Már megint gáz van

2014 december 21 3:47 de.23 hozzászólás

Hát bizony, az egy dolog, amit a propaganda állít, másik meg a valóság. Legszebb példa erre az iraki háború.
A múlt hétvégén egy német lapnak adott terjedelmes interjúban is elismerte hazugságát az iraki tömegpusztító fegyverekről az informátor, Rafid Ahmed Alvan al-Dzsenabi, akinek állításai kulcsfontosságúak voltak abban a 2002-es amerikai nemzetbiztonsági jelentésben, amely megalapozta az iraki háborút.
Az ő hazugsága volt a fő motívum, amelyre hivatkozva az USA és Nagy-Britannia 2003-ban megindította az Irak elleni hadmozdulatokat.
Tudtuk ezt eddig is, de most vált letagadhatatlanná a dolog, és ha a kilógó lólábat megrántanánk, a ló harsány hangon nyerítené az olaj szót.

Most éppen az ukrán válság során élünk át hasonló dolgokat, merthogy itt is egy dolog, amit a propaganda mond, egy másik meg a valóság…
Ha valaki csak a nyugati hírügynökségek jelentéseit olvasgatja, akkor igen szomorú kép bontakozik ki előtte a mai Oroszországról.
A pusztaság közepén ül a csontvázzá soványodott Putyin, egyik kezében egy ukrán szűz, kinek torkába vájja véres szemfogát, másik kezében meg az önkényuralmi kancsuka, azzal csapkod vadul.
A nép éhezik, Oroszország az összeomlás a küszöbön áll, ez a rém meg egy vízipipán keresztül földgázt szipuzgat, miközben a Nyugat segítségre nyújtott kezeire jó nagyokat ver egy balalajkával, vagy egy bábuskával, vagy mivel is…
Mert Oroszország belerokkant a szankciókba, melyek királynője a Déli Áramlat építésének akadályozása.

És akkor tessék, miket olvas az ember:
„Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson azt mondta, hogy „Bulgária megadja az összes engedélyt a Déli Áramlat építésének a megkezdéséhez, és folytatja az építkezés előkészítését”.
A miniszterelnök rámutatott arra, hogy várja a Gazprom reagálását.
„Amennyiben a Gazprom felhagy a tervvel annak ellenére, hogy Szófia megad minden engedélyt a megvalósításhoz, akkor ez az orosz fél bűne lesz, és nem a bolgároké” – tette hozzá Bojko Boriszov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki.
Az orosz államfő ezt akkor azzal indokolta, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az EU ellenkezése miatt, nem tudja megkezdeni az Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába (ezen belül Magyarországra) orosz földgázt szállító Déli Áramlat tervének megvalósítását.” – írja a Napi Gazdaság.
Akkor most hogyan is vagyunk?
Bő két hét kellett, hogy a Nyugat hátramenetbe kapcsoljon, és visszatáncoljon tervétől, melynek amatőrségét talán csak bornírtsága múlta felül.
Pedig Oroszország még nem vett el semmit, csak éppen bejelentette, hogy nem ad, vagy nem úgy ad.

A döntéshozóknak minden szükséges adat a rendelkezésükre állt, egyszerűen elő kellett volna venni a jegyzeteiket, hogy Oroszország a részben vagy teljesen kieső európai piacot merrefelé tudja pótolni.
Törökországot évek óta hitegetik az Unióhoz csatlakozás lehetőségével, és az oroszok pontosan tudják, hogy összesen két csap elforgatásával jó nagy ribilliót tudnak okozni Európában.
Az egyik az Ukrajnán keresztül vezető vezeték csapja – tételezzük fel, hogy Ukrajna már megint elfelejt fizetni a gázért – a másik meg egy elosztóállomás a török határon, mellyel képessé teszik Törökországot az Unió déli részének ellátására.
Ehhez még palagáz sem kell, egy palatábla is elég kiszámolni, hogy mennyivel nő ezzel a törökök zsarolási potenciálja az Unióval szemben.
Ha a harmadik csapot is elzárják, itt Európában befagy a seggünk, hogy kissé rusztikus legyek, és elkezdjük irigyelni a libákat a magukon hordott pehelypaplan miatt.

