Tüntetés-másnap

2014 november 19 6:53 de.26 hozzászólás

Lassan egy nap telt el a nagy Kossuth téri lökdösődés óta. Tulajdonképpen nem is nagyon akartam kommentálni mindazt, ami lezajlott. Ahogy más megfogalmazta, a szervezők által magára hagyott tömeg reakcióját lehetett látni a Parlament lépcsőjén. Tulajdonképpen a megjelent tömeg spontán semmit akarása zajlott. Ellentétben például Korózs Lajos vízióival.

Az MSZP-s politikus ugyanis valami hatalmas ellenállást, illetve akár valami vér nélküli forradalmat emlegetett. Nem a Kossuth téren, hanem az ATV stúdiójában. Nem mintha pont ő hiányzott volna a Közfelháborodás Napjának titulált összejövetelen. Amúgy is, elvileg egy pártoktól semleges és pártmentes rendezvény volt. Ami annyiban inkább növeli, mintsem csökkenti a szervezők felelősségét, hogy mindazt a szerepet nekik kellett volna betölteni, amit különben valamelyik politikai erő nyakába lehet varrni. Például annak a felelősségét, hogy valami célt, közösen képviselhető célt, és ahhoz vezető, eszközparkjában is körvonalazott utat mutassanak a demonstrációra odaérkezőknek. Netán azoknak, akiket meg szeretnének győzni a részvétel szükségességéről. Márpedig pont ezek a pontok azok, amelyek kapcsán már a Lendvay utcában véget ért első séta előkészítése során is pocsékul szerepelt a szervezőség.

A most hétfői események továbbra is leginkább azt igazolták, hogy valami tisztes távolságtartás alakult ki a demonstráción részt vevők valamint az általuk, illetve velük eredményt elérni akarók szándékai között. Anno, nem kis szkepszissel szemléltem az említett első, akkor az internetadó ellen meghirdetett, demonstrációt. Fenntartva a tévedés lehetőségét. Amely utóbbi természetesen továbbra is fennáll. Bár az utóbbi idők megmozdulásai meglehetős párhuzamot mutatnak a diáktüntetésekkel. Ahol a Parlament előtt ugyan nem, de a rádiónál azért kialakult némi tumultus. Ráadásul ott a diákság képviselője bejutott az épületbe. Csak utána csináltak hülyét az egész tüntetésből. Az orbanista sajtóetika nagyobb dicsőségére. Ettől függetlenül remekül működött a hatalom részéről a diákság felszalámizása, majd kifárasztása. Az elmúlt közel két év, de a választások eredménye is jól szemlélteti, hogy valójában ki nyerte a felsőoktatási széncsatát.

A szervezők által nem szervezett demonstrációs végjáték, a valós irányítás hiánya, és a közös cél legfeljebb közös mantra-kiabálásokban való megnyilvánulása közepette aligha várható több. Márpedig a hétfői demonstráció szervezői munkája olyan volt, mint egy hollywoodi történet. Ott is a nagy egymásra találással szokott a klasszikus film befejeződni. Holott a közös élet, az igazi felelősség ott kezdődik. Odahívni egy térre tömegeket szép kerettörténet. Felszólalni derék dolog. A felszólalások nyomán cselekvésre hangolt tömeg cserbenhagyása azonban pont olyan felelőtlen gerinctelenség, ahogy annak idején az Operaház előtt sem volt másként. Ha egy demonstráció szervezőitől erre futja, akkor inkább maradjanak otthon, bontsanak ki egy sört, tegyék fel a lábukat az asztalra, és nézzenek meccset. Orbán-kompatibilis módon. Alkalmasint a Parlament előtt cserbenhagyottak körében az unalom, a cselekvéstelenség, a magára hagyottság, a hűvös este, és a nagy semmi érzete megtette a magáét. A rendőröknek könnyű volt fegyelmezettnek maradniuk, mivel érdemi dolguk kimerülhetett a fizikai állóképesség demonstrálásában.

