Mi a magyar?

2014 december 10 6:13 de.109 hozzászólás

A legutóbbi negyedszázadban szinte folyamatosak a viták itthon és külföldön élő nemzettársaink között arról, hogy mi a magyar, ki a magyar? Hogy mi a jó nekünk? Ha sokan vagyunk, vagy éppen kevesek kiváltságául osztogatja valaki – uralkodó, erőszakos csoport, délibábos giccskedvelő?

Talán sokan hihetnék, hogy a nemzetköziség, az emberi egyetemesség iránt nem tagadott bizalmam miatt ez nekem nem fontos. Pedig nem így van – csak én a hazafiságot nem a nemzetköziség (na jó, globalizáció) ellentétének, hanem éppen egymás kiegészítőjének tartom. Lehet, hogy könnyű nekem – sose éltem hazám határain kívül, sose volt honvágyam. Rövid és ritka külföldi útjaimon mindig biztos volt, hogy hazatérek, bár egészen fiatal koromban kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen jó lenne gazdagabb, szabadabb országban élni, dolgozni, megismerni más népek életét, nyelvét, szokásait. De akkor nagy esélye lett volna, hogy soha többé nem tehetem a lábam magyar földre, nem láthatom apámat, anyámat. Ha baj ér vagy bánat, nem rohanhatok testvéri segítségért. És egyáltalán, idegen földön, ha éppen nem tetszik valami, jogom lenne-e felszólamlani ellene? És ahogyan mondani szokták, kalandvágyból itthon maradtam. Bár éppen a legutóbbi években egyre többen „biztatnak” arra, hogy „húzzam el a belem” az országból, ha szóvá teszem, hogy ma éppen nem a paradicsomi állapotok felé tartunk. Az is előfordult, hogy olyasvalaki oktatott ki „magyarságtörténetből”, aki nem tudta, hogy Horthy – formálisan legalábbis – kormányzósága előtt nem volt magyar katona. A KuK (Kaiser und Kőnig, vagyis császári és királyi) monarchia-beli hadsereg tisztje volt, a magyar hadsereg „legfőbb hadura” csak kormányzóságával együtt járó mindenhatóság miatt lett. Ahogyan volt horthysta tisztek – Kéri Kálmán, Kádár Gyula stb. –, visszaemlékezéseiből kiszűrődött, a háború folyamán a hivatásos katonavezetők nem nagyon örültek ennek.

Ami miatt e hosszú bevezetőt leírtam: tegnap éjjel katartikus élmény ért. Éjszaka többnyire bugyuta szappanoperák, meg brutális verekedések zajlanak a kanálisokon, így szörfölve bukkantam rá az ózonnetwork vonalára. Két ember beszélgetett a stúdióban, a hátuk mögött a Föld éjszakai (feltehetően az űrből származó), lenyűgöző képe forgott, világosan kirajzolva a földrészeket, a fényszennyezésről felismerhető nagyvárosok pontjait, meg a sötét óceánokat.

Arról folyt a diskurzus, hogy az Európai Űrügynökségnek sikerült egy mérőeszközt juttatni egy üstökös magjára, ahonnan az csaknem 72 órán keresztül közvetített különböző adatokat a Földre. Mire jó ez nekünk, és miért tartott kb. 16 évig, amíg sikerült? A szakértő Szalai Sándor (jól megjegyeztem a nevét) szerint a fizikusok és más tudósok azt remélik, hogy az adatok kiértékelésével valamiféle információmorzsát kaphatnak arról, hogy hogyan is történhetett az ősrobbanás, hogyan alakulhatott ki a Naprendszer, és nekünk oly fontos darabkája, a Föld? Azt már régebb óta tudják, hogy az üstökösök csóvájában van szerves anyag, most az is kiderült, hogy a magjában is, valószínű tehát, hogy a Földre is ezen az úton érkezett az élet. Mellesleg Ferenc pápa már reagált a hírre: sajtóinformációk szerint olyasmit mondott, hogy ez nem kérdőjelezi meg a teremtés elvét, hiszen isten folyamatosan változó életet teremtett. (Én úgy értettem, hogy ezek szerint isten alkotta az evolúciót is.) Még sok-sok érdekes dolgot mondott Szalai Sándor. Például, hogy az európai nemzetközi összefogással folytatott munkába a magyar kutatócsapat úgy került, hogy részt vettek már korábban is hasonló projektekben és jó referenciákat kaptak. A magyar csapat az űrszonda, meg a leszálló egység irányító számítógépének szoftverjét fejlesztette ki.

De micsoda körülményekhez kellett alkalmazkodni! Az egész gépezetnek (bocsi a kifejezésért) az űrben uralkodó mínusz 170 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett ki kellett bírnia a folyamatos és erős rázkódást, ezért csak egyszerűbb, korábban fejlesztett processzorokat használhattak, a nagyobb teljesítményű, ám érzékenyebb modernek szóba se jöhettek. A szonda, meg a leszállóegység kifejlesztése is évekig tartott, az 500 millió kilométerre(!) lévő üstökösig 10 évig száguldott a szerkezet: 2004 márciusában történt a sikeres indítás. Az üstökös mozgása, viszonylag kicsi tömege (11 kilométeres darabról van szó) miatt pedig 30 centiméteres pontossággal kellett célba juttatni a kutatóegységet. Így sem sikerült egészen jól, mert a földet… bocsi, üstököst érés után a mosógép nagyságú egységet nem sikerült azonnal lehorgonyozni, így az még hármat ugrott, és nem a kiszemelt sík területen, hanem egy gödörféle kráterben állt csak lábra. Ezért aztán sok-sok kamerája ellenére sem sikerült a teljes távlatot képpel érzékelni. De az irányítók nem adták fel, és sikerült mintegy 4 centiméterrel magasabbra ágaskodni a Lilének. Azért ez nehezen felfogható: 500 millió kilométerre lévő parányon 4 centit igazítani! A parancsok célba érkezéséhez 28 percre volt szükség, és újabb 28 perc telt el, mire a földiek megtudhatták, célba ért-e az üzenet?

És miközben Szalai Sándor mondta, mondta a számomra elképzelhetetlen történetet, olyan büszke „honfiság” fogott el, mint nem sokszor. Pedig nem lobogott a stúdióban piros-fehér-zöld zászló, nem sírtak fel a Himnusz édes-bús dallamai, csillogó érmeket, pénzzel bélelt borítékot sem kapott senki, mégis. Ahogyan a tudós közérthetően, szabatosan – bár az élmény felidézésétől kicsit meghatottan – mesélt a németországi indítóteremben kitört örömről a blokkolás sikerekor, az számomra lelkesítőbb volt, mint egy olimpiai arany. Önző módon még arra is gondoltam: talán az én adómból is jutott néhány picula, hogy ez a sok ember évtizedekig dolgozhasson. Persze a kisördög se hagyott nyugodni: ahogy elnéztem, Szalai Sándor talán még az ékírást sem ismeri, esetleg néptáncolni se tud, és összekeverné a mentét a bocskaival. Nyilván nem volt ideje, mert olyan hiábavalóságokkal bajlódott, hogy megértsen a magyaron kívül legalább még két idegen nyelvet, a fizika, matematika, számítástechnika működési módját, meg ilyen „globalista machinációkat”.

Vajon eléggé magyar-e?

109 hozzászólás

  • a cim tuti rossz : KI a magyar , nem MI hanem KI

  • Bbur

    2014 december 10
    6:55 de.
    Tutti egy nyekket sem fogtál fel a szerző mondókájából! A kérdés valóban: jogos mit kell azon érteni, hogy magyar?

  • Bbur az elmeroggyant „Burkus”, most éppen bujkáló periódusban. Sajnálatos módon az osceolai seriffhivatal rá akar nézni a körmére, hát úgy gondolja, hogy a kurucos Varga üzemmódját követi. Csakhogy, annyira hülye, hogy nyomokat hagy maga után a cybertérben. Vargát is megtalálták már, pedig ő azután ugyancsak kussolt Kanadában.
    ez a seggfej meg nem kussol. az ő baja.

  • Valóban a cím helytelen.
    A kérdésre, hogy „KI a magyar” azt mondanám, hogy mindenki aki annak tartja magát.
    Ami meg a híres magyarokat illeti, hál Isten, elég sok van belőlük.
    Napokban olvastam a kanadai újságban egy cikket a tintáról. Ebben a cikkben igen szép megemlékezés volt a golyóstollnak felfedezőjéről, egy bizonyos Bíró László úrról,akirt mint magyar feltalálót dicsértek.
    Az űrtudomány kutatói között is vannak magyarok, lásd a fenti cikket.
    A magyar mindig intelligens és kiváncsi természetű volt.

  • Figyelő

    2014 december 10
    10:38 de.

    Ne már; ha egy magyar zsidó világhírű lett, akkor ő már tőzsgyökeres magyar! Nem minden elvtársad osztja a nézeted! =))

  • – Elszörnyedve olvastam ezt a katyvaszt… Ami tetszik, a cím nagyon jó ! A „magyarságtörténet”-ben igen jártas „author” megkínált bennünket „mondataival” – amitől egy üzemi lapszerkesztő, /ha egyáltalán volt ilyen/ a hirtelen halál állapotába került volna… Lenyűgöztek a KuK hazafias ismeretek, és egyéb bölcseletek… – Esküszöm, elolvasom még egyszer, és egy magát nem akárkinek tartó betűvetőnek elküldöm ! Biztosan tudom, hogy van otthon gyógyszere !

  • Csak úgy szólok: Kati Marton magyarul „A Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot” című könyvének az eredeti címe: „The great escape : nine Jews who fled Hitler and changed the world”

  • Az bizony Margit Magyar és még sok ilyen kéne vagy van is csak csendben dolgoznak.Kösz az írás nagyon tetszett.

  • Ja hogy az illető zsidó nem tudtam de nem is érdekel .

  • RonaGyuri
    2014 december 10
    11:11 de.
    Ha a zsidó magyarnak tartja magát, akkor magyar!
    Ha a katolikus, protestáns, buddhista annak tartja magát, akkor az.
    Ja, és ha a nagy világ annak tartja, akkor nem számít a vallása sem.

  • Figyelő

    2014 december 10
    11:51 de.

    Ezt a „nagyvonalúságot” azért te sem mindig gyakorlod! =))

  • Fenyvesi Glória

    http://www.gyongyharmatoscsudafa.info :Egy ezredévnyi kritika a magyarokról

  • Dehogynem!

  • @Figyelő
    „Ha a zsidó magyarnak tartja magát, akkor magyar!
    Ha a katolikus, protestáns, buddhista annak tartja magát, akkor az.”
    Remélem nem gondolja, hogy ezzel a fenti bődületes marhasággal jó pontokat szerezhet bárkinél is.

  • apuwader: kérlek, finomabban bánjon Figyelővel. az ő magyarságtudata az ’50-es években acélozódott meg.
    különben is, Margit írása baloldali indíttatású, Figyelő az ilyet zsigerből kritizálja.

  • apuwader
    2014 december 10
    1:44 du.
    Sajnálom, hogy nem érti! ( magázodjunk, miért ne?)

