemcsak a korábbi hosszú és sötét évszázadok, de még azok gondolatrendjének fenntartásáért is, nemhogy egy liberális akármicsoda létrehozásán.
    Eközben mentében és kacagányban, sarkantyús díszmagyarban bokázgattak a „parlament” folyosóin és szalonjaiban, csörögtek a nemesi kardok, pengtek a sarkantyúk, zengett a kérlekalássan…
    Na, ez vóóóna az az illiberális demokrácia amelyet a felcsúti kanász egy új nagybirtokos osztály, egy új magyar bankszektor és egy egyenként kiválogatott magyar nagytőkés oligarchia létrehozásán fáradozva újra álmodik.
    Mert, hogyasszogya: märjünk nogyot aaalmodni !
    Az sem zavarja ezt a kis illiberálist, ha egyáltan belegondolna abba, hogy őbelőle abban rendszerben még kanász sem biztos, hogy lehetett volna, mert a falu jegyzője nem szerette ám a buta, de pláne a hőzöngő parasztokat, suttyókat… Ja, még a disznópásztori állást is ki köllött érdeműűűnnyi… – nemhogy a miniszterelnökit.

  • Kedves Teréz !

    A „horthysta parlament” arcképcsarnokából kitetszett vótt hagyni a feudális rendi világ leglegleg legretrográdabb csoportját, a klérus már hagyományosan is a lehető legantiliberálisabb* képviselőit.

    ˙
    * Szándékosan nem használtam a legreakcíósabb jelzőt mert valakik még marxizmussal vádolnának…
    .

  • Az az igazság, hogy mindketten az ortodox logika, a konvencionálzs gondolkodás és a tankönyvszerűség hálójában senyvedtek.
    Illeberális = részeg mámorában (illumináció)a szabad pofára esés mélységein szendergő (ismeritek a tajt siker csávok időnkénti felhorkanásai jelenséget)

  • Ille István !

    Kitűnő írás, de külön is gratulálnom kell „a felépítmény eltüzelése” hasonlathoz… A többit is sorolhatnám, szellemben és humorban is élen jár. 😀 Jókat röhögtem, de sokat bosszankodtam is Orbanisztán szomorú valóságán. 🙁

    Üdv !!!

  • Szöveg a fotó alá:

    – Te Tiborc, aztán nehogy félrelépj, amíg Ráhel két évig Svájcban üdül!
    – De Papa! Elmondta ezt neki is, amikor váratlanul meglátogatta?
    .

  • Nagyon jó cikk, nagyon jó summázat!

    „…közben Orbán Putyinnak nyal be, az illiberális demokráciát dicséri és a nyugati liberális demokráciákat pocskondiázza. De semmi gond, az orosz medve majd keblére öleli. Azt pedig már tudjuk, hogy az orosz medve ölelése elég szoros …”
    .
    A hatalom megtartása érdekében akárkinek „benyal”.
    Ahhoz meg elég buta, hogy felismerje, az Orosz medve „ölelésében” nincs pávatánc!
    .
    Bár, minél jobban megismerjük, annál inkább rájövünk, a Csuti-Csonka-Csatár számára van az a pénz …
    .
    Az ország sorsa, a nemzet sorsa, nagy szavai ellenére (ha nem a szavait, hanem a tetteit nézzük, ahogy ezt az amerikai nagykövetségen bevallotta) eddig sem igazán érdekelte.

  • @Teri
    „Igaza van Istvánnak, amikor azt írja, demokrácia csak liberális lehet.”
    Volt idő, amikor Istvánok tucatjai esküdtek meg arra, hogy a demokrácia csak népi lehet. Te akkor is elhitted?
    Mi a gond például a konszenzusos demokráciával?
    ….
    Szabadelvű demokráciával az a gond szerintem, hogy az egyéni szabadságjogokat helyezi mindenek fölé. Társadalmunkat, közösségünket ez roppantul gyengíti, de hát ez is a cél vele.
    ….
    Ille
    Néha úgy érzem, magát a legkönnyebb becsapni. Elhiszi ezt a sok zagyvaságot, hogy a Nyugat a figyelmeztetéseit a demokrácia nívója miatt teszi? Hagyjuk már meg a libsipalánták ópiumának ezt a baromságot.
    Mi beszéljünk legalább a lényegről. Ez pedig a pénz, a mani.
    Orbán havonta zsákba gyűjti és kiutalja a jobbára amcsi nyugdíjalapoknak az adósságunk utáni kamatokat, ezzel jelezve függőségünk elismerését. Csak gondolt egy merészet és bevonta a külföldi érdekeltségeket a zsák telerakásához. Magyarul, velük fizetteti ki a minket illető terheket.
    Na ez fáj a „demokratáknak”, nem a „fékek meg az ellensúlyok”. Orbán addig marad hatalmon, amíg nyugalom van és ezáltal „megtöltődnek” a zsákok, a huzavona itt a „megtöltők” személyéről megy.
    És itt jön a képbe a jobbikosok, akik szerint nem kellene holnaptól zsákot töltögetni. Ezzel fenyegeti Orbán a Nyugatot, vagy én adom a kisebb zsákot, vagy senki.
    Ennél egyszerűbben nehéz leskiccelni a mai helyzetet, szerintem érthető lesz minden kedves olvasónak.

