A kormányzat, amint éppen aggódik a látvány okán

2014 december 3 8:06 de.18 hozzászólás

Sajnos, nem a fantáziám terméke, hanem a kormányzat felettébb a nép lelki békéjével való törődésének ékes példája. Nehogy már felzaklassák magukat a zemberek!

„Hát ez. HÁT EZ!!!!! Ilyen nincs a földön.
Idén karácsonykor valami igazán jót akartam csinálni. Segíteni több száz, vagy akár több ezer embernek, ha még csak egy kis ideig is, de legalább segíteni nekik, karácsony idején.
Mivel ételkiszállító cégem van és rendelkezésemre áll egy egész konyha, így adta magát, hogy idén karácsonykor bizony étel osztást fogok szervezni valamelyik nagyobb budapesti téren az arra rászorulóknak.
Megszületett a döntés és elkezdtük szervezni az ételosztást. Mindenki tette a dolgát, beszereztünk mindent, ami szükséges, hogy ez megvalósulhasson. A konyhával lebeszéltük, hogy milyen levest fogunk adni milyen főétellel, már az alapanyagokat is megrendeltük, így hát nem maradt más hátra, mint területfoglalási engedélyt kérnünk.
Bemegyek az önkormányzathoz a szükséges papírokért és itt valami olyan történt, amit egészen egyszerűen még most sem vagyok képes feldolgozni.
Kitöltöm a területfoglalási engedélyhez szükséges igénylőlapot, befizetem hozzá az illetéket is és beadom a papírokat az ablakon, mire a nő megkérdezi, mihez szeretnék engedélyt kérni? Mondom ételt szeretnénk osztani, erre a nő a következőket mondja.
„FIATALEMBER. NEM FOG ÉTELOSZTÁSHOZ ENGEDÉLYT KAPNI! JOBB, HA ELŐRE SZÓLOK, MERT A KORMÁNY NEM AKARJA, HOGY AZ EMBEREK ANNYI SZEGÉNY EMBERT LÁSSANAK AZ UTCÁN EGY HELYEN”
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Azt a BDSKRVSTNT.
– Ez most valami vicc, vagy teljesen komoly? Kérdezem a nőt.
– Ezt kaptuk utasításba. Nem adhatunk ki engedélyt ételosztáshoz köztereken.
Itt azért kellett pár perc amíg magamhoz térek, de tovább kérdezek.
– Minden feltételnek és előírásnak megfelelünk. Mi alapján fogják elutasítani a kérelmünket?
– Nem utasítják el, fiatalember, hanem elnapolják a döntést határozatlan ideig.
Tehát hadd összegezzem. Az önkormányzat nem ad területfoglalási engedélyt karitatív ételosztáshoz még akkor sem, ha minden feltételnek, szabályozásnak és előírásnak megfelelünk, mert a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegény embert lássanak az utcákon.
És itt padló és azt mondom, ilyen ország pedig nincs.
Magyarországon az egészséges demokrácia több sebből vérzik és a döntések, amik az elmúlt években születtek, erősen megkérdőjelezhetőek, ezzel mindenki tisztába lehet, akik csak minimálisan követik a híreket, a BBC normatívákat a közmédiában már meg sem említem.
Na de hogy intézményes keretek között akadályozzák meg az elesettek és a rászorultak megsegítését azok számára, akik ha csak egy kicsit is, akár csak egy tál meleg étellel is, de segíteni szeretnének azokon, akiknek ez igen is sokat jelentene, na az már tényleg kurvára túl megy minden határon!
Én ezt egyszerűen még most sem hiszem el, hogy ez megtörténhet. Nem csak Európa közepén, hanem bárhol máshol a világon.”

A levélíró nevét, legnagyobb sajnálatomra, nem áll módomban közölni. Semmi kétségem a felől, hogy kicsinálnák. Kiderítenék róla, hogy lopja a konyháról a húst, a zöldséget meg feketén szerzi be a sógora fóliaházából, ahol egy szekcióban amúgy is mariskát termelnek – ezt a szomszéd mondta, aki hallotta, hogy valaki látta, de istenbizony.

