Mi mennyi az annyi?

2014 november 20 5:37 de.8 hozzászólás

Az mfor.hu a Tesco publikus beszámolóit tekintette át, hogy megnézze, tényleg reménytelen helyzetbe kerülnek-e a Magyarországon működő üzletláncok, illetve mekkora esélye van annak, hogy a piacvezetőnek be kell majd szüntetni itteni tevékenységét.

Komoly visszhangot kapott a kormánynak az a terve, amely az áruházláncok nyereséges működését követelné meg. A kedden benyújtott törvénytervezet szerint azok az 50 milliárd feletti forgalmat bonyolító cégek, amelyek két egymást követő évben nulla vagy negatív mérleg szerinti eredménnyel zárnak, nem folytathatnak majd a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó tevékenységet.

Logisztikai állások

A szektor képviselői szerint a megnövekedett adóterhek (például a drasztikusan megemelt élelmiszerfelügyeleti díj) mellett nehéz megfelelni ennek az előírásnak. A kormány viszont azzal érvel, hogy ezek a láncok szándékosan lehetetlenítik el a kisebb versenytársaikat azáltal, hogy időnként irreálisan alacsony árréssel dolgoznak.
Az mfor.hu a vállalati eredménykimutatásokat vizsgálta meg, hogy az ott fellelhető számok mennyire támasztják alá a vállalatok, illetve a kormány érvelését. Természetesen a helyzet korántsem egyszerű, hiszen a publikus adatokból nagyon sok tétel tömbösítve van, így azok kapcsán legfeljebb iparági forrásokból származó információkra tudunk támaszkodni, de mivel nem állnak rendelkezésünkre a számviteli dokumentumok, így azokkal nem tudjuk alátámasztani.

Sokáig híztak a számok 

A vizsgálatot a legnagyobb piaci szereplővel, a Tescóval végeztük el. A számok áttekintése rögtön némi meglepetéssel szolgált, a vállalat (Tesco-Global Zrt.) ugyanis az elmúlt egy évtizedben szinte végig nyereséges volt. A Tesco nem csak a válság előtti időszakban mutatott ki időnként viszonylag magas forgalomarányos mérleg szerinti eredményt, hanem később is, egészen a 2012 március 1-2013. február 28-ig tartó időszakig pozitív volt az eredménykimutatás utolsó sora, és csupán a legutóbbi üzleti beszámolóban volt a mérleg szerinti eredmény mínuszos. Igaz, akkor tetemes, 43 milliárd forintos veszteséget jelentettek. (Ebben egy egyszeri tétel játszott szerepet, amelyre a cikkünkben még visszatérünk.) Mindez egyébként azért is keltett bennünk némi meghökkenést, mert közben 2010-től 2012 végéig kiskereskedelmi különadót kellett a vállalatnak fizetni. A szektorban a piaci részarányuknál sokkal nagyobb mértékű összeg évente 10 milliárd forintos terhet jelentett három éven át, ennek ellenére ezt az időszakot is eredményesen teljesítette a Tesco.

Tesco ereménykimutatás

Tesco eredménykimutatás

Klasszikus értelemben a kiskereskedelmi vállalatok működési modellje úgy épül fel, hogy a cégek beszerezik a termékeket, majd drágábban eladják azokat. Ha az árrés fedezi a bérjellegű-, és „rezsiköltségeket”, továbbá az értékcsökkenést, akkor a kereskedő nyereséges, ha ezt nem sikerült elérni, akkor pedig mínuszt mutat a tevékenység szaldója. A gyakorlatban azonban ennél jóval szofisztikáltabb a működési modell, hiszen a vállalatok részben maguk is előállítanak termékeket (például saját pékséget, vagy húsüzemet működtetnek), de különböző szolgáltatásokat (hitel, utazás, távközlési, stb.) is nyújtanak, vagy legalábbis a brandjükkel, és az eladótérben való megjelenéssel támogatják ezeket.

Iparági forrásaink szerint szintén számottevő bevétele van a cégeknek abból, amit a beszállítóktól különböző jogcímeken (pl. polcpénz, szóróanyagokban való szerepeltetés) beszednek.
Részleteiben megnézve a vállalat beszámolóit azt láthatjuk, hogy a bevételek kapcsán csak az derül ki, hogy mekkora részt tett ki a belföldi és az exportértékesítés, de az már nem, hogy ez miből áll össze.

A Tesco esetében az elmúlt évek folyamatos bevételnövekedést hoztak, csupán az utolsó két publikált üzleti évben látható megtorpanás. Igaz, ebben a növekedésben az is szerepet játszott, hogy a vállalat folyamatosan terjeszkedett, előbb a hiper- és szupermarketek piacán, majd a plázastopot követően a kisboltok szegmensében a Tesco Expresszek révén. Így egy évtized alatt 60 százalékkal duzzadt a vállalat árbevétele.

