A populizmus rabságában

2014 november 6 12:27 du.21 hozzászólás

Hétfő van. Egészen pontosan az Úr 2014. évében járunk, annak is a XI. havának 3. napján. A T. Házban a jövő évi költségvetésünk vitája van napirenden, de honanyáink és honatyáink sok minden másról is értekeznek. Szó van az internetadóról, az éppen bujdosó NAV- vezér Vida Ildikóról, de más fontos és aktuális kérdések is terítékre kerültek.

Két hírem van: egy jó, és egy rossz. A jóval kezdeném.

Tállai András Nemzetgazdasági államtitkárunk szerint, mivel a tavalyi büdzsé megalapozta a jobb gazdasági teljesítményt, a növekedés pedig egy fenntartható pályára állt, jövőre a tavalyi pénzkerethez képest közel 60 milliárddal több pénz juthat a beruházásokra. Ebből 50 milliárdot stadionépítésekre fordítanak, 5 milliárdot pedig a Várban, a karmelita kolostor felújítására szánnak, mert a Nemzetgazdasági államtitkárunk szerint: – „Orbán Viktor miniszterelnökünknek hozzá méltó körülmények közé kell költöznie”. Hát igen.  A nép atyjához már méltatlan a 180 négyzetméteres Nándorfehérvári Terem. No meg az a 20 méteres freskó, azzal a csatajelenettel…

Orbán dolgozószobája

Orbán dolgozószobája

Vannak persze olyan kiadási tételek is, amelyek a jövő évben jelentősen csökkennek. Nem hiába vallják sokan, hogy a Fidesz a gazdagok kormánya, a hangzatos populista dicshimnuszt zengető lózungok ellenére is a szegényeknek sajnos tovább kell húzniuk a már így is nagyon szoros nadrágszíjat. A szegények tehát kössék fel jól a gatyájukat, mert jövőre összességében 340 milliárd forinttal csökkennek a jóléti kiadások. Csökkenni fog a szociális segélykeret, és a rokkantellátásra szánt pénzösszeget is alaposan megkurtítják. Jövőre, túl azon, hogy már a sírunkat is majd magunk ássuk, segélyezésre 70 milliárddal, míg rokkant-ellátásra 100 milliárddal kevesebbre számíthatnak az arra rászoruló magyar emberek. De csökken a táppénzre, az anyasági támogatásra, sőt még a családi pótlékra fordítható keret is.

Mivel jövőre a cafeteria közterhe a jelenlegi 35,7 százalékról 51,17 százalékra fog emelkedni, még egy magamfajta közgazdasági analfabéta számára is egyértelmű, hogy ez a kormányintézkedés a béren kívüli juttatások csökkenéséhez vezethet. Egy átlagos munkavállaló tehát akár még 10 ezer forintot is bukhat havonta.

Jövőre un. „kontraproduktív” közfoglalkoztatás lesz. Magyarul ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy aki elveszíti a munkahelyét, annak vélhetően már egy fillér munkanélküli járulékot sem fognak fizetni, hanem az illető egyből közmunkássá válik. Így valósul meg Orbán Viktor miniszterelnök úr teljes foglalkoztatottságról szóló álma. Gondolom, jövőre megszűnnek a munkaügyi központok és azok megyei kirendeltségei is, hiszen ha nem lesz többé hazánkban egy munkanélküli ember sem, akkor eleve, hogy nekik őket már regisztrálniuk sem kell.

Hétfő, 16 óra 28 perc. A magyar Parlamentben az MSZP-s dr. Legény Zsolt kap szót.

„A nyírségi és borsodi vállalkozások munkaerőhiánnyal küzdenek. Kelet-Magyarországon az emberek inkább a közmunkát választják a 16 000 forinttal több minimálbér helyett, mert a valódi munkahelyeken sokkal többet kell dolgozni”.

