Martonyi János beszólt Szijjártónak: a nyugati világhoz tartozunk!

2014 december 1 11:42 de.49 hozzászólás

Szijjártó Péter nem csak a keleti nyitás egyik fő követője, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztérium élén elképesztő lelkesedéssel hangoztatja, hogy az értékelvű külpolitikát felváltotta a gazdasági érdekérvényesítés. Mintha a két irány és cél ellentétes lenne egymással. Pedig a sikeres gazdasági érdekérvényesítés előfeltétele a külföldi partnerek bizalma. Ezt a bizalmat úgy lehet felépíteni és megerősíteni, ha közös alapértékek határozzák meg a külpolitika irányvonalait. Nem lehet egyről három ugrani…nem lehet kihagyni az értékelvűségre alapuló fontos lépést. Ez teremtheti meg azt a bizalmat, ami a sikeres gazdasági érdekérvényesítéshez szükséges. Éppen a hvg.hu-n jelent meg vasárnap egy elemzés erről, mely cikkben Ódor Bálintot, Magyarország ottawai nagykövetét is megemlítik (mint a Szijjártó Péter által kinevezett új nagykövetek egyike és mint annak az európai uniós államtitkárságnak a helyettes államtitkára, melynek feladatai most átkerültek Lázár János Miniszterelnökségéhez.)

De vasárnap a volt külügyminiszter, Martonyi János is felszólalt, vagyis pontosabban fogalmazva: beszólt a Szijjártó által vezetett minisztériumnak. Szijjártó modus operandi-ját támadta meg elég egyértelmű szavakkal az ex-külügyminiszter, aki transzatlantista nézeteiről volt ismert, még a II. Orbán kormány keleti kóválygásai alatt is.

Martonyi János. Fotó: szegedma.hu

Martonyi János. Fotó: szegedma.hu

Martonyi a Szegedi Tudományegyetemen beszélt, a professzor emeritus ünnepi székfoglaló előadása alkalmából. Először a (KÜ)KÜM új gazdasági fókuszához, valamint a világ geopolitikai változásait figyelmen kívül hagyó minisztérium munkájához fűzött néhány éles kritikát. „Egy ország sorsát a belső tényezők határozzák meg főként, mivel a vezetés legitimációját az országon belül lefolyt választások adják, azonban a külső tényezők is meghatározzák az ország létét, gondoljunk például a tatárjárásra, de Magyarország történelméből számos példát tudnánk még hozni, mivel sajnos hazánk történelmére jellemző a nemzetközi gazdasági és politikai folyamatok felismerésének hiánya”–mondta szegedi beszédében.

A külpolitikára szakosodott elemzői körökben már többször beszéltek, illetve írtak arról, hogy a KÜM egyik hiányossága, hogy:

1. Rosszul mérte fel, vagy alábecsülte a kelet-ukrajnai harcok és az orosz agresszió hatását az amerikai és nyugati európai gondolkodásra és geopolitikai megfontolásokra. Még az eddig némiképpen hitapolitikát folytató Németország is sokkal erélyesebben támogatja az Oroszország ellen szakciókat.

2. Bagatelizálta az Obama adminisztráció közvetlen környetetéből érkező bírálatokat. A KÜM lényegében összetévesztette Amerikát a magyar baloldali ellenzékkel, melyet a kormányzat szinte sohasem méltat komoly válaszokkal.

Martonyi beszédének másik eleme a (KÜ)KÜM gazdasági érdekérvényesítő fókusza és e hozzáállás bírálata.

„Néhány éve úgy gondoltuk, hogy a gazdaság uralja a világot, nem a katonai védelmi képesség számított leginkább, hanem a GDP, az eladósodás, az államháztartási hiány mértéke, a makrogazdasági tényezők, azonban az utóbbi hónapokban ismét a hadseregek létszámára, felkészültségére, a nukleáris fegyverekre helyeződött a hangsúly, Vlagyimir Putyin kiemeli, hogy Oroszország a vezető nukleáris hatalom (…) A nemzetközi politikában, a külpolitikában a legfontosabb a biztonság kérdése. A legfontosabb a felelősség, vannak ugyan más feladatok is, mint a gazdasági kapcsolatok, de a legfontosabb alapkérdés a biztonság. (…) Ha a főszereplők nem értik a világot ahol élnek, és fatális tévedésekbe esnek, annak beláthatatlan következményei lehetnek. “Magyarországnak tartoznia kell valahová, megvan a helyünk a világban, és ez a nyugati világ, ahová értékeink és érdekeink egyaránt kötnek”–hangsúlyozta Martonyi.

