Imígyen szólott Czomba és Kurucz

2014 november 28 8:05 de.19 hozzászólás

a dübörgő gazdaságról…

Nagyon felemelő lehet egy olyan országban államtitkárnak lenni, ahol csak úgy dübörög a munkaerőpiac, mint az üstdob abban a bizonyos szimfóniában. Annál már csak az elehet felemelőbb, ha a kormányzat nem nézi ki egy államtitkárból, hogy erről felnőtt kísérő nélkül is be tud számolni. Márpedig Czomba Sándorból a jelek szerint nem nézik ki. Így megkapta kísérőnek Kurucz Évát.

Azon a sajtótájékoztatón, ahol az egyre növekvő foglalkoztatási adatokról szóló statisztikát ismertették. A statisztériát, pontosabban az adatokat biztosította a Központi Statisztérikai Hivatal (KSH). Mindenki vésse tehát az eszébe, hogy Magyarországon kérem nő a foglalkoztatottság. Ezt mindjárt ketten is megerősítették az említett eseményen. Két politikai közszereplő, akiknek a párosa kapásból igazolja, hogy két ember is kellhet ahhoz, amihez talán egy is sok. Csak jól kell megszervezni. Egymás megfigyelését. S máris sokkal olajozottabban megy az államapparátus kommunikációja. Rögtön beleférnek az olyan mondatok is, amelyek szerint a kormányzati foglalkoztatáspolitika a szegénység elleni küzdelemnek is a része. Ahhoz képest, hogy nem is olyan régen hazánk szegénységi rekordkísérletéről, és a gyermekszegénység kiugróan magas térségi voltáról szóltak a hírek, ez igazán derék. Az építésztől. Amiért nem omlanak a falak ilyenkor a politikusi páros-előadás szereplőire. De talán csak a sajtótájékoztató hallgatóságát kímélte meg az épület.

A komoly tetőtürelem oka persze az olyan kijelentés is lehet, miszerint: „a szegénységet örökölte a kormány”. Ami akár igaz is lehet. Az Orbán kormány örökölte a szegénységet. Orbán Viktor miniszterelnökségének korszakából. Kurucz Évának ugyanis elfelejthették megmondani, hogy az előző kormányt is Orbán Viktor vezette. S például az emberi akkumulátorüzem vezetője is ugyanaz a Balog Zoltán volt, mint mostanság. Mert azért gyanítom, hogy a kijelentés alighanem inkább egy kis gyurcsányozás akart lenni. Csak hát azok a rohanó évek. Azok tehetnek mindenről. Így aztán őszinteséggé változott az alighanem piszkálódásnak szánt kijelentés. Az ugyanis aligha vitatható, hogy az előző Orbán-kormány, amelynek regnálás a alatt a napokban ismét emlegetetett nyugdíjpénztári vagyont is sikerült eltapsolni, tényleg sokat tett a növekvő elszegényedésért. Ha mással nem, akkor a közrabszolgaságba torkolló unortodox workfare miniszterelnöki vesszőparipává avatásával. Amiért nem is lenne kár. Mármint a vesszőparipával. Ha Orbán Viktor és kedven lovas-helyettese azon lovagolna. Valami jól szigetelt hely kertecskéjében. Ahelyett, hogy magas lóról nézik hülyének az embereket.

Bár ezen az alapon Czomba Sándor is elkezdhetné fonni a fűzfa éves hajtásait. A növekvő foglalkoztatásra ugyanis a legjobb példa az, ha valaki leül egy munkaügyi központ környékén, és igyekszik megsaccolni a megjelenőket. Aligha fogja azt találni, hogy az ügyintézők, akik talán maguk sem mások, mint kényszerből ott dolgozó, és messze magasabban képzett korábbi munkanélküliek, véresre vakarnák a lábszárukat az unalomtól. Ha pedig véletlenül valami cég tart tájékoztatást a potenciális munkalehetőségről, akkor százával jelennek meg a kormányzat szerint agyonfoglalkoztatott tömegek. Nyilván külön elkéredzkedve a versenyképes fizetést biztosító munkahelyükről. Esetleg még külföldről is hazautazva, hogy jelentkezési kísérletet tegyenek egy jó, zsíros minimálbéres állás elnyerésére. Amely minimálbér kétségtelenül magasabb, a foglalkoztatási statisztikát kozmetikázó közmunka bérénél. Bár sokkal alacsonyabb annál, amennyiért a másik statisztikatorzító tömeg elhagyta az országot. Ellenben a külföldre távozottak és közmunkásként lassan éhen halók számával szépítve már akár igaz is lehet a foglalkoztatás növekedése. Ha már a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár sem titkolta, hogy, „a közfoglalkoztatottak száma a 2014 augusztus-októberi időszakban átlagosan 171 ezer főt tett ki, egy év alatt mintegy 27 ezerrel nőtt a számuk”. Éljen! Közmunkás-bérből. Czomba Sándor és Kurucz Éva.