Az érdek, amiért Ukrajnában már emberek ezrei haltak meg, nem ukrán érdek.
Ukrajnát mai állapotában – és még sok évig – az Unió akkor sem venné fel tagjai sorába, ha Putyin térden állva könyörögne érte, a NATO tagsággal meg csak azt érné el, hogy nagy hirtelen vagy száz atomtöltetű rakéta célpontjává válna, ez hozzávetőleg elég is lenne az ukrán nép kiiktatásához, ha valaki a Pentagonban váratlanul megbolondulna.
De hát ezt tudják Amerikában is, mindössze errefelé él a nép boldog tudatlanságban, ködös, rózsaszín álmokat dédelgetve Nyomorpuszta alsón.
A világot nem a szép illúziók, hanem a pőre érdekek kormányozzák, a kormányok pedig csak azért hülyítik a népet, nehogy feltisztuljon a tudata néhány percre és kitörje az összes politikus nyakát.

Ha lesz Déli Áramlat, az nekünk jó lesz, mert ha Ukrajnában nem áll le a Nyugat, akkor hamar megérhetjük, hogy a következő fűtési szezonnak Ukrajna már a megújuló energiával – uszadékfával, kukoricaszárral meg összedörzsölt kesztyűkkel – vág neki.
Ha nincs alternatív szállítási útvonal, akkor sajnos mi is.

Ezt csak azért írtam, mert zavar, hogy a legbárgyúbb hazugságoknak is bedől a nép, aztán még jó néhányan ismételgetik is a baromságokat, ami roppant helytelen.
Szóval, kedves olvasó, ha azt írják, hogy esik az eső, biztos, ami biztos, lógasd ki a kezed az ablakon, és győződj meg róla, hogy a Meteorológiai Intézet Főigazgatójának unokaöccse nem akar-e felvenni esőalapú támogatást az uniós alapból.

Éberség olvtársak, éberség!

23 hozzászólás

  • most mi van? tele vannak a tározóink orosz – bizományosi – gázzal, vagy tele vannak?
    trójai faló vagyunk-e az Unióban, vagy trójai faló?
    csak ez a bizonytalanság ne lenne…már aludni sem tudok…

  • Ne szórakozz már! Még a végén azt is megfogod magyarázni – sajnos nem csak magadnak sikerült -, hogy Putyin nem cezarómániája okán csatolta – bocsánat vette vissza =)) – a Krim-et és borította lángba Ukrajna (amit pesrze ősi orosz/szovjet tuljadonnak vél) majd felét!

  • ha ezt az ukrán oligarchák megtuggyák? ugye csináltak hatékonysági számításokat és sok helyen (beleértve nyugat kanada is) leálltak a palagáz hazugság tupőírozásával, a Bloomberg megírta, hogy 50 éven belül nem lesz lehetőség és akkor is minek…az, hogy némely teljesen, tökig demokratikus kalifátusoknak van tartalék pénzük a zolajár lenyomására, hogy az igazi jó minőségű olaja kitermelőit szívassák (ezek Venezuela, Irán, és az oroszok) a többi olaj kalap szar minőségű de jobbhíjján szívják meg szopják…az a párna ami gázból van az gáz…és el kellene már zárni azt a csapot egy hétre, hátha kifizetik ott a wallstreeten a zukrán államadósságot (amit az ukrán oligarchák a ládafiába bele loptak és ott pihentetik) vagy ha nem akkor jön góré mármint a kukorica górá meg a Don Quijote és olyan…szóval a pénznek is van szaga??? plána ha zöld színű és hamis?

  • rónagyuri: ha ismernéd a tényeket nem írnál ilyesmit…nevetséges vagy

  • Csiszer Lóránt

    „Hát bizony, az egy dolog, amit a propaganda állít, másik meg a valóság. Legszebb példa erre az iraki háború.
    A múlt hétvégén egy német lapnak adott terjedelmes interjúban is elismerte hazugságát az iraki tömegpusztító fegyverekről az informátor, Rafid Ahmed Alvan al-Dzsenabi, akinek állításai kulcsfontosságúak voltak abban a 2002-es amerikai nemzetbiztonsági jelentésben, amely megalapozta az iraki háborút.
    Az ő hazugsága volt a fő motívum, amelyre hivatkozva az USA és Nagy-Britannia 2003-ban megindította az Irak elleni hadmozdulatokat.
    Tudtuk ezt eddig is, de most vált letagadhatatlanná a dolog, és ha a kilógó lólábat megrántanánk, a ló harsány hangon nyerítené az olaj szót.”