    Ismerek(ismertem) olyan magyart aki letegadta, hogy az.
    A vallásnak ehhez semmi köze, ezt is jeleztem.
    A nagy világban NEM azt nézik ki milyen vallású. Tőlem, 58 év alatt Kanadában, soha nem kérdezte meg senki.

  • Figyelő: tudja, ha valakitől bensőségesebb információkat akarna valaki kérdezni, az attól van, hogy érdekli a kérdezett személyisége, többet akar megtudni róla…

  • Bocsánat, szolgálati közlemény: termszeseten nem ékírás, hanem rovásírás.

  • @Figyelő
    Már hogy érteném, amikor mindketten nagyon jól ismerjük azt a viselkedésformát, amikor a nagyobb előnyök miatt ide-oda ugrálnak az identitásukban „bizonytalanok”.

  • apuwader: Figyelő nem ugrál ide-oda. ő 58 éve kőkemény baloldal ellenes, de attól még nem szereti a Jobbikot 🙂
    micsoda ellentmondás!

  • talalom: pedig az ék a legősibb egyszerű gép, a rovás meg csak az állag gyengítésére volt alkalmas 🙂

  • Ille István
    2014 december 10
    2:45 du.
    Itt csak zsidók kérdezték a házban, hogy zsidó vagyok e?
    Itt sok zsidó lakó van, lehet, hogy bensősésgessebb kapcsolatot akartak?

  • Figyelő: 58 éven át? ugyan, vallja már be! jobban jár 🙂

  • Figyelő drága! Az a jó sors áldjon meg! Nem „a magyar intelligens és kíváncsi”, hanem Szalai Sándor, Teller Ede, Szilárd Leó, Neumann János, meg még sokan mások. Ebben az esetben Bíró László, akinek a golyóstollára itthon senki nem volt kíváncsi, Londonban futott be, ott is élt. Úgy tudom angolul ma is „biro” (bajró) a golyóstoll, de ezt csak hallottam, aki tud angolul, pontosítson, köszi.
    Apuwader! Ugye nem kell örülnünk annak, hogy ha jégeső érte a vetésünket, most majd jön a furkósbotos ember, és a maradékot is elveri?

  • Kedves Margit,
    a vége olyan igazi MSZMP KB-sre sikeredett…(kár).
    „Nyilván nem volt ideje, mert olyan hiábavalóságokkal bajlódott, hogy megértsen a magyaron kívül legalább még két idegen nyelvet, a fizika, matematika, számítástechnika működési módját, meg ilyen „globalista machinációkat”.”
    Matekot, fizikát, nyelveket sok száz éve tanítanak, a rendesebb gimnáziumokban latint, görögöt, még akkor keződött ez, mikor a „globalizmus” feltalálója csíra formájában sem létezett. A magyar Nobel díjasok (Wigner, Teller, Lenárd Fülöp, Gábor Dénes stb.) közűl nemegy anno a Horthy éra egyházi gimnáziumaiban sajátította el az alapokat, akkor, mikor az MSZMP-nek – hál’ istennek – nulla befolyása volt a magyar kúltúrára és oktatásra, a világnézetre, s a himnusz „édes-bús” dallamait hallgatták az iskolai ünnepségeken az internacionálé helyett… Később az MSZMP KB bevezette a rovásírás, s a normális történelem oktatás helyett – az oroszt(bocskai helyett a vörös nyakkendőt), mint kötelező nyelvet(s voltak néptánc körök is – még szerencse), az egyetemeken pedig a szocializmus politikai gazdaságtanát- talán kapott belőle egy csöppet a foxi-maxin… látókörbővítésnek, …hát ennyire sikerült – lehet, hogy agitprop órára túl sokat járt?

  • enterprise: átadom a jogot Margitnak, hogy seggfejnek nevezze. de, ha, ő nem – mert mégiscsak, velem ellentétben, jól nevelt – megteszem én.
    „…mint kötelező nyelvet(s voltak néptánc körök is – még szerencse), az egyetemeken pedig a szocializmus politikai gazdaságtanát- talán kapott belőle egy csöppet a foxi-maxin… látókörbővítésnek, …hát ennyire sikerült – lehet, hogy agitprop órára túl sokat járt?”

    maga, fiam, helyből hüle, földbe döngölését meghagyom Margitnak. ő kíméletesebb 😀
    bohóc 😛

  • @talalom
    Egy kis segítséget kérnék, hogy kit gondol „furkósbotos embernek”?
    @Ille
    Érdeklődöm, hogy az Edrad nicknevű eltiltását tölti trágárságáért, vagy csak erőt gyűjt?
    Mert ha Ilanfair után még egy nagy név kiesik, bajban leszünk.

  • Enterprise el van tévedve (hiába no, anyahajó – főleg vadászgép-hordozó – nehézkesen vált irányt). Ki a bánatos francot érdekel, hogy mi volt a Horthy-rendszerben? És az is, hogy mi volt a Kádár-rendszerben. Mi ma élünk, itthon, az a fontos, hogy mi lesz jövőre. Márpedig az oktatási rendszert épp most tették tönkre. Az is baj ugyan, hogy a stadionokra, meg a miniszterelnök vári irodájára éppen az iskoláktól vették el a pénzt, de ezt még ki lehetne bírni. A nagyobb gond, hogy mit kötelező tanítani. Enterprise szerint az már jó, ha nem Zsdanov műveit kell ismerni, hanem Wass klapanciáit? Apuwader szíve csücskei szerint meg minden magyarnak ismernie kellene a rovásírást. Hát egy frászt: angolul, németül, és igen, esetleg oroszul kellene tudnia minden magyarnak. De legalább kettőt a magyaron kívül, különben nemhogy a Rosetta programba nem tudnak bekapcsolódni, de a piros tárcsát sem emelgethetik a külterületeken zakatoló vicinálisok előtt. Ja, ha Ön szerint az MSZMP KB szelleme lebeg az írás fölött, akkor nagyon tudhatott valamit az a párt.
    Ami meg a felsorolt Nobel-díjasokat illeti: talán véletlen, hogy egyik sem magyarországi működéséért kapta az elismerést? Két kivétellel az összes többi sem. Csak Szentgyörgyi Albert (C-vitamin) és Kertész Imre állhatott Stockholmban büszkén. De egyikük sem maradhatott itthon: Szentgyörgyit a többségi elvűek (bolsevikok) üldözték el, Kertészt meg a „nagy magyarok”.
    Örülhet egyébként: az oktatási rendszer átalakítása teljesen Horthy szellemében zajlik, aminek a lényege: mi a fenének a szegénynek tanulni, elég annak, ha annyit tud, hogy álljon az eresz alá, ha esik az eső. Nincs kétségem, hogy ez a módszer Enteprise-nek nagyon is megfelel. Érzékelhető, hogy nem sokat koptatta az iskolapadot, vagy ha ült is ilyesmiben, nem sok hasznát vette, különben nem a Horthy-rendszer után siránkozik, amikor arról lenne szó, hogy MA mi a magyar?

  • Bocs, még egy: az űrkutatásban sokáig az orosz volt a nemzetközi nyelv – keverve persze az angollal, ami viszont a repülés nemzetközi nyelve, ezért a legtöbb amerikai űrhajós is tudott valamicskét oroszul.

  • Apuwader! Természetesen a Jobbikot tartom furkósbotosnak, bár ha jobban meggondolom, tán találóbb lenne a bumeráng. Mer’ úgy járunk vele, mint a viccbeli Pistike, aki kapott karácsonyra egy új bumerángot, és nem bírja eldobni a régit…

  • Horváth Béláné

    Nekem csak egy kérdésem van, azt is csak hallkan szeretném megkérdezni? A nap-mint nap ide kommentelő, hm., hm, szóval nem is igazán a cikk témájával foglalkozó, inkább csak durcás kismalacként viselkedőknek nincs otthon a legkisebb helyiségben valami óriási gurigájuk? Arra írhatnák ezeket a szinte naponta itt a kommentelésben megjelenő és újra megjelenő (esetleg a szórendet cserélő) hozzászólásaikat. Még föl is használhatnák – takarékos – s mások idejét sem lopnák holmi…(mégse írok jelzőt!) beírásaikkal.
    Köszönöm

  • No,
    hát ez a párt elég keveset tudott. Ezért pontosítsunk: Horthy, aki a kaiserlich und königlich hadsereg haditengerészetének volt a tisztje (k.u.k)… Ez a kiegyezés után született, a lényege, közös államrendszer, osztrák-MAGYAR királyság, tehát osztrák-magyar hadsereg – tehát magyar haditengerész (is) volt. Kéri Kálmán beszédét hallgattam egy temetésen, még erőteljesen a Kádár rendszerben (na, nem a Gyuláéban 🙂 …), nem Horthyra panaszkodott, hanem a kommunizmust tette a helyére (amely egyébként őt Recsken üdültette), nem nagyon izgatta, hány titkosügynök volt ott… Horthy amúgy németül, franciául, horvátul, angolul és olaszul beszélt, s alkalmassága(és képzettsége) s személyes bátorsága miatt ellentengernagyként, flottafőparancsnokként fejezte be a háborút – a világ 6. legnagyobb flottájánál, amely jól ellátta feladatát, megvédte a partokat, az olasz, angol, francia flottával szemben (10%-os embervesztességgel).
    Az itt igen kedvelt Szakály Sándor történész amúgy írt, még Kádár alatt a Horthy tisztekről egy szakkönyvet, amelyből kiderült, a magasrangu ludovikás tisztek mind sok nyelven beszéltek bár sokan szegénysorból, alúlról jöttek és csináltak karriert (jé…). Ez később nemigen volt elmondható, a „tudás alapu” (tanulni, tanulni, tanulni…) kommunista tisztekről, mer többnyire oroszul sem tudtak – mert mindent megmérgezett a párt(hűség), s a politikai rendőrség…
    Valóban előre kell nézni, de ha hátra próbál valaki köpködni, legyen pontos, különben a hátára esik…

  • enterprise !
    ˙

    Nem mindegy, hogy melyik és, hogy milyen egyház gimnáziumában kapták a tudásukat. Ez volt ugyanis az a bizonyos kivétel, amely különösen így, már a történelmi távlatában még hangosabban üvöltve erősíti a szabályt a Horthy-Magyarország szégyenletes világára nézve…
    ˙

    A Fasori Gimnázium a magyarországi Evangélikus Egyház e joggal jónevű oktatási intézménye ma is, mely egyház (sajnos ellentétben a németországi hittestvéreikkel) már a századforduló táján, komolyan véve a krisztusi tanítást is, humanista oktatási elvek alapján tanított. Ennek köszönhetően, a Horthy-érában a többi intézménytől való steril elzártság (a diákot védő haladó hagyomány) okán, az említett későbbi magyar Nobel-díjasok kiváló és világraszóló oktatásban részesülhettek, függetlenül attól hogy ők zsidó vallásuak voltak. Ugyanis más iskolá(k)ban – azokban az években tomboló antiszemita cunami, a Numerus Clausus miatt – bizony már nem szerezhettek volna dicsőséget a magyar hazának. Egyszóval nem lehettek volna világra szóló, djazott tudósok, ha ez Horthyékon múlott volna.
    Éppen e törvénynek, amely a kormányzóúrőfőméltósága rendszerének szinte első, torzszülöttjeként született meg, ezek a „zsidó fiúk” nem mehettek volna egyetemekre. Többek közt már, csak ezért is voltak kénytelenek elhagyni a hazájukat és új hazát keresni, ahol ennek ellenére soha nem tagadták meg a magyarságukat, pedig nekik aztán lett volna arra bőven okuk…
    ˙

    A horthysta apologéták jöhetnek itt nekünk Klebersberg Kúnó, meg Teleky Pál, stb. tudós urak korszerű (bár ez szó szerint,sajnos tényleg kor-szerű volt) oktatáspolitikájával, az a 20 éves arcátlan és ráadásul rasszista és irredenta napi nevelési gyakorlat még ma is súlyosan árt országunk jó hírének, de ma már láthatóan a jövőjének is…

    .

