Napi szösszeneteimből – hiába no, nagyok ezek az oroszok

2014 december 13 12:58 du.7 hozzászólás

A derék kormány nem érti – Az önkormányzati cégek adósságállománya dinamikusan növekszik

„Az önkormányzati vállalatok adóssága több mint 1000 milliárd forint” számolt be a belügyminiszter az Állami Számvevőszéknek az önkormányzatok ellenőrzésének tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról szervezett pénteki, budapesti szemináriumán.

Elmondta azt is, hogy: „az állam a közelmúltban, 1368 milliárd forint értékben vállalta át az önkormányzatok adósságát, és akkor abban bíztak, hogy sikerült megállítani az önkormányzatok eladósodását”. Ismertette: „A 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál 620 milliárd forint, a 10-50 százalék közötti önkormányzati tulajdonú vállalatoknál pedig 382 milliárd forint adósság halmozódott fel, azaz 1002 milliárd forintos kétes hiány van az önkormányzati vállalatoknál.”.

Mindez egy dolog, de azt is ki tudta fejteni, hogy: „az önkormányzatok, ha magukat nem tudják, akkor eladósítják vállalataikat.”, amit valamiféle indoklás félének szánt. Természetesen ebben is lehetnek valós momentumok, de egy dolog egyértelmű: ezeknek az önkormányzati cégeknek a legtöbbje szolgáltatásokat végez, így az Orbáni-rezsiharc ódiumának elsőkörös elszenvedői!

Régi csibészek és régi trükkök – Ami bevált tavaly, azt idén is le lehet sütni

„Ami bevált, azt miért cserélném le” – mondja a bugyuta gyógyszer-reklám. Ártunk és qurmányunk nagyon úgy tűnik megfogadta a tanácsot. A szakértők szerint az MNB előzetes statisztikai mérlegéből úgy tűnik, hogy decemberben egy hónap alatt 601 milliárdot fog „elégetni” a kormány a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számlájáról.  Azaz megismétlik a tavalyi trükköt, amivel jelentősen javították az előző év számait.  

Ideiglenesen ronda és gányolt
– Dávidka távoztával koncepció-váltás lesz/van?

Ahogy az index.hu blogere beszámolt róla:
http://kep.cdn.index.hu/1/0/736/7360/73602/7360207_7b1a47342028d9a0618071b2a5157413_wm.jpg
a BKK jegy-automatáját meglehetősen gányolva helyezték el az Astoria aluljáróban.
A hírre reagált a derék Dávidkátlanítás alatt álló BKK: „A március óta városszerte, valamint az agglomerációban is fokozatosan üzembe állított jegy- és bérletautomaták telepítését minden esetben részletes felmérés, tervezés, valamint egyeztetés előzte meg azzal a céllal hogy ez minőségi, de emellett költséghatékony módon történjen meg. Ugyanígy jártunk el az Astoriánál elhelyezendő automata esetében is, ahol azt is figyelembe kellett vennünk, hogy várhatóan 2015 őszén elkezdődik az aluljáró teljes rekonstrukciója. A felújítással a jelenleg telepített automaták a metróbejárat mellé kerülnek majd, egy külön erre a célra kialakított területre, így esztétikus lesz a megjelenésük.”.

Ergo, egészen más szelek fújdogálnak ennek a szuperfontos gitt-egyletnek a háza-táján!
Miből gondolom? Nos mikor – Dávidka egyik szemefénye (a rosszindulatú pletykák szerint Mészáros szintű haszonnal járt neki) – a BKK-Futár elkezdődött ez elsők között szerelték fel az 1-es villamos néhány megállójába. Működni ugyan nem működött (azt most hagyjuk, hogy most mennyire nevezhető működésnek, ami van), de néhány hét múltán le kellett szerelni, mert indult a látvány-beton akció! Hogy az mi? Hát ezek az idétlen és ronda megállók rittyentése az 1-es vonalán! =))

Mit is értünk működtetés alatt? – Ismét vitám van Mészárossal

Az ismert újságíró Mészáros Tamás „Kiszámíthatóság, stabilitás, nyugalom” címmel írt publicisztikát ma a nepszava.hu-n. Hic & nunc magával az írással nem foglalkozom csak a kiinduló feltevését kell megkérdőjeleznem: „A szó szoros értelmében eszeveszett kapkodásba kezdett a kormány, csakhogy valamiképp összeszedje a rezsim működtetéséhez hiányzó pénzt.”

Nem, nem az eszeveszett kapkodást tartom hibásnak, hanem azt a vélekedést, hogy a „rezsim működtetéséhez” szükséges pénzről lenne szó. Nagyon félreismerte ártunk és qurmányunk gondolkodását, mentalitását és cselekedeteit, ha nem vette észre, hogy elsőnek a saját maguknak szánt pénzeket emelik el! Így legfeljebb a maradékból az ország működésére szánt pénzek bővítéséről lehet szó!

Szelet azt vet, de aratni? – Mit is mondott a daliás 2/3isten

Előadást tartott Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén péntek este Budapesten. A kormányfő előadásáról sajtófőnöke, Havasi Bertalan számolt be az MTI-nek: „A következő időszak feladata egy gazdaságilag stagnáló Európában, egy geopolitikailag kiélezett helyzetben megvédeni Magyarország politikai szuverenitását és bővíteni gazdasági szuverenitását”.