Beszédes költségsorok

Némileg több derül ki a vállalat gazdálkodásából, ha a költségsorokat nézzük. Ezeknél vannak olyan tételek, amely viszonylag egyértelműek, így például az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ), vagy a személyi jellegű ráfordítások. Vannak ugyanakkor olyan tételek, amelyekkel jogszabályi keretek között a vállalatok tudnak eredményt optimalizálni, ezek az egyéb ráfordítások. Ezen a soron jelenik meg a leltárhiány és készletveszteség mellett a terven felüli értékcsökkenések is. Egy ilyen tétel, az épületekre elszámolt terven felüli értékcsökkenés 50 milliárd forintos összege okozta a Tesco tavalyi (2013.03.01.-2014.02.28. közötti időszak) -43,1 milliárd forintos veszteségét.

Szintén érdekesnek nevezhetők a pénzügy műveletek eredményei, amelyekkel a multinacionális vállalatok tudnak a tagvállalataik közötti is pénzeket mozgatni. A Tesco esetében itt a kiegészítő mellékletek tanúsága szerint komoly hitel- és kamatmozgásokat láthatunk. Így például a magyar részleg (Tesco Global Zrt.) jelentős hiteleket kapott folyamatosan a cégcsoport más vállalataitól – az utolsó pénzügyi évben például az ilyen jellegű rövid lejáratú hitel 118 milliárd forintot tett ki. De, hogy a kimutatásokban ne legyen egyszerű eligazodni, a Tesco Global Zrt. – többek között az anyavállalatának a Tesco PLC-nek, továbbá a cseh és a szlovák vállalatoknak – 138,4 milliárd forintot hitelezett. Az ilyen pénzügyi műveletek természetesen teljesen legálisak, ugyanakkor a vállalatok ezek segítségével optimalizálni tudják, hogy a számukra kedvezőbb adókörnyezetet nyújtó országban mutassanak ki nyereséget, máshol pedig csökkentsék az eredményüket.

Ingatlanok bérlése, royalty

A Tesco esetében a publikus adatok szerint az ingatlanok tulajdonjoga nem válik el a kereskedelmi vállalkozástól, ám iparági forrásaink szerint az is bevett gyakorlat egyes láncoknál, hogy egy másik leányvállalattól bérlik az ingatlanokat, amely – hangsúlyozzuk legálisan – szintén lehetőséget biztosít az eredmény mozgatására, „terítésére”.

Az eredmények kapcsán forrásaink arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos jogcímek (royalty, menedzsment díjak) szintén tudnak akár arra is szolgálni, hogy az eredményt máshol mutassanak ki. (Lásd a táblázatban a Tesco által az utóbbi években royalty címen kifizetett összegeket.)
A Tesco beszámolójához kapcsolódó kiegészítő mellékletben például szerepel a következő: „Az elhatárolt bevételek állománya 137 millió forinttal csökkent, amit egyrészt az anyacégnek előre kifizetett royalty összegének 844 millió forintos változása okoz, mivel az éves eredmény alapján sem az előző sem a tárgyévre nem számolunk el royalty költséget, így a tárgyév során az előzetes kalkulációk alapján kifizetett royalty díj visszafizetésre kerül az anyavállalat által.
Természetesen konkrét esetben nem állítjuk, hogy a Tesco ilyen céllal fizetne royaltyt az anyavállalatának!

A most megemelt adók kapcsán a piros-kék színeket viselő lánc ugyan nem szólalt meg, de az elmúlt évtized számai azt mutatták, hogy tud, és akar is nyereséges lenni a társaság, így a fent említett törvénytervezet elfogadása után a két egymást követő veszteséges év miatt a piacról történő kitiltása viszonylag nehezen képzelhető el. (Más okból kifolyólag persze távozhat Magyarországról a Tesco.)

Tényleg indokolatlanul olcsón árulnak?

Nézzük tehát a kormány állítását, mely szerint a nagy láncok irreálisan alacsony árréssel dolgoznak, ami ellehetetleníti a kisebb vállalkozásokat. Itt szintén a Tesco eredménykimutatását hívtuk segítségül. Természetesen a kumulált adatsorok miatt az egyes termékekre, illetve árucsoportokra nem ismerjük az árrést, így csak általános véleményt fogalmazhatunk meg. A vállalat minden bizonnyal egyes „húzótermékek” esetén – ami lehet alapvető élelmiszer (pl. tej, pékáru), vagy szezonális termék (pl. télen banán, nyáron dinnye) – nagy valószínűséggel valóban alacsony árrést alkalmaz. Összességében, a teljes forgalmát tekintve ugyanakkor korántsem lehet nyomottnak tekinteni azt. Ráadásul, ha tendenciájába nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a válság előtti szinthez képest – amikor pedig feltételezhetnénk, hogy a jobb anyagi körülmények miatt az emberek kevésbé voltak árérzékenyek – mostanra jelentősen megnőtt a beszerzési és eladási árak közötti különbség. Az utolsó két évben kimutatott 40 százalék feletti árrés kapcsán – ha már kormányzati szófordulatokkal élünk – véleményünk szerint az extraprofit sokkal jobban illik, amint az, hogy indokolatlanul alacsony árréssel dolgoznának.