Kanadából nézve, aligha volt Martonyi János miniszteri tevékenysége felhőtlen. Például miniszterként engedte és elnézte, hogy ottawai nagykövetje egy fasiszta és antiszemita pártot szerecsenmosdatott egy angol kanadai tévéműsorban. Tiltakozásunkat sem vette komolyan, akkor sem amikor a tiltakozó levélre végül válaszolt. De akkoriban sem lehetett Martonyit azzal vádolni, hogy ne lenne elkötelezett a transzatlanti szövetség és az Európai Unió mellett. Még az euró bevezését is támogatta és 2011-ben jelezte, hogy csak idő kérdése annak bevezetése.

Annak ellenére, hogy Martonyi kiszolgált négy éven keresztül egy olyan hatalmat, melynek elsődleges célja a jogállami fékek és egyensúlyok felszámolása volt, azt mindenképpen ki kell emelni, hogy az általa vezetett KÜM-höz képest a mai csonkaminisztériumban egyre kevésbé észlelhető mérvadó, körültekintő és árnyékolt háttérmunka, illetve policy-fejlesztés.

49 hozzászólás

  • „…Martonyi kiszolgált négy éven keresztül egy olyan hatalmat, melynek elsődleges célja a jogállami fékek és egyensúlyok felszámolása volt…”
    .
    Valamint, egy elmebeteg, agyalágyult nácit, és ennek ámokfutását támogatta – hallgatólagosan és tevékenyen egyaránt – aki történetesen kanadai nagykövet volt, ahogy a cikk is írja (atyaúristen…egy ilyen alak volt a nagykövet, ez kb. olyan, mint sz…rgyártó és a „minisztériuma).
    .
    És ne feledjük bűnrészességét az első orKbán- maffia alatt, amit ráadásul egy torygán nevezetű, háborodott fenevad is meghatározhatott – mert hagyták neki.
    .
    Martonyi, legyen bármilyen művet, meg úriember, ugyanúgy minősített kriminalisztikai eset, mint a teljes orKbán- banda, és ezek családtagjai is.

  • Tudod Chris, nekem már – mint arról már tettem pikírt megjegyzést – nekem már a minisztérium nevével is gondjaim vannak.
    „Külgazdasági és Külügyminisztérium” nevet adták neki, amit valami számomra érthetetlen – egy frászt, persze, hogy tudom! =)) – „Ministry of Foreign Affairs and Trade” néven emlegetnek angolul. Hogy a hivatos honlapon – O tempora, o mores! mondhatnánk Ciciero-tól lenyúlva – franciául nem is olvasható, az megérne egy misét! =))
    S nem csak arról van szó, hogy talán a Külügy lenne a helyes előre, de egyszerűen Külkapcsolatok lenne jó.
    Egyébként is mi az a külgazdaság?

  • Ez egy megfontolásra, interpretálásra, vitára alkalmas cikk (végre).

  • enterprise: mondja, maga szerint mi az „interpretálás” szó jelentése? vagy MAGA meg akarja magyarázni, értelmezni, vagy előadni? Christ-t? vagy Martonyi-t?
    tud zongorázni?

  • „..enterprise: mondja, maga szerint mi az “interpretálás” szó jelentése? …”
    .
    – István, hagyd, az a szemétláda bevette a fogalmazásgátlót.
    .
    Amúgy meg, figyeled, hogy a tegnapi gyalázata után lapít azzal a témával kapcsolatban, mint sz…r a fűben? Azért pokolból felböfögött hülyeségeit tolja persze, de semmi értelmezhető válasz. Remek… 🙁

  • RonaGYuri:
    .
    – Az a bődületes feketehumor az egész sz…rgyártó- féle „keleti nyitás” baromságban, hogy amikor ez a tróger, meg légiónyi kitartottja százmilliókért járták a világot, évente többször is, még az a minimális kereskedelmi kapcsolat is leapadt a keletiekkel, ami addig volt.
    .
    Hatalmasakat röhögtem, mikor erről olvastam a kimutatásokat. Sajnos egyet sem mentettem el, így nem tudok lin ket adni, de akinek van ideje, kikeresheti a netről.