  • Talán úgy monhatnánk…Orbán megbolondult?

  • apuwader: úgy vélem, már javasoltam magának, hogy ne próbáljon meg helyettem gondolkodni. nagyon nem jönne az össze.

  • kedves donom, köszönöm. ilyenkor vélem úgy, hogy mégsem hiába koptatom a billentyűzetet 🙂

  • Nagy mennyiségű bankjegyet, drágakövet, aranyat, ékszert, nem lehet repülőn csempészni. Sok ország bankjegye fémszálas, de nem azért. MINDEN csomag át van világítva és így a bankjegyek kötegei, a fém, arany, ezüst, stb. láthatók.
    Vonaton nem világítják át a csomagokat.
    Svájc jövőre megszünteti a bank titkot, a betétek tulajdonosának adatait kiadja hivatalos kérésre. A bankban tartott „safety deposit box” tulajdonosa sem titkos többé. Tartalmát meg kell mutatni, hivatalos kérésre.
    A pénzek átutalása más bankokba még titkos Januárig.
    Naponta SFr milliárdok távoznak a Svájci bankokból.
    ====
    A viktor évek óta jár Svájcba a kezeléseire, Graz csak a pszichiáterének a rendelője.
    =====
    Hány ország teljhatalmú MINIszterelnöke megy vakációra, amikor kormánya nemzetközi korrupciós botrányba keveredik?
    Hány országnak az adóhivatalának vezérigazgatója megy vakációra, amikor ellene sok ezer milliárdos korrupció vádja van érvényben?
    Hány országnak a kormánya nem bukik meg, aminek több tagja nemzetközi korrupciós botrány alanya és az USA-ból kitiltott személy lesz?
    Hány ország MINIszterelnöke és felesége utazik vonaton, másodosztályon 14 órát, hogy a tájat csodálja, Svájcban és Magyarországon és közötte amikor magán repülőn is megtehetnék az utat? Igaz minden csomag a reptéren akkor is át van világítva.
    =====
    Vannak még nagyobb birkák a világon, hogy mindezt még csak nem is mérlegelik a polgárok, hanem inkább tüntetnek csak egy adó ellen, ami a figyelem elterelését szolgálja és amit más néven bevezetnek egyébként is.

  • Simon István: A pálinkások esete

    Főzték a cseresznyét, a szilvát,
    a seprőt s ami még akadt.
    Eresztették a jó pálinkát
    nálunk az atyafiak.
    vizes-hordó, egy üst, pár rézcső,
    rozzant katlan és kész a mű;
    s havas éj, lehetőleg késő!
    De a finánc jóhiszemű.

    Milyen orra van a fináncnak!
    Csak a levegőbe szagolt,
    s már célba is vette a házat,
    hogy hol főznek, tudta jól.
    Föl kellett a bíróhoz vinni
    tragacson a szerkezetet,
    s hozzá az még kétszáz forintnyi
    büntetést is kivetett.

    De új seprű lett, szilva érett –
    pocsékba az csak nem marad!
    S belengte megint a vidéket
    a finom pálinkaszag.
    A finánc lecsapott, és újra
    vele ment a katlan, a réz.
    S a bírónál négyszáz forintra
    ugrott már a büntetés.

    Fájt annyi pénz a két szomszédnak,
    és fájt, hogy pálinka se lesz.
    De mit tudnak ők három-négy nap:
    egyikük üstöt szerez,
    a másik a csöveket adta,
    s pálinka lett a cefre-gőz.
    Csöppent a szesz-csöpp, de a szagra
    megint jött az ismerős.

    S most már a vármegye ítélt a
    két pálinkás bűnös felett.
    Két-kétezer kemény forintra
    szabta az ítéletet,
    s a szerkezet lefoglalása
    következett ezen felül,
    ami (e réztelen világban)
    megint ezerbe kerül.

    Álltak rémülten és számolták,
    hogy rámegy egy tinó, hízó.
    S esküt tétetett, hogy pálinkát
    nem főznek már, a bíró.
    Mert ha még egyszer rajtakapják,
    dörmögte, egyiküket is,
    oda a személyi szabadság –
    Útjuk a börtönbe visz.

    Jöttek kifelé szomorkásan
    az ajtón a jó földiek,
    hallgatták, hogy a zúzmarában
    az ablak hogyan zizeg.
    Aztán egyikük megszólalt, még
    a lépcsőn lefelé jövet:
    tudunk-e majd szerezni, szomszéd,
    ollan príma rézcsövet…??”