    Álljon meg a nászmenet, mert pisil a mennyasszony!! Na akkor most hogy is van ez? Nemrég amikor ezt mondtam, (ha jól emlékszem) Eldrad mindennek elmondott az USA utóbbi 25 évbeli háborúi kapcsán …

  • rodeo36

    2014 december 21
    6:30 de.
    Na elő vele igaz-tudó; milytn tények ismeretének hiánya tesz nevetségessé?

  • rónagyurka: az amit írtál hülyeség

  • rodeo36

    2014 december 21
    9:20 de.
    Ez minden amit érvként/érv-helyett fel tudsz hozni?

  • Fényesnek vannak tiszta és kissé bonyolutabb állapotai.
    Ezt a cikket tiszta állapotában írhatta. Kívánok minél több ilyet.
    Igen, tudomásul kell venni, hogy az USA-Orosz háborún kívül USA-EU háború is zajlik. Ez még nem minden EU politikusban szűrődött le a mélytudatig, de van akinek még a füléig sem jutott el. Egy tárlatot nézegetnek, a mumus egyelőre Oroszország, a festő pedig az USA. Az iskolázatlan tárlatlátogatók pedig az EU politikusok, akiknek a végén büntetésből mélyen a zsebükbe kell nyúlni, s be kell dobni adomáynukat két úrnába, az egyik „Ukrajnai szolidaritás” feliratu, a másik „Orosz gazdasági szankciók”(2 picas betükkel alá van írva a gyengébbek kedvéért: EU fejlődés gátló adományok). Egyik urnának sincsen feneke (persze ez a kiállítóteremben ügyesen el van rejtve).
    A kiállításon azt is láthatják, milyen jó a cseppfolyós palagáz, mely 8000 km-ről jön majd, az orosz ár 2x-eséért, ha a kongresszus megengedi majd kegyesen…
    Merkel baba, únott arccal nézegeti a kiállítást – rra gondol, de jó hogy megépítettem az Északi áramlatot, mindenféle EU-s és egyéb fék nélkül, másrészt azon morfondírozik, hogy lehetne azt elérni, hogy a magyarok a rosszkedv ellenére megépíthessék Paks2-t, ami majd a francia, bolgár, cseh stb. atomerőművekkel biztosítja az energia biztonságot a német ipar számára akkor is, ha se a nap nem süt eléggé, sem a szél nem fúj…
    Van egy magyar látogató is (EUs indexe tele van kettesekkel, kettes alákkal), ő azon gondolkodik, mikor nő már be az embertelenül bugyuta Eu-s politikusok feje lágya, s vajon lehetne-e nekik tartani egy pót földrajz és közgazdaságtan félévet, hogy rájöjjenek arra, s hogy Európa melyik kontinensen van, s merre van az előre…

  • rónagyurka? miért mit vártál? ami hülyeség az az marad…és csak nem képzeled, hogy ilyen rövid hsz-ben kifejtem, hogy …a putyinnak van igaza? azért monggy amit akarsz a papír elbírja

  • rodeo36

    2014 december 21
    11:24 de.
    Szóval nem tudsz egyetlen ici-pici érvet sem, csak járatod a pofádat! Érvek és gondolkodás helyett mocskolódsz és pofátlankodsz!
    Ja bunkókám mielőtt iderondítasz legalább a magyar nyelv alapjait megtanulhatnád! =))

  • rónagyurka: valamivel a te érveidnél azért többet, mert abban az van, hogy: nyasgem az teljesen magyaros…és kristály tiszta
    a ggy-vel nem értessz egyet? és még milyen formai okod van? a fidex-től tanultál? nem A4-esen hanem A3-ason és nem feketével hanem kékkel és máris szar az egész…te kis fidex

  • rodeo36

    2014 december 21
    12:29 du

    Olvasásértési nehézségeiddel (ha egyáltalán szoktál olvasni is, nem csak irkodni) nem tudok foglalkozni. Hol olvastál tőlem bármit, ami arra utalna, hogy a Fideszt és főleg amit művelnek a legkevésbé is elfogadhatónak tartom!
    De egyetlen ici-pici érvecske sem sikeredett ezeddig tőled, ami arra mutatna, hogy nevetséges amit ideírtam!

