A jobboldali kanadai magyarok feljelentették Orbánéknál a torontói Magyar Ház elnökét

2014 december 3 8:09 de.29 hozzászólás

A Kanadai Magyarok Országos Szövetségéhez (KMOSZ) és az Extra Hungariam Alapítványhoz köthető kanadai magyarok azt követelték Orbán Viktor kormányától, hogy Szőcs Kláritól–a torontói Magyar Ház elnökétől–vonják vissza a Magyar Arany Érdemkeresztet. Információink szerint Vaski Gábor, az Extra Hungariam elnöke, Zubovits Károly, az Extra Hungariam igazgatósági tagja, Dancs Rózsa, a KMOSZ alelnöke és Szabó Katalin, szintén a KMOSZ alelnöke mind aláírták azt a petíciót, amelynek az Orbán kormányhoz való felterjesztését pont a IV. Diaszpóra Tanács budapesti ülésére időzítették. Összesen húsz torontói magyar személy írhatta alá a feljelentést.

Szőcs Klári

Szőcs Klári

Szőcs Klárinak nem mutatták meg az ellene felterjesztett petíció szövegét és mivel a feljelentés a nyilvánosság kizárása mellett zajlott, mi sem tudhatjuk, hogy milyen érveket hoztak fel a torontói kormánypárti hangadók ellene. Rendkívül szokatlan lépés lenne egy állami kitüntetés visszavonása, különösen egy olyan kanadai magyartól aki lényegében azért kapta ezt, mert évtizedeken keresztül önkéntesként szolgálta a helyi magyar közösséget, a leghosszabb éveket a torontói Arány János iskola tanári karában töltötte, és amúgy pedig mindeközben egyáltalán nem politizált.

Ráadásul 2011-ben Szőcs Klári önkéntes munkáját Toronto önkormányzata is elismerte, amikor Doug Holyday alpolgármestertől kapott kitüntetést. 2010-ben pedig Ontario tartomány kormányától kapott hasonló elismerést.

Éppen ezért azt feltételezzük, hogy két tényező állhat a Kanadai Magyar Kultúrközpont elnöke elleni támadás mögött. Az egyik, hogy a fent említett négy személy mind a korábbi Kultúrközpont vezetőségéhez köthető (Vaski Gábor, illetve Szabó Katalin elnökként szolgált) és a leváltásuk miatt okozta sérelmeik és sértődéseik még mai napig ilyen akciókat eredményeznek. Akkoriban a permanens belső konfliktusoktól és a szélsőjobbodali magyarországi személyek meghívásától volt hangos a Magyar Ház. Mind Vaski Gábor, mind pedig Szabó Katalin elnöksége többek között a fenti tényezők miatt bukott meg, Szőcs Klárit pedig elnöki székbe emelték a szavazók. Ezek szerint a korábbi vezetőség ezt a mai napig nem tudta megbocsátani.

A másik tényező pedig az lehet, hogy Szőcs Klárit éppen a KMOSZ-szal rivalizáló Kanadai Magyar Kulturális Tanács (KMKT) szeptemberi rendezvényén tüntették ki a Magyar Arany Érdemkereszttel. Tehát a KMOSZ emberei – Szőcs Klári megtámadásán keresztül – valójában a KMKT ellen akartak fellépni Orbánéknál. Ez feltehetően nem jár sikerrel, mivel a KMKT legprominensebb támogatója nem más mint Kövér László.

Szőcs Klárinak a mai napig meg van a magyar állam Arany Érdemkeresztje. A titkos petíció ellenére az Orbán kormány ezt még nem vonta meg tőle. És valószínű, hogy a továbbiakban is megtarthatja azt. Ugyanakkor a KMOSZ és az Extra Hungariam vezetői egy-két válasszal tartoznak: miért teregetik ki Budapesten a torontói magyar közösség szennyesét és amúgy teljesen pimf, belterjes ügyeit? A nyilvános párbeszéd helyett miért kell mindig titokban, emberek háta mögött feljelentgetni?

Ezt a magyar nemzeti hagyományt jobb lenne már elfelejteni.

29 hozzászólás

  • Dr.Vuics Tibor

    Ki az az Zorbán? Egy illegitim „miniszterelnök”, aki 27%-os szavazói támogatottsággal bitorolja a parlamenti helyek 2/3-adát a balfácán választási „törvény” miatt! Orbán és bandája hosszú börtönbüntetésre ítéltetnek, csak ki kell várni! „Isten malmai lassan (gyorsul), de biztosan őrőlnek!”