    Hát igy!

  • @Ille
    „úgy vélem, már javasoltam magának, hogy ne próbáljon meg helyettem gondolkodni. nagyon nem jönne az össze”
    ….
    Sosem gondoltam volna, hogy a jenki ügyvivő siet a segítségemre:
    „Megerősíti (mármint a jenki), hogy ők tiszteletben tartják a magyar kormány demokratikus! felhatalmazását, és nem dolgoznak gyengítésén, netán megbuktatásán, sőt!, pont, hogy a problémák jelzésével akarják erősíteni! a kormányt…” (origo)
    Magyarul: amíg Orbán havonta „tejel”, nincs gond.
    …….
    Ille megértem, hogy ebben a témában kifogyott a lőszer.

  • apuwader: a válasz ugyanaz. nem kellene az origo cikkszerzői helyet se gondolkodnia, még a végén megerőlteti magát. hogy az origonak még mennyi „lőszere” van, nem az én dolgom megítélni.
    kinek is tejel orbán havonta? főleg, milyen pénzből?

  • 1250 milliárd kamatterhet tejel évente az adóbevételekből. Ennyiért még a jenki is „lehajol”.

  • apuwader: kinek is tejel? mert hát, nincs IMF.

  • Ille István

    2014 november 4
    7:58 de

    Sőt mint tudjuk lecserélte az IMF hiteleket az annál lényegesen drágább piacira! =))

  • Tempelton Global Bond Fund, amerikai nyugdíjalap-kezelő felé biztosan fizetünk, mivel ők a legnagyobb hitelezőink. Nemrég volt Vargánál a főnökük, akinek minden tetszett itt a gyarmaton, sőt egyre nő a bizalma Mo. iránt.

  • apuwader: forrás? bizonyíték? jegyzőkönyv?
    avagy kérdezzek ilyesmiről a lehel piacon?
    „A befektetési cél összefoglalása
    Az alap célja, hogy a világ bármely országában működő kormányok, kormányzati szervek, vagy jogi személyek által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő, rögzített vagy változó kamatozású értékpapírokból és adósság-kötelezvényekből felépített portfolióba, továbbá meghatározott befektetési célú, pénzügyi eszközökbe történő befektetéssel maximalizálja a teljes hozamot, amely a kamatbevételnek, a tőkefelértékelődésnek és a devizaügyletek nyereségének kombinációjából áll. Az alap vásárolhat továbbá jelzáloggal és eszközökkel fedezett kötvényeket, átváltható kötvényeket és adósság-kötelezvényeket, amelyeket olyan nemzetek feletti szervezetek bocsátottak ki, amelyeket több nemzeti kormány hozott létre és támogat.”
    szar ügy, még csak nem is gyurcsány a hibás.
    ráadásul nem is úgy hívják az alapkezelőt 🙂
    már majdnem komolyan vettem magát, vater 😀

  • @Ille
    Ismerhet már annyira, hogy ha felületesen is, de néha jófelé kapisgálok.
    És itt jön a képbe a Bizalom (a könyv), amely népcsoportonként is elmeséli, melyikük és miért hitte volna el nekem a fenti infót.
    Mivel maga valamely más népcsoporthoz tartozik, ezért itt a kérdéses link a velünk nem éppen baráti HVG-től:
    http://hvg.hu/gazdasag/20131209_A_Templeton_alapkezelojevel_ult_le_Varga/
    ……..
    Néha had nyerjek már egy hangszórót.

  • apuwader: megbocsásson, de ha nem keltet magában hiányérzetet, nem tartom olyasvalakinek, akit – akár felületesen is, de – meg kellene ismernem. ami vargát illeti, őt sem igazán lehet komolyan venni, különösen eddigi tevékenysége függvényében.
    a népcsoporthoz való tartozásomról fogalma sincs, fukuyama pedig országokat, és nem népcsoportokat hasonlított össze.
    azt, hogy had, két „d”vel írják, a hangszórót illetően pedig javaslom a vaterát.
    a „velünk” kitételt pedig végleg nem tudom értelmezni.

  • Ille István

    2014 november 4
    1:34 du.

    Figyú mit akarsz egy ilyen csökkött értelműtől? Akinek rohadt kizsákmányoló az a nyugdíjalap, ami a nyugdíjbefektetéseket kölcsönadja, és rohadt gyarmatosítónak az európai adófizetőket, akik adójukból segélyt adnak! =))

  • ronagyuri: valahogy úgy szemlélem, mint az általános iskolában a biológiai órán a delikvens a boncolt békát.
    némi érdeklődéssel – hátha rezdül még – némi kíváncsisággal – ugyan, mi van a kötőszövet alatt – meg némi unalommal – az óra végén ezt is a fekete szemeteszsákba gyűjtik…