Azonban, mint megtudhatjuk a kormánypárti szónoklatról: „az államtitkár hangsúlyozta, a kormány által elindított programok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket”. Amiből az is következik, hogy a kormányzat előre elhatározott szándéka a deprivációs helyzet tömegessé tétele, az egzisztenciális kiszolgáltatottság növelése, a szociális szakadék mélyítése, és a gazdasági exodus felpörgetése. Kurucz Éva, finnugor-szakos államtitkár-megfigyelő tehát nem végezte megfelelően a feladatát. Czomba államtitkár csak elszólta magát. Csak az a furcsa, hogy az állítólagos sajtótájékoztatós hír nem szól a sajtó kérdéseire adott válaszokról. A kérdésekről sem. Tehát vagy nem voltak meghívottak, vagy csak előzetes lojalitásvizsgálat után merték beengedni a sajtót. Esetleg csak nem merték közzétenni a kérdéseket és a válaszok hiányát.

19 hozzászólás

  • „a szegénységet örökölte a kormány” majdnem igaz! A Fiuk legtöbbje „von Haus aus” olyan, amilyen: jellem, műveltség és erkölcs hiányos, azaz ezekben szegény. Így ezt akár úgy is mondhatnánk, hogy örökölték! =))

  • Én komolyan nem értem, mi a célja az ilyen marhaságok nyilvános rotyogásának, mint amit most ez a két rohadt dög előadott. Ki a célközönség? Kit akarnak ezzel őrjíteni?
    .
    Külföldi kormányokat, befektetőket? Azok jobban ismerik az orkbánisztáni viszonyokat BÁRKINÉL. Tudják, hogy ez baromság. A külföldre menekült magyarokat? Azt leshetik. Az ottmaradt/ ottrekedt, de nem fitymesz- hívő lakosságot? Azok meg magukon érzik, és/ vagy látják, mi van (hogy nem mozdulnak emiatt, az más téma, meg hogy miért nem).
    .
    Marad hát a saját, agyamputált hitközösségük, és/ vagy általuk meggazdagított maffiózó- réteg. Ezekben kell időnként tartani az öntudatot ilyen bődületes hazugságok felrotyogásával?
    .
    Ez utóbbira tippelek, más nem lehet. De az már régen rossz, ha két ilyen kretén, prostituált (de kitűnően megfizetett) nyikhajt kell kitolni a kamerák elé, ha totálisan hazug propagandát akarnak szórni.
    .
    Mocskos, köpedelem banda. Munkahelyek, az ám… a fene az anyját mindegyiknek, igazán elmehetnének dolgozni egy hétre valamelyik remek, statisztikát gazdagító „munkahelyre”…
    .
    Az meg, hogy a külföldön dolgozó magyarokat is beszámítja az orkbáni állammaffia a munkaerőpiacon lévők közé, az tényleg agyrém. De hát ezt rajtuk, meg a fitymesz- zombikon kívül senki nem veszi komolyan.

  • jelenleg csak rabszolgák számára van munkahely. Mármint akkor ha nem kontraszelektált hülyegyerek valaki az orbanista talpnyalók közelében

  • „…kontraszelektált hülyegyerek…”
    .
    – Hú, komám, ez világbajnok kifejezés, ha- ha! Magam sem találhattam volna ki jobbat az orKbáni, multimilliárdossá tett, prostituált- hülyegyerek maffiára, 🙂
    .
    Prototipusuk sz…rgyártó.
    .
    Azt a k…csögöt klónozni kellene, aztán a klónokat – az eredetivel együtt – spirituszba rakni, hogy íme, a törzsfejlődés egyik vakvágánya. És még rendkívül kártékony is.

  • Eldrad

    2014 november 28
    2:07 du.

    Törzsfejlődés? Ugyan, szimpla degeneráció! =))

  • Ez a kormány sokat tett
    az évtizedek óta munka nélkül élők visszavezetésére a munka világába. Nem jó, ha generációk nőnek fel egy olyan családban, amely segélyből él. Rossz minta.
    Évtizedeken át munka nélkül élők alá nem lehet egyből jó fizetésért egyetemi katedrát tolni, de még haszontalan online cikkek írásáért sem vehetnek fel jogdíjat…
    Elvégezni való pedig van bőven azokban a falvakban, községekben, városokban ahol tornymagas a munkanélküliségi ráta.
    Ez kell a felemelkedéshez, az újra szocializálódáshoz.
    százezrekről van szó.
    No different way.

