Olimpia, vagy amit akartok

2014 december 18 12:29 du.10 hozzászólás

Hát, mégsem a Népstadionba építik bele az új stadiont, mellé csesznek egy újat, ezt meg majd (ha fagy) megerősítik, és atlétikai célokra hasznosítják.

És építenek mellé egy vizes-centrumot is, aztán majd egyszer, talán, jól jöhetnek, ha olimpiát rendezünk.

„Nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát, de ehhez most előbb meg kell erősödnie az országnak” – mondta Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, hogy ez az új sportközpont akár egy jövőbeni kandidálást is szolgálhat.

Merthogy tulajdonképpen már csak ez hiányzik a magyarnak, meg két jó nagy seggberúgás – utóbbinak komoly realitása van, míg az olimpia-rendezés egy bomlott elme fekete rakétákkal lebonyolított szellemi tűzijátékának tekintendő, közvetlenül a kényszermunkán keresztül megvalósítandó teljes foglalkoztatottság mellől.

Tulajdonképpen nem is lenne ezzel baj, hiszen már a rómaiak is úgy tartották, hogy cirkusz kell a népnek, márpedig a mai kor cirkuszai a különféle arénák és stadionok, melyben az élsportolóknak nevezett akrobaták szórakoztatják a közönséget.

Van azonban egy aprócska különbség Róma és Budapest között, a rómaiak azt írták fel a falra, hogy Panem et circenses – kenyeret és cirkuszt, Budapesten pedig nem írnak sehova semmit – azt is titkosítják nyolcvan évre – de kenyeret aztán végképp nem.

Cirkusz van dögivel, porondmester is akad egy-kettő, amfiteátrumokat is építünk, és ha minden jól megy, a néhai Népstadion mellett felépül a Nemzeti Colosseum is, mely egyelőre nem kap nevet, várja, míg az ország hálás népe kiköveteli a Vezér jussát, hogy róla legyen elnevezve a sport e felszentelt csarnoka majdan.

Már látom is lelki szemeimmel a pompás avatóünnepséget, Wittner Mária, mint a Nemzeti Vesztaszűzek Nemzeti Anyja szotyolát áldoz, bedob egy marékkal a Vezér szájába, ő megforgatja pofazacskóiban a takarmányt és a héját úgy köpi kifelejbe, mint egy megvadult szecskavágó – gyönyörű, felemelő kép – kormányfő és az orrodat is tisztíccsa…

Milliárdok mennek a szent célra, de a bolondnak is megéri, még ha a hetvenezres stadionban hétszáz ember se lézeng, ennek is a fele szabadjeggyel.
A bolondnak megéri, a normális meg elgondolkodik.

Egyrészt az élsportról, melynek a sporthoz annyi köze van, mint sasmadárnak a libatöméshez.

Nem kétlem, van igény a mutatványokra, de ez már inkább cirkusz, mint sport, elnézegetjük, de éppen az, ami a valódi sport célja, meg sem érinti az embereket.

Ül Józsi a televízió előtt és elnézegeti a kajakozókat, biztatja is őket vadul, lélekben velük húzza a lapátot, de ettől még vizet az átlag hetente egyszer, ha lát a kádban, a lapátot meg utálja, mert azzal csak dolgozni kell.

Mondjuk a sörösüveg emelgetése határeset, mert az hoz valamit az izomzaton, csak szorgalom kérdése.

De hogy ez a sok haszontalan létesítmény a felnövekvő ifjúság érdekét szolgálná, az nettó hazugság.

Ez még talán az élsportolók érdekét sem szolgálja, annál inkább a sport környékén, a sportból élők érdekét – a stadionok építéséből sápot húzó politikusokét, a sportolók körül fontoskodó léhűtőkét, akik kihasználják a fiatalokat.

Ilyen-olyan szövetségi funkcionáriusok, szurkolói szervezetek, biztonsági szolgálatok, baráti vállalkozások – mindenkinek leesik egy kis pénz a közösből, mellyel immáron el sem kell számolniuk azoknak, akik kézhez kapják.

Hát mi ez, ha nem felhívás a szabadrablásra?

Mindemellett belevágnak egy marék port a társadalom szemébe – legyen mindennap testnevelés, de ha esik az eső, akkor terem híján, a folyosón kell bohóckodniuk a gyerekeknek a nulladik órában.

Aztán lehet kiizzadtan és kissé büdösen beülni a padokba, hogy el lehessen leplezni a tényt, hogy a mai helyzet egy hibbant diktátorocska hobbiját szolgálja, melyből egyébként tovább gazdagodik.

