Szörnyű barbárságnak nevezte a Charlie Hebdo mészárlást Kanada miniszterelnöke

2015 január 7 10:50 de.53 hozzászólás

„Elborzadtam a párizsi támadás hallattán. Gondolatban és imában az áldozatokkal és családtagjaikkal vagyunk”–nyilatkozta Stephen Harper kanadai miniszterelnök a szerda reggeli párizsi terrortámadás kapcsán, melyben 12 civil halt meg és 10-en megsérültek amikor legalább két fegyveres berontott a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztőségébe és lövöldözni kezdett.

Thomas Mulcair, a baloldali ellenzék vezetője is felszólalt: „Döbbenetet és undort érzek a lövöldözés híre hallattán. A világ gyászolja az értelmetlen erőszak áldozatait.”

Justin Trudeau, a liberális párt vezetője támogatásával biztatta a francia népet. „Elitéljük a horrorisztikus párizsi támadást és részvétünket fejezzük ki a francia népnek, az áldozatoknak és családtagjainak”–mondta a második legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

A szeparatista Bloc Québécois szerint a sajtószabadságot és a szólásszabadságot támadták meg ma Párizsban. „A sajtó szabadsága a demokrácia szíve. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk a Charlie Hebdo áldozataival és szeretteivel”–nyilatkozta Mario Beaulieu, a Bloc Québécois vezetője.

A másik, újonnan alakult szeparatista párt – a Forces et Démocratie  (Az Erő és Demokrácia) – szerint „ma a szabadság, illetve a szólásszabadság a legfontosabb érték.”

A Charlie Hebdo anarchista lapként látott napvilágot 1968-ban Charlie Mensuel címen. Akkoriban még csak havilapként jelent meg. A szatirikus lap elnevezése Charlie Brown nevű fiktív személyhez és a Peanuts képregényhez köthető. A lap stílusa erősen kritikus az Iszlám vallással kapcsolatosan és alapvetően antiklerikális, baloldali. A lap szerkesztői a „baloldali sokszínűséget” kívánják megtestesíteni és támogatni. A 2006-os és 2011-es Mohamed-karikatúrák, illetve a lap Charia Hebdo című különkiadása felháborodást okozott Franciaország muszlim közösségeiben. A római katolikus egyházat is rendszeresen célba veszi a lap éles (és provokatív) humorával és a zsidó vallás sem marad érintetlenül.

De eddig egyedül az iszlámot érintő karikatúrák váltottak ki erőszakos reakciót. Korábban a lap szerkesztőségét gyújtóbombával támadták meg. De ez a támadás sem tántorította el a lap szerkesztőit. 2012-ben például egy sor karikatúrában meztelenül ábrázolták Mohamedet.

A lap brutális támadása szolidaritást váltott ki világszerte. A New Yorker például egy üres lapot hozott le karikatúra gyanánt, melyben csupán ez a mondat szerepel: „Kérem, hogy felelősségteljesen élvezzék ezt a kulturálisan, etnikailag, vallásilag és politikailag korrekt képregényt!”

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo

53 hozzászólás

  • Ille,
    Az iszlámmal kapcsolatos hozzászólásaim mind elfogultak,agresszívek mea culpa.Kanada miniszter elnöke engem kellett volna,hogy elitéljen

  • Gyuri10: semmi gond. én úgyis csak felületesen ismerem az iszlámot, de még mindig nehezemre esik elfogadni, hogy az alapvető, kezdetektől származó prófétai tanítás – ami, ahogy én ismerem, korántsem volt agresszív – hogyan torzulhatott el ennyire az évszázadok során? nem vagyok biztos benne, de mintha a Tóra is beszélne némi gyilkolászásról, már ami a gojokat illeti. ha nem, hát bocsánatot kérek.
    de mégis, hogy’ a francba alakulhatott ki a két legősibb vallásnál az erőszak alapja? a katolikusok is irtottak bőven isten nevével az ajkukon, de náluk legalább nem volt még halovány célzás se erre, egyetlen testamentumukban se!

  • Nem vitás az iszlámista fasiszta totalitárius eszmeiség embertelensége, ez a legfontosabb. Valóban megrendítő merénylet, az áldozatok számát tekintve és szimbolikusan is. Valószínűleg 1945 után, ez a Franciaország polgárait sújtó legsúlyosabb atrocitás. Hogy mi ennek az egésznek a történelmi, kulturális, politikai, társadalmi háttere, az persze lehet parttalan viták tárgya.