Azt hiszem Őfeneségére már nagyon ráférne egy kis pihenés, hogy arról ne is beszéljek, hogy nekünk milyen jót tenne, ha egy kicsit csöndben maradna! =))

Nocsak, nocsak – Lovas újabb narratívát értelmez át

Kereszt-papi igen derék és mániákusan igazmondó (tudod Waze őt a komcsik üldözték, ami igaz is, mert nem fizette a tartásdíjat a porontyai után) fírkásza, Zsóti testi-lelki cimbije Lovas István jegyzi a lap egyik mai vezető cikkét.

Abból az apropóból, hogy – az ő értesülése szerint, amiről jellemző, hogy nem ír a magyar sajtó =)) – számos német személyiség követeli, hogy: Hagyják békén Oroszországot! Hát igen Krim megszállás, Kelet-Ukrajna ellehetetlenítése, maláj gép lelövése, etc. jobb nem fírtatni, mert a béke a legfontosabb.

Nos mindez semmi ahhoz képest, hogy a derék Lovas hosszú mocskos amerikázását követően előjön a farbával: „A kubai rakétaválság óta ennél rosszabb és fenyegetőbb híreket nemigen olvastunk. Most is két atomhatalom áll egymással szemben. Az egyik atomhatalmat akkor is és ma is az Egyesült Államoknak nevezték.”

Majd beszámol, mit beszámol, egyenesen büszkélkedik, hogy „Az orosz interkontinentális rakéták a hangsebesség tizennyolcszorosával repülnek céljaik felé. Ez messze gyorsabb, mint Amerika leggyorsabb rakétája.”

Istók lotty még egy fél fleck és megtudhattuk volna azt is, hogy Paszkievics főherceg, az orosz intervenciós erők főparancsnoka baráti segítségnyújtásra érkezett Magyarországra!

Egy Lovas-t az amcsiknak – Egy barátom hívta fel rá a figyelmemet (hiába no, csak matematikus vagyok és nem fizikus)

Mint azt egy kora reggeli szösszenetemben már említettem a nagyon derék Lovas elvtárs keményen leszedi a vizet a mocskos amcsikról. Azzal nem foglalkoztam – nem igazán értek a haditechnikához (sem) -, hogy ez a derék szakértő arról is értekezik, hogy az amcsik utca hosszal kullognak a dicső szovjet, akarom mondani orosz elvtársak mögött: „Az orosz interkontinentális rakéták a hangsebesség tizennyolcszorosával repülnek céljaik felé. Ez messze gyorsabb, mint Amerika leggyorsabb rakétája.”. Hiába, no az orosz medve, az az orosz medve.

Nos azonban akadnak némi gondok ezzel a kijelentéssel (nem akarok szemétkedni, de a wikiben is jól olvasható).

A hangsebesség 1225km/h tengerszinten és a levegőben. Bár nem olvastam még minden napi hírt, így azt sem tudhatom, hogy Őfenesége nem gondolta ezt is másképp, de momentán ennek 18szorosa: 22 050km/h!

Na most jön a wiki – kivételesen nem téved, ellenőriztem

Az első kozmikus sebesség, vagy általánosságban körsebesség az a legkisebb sebesség, amely ahhoz szükséges, hogy az űreszköz egy égitest körüli körpályára álljon = 28 480km/h
Az un. második kozmikus sebesség, ami az az elméleti küszöbsebesség, amelyet megszerezve egy űreszköz a legkisebb energiájú elszakadási pályára, egy parabolapályára tud állni, elszakadva a Föld vagy más égitest gravitációjától = 40 271km/h
A harmadik kozmikus sebesség az az elméleti küszöbsebesség, amellyel indulva egy űreszköz egy olyan parabolapályára tud állni, amelynek a fókuszpontjában a Nap áll. Ezen a pályán haladva az űrszonda elszakad a Nap gravitációjától, és végleg elhagyja a Naprendszert, eljut a csillagközi térbe = 16,02 km/s (ezt csak így adja meg), ami több mint 57ezer km/h.

Melyik (amcsik által elkövetve) meghaladásáról nincs tudomása a Magyar Hírlap ászának?

7 hozzászólás

  • Bocs, tudom – pontosabban olvastam: a Naptól a Föld távolságában levő ponton mérve a harmadik kozmikus sebesség 42,3 km/s (152 280 km/h), de a megadott érték a földről számolva is reális!
    Arról nem is beszélve, hogy már az is demonstratív! =))

  • RonaGyuri,mégis csak a matematikánál kellene maradnia ! (Tizennyolccal is hajszálpontosan tud szorozni…) A wikin kívül még lenne miből merítgetni. Most csak annyit, hogy az első kozmikus sebesség csak egy rész-halmaza a hadászati ballisztikus rakétatechnikának. S minek ide még belevillogni a csillagközi térrel ?

  • Ármin

    2014 december 13
    5:10 du.

    Szó sincs villogásról, s főleg nem a wiki-vel. Csak és csupán azt demonstráltam – s ha szabadna te is értenéd – hogy derék elvtársaid hazudozásai mennyire könnyen tettenérhetőek! =))

  • RonaGyuri

    ‘A hangsebesség 1225km/h tengerszinten és a levegőben.’ – ne feljtsük el, hogy ez a tény csak 15 Celsius hőfok körül érvényes !

  • RonaGyuri
    Köszönöm a kulturált válaszodat! (Ha már tegeződünk. Nem vagyok híve a csendőrpertunak…) Ritka jelenség ez a stílus itt a KMH-on. Lovashoz annyit, hogy köztudomásúlag KETTŐS állampolgár ő is (s nem tengerentúlija van a magyar mellett)!

  • Ármin: nem tetszik a stílus? és? se olvasni, sem hozzászólni nem kötelező.