Mik is vagyunk tkp.? – updated.

2014 november 18 11:44 de.24 hozzászólás

Mármint, Magyarországilag.

Gondolom, kereskedő ország nem . Ehhez a szittyákból hiányzik a  – jó értelemben vett – kalmárszellem. A bartert – baltás gyilkosért azeri gázt – most inkább  hagyjuk. Igaz, korábban is árulták már az országot (e tárgyban Orbánék anno Brüsszelbe pendlizve jó rutint szereztek), de sajnos, alaposan leértékelődött. Még bizományban is nehéz kiárulni.

Ráadásul éppen most hagyta jóvá az egybites gombnyomogatók gondolkodástól erősen mentesített 2/3-a a jövő évi adótörvényt, ami, persze, a pórokat illetően a nemmegszorításokat tartalmazza. Igaz, ezzel kapcsolatban nekem mindig a régi népi bölcsesség jut az eszembe: lószart, mama!

Egy tétel ebből az un. élelmiszerbiztonsági  – leánykori nevén – Tesco-adó. Ez ugyanis a multikra van első sorban rászabva, mivel a forgalom után szabatik ki. Ez a Spar esetében pl. 30x-os adóteher növekedést jelent.  A többi multi is eléggé be van szorítva a sarokba: ezt kitermelendő vagy árakat emelnek – ezzel a CBA malmára terelik a vizet – vagy belerokkannak. Igaz, e döntés tökéletesen egyezik a Jobbik koncepciójával (követelésével), így hát elmondhatjuk, hogy Orbán megint alávágott Vonának. Egyértelmű a törekvés: átjátszani a vásárlóerőt a CBA, COOP és REÁL oldalára. Mennyivel egyszerűbb lenne ezen sunyi, alattomos eljárás helyett simán átnevezni nemzeti élelmiszerboltoknak a nevezett kiskereskedelmi láncok – mert azok! – boltjait, és akkor le van a gond, ott van a trikolor, mindenki másnak: kuss!

Tesco-adó : Amelyik cég két éven keresztül veszteséges lesz, vagy nulla profitot termel, annak a törvény értelmében be kell zárnia üzleteit. Értjük, ugye? Éljen a népnemzeti élelmiszer áruda! Egy baj van csak: attól, hogy a szart csinosan becsomagolják, és nemzeti színű szalaggal díszítik, ráírva, hogy valódi szittya termék, attól még szar marad!

Amúgy vásárolt már valaki az említett nemzeti termék boltokban? Mert én gyakran. A felhozatal szűkös, a termékek minősége – hiába hivalkodnak a „magyar termék” címkével – silány, az árak pedig, na, arról ár-érték arányban jobb nem beszélni!

Három éven belül – mikor a törvénybe foglalt peremfeltételek érvénybe lépnek –  kivonulnak a multik. Bravó!  Marad a nemzeti színű szalaggal ékesített össznemzeti moslék. Mert hát, a hazai élelmiszeripar attól olyan nagyon sokban különbözőt nem tud produkálni.

Ugorgyunk. Mezőgazdasági ország lennénk? A köpcös két állattartó telepet avatott hamarjában, két puszipajtásáét. Egyet Felcsúton – Fier János  marhatartó telepét – egyet a Bányavölgyben  –  Mészáros Lőrinc mangalica nevelő telepét. Megértem a vonzódását. Az egykori kondásgyerek nosztalgiázik. Ezzel együtt nem igazán látom be, hogy egy miniszterelnöknek miért is kell ganéba lépnie: na, nem fizikailag, de protokollárisan?  Tessék már mondani, melyik  másik európai miniszterelnök avat haveri állattartó telepet?

Amellett volt pofája mindkettőt családi vállalkozásnak  nevezni! Ehhez még jött az a – értelem határait feszegető – blődlije, hogyaszongya: „…Magyarország mezőgazdasági ország, az agráriumban igenis van jövő, az ágazatnak jelentős szerepe van a növekedésben, ezért a mezőgazdaságban dolgozóknak meg kell adni a tiszteletet.” Ez a fixa ideája, ez a tisztelet-dolog. Pénzt, wazze, azt kell adni a mezőgazdaságban dolgozóknak, mert a tiszteletből kurvára kevés hús és kenyér jut a vacsoraasztalra!

