A közmunkásokról…Amerikának…

2014 november 15 6:07 de.5 hozzászólás

Az írást bevezető egyszerű kérdésem az, hogy hogyan lehet egy idegen országban egy újságcikken keresztül a magyar lakosság elszegényedett részét ilyen álságos és félremagyarázható módon bemutatni? Ez szerintem szégyen, egy súlyos erkölcsi vétség, szarvashiba. Lehet, hogy a cikkírónak nem ez volt a szándéka, de erősen félreérthető, annál kevésbé érthető félre Kósa Lajos idézett szövege.

A hvg.hu munkatársának, Stiller Ákosnak az Orbán-kormány közmunkaprogramjáról az amerikai New York Times-ban megjelent cikkéről beszélek.

 „A lap újságírója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserehátban lévő Halmajon járt, itt mutatja be a bezárt Blackberry-összeszerelő üzem után közmunkássá vált Baba Jenőt és a polgármester Tóth Józsefet. Mindenki tudja, hogy ha nem dolgozik, nem kap pénzt – mondja el a cikkben a közmunkarendszer legfontosabb alapszabályát Baba Jenő.

A cikkben leírják, hogyan vezette be az Orbán-kormány a közmunkaprogramot, hogy a minimumsegélynél több pénzt kapjon, ezért több százezer magyarnak a program keretében van munkája. Idézik Kósa Lajos Fidesz-elnökhelyettest, aki elmondja, hogy 3-500 ezer munkaképes ember van az országban, akiket szocializálni kel arra, hogy dolgozni kezdjenek, mert az alapvető készségeik is hiányoznak, például az, hogy időben beérjenek a munkába, és hogy ne hagyják félbe, amit elkezdtek.

Azt is leírják, hogy Halmaj község jól mutatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az elszegényedett magyar vidék tesz: az agonizáló gazdaság és a helyi munkanélküliség ellen a kormány úgy küzd, hogy közmunkaprogramokat indít, és megkísérli a szegény falusi népességet hozzászoktatni ahhoz, amikor valaki a fizetéséért dolgozik.”

Az, hogy a közmunka programmal a kormány segíteni próbál a munkanélküliség felszámolásában akár még érthető is lehet. Az viszont már nehezen, pedig egyértelmű, hogy aki egyszer közmunkás lesz – az elképzeléssel ellentétben – nem vagy csak nagyon nehezen fog visszatérni a munka világába, hiszen a 22.800 Ft reményében kötve van a közmunkához, (nem tud a közmunkából állásinterjúkra járni) és nem tud valódi munkát keresni, mert ideje és módja nincs rá.

A munkanélkülivé vált, munkát kereső, dolgozni óhajtó embereket egy idegen országban úgy bemutatni, hogy először munkára kell szocializálni őket, hogy még munkába bejárni se képesek ez nagyon aljas és hazug megállapítás, rágalom. Aki ezt mondja az ország munkanélküliségtől szenvedő lakosságáról, az fordítva ül a lovon, vagy nem lát a szemétől, és nem hallja meg a panaszt.

Voltam éppen eleget munkanélküli, találkoztam és beszélgettem sok munkanélkülivel. Mindenki minden erejét és találékonyságát latba vetve, foggal – körömmel mást se csinál, mint munkát keres, hiszen meg kell élnie a családjával együtt. Aki meg munkát talál, bármilyen munkát, az időt, fáradtságot nem kímélve, (órákon át tartó utazás, stb.) akár erőn felüli erőfeszítéssel megy és csinálja. Akkor is becsületesen helyt áll, ha nagyon távol áll tőle a nehezen talált új munka. Kósa Lajos mélységesen szégyellje magát, hogy ilyeneket mond a már amúgy is többszörösen megalázott munkanélküliekről.

A magyar munkanélküli nem azért nem dolgozik, mert nem tud dolgozni, hanem azért nem dolgozik, mert nincs hol dolgoznia, nincsenek munkahelyek és nincs munka. A közmunka túlnyomó részt (kevés kivételtől eltekintve) erőltetett, mondvacsinált cselekvésekből áll. Szakképzett embereknek, akár diplomásoknak elvesztett munkájuk helyett a lombsöprögetés, az árokpucolás, a bozótirtás nem rendes munka.

A „szegény falusi népesség”- ről  meg főleg ne állítsa senki, hogy hozzá kell szoktatni őket az olyan munkához, amiért fizetség jár. A falusi népesség nagyon is tud dolgozni! Évszázadokon át mi volt a városok éléskamrája? A falu. Kik termelték meg az ország élelmiszerét? A dolgos falusi népesség, akik a földet művelték és az állatokkal foglalkoztak. Ja, nem ők tehetnek róla, hogy mára már nincs mezőgazdaság.