Ennyi pénzből rengeteg dolgot meg lehetett volna, és meg lehetne oldani, kezdve az aprófalvak bölcsődéitől a tornatermekig, tanuszodákig, ahol a gyerekek mindegyikét meg lehetne tanítani úszni, tömegsportot szolgáló pályákig, kis, a helyi igényekre méretezett sportcsarnokokig.
És az iskola sport megszervezésére is lehetett volna fordítani belőle, az átlagos képességű gyerekek sportoltatására, egyéb nevelési célokkal egybekötve.

Például a drog elleni harccal, a személyi higiénia fontosságának megértetésével, a bajtársiasság, a szolidaritás és a közösségi gondolkodás megértetésével.

Nem az élsport fogja felvirágoztatni az országot, hanem az, ha egy iskolában minden diáknak tud kínálni testnevelője olyan sportot, melyet szívesen és kedvvel fog űzni, melyben sikeres lehet, a sakktól az asztaliteniszen keresztül a természetjáráson át a kerékpár-túrákig, a röplabdán és kézilabdán át a labdarúgásig.

Orbán gladiátorokat akar képezni az amfiteátrumokba, fizetett szórakoztatókat, az országnak viszont egészséges ifjúságra és egészséges polgárokra lenne szüksége.

Olimpia – Pocakvezér Országában.

Nevetséges, hiszen a távolugrást ki kellene iktatni a programból – ne lássa ország-világ, hogy a seggünk kilóg a gatyából.

Persze szükség van élsportra is, hiszen az ember csodálja a teljesítményt, a karja libabőrös lesz, mikor egy olimpiai győzelemnél megszólal a magyar himnusz.

És mégis, nem ez a legfontosabb.

Ezt az átlagembernek nem kell látni, de egy politikusnak mindenképpen.

Ha ezt nem látja, nem lát az mást sem…

10 hozzászólás

  • Gyárfás Tamásnak a kétkedőkkel van baja:
    „ha így állunk hozzá, akkor biztos, hogy a békaugrók ifi Európa- bajnokságát sem szabad megpályázni.

    jól mondja. amúgy nem az országnak kell megerősödnie, hanem a mutyinak megszűnnie, akkor talán van esély arra, hogy a kivitelezés költségei arra is fordítódjanak, amire szánják. persze, ha Szocsi a követendő példa, az más.

  • Ille István

    2014 december 18
    1:04 du.

    Nem kell Szocsiig menni (bár mint tudjuk ismét ők a példakép), volt egy úszóEB-amire sok milliárdot kértek és kaptak a Gyárfásék egy új komplett uszócentrum létesítésére. A centrum nem jött össze (a miért nem megérdemel egy mesét), de a milliárdokat sikerült eltapsolni!

  • Félimpotens Antall anno szeretett volna egy világkiállítást (egyetlen kreatív ötlete).
    Nem volt örödögtől való a gondolat, sokat lendített volna rajtunk. A szadeszszel az élen megfúrták (dögöljön a szomszéd tehene). Most nincsenek ebben a helyzetben a „jóakaró” észosztók.
    Bp-en, Mo-on egyaránt sokat lendítene.
    Össze lehetne kapaszkodni esetleg Béccsel. Egy jó kis k.u.k olimpia :-).
    Kicsi az esélyünk, de nem akarásnak nyögés a vége. Hallgattam egy beszégetést Oszkóval (nem a Fidesz embere), látott benne lehetőséget, csak végig kell menni következetesen az úton.

  • Enterprise, elmehet a fenébe Oszkóval együtt.

    Az már önmagában egetverő botrány, hogy a fél ország kilógó seggel és pudvássá tompult agykoponyával mászkál a szavazófülkéig, hogy elnyomóit megválassza maga fölé amúgy rezsicsökkentésileg, de hogy mi a fenének kell az élsportba ezt a temérdek pénzt beleölni, azt leginkább csak azok tudnák megválaszolni, akik már azt is tudják, hogy fogják ezeket a pénzeket a megfelelő zsebek felé irányítani.

    Budapesten, Magyarországon sokat lendítene.

    Ja… mint amikor az elefánt tolja a vadászt a szakadék felé.

    Már eleve nem értem, hogy az élsport az valakiknek a hobbija tulajdonképpen, akik szeretnek úszni, evezni, ugrani, futni vagya bármi mást. Ezeknek az embereknek a MAGÁNhobbiját az állam iszonyú KÖZpénzekkel támogatja.