  • „…mikor az MSZMP-kb-nak – hálistennek – nulla befolyása volt a magyar kultúrára…” írja enterprice.

    Ha úgy gondolja, hogy a Magyar Televizió hulláhosszán indított Repülj páva, Ki mit tud, országos néptánc versmondó és egyéb mindenféle mozgalmakról nem tudott a az említett politikai szerv, akkor ezzel az állításával tulképp alapos elismerésben részesítette az MSZMP-t.

    Vagyis enterprice szerint nem voltak Aczél és más elvtársak, akik ezek befolyásolására törekedtek volna… Nem volt a pártnak kultúrpolitikája. Akkor hát – legalábbis enterprice állítása szerint – a rendszerváltás kultúrára vonatkozó állításai és jelszavai egyszerűen hazugságok… Klassz ! Hát, gratuláljunk enterprice elvtársnak!

    .

  • apuwader: maga soha nem lesz bajban. maga mögött ott áll egy egész párt, azon felül, ha nem bánja, a közösséget nem vállalom magával (bajban leszünk).
    mi kell ahhoz, hogy felfogja, csak moderáció van, kitiltás nincs?
    kivéve a pártpropagandát, ami a maga esetében nyilvánvaló, ráadásul rendesen be is borult vele 🙂

  • Horváth Béláné: nem durcás, agresszív…és sehol a létra 😀

  • enterprise: elküldhetem ezt az esszéjét a Fidesz KB-hez is? meg fog lepődni a hatáson – mármint, köpködés ügyben.
    lassan szégyellnie kell, hogy Fidesz szavazó…
    amúgy hülyeséget beszél. a Zalkán az orosz nyelv ismerete a végzés feltétele volt, és akkor még ne beszéljünk a SZU-ban végzett tisztekről.
    mondja, maga von Haus aus ennyire stupid, vagy külön gyúr rá?
    mondjuk, Szakály Sándor se az elfogulatlan tudás Chimborasszója…szegény sorból jött, több nyelven beszélő ludovikás? persze, ha eleve szlovák, rutén vagy sváb volt 😀
    kisfiam, olvasta Svejket?

  • Horváth Béláné

    Ille István: mondjuk egy így igazabb, s egyre agresszívabb 🙁 De minek???????? 🙂

  • Horváth Béláné: születési hiba. a Blikk.hu kérdezz-felelek játékában, amiben egyértelműen kiderült, hogy Orbánnak fogalma sincs a mai magyar rögvalóságról, egy későbbi hozzászóló Orbán apját kárhoztatta, miért is nem cukrászinasnak adta a Viktor gyereket, mondván, hogy akkor az általa termelt selejtet legalább meg lehetett volna enni 🙂

  • Ille István

    2014 december 11
    6:13 de.

    Hát tudod ahogy elnézem, mi itt ebben 93ezerkm2-ben most is kajáljuk ezerrel!

  • Horváth Béláné

    Ille István: Óh, jaj! Még jó, hogy nem hallottam:( Egyik szakmám cukrász, azért nem szerettem volna, ha így ledegradálják ezt a szakmát. Persze van ott is „absnicli”, de abból csak a jót használják, a többi a kukába kerül, az a selejt!
    Orbán és a valóság oly távol áll egymástól mint 2x Makó Jeruzsálemtől!

  • Horváth Béláné: az „absniclit” a 20-as években fillérekért adták a hentesek, a kolbász-hurka-szalámi-stb végmaradékokat – na persze, akkor még nem igazán volt MEEI, ami ragaszkodik a termékazonosító címke maradékon való meglétéhez – papírzacskóban. Gödöllőn van egy hentesárú bolt, ami felújította ezt a hagyományt, dicséret érte.
    persze, a multinál is lehet kapni szalámi véget, gyakorlatilag drágábban, mint a rúd szalámi. kijafranc érti ezt?

  • „Mi a magyar”,ki a magyar?
    Sok szinü,vegyesség,gyöztes hodito,beolvaszto,befogado,legyözött és megnyomoritott,labanc vagy kuruc,internacionalista,nacionalista,a középutat,a gazdasàgi sikert keresö, a nagyok közötti szükre szabott helyes utra vàgyo,érdekeiért küzdö,a gyenge vezetés eredménytelenséget sokàig nem türö.Ezek vagyunk,ilyen a magyar,mindeféle van közöttünk,sokféle ami magyar.

  • Az a helyzet enterprise, hogy hiába zseniális valaki, tudhat akár 18 nyelvet is, a lényeg az, hogy mire használja a képességeit. Többre becsülöm azt az elemit végzett asztalost, akinek a sámlija nem esik szét alattam, mint azt a küldetéses szájtépőt, aki azt hiszi, hogy pusztán amiatt, hogy tanulhatott valamit, többet ér annál az asztalosnál.
    A katonai teljesítményt meg az eredmény minősíti: kevés akkora haderő volt a XX. század elejéig, amit olyan szégyenteljesen elvertek, mint a k.u k. Lett volna mire szerénynek lennie a „legfőbb hadúrnak”. De nem, másodjára is halálba kergette magyar bakák százezreit, leromboltatta hazám 70 százalékát, és legyilkoltatta csaknem félmillió honfitársamat.
    Ja, kuk ügyben igazad van, köszi, figyelmetlen voltam, mert nem Kaiser és Kőnig, hanem kaiserlich és kőniglich, tehát nem főnév, hanem jelző, ezért kisbetű.

  • DonGolo
    2014 december 11
    3:32 de.
    Tökéletes volt enterpise szövege. Viszont Don kicsit alul maradt a korabeli helyzettel.
    Az emlitett túdosok otthon végezték az egyetemet és később mentek el Magyarországról. A Numerus Calusus még nem érintette őket és sok mást sem. Mellesleg, utána néztem a 20 as években az amerikai egyetemeken pl. Harward egyetem, vagy a kanadai McGill egyetemen is volt Numerus Clasus.Nem tudni hol volt előbb.
    Klébersberg Kunót meg nem engedem bántani, minisztersége alatt nyiltak meg a magyar falusi iskolák, 500 iskolát alapítitott ez idő alatt.

  • apuwader, csak hogy érezze a törődést:

    A Jobbik a Szent Korona képi mását is védené
    Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: végleg megálljt kell parancsolni a Szent Korona mása gyalázásának, ami az utóbbi időben megsokszorozódott. Hozzátette: a törvény jelenleg egy évi elzárással büntetheti azt, aki a Szent Koronát, a címert, a zászlót meggyalázza. Értékelése szerint a törvényalkotó célja ugyanakkor nem az volt, hogy a korona nagyobb védelmet kapjon, hiszen az egész parlamenti őrség védi, erős búra alatt van, tehát nehéz lenne elrabolni és meggyalázni.
    Az ellenzéki politikus azt hangoztatta: a korona képi mását, hasonló ábrázolását is védeni kell. Sneider Tamás több példát hozott arra, milyen esetekben tettek feljelentést, egyúttal elítélte, hogy üzletszerűen árusítani fognak olyan pólókat, amelyek szerintük a nemzeti szimbólumot gyalázzák.”

    Viszont a legcsúnyább dolgokat egyértelműen éppen a szélsőjobboldal követte el szegény fejfedővel. Néhány hete például a Jobbik politikusai esküdtek fel egy koronamásolatra:

    hiába, a bohóckodás is csak tömegben látványos.

    Ennél már csak az volt szebb, amikor maga az Érpataki Mánöken, Orosz Mihály Zoltán bohóckodott vele, ráadásul lényegesen nevetségesebb jelmezben, mint Varga Viktor:

  • Minden tiszteletem Ille Istváné aki névvel-képpel égeti magát,meghajolok Horváth Béláné előtt aki érti ezt a műfajt. talalom – Margitka „írásműve” nem nagyon zaklatott fel senkit !- Bocsi, kaiserlich und königlich /rövid ö-vel/ ékírással, kanálissal,evolúcióval stb. És-sel kezdett mondatokkal, nesze Neked Magyar Nyelv ! Bocsi !

  • kicsi Gombelek, köszönöm az értékelést, de nálam hízelgéssel semmire sem megy 😀
    majd februárban adja elő magát, igyekezzen, hogy ne remegjen a keze, ha behúzza az x-et 😀
    „Neked Magyar Nyelv” … szegénykém…

  • Monocotyledonous
    2014 december 11
    11:07 de.

    Pfff… Hát ezt jól elkúrtad. Kapcsold be a helyesírás ellenőrzésére szolgáló progidat legközelebb, ha a magyar nyelv védelmére szeretnél kelni.

  • Kedves Ille István ! Én tényleg leveszem a kalapomat, azok előtt akik névvel pötyögnek ilyen helyeken… Nem tartom szerencsésnek, ha valaki a vélt névtelenséget személyeskedésre használja… Nem gondolnám, hogy hízelkedés lenne, ha valaki ezt elismeri… A kicsi, és szegénykém jelzőket elkönyvelem találatnak…

  • „Ez később nemigen volt elmondható, a “tudás alapu” (tanulni, tanulni, tanulni…) kommunista tisztekről, mer többnyire oroszul sem tudtak – mert mindent megmérgezett a párt(hűség), s a politikai rendőrség…”

    Akkora tévedésben van, mint a K1.
    Eleve a haditechnika a SZU-ból jött, azt tudni kellett használni, nem beszélve arról a tényről, hogy a tüzérség egy része a Karakumba járt éles lövészetre, mert itthon nem volt rá lehetőség. Továbbá, akik katonai főiskolát végeztek eleve kötelező volt az orosz nyelvből levizsgázniuk, a ZMKA-n meg pláne, akkor nem Grippeneken repültek, hanem MIG-eken, na már most a SZU-ban képezték a vadászrepülőket, valamint a helikopter pilótákat, akiknek a képzési nyelve az orosz volt, ugyanakkor az angolt is meg kellett tanulniuk, mert a légi irányítás nyelve meg az angol. Akik meg a Frunzét végezték, nos ők is oroszul hallgatták az órákat és mily meglepő oroszul is adtak számot a tudásukról, mivel az előbb említett katonai akadémia mintha Moszkvában lenne és nem Budapesten.
    Szerintem jobb lett volna ha csendben marad.

  • gomb: valami baj lehet a szövegértésemmel, ugyanis ezt, hogy „Minden tiszteletem Ille Istváné aki névvel-képpel égeti magát” valahogy nem tudom a tisztelet jelének tartani.
    azon felül, hogy maga úgy véli, égetem magam.

