Göllner András a Huffington Post-ban: az EU-nak lépnie kell az Orbán rezsim ellen

2014 november 24 10:23 de.11 hozzászólás

Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítója és nemzetközi szóvívője a Huffington Post-nak adott élőben angol nyelvű videóinterjút a magyarországi politikai helyzetről, az egyre erősebb utcai tüntetésekről és a jogállamiság felszámolásáról. Göllner professzor, aki a Concordia Egyetemen tanít, montreáli otthonából beszélt a Skype-on keresztül a Huffington Post újságírójával.

Göllner András interjút ad a Huffington Post-nak, a Skype segítségével. Képkocka a HuffPost felvételéből.

Göllner András interjút ad a Huffington Post-nak, a Skype segítségével. Képkocka a HuffPost felvételéből.

„Magyarország letért a demokratikus útról és most annyi történik, hogy egyre többen kezdenek tiltakozni ez ellen és döntenek úgy, hogy felháborodásukat az utcára viszik”–nyilatkozta dr. Göllner. „Orbán Viktor azért tért el egy autoriter irányba, mert felmérte, hogy ez eladható Magyarországon…egy olyan országban, melynek aligha vannak demokratikus hagyományai. Ez egy olyan ország, amely jobban szereti a vezérelvű kormányfőket. Orbán Viktor felhasználta ezt a tradíciót, hogy az autokrácia irányába térítse el Magyarországot”–tette hozzá.

A Huffington Post újságírója a 2010 előtti Magyarországról és alkotmányos berendezkedésről is kérdezte Göllner professzort.

„1989-ben Magyarország egy elég hatékony alkotmányt vezetett be. A fékek és egyensúlyok kiterjedt rendszere került bevezetésre. Az igazságszolgáltatás alapvetően független volt, a tömegtájékoztatás szabadsága garantálva volt és Magyarország megfelelt valamennyi elvárásnak, mely feltétele volt az Európai Uniós csatlakozásnak 2004-ben. De 2010 és 2012 között a hatalmi ágak szétválasztását, illetve a fékek és egyensúlyokat gyors utemben felszámolta Orbán Viktor kormánya. Rendívül korlátolt a politikai átláthatóság”–tette hozzá a kanadai magyar professzor.

„A igazságszolgáltatás legmagasabb szintjein Orbán Viktor közeli haverjai ülnek. Az egész politikai apparátus, a nemzetbiztonság és a médiahatóság a miniszterelnök haverjaiból áll. Mindezt a hatalmi konstrukciót egy nagyon szűk, de erőteljes milliárdos oligarcha-csoport tartja életben. A közszolgálati média egyáltalán nem enged semmilyen kritikus hangot a kormány ellen és még az MTI is lényegében Orbán cimboráinak a kezeiben van. A kontroll mértéke már Vlagyimir Putyin Oroszországára hasonlít. Csak az a nagy különbség, hogy Magyarország az EU tagja, ezért az Uniónak erőteljesebben fel kéne szólalnia a demokráciától való eltávolodás miatt. Eddig alig volt más mint egy kis lezser megróvás. Az Uniónak eddig nem voltak meg a mechanizmusai, melyek lehetővé tették volna az erélyesebb fellépést azok ellen, akik már beléptek a klubba”–jelezte dr. Göllner.

A montreáli magyar professzor emlékeztetett arra is, hogy a Fideszre csupán 27 százaléknyian szavaztak 2014 áprilisában, mégis kétharmaddal kormányoznak. Ez az Orbán által bevezetett választási rendszernek köszönhető. „Magyarországon megszűnt a jogállamiság”–hangsúlyozta Göllner professzor.

A teljes angol interjút itt lehet megtekinteni. Az első 10-percben látható Göllner András.

11 hozzászólás

  • na, erről hallottam én ma reggel a lapszemlében (klubrádió)!

  • Christopher Adam

    Remek hír, hogy a Klubrádió is beszámolt róla! Azon leszünk, hogy a közeljövőben még legyen bőven miről beszámolniuk a tengeren túlról. Szerintem… 🙂

  • Tegnap előtt a 444.hu-n írtak erről elsőre, vagyis megemlítették: „Lehet ennél rosszabb hírünk a világban? Aligha” címmel.