  • Ez a titkos feljelentősdi játék valamit sugalmazz nekem, de már lassan meg sem merek szólalni 😀 Egyébként a bosszúállás várható volt, az elszenvedett Torontói Magyar Ház KMOSZ vitájában.

  • Dr.Vuics Tibor

    2014 december 3
    8:15 de.

    Hát tudod – mint a téma egyik jó ismerője – sok kigást, hobát, kritikát fogalamzhatnék meg az átdolgozott válalsztási törvényekkel kapcsolatban. Még azt is mondhatjuk nyogodtan, hogy akad benne szépszámmal dilettáns megoldás, de hogy balfácán lenne, na azt nem! =))

  • Georgina Bojana

    Nagyon szomorúvá tett ez a hír.
    Már ott sem tudnak megférni a magyarok egymással?
    Ráadásul, ha így van, s miért ne lenne így? Ez az Asszony becsülettel, hosszú évekig tette a dolgát, ráadásul önkéntesként.
    Borzalmas, egy joggal kiérdemelt, átvett kitüntetést visszavonatni?! Elmebaj!
    *
    Akik részt vettek ebben a mocskos összefogásban, ráadásul pontosan olyan ember(O.V.)felé fordulnak, akinek becsülete megkérdőjelezhető. Orbánnak nincs, nem lenne joga ehhez semmiképpen.
    Ami ott lehet abban a Kanadai Magyar Házban, az mélyen sért és elszomorít!
    *
    Ezért nem jut a magyar nép, ahová kellene. Egymásra pfujjoznak, egymást lenyomják és itt támad a rés, amiért szét lehet (itthon) darabolni az országunkat.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Dr.Vuics Tibor

    A baloldal szemszögéből nézve és véleményemet fenntartva-igenis BALFÁCÁN! De ellenkezik a józan állampolgári logikával is:hogyan lehet a világon bármely pártnak,bizonyítottan 27%-os támogatottsággal parlamenti képviselői 2/3-ada??? Ez még 1/3-adot sem tesz ki!
    A másik:hogyan tudta a Fidesz a VÁLASZTÓK NÉLKÜLI KDNP-t belopni a Parlamentbe? Csakis a MSZP balfácánsága okán,mert sokkal jogosabb alapon ők is be tudták volna juttatni Thürmer Munkáspártját a Parlamentbe,mert ők 2004-ben csaknem 5%-ot értek el…!

  • Rohadt balosok, ezek mind ilyenek genetikailag. Igaz, Figyelő?

  • Dr.Vuics Tibor

    2014 december 3
    9:03 de.

    „balfácán” = szerencsétlen, pancser, ügyetlen, ügyefogyott, mamlasz, kétbalkezes, béna, suta, bamba, lúzer, esetlen, balek, balfék, bumfordi, palimadár, mafla, nyomi, bárgyú, fogyatékos, retardált, tehetségtelen, vesztes, idétlen!

    Az Mszp az legyen a te gondod, de az tény, hogy: nekik ehhez a törvényhez édes-kevés közük van!

  • Kerekes Sandor

    Tobb mint egy evtizedet toltottem el ezek ellen a szemet emberek elleni kuzdelemben. Kezdettol fogva lattam, hogy a Magyar Haz tonkretetele volt a celjuk es csak a hatalom erdekelte oket, akarmilyen nevetseges pici kis hatalom volt az.
    Tudtam, hogy gazemberek, de az aljassagukban mindig alulmultak a legrosszabb varakozasaimat is.
    Szocs Klari, akit csak szegrol-vegrol ismerek, de nagyon becsulok, bizonyara ugyanugy erez mint en, amul es bamul ezeknek a disznoknak az aljassagatol. De nincs meglepve, eddig is tudtuk, hogy ezektol minden aljassag kitellik.
    Mit tennek Klari helyeben?
    Irnek egy levelet az illetekeseknek es megkerdeznem toluk, hogy egyaltalan miert fogadtak be egy ilyen gyalazatos feljelentest. Egyszersmind kifejezesre juttatnam a levelben, hogy amennyiben nem kap kielegito magyarazatot, ugy a kituntetest visszakuldi. Ezutan pedig nyilvanossagra hoznam a levelet, hadd tudja a vilag, hogy aki adta es aki kapta a feljelentest jo lesz ha vigyaz.
    Ha Eli Wiesel nem volt rest es Randolph Braham nem volt rest visszakuldeni a kitunteteset, akkor Szocs Klara is megengedheti maganak hogy ugyanugy tegyen. A szegyen a kormanye lenne es nem az ove.
    Egyaltalan nem vagyok biztos abban, hogy tisztesseges ember, marpedig Klari egeszen bizonyosan az, megengedheti-e maganak, hogy ezzel a kormannyal hozzak hirbe. A feljelentokrol mar nem is beszelve.