Hihető történet, nemdebár? Olyan életszagú és magyaros. Lefogadom, hogy a dr. Legény Zsolt úrnak halványlila gőze nincs arról, hogy közmunkásként milyen munkákat kell végeznie sok embernek, és hogy az számukra olykor mennyire fárasztó és megalázó tud lenni. Megjegyzem, ezt a közhelyes, fele sem igaz populista rémhír-sztorit, előtte már mások is elcsócsálták. Közük volt 2010-ben Czomba Sándor munkaügyi államtitkár úr is, csak ha jól emlékszem rá, ő mintha kőműveseket nem kapott volna a 2001-es árvíz idején a pénzéért. Czomba úr még a főnökét, Orbán Viktor miniszterelnökünket is meghazudtolta, aki úgy interpellált, hogy a magyar nép egy dolgos nemzet, aki ha nem tud dolgozni, megöli a tétlenség. Aztán meg is lett a foganatja az ő felszólalásának, mert alaposan megregulázták a munkanélkülieket. Az adható munkaügyi járulék idejét 3 hónapra, a segélyt pedig 22. 800 ft.-ra csökkentették, annak kifizetését pedig már-már az emberi méltóságot is sértő szabályokhoz kötötték. Majd beharangozták a közmunkaprogramot, s jött Zsiga Marcell úr, és, mint túlélőművész parlamenti képviselő kijelentette, hogy ő 47 ezer ft.-ból is meg tud élni.

Tessék mondani, – van ennél lejjebb?

Most sem kevés, de hogy jövőre még több szegény, éhező ember és gyermek lesz hazánkban, arra bárki mérget vehet. Erről a szép, hazánkban újonnan épülő Orbáni urambátyám világról pedig, amelyhez már sajnos MSZP-s honatyák is asszisztálnak, nekem hazánk harmadik leggazdagabb emberének, Demján Sándor úrnak szavai jutnak eszembe:  „Kína előrehaladásának legnagyobb motorja a szegénység volt. Ezt kell csinálni Magyarországon is, mert aki szegény és kifosztott, végig fogja dolgozni a napi 18 órát”.

 No comment. Szép új világ felé kacsintgatunk…

21 hozzászólás

  • Bocs Géza, de legközelebb, ha ironizálsz tedd idézőjelbe a kérdéses kifejezést, esetünkben mindenütt a populsita heylett „populista” -t kellett volna írnod!

  • Szarországban ezek mennek,jó ez…

  • Köszönöm a helyesbítést kedves Róna Gyuri Barátom!
    Egyúttal megkérem Ille István Barátomat, hogy írásomban az általad felfedezett hibát szíveskedjen kijavítani!
    Köszönöm!

  • gézám, nem hiba, hanem pontosítás. kérdés, iróniának szántad a populista jelzőt, mert akkor jár az idézőjel, de ha sima tényközlés, akkor marad minden a régiben.

  • István Barátom, akkor minden rendben van!
    A populista jelzőt én sima tényközlésnek szántam és nem iróniának.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Populizmus

  • Bogdán Géza

    Sajnos kedves deák s. ezek mennek hazánkban.
    Ezért pedig mi, a magyar nép tehetünk, akik megszavaztuk és hatalomhoz juttattuk őket.
    Erről George Orwell örökbecsű gondolatai jutnak eszembe: „Az a nép, aki korrupt, semmirekellő, tolvaj árulót szavaz meg, az nem áldozat, hanem bűntárs”.
    Így állunk kedves deák s. Mi, azok a magyarok, akik megszavaztuk a Fideszt, bizony mindannyian az ő bűntársaivá váltunk. 🙁