  • Eldrad !

    Hát persze, a jellemtelenség a fid-SS nemcsak aktív, de a kiérdemesült [=emeritus] kádereinek is a sajátja…

    .

  • ˙
    Ez a legrosszabb fajta, aki azt hiszi, hogy örökre megbújhat a maga alkotta, hamis joviális külső mögé… Hát téved !
    ˙

    UI:
    – Akárcsak a Pokorny… Különben ezek mind hamisak.

  • Nem négy évig. Huszonötig (1968-89, 2010-14), ha az első Orbán-kormányt nem számítjuk.

  • Váljunkj el könyörgöm!Aki akar mejen az ő eujába usájába épitde a liberális demokráciát.Aki meg nem,maradjon.Meglátjuk hol lesznek többen és ki jár jobban?

  • kiss pál: oszt miből akar itt maradottan jobban járni? mert mintha az USA és az EU nélkül az a büszkén felszegett szittya álla, biza, rohadtul felkopna!
    unortodoxul, persze 😀

  • Martonyit(M) személyesen hallgattam még a 98-as választási győzelem előtt (talán 97-ben) egy előadásán (Tölgyessyvel együtt). Martonyiból az ügyvéd „hajlékonysága”, Tölgyessyből a későbbi „elemző” lazasága („nekem nem kerül semmibe” nem vagyok felelős érte attitűd) jött át.
    M-et közepes külügyminiszternek tartottam, időnként nagyon puha volt, sokszor KGST-s feelinget okozott.
    De voltak ó megnyilvánulási is, s egyes konfliktushelyzeteket ügyesen kezelt.
    Valóban, M „beszólása” a transzatlanti hovatartozását mutattta, illetve azt, hogy ezt nem érzi eléggé a mai külügynél.
    Csakhogy ez egy önálló magyar külpolitikát soha nem folytató Magyarországon (Rákosi-Kádár) szocializálódott, idősebb ember véleménye volt. Vajon hány ember volt/van a külügyben, aki hasonló módon szocializálódott? Akik sohasem szokták meg az önálló gondolkodást, mozgást, s leragadtak egy síkon (ráadásul esetleg régi, fölösleges párt kötődésekkel?)? Én értem, hogy Szijjártó frissítette a minisztériumot, hogy a frissítés mennyire volt sikeres, a jövő majd eldönti. Még a matematikában, fizikában is sokszor egy kérdésre sokféle megoldást adhatunk, egy olyan összetett dologban, mint a külpolitika valószínű sok jó irány van, biztosan van jobb is, mint eddig.
    Merkel önálló Európát szeretne, partneri és nem alárendelt viszonyban az USA-val. S neki van igaza. Orbán önálló, a magyar érdekeket érvényesítő Magyarországot szeretne, európai és NATO/transz-atlanti elkötelezettséggel, a gazdaság fontos ebben, ezért a külügynek ezt(is) támogatnia kell, a NATO elkötelezettség is fontos, a magyar katonák ott vannak ahol ezt a NATO és a szövetségesek elvárták tőlük, Afganisztánban, Litvániában, Boszniában stb.
    Sok időnek kell ahhoz még eltelnie, hogy egy kurzusváltás után kisebb mértékben változzon a külpolitika, lévén a „rendszerváltó” és utódpártok közööt nagyon nagy a különbség, ezt csak az idő fogja kisebbre csiszolni.
    Azt azért látni kell, hogy a mai magyar külpolitikát nem a reformkommunista pártok, s holdudvara izlése határozzák meg.

  • Javítás
    De voltak jó(ó helyett) megnyilvánulási is, s egyes konfliktushelyzeteket ügyesen kezelt.

  • hehehe…na, mert a Pubi emberei megszokták az önálló gondolkodást, és pártkötődés mentesek 😀
    apám, ekkora marhaságra tényleg komolyan rá kellett készülni, az ilyesmi nem jön ám csak úgy 😛
    ez nem kurzusváltás, kisfiam, hanem csinovnyik váltás!
    ” Orbán önálló, a magyar érdekeket érvényesítő Magyarországot szeretne, európai és NATO/transz-atlanti elkötelezettséggel, a gazdaság fontos ebben, ezért a külügynek ezt(is) támogatnia kell, a NATO elkötelezettség is fontos, a magyar katonák ott vannak ahol ezt a NATO és a szövetségesek elvárták tőlük, Afganisztánban, Litvániában, Boszniában stb.” te jó ég, ezt maga se gondolhatja komolyan! igaz, az utóbbi időkben fogalma se volt az orbáni pávatáncról. javaslom, kérjen új brosúrát, amiből idézett, elavult.