  • Szörnyűek, tolerálhatatlanos ezek a gyilkosságok.
    És szörnyű hírek jönnek az ISYS tevékenységének körzetéből is, mégis százával utaznak Nyugatról fiatal szimpatizánsok segteni őket.
    Ez nem volt 10 éve.
    Fel kell tenni a kérdést, volt értelme Irak szétbombázásának, porrá zúzásának, Líbia szétbombázásának, porrá zúzásának, Egyiptom szétzilálásának, Szíria szétzilálásának? Európai segédlettel.
    Mindennek mi volt a része az IÁ megjelenésében, a terrorizmus felfutásában?
    Hogyan lehetne ezeken a dolgokon, helyzeten segíteni(generálisan), azon kívül, hogy visszalövünk és szigorítjuk az ellenőrzést és büntetünk?

    (Pl. az alkoholizmust nem az alkoholisták börtönbe zárásával lehet hatékonyan gyógyítani, meglehet keresni a gyökereket és ott intézkedni)

  • István,
    becsületedre váljék,hogy legalább felületesen is de ismered az iszlámot.Ez ugyanis az iszlám hívőiről nem mondható el.Lévén több mint80 %-uk analfabéta,a koránt soha nem olvashatták.Az írástudóik, kádik,müezzínek uszítása a vallási alapjuk.Jellemző,hogy az első rendezetten leírt koránt Párizsban adta ki egy Weisz nevezetű renegát zsidó.Mellesleg,mohammed is analfabéta volt.Ennek ellenére és a muzulmán vallás békés voltára tekintettel hozzátenném,hogy volt egy mohammedet a sivatagban segítő,életét megmentő zsidó törzs, akiket a későbbiekben hálából az utolsó szálig lemészároltatott.A keresztények és holdudvaraik bűneit ismerjük.Most nem ez a tét. Az iszlám békéjét ismerjük.Ne nekünk legyen mondva.Még annyit,hogy az iszlám még távolról nézve sem a legősibb vallás.Ha a zsidó és a keresztény vallásokat leszámítjuk akkor igen.Ők is ezt a két vallást szeretnék „leszámítani”. A Tóra sehol nem szól senki meggyilkolása érdekében.Az viszont a Tórában van leírva,hogy”szemet szemért-fogat fogért.Gondolom ez még csak nem is túl erős felszólítás az ÖNVÉDELEMRE.Ezt igyekszünk betartani háborúinkban, még akkor is ha a világ felháborodására igyekszünk, hogy nálunk sokkal kevesebb halott legyen mint ellenségeinknél, akik ráadásul nem is gójok,hanem ugyan úgy szemita törzsbéliek,mint mi.Az pedig,hogy a galileai rabbi testamentumát hogyan hamisították és hamisítják ma is a különböző megélhetési politikusok,természetes és logikus következménye a konsztantin által megalakított niceai zsinatnak.Ahol is az anyaszentegyház alapjait fektették le.(lásd: Dan Browntól Da Vinci kód.)

  • Ille István

    2015 január 7
    2:03 du.
    Már megbocsás, de miért kell idekeverni vallási (tév) eszméket! Pláne nem más vallásokét! Ez terrorizmus, amihez a vallás legfeljebb segítség a fanatizáláshoz!
    Egyébként az iszlám (nem ősi vallás) sokkal fiatalabb mint a kereszténység (Mohamed úgy 600 körül élt), arról nem is beszélve, hogy akeresztények testamentumaik közül az Ó az a zsidó könyvek (bár ezt néha nagyon szeretnének letagdni)

  • Gyuri10

    2015 január 7
    3:18 du.

    Már sokadszor olvasom ezt az érvet, hogy „analfabéta,a koránt soha nem olvashatták”. Nos ez nem igaz. Bár valóban sok az analfabéta hívő, aki olvassa a Koránt.
    Nem, nincs ebben semmi különös; annyiszor hallják, hogy megjegyzik.
    Próbáld meg óvodáskorú gyerkőcöknél, a legtöbb mesét kívülről tudják!

  • Gyuri10
    2015 január 7
    3:18 du.