  • Csiszer Lóránt

    Kedves Uraim!

    Nem értem a jelenlegi helyzetet … de nekem megfelel. Miért estek Önök egymás torkának? Mintha eddig egy oldalon álltak volna? És mintha a mondanivalójuk is az ellenkezője lenne az eddiginek (bár „enterprise”-t nem ismerem és nem tudom kivel tart, de Ronagyuri és rodeo36 mintha eddig egy követ fújtak volna)? Valaki felhomályosítana?

  • „…Eldrad mindennek elmondott az USA utóbbi 25 évbeli háborúi kapcsán ..”
    .
    Te csiszár, téged nem ezért „mondtalak el mindennek”, hanem mert eszeveszett marhaságokat firkáltál be ide, BÁRMIRŐL IS volt szó. És mert folyamatosan mellédumáltál, és mert a minimális ismereteid sem voltak meg semmiről (ahogy most sincsenek), ennek ellenére, egy- két soros,m háborodott megnyilvánulásaidban valamiért a Valóság Tudójának gondoltad és gondolod magad a mai napig. Értelmezni semmit nem tudsz, érvelni semmire nem vagy képes.
    .
    Na, ennyit rólad, kit érdekelsz. Ami az iraki háborút és Ukrajnát illeti:
    .
    – Az általam egyébként kedvelt szerző ebben a cikkben téved az iraki háborúval kapcsolatban (akivel bármikor kész vagyok egy szakmai jellegű levélváltásra ebben a két ügyben).
    .
    Az én cikkemben viszont részletesen ismertettem, mi történt ott Irakban, és az Arab- Félszigeten akkor, és előtte, meg hogy miért. Adtam igen komoly szakirodalmat is, melyben további, rendkívül széles körű tanulmányok találhatóak (NEM kormánypropaganda, mert hát Hans Blix jelentését pl. elég meredek lenne USA kormánypropagandának kikiáltani).
    .
    Mindezt nem fogja egy, azaz egy (egyébként már akkor sem megbízható) arab informátor állítása lenullázni (mivel az a háború NEM egy, azaz egy darab, megbízhatatlan arab informátor óbégatása alapján indult). A Kay, és a Blix jelentéseket meg végképp nem teszi semmissé, ahogy az ENSZ felhatalmazást sem.
    .
    Tessék már elolvasni azt a két cikket, akit érdekel ez az iraki háború- dolog. Itt:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    Ukrajnát vágom, de azt most hagyjuk.

