Napi szösszeneteimből – Pokorni sharia-szigorából is csak fejcsóválás féle lett

2014 november 30 5:46 de.23 hozzászólás

Az echte Shameless – Semmi para, para lett Copy-bá

Ahogy mondani szoktam már teljesen elvadultak, már nem csak az alkotmányos kontrollok és a józan-ész béklyóit rúgták le magukról de már a szégyenérzet legkisebb morzsáit is elhessintették.

Még igazából el sem csitulták a Nemzet Sportolója cím beseprése körül, okkal joggal kialakult botrány hullámai Schmitt körül most újabb megtiszteltetés érte. Persze az is lehet, hogy megszállta a közelgő karácsony hangulata az ártunk és qurmányunk illetékeseit. Foglakozni az éhezőkkel? Na ne! Egyfelől strapás, másrészt még valaki félreérti! =)) Helyette segítenek a nélkülözőknek. Miben van hiánya, mondhatnánk mi nem volt még a sikeres sportdiplomata-államférfi: tiszteletbeli paralimipiai bizottsági tag talán még nem volt. Nosza elrendeltetett, ahogy az MTI beszámol róla: Schmitt Pál az MPB tiszteletbeli tagja lett! „Egyhangúlag választották meg a bizottság közgyűlésén, ahol beszédében azt mondta, kapcsolatait felhasználva segíteni fogja a magyar parasportot”!

Eső után köpönyeg – Pokorninak ez az álma sem perfektuálódott

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke volt a HírTV P8 műsora vendége.  Igen érdekes dolgokat mondott:

„Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekelt senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával. Az Amerikai Egyesült Államok kitiltása óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény”.

Majd úgy vélekedett: „a páncélunkon ütött egy rést az Egyesült Államok, egy kis lyukat, de azon folyik be a víz. És ezt a vizet kell most megszüntetni. Nincsenek ilyen urizáló életvitelek, illetve nem szabad, mert nem engedheti meg magának egy felelős kormánytag, vezető politikus sem ezt a fajta urizálást, ami lehet, hogy korábban elment”.

Nos ennek akár örülhetnénk is, hogy akad a Fiuk között egy visszafogottabb, de meg kell jegyezni, hogy  2010 márciusában Pokorni még azt mondta: „Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha kormányra kerülünk, nincs többé lopás. Aki először belenyúl a kasszába, le lesz vágva a keze”.

Ürügy, a támogatások lenyúlására – Árulkodó gondolat egy kiállítási ismertetőből

Gondolom nem kap senki sem a szívéhez, hogy „Uram Atyám”, ezt azért nem gondútam volna, ha arról hall és/vagy olvas, hogy a holokauszt év kapcsán sokan próbálkoztak nem kis százalékban sikerrel az ezen a címen elnyerhető pénzek begyűjtésével. Hic & nunc csak azokról beszélek, amik valóban a jelzett célra fordítódtak, ha egy kicsikét pöttyösen is.

Kalas Györgyi az index.hu-n számol be a Néprajzi Múzeum Kő kövön, töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításáról.

A kiállítás, – a katalógus szerint is – „szándékosan töredezett, hiszen a bemutatni kívánt korról töredékesek ismereteink, töredékes a rendelkezésre álló anyag”(ami azért így véleményes). Amihez még hozzáfűzték: „A töredékességnek azonban más oka is van: a Néprajzi Múzeum vállaltan nem szeretett volna tárgyakat kölcsönözni, a fő cél az volt, hogy saját, zsidósághoz kötődő, eddig még soha ki nem állított tárgyait végre a látogatók elé tárja.! =))

Tematikus rossz előérzetem van – Ma van a „Vendégségben Németország” címmel tartott német tematikus nap a közmédiában.

Ahogy arról az MTI-nek leadott közlendő tartalmazza: „Budapest, 2014. november 30., vasárnap – Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart ma a közmédia, az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.”.

A közlemény így kezdődik: „A műsorfolyam aktualitását az adja, hogy idén ünnepeltük a vasfüggöny lehullásának, a berlini fal leomlásának és a német újraegyesítésnek a 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból a tematikus napon számos olyan interjú vagy interjúrészlet kerül adásba, amelyeket meghatározó német politikusokkal készített a közmédia stábja.”