    Bár a kereszténységet kár lenne idecitálni (bár volna miért), alkalmasint a keresztes háborúk korában a hívők hány százaléka volt analfabéta? S ma a szinte bármnikor bármilyen indulati motivummal fanatizálhatók hány százaléka manifeszt vagy funkcionális analfabéta.

    Amellett a Korán szúráiból legalább olyan nehezen vezethető le az a dzsihad, amit ma annak ismerünk, mint az evangéliumokból az inkvizíció vagy a mormonok elleni irtóhadjárat. Amely utóbbi történelmileg nem is volt olyan nagyon régen.

    Az a bizonyos szemet szemért, fogat fogért elv, amit ebben a fordításban ismerünk alapvetően és eredendően az arányos kártalanításra és nem a vérbosszúra vonatkozott.

    De azt hiszem ez nem az a hely, illetve időpont,. hogy összehasonlító vallástörténeti fejtegetésekbe menjünk bele.

  • Ille!
    En sem vagyok iszlam szakerto-es a
    vallas- hit kerdese.
    Megis- megprobalom- a logikat.
    Hogyan alakulhatott ki a ket legosibb
    vallasnal az eroszak alapja?-kerded.
    Abban egyet ertunk,hogy mindket vallas-monoteista.
    Abban is- hogy mindketto- a zsido anyavallasbol
    valt ki.
    A keresztenyseg- 2000 eve.
    Az iszlam- 1400 eve.
    A zsidosag nem volt hit terito.
    A masik ket vallasnak „bizonyitania” kellett-
    hogy az ove- az egyedul udvozito,igaz vallas.
    Kezdodott a keresztes haborukkal es az inkvizicioval.
    Kesobb- az iszlam hoditassal.
    A Bibliaban szereplo,honfoglalo haboruk mellett-
    utasitasok vannak a „gojok” jogainak tiszteletben
    tartasara.

    Exodus.{Torvenyek}XXIII,1
    „Ha ratalalsz a te ellenseged okrere vagy szamarara,
    amely eltevedt,juttasd vissza hozza.

    XXIII,5
    „Tartsd magad tavol a hazugsag szavatol,artatlant
    es igazat halalra ne adj,mert en nem mentem
    fel a gonosztevot.”

    XXIII,9
    „ES IDEGENT NE SANYARGASS,HISZEN TI ISMERITEK
    AZ IDEGENNEK LELKULETET,MERT TI IS IDEGENEK
    VOLTATOK EGYIPTOM ORSZAGABAN.”

  • István !

    Ne keverjük össze az ún. Újszövetség János jelenéseit az ún. Ószövetséggel. Előbbi minden ellenkező híresztelés dacára nem avilág végét kívánja megjósolni, hanem a zsidó népet buzdítja a megszálló Római Birodalom elleni kíméletlen harcra. Őket véletlenül sem „gójokként” említve.
    Ezt támasztaja alá a Holt-tengeri tekercsek több írása is, amely bizony-bizony (!) több helyen szó szerint is egyezik János Apokalipszisével, holott annál, ez már tény, korábban keletkezett. Az ókori zsidó nép akkoriban nem „”a gójokat”” hanem a római betolakodókat kívánta erőszakkal az „Istentől kapott”, Izráel földjéről kiűzni. [pl.a Qumráni Háborús Tekercs: az ellenség kódolt neve: a kittim(ek)]

  • egyet azert nem kene feledni!!nem lehet minden ocsmanykodast elitezni azzal hogy hat ugye a „szolasszabadsag”!!!

  • a „charlie hebdo” tul sokszor kozolt le olyasmiket-(keresztenysegrol,zsidosagrol is)-amik bizony nagyon sokszor erosen suroltak a joizles,erkolcsosseg hatarat!!

  • Elgondolkodtató,
    hogy a számtalan visszhang között (leszámítva pl. a török (Törökország az EU-ba igyekezne…) elítélést), csak a „saját” hangunkat, felháborodás, bennünket nem lehet megfélemlíteni, nem hagyjuk a sajtószabadság korlátozását terror által, szolidárisak vagyunk stb. mellett nem halljuk a franciaországi több millió mozlim elítélő, elhatárolódó nyilatkozatait.
    Ennek két oka lehet: vagy nem jön át a sajtón (ez sem jó), vagy ami rosszabb, nincsenek ilyenek. Legalábbis elég hangosan. Ez pedig azt az elég elborzasztó „üzenetet” küldi, hogy ezeknek az akcióknak sok millió francia (német, angol, kosovoi stb.) csendes szimpatizánsa van?
    Lehet, hogy mégsem egyenragú és tolerálható minden vallás? Vannak, a melyek megrekedtek az ókori gondolkodási szinten – szemet szemért, fogat fogért?
    Lehet, hogy Merkelnek pl. többször kellene ismételnie, s hangosabban, s intézkednie is kellene(s a többi országoknak is) nevezetes kijelentése – Megbukott a multikulti… – szellemében?
    S bizony ez a bevándorlási politika átgondolására is késztet…