  • enterprise: megnyugtató ez a magabiztos értékítélete 😀

  • Én csak egy hátrányos pártkötődést ismerek a külügyben, MSZMP /-reformkommunistát.
    Miért?

    “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.”

    A. Szolzsenyicin

  • Ez az „enterprise”, vagy kifene egyvalamire nagyon jó:
    .
    – Világosan bemutatja, kik elől kell menekülni orKbánisztánból minél gyorsabban, és miért. Hogy kik miatt reménytelen abban az országban maradni. Ez a s…ggfej végül is nem tesz mást, mint szó szerint tolja a kormánymaffia- propagandát, ami nem a valóságon, hanem a totális vakhiten alapul.
    .
    Bár ez az „enterprise” akkora elmebeteg f…szságokat rotyog ide, hogy szerintem ez már tudatos provokáció. Bár, ennek némileg ellentmond, hogy – ahogy fentebb írtam – ez a hivatalos kormánymaffia- propaganda is.
    .
    Na mindegy, lényeg, hogy meneküljön onnan, ki merre lát.

  • kisspál:
    .
    „…Váljunkj el könyörgöm!Aki akar mejen az ő eujába usájába épitde a liberális demokráciát.Aki meg nem,maradjon.Meglátjuk hol lesznek többen és ki jár jobban?…”
    .
    – Az a kb. félmillió, aki csak az utóbbi pár évben menekült ki, már látja. Akik korában húztak el, már a nyolcvanas évek végén, 90- es évek elején, azok meg főleg.
    .
    Ha másképp gondolod, gyere személyesen, aztán magyarázd el nekünk itt ÉNY Európában, mekkora jó dolgunk lenne orKbánisztánban. Mert hogy szárnyal a gazdaság, növekszik az életszínvonal, csökken a szegénység, őket irigyli Európa, de inkább a világ, meg a keleti nyitás sikerei, és a pusztuló, hanyatló Euro- atlanti gazdaság, stb. Kicsit még hzaárulózz is minket, hogy mit keresünk mi Kűfődön pizzafutárként (WTF???), meg ilyenek, ahelyett, hogy orKbánisztánban dolgoznánk, adóznánk, szülnénk – vállalnánk- nevelnénk- iskoláztatnánk gyereket, stb.
    .
    De ha egy ilyen turnét bevállalnál személyesen, előtte tanulj meg futni is, nagyon gyorsan. Hacsak nem előre kiválogatott közönség előtt beszélnél, agyon morcos, nagyon berágott, téged agyonvágni akaró magyarokkal lenne dolgod.
    .
    Érdekes, akiknek ezt eddig említettem, egy sem mondta, hogy jó, akkor jön…

  • „A kommunizmus megbukott minden értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a meztelen életét és a zsákmányt.”

    Márai Sándor

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, ugye ezt Orbánékra értetted? mar akkor stimmel is.

  • Eldrad: csak vakhitű papagájkommandós. azon felül kicsit öngólt lőtt, mert ha behelyettesíted a kommunistát fideszessel, Szolzsenyicin definíciója ugyanúgy értelmes marad.

  • enterprise 2014 december 1. 5:09 du.
    Figyelő 2014 december 1. 9:51 du.
    .
    Sohasem múló hálával tartozom önöknek a Szolzsenyicin és Márai idézetekért.
    .
    Azért azt elárulhatnák, hogy az idézett urak honnan ismerhették a FIDESz-t.
    .
    Mert az idézettektől pontosabb definícióját A FIDESz-nek, a FIDESz-eseknek, FIDESZ-nyikoknak nehéz lenne találni (még akkor is ha ez a rablóbanda, tagadja is hovatartozását).

    Szolzsenyicin és Márai urak, a jövőbe láttak?

  • Igen jó elemzés.
    Gratulálok a szerzőnek!