  • Rodeo:
    .
    – Nincs közöm a Gyurival kitört balhéhoz, de ha megengedsz pár gondolatot:
    .
    „…leálltak a palagáz hazugság tupírozásával, a Bloomberg megírta, hogy 50 éven belül nem lesz lehetőség és akkor is minek…az…”
    .
    – Lehet, rosszul értelmezem, de a válaszom nagyon röviden erre:
    .
    1, A palagáz- és olajkitermelés eddig sehol nem volt megvalósítható, több okból. Ezek egyike a műszaki felkészültség, azaz, lehet- e palagázt és olajat kitermelni gazdaságosan. Az utóbbi pár évig a válasz egyértelműen NEM volt, de az utóbbi pár évben az USA olyan techmológiai áttörést ért el, hogy bizonyos helyeken képes gazdaságosan kitermelni ezeket az energiahordozókat.
    Kérlek, vedd figyelembe, hogy ha sz…r minőségű volna a cucc, a kutya nem venné meg. De ahonnan ezt most már ki tudják termelni, az biztos, hogy OK, másképp ahogy említettem, nem volna piaca. Sem belföldi, sem külföldi.
    .
    „…némely teljesen, tökig demokratikus kalifátusoknak van tartalék pénzük a zolajár lenyomására…”
    .
    1, Az állami beredezkedésük mindegy, ez technológiai és gazdasági kérdés.
    .
    2, A zolajárat nem a pénzével nyomja le senki, ilyen gazdasági formula nincs.
    .
    Hanem főképpen a kitermelés (így a kínálat) drasztikus növelésével. Az arab- félsziget olajdiktatúrái most pont ezt teszik, mivel a 2 éve kieső iráni, és most már az orosz olajat és földgázt így könnyedén pótolják, és jövedelmező is nekik. Ezért van, hogy nem hogy összeomlott volna a piac, mint ’73- ban, hanem még jót is tett ez az egész (nézd: olajárak drasztikus, tartós esése világszerte). Ez, valamint az amerikai technológiai áttörés, kisebb részben pedig a ciprusi- izraeli Tamar és Leviathan gázmezők ígérete + újonnan felfedezett, tengerfenéki (egyelőre technológiai okokból nem kitermelhető olajmezők) lehetőségei teszik tartóssá a fosszilis energiahordozók dolgainak (ár, kitermelés) kiszámítható alakulását.
    .
    „.. az igazi jó minőségű olaja kitermelőit szívassák (ezek Venezuela, Irán, és az oroszok)…”
    .
    1, Melyi szakmai fórum, és/ vagy szakmai taulmány mondja ki, hogy az a zolaj sz…r, de a venezuelai, iráni, meg az orosz a legkiválóbb? MIféle mutatók alapján teszik ezt a kimutatást, ha egyáltalkán van ilyen? Löknél pár HIVATALOS, és MÉRVADÓ szakmai linket? Köszi.
    .
    2, Iránt, oroszokat nem „szivatja” senki, hanem az egyik egy vallási őrültek által kommandírozott diktatúra. Tudjuk, mit művelnek, és mit akarnának művelni, ha volna rá lehetőségük.
    A másik pedig egy, saját gazdasági- korrupciós problámáinak megszaladása miatt rendkívül agresszívvé vált, középkori mentalitású középhatalom, mely újabban nyílt, semmivel nem indokolható, területrabló katonai akciókat indított Ukrajna ellen, és fenyegetés Közép- Ázsiára nézve is.
    .
    Warmongereket, hatalmi tébolyban szenvedő, saját ulltrakorrupt rendszerétől és soha meg nem javított, strukturális gazdasági nyomora miatt összedőlni készülő, ÉS/ vagy vallási pszichopatákat, más népeket, kulturákat annihalálni akaró eszelős népvezéreket megfékezni nem „szivatás”.
    .
    „…a többi olaj kalap szar minőségű…”
    .
    Még egyszer:
    .
    1, Ha ez így lenne, senki nem venné a sz…r olajat és gázt, mivel szabadpiac van. Így az éppen elérhető legjobbat, és a legkedvezőbb árú olajat és gázt veszi meg mindenki, aki ezt megteheti. Senki nem diktál ebben, de lehetőség sem volna rá, erre a szabadpiac maga a garancia.
    .
    2, Már megint ez a sz…r olaj,gáz. Miféle szakmai tanulmányok, fórumok állítják ezt?
    .
    Köszi a figyelmet, és érdeklődve várom válaszod. De csakis magyarázható, igazolható dolgokat írj, erre megkérlek.
    „Véleményt” ne (ahogy én se írtam most egyéni véleményt), mivel ez nem egyéni vélemény kérdése, hanem műszaki, gazdaságtudományi, és geostratégiai, ezek pedig egzakt tudományok, nem „véleményfüggőek”.
    .
    E.

  • Még ez:
    .
    – Gazdasági témákban, így ebben az olajkitermelés- orosz gazdaság döglődése- stb. témában a PORTFOLIO oldalát érdemes magyar nyelven olvasni.