  • Gyuri10: valami ilyesmiről írtam a magam iszlámról szóló cikkében.
    amúgy Párizsban egy muzulmán tüntető ezt mondta: az ilyem akciók után Mohamed forog a sírjában, mivel az iszlám a béke vallása. nu?

  • DonGolo: én semmit nem kevertem össze. Lehet, hogy nem az én soraimra reagáltál? Közelébe se jártam semmi Új- vagy Ószövetségi konkrétumnak.

  • Ille István

    2015 január 8
    10:22 de.

    Tudod István, ez a duma! Ezek a derék muszlim megmondó-emberek és gyakran imámok is UTóLAG ilyeneket szoktak mondani, de sajnos abban hogy ezekből a szerencsétlenkből gyilkológépeket csináltak igen csak komoly érdemeik vannak! Mulasztásos felelőségük még jogilag is megállhatna!

  • RonaGyuri: miért ne lehetne egy muzulmánnak ez a meggyőződése? nem megmondó ember volt, csak egy azok közül, akik elborzadtak a mészárlás láttán!
    vagy ilyen elképzelhetetlen?
    habár annak ellenére, hogy Mohamedet Medinában földbe temették, mégis tartja magát a mondás: lebeg, mint Mohamed koporsója…ezen az alapon akár meg is kérdőjelezhetnénk a derék muzulmán utcaemberét.

  • Ille István

    2015 január 8
    11:15 de.

    Akár így is lehetne, de igazából itt is most is a feleőség elhárítása a reálisabb altervazíva! =))

  • Nem volt egy végiggondolt és arányos akció az újságírók elleni brutális gyilkosság. Ha sértőnek érezték a gúnyrajzokat – és másképp nem tudnak elégtételt venni – elég lett volna, ha valamelyik sötét utcasarkon elagyabugyálják a szerzőket vagy kárt tesznek a kocsijukban. Ilyen még nálunk is előfordul. Ez is kultúra kérdése.

  • Osvát Ernő mutatott rá Babitshoz írt levelében, hogy mikor „Az írástudók felelősége [árulása]”-ban egyértelmű célcsoportként az értelmiséget nevezte meg, hogy felettébb szubjektív tényező az igazság. S hogy a költő igazságáhitatában (micsoda pompás kifejezés) fel sem merül, hogy a szószéken a papnak eszébe juthatna, hogy Isten létének bizonyításába fogjon.
    Azt már én teszem hozzá, hogy mindenkinek a saját Istene és/vagy saját Igazsága. A hit, főleg a vakhit – legyen vallásos, társadalmi, ideológiai etc. megteremtése, vagy csak kifejlődésének elősegítése felelőséggel jár. Főleg akkor, ha eszközként (ez sajnos szinte mindig így van) az „ördög” perszonalizálása is megtörténik, mégha csak félreérthető ráutalás formájában.
    Nem mondhatod – persze mondhatod, de képmutatás és főleg felelősség-hárítás -, hogy én nem azt akartam, csak példálóztam, meghogy csak az igaz útra akartam rávezetni!

  • jani

    2015 január 8
    11:36 de.

    Ezt nagyon másképp látjuk. Igen is igen csak végigondolt akció volt. A vérfürdő csak eszköz volt, a lényeg – ahogy a 9/11-nél is – a tömeghatás! Az emeberek megrémísztése!

  • Gyuri10:
    http://magyarinfo.blog.hu/2015/01/07/magyar_iszlam_kozosseg_ez_nem_az_iszlam
    ezzel talán le is zárhatnánk a vitát.