Ezen felül tekintsünk csak ki egy csöppet erre a mezőgazdasági országra, ahol pusztán földalapú támogatás okán lehetetlenítenek el termelőket, állattartókat műkörmösöknek, tanároknak, tetőfedőknek , mészároslőrinceknek stb. juttatott földekkel! Ezek az újbirtokosok hogy’ a francba fognak hozzájárulni Magyarország mezőgazdasági ország létéhez? Azon felül, milyen hozzáadott értéket is termel a mezőgazdaság, ami nem mellesleg az uniós szabályozók bilincsében vergődik?

Ugorgyunk. Ipari ország lennénk?A csuti pávatáncos máshol, más alkalommal éppen erős deliráltan nyilatkozik:”… az Unió vezető ipari hatalma leszünk! Egész Európa csodálni fogja fejlődésünket!” Komolyan mondom, ez az ember vagy skizo, vagy csak ostoba! Áradozik iparunkról – ami nem más, mint filléres autóipari beszállítók zagya – hozzáadott értéktermeléssel büszkélkedik – ami azért egy betanított munkás esetében több, mint  kérdéses (iparunk 90%-a bérmunkások teljesítményén alapul), azon felül a közép- és felsőfokú oktatás lebutításával éppen frissiben alakította ki a jövőképünket.  Igaz, belevette a juhászképzést, amitől kétségtelenül szárnyalni fog a mezőgazdaság. Most meg még a nagybirtokok megadóztatása is lehetővé válik.

Egy valamit felejtett el ez a kondásivadék: az állattartáshoz vagy legelők, vagy takarmánygyártás kell.  Noch dazu, ahhoz, hogy mezőgazdasági ország legyünk – mikor is hallottam én ezt a definíciót? de akkor meg miért is verték szét a TSZ-eket és a gépállomásokat? – ahhoz ugyancsak kevés csak marhára és mangalicára tervezni. Ez utóbbi húsát ráadásul a Lajtán túl értéktelennek tartják. Valahogy más az ízlésük, mint a szittyáké…

mangal icák

mangal icák

Akkor hát, mik is vagyunk tkp?

Csak az állami média és a kormany.hu lehetett jelen, amikor Orbán Viktor átadta Mészáros Lőrinc sertéstelepét. A miniszterelnök sajtófőnöke az RTL Klub megkeresésére azt írta: a technikai és állat-egészségügyi előírások nem tették lehetővé, hogy a teljes magyar média megjelenjen az átadón. Hát persze. A végén még valaki megkérdezte volna a csuti kondásivadékot, hogy mi késztette erre a protokolláris megjelenésre? Csak nem a nosztalgia? Bár szemlátomást a gumicsizmát elfelejtette az öltözékéből…

orbán elvtárs avat

 

Ugorgyunk.  A népnemzeti házmester kihordatta az ország házából az Unió zászlaját – kicsit finomabban járt el, mint a jobbikosok, akik nemcsak kidobták az ablakon, de a maradottakat a WC-be száműzték , de ettől derék házmesterünk még bunkó maradt – cserébe,  provokatív módon  a magyar nemzeti zászló mellé kitűzette a székely zászlót. Mijafranc történt, amíg egy kicsit nem figyeltem oda? Tán csak nem betagozódtunk a székelyekhez?  Az uniós szövetség akkor most semmis, éljen a Székelyföld?

Sajnálatos módon itt akad egy kis történelmi prücök. Zászlaja – általában – nemzeteknek van, no meg futball kluboknak.  A székelység nem alkot önálló nemzetet, hanem csak nemzetcsoportként létezik (mindezt nem bántásként mondom, hanem történelmi tény), a Székelyföld pedig csak egy tájegység.  Ráadásul zászlaja eredete sem más, mint egy család hadi lobogója.