Egyébként akkor sem lennék elégedettebb, ha a tömeg sikerrel rohamozza meg a Parlamentet. Ha ugyanis bejutnak, a céltalan bolyongás helyett valami hatökör esetleg vandalizmussal kezdi levezetni a tehetetlenségét. Márpedig az Országház felgyújtása, vagy akár csak szétverése sem lehet épelméjű ellenzéki cél. Se pártokkal, sem anélkül. Főleg nem azok nélkül. A kérdés tehát továbbra is adott. Hol a fenébe voltak a szervezők azt követően, hogy valós szerepük lett volna? S tulajdonképpen, a hangzatos zengzeteken kívül tulajdonképpen mi volt a célja az összejövetelnek? A közös üvöltözést és transzparens-lóbálást valahogy továbbra sem igazán érzem kormánybuktató hatásúnak. S az a kisebbik gond, hogy én nem érzem annak.

Jól láthatóan Orbán Viktor kommunikációs csapata sem érzi annak. A Parlament előtti lökdösődés másnapján ugyanis Orbán Viktor átadta háza tájának marhatelepét Felcsúton, majd mangalicatelepét Alcsútdoboz mellett. Mely átadásoknak nem csak az adja a súlyát, hogy a mangalicatelepben például Mészáros Lőrinc közvetlenül is érintett. Az legalább annyira demonstratív értékű, hogy „ődöngjetek csak a Parlamentnél, de a haver disznai is többet érnek”. Mert „én ezt is megtehetem pupákok”. S jól láthatóan tényleg megteheti. S jól láthatóan a hívek felé ezt sikerrel lehet bemutatni. S hol voltak eközben a nagy demonstrációszervezők? Ja bocs, ma esett az eső, még elázott volna a gyújtóhangú, spontán felszólalás nyomtatványa.

26 hozzászólás

  • hámámé? a parlamentben nincs büfé, és a büfében túró rudi?
    micsoda országban élünk 🙁

  • Hát tudjátok a derék az ártunk és qurmányunk arroganciáján, a sz..os nyelvű média piszkálódásain kivűl az idétlen un. ellenzéki pártok sertepertélése a legrossazbb, ami ezekkel a fiatalokkal történhet!

  • Én ott voltam 17.16-től 23.20-ig.
    Tele volt a tér, kb. 35 ezren lehettünk szakértő becslés szerint.
    Negyed nyolc körül véget ért a hivatalos program, nyolcig volt engedélyük, akkor kezdték el a rendőrök feszegetni, hogy hagyjuk el a teret. Persze nem tettük, így aztán 23.00-ig ment a skandálás meg a huzavona. Közben a passzív támogatók egyre fogyogattak, végül már csak pár ezer ember maradt a téren. Akkor indult meg a készenlétisek sorfala 3 oldalról és teljesen civilizált módon, kb. egy óra alatt vége lett a töntatésnek. 100-200 ember maradt még, aank is fele messziről az utcáról figyelte mi történik a téren.
    Lehet fanyalogni meg agyalogni, de ebben a tüntetésben ennyi volt. Majd ha 200 ezer ember lesz ott, és váltásokban a fele uralja a teret, az lesz az igazi kormánybuktató demonstráció. De lehet, elég ehhez 120 ezer ember is. Ha már nem tudja bekeríteni őket az a 3.000 készenlétis, akkor válik érdekessé a helyzet.
    Szakértő értékelése a tüntetésnek itt:
    http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/11/es-akkor-nep-nem-ment-haza.html

  • Ez meg a mai eszmefuttatás:
    http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/11/dontsetek-mar-el-kell-az-ifjusag.html

    Hogyan akar az ellenzék tényleges Ellenzékké válni, ha az jelenlegi aktív tömegbázis a háta közepére se kívánja őket (sem)?

  • Azért ez a tömeg más volt,mint a 2006-os csőcselék, amelyet éppen maga a Vezér nem is ingyen irányított a helyszínre. Bár a Jobbik részvétele ezen a demonstráción nem volt kétséges, a militáris Fradi B-közép jelenlétére nem esküdnék meg…
    A Jobbik az utóbbi vélasztások óta játssza a galambot, melynek két oka van. Az egyik a siker érdekében, a másik a háttérben ott működő központi akarat, centrális jobboldali erőtér, melynek igazi centruma Orbán akarata. Naiv az, aki elhiszi, hogy a Jobbik és a Fidesz valódi harcban áll egymással. Ez a naivság még sokba kerül majd mindannyiunknak, amikor 2018-ban a Jobbik viszi el majd a pálmát, ám addigra – már az eredeti táncrend szerint is – elnöki rendszerbe navigálja át az országot a fid SS, ami valójában annyit jelent, hogy Orbánt nem lehet leváltan, vagyis nem az számít, hogy Fidesz, vagy Jobbik, csak az, az ország Vezére, kormányzója minden körülmények között csak Orbán Viktor lehet. Olyanról, hogy Orbán alternatívája esetleg Vona lenne, az teljesen kizárt dolog.