  • enterprise Szerinted rabszolgamunkával meglehet az emberekkel szerettetni a munkát? Nem téged akarlak bántani, de Őket arra tartjátok, hogy összeszedjék a szemetet a lakhelyeden. Mikor mész az Adriára, ne lépj mocsokba. Cserébe talán ki tudja fizetni a villanyszámláját.
    De Neked nem kell cipőt pucolni. Nem túl keresztényi dolog.
    Nem egyetemi katedra kell nekik, TISZTESSÉGES BÉR, amiből meglehet élni.
    A gyerek, mikor látja szülei megalázását, biztos nem úgy fog gondolni a munkára, mint szeretnéd.
    Ez egy látványpékség, nagyon sok ember porig alázásával.
    Érdekes lenne a véleményed, egy havi közmunka után.

  • „…Elvégezni való pedig van bőven azokban a falvakban, községekben, városokban ahol tornymagas a munkanélküliségi ráta…”
    .
    – Igen, csezmeg, de
    .
    1, azt a munkát korszerű gépekkel fél órák alatt el lehetne végezni, toronymagasan jobb minőségben, mint egy halom, csúszó- mászó, jövő nélküli rabszolga,
    .
    2, A rabszolgáknak inkább ISKOLÁKAT, oktatási intézményeket kellene építeni fos stadionok, meg hasonló marhaságok helyett (ahová a kutya se jár amúgy). Az összes rohadék orKbán- prostituáltnak és ezek családtagjainak le kellene szorítani a 6 millió forintos karórákat mondjuk félmilliósra, a teljes orKbán- maffia országtarolását felére csökkenteni, és máris volna pénz az IGAZI munkahelyteremtésre, korszerű iskoláztatásra.
    .
    Árulja már el nekem valaki, hogy középkori módszerekkel, középkori körülmények között végzett rabszolgamunka hogy a dús … ba teremt bármiféle értéket, és hogy vezet vissza az eleve nem is létező munka világába?
    .
    Úristen…

  • RonaGyuri
    2014 november 28
    2:17 du.

    A törzsfejlődéshez törzs is kell. Ahhoz meg gerinc. Na itt bukik a dolog a kormányzatnál.

  • enterprise
    2014 november 28
    4:38 du.

    Most tekintsünk el egy pillanatra attól, hogy a workfare, mint olyan mit jelent, mire találták ki, és mennyire (nem) vált be másutt.
    Attól is, hogy a munkaalapú társadalmat nálunk Rákosi pajtás hangoztatta annak idején elsősorban.
    Szóval kísérletezzünk a 4 alapművelettel.
    A tag kézhez kap 47 ezret. Nem minden hónapban, hioszen rotációs alapon egyvalakire mondjuk negyedévente, ha sor kerül. Tehát keres a leeső kis egyebekkel évi kétszázezret. Ennyi pénzt gyakorlatilag felél, mivel viszonylag gyorsan kiszámolható, hogy ez mire ellég. A nagy semmire. Akármilyen beosztó, havi 10-15 ezerből garantáltan nem él meg. Te sem tudnál szerintem.
    Ergo, amit garantáltan nem vesz, az a különböző szolgáltatások. Tehát a közmunkával sújtott régiókban előbb utóbb a szolgáltató szektorban dolgozók is munkanélkülivé válnak. A kis cipésztől a vegyesbolton keresztül a postásig. Tehát az itt dolgozók is megjelennek a munkanélküliek körében és a közmunkapiacon. Mivel a torta nem végtelen, az eddig negyedévente egy hónapra közmunklába jutó tag, most már csak félévente fog pénzt kapni. Még kevesebbet költ, és még kevsebbet vásárol. Viszont egy tányér bablevesért megvehető.
    Próbáld ki, hogy hetekig olajba mártott kenyéren élsz, és egy hónap mulva bárhova elmész tapsikálni egy kiadós ebédért. Fél év mulva szociálisan eltemeted élve is a szomszédot egy fél disznóért.
    Pont a szegényebb régiókban tehát a közmunka
    1. Elszegényedési spirált okoz;
    2. végképp szétveri a közösségeket.
    Ez nagyon régóta ismert jelenség. Vö. Rákosi és Kim pajtások.
    Ahol egyáltalán létezik demokratikus viszonyok között, ott a fentiek miatt
    1; erősen limitált céllal létezik (Dánia azt hiszem, ahol külföldről betelepülők fél évig kapnak azért közmunkaszerűséget, hogy megtanuljanak alapszinten dánul)
    2; piaci bért, vagy alig kevesebbet kapnak, hogy ne indítsák be az elszegényedési láncreakciót.