Szégyenteljes dolognak tartom, hogy a képzeletbeli New York Times olvasó kinyitja az újságot és némi megütközéssel vegyes kíváncsisággal olvassa, hogy a távoli Magyarországon, – nahát micsoda dolog –  dolgozni kell tanítani a szerencsétlen munkanélkülieket.

Ez gyalázat és aljas hazugság! Még akkor is, ha tudjuk, hogy mindig is voltak, mindig is lesznek olyan emberek, akik nem szeretnek dolgozni, kerülik a munkát, léha életet élnek, de ők az elenyésző kivétel, és nem lehet a többi embert sérteni, ilyen olcsó, demagóg módon általánosítva.

5 hozzászólás

  • Balogh József

    Teljesen igaza van a cikk írójának,de mi mást is várhatnánk ettöl a rendszertől.Ne legyünk naivak!

  • Igaza van a szerzőnek. Aljas, demagóg duma, hogy majd Ők hozzászoktatják a szerencsétlen elesetteket és elnyomorodottakat a munkához. Méghogy ők, akik azt sem tudják mi az a fizikai munka. Mondhatám nevetséges, ha nem tudnám, hogy mennyire tragikus… Felháborító…
    Másrészről ez az egész propagandisztikus szemfényvesztés, amit a fidSS itt a közmunkával ez művel, csak és kizárólag a statisztika meghamisítását célozza, mégpedig azon az alapon, hogy százezreket foglalkoztatnak látszat munkákkal, vagy és ez még rosszabb, a megélhetési minimum alatti bérért esetleg a szakmájukban foglalkoztatják, mint közmunkást valamelyik fideSSnyik önkormányzatnál, vagy a haver magán üzemében, avagy a saját birtokán (!!!) – magyarul rabszolga státuszban – miközben mindezzel javítják a látszat, valójában nem is létező eredményeiket.
    „Szemtelen hazugság, mit milliók cáfolnak meg” – ahogy Petőfi írta…

  • Fenyvesi Glória

    Vannak ilyen, és vannak olyan emberek is.
    Aki dolgozott hosszú évekig,és munkanélküli lett, azzal nincs is gond.Az a közmunkában is teljesít.
    De vannak olyan rétegek, akik már a szüleiket sem látták munkába menni sose, és ez volt a minta számukra. Nincs is kedvük dolgozni.Mert jön majd a segély,ha meg elfogy,majd megszerezzük a javakat mástól…
    Na, ezért jó a közmunka,hogy a felelősséget érezzék ők is a sorsukért.
    Aztán tanuljanak,hogy szakmát szerezzenek,így nagyobb az esélyük elhelyezkedni valahol.
    A munkanélkülieknek sok ingyenes tanfolyam áll rendelkezésükre.
    Én is igénybe vettem ezt a lehetőséget, anno…

  • Hollósy Gerti

    „De vannak olyan rétegek, akik már a szüleiket sem látták munkába menni sose, és ez volt a minta számukra. Nincs is kedvük dolgozni.Mert jön majd a segély,ha meg elfogy,majd megszerezzük a javakat mástól…”

    amíg ez a demagóg duma kering a fejekben, addig teljesen felesleges minden szó…NEM ILYEN EMBEREKBŐL ÁLL A LAKOSSÁG TÖBBSÉGE…akinek a szülője munkanélküli, annál jobban tudja, hogy munkát kell találnia a megélhetéshez…

    tanfolyamokat meg lehet végezni nyugodtan, csak munka nincs hozzá, van ismerősöm, aki 6 db tanfolyamról tud papírt lobogtatni, de munkája 5 percig nem volt belőle, egy másikkal meg nevetve közölték, nincs gyakorlata…akadhatnak persze szerencsés kivételek…de nem ez az általános

    MUNKA és MUNKAHELYEK kellenek…

    na persze lomb és árok van a végtelenségig…

  • Fenyvesi Glória Maga komolyan elhiszi, hogy megalázva, éhbérért dolgoztatott emberek megszeretik a munkát? Maga hisz még a mesékben? Hány éves?
    De legalább megtudtam, hogy szakmáit ingyenes tanfolyamokon szerezte. Ne haragudjon, azok csak papírok. Hogy divatos legyek, fecnik, amik csak statisztikának jók. Kéthetente 4 óra?