  • Látni kell,
    a lecsökkent olaj és gáz ár mindenkinek(termelő) fáj. Kinek jobban, kinek kevésbé. A könnyen, gazdaságosan kitermelhető olajok jobban bírják ezt a versenyt, a nehezebben, kevésbé gazdaságosan kitermelhetőek kevésbé. A termelt olaj minősége is fontos (mennyi a kén tartalma stb., hiszen a lepárlás költségei – míg benzin, v gázolaj lesz belőle is fontos tényezők). Ehhez jönnek még a szállítási költségek (hajó, vasút, közút) – s a gáznál – ahol nincs csővezeték a cseppfolyósítás költségei.
    A helyzetet színezi, hogy az USA, amely eddig abszolút importőr volt, most nagyobb szeletet akar kihasítani magnak az eladási tortából…
    Az OPEC valószínűleg ezért sem csökkentette a kitermelést, hogy ezt nehezítse… Szaud Arábiának, Norvégiának elég nagy valutatartalékai vannak, Iraknak, Líbiának, Brazíliának, Venezuelának nem annyira… Az oroszoknak is/is… túl monokultúrás a gazdaságuk.
    A pala alól kitermelni a kőolajat, gázt igen drága dolog, ez a technológia relatíve drága hitelekből valósult meg az USA cégek számára, ezt vissza kell fizetni (egyébként a technológia az oroszoknak is rendelkezésére áll). Előállítási ár alatt eladni az olajat hosszú távon nem nyerő. Ezért GBR sem boldog. Szóval ki bírja tovább a versenyt van, amit sok más politikai tényező is befolyásol, sokak szerint fél éven belül visszamászik az oláj ár 70 USD fölé (egyébként ezért nem kapálódzik most az USA az USD drágulása miatt, mert nekik az olaj szempontjából most jó).
    Európának az az érdeke, hogy se Ukrán, se más világpolitikai helyzetváltozással ne lehessen veszélyeztetni a gáz és olaj ellátást. A németek ezt megoldották, a többiek kevésbé, ezért lett volna jó a Déli áramlat, amit megfúrtak a hülye EU-s politikusok, (amerikai súgásra – naná), most próbálnak visszatáncolni (jobb későn, mint soha).
    Ezért érdekünk az atomerőmű bővítés is, mert CO. CO2 mentes – a fosszilisekkel szemben, igen pici mennyiségű fűtőanyagot kell csak szállítani, kis helyen tárolható, évekig elég készletet egyszerű tárolni, a fűtőelemet sokat le tudják gyártani, ha kell – orosz, USA, francia stb. És energia exportőrök lehetünk, ha úgy adódik. Ha ellepik az elektromos autók Európát, már pedig ez a terv(jogosan), megnő az áramigény, ezt valamiből elő kell állítani, nem gázból és nem olajból, szénből. Marad a szél, a nap (mindkettő bizonytalan) és az atomerőmű (stabil) és relatíve olcsó (idehaza a paksi áram a legolcsóbb) – a fúziós erőmű, amely mindent megoldana, még a holdban van…
    Szóval komoly a meccs, az EU-nak a saját érdekeit kell képviselnie (mint az USA teszi a sajátjával), s markánsabban, mint eddig.