  • @Bogdán
    Ezt írod:
    „Jövőre, túl azon, hogy már a sírunkat is majd magunk ássuk, segélyezésre 70 milliárddal, míg rokkant-ellátásra 100 milliárddal kevesebbre számíthatnak az arra rászoruló magyar emberek.”
    …..
    Hát nem tudom milyen családtag az, amely halála után nem érdemel a hozzátartozóitól egy tisztes temetést. Én úgy érzem a „szegény” emberek rászoktak a köztemetésre, engem sosem érhetne olyan szégyen, hogy más pénzén temessem el a hozzátartozómat.
    A rokkant-ellátásra szintén rá szoktak sokan, falunyi ember vagdosta le az ujjait, hogy ne kelljen dolgozni.
    Öncsonkító élősködőket meg nem hajlandó eltartani a társadalom dolgozó része. És itt nem a szolidaritás hiányzik.
    Szóval nincs ingyenebéd – mondta a klasszikus.
    ……..
    Más.
    ……..
    Hallgatom az itt reklámozott Klubrádiót.
    Bejelentkezik az egyik norvégpénzes fajvédő Ózdról, Bódis Krisztaként. Szokásos köröket lefutják, nincs pénz, szegregáció nincs munka stb. Már tekernék tovább, amikor a hölgy elkottyantja, nemsokára megismételt választás lesz Ózdon. És óriási a baj, mivel a Hétesi telepen a Jobbik a legnépszerűbb párt. (Megjegyzem szinte csak cigányok laknak ott.) A hírt gyengíteni próbálván, azt a jobbikos dogmát kürtölte világgá, hogy ezek az emberek annyira egyszerűek és még nem érettek meg a demokráciára.
    Azt hittem megkezdődik a szokásos „elhatárolósdi”, de síri csönd.
    …….
    Bogdán, mit ajánlasz, segítsünk a hozzánk fordulóknak?

  • Bogdán Géza

    apuwader!
    Én azt ajánlom, döntsd el magad, hogy a hozzád fordulóknak segítesz-e, vagy sem.
    Figyu apuwader! Honnan szeded te ezeket a nagy okosságokat, amiket írogatsz?

  • gézám, sokat olvas 🙂 képzeld el a hétesi telepi romákat, milyen reménytelen lehet a helyzetük, ha a jobbikban látják a megváltást!
    amúgy remélem, értékeled azt az intelligensen pimasz kérdést, amit neked célzott. apuwader példamutató aktivista, ráadásul meglehetősen művelt, könnyedén megy neki az álcázott provokálás.

  • Bogdán, hát nincs véleményed arról, hogy a Jobbik képviselje-e a cigányok érdekeit?
    Hogy „érettek-e” a demokráciára?
    Orbán ténykedését napi gyakorisággal kifilézed, a néped sorsa meg nem érdemel egy mondatot?
    ……….
    A „nagy okosságoknál” konkrétumot kérnék.

  • Bogdán Géza

    Persze, hogy értékelem István Barátom!
    A műveltsége pedig egyenesen lenyűgöz engem, és ha apuwader nem lenne, én bizony amondó vagyok, hogy ki kellene találnod őt. Az érzései hiányoznának nekem, de nagyon.
    Hogy megtudhassam végre a nagy igazságot arról, hogy a szegény emberek rászoktak a köztemetésre, a rokkantakról pedig, hogy saját maguk csonkítják magukat, mert nem szeretnek dolgozni. Az ózdi cigányok és a Jobbik kapcsolatáról szóló története pedig egyenesen fantasztikus volt. Bele is pirultam az okfejtésébe, hogy sokan annyira egyszerű emberek, akik nem érettek meg a demokráciára.
    Az apuwader nick ráébresztett engem arra, hogy sok mindent nem tudok a világról, amit ő ken és vág, lásd, vajas kenyér, szóval, van még mit tanulnom István Barátom.

  • Géza a hétfői parlamenti közvetítést én is láttam,De amit ott Tálai államtitkárként alakított, előadott a hozzá intézett kérdésekre válaszolva az hűen tükrözi az Orbán kormány, és kormánytagok értelmi szintjét.Nem beszélve arról,hogy Tálai milyen nélkülözhetetlen,univerzális,államtitkár minden kérdésre megvolt a felelete,-sőt minden esetben a kormánytöbbség el is fogadta a zagyvaságát Tálai nagy megkönnyebbülésére.-pedig több esetben még Gyurcsányt is (benfoglalta)-Komolytalanság, Bohózat az egész semmi egyéb.

  • Bocs, lehet túl konzervatív vagyok, de nem tudom elfogadni a fogalmak szabad értelmezését. Az én olvasatomban Orbánnak (mármint amit tesz, nem amit hablatyol) semmi köze a populizmushoz. Kis túlzással Kádárt lehetne populistának nevezni, de Őfenesége inkább Rákosi-pajtásra hajaz!

    populist (Encyclopædia Britannica) = a believer in the rights, wisdom, or virtues of the common people (szabad fordításban a köznép jogaiban, bölcsességében és/vagy erényeiben hívő )
    Maga a szó az 1891-ben alakult amerikai párt – People’s Party – nevéből ered.