18 hozzászólás

  • @Ille
    Elmesélhetem én is, hogy milyen hasonlóan jártunk egy önkormányzattal, amikor a lakosok biztonsági problémáival foglakozó hagyományőrző csoportunk, egészségügyi sétát szeretett volna tartani a helyiek bevonásával?

  • István

    Ez a mai magyar valóság.
    3 hete főztem meglepi gyanánt a lakóknak lencse levest, meg tejpitét, mert egy részüknek alig telik valamire. Volt aki 3x is kért volna a levesből, de hogy mindenkinek jusson repeta aki kér, így a 3. adagot a legnagyobb elkeseredésünkre elutasítottuk. 2 napig azt hallgattam mikor főzök megint. Összeszorult a szívem, és azon gondolkoztam, hogy meddig mehet ez így, mikor mondja már ki a nép, hogy elég?!
    Holnap előrehozott mikulás gyanánt ismét főzök valami kiadósat, hogy jól lakjanak az éhezők.
    Az elmúlt 20 év alatt ilyen szegénységgel nem találkoztam.

  • apuwader: ez egy szabad fórum – habár néha nem mindent szabad 🙂

  • Kiss Eszter: én csak arra lennék kíváncsi, mi lenne, ha mégis felállítanák a kondérokat, asztalokat, és elkezdenék az ételosztást? a közterületesek emberkednének, vagy a policáj? attól tartok, akkor kellene oda legalább egy szakasznyi droid, mert egy-két járőrautó személyzetét pillanatokon belül szétszaggatna ott a feldühödött tömeg!
    az éhes ember elég indulatos tud lenni – gondolom, a leesett vércukorszintje teszi – ha elveszik előle a teli tányért!

  • Kiss Eszter. Mi az a tejpite?

  • Llanfair

    Itt a legegyszerűbb változata:

    http://receptneked.hu/gyors/tejpite-2/

    no csak azért így, mert mire én leírom, a nyálam a földet veri 🙂

  • István

    Tudod az a baj, hogy aki adni akar az kerüli inkább a konfliktust, hogy ne mérgezze meg az adakozás örömét, és ezzel élnek vissza ott fenn.

  • Én pedig azt mondom a tisztelt ételosztónak és a többi közreműködőnek, hogy bátran vágjanak bele!! Akár engedetlenek is lehetnek és szembemehetnek a „törvénnyel” Nincs és nem lehet helye semmiféle engedélykérésnek!! A szegények, és az éhezők felé való szolgálat, adakozás Isten engedélyével zajlik. Sem a kormány, sem az Önkormányzat nem tilthatja a törvényre hivatkozva a szégyennek ezt az elleplezését. A társadalom pedig álljon ki az ételosztók mellet ha bármilyen hatósági fellépés merülne fel az ügyben.

    Kedves Eszter! Büszke vagyok rád!:)

  • Kiss Eszter Köszönöm. Nehogy meglepjelek következő ételosztásodkor.
    Ille már úgy is felkeltette figyelmemet a szépséged irányába. A szépet is szeretem meg a süteményt is. 🙂

  • abryzoli

    Köszönöm szépen.
    Tudod akkor érezném igazán jól magam, ha ilyenekre nem lenne szükség. 20 évvel ezelőtt amikor elkezdtem a hajléktalan ellátásban való tevékenységemet – ez a hőskor volt ebben a témában – akkor még sokkal több lehetőségünk volt segíteni, pedig akkor vágtatott az infláció és a munkanélküliség is az egekben volt. Sokkal toleránsabb volt a politika és maguk az emberek is másként vélekedtek a társadalom perifériáján élőkkel kapcsolatban.