  • István,
    nem blabla,hanem vallástörténészek által ismert,megerősített tény, hogy MOHAMMED egy egész zsidó törzset mészároltatott le,akik előtte az életét mentették meg.Kérdezd majd meg a”magyar”iszlám közösséget,hogy ez vallási buzgalomból történt-e,vagy egy korai terrorvallás alapítási főpróbája volt,melyet a negyven napi tűző napon alvása közben allah celebrált neki.
    István,mi valóban le is zárhatjuk ezt a”vitát”,mely csak az én részemre”vita”.Számodra,számotokra szomorú,sokszor visszatérő valóság lesz.Nem jóslat.Nem vagyok se bolond se Sabtáj Zwi. Örülnék,ha nem lenne igazam.Gy.

  • Hm. Van nekem itt a városomban kéttucat arab, perzsa ismerősöm, haverom.. Teljesen fel vamnnak háborodva, és elítélik a gyilkosságokat..
    Tegyem hozzá, nem kéne összekeverni a sajtószabadságot a jóízlést sértő szabadossággal.. Még humorként sem.

  • Gyuri10
    2015 január 8
    2:37 du.
    Nemtom, hogy a vallásszakértők utánanéztek-é, hogy hány éves is volt Mohammed utolsó felesége..
    Más.
    Nem kéne keverni az iszlám fundamentalisták terrorista tevékenységét, ertőszakos téríteni akarását magával az iszlámmal, mint vallással.
    Minden vallást a szélsőségesek tesznek elfogadhatatlanná.

  • Most nagy (és jogos) a felháborodás, a szolidaritás, de az elmúlt évek alatt a mohamedán „forradalmárok” által Irakban,Szíriában, Egyiptomban legyilkolt keresztény ezreknek korántsem volt ekkorra visszhangja.
    Pedig a helyzet szörnyűségére, elviselhetetlenségére Ferenc pápa is sokszor felhívta a figyelmet.
    Az USA (olaj), katonai (Izrael), és vélt politikai érdekeinek az érvényesítésének ez lett a következménye.
    Sajnos ebbe hagyta magát Európa belerángatni.

  • enterprise-nak.
    „Az USA {olaj},katonai{Izrael},es velt
    politikai erdekeinek az ervenyesitesenek ez lett
    a kovetkezmenye.”-irod.
    „Ezert” volt az Ikertornyok robbantasa
    az USA-ban????
    „Ezert” robbantgattak a „hos” palesztinok eveken
    at Izraelben- a civil autobuszokat{koztuk iskolabuszt is},
    kavehazakat,uzleteket,szallodat,szedtek tuszokat,
    hajtottak be autoval villamosra varo tomegbe {nem regen}
    Jeruzsalemben?
    „Ezert” gyilkoltak imadkozokat?
    „Ezert „kuldik robbano ovvel,kessel,Molotov palackkal
    „felszerelt” „hoseiket”?
    „Ezert” koltik Gaza „Hamasz vezerei” a lakossag joletere
    osszegyujtott penzt{az UN-nak kulon szervezete van-
    csak a palesztinok reszere-holott a vilag-tele van
    menekultekkel}- alagutak asasara Izrael polgari
    telepulesei alatt- ahonnan fegyveres terroristakat
    „importalnak” a polgari lakossag szivebe.
    Izrael- mar 2005-ben- kivonult Gazabol- lerombolva
    ott felepitett viragzo telepuleseit – es tobb ezernyi
    zsido csaladot – a beke remenyeben.
    Nem ismerek egyetlen allamot- amely honvedo haboruban
    {1967,6 napos haboru} teruletet „szerzett”-
    es onszantabol- visszavonult.
    Azota kapjuk a „jotetemenyeket” Gazabol,
    Az alagutakon kivul- az „Eros Szikla” haboruban
    tobb mint 3000 raketat.
    A Hamaszt- Europa mar levette a terror szervezetek
    listajarol.
    Szivunk- a francia aldozatokkal van.
    Mi- mindenkinel jobban ertjuk-mivel allnak szemben.
    Ebreszto, Europa!!!!
    Bar meg mindeg bennunket vadoltok a „helyzetert”
    a Kozel-Keleten es masutt- mi nem leszunk Csehszlovakia
    akit szovetsegesei Hitler martalekaul hagytak-
    a 2-k Vilaghaboru elott.