  • Kiss Eszter: sajnálatos módon enterprise elvtárs meglehetősen kevés információval rendelkezik a múltról. lehet, hogy a kora teszi.
    sajnos, élő példája annak, hogy a tudatlanság, amikor szorgalommal párosul, milyen eredményt tud produkálni…

  • @Ille
    Köszönöm a törődést, meg is hálálom egy remek riporttal, amit a szervilis újságírás obersovszkija, a gazdáinak végtelen megfelelési kényszerrel megáldott Nagy József készített, annak ellenére, hogy sorozatban csinálnak belőle hülyét a nemzeti riportalanyok.
    A legfrissebb:
    ……..
    http://www.hir24.hu/nagyinterju/2014/12/10/vona-gabor-a-ciganyozas-es-a-zsidozas-nem-vezet-sehova/#sl
    ……..
    Vona remek technikával osztja a kokikat ennek a (riportra) kiválasztottnak, lehet, hogy a második részt le se adják.
    ……..
    Van válasz arra, ki a magyar.

  • Ille István

    Az, hogy valaki nem rendelkezik megfelelő információval az nem baj, mert nem tudhat annyit, mint pl én a katonai képzéssel kapcsolatban. A baj ott van, amikor a teljes tudatlanságot, mint okosságot akarják eladni, főleg akkor, amikor az internet világában bármikor bármire rákereshet, és máris van rálátása saját ismereteinek hiányosságaira, és ha figyelmesen olvas, akkor talán még tanulhatna is. Na én az ilyen tudatlan tudálékosokat hívom ostobának.

  • Kiss Eszter

    2014 december 11
    12:44 du.
    =))

  • apuwader: miért, Vona vezet valahova?
    amúgy mintha nem reagált volna pártja bohóckodásaira…
    a cikk amúgy nem ki, hanem mi kihegyezésű 🙂
    milyen a nemzeti riportalany? van valamilyen egyedi azonosítója?

  • DonGolo
    2014 december 11
    3:53 de.
    Csak a badarságainak kompenzálására:
    – Pl. Wigner 1919-ben családjával együtt a kommunizmus(Tanácsköztársaság) elől Ausztriába menekült, veangelikus vallásra tért…
    – 1920-ben már Műegyetemi hallgató volt…
    – 1921-ben Berliben járt a Műszaki Főiskolára, nem másért (nem a numerus clausus miatt – ami egyébként a gyakorlatban nemigen működött), azért, mert ott volt az elméleti fizika fellegvára akkor (Einstein, Heisenberg, Pauli stb.)

    Ille/Kiss Eszter: Sok Zalka tiszttel beszéltem, orosz tudásuk, khm… tisztelet a kivételnek(aki kint végzett nyilván más)… s a többi nyelvek khm… (megint csak tisztelet a kivételnek)?

  • enterprise: ne komolytalankodjon! maga ugyan honnan a 3,14csából tudta, hogy zalkások? hol beszélt velük? csak nem levizsgáztatta őket oroszból? feladata volt?
    mondja, mikor ismeri már el, hogy fingja sincs, miről beszél? khm.

    akarja, hogy szembe állítsam egy egykori rakétással, aki tiszthelyettesből küzdötte fel magát tiszti rangra, és ütegparancsnokká? maga szerint – orosz tudás nélkül – hogy’ a francba lehetett eldurrantani a kazah sivatagban egy harcászati rakétát?
    mást mondok, seggfej: 1966-ban voltam egy VS-FUG parancsnoka, sorkatonaként. képzelje el, az összes berendezése cirill betűkkel volt jelölve – én meg már akkor 8 éve (4 év felső tagozat, 4 év a technikumban) tanultam oroszul!
    tisztelet a kivételnek? maga tényleg nagyon tudatlan!

  • @Ille
    Szerencsére megint sikerült torkon ragadnia a lényeget, így hát nem is kezdenék felesleges magyarázatba arról, hogy milyen felemelő dolog részese lenni valami szépnek.

  • apuwader: ja, ha a bohóckodás magának szép…
    nem láttam magát ott. ráadásul az a pár renitens, akik valszeg izomsorvadásban szenvedtek, hogy képtelenek voltak a kezüket a szívük fölé emelni…
    mondja, legalább leporolták a díszletet? nagyon porosnak tűnik…

  • Ille István

    Hogy szavaidat idézzem kicsit pikírt irodalmi 🙂 stílusban, hagyd a 3,14csába. Ostoba emberrel vitatkozni annyi, mint borsót hányni a falra.
    Az életben nem győzöd meg a saját hülyeségéről.

  • Kiss Eszter: még hogy pikírt… csak finomított önkifejezés, nehogy magamat kelljen moderálnom 🙂
    enterprise-ben az a szomorú, hogy nem ostobának született, de a Fidesz alatt azzá vált. kétlem, hogy bármikor is rá fog jönni, mennyire megvezették.
    az ő baja. nem hulljatok érte könnyeket.

  • Enter !

    Ha a Wigner professzor története így igaz, ahogy állítja akkor ez is pontosan az a kivétel, amely annál keményebben erősíti az általam fentebb hangsúlyozott szabályt.

    Másrészt, ha a Numerus Clausus nem működött volna, ahogy ezt itt elhazudta nekünk, akkor nem kényszerült volna oly sok, egyébként jobb sorsra érdemes, tehetséges ember a munkásmozgalomba, amely természetesen tárt karokkal fogadta az így „számára felszabadult” és a gyárakba szorított szellemi potenciált.

    Ugyanakkor és ráadásul e tény, e jelenség a Horthy rendszer számára mégcsak nem is bizonyult kontraproduktívnak sőt, ezek után nem győzték minden szinten azt hangsúlyozni, hogy
    „nolám, a vörösök nagy része még zsidó is, vagy épp azért lettek vörösök, mert zsidók”, mely szomorú igazságot végső soron saját maguk erőszakolták rájuk. A N.C. törvénnyel tehát egy csapásra két legyet ütött az ellenforradalom…

    Csak az a szomorú, hogy Horthy mindezt a Nyugat, illetve az őt trónra ültető Antant államok segítsével tudta nyélbe ütni.

    .

  • Újabb remek hír a nemzetben gondolkozóknak!
    Az AXA Bank támogatásával! nemzeti dalnokunk, Fankadeli teszi a helyére „Napfény íze” 🙂 címmel a hazai borkultúrát.
    ……..
    Visszaveszünk mindent és széppé varázsoljuk.
    ……..

  • Figyelő

    2014 december 11
    10:03 de.
    Csak a rend kedvéért! Egyébként egyértelműen legelsők között vagyunk időben is!
    Nem az amerikai egyetemeken, hanem néhány egyetemen, ami bizony nem szép dolog (de, lévén magánegyetemek így magánügyük), de semmilyen módón sem hasonlítható a magyar törvényi előíráshoz.
    Egyébként nem tudom hol néztél utána, de elég felületesen tetted! Vagy csak szövegértési gondjaid voltak? =)) Trehányságodra mi sem jellemzőbb, hogy olyan nevű egyetemre is hivatkozol, ami nem is létezik! A másikkal meg az a gond, hogy az bizony az egyik legnagyobb zsidó közkorház oktatási intézménye! =))

  • DonGolo

    2014 december 12
    3:09 de.

    A Wigner story egy kicsit, na jó nagyon kimazsolázott. Az itteni apropó numerus clausus hazai bevezetése környékén érettségizett! =))

  • apuwader

    2014 december 12
    5:07 de.
    Hogy kinek és mennyire jó hír, de azt igen jól okadatolja, hogy orbáni szinten műveletlen bunkók a derék elvtársaid!
    A pojácátok meg nap mint nap – már a nevével is – „büszkélkedik” mély-magyar voltával =))

  • Igen, Wigner Jenő története így igaz. Édesapja alföldi születésű kereskedő volt Budapesten, édesanyja meg kismartoni (ma Eisenach és Ausztria része) lány. Bőven el tudom képzelni, hogy a Tanácsköztársaság ideáitól félve – minden közös – inkább Ausztriában, majd Németországban kerestek menedéket. Valószínű, hogy a nyelvtudás sem volt akadály: a század elején a polgári családok többsége még kvázi kétnyelvű volt. Wigner a kvantum elmélettel foglalkozott, és Berlinben pl. Max Planck-kal is együtt dolgozott, aki az egész elmélet kitalálója volt. Én csak annyit tudok erről, hogy ez a részecske-fizika magyarul, és az atomnál, illetve annak részeinél is kisebb anyagokkal foglalkozik. El tudom képzelni, hogy mennyire élvezné a mai világot, ahol már bozonnal is találkozott az ember. Igaz, csak közvetve, hiszen csak az emberi kéz alkotta műszerek érzékelték ezt a parányt másodpercnyi időre. A Svájcban európai összefogással és magyar részvétellel készült részecske-gyorsítóban, a CERN-ben.
    Ezért ijesztő számomra Apuwader és a pártját követő sokaság: el akarják zárni a magyarokat attól, hogy felhasználói lehessenek az egyetemes emberi kultúrának, és ezzel attól is, hogy hozzátegyék a magyar többletet ehhez. Annyira stupid dolog ez! Illiberális – hiszen a szó egyik jelentése ez. Ráadásul számomra a „szép” párt programja kísértetiesen hasonlít a XIX.-XX. század fordulóján született kommunista és fasiszta pártok programjára. Hiába, úgy tűnik, hogy igaza volt annak, aki azt mondta (hirtelen nem jut eszembe, ki lehetett): Aki nem ismeri a történelmet, arra ítéltetik, hogy megismételje azt.

  • @talalom
    Ezt írja:
    ” ijesztő számomra Apuwader és a pártját követő sokaság: el akarják zárni a magyarokat attól, hogy felhasználói lehessenek az egyetemes emberi kultúrának”
    ………..
    „a “szép” párt programja kísértetiesen hasonlít a XIX.-XX. század fordulóján született kommunista és fasiszta pártok programjára”
    ………..
    Talalom, legyen olyan kedves példákkal illusztrálni a fenti kijelentéseket, de ne úgy, ahogy a galamus-sal kapcsolatban tette, hisz azóta is várom a választ a kérdésemre. Ha nem találja a „szép” párt programját, szívesen linkelek.

  • Bocsi, hogy megint én ugatok. De meghallgattam Apuwader „szép” videóját. Hááát. Ez valamiféle rapp akarna lenni? Mert a zenei teljesítmény 0. A rapp-nak tudomásom szerint a szellemesség lenne a létjogosultsága. Na, ebben az izében molekuláját sem találtam. A magyar bor dicsérete? Nem nekünk, magyaroknak kéne szólnia, mi tudjuk. Legalábbis én, aki a magyar bor nagy tisztelője és fogyasztója voltam, amíg egészségi állapotom lehetővé tette. Egyszer próbáltam egy olasz lét: szörnyű volt, a legolcsóbb magyar borhoz sem hasonlítható. Egyáltalán, élvezhetem én a magyar bort liberális szocialista létemre?
    De ennél fontosabb. Ez lenne a „nemzetben gondolkodás”? Elég snassz. Különben is, Apuwader, szedtél Te már szőlőt csontig hatoló didergős, ködös hajnalon? Elég szar, bár tényleg jó érzés, hogy a szomszéd sorban a testvéreid hajladoznak,és azon versenyeztek, hogy melyikőtök ér elsőnek a sor végére, ahol a szintén a telken álló szilvafák terméséből főzött pálinkával teli butykos áll. Ez jó buli, de semmiképpen nem alkalmas a magyarság megélésére.
    Nekem a magyarságom ennél szentebb ügy. De intimebb is, ha érted, miről beszélek. Nincs köze senkinek hozzá, ahogyan nem posztolom ki sehová, ha jól érzem magam egy buliban, vagy valakivel kettesben.
    (Kérlek Ille, ha Apuw válaszol, ne moderáld ki, vagy küldd el a mailemre. Köszi.)