    Küldök egy levelet Lázárnak, és felsorolom benne a saját hobbijaimat, mert nekem is vannak, bár halaván yközük sincs a sportnak nevezett gigamutyihoz és nemzeti kebeldagasztáshoz. Vajon én is kapok a milliárdocskákból?

  • cornelius: csak, ha fideszes és/vagy, egykori iskolatárs, ágytárs, koma, sógor, sporttárs vagy!

  • Gyengébbek kedvéért:
    A sport fontos dolog. S motorja az üzletnek is.
    Akik az élsportban résztvesznek, fantasztikus akaratukkal, szorgalmukkal. kitartásukkal, képességükkel olyan eredményt érnek el, amit a többiek sosem. Ezért kockára teszik polgári karrierjüket, sokszor egészségüket, magánéletüket. A „köznép”(én is) ezt szereti nézni, csodálni. A győztesekből példakép lesz (nkább, mint koncsitavursztból, vagy kokainpéterből)Minderre óriási üzletet lehet építeni, s épült is. Nem véletlen, hogy egy foci VB, egy olimpia idején „megáll” az élet, s a reklámok TV, rádió, stb, EURO milliárdos bevételek eredményeznek sokféle üzlet kapcsán (sportszer és szinte minden más). A sportolók javítják az ország imidzst, áttételesen pénzt hoznak, Ma már általában a nagyszabású sport rendezvények (EB, VB, olimpia stb.) bruttó nyereségesek… A hozadék létesítmények és infrastrukturális fejlődés hosszú távú hasznosságáról nem is beszélve.
    S azok a nebulók, akik a példaképpek láttán sportolásra adják a fejüket egészségesebbek lesznek.

    P.S. Gyárfást elég nagy gazembernek tartom, de az úszósportért tett valamit.

  • enterprise: volt már maga a kajak-kenu válogatott dunavarsányi edzőtelepén? gondolom, nem. na, oda kell kitartás, ahol rohad minden, és patkányok surrannak a fal mellett az öltözőkben, és mégis termelik a fiúk-lányok az aranyérmeket! ennyit ad hozzá ártunk és ormányunk a sikereikhez! látta a német kaja-kenu válogatott edzőtelepét? hát az oroszokét? vagy az északiakét?

    milyen polgári karrierről beszél? napi két edzés – délelőtt-délután – során, ugyan már, meséljen, milyen polgári karriert lehet elérni? maga komolyan azt hiszi, hogy dr. Fenyvesi Máté használható tudást szedett össze a doktorátusával? vagy dr. Szívós István, aki gyermekfogász lett, amikor egy ujja se fér bele egy kisgyerek szájába?

    a tőr- és kardvívás mindig az intelligencia sportja volt, kilógott a sorból. az egyik legjobb férfi úszónk kiváló állatorvos lett, MIUTÁN abbahagyta az élsportot, sokan mások aktív pályafutásuk befejezése után indítottak polgári karriert!

    mondja, fiam, maga tanulja a demagógiát, vagy von Haus aus ilyen?
    a hozadék létesítmények még nálunk gazdagabb, olimpiát rendezett országokban is ráfizetésesek, újra nem hasznosíthatók! az infrastruktúra? rendben. maga szerint azt meddig fogja nyögni a lakosság? még egyetlen olimpia se volt nyereséges az elmúlt században!

    azok a nebulók? te jó ég, hogy maga mekkora propagandabubus! mesélje el már nekem, hol sportoljanak? az összes létező sportklubba csak az azt megfizetni tudó szülők gyerekei jutnak be! nomeg, akik oda el is tudják juttatni a csemetéjüket!

    mesélek magának valamit: a Pólus Centerben akad egy műjégpálya, kb. fele hokipálya méretű, de mégis, kis srácok tucatjai csúszkálnak ott, tanulva a jéghokit. csakhogy, az utcai ruházatban nem igazán megy, tehát kell némi védőfelszerelés. nem profi, de attól még pénzért adják. azután ott van még az oktató díja (ne nevezzük edzőnek), meg cipő és bot. most ezektől a gyerekektől – akikből akár egy Ancsin, vagy egy Szuper Levente fejlődhetne ki – ez az álkeresztény barom gyülekezet elveszi azt a napot, amikor reggeltől-estig ott kavarhatnának, egészségük és tehetségük fejlődése érdekében!

    no meg, ez a NAT-ba ágyazott kötelező tornaóra…röhej. persze, ez lesz a jövő ifjú sportreménységeinek alapozója. hát persze.
    az úszósportért Gyárfás lobbistaként tett, a többit azok tették hozzá, akik megszenvedték az oxigénhiányt – mert hát, a versenyszerű úszás annak legyőzéséből áll – a technika és az alkat mellett. gondolom, nem látott még 150 cm-es úszóbajnokot 🙂
    enterprise, maga reménytelen.