„A Kolozsvár közelében lévő Szamosfalva mellett gyülekeztek, ahol hadseregének csapatait 43 új, rendkívül díszes zászlóval ajándékozta meg (Bárhory Zsigmond). A legszebbeket Csáky István és Székely Mózes kapták, akiket a sereg főkapitányává nevezett ki. Székely Mózes zászlója szolgált mintául a ma használatos arany-kék lobogónak, melynek kék alapszínén fehér sáv fut, benne Z. M. monogrammal.”  Ráadásul csak 2004-ben fogadta el a Székely Nemzeti Tanács. Most akkor mi van? Kövér elvtárs ezzel deklarálni akarja, hogy mik is vagyunk? Székelytársak? Társszékelyek?

Ugorgyunk. Van itt, ugyebár, a tegnap megszavazott három csapás. No, nem a Pintér-féle. Az egész arra megy ki, hogy kicsinálják a multi áruházláncokat, a megszokott recept szerint: jól ellehetetlenítik őket. A  vasárnapi zárva tartás, az élelmiszerlánc felügyeleti díj, és a nyereséget nem termelő áruházak bezáratásáról szóló szabályozás terve valszeg áremelésre kényszeríti majd az olyan üzleteket, mint a Lidl, az Aldi, a Spar vagy az Auchan. Halkan kérdezem: mijafranc köze van az államnak egy külföldi tulajdonban lévő vállalkozás nyereséges, vagy veszteséges voltához?  A könnyem hullott, amikor a CBA szóvivőjét hallgattam, aki arról nyilatkozott, hogy dehogyis kedvezményezettjei ők ennek a törvénynek! Ab ovo nem esnek egyik törvényelem hatálya alá, azon felül áraik már most is magasabbak, mint a külföldi tulajdonú áruházláncoké, tessék már mondani, ha monopol helyzetbe kerülnek, talán árat fognak csökkenteni?

Most jöjjön itt a kedvenc összeesküvés elméletem:  a megnevezett élelmiszer kereskedelmi vállalkozások veszteségessé válnak – olyan hülye tulajdonos nincs, aki ezt tartósan bevállalja – ezért a kivonulást határozzák el. Azonban menteni a menthetőt, lehetőség szerint el kívánják adni a leánykát. Igen ám, de ilyen esetben a cég értéke erősen csökken, kvázi bagóért megvehető. Nos, van egy olyan sanda gyanúm, lesz rá vevő. Népnemzetileg, persze.

24 hozzászólás

  • Head of Hungarian government Victor Orban (Fidesz) assiduously study the Putin-Mutyi (moitie) Democracy
    .
    In Hungary, Orban’s corruption healthy management system, as well as the absence of transparency and needed checks and balances, practicing the „Mutyi-Demokracy. The US government action is not specific to Hungary, but growing part of the US effort to fight corruption, good governance, transparency and the democratic values that jeopardize fundamental obstacle against. According to the US Department of State Anti-Corruption Program of corruption threatens the development and prosperity. Corruption threatens the integrity of the global markets, the stability and security of the international community in the political system. Inhibits efforts aimed at the promotion of freedom and democracy, an obstacle to economic growth and foreign investment, the energy drained from innovation and competitiveness, as well as the business and technology development strategies sight. What hindered, so what risk of corruption? Once again, item by item: 1. good governance. 2. Transparency. 3. fundamentally democratic values. 4. The freedom and democracy strengthening efforts to expand. 5. The economic growth. 6. The foreign investment. 7 of innovation. 8. competitiveness. 9. The business and technology development.

  • Endre Papp, ne haragudjon, de ilyen nyelvtani szarvashibákkal nem fog átmenni a középfokú nyelvvizsgán se ! Kinek akar itt villogni ?

  • zsuzsa kiss: itt a nagy lehetőség, javítsa ki. kíváncsi vagyok a maga angolságára (bár, ha olyan, mint a matematika tudása, sok jót nem várok). az értelmét, mondanivalóját vélhetően felfogta, hát rajta, virítson!