  • Bogdán Géza

    Kedves Pecor Barátom!

    Teljes mértékben igazad van abban, hogy azon a bizonyos hétfői napon a Tállai államtitkár úr egy bohózat-színjátéknak tekintette a hozzá érkezett kérdésekre adandó válaszait, és ez a fajta nyegle viselkedése szerintem tökéletesen rámutat a Fidesz-kormány valódi énjére. Minden Fideszes ugyanezt teszi. Hatalmi arrogancia betegségben szenvednek, amely elvakítja a tudatukat. Ez a kormány szociálisan annyira, de annyira érzéketlen, olyan gonoszak velünk, hogy arra megfelelő szavakat találni is már nagyon nehéz. Ami hazánkban folyik, az egy olyan egyedi történet, hogy az már nem normális eset. Belegondoltak abba, hogy fog a gyakorlatban megvalósulni, ha a családi pótlék folyósítását munkavégzéshez kötik? Szerintem, aligha. Meglásd, ezt a kormányt nemsokára elsöpri a népharag, lásd erről Christopher Adam postjában Don Ovuzhoz címzett hozzászólásom.

    http://kanadaihirlap.com/2014/11/06/az-urnapja-es-a-vasarnapi-zarva-tartas-ez-a-vita-kanadaban-mar-lezarult/

    Pecor Barátom, nem akarom ismételni önmagam. Fáradt is vagyok, mert délig közmunkáztam, és mivel volt egy kis csöpörgő, védett helyre elbújni pedig nem tudtam hol, alaposan át is áztam. Szégyellem, de nagyon elfáradtam és én most pár órára kicsit lepihenek. A gondolatmenetem folytatását Gerti remek postjánál olvashatod. Nála is írtam, egy témába vágó hosszabb hozzászólást.
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/06/szegenyek-es-butak/

  • Hahó!! Egy örömhír!! 2/3 2/3 2/3!!
    ……
    Örüljünk emberek, óriási sikert értek el a saját sorsukat nem birkaként végig élni akarók, Ózdon kétharmaddal! választották meg a jobbikos polgármestert.
    ….
    Magyarok, cigányok sikere ez.
    …..
    Janiczak Dávidot elsöprő győzelme után több ezres ünneplő tömeg kísérte el a városházára. Az Ózd főutcáján közlekedő autók dudáltak, az utasok integettek, a tízemeletes házak teraszain az emberek ünnepeltek.
    ……
    Ezen az oldalon is találkozni megkeseredett polgárokkal, nekik is fontos üzenet, le lehet győzni a fideszesek kétharmadát.
    Van remény, lesz szebb jövő.
    ……
    Remélem Bogdán fitymáló véleményedet korrigálod.
    …..

  • Van remény! Még egy oromhír!
    ……
    Recsken is a Jobbik jelöltje győzött.
    ……
    ronagyuri napi negatív szösszeneteibe remélem belefér ez a pozitív fejlemény.
    ……
    Ha tudok még jó híreket, akkor hozom.:)

  • apuwader: valamit nagyon félreértett. javaslom a political capital elemzésének tanulmányozását. ez nem a jobbik elsöprő győzelme, hanem a fidesz súlyos veresége volt. a szebb jövővel csak csínján. semmijük nincs meg hozzá. ózdon volt már mszp-s, semmit nem tudott javítani a helyzeten, már gyakorlatilag el is tűnt a városból. volt már fideszes, ő is ígért szebb jövőt, el is zavarták most a francba, mert az ígéretekkel nem lehet jól lakni.
    most a jobbik jön. ígérni ők is tudnak. legfeljebb a következő választáson őket fogják elzavarni.
    ózd nem a jobbik sikere, hanem a csalódott, átvert emberek alternatíva nélküli választása. itt a lehetőség, éljenek vele, de a szebb jövőt, ha lehet, hagyjuk.
    szarból még a jobbik sem tud várat építeni.

    javaslom, hogy szálljon le bogdán gézáról. ő megtisztelt a barátságával, itt a védelmem alatt áll. nem szívesen küldök el nyilvánosan egy jobbikos aktivistát a jó kurva anyjába. vette az adást?