  • Judith, Orbánék eszméje nem bukott, vagy halott. Nézd meg a mai parlamentet, hány Fidesz képviselő van?

  • „..Nézd meg a mai parlamentet, hány Fidesz képviselő van?…”
    .
    – Besz…rás, mintha nem írtuk volna le vagy ezerszer, ez a 2/3 hogy jött létre, és mekkora kamu…
    .
    Te „figyelő”, te átkozott szörnyeteg, nem felejtettem ám el neked a múltkorit. Na, jöttök hát igét hirdetni a külföldön dolgozó magyarokhoz, így nyilván hozzánk is? Mert csak nem akar egyikőtök sem élni ezzel a príma lehetőséggel, nem is értem, miért.
    .
    Komolyan, te „figyelő”, ,te szerintem vastagon gyépés vagy. Na mindegy, a magad fajta freakek szereplése valahol jó is. Megmutatjátok ugyanis, kik miatt, és hová nem szabad többé visszamenni, ha már valaki volt olyan bátor, szerencsés, hogy ki tudott menekülni valamelyik civilizált európai országba, és ott dolgozhat/ élhet.
    .
    Ez a kommunistázás meg olyan már, mint a falusi pottyantósban az anyag: rajtad ragadt, és le sem tudod már vakarni magadról. Nyilván azért sípolod még most is. Főleg, hogy orKbánék, amit művelnek, hát azt Mákosi Ratyi és bandája nem tudta így összehozni.
    .
    Szemét, aljas dög vagy te „figyelő”, mondom én…

  • Köszi, ime a „demokrácia” egyik megnyilvánulása!
    Ille, gondolom a fentiekre nem vonatkozik a moderálása.

  • Figyelő: valóban nem. hetek óta nem moderálok, nehogy a cenzúra gyanújának árnyéka essék rám.
    esetleg valamelyik jelző, vagy megállapítás sérti?

  • nwm jön be a puccskisérlet,mert nem mozdulunk nem lesz P estKijev !de majd ha eljön az idö lépünk,ugy 2 millioan,egyszerre…jaj,liberálisok,miért vagytok ily naivak?

  • Eldrad, kérlek használj visszafogottabb jelzőket. megértem az indulatodat, legtöbbször én is leküldeném a jó édes anyjukba a gyökös jobboldali provokátorokat, de nem érdemes, fel se veszik.
    Hovatovább Te vagy az egyetlen ezen az oldalon, aki indulatból, vulgáris, sőt, alpári szóhasználattal kommentel. biztos vagyok abban, hogy az irónia nyelvén is ki tudod magad fejezni, és az sokkal hatékonyabb, mint a közönséges – ámbár igaz – szóhasználat.

  • Azért az se semmi, hogy az ilyen „figyelő”- féle szemét idejön, folyamatosan provokál, semmit meg nem ért, szándékosan a legfelháborítóbb, legvégletesebb őrültségeket ismétli, ugyanazokat a tébolyodott őrültségeket tolja vissza folyamatosan…
    .
    … aljas hitványságában már ott tart, hogy tehetetlen, balsorsú emberekbe rúg bele virtuálisan, és amikor ezért valakinél (végre) elszakad a cérna, és odaszól neki, visít, mint qrva a nyárson, meg valami „demokráciáról” makog.
    .
    Figyelj már ide, te „figyelő”. Mi lenne, ha CSAK EGY FELVETÉSRE vitaképesen reagálnál valaha is?
    Mi lenne, ha elmennél valamelyik ény- európai országba, és nem szelektált közönség előtt összes tébolyult őrületed elmondanád az itteni magyar munkavállaló közösségnek is?
    .
    Szerintem is az történne, igen.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő. persze, hogy látom, mennyi Fideses képviselő űl a magyar parlamentben. És az szerinted mit jelent? Azért mert sokan vannak, még nem jelenti azt, hogy demokraták is. Maffia országban mindent csinálhatnak. Ja, különben nekem, ha lehet ne idézz Szlzsenyicintől, aki szerintem egy utolsó, rohadt antiszemita nacionalista volt.