  • izraeli:
    .
    – Hagyd, entersprice egy agyhalott.
    .
    Ezt az USA- olaj- Izrael hülyeséget már többször, részletesen kielemeztük neki, miért TÖKÉLETES MARHASÁG, de nem érdekli. Csak felböfögi ezt a mocskot folyamatosan, el nem olvas semmit. Én itt egy két részes cikket is írtam, melyben ezekkel az idióta sztereotipiákkal számolok le sorban, de az ilyen enterspricc féléknek ez nem érthető. Nem érthető, mert ezeknek semmi nem érthető, ami túlmegy egy kocsmai vécéfelirat tartalmi- formai szintjén.
    .
    Íme, a cikkek, csak azért is:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    Az ilyen enterspricc- féle vulgáridiótáknak azért mindig felteszem, a kérdést, mutassa már be, hogy a Zolaj, meg a Zusákok olajfogyasztása ÉS az európai iszlám extremista tömeggyilkosságok, szervezett, nagyvárosi rendbontások között miféle összefüggés van… figyeld, mi lesz a válasza, 🙂

  • Falusi,
    történészek és vallás kutatók megállapították,hogy mohammed utolsó felesége,Fatima 9 azaz kilenc éves volt.Tudtommal azidőtájt még nem lehetett egy kilenc éves kislányt nagykorúsítani.Ma sem.Ezt nevezik manapság pedofiliának.De ne örüljön a világ,mert az e-fajta menyegzőkre ma sincs tiltás a terrorvallás berkeiben.Sőt a fiatal kisfiúk,birkák,kecskék és szamarak elleni nemi támadás sincs tiltva. Erre aztán varrjon gombot,aki jól tud szálakat elvarrni,vagy fényező meséket leadni.

  • Néhány gondolat a háborúkról, olajról, érdekekről.
    Az USA -nak voltak „indokolt”, s indokolatlan háborúi.
    Az I. iraki háborúban Kuwaitot védte (meg a saját érdekeit). OK. A II.–at Irak minden áron szerette volna elkerülni, nem tudta, nem tudhatta. Tömegpusztító fegyverei miatt le kellett rohanni. Ja, hogy ilyenek nem voltak, utólag nem számít, győztest még nem kértek számon. GBR az örök Sancho Pansa, még a bizonyítékokat is szállította. Ja, hogy ilyenek nem voltak, I am sorry. Néhány EU országot is sikerült berángatni, Schrödert nem….
    Kinek éri meg? Pl. az amerikai hadiiparnak. Annak nagyon.
    Olaj.
    Mi ér valamit az olaj üzletben?
    Pl. az koncesszió. Ki termelhet ki. Az állami olajcég, vagy mondjuk egy amerikai/multi? Nem mindegy. És mennyiért kapja? Háború előtt, vagy egy szétbombázott, taposott gazdaságban, háború után? Miért van mosolyszünet Venezuelával, Brazíliával? Mindkét helyen az állam termel.
    Honnan van az államnak bevétele az olajból? Pl. a bányajáradékból. Líbiában a háború előtt 50% volt a bányajáradék, most mennyi, nem tudom, de nem valószínű, hogy az állam javára változott…
    Irán Közel-Keleti hatalom. 1,5millió km2, 80millió lakos, olaj, gáz, önálló fegyvergyártás, atomreaktorok, komoly 6000 éves kulturális örökség, intelligencia. Ott van az Arab öböl (Perzsa öböl) bejáratánál is (óriási hajó, tanker forgalom…). A megosztott arab világgal szemben egyedüli tényleges vetélytársa Izraelnek. Izrael atommonopóliumát féltve megtámadná, de erre addig nem gondolhatott józanul, míg Irak, Szíria, Líbia, Egyiptom, mint aktuál iszlám szövetséges, felmerülhetett. Ma már a helyzet változott. Irak, Líbia gyakorlatilag nincs (európai segédlettel). Egyiptom belső bajaival van elfoglalva. Szíria is. Ezt a státust háborúkkal, forradalmakkal, IA-mal lehetett elérni (Irán most szelídebb húrokat penget).
    Mint anno a Habsburgok. Divide et impera. Persze az IA kiszabadult a palackból, mint anno Bin Laden. Visszadugni nem is olyan sürgős. Az USA-tól messze van, az EU-hoz már közelebb. A Törököknek is kényelmetlen (a törökök mostanában az USA-nak, Izraelnek kényelmetlenek). Soktényezős játszma. Sok fegyverrel, hadiipari fejlesztésekkel, hadianyag szállítással. Nice business, mondaná pl. Dick Chaney korábbi alelnök(Haliburton energiaipari konszern).