  • Hahó emberek, újabban „dunábalövéssel” próbálkozik kedves göndörfülű Nagy Jóskánk a második részben, de Vona szépen lepattintja az alaptalan vádakat.
    ……….
    http://www.hir24.hu/nagyinterju/2014/12/10/vona-gabor-2.-olyan-rovid-az-elet
    ………..

  • RonaGyuri
    2014 december 12
    5:33 de.
    Két pontot korrigálok: A Wikipédiából (Google) szedtem z információmat.
    Azért mert nem ismered a McGill egyetemet, azért létezhet Montrealban.

  • Melyik másik egyetem? Harward? Az nem létezik?

  • Szerintem válaszoltam a Galamus-ügyre, de már nem emlékszem pontosan.
    Elolvastam a Vona interjút. Bocsi de hülyeségeket beszél. Sorjában:
    1. Minden magyar egy közös hazában. Soha az életben nem élt a magyarság óriási többsége ilyen határok nélküli hazában. Úgy hívják, hogy Európai Unió. Ennek kellene az előnyeit használni. Mint pl. az a félmillió magyar, aki, ha nem talál itthon munkát, elmegy máshová ebben a hazában. Ahogyan a nyírségi faluból is jöttek Pestre 40 évvel ezelőtt.
    2. Termelő ágazatokat támogatni – vagy ilyesmi. Kormánynak nem dolga se állást teremteni, se gazdaságot pátyolgatni. Csak olyan szabályokat alkotni, hogy minden szereplő egyenlő esélyekkel működhessen. Próbáltuk ezt a „termelő ágazatok támogatását” csaknem 40 évig: nem jött be.
    És mi az, hogy „termelő”? Kapát, kaszát, bútort, autót stb. jóval jobbat bír gyártani egy gép, mint az ember a maga gyarló pontosságú kezével.
    A legfontosabb értékteremtő, termelő ágazat az oktatás és az egészségügy. Az előbbiben pl. nem hamis közhelyekre tanítják szegény magyart, hanem megtanítják az érdekeit védeni, a másik érdekeit elismerni, elfogadható kompromisszumot kötni, megtanítják önmagát értékén kezelni, hibáit és erényeit felismerni. Akkor majd nem kell „megvédeni” a magyar termelőt: megvédi magát.
    Sokan egyetértenek a „magyar termelő” védelmével, az én köreimben is. De nem gondolják végig, hogy ez Magyarországon pl. az élelmiszer rettentő drágulásával járna. Ahogyan régen, most is költhetnénk kajára a jövedelmünk legnagyobb részét. Mert az élelem olcsóbb lett, mint ’90 előtt volt. (A műszaki cikkek is, de annak más oka is van.) Ne jöjjön a „szeméttel etetnek” dumával, mert bizony magyar húsgyárak gyártják a ma már ehetetlen párizsit, a nem megromló, hanem elfolyó! baromfisonkát stb.
    A „göndörfülűt” meg nem is értem. Az mi? Az én időmben másik kifejezés létezett: „karfiolfülűnek”hívták a birkózókat, mert legtöbbjük fülcimpájának porcos részeit összegyűrték a nem egészen fair play sporttársak.

  • @talalom
    Bemásoltam:
    2014 december 8
    10:01 de.

    “Galamus nevű ultraliberális gyűlöletoldal”
    Ha lenne olyan kedves engem cáfolandó, összegyűjteni azokat a galamus-os cikkeket, ahol egy magyar véleményt megvédtek egy külföldi támadással szemben, akkor szomorúan, de elismerem hogy tévedtem.
    ……..
    A többiről később.

  • talalom
    2014 december 12
    1:00 du.
    Azt hiszem, fogalma sincs a ma létező „global village” szimtomáról és a világ gazadsági helyzetéről.
    A szerencsétlen magyarok ebben probálnak megélni.

  • Apuwader!Jobb, ha belenyugszik: a Galamuson is magyar vélemények jelennek meg, nem tudom, mi a fenének kellene védeni állítólagos „magyar” véleményeket.
    Figyelő: a „magyarok” nem szerencsétlenek általában. (Ez főként Öntől furcsa megközelítés, aki máskor viszont kíváncsinak és intelligensnek tételezi a magyart.) Vannak szerencsétlenek és életrevalók, akár a többi népben. Nem tudom, mi az a „global village”, de ha a globalizáció valamilyen fedőneve, akkor jobb, ha tudja: a globalizáció nem valamiféle istencsapása, nem is rejtelmes háttérhatalmak összeesküvése, hanem az emberiség szerves fejlődésének következménye. Ahogyan a nemzet kialakulása is az volt a maga idejében, amikor még a hűbérurak bandériái csaptak össze a központi hatalom ellenében. A világ jelenlegi gazdasági helyzetéről van fogalmam, (bár nem biztos, hogy tűpontos), de ennek kifejtése meghaladja egy hsz kereteit.
    Ja, Apuwader! Mi a túró az a „göndörfülű”?

  • Kedves Nagyanyóm!
    Már a klébersberg kúnót is szárnyaid alá veszed?Következik a kun páter és a zsidókat dunába lövő nyilas-szennyek.Mész még lejjebb is?
    Úgy látom nem csak a Péter Gábor,Farkas Vladimir,Kádárék és a többi a klébersbergekhez képest tisztességes emberek hibáztak.Kún Béla, Szamuely Tibor és a Lenin fiúk sem teljesítették kötelességüket hiba pontok nélkül.

  • @talalom
    Örülök, hogy vette a fáradtságot és elolvasta.
    …….
    1.”Minden magyar egy közös hazában.. ez Ön szerint hülyeség.
    A cionizmus, miszerint legyen a zsidóknak saját országa, éljen minden zsidó egy hazában, szintén hülyeség??
    Mert szerintem nem, én támogatom. És nem vagyok vele egyedül.
    Persze, azt a kegyetlenséget, hogy az ide-oda vándorló, megélhetést kereső családok gyökértelenül, nemzeti közösségük nélkül, kiszolgáltatva éljenek a multikulti Unióban, hát azt is csak egy lelketlen liberális kívánhatja.
    ……..
    2. „A kormány feladata olyan szabályokat alkotni, hogy minden szereplő egyenlő esélyekkel működhessen. Próbáltuk ezt a “termelő ágazatok támogatását” csaknem 40 évig: nem jött be.”
    Hoppá, ez nem egy liberális, hanem nemzeti megközelítés, így a magyar vállalkozások is helyzetbe kerülhetnének, nemcsak a külföldiek, akiknek évekig jár az adómentesség, meg az alkalmazottakként adott többmilliós támogatás, aztán ha lejárnak az évek, átalakulnak, aztán kezdődik az egész elölről.
    A termelő ágazatokról csak annyit, a szüleim újjáépítették pár év alatt a szétbombázott országot, nemcsak magyar, de a KGST piaca is roskadozott a magyar áruktól, háborús jóvátételt is fizetni kellett, persze a lemaradásunkat nem tagadhatjuk a nálunk szerencsésebb nemzetekkel szemben.
    ……..
    3.”És mi az, hogy “termelő”? Kapát, kaszát, bútort, autót stb. jóval jobbat bír gyártani egy gép, mint az ember…”
    Itt felfogásbeli különbség van közöttünk, mert szerintem a magyar embernek nem az az egyedüli küldetése a világban, hogy olcsón, sokat gyártson, drágán és sokat fogyasszon, ezáltal is hozzájárulva más szerencsés „csillagzatúak” önmegvalósításához.
    ………
    4. ” ez Magyarországon pl. az élelmiszer rettentő drágulásával járna..”
    A mezőgazdaságunk világelsőnek nevezhető volt a szocializmus idején, hisz az otthoni háztáji gazdaságok munkabér, táp és szinte költség nélkül nevelték első osztályú baromfik és malacok millióit.
    Rendszerváltáskor ezt kellett elsőként megszüntetni, a teheneket levágni, meg szőlőket beszántani, a földet parlagon hagyni. Ha kollaboránsként megtettük, kaptunk érte egy kis alamizsnát.
    A hazaáruló értelmiségünk közben „büdös parasztozott” és persze ki is szeretné ha rászáradna ez a jelző? Abba is hagyta a munkát a dolgos vidékiek többsége.
    ………
    5. „göndörfülű” megszólítás a minket „bőgatyás magyar kanászbunkóknak” gondoló, sékelért mindenre képes kitanult köpönyegforgatókra szokás használni mifelénk, birkózókra semmiképp.
    …….
    Kedves talalom, remélem nem bántottam meg semmivel.

  • Figyelő

    2014 december 12
    1:20 du.
    Hogy talalomnak miről van fogalma és miről nem azt nem tudom, de az biztos, hogy neked egyikről sem sok van! =))
    SEm a “global village”-ről sem a szimtomáról!

  • Apuwader! 1. Nem a közös haza hülyeség, hanem az, hogy ülünk benne, és rúgjuk szét ezerrel, mint a jobbikák, mert azt gondolják, hogy csak az a magyar, akinek ők engedélyezik.
    Az emberek eleje mindig is kereste a helyét a Földön: Árpádot is ezért tiszteljük. Hogy nem ült a seggén szűkölve és várta meg, hogy erősebb hordák legyilkolják a nemzetségét, hanem merészen nekiindult az ismeretlen messzeségnek.
    2. A KGST piaca azért volt tele magyar árukkal, mert nem volt szabad a kereskedelem. Az „élelmes” magyar mit meg nem tett, hogy hozzájusson egy-egy gagyi (mert legolcsóbb) „nyugati” vacakhoz! Egyszer fulladt kudarcba egy riportom. Megelőzően óriási botrány volt a gyárban, mert a nagy nehezen megszerzett dollárexportra kiküldött termékünk olyan silány volt, hogy a kinti működtetők sztrájkkal fenyegetőztek. (A kötbérekkel, meg az utólagos javításokkal sikerült vagy 100 forintért kitermelnünk 1 dollárt, amikor a hivatalos árfolyam 40 forint körül volt.) Én meg nyakamba vettem a gyárat és két kérdést tettem föl sokaknak – mérnöknek és adminisztrátornak, esztergályosnak, meg kovácsnak stb.Az egyik így szólt: milyen gyártmányú műszaki cikket venne, ha módjában állna? A második kérdés ez volt: mi a véleménye a saját munkája minőségéről? Sose írtam meg, hogy az első kérdésre záporoztak az akkor divatos márkák, a Philips, meg a Technics, meg a többi. Még véletlenül sem szerepelt egy Videoton vagy Orion. A másodikra még kínosabb válaszok érkeztek: nem lehet normálisan dolgozni,mert a szerszám, a gép, a főnök, a jóisten tudja még mi akadályozza a magyart abban, hogy jó munkadarabot adjon ki a kezéből. Egy egészséges ösztönű kovács értette meg a két kérdésben rejlő csapdát – az engem hordott le mindennek. De nem azért nem írtam meg, mert féltem. Hanem azért, mert magam is megdöbbentem a szégyellnivaló képen, és nem akartam megsérteni senkit. Ez 1979-ben történt, a KGST működésének zenitje idején.
    3. Engem már a „küldetés” szótól is kiver a víz. Az a tapasztalatom, hogy akinek küldetése van, az egyéb aljasságokra is képes.
    4. …”munkabér, táp és szinte költség nélkül nevelték első osztályú baromfik és malacok millióit.” Ugye ezt Ön sem gondolja komolyan? A bért akkor kapták, amikor átvették tőlük az állatokat, a tápot a téesz hordta. Moslékon, kukoricán csak családi ellátásra lehet állatot nevelni, a városokban élő milliós lakosság ellátása csak a modern agrártechnológiákkal lehetséges. Kérdezzenek már meg egy agrárszakembert!
    5.Ja, hogy zsidózunk?! Ki gondolta volna? Én azt hittem, a jobbik nem antiszemita párt, csak simán ostobácska – hiszen több vezetőjük is állította. Nahát, nahát!!! És miért pont göndör az a fül? Az milyen?