  • Kerekes Sandor

    Kiegeszites.

    Alkalmasint a level talan nem is szukseges. Az a teny, hogy hajlandoak voltak elfogadni a „feljelentest,” eleg bizonyitek a kormany rosszhiszemusegere. Nekik azt kezbol vissza kellett volna utasitaniuk. Azt hiszem, Klari kezdheti csomagolni azt a kituntetest. Minel hamarabb szabadul meg tole, annal biztosabb, hogy a becsuletet es az emberek tiszteletet tovabbra is megtarthatja.
    Legkozelebb, amikor a nagykovet Torontoban latogat, Klari atadhatna neki a kituntetest, termeszetesen atveteli elismerveny fejeben.

  • oh, ez csak a jobboldal karakán – és meglehetősen alattomos – hátulról bátorkodása.
    soha nagyobb örömük ne legyen!

  • abryzoli
    2014 december 3
    8:24 de.
    Ez sajnos, már magyar szokás! Egymást jelentgetni, persze ebben MÁS is bűnös lehet.
    (Nem akarok senkit megnevezni.)

  • Kedves Figyelő! Egyetértünk hogy ennek nem kellene így történnie.
    Ez nem más mint irigység, függetlenül a világnézet és a politikai hovatartozástól. Ha rajtam múlna szívesen leülnék mindenkivel egy finom kávé mellett, mint ahogy nagyon sokszor ajánlottam is mindenkinek. Meg lehetne beszélni minden problémát emberi, kulturált hangon is. Jó egészséget kívánok neked, szép és boldog napokat. Tisztelettel: Zoltán.

  • semmi uj dolog nem történt, mindössze annyi, hogy az a husz embernek látszó torontói tárgy folytatja a ragyogó családi hagyományaikat: feljelentők voltak a nyilasok idejében is, ma is jelentenek a nem is olyan neo-nyilasnak….

  • HA valaki sokat tett az itteni Magyar Hazert az a Klari.
    Az elozo vezetoseg eladositottak, eladtak, most vettek egyet es a felujitasa es atepitese tortenik, ami hatalmas munka es felelosseg.
    Nem tudjak sokan megemeszteni ,hogy ez a vezetoseg becsuletes, a tagsag tobbszor megszavazta oket, es ha tetszik nekik, ha nem, vegig fogjak vinni az egesz epitkezeset kulcs atadasig.Ebben a vasarnapi kozgyules is egyetertett.Maximalisan tamogatja Klarit az Magyar Haz elnoket es vezetoseget.
    Klari evtizedekig volt a magyar iskola igazgatoja,tobb evtizedes kozossegi munkat vegzett,es mindenki megelegedesere.
    Tiszteli a kint elo magyarsag nagy resze.
    Nem szabad 1-2 allando feljelengeto ember velemenyere adni ,mert ok semmit nem tettek,azaz ha tettek akkor csak romboltak a kozosseget.
    Kituntetesenek meg minden jo erzesu magyar orul, mert legalabb olyan is kapott elismerest,aki valoban nagyon is raszolgalt.
    Gratulalunk Szocs KLarinak!

  • ticotime !

    A feljelentő az 1944-ben alapított
    NEMZETI HÁZMESTERSZÖVETSÉG.

    Ősi hagyomány ez már nálunk, ami a szórványba is átöröklődik.
    ˙

    Megjegyzés: Az a rövid „neo” szócska valóban csak lényeg elfedését szolgálja. Ennyiben McCain is téved a kijelentésében, az a náci sem neo… Mert meggyőződésében is náci. Csak egy kicsit keresgélni kell az analógiákat a Führer életéből. – Nem tart soká.

    .

  • Dr.Vuics Tibor

    A „neonáci” valószínűleg szinonimája az „őskomcsinak”…Az Orbán-családra eredendően inkább az utóbbi a jellemző(duplán,KISZ-titkár,apuci MSZMP-titkár).Ezekre viszont manapság nem sikkes hivatkozni,ezért a Horthy-rendaszer tartalmi vonásait kell utánozni és terminológiáját átvenni,ez viszont valóban NEONÁCI JELLEGZETESSÉGEKKEL RENDELKEZIK!