  • llanfair

    Gyere várunk szeretettel!
    A szépségem az barokkos túlzás, István kissé elfogult az irányomban, de ez bocsánatos bűn, és azt gondolom, hogy az ilyen bűnözés még el is fogadható 🙂
    Mellesleg a sütit és is nagyon, de nagyon 🙂

  • https://mail.google.com/mail/u/2/?ui=2&ik=c35d47ccf8&view=fimg&th=14a15f0c824faf37&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ-EdPriiVs3J7TWM3vXDurGOSshei39ou0q5jh9Sro_QXNDc1NrGkqZUIV_EKzhyWHMa1LlxHNodsHpYyT3I3cVIdfwan226e6PjwqNxudjzbk1ra4Scsrr0z4&ats=1417708944083&rm=14a15f0c824faf37&zw&sz=w1566-h617

    tudod, llanfair, ha az ember belegondol, hogy a szépség relatív, ráadásul a pillanatnyi érzet szubjektív függvénye, akkor lehet, hogy Eszter szépsége a kulináris élvezetekkel arányosan változott.
    szép volt a táj – rálátással a Balatonra – szép volt a meglehetősen visszafogott reggeli, és mindezek következtében szép volt Eszter is. nekem legalábbis 🙂

  • Fenyvesi Glória

    Az utolsó bekezdés erős túlzás…Még hogy kicsinálnák…
    Ezért?

  • Fenyvesi Glória: hol él maga?

  • Kiss Eszter Ha már belemásztunk. Az ír lányokat a magyarok csúnyának tartják. Ez alapjaiban lehet igaz, a magyar lányok átlagban tényleg szebbek.
    De az ír lányok kedvessége, mosolya és kisugárzása sokkal szebbé teszi Őket, mint a mogorva sokszor kegyetlen szép magyarokat.
    Példának okáért, most Palvin Barbara a szépség Istennője. Én nem látom benne. Egy átlagos magyar lány, akit jól ki lehet festeni. A többi már a sajtó és egy mentor dolga. Ha így megy tovább, még tehetséges is lesz.
    Az utcán pedig szebb lányokat lehet látni.
    Ha Ille szépnek látott, akkor szép voltál. Ilyen egyszerű.
    Régen lakott a szomszédunkban egy gyönyörű lány. Azután egyszer láttam, reggel, festék nélkül. Szürke, fakó arc, élettelen szemek, fénytelen körmök.
    Nem Ő volt szép, a festékei.
    A szépségideál elcsúszott a műnők irányába.
    Az emberek elfelejtették a természetes szépséget. Remélem egyszer ráébrednek ostobaságukra.

  • llanfair

    Értem én.
    A külsőmmel már rég megbékéltem, hisz az adott. No de a belsőm(!!!!) 🙂 az már nem semmi, tudna róla mesélni a jobbik felem, aki „szenvedi” 🙂 már több mint 30 éve.

  • Ezt a köztéri ételosztást megtiltó rendeletet tavaly hozták, amikor tele volt a sajtó a kilométer hosszú sorral a Blahán, a Rókus kórház előtt. Ha jól emlékszem, abban még benne volt, hogy „idegenforgalmi meg közlekedési szempontból” frekventált helyen nem lehet csak osztani. Csodálkoztam is, hogy ez nem verte ki a biztosítékot. Én felajánlom a vállalkozónak, hogy osszon az én lakásomon. Van teherkapu, áram a teraszon, ami 30 négyzetméteres, elférnek a kondérok. A kutyát meg addig bezárom. Nem belváros, de közel a villamosmegálló, és a metró sincs messze. Ha tudja valaki a nevét, elérhetőségét, szóljon neki. Ille tudja az emilkémet.

  • Megvan a megoldás! Íme:

    „A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, tipikusan egy demonstrációt hajtanak végre, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik.” (Wikipedia)

    És a lényeg itt van: „valami szokatlant csinálnak” JÓL LAKNAK!!!!