  • dubois: pedig szól ám két dolog is vona mellett!
    1. igazán megszállottan tud nézni, ha fotózzák.
    2. az ő testéről már zengtek ódát női rajongói.
    ugyan a karizma kevésbé lengi körül, de cserébe van karizma! 🙂

  • Dubois !

    Teljesen igaz, hogy a Jobbik Orbánnak(!) egy csöppet sem ellenzéke sőt, annál inkább a szövetségese.

    .

  • Dubois,
    Orbán titulusa már ott érik jó Budavár magas tornyán:
    Kormányzóúr Őfőméltósága.
    De nincs kizárva, hogy ugyanakkor Vona magas állami posztot fog betölteni. Végsősoron ő még sem vágott baltát egy bajtársa fejébe sem…

  • Hogy jön ide a Jobbik?
    Ez a Közfelháborodás Napja volt!
    Így nézett ki az egész felülről:

  • idézet egy szakértőtől (Földi László):
    „„alaposan átgondolt, jól szervezett és finanszírozott akció volt. Amúgy igazuk van azoknak, akik szerint hazánk nem jogállam. Jogállamban ugyanis így nem lehet bánni a rendőrökkel, ahogy néhány tüntető tette, legalábbis következmények nélkül”. „

  • Ille István

    2014 november 20
    1:03 de.

    Földi, Földi csak nem Csintalan-féle Földi? =))

  • ronagyuri: az információs hivatal menesztett igazgatója (nyírfa-ügy)

  • Emberek, teljes zűrzavar lett úrrá az Erőben.
    …….
    Londonban tüntettek a diákok a parlament előtt.
    A náci-fasiszta angol diktatúra karhatalma véresre verte a magas tandíj ellen tüntetőket, akik a koalíciós „Liberális Demokratákat” szerették volna megkérdezni, hogy választási ígéretükkel ellentétben miért emelték háromszorosára a tandíjat.(a kis naivak)
    A „liberális gumibot nem rasszista gumibot” szellemében mindenkit elvertek.
    A tüntetők mindennapos demonstrációkat ígérnek.
    ….
    …a végzős egyetemisták átlagosan 44 ezer font (csaknem 17 millió forint) adóssággal kezdik pályafutásukat, és 73 százalékuk nagy valószínűséggel 30 év alatt sem lesz képes teljesen megszabadulni tartozásaitól.

  • apuwader: és? köze?
    amúgy: karhatalom lenne? angliában? ébredjen már fel!leragadt egy másik szószedetnél!

  • Csapaterős rendvédelmi tevékenységre, karhatalmi beavatkozásra gondoltam.
    Szerintem rendben van.

  • apuwader: maga szerint. csakhogy, odaát sem a rendvédelmi tevékenység, sem a karhatalmi beavatkozás nem ismert fogalom.
    pech.
    jól érzékelhető szóhasználatából a neveltetése. igazán kíváncsi vagyok, hogyan lett jobbikos?

  • Ez beugrató kérdés?
    Elmeséljem, hogy lettem jobbikos, aztán jön a törlés a pimaszkodásért, jön a kitiltás a modem megsértéséért, ugyanis a szövegem „pártpropaganda tartalmúnak” ítéltetett.
    És mi lesz ha valakik elolvasás után „gondolkozóba esnek”, nekik megy a körímél, miszerint nehogy bedőlj a nácinak.

  • Ille István 44 000 font 17 millió forint. Harminc év az 360 hónap Az havi 122 font. Az átlagkereset 21000 font (2010)
    Hm. Nem tűnik nekem korrekt számnak a harminc év.
    Ez az átszámolás amúgy olyan jól hangzik. Mikor kimondom forintban a jövedelmünket, baromi jól hangzik. De hát euróban költjük el.
    De ámítani a népet nagyon jó.
    Pedig ez csak számtan, általános iskolai anyag.
    Ugyan úgy, mint a liberálisokat hibáztatni, és nem a Konzervatívokat, akik a kormányképviselők 80 százalékát bírják.
    A liberálisok Skóciában hozták magukat. Egészében 8,8 %-ot. Ostobaság lenne a Sinn Féin-t hibáztatni Észak-Írország politikájáért, pedig ott szinte a szavazatok felét hozta.
    De ez még nem jár hatalommal. Olyannal legalábbis nem, ami változtathat az országon. A liberálisoknak sincs hozzá erejük.
    Persze kiléphetnek, és megbéníthatják az országot. Jó lenne?
    A torz látásmód helyes, ha önös érdekeket szolgál?