  • @talalom
    Csak azokat a gondolatokat mazsolázom, ahol kicsi az esélye, hogy elbeszélünk egymás mellett.
    ……..
    1. Szerintünk a magyar ne induljon neki az „ismeretlen messzeségnek”, itthon kell megtalálnunk azt a harmóniát, amiben boldogan élhet. Mi megpróbáljuk azt elérni, hogy Magyarországon a magyarok éljenek a legboldogabban.
    ……..
    2. Az elmesélt történettel pont ellentétes tapasztalataim voltak. Ipari, termelő vállalatunk bedolgozott a nyugatnémet Wamsler cégnek (85-88-ig), évi 200 ezer készüléket állítottunk elő, amire ment a nyugati matrica és mint nyugati terméket vették a nagyvilágban. Szerencsére tökös igazgatónk volt, aki megkérte a „Jürgent”, hozzon tíz darabot a saját készülékükből, azt a minőséget fogjuk tudni tartani. Állandósult ugyanis az amúgy is alacsony árnak a minőség miatti faragása. Innentől ez megszűnt.
    A Videoton erősítői, rádiói mai napig aukciós oldalak slágertermékei, tudtak annyit mint nagynevű társai.
    (egy többszörösen kirabolt társadalom termékéről beszélünk)
    Persze a magyar termékek, produkciók, teljesítmények köpködése nem mai találmány a „göndörfülűek” részéről.
    …….
    3.Akkor nincs mese, kerülni kell a küldetéses közösségeket, de a tapasztalatom az, hogy sokadszorra is jelentkeznek az ettől rettegők, miszerint „majd én megmondom, mi legyen a küldetésetek”. (a napokban a liberális Tölgyessy mászott elő a latrina aljáról)
    Ebből nem kérnénk, köszönjük.
    ……..
    4.A teljes mezőgazdasági termelés 25-70%-át adta a háztáji akkoriban, a részletes adatokat linkelem, mivel nyilvános. Ezzel a fillérekért produktumot előállító módszerrel versenyképesek maradhattunk volna 89 után is, de rosszakaróink másképp döntöttek.
    http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/86-056/ch11.html
    5. Azt hittem a “bőgatyás magyar kanászbunkó” kifejezést gondolja sértőnek, de nem. A sékel lett az, ami ugye egyben zsidózás is.
    Hát ezen én nem tudok változtatni, általános vélekedés ez, talán Merkel asszony Mazsihiszes találkozója után kiadott közös nyilatkozat rendet tesz a fejünkben.
    Hogy miért „göndör a fül”, talán amiért a hazug orra puha, az okos esze „csavaros”, egyesek meg „szőrösszivűek”, vagy „fehérmájúak”.

  • apuwader: szóval, nem tudja definiálni a „göndör fül” jelzőt. Tölgyessy a latrina aljáról? affrancba…szóval, csak megtalálta a kivezető utat a maga fejére állva…

  • @Ille
    „szóval, nem tudja definiálni a “göndör fül” jelzőt?”
    …….
    Hát pontosan megfogalmazni még a kocsmánkban sem tudják, de abban egyetértés van, hogy a latrinás Tölgyessy még csak nem is a leggöndörebb.

  • apuwader: ámbár a maga fejére lépve mégiscsak kiemelkedett…
    jobb lenne, ha tisztázná ezt a „göndör fül” fogalmat, mert nekem hozzászólásából olybá tűnik, hogy a kocsma népéhez képest mégiscsak van valamennyi segédfogalma.

  • @Ille
    „ámbár a maga fejére lépve mégiscsak kiemelkedett…”
    A „göndörfül” egyik jelentését már közösen meg is találtuk.

  • apuwader: ossza meg velem is, mert én mintha nem lettem volna benne a közösben. a latrina szarmagasságára meg, ha javasolhatom, ügyeljen. tudja, ha a fejére lépve abból bárki ki akar emelkedni, az óhatatlanul arra vezet, hogy maga a szint alá kerül – már, ha nincs elég erős tartása. innen nézve pedig nincs…
    sampon és melegvíz ügyben még nem nyilatkozott.

  • A történetben nem az volt a lényeg, hogy a magyar termékek szarok. Hanem az, hogy miközben az átlag hasraesik a gagyi előtt, a maga munkájára nem annyira kényes. Csak emlékezzen, pár évvel később micsoda készséges tömeg állt sorba a határokon, hogy hozzájusson valami csillogó vacakhoz „Nyugatról”, ami általában nem is nyugati volt,hanem japán, vagy méginkább kínai. Sok magyar cég dolgozott bérmunkában nyugati cégeknek – most is. De miért baj ez?
    Az a bajom, hogy a jobbikák ahelyett, hogy az önsorsrontó mentalitást próbálnák megváltoztatni, mindent valamiféle rosszakarónak tulajdonítanak – ami, akárhogy is szépítgeti, zsidózás. Miért a sékel, és nem a svéd korona jutott eszébe?
    A küldetéseseket pedig sajnos nem elég elkerülni, meg kell fékezni őket idejében, mert úgy hiszik, hogy küldetésük beteljesítéséhez minden eszköz megengedett. Az is, hogy a küldetésükkel egyet nem értőket eltakarítsák. A szilárd elvi alap, meg az erkölcsösség nem egyenlő a küldetéssel.
    Mondok más példát. Nem értem, miért tépik a szájukat a „magánnyugdíjak elrablása” miatt. A kormány ugyan nagyon szemét módon intézkedett, de úgy látszik, okkal számított az ostobaságra, lustaságra. Ha nem százezer, hanem kétmillió ember ment volna nyilatkozni, hogy a magánnyugdíj pénztárban marad, nem tudta volna elszórni a fiam generációjának nyugdíját (és talán az enyémet is, ha még sokáig élek). Ami a legjobban dühít, hogy nem az átlagember, de még a sajtómunkások sem veszik a fáradtságot, hogy különbséget tudjanak tenni a magánnyugdíj, meg az önkéntes nyugdíj megtakarítás között, de gőzük nincs a felosztó-kirovó, meg a biztosítási rendszer közötti eltérésről se. (Könyörgöm, ne jöjjön azzal a bugyuta szöveggel, hogy a biztosítók elherdálják a pénzt, mert épp ez a bajom Vona csapatával: olyan buták, mint a … nem föld, az okos, és meghálálja a gondozást, úgyhogy találjon valamilyen hasonlatot, de ne latrinaszintűt, mert az nem vitaalap.) Valahogy azt kéne felfogniuk: a korlátolt irigykedés nem vezet sehová, csak még mélyebb gödörbe. És ezen az sem segít, ha hangosabban bírnak szólni, meg sunyibban bírják „megőrizve megtartani” a szégyenletes nyilas jelképeket.

  • Ja! Nem a „fillérekért előállított versenyképes” agrártermékekkel tudtunk volna piacon maradni, hanem azzal a termelési módszerrel, ami arra épült, hogy infrastruktúrát, szakértelmet, élelmiszerbiztonságot, piacot ad a nagyüzemi háttér, a munkát meg az egyén. De a nagyüzemeket (téeszeket) az az „okos”, dolgos vidéki szétverte, és elszaladt egy fél traktorral, meg két hold földdel, mer’ az az övé. Aztán rinyált, hogy a téesz ősszel mér’ nem küldi a kukoricát, amivel etetne, és miért nem veszi meg a malacot. Az eszébe se jutott, hogy a téesz alól kivitte a földet, a felvásárló hálózatot eladta, mellékesen meg az orosz piacot is elutálta. Most meg néz okosan, és várja, hogy védje már meg valaki azoktól az új földesuraktól, akiket maga emelt a feje fölé.

  • @talalom
    Megkínált témával rendesen és mivel kicsit csapongóra is sikeredett, inkább a fontosabbakra reagálnék.
    ……….
    1.”az önsorsrontó mentalitást próbálnák megváltoztatni, mindent valamiféle rosszakarónak tulajdonítanak – ami, akárhogy is szépítgeti, zsidózás. Miért a sékel, és nem a svéd korona jutott eszébe?”
    Ha megszondáztatnánk a társadalmat, miszerint kik vagy mely népcsoportok a „rosszakarói” ennek az országnak, maga szerint a svédek jutnának bárkinek is az eszébe? És miért nem?
    Ahogy nem sorolt fel egyetlen példát sem a Galamus-ról, hogy mely cikkekben védtek meg egyszer is magyar véleményt egy külföldivel szemben, úgy arra is kíváncsian várom a példákat, mikor zsidó identitásúak a magyarságtudat erősítésén fáradoztak volna önzetlenül.
    (én persze tudok ilyet, de nagyon magányos)
    ……..
    Ha csak jelképesen, a közös célok miatt mellénk állnak amikor jött az IMF, amikor gond van a határon túliak jogaival, amikor leminősítenek minket stb. de nem. Hallgatnak.
    Kezükbe kérték a privatizáció levezénylését és a pénzügyek kezelését a rendszerváltás után. Maga szerint az siker volt? Azért kért valaki bocsánatot. Azért a kifosztottak kaptak kárpótlást? Ezt a magyar kisember nem felejti el. A kárért a liberálisokat okolják, akik egyben zsidók is. Erről aki nem vesz tudomást, csak tetézi a bajt.(ugyanezt írja Debreczeni a cigányokról, lett is rasszista egyből a galamuson)
    …………
    2.’A küldetéseseket pedig sajnos nem elég elkerülni, meg kell fékezni őket idejében”
    Erre kitől tetszett felhatalmazást kapni?
    Ha közösségként van egy víziónk, az miért káros, talán azért, mert még jobban egybeforraszt minket, ha sikeres?
    Legyen másnak is, én sok sikert kívánok hozzá.

  • Ille István

    2014 december 11
    2:14 du.