  • Ille,
    maga árnyékbokszolást végez. Olvasson, interpretáljon figyelmesebben. És azt amit én írtam, ne azt amit maga annak gondol(pont fordítva). Polgári karrier kockáztatása – azt jelenti, hogy aki ekkora energiát fektet a sportba, többnyire nem csinál polgári karriert, pedig ennyi energiával tudna. Ezért meg is fizetik az élsportolókat, a magyar KC élmezőnyt(is).
    Vannak kivételek, pl. Hargitay állatorvos, Gyarmati A. orvos, Tiriac üzletember stb.
    Bruttó nyereség /tudja mi az? Nem a rendezési költségek – bevétel(résztvevők, köv díjak, sponzori, reklásm stb.)< nulla, hanem a bevételi oldalon szerepel még a generált szekunder nyereség (szállodaipar, vendéglátóipar, közlekedés stb. extra bevételei), mely nem direktbe kerül az állam zsebébe, de növeli a GDP-t.
    Demagógia – ezt maximum a Zalkán hallhatta, PG vagy Tudományos szocilaizmus, stb. órán, tőlem még nemigen.

  • „Akik az élsportban résztvesznek, fantasztikus akaratukkal, szorgalmukkal. kitartásukkal, képességükkel olyan eredményt érnek el, amit a többiek sosem.”

    És? Ebből az következik, hogy – ismétlem – erre a magánhobbira közpénzt kell költeni? És miért kell csodálni azt, hogy XY hány másodperc alatt úszik át egy vízzel töltött medencét, vagy hány centi magasan van az a rúd, ami felett átugrik! Ezek a teljesen mesterséges kunsztok kellenének, hogy kiváltsák az én csodálatomat?

    Tudja, kit csodálok én? Pl. a már meghalt anyai nagyapámat. Akit a háború után egy kis három éves munkára elvittek az oroszok a Donyec-medencébe szenet bányászni. Szerencséje volt, túlélte. Mikor hazajött, derékba kapta mindazt a horrort, amit Rákosiék egy kuláknak titulált paraszttal csak elkövethettek. Fia 56-ban kiment Amerikába, ő ott maradt a kiskunsági tanyán az én nagyanyámmal. Imádta a földet, én meg talán senkit nem szerettem annyira a rokonságból, mint őt. Olyan gyerekkori nyarakat töltöttem a tanyáján, amiket csak Tutajos élt át a Tüskevárban. Józan életű (nagy szó volt ez ott a tanyavilágban, ahol mindenki ivott), igazi keresztény ember maradt, a „ruszkikat” érthetően nem szerette, de soha nem volt véresszájú.

    No, az ilyen emberek tudják az én csodálatomat kiváltani, nem az öncélú élsportolók.

    „Ezért kockára teszik polgári karrierjüket, sokszor egészségüket, magánéletüket.”

    Kérte ezt tőlük valaki? Nem? Akkor meg mi közöm hozzá, mit csinálnak az egészségükkel és feleségükkel. Magánügy.

    „A “köznép”(én is) ezt szereti nézni, csodálni.”

    Mert a köznép legnagyobb részét inkább érdekli ez az őrület, mint az, hogy a gyereke alatt szétrohad az iskola és az anyja moslékot eszik a kórházban. És ezt pontosan érzékeli Orbán is, azért nyomatja az élsportot, ezt a teljesen felesleges, pénzpazarló cirkuszt.

  • cornelius
    2014 december 19
    4:20 du.
    A sport, az élsport az egész világon, s elsősorban annak fejlettebb részében működik, s visza azt előre. Nem magyar specifikus dolog, bár benne szoktunk lenni az első tízben az olimpiákon, az érmek többségét USA, Orosz, Német stb. sportolók viszik, s ezen országok mások mellett erőteljesen részt vesznek az üzletben is.
    A sport a mai üzleti élet nélkülözhetetlen része, de azt is mondhatnám, egy olyan területe az üzletnek, amelyik felelemeli az embereket, ad nekik valamit, nem csak elvesz tőlük, s mossa az agyukat (pl. VV, Ejjel-Nappal Bp., Mónika show stb.).
    Két éve 2 hétig kórházi kosztot ettem, nem Gundel volt, még csak nem is pincei kifőzde, 800/menü-ért, de az ételt mosléknak nem nevezném, ehető volt. Nem ez az egészségügy fő problémája.