Van egy gyanúm – ami ellen azért ne fogadj nagy összegbe Wazze! – ezek a meghatározó német politikusok nem a többségi (pl. Merkel környezet) Orbán-kritikus fajtából fognak sorjázni! =))

Az igazságosságnak is van diszkrét bája – A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta a frankót

„Várhatóan jövő év március 1-jével alakul át a szociális támogatási rendszer; a változtatásokkal a kormány célja az, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz”. Ezt Czibere Károly államtitkár mondta szombaton Budapesten, újságíróknak.

Mint elmondta: A szociális támogatásoknak két formája lesz: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló- (célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot a túléléshez, ha nincs más jövedelme), míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló (amit, azok kérhetnek, akiknek nehézséget jelent a rezsi, vagy más családi kiadás kifizetése) támogatások igényelhetők.

Így szavakban nem is lenne ezzel nagyon sok gond, csak azt az orbáni átláthatóságot és igazságosságot tudnám feledni! =))

Engedelemmel ehhez egy megjegyzés:

Idén Ferenc pápa a római Il Messaggero -ban június 29-e – Szt. Péter és Szt. Pál Apostolok ünnepe (a legendai hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki k.sz. 67-ben Rómában) – ünnepnapja alkalmával megjelent beszélgetésben mondta: „A szegénységet és a társadalmi romlást jó szociális politikával lehet leküzdeni”

 

Mire jó az ajándék kettős állampolgárság – Jó hírünk a világba

 

W. Stewart a Daily Mail moszkvai tudósítója a Mail on Sunday számára írt „Not Romanian? No problem, here’s an EU passport” címmel írást, amit a lap mai száma közöl.

A cikk második felében kicsiny hazánkkal foglalkozik:

„Another option, she was told, was a Hungarian passport, at a cost of €22,000 (£17,500). When the researcher said she didn’t speak Hungarian, again she was told this did not matter.

‘Our specialists will go through the church books and other databases. Once we find the person, it’s almost done. You just have to show up in Budapest to get your passport and an ID card. You’ll get all the benefits of being a Hungarian and EU citizen.’

When our researcher explained she ultimately wanted to live and work in the UK, she was told: ‘Like any Hungarian citizen, you’ll get the right to work anywhere in Europe, including the UK.’”

Hosszú idő óta a témában az első korrekt mondat – Dicsekvés, félremagyarázás  és rinyálás helyett egy tényszerű megállapítás

A vg.hu mai írásában így foglalja össze a lényeget:

„Ősszel mindhárom nagy hitelminősítő felülvizsgálta Magyarország adósminősítését, és ugyanarra a következtetésre jutottak: nem fogják kiemelni a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriából az államot, mert hosszú távon alacsony gazdasági növekedésre lehet számítani és a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája rontja a kilátásokat.”

És végezetül egy – meglátásom szerint – felettébb jellemző momentum:

http://coub.com/view/44dmq

23 hozzászólás

  • Tehát Pokorni szerint ne legyenek lenyúlások, mert az amerikaiaknak nem tetszik? Nem azért mert a korrupció nem fér bele a demokráciába, nem azért mert tisztességesnek kell lenni. Az ész megáll. Egyébként meg nemcsak az amcsik…: http://www.168ora.hu/itthon/tobb-tucat-visszaelest-tart-fel-olaf-132334.html

  • A Nagy Vizen túl élő honfitársaim!
    Ilyen országban élünk:
    http://propeller.hu/itthon/3026708-beengedte-ellenseget-masnap-mennie-kellett

  • Egy álatlam fontosnak tartott – régi gügyüm a szakmeberk felelősége – az elküldés után született püffögésem:
    Hivatásos gyermek-hülyítés

    Már a Bartókra is ennyire kell vigyázni

    Az M3 – Bartók műsorában ma délelőtt: Tóbiás matiné – Szerk-mv.: Lukácsházi Győző, azaz egy zenei felvilágosító műsor gyermekeknek.
    Rézfúvósok játszanak és a gyermekeknek ki kell(ene) találni miből van egy részlet. Az egyiknél a műsorvezető tudja közölni, hogy: ez az Egy kiállítás képeiből van, Muszorgszkijtól, Ravel hangszerelésében.
    Most nem tudom mi nem egyértelmű a derék Győző-bácsinak: Nem ismeri a műveket (mint ismert még darabra sem stimmelnek a darab tételei) és/vagy nem tudja mi a különbség a hangszerelés és az átdolgozás között.