  • enterprise: hát ez meg hogy’ függ össze a cikk tartalmával? valamint honnan ollózta ide?

  • István:
    .
    – Enterspricc csak azt tesz, amit eddig mindig: beír egy már ezerszer cáfolt bődületes hülyeséget. Ezt újra lezúzzuk. Erre vagy ugyanazt a marhaságot f…ngja vissza, vagy TELJESEN MÁSRÓL kezd el hülyeségeket becopyzni.
    .
    nem baj, akkor azért is, újra, míg a szerkesztők meg nem únják, bemásolom én is ezt:
    .
    – Ezt az USA- olaj- Izrael hülyeséget már többször, részletesen kielemeztük neki, miért TÖKÉLETES MARHASÁG, de nem érdekli. Csak felböfögi ezt a mocskot folyamatosan, el nem olvas semmit. Én itt egy két részes cikket is írtam, melyben ezekkel az idióta sztereotipiákkal számolok le sorban, de az ilyen enterspricc féléknek ez nem érthető. Nem érthető, mert ezeknek semmi nem érthető, ami túlmegy egy kocsmai vécéfelirat tartalmi- formai szintjén.
    .
    Íme, a cikkek, csak azért is:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    Az ilyen enterspricc- féle vulgáridiótáknak azért mindig felteszem, a kérdést, mutassa már be, hogy a Zolaj, meg a Zusákok olajfogyasztása ÉS az európai iszlám extremista tömeggyilkosságok, szervezett, nagyvárosi rendbontások között miféle összefüggés van… figyeld, mi lesz a válasza, 🙂

  • Eldrad,
    elolvasta, amit írtam (én elolvastam a linkjeit, s arra válaszoltam (Ille, így került ide))?
    S elgondolkodott rajta, vagy csak mantráz? Cikkjei elmennek egy sor kérdés mellett s egész máshogy kezelik a témákat, mint amiket itt megemlítettem (Pl. megemlíti, hogy az USA piaci áron veszi az olajat – én pedig szépen kifejtem, hogy nem itt keletkezik a haszon (egy, nagy része), hanem már az olajkitermelésnél (az előnyös koncesszióban, a kitermelő amerikai/multi cégnél – a forgalmazás a kútnál már egy másik történet). Persze, ha valamit valaki nem akar direkt megérteni, az más dolog.

  • Ezt az USA- olaj- Izrael hülyeséget már többször, részletesen kielemeztük neki, miért TÖKÉLETES MARHASÁG, de enterspriccet nem érdekli.
    Csak felböfögi ezt a mocskot folyamatosan, el nem olvas semmit. Én itt egy két részes cikket is írtam, melyben ezekkel az idióta sztereotipiákkal számolok le sorban, de az ilyen enterspricc féléknek ez nem érthető. Nem érthető, mert ezeknek semmi nem érthető, ami túlmegy egy kocsmai vécéfelirat tartalmi- formai szintjén.
    .
    Íme, a cikkek, csak azért is:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    Az ilyen enterspricc- féle vulgáridiótáknak azért mindig felteszem, a kérdést, mutassa már be, hogy a Zolaj, meg a Zusákok olajfogyasztása ÉS az európai iszlám extremista tömeggyilkosságok, szervezett, nagyvárosi rendbontások között miféle összefüggés van… figyeljétek, mi lesz a válasza, 🙂

  • enterprise: aha. kifejti. hát, amit maga ki tud fejteni, az max. a zöldborsó.
    változatlanul kérdezem, honnan ollózta ki ezt a „szakkommentet”?

  • István, én ennek a rakás szerencsétlenség enterspriccnek újra, és újra be fogom vágni a fentebbi beírásom. Ki unja meg hamarabb? Ez, vagy a szerkesztőség?

  • Eldrad: ismétlés a tudás anyja! bízzunk benne, hogy enterprise előbb-utóbb megérti, amit leírtál.

  • Ez? Megérti? Ugyan. Nem arra gyúrok én ezzel, hanem hogy vagy megunja, és eltakarodik, vagy nem, de akárhogy is, lássa mindenki, mi erre a korrekt válasz. Hogy ez az USA+ Zolaj = iszlámnáci globális terror mekkora eszeveszett f…szság.