  • Ille úr, leragadok az első sornál: „Head…..studies …” Hadd ne én javítsam fel ezt a katyvaszt…(GB kolléganő kedvenc szavát veszem át.)

  • zsuzsa kiss: ne ragadjon le, adja elő, amije van. a tavalyi lopott holmitól kíméljen meg. GB-t pedig ne alacsonyítsa le magához.

  • Mezőgazdasági ország vagyunk? Hm.
    A magyar mezőgazdaság a GDP 3 – 4 %-át adja. Ha hozzá vesszük az élelmiszeripart, a mezőgazd-vegyipart, a kereskedelmet is, akkor lehet maximum 11 – 12 %.
    Tehát két lehetőség van: vagy hazudik Orbán, vagy ehhez sem ért.
    Az iparra meg nem régen azt merte mondani, hogy hamarosan iparilag olyan fejlettek leszünk, hogy Európa, meg at egész világ ámulva tekint ránk.
    Jelenleg bérmunkát végzünk az ipar 90 %-ában (ha az AUDI meg a Mercedesz leállna, nekünk végünk), hogy lesz ebből néhány év múlva virágzó ipar? Hacsak nem a Széles-féle antigravitációs, ingyen energiát adó ketyere sorozatgyártása mégis beindul.
    A világ lassan tényleg ámulkodik rajtunk: hogy lehet a magyar olyan birka nép, hogy egy ilyen korrupt, hazug hatalmat megtűr a hátán, méghozzá kétharmaddal?

  • Csak a rend kedvéért:
    http://pestifiu.wordpress.com/

  • ronagyuri: na, erre várjuk kiss zsuzsa nyelvhelyességi javítását. eddig még nem jött neki össze, pedig helyt adnék neki. gondolom, keményen dolgozik rajta.

  • frank: mindkettő.

  • Ille, ezt a stilust lehet, hogy egy Ivó-utcai NIEMAND megengedheti magának Marcsival vagy Klárával szemben,- de velem nem! Szégyellje magát !

  • zsuzsa kiss: attól tartok, nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza a stílusom, és azt, hogy mit engedhetek meg magamnak 😀
    azon a niemand-dolgon meg dolgozzon +1kicsit 😛

  • Ille István

    2014 november 19
    5:18 de

    Emlékszel arra, mikor még az első uralkodása idején Őfenesége le akarta vizsgáztatni angolból azokat a katona-tiszteket, akik akkor már több évet tanultak amerikai katonai akadémiákon és jó-néhány évet töltöttek el a különféle Nato-parancsnokságokon! =))

  • ronagyuri: a középső nevelt fiam azért nem avattatta fel magát tisztté, mivel előre megkapták a nyelvvizsga válaszait. ő úgy vélte, ha emberéletek múlnak az ő nyelvtudásán – mélységi felderítőként végzett az akadémián – akkor inkább nem fogadja el a tiszti rangot. szerződéses katona lett a bercsényi dandárban. eddig három továbbképzésen vett rész – az USA-ban (az egyik sandhurstben volt) és két misszióban: afganisztánban, meg cipruson.
    úgy vélem, az angoltudásával nincs gond. orbán konyhanyelvével azonban igen.

  • Ille István

    2014 november 19
    7:22 de.

    Ez egy érdekes dolog, de van olyan amiben Orbán fejlődni tudott (munkahipotézisként tegyük fel hic & nunc. kizárólagossággal: hogy a fejlődés alatt objektív javulást értünk) az az angolja: nem csak kezdi levetközni a dél-csepelinek is csak jóindulattal nevezhető kiejtését, de sokat javult a nyelvismerete is!

  • Frank: A baj nagyobb. Széles elhalasztotta a „perpetum mobile” sorozatgyártásának tervét, a következő választásokig minimum.

  • Ille István
    2014 november 19
    5:21 de.

    frank: mindkettő.