  • RonaGyuri Egyszer kaptam három jegyet ajándékba, egy ilyen koncertre (Duna palota). Három akkora butaságot mondott a műsorvezető, hogy megfordult a világ velem. Még Honegger művének a címét is rosszul mondta (Pacific 231). Azt hittem, véletlen.
    Ennek ellenére nagy tapsot kapott. A többiek sem tudták?

  • Gyuri !

    Kérlek, ebben nincs igazad, ugyanis Muszorgszkíj ezt a darabot eredetileg zongorára írta – néha azt a változatot is játsszák – viszont Ravel zenekari hangszerelése tette ismertté és igazán népszerű slágerré az Egy kiállítás képei-t.

    Ellenben a Bartók Rádión rendszeresen közölt „MTI hírek” fidSS át és feldolgozásban bármikor bőven találhatunk kivetnivalót.
    .

  • málnaszőr

    2014 december 1
    8:22 de
    Lassan mondom, hogy még te is értsed: M. írt egy zongoradarabot, amiből R. átdolgozott nagyzenekarra. Szó sincs hangszerelésről, az egy nagyon másik „műfaj”!
    Muszorgszkijt hangszerelni azt Rimszkij-Korszakov „szokta” Borisz Gódunov és Hovanscsina, bár ez utóbbit Sosztakovics s megtette!
    hangszerelés

    A hangszerek alkalmazásának és kombinációjának mûvészete a zenei alkotás megvalósítása, elõadása érdekében.
    A hangszerelés egy zenemû több hangszerre történõ feldolgozása, dallamainak, motívumainak, harmóniáinak szétosztása a zenekar különbözõ hangszínû, jellegû hangszerei között.
    ..

    Forrás: Zenei ENCIklopédia
    átdolgozás

    Egy már elkészült saját vagy idegen mû alkotó jellegû újrafogalmazása, átalakítása. Eredményeként önálló alkotói értékû új változat jön létre.

    Az átdolgozásnak különbözõ fokozatai és megnyilvánulásai vannak, ezért gyakran nehéz meghúzni a határt a komponálás az átdolgozás, az átírás, a montázs és a plágium között.
    Ezt próbálja szabályozni a modern szerzõi jog, melynek értelmében átdolgozás minden olyan változtatás, amelynek indítéka az, hogy az eredeti mûvet valamely meghatározott célra alkalmassá tegye. adaptáció, feldolgozás
    ..

    Forrás: | Zenei ENCIklopédia

  • Decca kiadásban lehet kapni cd-n, Vladimir Ashkenazy előadásában. Először zongorázik, utána vezényli a Philharmonia Zenekart (Decca 4757717).
    Vínyl lemezen Szjatoszlav Richterrel lehet (talán még) megszerezni, Melódia kiadásban.
    Egyébként Ravelt a Francia Akadémia kérte fel a hangszerelésre, nem belekontárkodott.
    Mussorgskij a betegsége miatt szinte alig fejezett be művet. Legtöbb művét Rimszkij-Korszakov tette tönkre, csupa jó szándékból.
    Szerencsére a Kiállítás képeit kihagyta.
    Még az ELP és Tomita is áthangszerelte, de ők csak a zenegyalázásig jutottak.

  • RonaGyuri Negyven évvel ezelőtt, egy német zenei lexikon hangszerelésnek, Pándi Marianne átdolgozásnak hívta. Valószínűleg a szerzői jogok erősödése miatt szigorították a szabályokat.
    Ha málnaszőr akkor ismerte meg a művet, akkor jogosan nevezi hangszerelésnek. Én mind a kettőt használom, mi jut előbb eszembe.
    Az viszont tény, hogy Rimszkij-Korszakov mindenbe belebarmolt, mert nem volt aki eltörje a kezét.

  • llanfair

    2014 december 1
    9:46 de.
    Bocs de ez nem vélemény kérdése, két nagyon más kategória. A zenakari műveket nem mindig a zeneszerző hangszereli meg, s nem is számít önálló műolkotásnak. Ravel átirata egy önálló mű Muszorgszkij zongoradarabja alapján. Például sokkal nagyobb a különbség mint Hacsaturján balettjai és szvitjei között, vagy Rózsa filnékből készült szvítjeinél, de senki sem hablatyol hangszerelésről.
    Aki nem hiszi – hacsak nem teljesen süket – járjon utána a netten is elérhető mindkettő!