  • apuwader: nem beugrató kérdés. csakhogy, szóhasználata a vad szocreál időket idézi, így valóban érdekes lehet, hogyan torzult jobbikossá?
    ne értékelje túl magát. ezen a fórumon kizárt dolog, hogy kinyilatkozása olvastán az olvasók sovány malac vágtában iramodnának a legközelebbi jobbikos toborzó irodába 😀
    pontosan tudja, mit tartalmaz a MODEM, azt is tudja, hogy pimaszkodása mindig csak egyes személyek ellen szólt.
    a kör e-mail pedig éppenhogy a fidesz és a jobbik eszköze.
    nos?

  • llanfair: lehet, hogy én nem vagyok top-on, de mégis, hogy’ jön ez ehhez a cikkhez?
    elkerülte volna a figyelmemet valami?
    amúgy egyetértek. én külföldön mindig is sörvalutában számoltam. tudomásom szerint angliában egy pint sör 4Ł. ehhez képest a 122Ł bakfitty.

  • apuwader
    2014 november 20
    4:33 de.

  • Ille István

    2014 november 20
    6:26 de

    Ami azt a 4£-os sört illeti – igaz már lassan egy féléve uncsiztam Walthamstow –ban (Észak-London; nem a legelegánsabb és legrágább) – így a Reservoir-ok környéki kocsmai élményeim is ilyen régiek, annyiért mért söröket nem öntözték magukba az emberek. A legkedveltebbek az un. kézműves sörök azokért több mint egy 5ös dukál. S ahogy én elnéztem a t. közönséget nem egyet fogyasztottak! =))

  • @ Illanfair
    ” Nem tűnik nekem korrekt számnak a harminc év.”
    „..ámítani a népet nagyon jó.”
    Institute for Fiscal Studies, itt reklamálhatsz.
    http://www.ifs.org.uk/

  • apuwader Magával sem vitatkozom, velük sem fogok. Ha nem fizetek egy hitelt, ezer év alatt sem fogy el. Én meg úgy gondolom, rossz a számítás. De ezt intézzék el az angolok, az Ő dolguk. Maga meg gondolja azt, hogy a gonosz liberálisok csinálják. Számít?

  • A reggeli kávé mellé egy jó hír:
    A valószínűleg vérkelta családfájú, betyársereg-tag, tüntetésszervező Nuszbaum Tibor fogalmazta meg azt, amit minden baloldalinak meg kéne értenie:
    „az ellenzéket már leváltották, most a kormány van soron”. Magyarország ugyanis nem Gyurcsány Ferenccel meg Kuncze Gáborral fog normális nyugati országgá válni, ugyanis nekünk ezek az emberek már csak azoknak az elhibázott politikai folyamatoknak a részei, amik lehetővé tették azt, hogy a NER létrejöhessen és, hogy különösebb ellenállás nélkül a mindennapjaink részévé váljon.
    ….
    Hoppá. Tengerentúli olvasóknak érdemes tabularását végezni, az eddigiek törölve, a kettes vágányra új értékrend érkezik.

  • apuwader

    2014 november 21
    5:22 de.

    Nektek, nagy orosz barátoknak más jó hír is van:
    A Szergej Lavrov külügyminiszter Szaúd al-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel folytatott moszkvai tárgyalásai után pénteken kiadott közlemény szerint a két ország kész együttműködni az energia- és olajpiacot érintő kérdésekben és az olajtermelő országoknak jogukban áll megfelelően reagálni. Értsd a termelés jelentős csökkentésével emelni az árakat!

    Hogy derék elvtársaitok mennyi esze van -pont mint nektek és Orbán cibiteknek -: szakértők szerint:a termeléscsökkentés nem egyszerű, egyrészt, mert az ország rá van utalva az olajexport-bevételekre, másrészt hiányzik a szükséges technológia a kínálat gyors módosítására.