  • „..a lecsökkent olaj és gáz ár mindenkinek(termelő) fáj….”
    .
    – Ostobaság. A fejlett, egészséges gazdasági strukturával rendelkező országok köszönik, nagyon jól vannak. Sőt, egyre jobban, többek között a csökkenő fosszilis energiahordozó- áraknak. Aki a világ valamelyik civilizált országában él, az naponta láthatja ennek a következményeit.
    .
    Az olaj- és földgázár csökkenés csakis a rendkívül rossz strukturájú, korrupt, rosszul szervezett exportőr államoknak árt.
    .
    „..USA, amely eddig abszolút importőr volt, most nagyobb szeletet akar kihasítani magnak az eladási tortából……”
    .
    1, Nagyobb volt az export, az biztos, de hogy mikor, és mennyivel, arról itt a kimutatás:
    .
    http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WTTIMUS2&f=W
    .
    2, Mi az hogy „nagyobb szeletet akar kihasítani”? Miért, miféle nemzetközi jog akadályozhat meg abban bárkit is, hogy bármiféle termékét legálisan értékesítse a szabadpiacon?
    Most akkor az USA csak azért NE használja kínkeservesen kifejlesztett technológiáját, és csak azért NE exportálja az ilyen módon igen versenyképes nyersolaját és földgázát, mert az másoknak „nem tetszik”? Hát miafax van már?
    .
    „..Az OPEC valószínűleg ezért sem csökkentette a kitermelést, hogy ezt nehezítse…”
    .
    – Többszörösen hibás megállapítás.
    .
    1, Az OPEC gyakorlatilag már évek óta diszfunkcionális, az Öböl- diktatúrákra már semmiféle hatással nincs. A szaudiak, és az UAE pedig NEM AZ OPECCEL, hanem az olajimportőr országokkal egyezett meg még az iráni embargó kezdete előtt, hogy pótolják a kieső nyersolajat. Azóta az orosz kiesést is pótolják, semmiféle fennakadás nincs az ellátásban ezért. Ez az egyik oka a petrolkémiai termékek árzuhanásának.
    .
    2, Az OPEC tehát lényegében megszűnt funkciomálni. Szaudia, és az UAE pedig nem hogy „az USA akadályozása céljából” növelte volna a kitermelést, hanem pont az ellenkezője:
    .
    Az USA- val, és a többi olajimportőrrel történt megegyezés miatt, ahogy fentebb írtam. Az arab olaj, és az USA palaolaj- és gáz, valamint a többi, megfelelő gazdasági szerkezettel rendelkező nagykitermelő (Japán, Norvégia, stb) kiretmelései is jól megvannak egymás mellett, köszönik szépen. A világpiacnak is jót tett ez az egész, ahogy arra a legjobb bizonyíték a petrolkémiai termékek tartós és hosszútávú áresése.
    .
    „..A pala alól kitermelni a kőolajat, gázt igen drága dolog, ez a technológia relatíve drága hitelekből valósult meg az USA cégek számára, ezt vissza kell fizetni…”
    .
    – Minden nagy beruházás hitelekből megy, ebben semmi különös nincs. Fizetni is tudnak, másképpen nem lenne AAA hitelbesorolásuk mindenhol.
    .
    „…(egyébként a technológia az oroszoknak is rendelkezésére áll)…”
    .
    – Ezt ki állítja? És ha így van, miért nem kezdték meg az infrastruktura és a technika kiépítését már évek óta? Ha meg csak papiron van meg nekik a technológia, akkor azzal kitörölhetik a …güket.
    .
    „.. Előállítási ár alatt eladni az olajat hosszú távon nem nyerő….”
    .
    1, Ki állítja, hogy az USA ár alatt adja el az új kitermelt olaját és földgázát?
    .
    2, És miféle „ár alatt” van, hát a világpiaci ár folyamatosan esik, NAGYRÉSZT PONT AZ USA OLAJ- ÉS GÁZKITERMELÉS MIATT!!! Ne beszéljünk már hülyeségeket!
    .
    „…Európának az az érdeke, hogy se Ukrán, se más világpolitikai helyzetváltozással ne lehessen veszélyeztetni a gáz és olaj ellátást..”
    .
    – MINDENKINEK ez az érdeke, a haramiaállamok és a rogyadozó oroszok kivételével. De ezek immár nem számítanak. Az oroszok a gáz miatt még igen, de
    1, az is a közeljövőben megoldódik,
    2, ha esetleg „leállítanák” a gázimportot az oroszok, mondjuk dacoskodásból, elesnének az egyetlen, még igen jövedelmező, piacképes tömegterméküktől. Gratulálnék nekik.
    .
    „..ezért lett volna jó a Déli áramlat, amit megfúrtak a hülye EU-s politikusok, (amerikai súgásra – naná)…”
    .
    – OK, mindenért az USA a hibás. Még azért is, mert egy önmagát szétverő, szétlopó, rogyadozó, warmonger maffia- középhatalommal (oroszországgal) nem akarnak tovább közösködni a világ civilizált országai. Bastardo!!!
    .
    „..érdekünk a – paksi – atomerőmű bővítés is…”
    .
    – Az biztos, hogy érdek. De nem úgy, hogy egy fentebb említett maffiaállammal titkos szerződéseket köt a másik maffiaállam (a jelenlegi magyar).
    .
    Baxák meg, az atomenergia nem hülyegyerekek, fogyatékosok, haverok, bratyik, sz…rgyártók, orbánviktorok, bűntársak, keresztapák kezébe való!!!
    .
    „… a fúziós erőmű, amely mindent megoldana…”
    .
    – Igen.
    .
    Úgy 50- 100 év múlva. Aki tudja mi ez, az azt is tudja, miért. A fúziós technológia jelenleg annyira van a felhasználhatóságtól, mint a Curie- házaspár uránszurokérc- kísérletei a mostani legkorszerűbb, űrbe kitelepíthető mini – atomreaktoroktól.
    .
    „..megnő az áramigény, ezt valamiből elő kell állítani, nem gázból és nem olajból, szénből…”
    .
    – Szénből biztos nem, az múlté.
    .
    Gáz, olaj jöhet, még mindig rengeteg van belőle, és egyre nagyobb mezők kerülnek elő, szerte a világon, és a kitermelés technológiája is fejlődik. Fejlett országokban erősen gyúrnak az egyre tisztább technológiákra, még ha az fosszilis energiahordozókkal üzemel, akkor is. Eredményesen, és ez is fejlődik.
    .
    Nuke: remek, de csakis nagyon szigorú, ÉS ÁTLÁTHATÓ módon üzemeltetve. Vagyis, amit orKbán és bűntársai művelnek, ÚGY BIZTOS NEM.
    .
    Eldrad gazdasági kisesszéjét olvashattátok. 🙂