  • István:
    .
    – Én megjártam már pár fórumot, sok idiótával volt dolgom, ahogy személyesen is. De amit ezek itt páran művelnek, az tényleg a hitványság alsó szintje. A többi, hozzám hasonlóan felháborodott beíró pedig – ha jól látom – azért nem ír így, mint én, mert ezt egyszerűen rám hagyják. Hogy majd én elvégzem ezt a fajta „piszkos munkát”. És tudod, mit?
    .
    Jól gondolják. Több reagálást olvastam már, ami pont erre enged következtetni. Ezen kívül, nem tudom, mennyi hónapja- éve hadakoztok az ilyen figyelő- fatervader- enterprize- fenyvesi- stb. félék ellen, de jól láthatóan nem vagytok rájuk hatással, mivel nem csak hogy nem takarodnak el, hanem egyre jobban rávadulnak a fórumra. Függetlenül attól, ki kit válaszol- nem válaszol nekik.
    .
    Így aztán, az az elv, hogy „ha nem foglalkozok velük, majd csak abbahagyják”, megbukott. Vadállatok ellen hogy veszed fel a harcot? Humorral, és/ vagy oda nem figyeléssel (hátha abbahagyják), vagy másképp?
    .
    Mit teszel, ha saját erkölcsi mércéd köt abban, hogy hatékonyan fellépj az ilyen hitvány gonosztevők ellen?

  • Judith: csak akkor vannak sokan, amikor szavazni kell, különben leszarják a parlamenti munkájukat.
    ez a kép pl. a 2015-ös költségvetés vitáján készült.
    Rétvári Bence  költségvet :)

    de hát, minek is lennének többen, vitának helye nincs, ez bábszínház, majd, ha eljön az ideje, vezényszóra megnyomják az „igen” gombot, és izomból átnyomnak bármilyen szar, tarthatatlan költségvetést, mert a párt azt akarja.
    Bencsics 2/3-os mániája már kóros, ne is foglalkozz vele.

  • Eldrad: az én erkölcsi mércém nem gátol meg abban, hogy földbe döngöljem ezeket a szarháziakat, de úgy gondolom, mint rovatvezető és segédszerkesztő, ezt nem engedhetem meg magamnak. korábban megtettem, mi több, nagy élvezetet okozott, amikor verbális párbajban simán legyőztem őket, de azóta beláttam, az irónia fegyvere élesebb.
    végül is, véleményszabadság van – még ha ilyen idióta is a véleményük – meg hát, ettől liberális – és főleg, színes – ez a fórum, hogy moderálatlnaul előadhatják rögeszméiket, brosúraszövegeiket, népnemzeti hagymázaikat.
    már, aki, persze. a beteg lelkűek spamra kerülnek.
    azon felül, ha személyemet éri támadás, ne aggódj, nem tartom oda a másik orcámat.

  • István:
    .
    „…a beteg lelkűek spamra kerülnek….”
    .
    – Tényleg? De jó!
    .
    Gondoljátok már el – figyelembe véve az ilyen marcsi- fatervader- fenyvesi- figyelő- enterprize- stb. félék produktumait, mi lenne itt, ha nem kerülnének a retardáltak spamra… 🙁

  • Judith, én Márai Sándor magyar írótól idéztem.
    Nézz utána.

  • Eldard, azt hittem, hogy a liberálisok, valóban azok. A szó értelmében.
    Legalább is máshol így működik.,

  • Ille Istvan. Lehet, hogy Eldrad mas szavakat hasznal mint en, de szivembol beszel. Ellenfeleink annyira elitelik a liberalizmust, hogy nem ertem miert jar nekik. A szolasszabadsaggal folyamatosan visszaelnek, es arcatlanul befeszkeltek magukat. Mint a roka, amely osszeszarja a borzodut, igy uldozve el a tulajdonost.
    „Biztos jo”, hogy itt vannak, de miert jo, hogy mindent osszeszarnak?
    Eldrad legalabb osszinte. Ezek selyempapirba csomagoljak a kegyetlen, cinikus hazug enjuket. Engem ez undorit, nem Eldrad elkeseredett szohasznalata. Inkabb 1000 Eldradot, mint egy ilyen nyalkas, simulekony apuizet.

  • Judith Kopácsi

    Utána néztem Figyelő. Tényleg Máraitól idéztél. Kár, hogy ezekre fidesz legényekre mindez illik is. Rákosi leckéket vehetne tőlük.