  • Georgina Bojana

    Kedves Dubois!
    Ezen elgondolkoztam, hogy „Házmester Szövetség”, de, hogy ráadásul még nemzeti is?! No ez azért már sok a jóból. Emlékezem, valamikor 30 évig a Ferenc köruton éltünk. Ott volt egy „rendes” házmester, no meg egy ún. „vice” házmester. A rendes beszedte a lakbért, csukta, nyitotta a kaput (hja, valamikor ez volt a rend, este 10-kor kapuzárás). Ha valaki utána érkezett keményen kellett ám „dellázni” a kapupénzt. Azután a rendes házmester kezelte a liftet is, ezt soha nem szerettem, mindig gyalog robogtam fel, óh, fiatalság, bolondság.
    De az tény, hogy ez a házmester minden lében kanál volt. Hat szemmel és 12 füllel figyelte a házban lakókat.
    *
    A vicéről nem is énekelnék, az maga a kémek kémje volt! Ő szedte össze a szemetet, valamikor minden lakó, az ajtaja elé tette ki a szemetesvödröt, s azt szedte össze. No meg a gangot, lépcsőt és az udvart is ő takarította.
    No ez pedig a méltó párja volt a rendes házmesternek.
    *
    Ezek mindent és mindenkit megfigyeltek, arról nincs tudomásom, hogy jelentették is? De, hogy pletykafészekként másodállásban teregették a mások szennyesét, örömeit, az biztos.
    *
    No, most „begyűrűzött” Zorbán mániája ez a „nemzeti”?! Csak fel ne figyeljen erre!
    Visszalépés, kemény visszalépések vannak az országunkban, a politikában pedig annyi hazugság, amennyi ráfér az arcukra.
    *
    Ezen már nagyon sokat gondolkoztam. Gyerekként, fogalmam nem volt arról a háttérről, ahonnan „forgattak” minket, magyar állampolgárokat. Ez tény.
    Most?
    Akármi történik az országunk „felvégén”, arról szinte azonnal tudomásunkra jut az „alvégen” is. A netnek köszönhetően a hírek robognak, az életünkbe.
    *
    Bizony, bizony sokszor átgondolom, nem is annyira jó, ez a jólértesültség. Megkeseríti az életünket. Igaz, az információra én is, meg minden tanult, olvasott ember „éhes”. Őszintén, van, hogy nem tudom ezt a kettőt összeegyeztetni. A békét, a nyugalmat, a nem-tudást – és az információk beömlését a szemembe, fülembe, agyamba…
    *
    Így vagyok ezzel a cikkel is.
    Kanada messze van, mégis rendkívül fáj, hogy ott (sem) tudnak a magyarok a bőrükben megmaradni. Ott is áskálódnak, gáncsoskodnak. S, azt próbálják elbuktatni, aki sok önkéntes és szeretetteljes munkával megteremtette azt, amit.
    Ilyenkor szégyenkezést érzek, hogy magyar vagyok.
    (( 🙁 ))

  • ticotime
    2014 december 3
    7:53 du.
    Persze, igaza van, csak még hozzátenném, hogy a nácizmust követő kommunizmusban, úgyanezek a házmesterek jelentették fel az „osztályidegeneket” is!

  • Figyelő

    2014 december 4
    11:03 de.

    Látod tudsz te értelmes dolgokat is mondani!

  • Figyelő
    2014 december 4
    11:03 de.

    Most meg a Magyar Ház elnökét pl.

  • mkati, nem hinném, hogy azok akik a múltban jelengettek, még élnének.

  • Figyelő: maga is él 😀

  • Figyelő

    2014 december 4
    1:02 du.

    Apáról fiura! =))

  • Ille, én soha nem jelentettem fel senkit! KIkérem magamnak.

  • Figyelő
    2014 december 4
    1:02 du.

    Nem is a konkrét személyek számítanak, hanem a mentalitás.

  • Figyelő: ne mondja már! maga kilógott a sorból? ezt hogy’ tolerálták nézet azonos társai?

  • Társam sem jelentett fel senkit….

  • Figyelő: nem az élettársáról, hanem eszmetársáról volt szó, azok meg többen vannak annál, sem hogy tudja, jelentettek-e, vagy sem 🙂

  • hogyaszongya!!!!
    „jobboldali canadai magyarok”-szerniten meg mondjuk ki nyiltan tavolba szokott-(a felelossegre vonas elol)-ex nyilas brigantik!!mert van arrafele beloluk szep szammal!!