8 hozzászólás

  • itt is visszatérő kérdésem: mijafasz köze van állam bácsinak ahhoz, hogy egy magán/nem állami kézben lévő üzletlánc milyen eredménnyel működik?
    leginkább semmi. akkor meg?

  • Talán a kérdésedre is válaszolok ezzel a mai szösszenetemmel:
    Ezek már megint talicskáznak

    Vargáék még a Marx-i ihletésű extraprofitra is rátettek egy lapáttal

    Az elmúlt napokban ártunk és qurmányunk pribékjei ezerrel rontottak neki újabb és újabb sarcokat kivetve a gaz ellennek. Hogy ki az ellen? Mikor ki! Többek között átfogó támadás indult a kereskedők ellen. Vasárnapi zárva-tartás, majd adóemelés után itt az egyértelmű kiüldözést célzó szabályozás. Ahogy a klasszikus anekdota járta a külker-minisztériumi vezetőről (megfigyelted Wazze, mostanság a külgazdasági lett az ilyen derék elvtársak gyűjtőhelye): di horszleg iz aut!
    S ezzel máris megteremtődött a kétfrontos harc – ugye ezek a Fiuk született kádári káder kölkök lennének, vagy mifene =)) – hatalomépítő élménye.
    Mint ismert az extraprofit – ami már magában is olyan fogalom volt, mely konvencionálisan nem is létezik, de arra igen csak alkalmas volt, hogy a kormány küzdjön ellene =)) – után újabb blődli jelent meg képzeletbeli Orbán-Matolcsy unortodox közgazdaságtanban: „A mostani törvényjavaslattal a kormány lényegében megteremtette a direktveszteség fogalmát!”.
    Fijejj Wazze, látom nem érted! A nép az isten adta nép, mely… az egészből csak azt érti, hogy ezek a mocsok kapitalisták megint csak talicskáznak! =))

  • A példám nem a kiskereskedelmi láncokat érintő, ám a kiutálás módszere analóg azok ellehetetlenítésével is.
    Most (ma) ismét megjelentek az alulról jövő, „spontán” bankgyűlölő tüntetők a nagykörúton… Csak úgy mint a korábbi bankok elleni kormány-lépesek előtt, hogy nemzeti zászlaikkal és sötét ábrázatjukkal kifejezzék, mennyire üldözik őket a pénzintézetek… Forgalomlassítási aljasságukat most éppen – ahogy én láttam – az Unicredit Bank fiókja előtt(miért pont ott?) felsorakozó járműparkjukkal és éktelenül üvöltő erősítőikkel követik el a pesti lakosság és az autósok nyugalma kárára… Kiváncsi vagyok – csak úgy hirtelen jött ötlettől átfűtve, mint a legutóbb – most is felszaladnak e a törpetermetű Nemzetvezető Svábhegy, Czinege-utcai családi rezidenciájához, hogy megkérjék a nagyméltóságú asszonyt, hogy „mondja meg a férjének, ha majd hazaér…”, az meg majd a kamerák tűzében megígéri nekik… Aztán majd néhány héten, v. napon belül aRogáns benyújt egy törvényjavaslatot, mert a nép alulról ezt, meg ezt követeli…
    Egyébként nincsenek többen mint máskor ilyenkor, olyan 30-as lehet a létszámuk…

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    csak annyi a köze, hogy a csókost a CBA-t akarja bebetonozni. Nem vagyok, nem akarok kíváncsi lenni arra, mi lenne a hatalmas beton-üveg csarnokokkal? Az üzletközpontokban jelenleg üzemelő vendéglőkkel, kiskereskedőkkel, virágüzletben s egyéb kis üzletben dolgozókkal?!
    No ez az a híres munkahely teremtés?
    Több sebből véreznek majd ezek a cégek. Az idióta vasárnapi bezárással és miegyébbel.
    Hiába, breteg a fej, s a farok is. A közben lévő test pedig megdöglik.
    Hja, ez a középső rész mi vagyunk.

    Azt a FÉSZKES TEREMTÉSIT!!!! :O
    Részükről, ez futja.
    Részünkről pedig – a káromkodás.

    G.B.