    Orbán egy cinikus barom tehát, amikor a bolsevik közmunkamodellt nyomja. Azok a hívei, akik meg beszopják agyalágyult hatökrök.

  • andy mage: túlterheled enterprise-t. gondolkodásra kényszeríted, és az a fideszes dogmák szerint káros.

  • A közmunka egyik (fontos) eleme a „segélyesek” munkahoz visszaszoktatásának. Aki évtizedeken át hagyta környezetét leépülni, annak előre lépés a közmunka, és az, hogy azért, hogy pénzt kap, azért valami hasznosat kell tenni a társadalom számára. Aki ebbe visszakerül, azt könnyebb tanítani is, és más rendszerezettebb tevékenységek végzésére rávenni, rászoktatni.
    Az iskolázás nagyon fontos dolog valóban, ezért van a családi tánogatás ezeknél az embereknél a gyerekek iskolába járásához kötve.
    Egy szakmunkás – ha átlagos – 8 évig jár elemibe, 3 évig szakmunkásképzőbe. Ezt a 11 évet nem lehet „percek alatt” átugrani, sem a valóságban, sem az érintettek fejében.
    Több százezer hosszú idő alatt rosszul szocializálódott emberből nem lehet „varázspálcával” képzett, rendszerető, felelősen gondolkodó állampolgárt teremteni. Magas segéllyel még kevésbé sem.
    Más. Ezeket az embereket a közvetlen környezetükben kellene mezőgazdasági munkára megtanítani, támogatva őket földhasználattal, vetőmaggal, eszközökkel, álatokkal – a helyi, erre alkalmas gazdák jól fizetett támogatásával. Erre is történtek már kezdeményezések, de nem elég szervezetten, átfogóan.
    Ennek előnye kettős lenne, a helyes irányú szocializáció, és a városba áramlás elkerülése – ahol még nehezebb beilleszkedni (a lumpen, bűnöző réteg – kábító, prostituált, tolvaj) automatikus duzzasztása.
    Ha az erre rávezetettek felveszik a fordulatszámot, önfenntartóvá válnak, példát mutatnak a környezetüknek, s olyan szektorba épülnek bele, amelynek hosszú távu jövője van (mez.gazd.). Ezáltal a heyi feszültségek is csökkennek.
    Mindez egy nagyon hosszu folyamat, de egyszer el kell kezdeni, no different way.

  • enterprise

    2014 november 29
    2:28 de.

    Csak úgy megkérdezem – függetlenül attól, hogy nem úgy tűnik nagyon világos (mondjuk, hogy megpróbáltál belegondolni) lenne számodra az egész – találkoztál te már ilyen boldog emberrel? =))

  • ˙

    … És tényleg !
    Dübörög a munkaerőpiac a kényszermunkás seregek [saját]bakancsos masírozó lábai alatt… Nagyon igaz.

    .

  • enterprice !

    Miért nem mindjárt az írtad ide erre a szabad fórumra, hogy „Arbeit macht frei” [azaz, a munka szabaddá tesz]? Ez a rövidke mondat egymagában is kifejezte volna ezt a hosszasan kifejtett mondanivalódat, a korábbi náci példaképeid és vele együtt a FidSS embergyűlölő filozófiáját… 🙁

    .

  • Teruska,
    egyedül sikerült leírnia ezt a marhaságot, vagy segítettek(egyik sem dicsőség)?

  • enterprise
    2014 november 29
    2:28 de.

    „A közmunka egyik (fontos) eleme a “segélyesek” munkahoz visszaszoktatásának. ”
    „azért valami hasznosat kell tenni a társadalom számára. ”

    Pont azt vezettem le, hogy a közmunka társadalmilag nem hasznos. De Ille-nek igaza van. Túlterhelődtek a diódái úgy tűnik 🙂

  • Azért a közmunkát bírálóknak érdemes visszaemlékezni az SZDSZ remek ötletére, miszerint a dolgozó magyarok dobják össze a segélyeket az arányában inkább cigány segélyezetteknek (szerintük ettől még az együttélésünk is harmonikusabb lesz), akiknek ezután esze ágába nem jutott dolgozni menni.
    Ennek mintha világszerte befellegzett volna.
    A szegényedési spirál igaz, Bogár Tanár Úr szerint ezek a perifériák menthetetlenül elvesztek.