  • „..Ez egy olyan ország, amely jobban szereti a vezérelvű kormányfőket…”
    .
    – Ott egye meg a fene, ha valaki ezt szereti. Ez még érthető is, bár nem az én meggyőződésem.
    .
    De azt már fel nem fogom, hogy lehet egy, fekete- afrikai, immár önpusztító szinten ultra- korrupt, rabló, tolvaj bandát „szeretni”, melynek immár a legkisebb gátlása sincs, és nyomorkatlant csinál az országából.
    .
    És miközben valami tüntetés- félék zajlanak (NULLA eredménnyel), ez elmegy a hordájával luxusnyaralásra (nyilván saját pénzéből), annak éppen 2 millió PLUSZ forinttal járó életjáradékot adnak, amannak „megnyeri a cége” a közép- ázsiai (meg az összes többi) százmilliárdos beruházást (versenyeztetés nélkül), stb.
    .
    És ezek a gonosztevők még nincsenek börtönben, egyik sem áll nemzetközi bíróság előtt, rosszabb esetben nem lógnak haverjaikkal együtt a kötélen. Majd lesz megint egy kis tüntetgetés, és kész.
    .
    Lópisztoly ez az egész helyzet ott, én mondom. Meneküljön, aki tud.

  • ˙

    Anno, amikor 10 éve bekerültünk az Unióba, baráti körben azt mondogattuk, hogy na most végre a fidSS elmehet a pba. az antidemokratikus törekvéseivel.

    Mert bizony ’98 és 2002. közötti I.Orbanisztánban már erősen meglátszottak a mára már kézzelfoghatóan megvalósult antidemokratikus törekvések. Vegyük csak példának a jegyzőkönyv nélküli kormányülések azonnali bevezetését, vagy az ugyanakkor a parlamenti ülések közti szünetek három hétre növelését… stb,stb… már akkor.

    Ezt a pofátlan, retrográd folyamatot akkor az a választási vereség szakította ketté, amelybe a . V e z é r . láthatóan majdnem beleőrült. Lényegében nyílt egyéni tombolásokkal és utcai zendülésekkel kiszínezett „nyóóóócccc” éven keresztül, hogy aztán a két elvesztegetett választási időszak után, végre ismét, és még nagyobb lendülettel, újult erővel ismét fellobanthassa a köztársaság, a demokrácia és az Unió ellenes – mára már teljesen nyíltan vállalt – fasiszta törekvéseit.

    .

    19

  • kedves donom, teljesen értelmetlen külföldről várni bármilyen segítséget (ezt a cikk alapvetéséhez fűzöm, de neked szánom, nem válaszként, de gondolatindítóként). ez a kártékony autokrata csak belülről mozdítható el, mégpedig a fideszen belülről.
    a külföld – jelesül az unió – ugyanis csak politikai elszigeteltséggel – orbán leszarja, ha kigolyózzák a néppártból – és gazdasági szankciókkal operálhat. ez utóbbi óhatatlanul putyin ölelő karjaiba juttatja. orbán pedig, saját hatalma fenntartása érdekében, az ördöggel is képes lepaktálni.
    azon felül a gazdasági szankciók ellentételezéseként újabb megszorítások következnek – az egybitesek bármit megszavaznak a túlélésükért – egészen addig, amíg elpattan a végsőkig feszített húr, és rendszerellenes lázadás tör ki, ami vélhetően véres konfliktusokba torkollik. ezt nem akarja az unió, tehát marad a fidesz belső ellenzékének puccsa – már, ha van vér a pucájukban.
    úgy vélem, a békés átmenet okán, hogy átmenthessék magukat a túlélők csapatába – kvázi egyezség bizonyos fejek tálcán történő átnyújtására (hogy kinek, minek, ez más, főleg a jövő kérdése)-, előbb-utóbb összeáll egy megfelelő életösztönnel rendelkező csapat, aki – lehetőleg vértelenül – megoldja az orbán-ügyet.
    nem kell itt, kérem, bérgyilkolászásról fantáziálni – akad ilyen elképzelés (különben is, tudják, milyen nehéz úgy célozni, hogy közben folytonosan bökdösik az embert, hogy lőj már! lőj már!)-, obán előbb-utóbb saját maga nyakára fogja hurkolni a kötelet. jelenleg még ő a magyar puszta bikája, azonban nem ártana maga mögé néznie: mihelyt ina csak kicsit is roggyan, falkányi hiéna veti rá magát.
    hogy a hiéna nem honos magyarországon? nem jól tetszenek tudni. tessék csak megtekinteni a 2/3, vagy a fidesz állományát!

  • Készítettem egy mémet… Eredeti forrás: Élet és Irodalom.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204233266530114&set=gm.852038088174159&type=1&theater

  • Independent Nagyon jó. De ha májátültetésre lenne szükségem, a Bencsik nem jöhet szóba. A whiskygyűjteményemet sem bíznám rá.

  • Várható eredmény, hogy az európai unió életképtelenné válik. Eddig ahova Magyarország csatlakozott kiszáradt a fű. Egyetlen vígasz és remény, hogy Putyin ezt nem tudja.

  • Úgy tűnik,dec 1.ei hozzászólásom nem volt egészen alaptalan.Már Putyin is kezdi megismerni a „magyarok istenét”!Úgy látom kb.15 nappal előztem meg koromat.Várjatok fiúk,az EU előbb állt be a sorba