  • Valóban, minden kereskedő extra profitra hajt. Viszont ha a Tesco Global 40% árrése indokolatlanul alacsony a kormánynak, mennyi lesz, a lényegesen drágább CBA-nak? Ha sikerül kigolyózniuk.

    Azért nézzük meg egy kicsit más szemszögből is, ne csak a „nagy honvédők” baráti körének szemszögéből. Mit veszítünk, ha sikerül elüldözni

    Mintegy 1 500 beszállító van magyarországon, aki a termékeit elsősorban a Tesco-n keresztül értékesíti. A beszállítóknak dolgozóik.
    Maga a Tesco 22 000 dolgozót foglalkoztat Magyarországon. Ezek mind magyarok.

    A saját márkás termékeiknél 50% arányban az adott ország termékeiből gyártatja le.

    Az áruválaszték bővítése szempontjából nem csak behoz, hanem ki is visz árukat. Ez évi 50-60 milliárd forint plusz export.

    Én értem azt, hogy a haverokat is helyzetbe akarja hozni, csak nem mindegy, milyen áron.

  • „Újabb csapást mérnek a külföldi hátterű hipermarketekre. A kormány törvényjavaslata szerint három év múlva bezárhat például a Tesco, az Auchan, a Spar, az Aldi, a Metro. Csak azzal kerülhetik el ezt, ha drasztikusan megdrágítják a termékeiket – de akkor is a CBA malmára hajtják a vizet. Ezt már Varga Mihály is támogatja, aki a vasárnapi boltbezárást nem.

    A nemzetgazdasági miniszter benyújtott az Országgyűlésnek egy olyan törvénytervezetet, mellyel gyakorlatilag – a plázastoppal, illetve az élelmiszer-felügyeleti díj jelentős emelésével karöltve – ellehetetlenítenék az Auchan, Tesco, Spar, a Metro vagy az Aldi működését. A külföldi hátterű hiper- és szupermarketláncoknak a legnagyobb csapás talán az lenne, hogy 2018-tól nem működhetne olyan nagy – évi legalább 50 milliárd forint árbevételt elérő – élelmiszerlánc, amelyik papíron két éven keresztül veszteséges, vagy nem termel nyereséget. Ilyen most a külföldiek közül egy kivétellel (a Penny) mindegyik.”

    kérdésem: mikor fognak máglyát is gyújtani?

    „Ezzel a fenyegetéssel megfigyelők szerint azt szeretné elérni a kormány, hogy a hiperek ne nyomják le az árakat, ne szorítsák ki így a magyar hátterű (CBA, Coop, Reál), de franchise rendszerben működő, ezért a bezárás által nem fenyegetett üzletláncokat. És azt is akarja a kormány kikényszeríteni, hogy papíron mutassanak ki nyereséget a céget. Ez a két dolog azonban koránt sem magától értetődő, mivel jövőre már jól megadóztatják őket, durván 30 milliárd forintot sóz a kormány a nagy hiperek nyakába a megemelt élelmiszer-felügyeleti díjként. Ez a Tesconak durván 10 milliárdos pluszterhet, a Sparnak pár milliárddal kevesebbet jelent. Márpedig ez – még ha nyereséges is lenne a hipermarket – szinte biztosan veszteségbe taszítja azt – az egyetlenként túléőnek tűnő Penny Market is vélhetően elbukna a díjon. Nem marad más megoldás, ha nem akar bezárni pár év múlva, hogy megemeli az árakat – ezzel ugyan elkerüli a bezárást, de a CBA, Coop, Reál malmára hajtja a vizet.”

    éljen a magyar árú! ugyan szar, de ezt fogod kapni!

  • Horváth Béláné

    Kedves Ille úr! Kérdezi, hogy mi köze van….?
    Mi köze volt a magánnyugdíjoz? Mi köze van, a magzati élethez, mi köze van, hogy van -e pecsét a papíron, mielőtt megszületik a gyerek, mi köze van, hogy ki és milyen iskolába akar járni, mi köze van, ahhoz, hogy mikor menjek templomba, és még sorolnatnám, pedig nem a legsúlyosabbakat soroltam. Nincs köze, de a hitű támogatival a hátterében, a súlyosbodó cezarománis betegségével a háttérben azt gondolja, ezért azt is teszi (!), hogy mindenhez köze van! Sajnos.

  • Mindjárt elsírom magam,szegény Tesco…. s a többiek.
    Egy multinacionális cég olyan nyereséget hoz ki, amilyet akar. Hogy mi hová könyvelődik, szépen kézben tartható, hogy beszállítóik(külföldi) hogyan s hol honorálják óket, az is. Hogy hogyan és hol veszi ki valódi nyereségét az is.
    Jogos elvárás, ha Mo-on lefedik apiac jelentős részét, itt adózzanak. A többi az ő dolguk, mennek, vagy maradnak.