  • Érdekes ez nagyon Martonyi úrtól, aki négy évig szolgálta ezt a korrupt maffiakormányt. De én hiszek, hogy megtérhetnek emberek:) na de pont most amikor Putyin bejelentette, hogy leállítja a Déli áramlatot?? Martonyi úr köpönyegforgató, vagy megrendelésre próbálja helyrehozni a renomét.

  • Figyelő, ha már annyira ismeri Márait, ezt az idézetet is ismeri tőle?

    „…Semmit nem utálok úgy, mint az érzelgős honfibút, semmit nem vetek meg úgy, mint azt a böfögő hazafiasságot, amely kisajátítja és patentírozza egy földi tájhoz való, gyanús hangossággal vallott érzelmeit; az ilyen kötöttség szemérmes, igen, ez a legszemérmesebb érzés valamennyi között.

    Magyarországon az elmúlt huszonöt évben a vezető rétegek „keresztény, nemzeti” politikát követtek. Nagy tömegek fújták ezt a lángot, mely végül is elhamvasztotta az ismert magyar világot. Ez a „keresztény, nemzeti” politika vendégfallal takarta el az igazi szociális problémák távlatát, s a valóságban arra volt csak jó, hogy egy mélyen műveletlen, kapzsi és erkölcstelen vezető réteg tudás, tehetség és erkölcs nélkül kivételezettséget követeljen maga és a pereputtya számára a társadalomtól. Szakértelem és lelkiismeret nélkül akartak vagyonosodni, rangosodni és uralkodni. Ez nagyrészt sikerült is nekik. A kereszténység nagy fogalmával simóniát űztek, úgy árulták a maguk kereszténységét, mint a papi címeket és kegyszereket. A nemzet nagy eszméjét úgy forgatták, mint egy fütyköst; mindenkit tarkón sújtottak vele, aki másképpen mert a nemzet jövőjéről vélekedni, mint ők, az osztályok és származásuk szerint hiteles keresztények és nemzetiek. Gyógyszerésznek, írónak, orvosnak, tudósnak, mérnöknek csak az számított szemükben, aki „ keresztény, nemzeti” alapon volt gyógyszerész, író vagy orvos. Ez volt a „jobboldaliság”: mesterséges és erőszakos jogcím arra, hogy valaki rátermettség nélkül érvényesüljön és többlethez jusson. S minthogy az anyag, amelyből az országot fel kell építeni, az összeomlás után ugyanaz maradt: kérdés, nem lesz-e „baloldaliság” ugyanilyen jogcím hívatlan emberek érvényesülésére. Erre kell vigyázni, ha lehet…”

  • Judith, látszik, hogy nem éltél még a Rákosi korban.

  • Llanfair
    2014 december 2
    1:07 du.
    Olvasva ezt a bejegyzést, átfutott az agyamon a nagyhangú „szabad szólás” gyakorlati része.
    Jó, már állitólag demokrácia van a nyugati világban, vajon ott egy német, francia, angol stb. nyelvű fórumon is ez lennea véleményed?
    Mert ott valóban szólás szabadság van-

  • cornelius
    2014 december 2
    3:06 du.
    Nézze meg, mikor írta Márai ezt a szöveget és miért.

  • Figyelő, teljesen mindegy, hogy Márai mikor írta ezt az idézetet. Világosan kiderül belőle, hogy Márainak nemcsak a kommunistákkal volt baja, hanem azzal a búsmagyarkodó és antiszemita jobboldalisággal, ami már egyszer tönkretette az országot, és most is ezen munkálkodik.

    Szóval, ha legközelebb Márait idézi, legyen kissé nagyobb tisztelettel iránta.

  • cornélius, mivel Márairól előadás estet is rendeztem, így nem kell biztatnia.
    De nagyon jól és közelről ismerem életét.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, udvariasan felhivnám becses figyelmedet angolul megjelent önéletrajzomra, ami elérhető az Amazon.com-on a címe: Heroes Don’t Cry. Ebben érdekes dolgokat fogsz olvasni, többek között személyes élményeimet is a Rákosi no meg a Kádár korszakról.

  • Figyelő

    2014 december 3
    8:08 du.

    Legalább is úgy emlékszel! =))
    De úgy tűnik erre is rosszul, bár tartok tőle, hogy te sem sokkal többet fogtál fel Máraiból, mint az imádott 2/3istened! =))

  • Köszi Judith, utána nézek!