  • Elnézést, javítok:
    .
    „…Nagyobb volt az export, az biztos…” HELYETT:
    .
    „…Nagyobb volt az IMPORT, az biztos…”.
    .
    Szóval, IMPORT, természetesen. Mármint, az USA nyersolaj- importja.
    .
    E.

  • Még egy érdekes dolog, ami valahogy elkerüli az energiapolitika iránt érdeklődők figyelmét:
    .
    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4605531,00.html
    .
    Amint a különféle, értelmetlen „boycottisrael”- hülyeségeken felül emelkednek a gázimportőr országok, ez is nagyot fog szólni. 2015 jelentős részben erről fog szólni a földgáz- piacon.
    .
    Ez egy újabb piacstabilizáló, ÉS kiszámítható árcsökkentő tényező.

  • Eldrad: enterprise nem az a fajta, akit érvekkel,elemzésekkel meggyőzhetsz. sőt, őt semmivel nem lehet meggyőzni. ő az elvtársak legrosszabb leképezése. saját tudása hiányában rátapad a központi direktívára.
    komolyan kérdezem: hogy’ a 3,14csába maradhattak még meg ezek a szocreál zárványok? képtelenek a központ propaganda irányvonalától eltérni, önállóan gondolkodni, elemezni?
    mi több, hogy a 3,14csába lehet manapság ennyi marhaságot előállítani a Szentkirályi utcában (gyengébbek kedvéért, ott székel a Fidesz propaganda irodája, a megmondók fészke)?
    csak nem olyan kvalitású emberkék dolgoznak ott is, akik végterméke egy Erős, vagy egy enterprise elvtárs?
    siralmas…

  • István:
    .
    – Már írtam ugyanerre a kérdésre, de megismétlem:
    .
    Amikor valami hülye állat eszement ökörségeire írok egy hosszabb, kifejtős kommentet, azt NEM a hülye állatoknak írom. Mert én is tudom, hogy az reménytelen, így ezek ballisztikus ívből vannak le… rva.
    .
    Nem. Az ilyen kommenteket azoknak írom, akiket valóban érdekel, mi folyik a világban, és miért, és kell nekik valamiféle tipp, alátámasztható érv és iránymutatás. Te magad mondottad, hogy neked is tudtam új dolgokat mondani, gondolom, akkor más is van ezzel így. És én arra bátorítok mindenkit, hogy ne fogadják el csak úgy, amit én írok/ mondok, hanem tessék ellenőrizni, utánanézni. Még alapvető módszertani szabályokat is megadok néha (pl. hogy mi számít mérvadó forrásnak, és mi nem, miért, és miért nem, mi az eltérés a „vélemény” és a tények megítélése között, mi az egyáltalán, hogy „vélemény”, stb).
    .
    Szóval, érted. Ha csak egy- két embert sikerül tájékoztatni, és/ vagy felkelteni az érdeklődését egy korrekt téma és annak szabályos kutatása iránt, már nekem megérte, hogy sokat írok.
    .
    A retardált idióták meg menjenek a pokolba, azokat egy- két csúfságos beírással kell elintézni, és kész.