  • RonaGyuri Most olyanról akarsz meggyőzni, amit olvastam és hallottam. Nem azt írtam, hogy nincs igazad, azt írtam málnaszőr hallhatta úgy. Negyven évvel ezelőtt akkor is használták mind a két verziót. Így igenis hablatyoltak hangszerelésről.
    Nem kell netről hallgatnom zenét. Több mint 600 lemezem, 1000 cd-m és 300 DVD-m van. Az előbb jelzett lemezek is a tulajdonomban vannak, és élőben is sikerült meghallgatnom. Iszonyú mennyiségű zenei könyvet is elolvastam. Ezért állíthatom, hogy mind a két verziót használták a könyvekben, rádióban és TV-ben. Sőt, még tanították is. Jól, rosszul mindegy. A könnyűzenei feldolgozásokra is használták mind a két meghatározást. Nem azt írtam, hogy rosszul vagy jól. Csak azt, hogy hablatyoltak róla.
    Tehát málnaszőr is halhatta ezt a meghatározást.
    Több zenei lexikonom is van, egymással nem egyező meghatározásokkal. Van ilyen. Az amatőröknek csinált műsorokban pedig nem törekednek a tökéletességre.
    Most olyanról akarsz meggyőzni, amit olvastam és hallottam. Nem azt írtam, hogy nincs igazad, azt írtam málnaszőr hallhatta úgy.

  • llanfair

    2014 december 1
    11:20 de.
    Ne bosszants ha ennyi lemezed van tedd fel és vedd észre, hogy nem hangszerekre való kiosztás, hanem átdolgozás!

  • RonaGyuri Ashkenazy két verziója között nincs három perc különbség.
    Én nem tudom feltenni, mert cd-n van.
    Gyuri Te ne bosszants. Nem azt mondtam, hogy nincs igazad, hanem azt, hogy málnaszőr hallhatta hangszerelésnek nevezni. Semmi mást nem írtam, megvédtem málnaszőrt. Aki Piszkos Alfredot szereti, rossz ember nem lehet. 🙂

  • llanfair

    2014 december 1
    11:58 de.

    Elég baj, hogy ilyet halhatott!
    Csak úgy tudjál róla: hülye helyett hüje több mint negyedannyi találat! =))

  • RonaGyuri Ezért nem hiszek a Wikipédiának. Kíváncsiságból felmentem most az internetre, nagyon sok honlap hangszerelésnek hívja.
    No most, mikor valakik nem tudnak különbséget tenni a szimfónia és a hegedűverseny között, akkor a vitánk tárgya elég lényegtelenné válik.
    Ha bátorkodhatok ajánlani, igazi áthangszerelt darabot, akkor ajánlom Neked Schumann szimfóniáit, Mahler hangszerelésében.
    Végezetül álljon itt a MÜPA mai ajánlata.
    „Néhány évtizeddel később a zongoradarabot Maurice Ravel francia zeneszerző nagyzenekarra hangszerelte, ma leggyakrabban ebben a változatban hallható Muszorgszkij műve. 2014.12.0

  • llanfair

    2014 december 1
    1:11 du.

    A szokásos trehány, bugyuta és slendrián félrefordítás: „zenekari átírat”-ot hangszerlésnek értelmezik!

  • Megnézted a Solti videót?

  • Rona Gyuri. Azt holnap delelott. Zenet csak egyedul hallgatok. Reggel 9-tol delutan negyig van ra lehetosegem.
    Van egy kis hangversenytermem, (operahazam). Termeszetesen kivezetem a nagy szerelesre. Solti megerdemli.

  • Még egy apróság, s hagyagolom a témát.
    A Nyelv és Tudomány legfrisebb számában:
    http://www.nyest.hu/media/marcipan-bolt.jpg
    erről a képről elmélkednek. Bár ők is tisztában vannak azzal, hogy a „Szamos Marcipán” egy eredetvédett termék elnevezés!

  • Koszonom Soltit. Nekem Toscanini, Sir Solti es a Fischer testverek a karmesterek. Na jo, voltak meg nehanyan.

  • Llanfair

    2014 december 2
    5:57 de.

    Igen voltak és vannak!
    Hosszú életem folyamán (itthon is!!!) csodálatos előadóművészekkel volt szerencsém találkozni (némelyikkel még beszélgetni is) karmesterkkel is.
    Egyik meghatározó élményem volt nem sokkal a halála előtt egy Oedipus rex -et vezénylő (ami igaz, csak az elejét) Igor Stravinsky -val is beszélhettem!

  • RonaGyuri Az ilyen élményeket nagyon tudom irigyelni. Szerencsére sok élményem van már, de sosem elég belőle.