    Azt hiszem én is, hogy ez a helyes megoldás, nem töröm tovább a fejemet rajta. :-)))))

    Gyula Bognar
    Hát ez nagy csapás, hogy Széles elhalasztotta a sorozat-gyártást, így aztán kénytelenek vagyunk a Déli Áramlat gázát használni addig is. Hacsak Szijártó nem állapodik meg ma valami másban Moszkvában.

  • Frank: Nagyobb a baj. Bulgária nem építi a Déli Áramlat vezetékét, szót fogadtak az EU-nak. A Kaspi tengertől a Szerb határig talán gázzal töltött lufikban kell majd a gázt szállítani. Románia nem megfelelő útvonal. A Románok egyébként s az EU-val tartanának.
    ======
    Szerintem az USA-EU diplomácia dolgozik a háttérben, néha fecnik jönnek-mennek a háttérben, vagy csak beszélgetnek. Az Olaszok már megtalálták az indokát, miért mondjanak le a Déli Áramlatról, ami kétszer annyiba kerül (mostani becslés szerint) mint amit a $600.0 milliós szerződésükben vállaltak. Csak egy fecni kellett hozzá, megmutatni, hogy $5.0 milliárd eredeti becslés helyett az Oroszok már most $10.0 milliárd költségre számítanak. (Szerintem még ez is alacsonyabb szám, mint a végső költség lenne. Paks II. sem €10.0 milliárdba fog kerüni, hanem kb. €25.0-30.0 milliárdba.)
    Nehéz elképzelni, hogy Magyarország kár nélkül tudja érvényesíteni ésszerűtlen, EU ellenes akaatrát egy aránylag vakon repülő diplomáciai testületnek nevezett Szijj-Ártó Külgaz-Külügy MINI-sztériummal.
    Az Oroszok seggét lehet nyalni, DE abból soha senki nem látott komoly hasznot még, csak rossz szájíz és bűz az eredmény!ha azonban a viktornak ez izlik, uccu neki, csinálja tovább.

  • Van néhány korlátos dolog a földön.
    Ezek közé tartozik az ivóvíz/édesvíz és a föld. A föld alkalmas növénytermesztésre és állattenyésztésre, ezek képezik az általános jólét alapját, de a földön nőnek a fák is, melyek a földi légkör oxigéntartalmát biztosítják (minde ehhez víz kell), a mezőgazdaság foglalkozik átfogóan ezekkel a dolgokkal. Mivel a föld lakossága exponenciálisan nő, az említett dolgok jelentősége is. Minden épeszű állam mindent ekövet ezért annak érdekében, hogy mezőgazdasági képességeit, potenciáját ebben a dologban növelje, mert ez a jövője záloga. Ezt teszik a németek, a franciák, a hollandok(nagyon erőteljesen megdolgozva minden termő négyzetcentiméterért…), a dánok, az izraeliek de még az amerikaiak is stb. sőt az osztrákok is(még a magyar földekre is rátennék a kezüket…).
    Játék szoftvert, VV adást, online újságot, de Audit se fog tudni sem megenni, sem meginni később – tornacipőben és gumicsizma nélkül sem…

  • Időszerű volt ritkítani a külügy begyepesedett csapatát.

  • enterprise: hát persze. most meg vannak ott hithű pártkatonák, nulla hozzáértéssel. ez jobb?

  • enterprise: nagyon megható, amit ide pöttyentett. egy baj van csak vele: az osztrákok meg is művelik a magyar földet, de a műkörmösök nem!
    amúgy nem aggódom maga miatt. magának mindig lesz mit ennie.

  • Horváth Béláné

    No, a kommenteket olvasva a cikk után :pont ez a baj ebben az országban – a személyeskedés. Saját szemében a gerendát se, máséban a szálkát is!
    Hát ha egyszer legalább ezen túl lehetne lépni?????

  • horváth béláné: valóban. ha nem tudják a cikkben foglaltakat cáfolni, akkor a cikk íróját kezdik ki.

  • Horváth Béláné Megmondta Orbán, az ellenfelet (ellenséget) meg kell semmisíteni. Ha megalázzák és lejáratják, akkor a véleménye már nem is számít. Idáig bevált.