    Nos, Ille, „seggfej” nélkül, de korrekten:
    Valóban nem néztem át mnden katonatiszt CV-jét, akivel kapcsolatba kerültem, tehát nem biztos, hogy mind Zalkás volt. „Felmérésem” egyáltalán nem biztos, hogy egy reprezentatív felmérés követelményeinek megfelelt. De ha már így alakult, egy kicsit utána fogok nézni.
    Addig is, nem gondolnám,hogy ezzel nagyobb hibát követtem el(ezúttal!), mint amit maguk itt általában folyamatosan, a nagyon s o k sz o r, a megalapozatlan, tárgyszerűtlen véleményezésükkel és folyamatos címkézésükkel.

  • Nem én csapongok – Ön hoz újabb és újabb ügyeket, amire válaszolok, igyekszem röviden.
    A végén kezdem: az ember alapjoga, hogy szabadon éljen, és szabadsága addig tart, amíg másokét nem korlátozza. (Ennél kicsit konkrétabb a felismert szükségszerűség szabadsága, de ez már végképp nem intézhető egy hsz-ben.)Pl. az ember nem szellent egy társasági vacsoraasztalnál – bár törvények nem tiltják így akár meg is tehetné, de ezzel lehetetlenné tenné, hogy a többiek élvezzék a vacsorát. A zsidózással Ön elveszi az én szabadságomat abban, hogy embertársaimról ne vallásuk, etnikumuk alapján döntsek, hanem teljesítményük alapján,és akkor még csak az én szabadságomról van szó, a zsidók valláshoz, etnikumhoz való jogáról nem is beszéltünk. Tőlem lehet bárki akár vudu-hívő is, feltéve ha nekem nem kötelező bábukat szurkálnom, és hinnem abban, hogy nincs is más dolgom az „ellennel”, majd elvégzi a dolgát a „végzet”. Ha viszont egy vudu-hívő csapat erőszakkal – fizikai, szellemi – akar rávenni bárkit, hogy az ő küldetésében higyjen, azt hirdeti, hogy aki nem hisz a szurkálásban az mind rosszakaró, és ellenség – azt a csapatot meg kell fékezni, mielőtt még egymásnak ugraszt nemcsak vudu-hívőt és szkeptikust, hanem végül kékszeműt és zöldszeműt, magast és alacsonyt stb. Ezek olyan társadalmi folyamatok, amelyek egy ponton túl már ellenőrizhetetlenek – éppen azért, mert nem vagyunk egyformák. És akkor már teljesen mindegy, hogy mi volt az eredeti szándék. Ismeri nyilván a magyar mondást, miszerint „a pokolhoz vezető út jószándékkal van kikövezve”. A közösség és a vízió nem káros – magam is abban hiszek, hogy embertársaim nélkül (pláne ellenében) nem lenne érdemes tán még élni se.
    Valószínűleg egészen mást értünk magyarságtudat alatt. (Nem szívesen használom ezt a béna kifejezést.) Nekem a magyarságom ha úgy tetszik, nem tudatos. Ezzel élek, természetes számomra, mint a levegő. És nincs semmi bajom a „németségtudatúakkal”, vagy más náció beliekkel sem. Azt sem gondolom, hogy pusztán a nemzetiségem miatt több, jobb lennék másoknál, de azt sem, hogy rosszabb vagyok. Persze az óhatatlan, hogy az ember jobban odafigyel a nemzetiségét érintő hírekre, mert bocsi, miközben csaknem az összes magyar Nobel-díjas nevét tudom, hirtelen nem tudnék mondani egy szlovákot, vagy svédet sem.
    Nincs kétségem, hogy egy „szondázás” mit hozna ki. Az emberek nagy többsége közhelyekben gondolkodik, ebben nagy felelőssége van mindannyiunknak, akik akárcsak ilyen kis közösségben is véleményt mondanak, mint ez a lap. Az Ön pártjának is felelőssége van, Önnek is. És nem mondhat olyan …csacskaságot, hogy a „zsidók” kérték „a privatizáció vagy a pénzügyek levezénylését”. Honnan tudja, hogy egyáltalán zsidók voltak? És miért érdekli? Csányi, Demján, Széles Gábor, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc meg a többi zsidók? Mit tudom én, de nem is érdekel. Az érdekel, hogy mit kezdtek azzal a privatizált vagyonnal? Hogy sorba bedöntötték a megvett cégeket (Ikarus, Videoton – Széles), vagy működtetik azokat?
    A Galamusra már válaszoltam, de megismétlem: a portál magyar véleményeket közöl magyar emberek tollából. Milyen magyar véleményeket kéne megvédenie? Már bocsi, de ha Ön azt állítaná, hogy a Föld lapos és négy elefánt tartja a hátán, akkor nekem meg kéne védenem ezt a véleményt, mert Ön magyar?
    A cigányság, meg Debreczeni ügye megint külön téma, és mivel még nem olvastam Debreczeni könyvét, nem tudok véleményt mondani, de a cigányságról hasonló véleményem van, mint a zsidóságról, bár őket jobban ismerem, mert a „nyóckerben” nevelkedtem, és ma se káderdűlőn lakom.

  • Ja, szerző véleménye a holokausztról, ha érdekel valakit: http://www.es.hu/ratesi_margit;volt_kozunk;2014-12-11.html

  • enterprise: sok sikert hozzá. majd szóljon, ha az orosz nyelvtudás táján is valamilyen eredményre jutott.
    a források elérésével egy kis baja lesz. nem mindenkit engednek a HM archívuma közelébe.
    attól tartok, maga nem fog közéjük tartozni.
    az általunk írt cikkeket még soha nem tudta senki megcáfolni.
    a címkék meg – sajna – adottak. tükröm, tükröm…

  • @talalom
    „A zsidózással Ön elveszi az én szabadságomat abban, hogy embertársaimról ne vallásuk, etnikumuk alapján döntsek, hanem teljesítményük alapján,és akkor még csak az én szabadságomról van szó, a zsidók valláshoz, etnikumhoz való jogáról nem is beszéltünk.”
    1. A fentiek alapján akkor kérnék egy polkorrekt tanácsot, az alábbi gondolat megformálásához, hogy senkit ne sértsen:
    ……….
    A rendszerváltás kulcsfigurája, a magyar! kereskedelem, ipar, az idegenforgalom és a privatizáció folyamatának felügyelője, a Mazsihisz egyik vezetője, Suchmann Tamás azt nyilatkozza, hogy ő első-, másod- és harmadsorban is zsidó.
    Ez remek hír, azonban az országban a legnagyobb vérveszteséget pont a fenti ágazatokban szenvedtük el.
    Vagyunk az országban egy páran, akik hisznek a zsidó találékonyságban és nem hisznek a véletleneknek.
    ……….
    2. Kedves talalom, én elhiszem hogy humanistaként sok szép gondolat foglalkoztatja, de az elszegényedés, a kilátástalanság, a kifosztottság, a reprodukcióra való képtelenség és még millió bajunk kibeszélést kíván. Meg kell nevezni azokat a csoportokat, akik ezért felelnek. Azt meg elutasítjuk, hogy valaki zsidósága mögé bújhasson a felelősség elől.
    ……….
    Itt a kocsmában, poharazgatás közben az foglalkoztatja a haverokat, hogy Merkel miért csak a Mazsihisszel tárgyal ideutazásakor, rá se hederítve pl. az itt lakó svábokra.
    Erre is tudna egy polkorrekt választ?

  • Nem tudom, szabad-e kisajátítani kettőnknek ezt a fórumot, jó lenne, ha más is beleszólna.
    1. Suchmann Tamás identitása a magánügye, rosszul tette, ha ilyesmiket mondott, pláne miniszterként. Dehát a zsidóknak is joguk van nem polkorrektnek lenniük. A párom egyszer majd fölnyársalt, amikor azt mondtam, hogy elsősorban ember vagyok, másodsorban nő, harmadsorban európai és negyedsorban magyar.
    Mi az, hogy „zsidó” találékonyság? (Eddig úgy hittem, hogy Önök szerint a magyar találékony.) Nekem volt egy zsidó – nem vallásos sógorom -, aki együtt karácsonyozott velünk, de megtartotta a hosszúnapot is. Az olyan élhetetlen volt, hogy a felesége nélkül éhenhalt volna.
    Suchmann a törvények szerint vezette a privatizációt, amit viszont jóval korábban meghoztak, a Németh-, majd az Antall kormány idejében. Akkor kellett volna szólni: én megtettem, pl. mindenhol aláírtam a kárpótlás ellen (pedig apám elvett üzlete után járt), de hiába. Rémülten néztem végig, ahogy komplett gyárak dolgozói tüntetnek az igazgatóik mellett, hogy eladhassák a gyárukat, ahogy jól működő agrárgazdaságok vagyonát cincálják szét. Szerintem ennyi zsidó nincs az országban. A gondolata téves, nem támasztják alá a tények, így nem lehet korrekten fogalmazni.
    2. Honnan veszi, hogy „egyes csoportok” a hibásak millió bajunkért? Marha könnyű lenne ezeket a „csoportokat” kijelölni, elzárni (aztán ki tudja, mit még). Csakhogy az Ön által is felsorolt ügyekben nem „egyes csoportok” a hibásak. Pl. a szegényedés, kifosztottság ügyében az a sokmillió magyar dolgozó (biztos volt közöttük cigány is meg zsidó is), aki hagyta szétverni a szakszervezeteit, nem érdekli, hogy mi van a Munka Törvénykönyvében. Mert „nem politizál” – akkor szívunk mindannyian. Ebben a helyzetben valamennyiünk felelőssége benne van. Az Öné is, az enyém is. Az enyém abban, hogy nem tudtam meggyőzően, sokaknak elmagyarázni, hogy mi a baj abban, ha hagyják, hogy egy használt Opelért meg néhány évnyi baksisért az igazgatójuk eladja a gyárat. Hogy ebből nekik nem lesz használt kisfiatjuk, sőt, a trabantjukat se tudják megtankolni. Nem hitték el. Hogy Ön miben felelős, azt magának kell tudnia.
    Nem tudom, Merkel kivel tárgyal majd, nyilván elsősorban az ország vezetőivel. Hogy a Mazsihisz-szel is találkozik, érthető: hiszen nem a svábellenességről híresültünk el, hanem az antiszemitizmus erősödéséről, és talán demonstrálni akarja, hogy az antiszemitizmus nem elfogadható a németek számára sem. (Egyébként úgy tudom, bár nem biztos, hogy Merkel a németországi nemzetiségek közül nem annyira a svábokhoz közelálló bajorokhoz tartozik, inkább a protestáns szászokhoz.) De ez miért fontos? Én jelentősebbnek tartom, ha az ellenzéki politikusokkal is találkozik.

  • Horváth Béláné

    „…hogy Merkel miért csak a Mazsihisszel tárgyal ideutazásakor…”

    5 órát fog nálunk tölteni, ebből ennyi időt fordít rá, s szerintem azért rájuk, mert a svábok körül nincs ilyenfajta baj, míg ott viszont van. Orbánra se sok időt fog fordítani, mert nem kérdezni fog tőle, hanem elmondja, hogy Orbán mi közül választhat. Ezen kívül még egy előadást fog tartani. No, ennyit erről – szerintem.