  • @Ille
    Megértem, hogy ingerült.
    A nagy összefogás, a nagy szakértelem és a nagy toleranciát képviselő Veres Zoltán (Mszp-DK) 520 szavazatot kapott Ózdon (3%) a jobbikos „legénykével” szemben aki 10300-at.
    Erre ez a válasza: „ez nem a jobbik elsöprő győzelme, hanem a fidesz súlyos veresége volt”.
    Mivel összefüggésében nehezen tud több értéket elemezni, segítek.
    ………
    Jobbik 64,4 + Fidesz 31,8 az pontosan 96,2%.
    ……….
    Na, ezt érti már? 96,2!
    ……….
    Emlékszik még, amikor rámutattam ama hazugságára, amikor az ország megosztottságáról beszélt. Pedig az igazság már akkor is velem volt.
    Hogy a jobbikos polgármestert majd elzavarnák, az megint nem igaz, hisz szinte mindenhol újra választották őket négyévi munkájuk után.
    ……….
    Bogdán Gézát,- magával szemben – önállóan gondolkodó egyéniségnek tekintem, akinek nem pesztra kell, hanem olyan közösség, amely egyenrangúnak tekinti. Ezt már Ózdon és Recsken is felismerték a cigányok, akik elzavarták azokat a liberális „barátokat”, akik arra voltak csak jók, hogy a „lelakatolt dögkutakat” újra megnyissák. Ennek vége, tisztesség, rend, munka fogja jellemezni az együtt töltött éveket, mindannyiunk örömére.
    ……….
    Ez a sokadik „anyázás” meg már lassan elismeréssé nemesül magától.

  • apuwader: ingerültség? csak annak okán, hogy ritka rossz propagandadumát nyomott le. nem igazán értem, miért nem fogja fel, hogy rossz helyen osztja az igét. már kérdeztem: mit akar elérni?

    ne erőlködjön, nálam ez a propagandaduma nem jön be. sajnálatos módon nem ismeri a hátteret, az indítékokat, ezért a számmisztikája szart sem ér.
    hogy magával mi volt? az igazság? az árnyéka, max. az volt magával 🙂 a jövővel kapcsolatban nem igazán beszélhet az igazságról, jómagam is csak egy lehetőségként említettem.
    hogy maga minek tekint engem, remélem, belátja, egyéni szociális problémája, se nem oszt, se nem szoroz.
    maguk, fiacskám, soha nem tekintik egyenrangúnak a cigányokat, csak eszköznek. ugyan már, maguknak, árjáknak, egy cigány partner?
    maguktól tisztesség, rend, munka? mi is a tisztesség a maguk fogalmi rendszerében? a fehér faj felsőbbrendűsége? a magyarok felsőbbrendűsége? a jobbikosok felsőbbrendűsége?
    hát a rend? amit a gárdisták tartanak fenn?
    munka? hol is? mi is? miből is?

    megmondtam, mihez tartsa magát gézával kapcsolatban. javaslom, legyen jófiú, és ne emberkedjen.
    anyja miatt meg ne érzékenykedjen. úgy tudom, maga talált gyerek.

  • @Ille
    Ez az „árja, fehér faj” lemez, meg a „jön a Weimar” annyira unalmas már, mint a „fekete fantomgárdista”, meg a felsőbbrendű élettér.
    Legyen már egy kicsit kreatívabb.
    ……..
    Közben újabb jó hír: a közvélemény-kutató szerint, a Jobbik három százalékkal növelte támogatottságát.
    ……..

  • apuwader: sajnálom, de ha ez a kép jön le magukról 😀 nem igazán célom, hogy elűzzem az unalmát. a kreativitást maguknak is ajánlom.
    azon felül biztosan akad a környezetében olyan ájult rajongója, akit elláthat tanácsokkal, engem kíméljen meg tőle.