  • apuwader

    2014 december 14
    6:56 de.
    Akig titkolt antiszemitizmusodra és gondolkodásmódódra igen csak jellemző, hogy Suchmann Tamás -t válastottad. Pedig ha nagyon hülye zsidót akarsz taláni (egyébként a neki általad tulajdonított meghatározó szerep nettó hazugság!)fifyelnedbe tudom ajánlani derék elvtársadat Tompikát, hogy a félelmetsen sőtét Fónagy barátodat ne is említsem!

  • Figyelő

    2014 december 12
    10:57 de.

    Csak most vettem ászre!
    Pro prímó előccör: wikipádia és a Google az két különböző dolog. Az egyik egy ellenőrizetlen „enciklopédia” így megbízhatatlan, a Google pedig egy kereső-motor! =))
    Harward nevű egyetem nem létezik, sehol a világon.
    Olyan van, hogy Harvard University Cambridge, Massachusetts (est. 1636 ) amit John Harvard nevű angol úriemeber alapított, az bizony magánegyetem!

  • talalom:
    már miért is kellene kettőtökről beszélni? itt egyedül te hozol fel érveket, apuwader jobbikos pártpropagandával és dogmákkal operál. semmiben nem különbözik a 20-as évek antiszemita propagandájától – ejnye, hát már megint a zsidók fölözik le a hasznot!
    azt persze ő is elfelejti, hogy ősidők óta a zsidókat e honban minden lehetséges módon kiszorítottuk – mi, magyarok! – minden megélhetési módból, és maradt nekik a kereskedés és a pénzel való bánás – ekkora seggfejeket, mint ősi és jelenlegi ellenzőik! – így hát, amikor abból megtollasodtak, rohadtul kikeltünk ellenük, mert hát, micsoda disznóság, hogy nem döglöttek bele!
    igaz, az ősidőkben is a pénzváltás jogát nekik adták – affranca, az a sok hülye birodalmi uralkodó! – ráadásul hazánk számtalan büszke királyáz is ők húzták ki a szarból, amikor kongott a kincstár, de kölcsön kellett – amit azután néhány ugyanolyan büszke királyunk jól elfelejtett megadni, de hát, a mózes hitű örüljön, hogy megtarthatta az életét…

  • @talalom
    ” Honnan veszi, hogy “egyes csoportok” a hibásak millió bajunkért?”
    Most mondta be az ATV-n a főtüntető, hogy ezt az 1%-os népnyúzó csoportocskát kell csak elzavarni, melynek tagjai kifosztják a többi szerencsétlen és türelmes 99%-ot.
    Hmmm.Valahol ezt már hallottam.
    ……..
    Más.
    Most jelent meg egy nyílt levél hazai cigányainktól itt a KMH-on, miszerint bátran kijelenthető, hogy a fideszes főcigány, Farkas Flórián cigányság első számú ellensége,bőrszínétől és származásától függetlenül egy cigányellenes rasszista.(tényleg ég a pofámról a bőr, Debreczenivel, Farkassal egy platformon..)
    Olvashatunk még olyan szakvéleményt is, hogy Magyarországon a nácizmus szelleme újra felütötte a fejét és a magyarországi cigányok többsége, (nyolcszázezer – egymillió ember) életveszélyben van.
    És most jön e tetőpont!!
    „Túlélők vagyunk, lassan, titokban akarnak megölni bennünket.”
    ………
    Kedves talalom, én készséggel elhiszem, hogy Önt a legjobb szándék vezeti és soha, semmilyen formában nem tapasztalt kisebbségeink részéről egyetlen kifogásolható momentumot, így hát a hunyók, be kell látni, mink vagyunk magyarok.
    Mi lenne hát a recept, amelyet teljesítve, világgá kürtölnék megelégedettségüket Bauerek és Ungváriék, Kolompárék és Sztojkáék?

  • @Róna
    Tompikáról az a régi kocsmai szóbeszéd jut eszembe, amelyben a magyar és a zsidó családban is szellemileg visszamaradott gyermek születik, mindkettő nyálát folyatva csak fütyülget a sarokban, de „meglássa mindenki”, a zsidóból mégis világhírű füttyművész lesz, ha felnő.
    ……
    Felsorolást Fónagy után folytathatta volna Fellegivel, Hegedűs Zsuzsával, Halász Jánossal és kormányunk ékkövével, Zoltai Guszti bácsival.
    Nem hallottam sehol szeretettel beszélni róluk.

  • apuwader: az inkriminált cikket ÉN tettem fel, habár Éry Balázs felkérésére, az ő neve alatt – természetesen az engedélyével.
    az orcája bőrével kapcsolatban max. a kerámia bélést lehet felhozni.
    ha magukon múlik, valóban túlélők lesznek.
    van egy olyan érzésem, nem ők lesznek azok. szar ügy lesz a szittya agyonmagyar büszkeségük sárba taposását elviselni. igaz, puhára fognak lépni: a zászlajuk elég jó nedvszívó.

    kétségtelenül kulturált, ámbár meglehetősen gúnyos a lekérdezése.
    sajnálatos módon magukkal szemben a kultúra vesztes. maguk is – mint társszervük, a Fidesz – csak az erőből értenek. hát előbb-utóbb megkapják.
    a mai napig nem értem az indíttatását. ha magát delegálták ide, akkor elpocsékolt pénz a dotációja: itt ugyan semmire sem megy.
    ha öntudatból teszi, csak sajnálni lehet.
    Bayer (Bauer?), Ungvári, Kolompár és Sztojka egy lélegzettel?
    maga, fiam, butább, mint a többi delegált megértem, a többiek komolyabb fórumokra kaptak megbízást.
    szegénykém…

  • Apuwader!
    Nagyon jól ismerem a kisebbségi mentalitást, mint említettem, a „nyóckerben” nőttem föl. De se egy Farkas, se egy másik senkiházi nem minősít egy egész népet, mint ahogy a magyar se „alja nép”, csak azért, mert olyanok is születtek bele, mint egy Szálasi. Ahogy Semjén emberi minősége se befolyásolja a krisztusi tanítás jelentőségét, és a jelenlegi miniszterelnök személyisége se jellemzi az összes jobboldali érzelmű embert. Miért ne lenne a cigányok, zsidók, más népek között is ostoba, bosszúszomjas stb.? Ahogy hallgatom Önöket (ismerek más hasonló embert is), az az érzésem, hogy valami miatt nagy az önutálat és önsajnálat Önökben, és ezt kompenzálják. Rossz irányú a dühük. Én is tudok dühös lenni – hajjaj, a fiam mesélhetne az összecsapásainkról -, de igyekszem, hogy ez az ostobaság, a sunyiság, az irigység stb. ellen irányuljon, és ne az ember ellen.
    Egyszer meg akartam ölni valakit, mert rútul becsapott. Szerencsére elmenekült a közelemből. Nem volt egyszerű, és elég sokáig tartott, de sikerült meggyőzni magamat, hogy nem teszem meg azt a szívességet neki, hogy sértődött, elveszett, gyűlölködő lénnyé válok. Ahogy az anekdotában meséli: ha csak fütyülni tudok, igyekszem azt a legjobban csinálni. Ja, recept nincs, mindig a helyzet függvénye, mit cselekszik az ember. Engem sem nagyon érdekel, hogy a sok szűkagyú nem tart magyarnak, „nem szeret”. Szeressen a fiam, meg a szeretőm, a rokonaim, a többiektől elég, ha nem akarják kirúgni alólam a Földet.
    Ille! Szerintem Bauer Tamásra célzott AW, ő érzékeny szálka a szemükben, szerintem azért, mert nem nagyon értik, miről beszél.

  • apuwader

    2014 december 14
    1:17 du.

    Te tényleg nagyon sötét vagy!

    Hogy a világhírű füttyművész zsidó volt vagy sem azt nem tudom, de azt igen, hogy ad „szellemileg visszamaradott gyermek nyálát folyatva csak fütyülget a sarokban”:
    Budapesten fül-orr-gégész szakorvosként végzett, majd 1983-84-ben foniátriai tanulmányúton volt Németországban, majd Budapesten tette le a szakvizsgáját. 1986-ban egy német professzora visszahívta, hat éven keresztül oktatott Hannoverben, az orvostudományi egyetemen. 1990-ben habilitált, 1992-ben lett a regensburgi klinika egyetemi tanára. Jelenleg Regensburgban él, ahol az egyetemi klinika munkatársa. Megalapítója volt a klinika Foniátriai és Gyermekaudiológiai Osztályának és a hozzá kapcsolódó logopédusképző intézetnek, valamint egy rehabilitációs osztálynak, amely hang- és nyelésbetegeket kezel. Magyarországra is gyakran hazalátogat, vezetője több szakorvosi és logopédusi továbbképzésnek, konferenciákat szervez és előadásokat tart.

  • @talalom
    1. „Ahogy hallgatom Önöket, az az érzésem, hogy valami miatt nagy az önutálat és önsajnálat Önökben, és ezt kompenzálják.”
    Nem, ez teljesen téves.
    Inkább az jellemző ránk, hogy a saját ügyeinkben mi szeretnénk dönteni. Pl.a magyar cigány együttélést miért a Franciaországból visszatántorgott zsidó liberális Hegedűs Zsuzsának kéne megoldani? (vajon ez kinek az ötlete volt?) Ahogy a dolgozó emberek befizetett adójából eltartott roncstársadalom jövőjét szintén nem kívülállóknak és a semmit sem kockáztatóknak kell megoldani.
    2. ” Engem sem nagyon érdekel, hogy a sok szűkagyú nem tart magyarnak, “nem szeret”. Szeressen a fiam, meg a szeretőm, a rokonaim…..
    Hát ennél sokkal komplexebb és szeretettel telibb életet kínálnánk a velünk tartóknak és aki ellátogat nemzeti rendezvényeinkre, felkeresi közösségeinket, az maga is megtapasztalja, hogy ez létezik. Elég csak a reményvesztett ózdiak egymásra találására utalni.
    3. „Szerintem Bauer Tamásra célzott AW, ő érzékeny szálka a szemükben, szerintem azért, mert nem nagyon értik, miről beszél.”
    Kedves talalom, bizony az ávós zsidó, körmös Bauer kisfiára gondoltam, én figyelem is minden megnyilatkozását, megpróbálom értelmezni is. Visszamászását a politika színpadára Gyurcsányhoz azzal indította, hogy „elharapta az szdsz-es párttársa Bőhm torkát”, bizonyítván, hogy a konchoz hűséges Buksi újra harap.
    Hát, lehet hogy őt már csak tényleg a rokonai szeretik.

  • Apuwader,
    vagy miféleség!Egész szórakoztatóak az ide-odalógiai magyarázataid. Kérdés,hogy elmétlenségeid alapjai a mein kampfból származnak vagy oda készülsz utóiratként besoroltatni?Böffentéseid alapján egész jó nyilas körzetvezető is lehetnél.Persze lehetséges,hogy öröklődési alapon nincs is problémád.Tudod ez a játék úgy megy,hogy csak a zsidó fiából lehet nyilas pártszónok és pártvezér helyettes.Ez is a „tehetség”egyik(undorító) megnyivánulása.Fordítva nem működik. Nálatok a suszter marad a kaptafánál!