  • Ille,
    nem szoktam „ollózni”, vagy ha idézek, akkor idézőjellel jelzem. Ami Eldrádot illeti, a modoránál csak a felfogóképessége rosszabb. Leginkább egy nyilasból átvedlett pártfunkcionáriusra (50-es évek), vagy egy népszavás újságíróra (napjaink) emlékeztet. Az előbbit az menti, hogy mindig érezhette a Tokarevet a lapockáján, vagy a tarkóján(szabadon választott, ki mit szeret), s aggódott a családjáért, elvégre jobb a Rózsadombon, mint mondjuk Hortobágyon gyapotot termeszteni. A népszavások semmi sem menti, csak korlátoltságukat bizonyítják, azt tételezik fel, hogy a többiek vakok, csökkentlátók, nem tudnak olvasni, nem gondolkodnak és nem beszélgetnek.

  • enterprise: nehogy már el akarja hitetni velem, hogy nem szokott ollózni? csak azt csinálja, nincs egyetlen önálló gondolata se, meg azért az is érzékelhető, hogy egészen más nyelvezetet használ, amikor szabadon fogalmaz, mint most pl. és egészen mást, amikor éppen felettébb szakmailag nyilvánul meg 😀

  • Ille,
    nagyon rossz megfigyelő. Vagy magából indul ki.

  • enterprise: nem kell ehhez jó megfigyelőnek lenni, egyértelmű mind a stiláris, mind a szóhasználati különbség.
    nem szégyen az, ha valakinek nincsenek önálló gondolatai, csak legalább ne villogna a máséval 🙂

  • Ezt az USA- olaj- Izrael hülyeséget már többször, részletesen kielemeztük neki, miért TÖKÉLETES MARHASÁG, de enterspriccet nem érdekli.
    Csak felböfögi ezt a mocskot folyamatosan, el nem olvas semmit. Én itt egy két részes cikket is írtam, melyben ezekkel az idióta sztereotipiákkal számolok le sorban, de az ilyen enterspricc féléknek ez nem érthető. Nem érthető, mert ezeknek semmi nem érthető, ami túlmegy egy kocsmai vécéfelirat tartalmi- formai szintjén.
    .
    Íme, a cikkek, csak azért is:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    Az ilyen enterspricc- féle vulgáridiótáknak azért mindig felteszem, a kérdést, mutassa már be, hogy a Zolaj, meg a Zusákok olajfogyasztása ÉS az európai iszlám extremista tömeggyilkosságok, szervezett, nagyvárosi rendbontások között miféle összefüggés van… figyeljétek, mi lesz a válasza, 🙂

  • Eldrad: nem volt ez már?

  • Az „enterprájz” féligazságokat ollózott össze. Az éppúgy eléggé egysíkú magyarázat, hogy minden a közel-keleti szénhidrogénkincsek körül forogna, mint az, hogy ezeknek semmi szerepe nincs a térségi, sőt a világpolitikában és gazdaságban.
    Amúgy szerintem a képlet úgy pontosabb, hogy NEM csak a zUSA hanem ÁLTALÁBAN véve a világ kőolajfüggősége ( amelyben az Egyesült Államok 300 milliós országként egy jelentékeny részt képvisel, az EU, Kína, India stb. MELLETT ) PLUSZ elmaradott, gazdasági, társadalmi fejlődésben zsákutcába jutott identitásproblémákkal küzdő közel-keleti országok ( kivéve Izrael amely inkább csak földrajzilag közel-keleti, inkább mediterrán ország ) amelyek többsége jelentékeny kőolajkinccsel rendelkezik; azt eredményezi, hogy a legelmaradottabb társadalmi politikai struktúrák konzerválódnak és bőségesen van miből finanszírozni az iszlámista őrületet. Emellett még van nagyhatalmi vetélkedés is nagyjából az angolszász országok/EU versus Oroszország/Kína törésvonal mentén amely még jobban megkavarja az amúgy is nagy sz*rt.

  • De volt. Viszont megígértem ennek a kretén entersprizének, hogy bármi marhaságot beröffent, ezt vágom be neki válaszul mindig ehhez a témához.
    .
    Míg meg nem unja, mert hogy sem elolvasni, sem értelmezni nem fogja tudni.

  • István! 10,40
    Azt írtad 2,03-kor; „…de mintha már a Tóra is beszélne némi gyilkolászásról, már ami a gójokat illeti…”
    Erre válaszoltam én: (3,41)

  • dongolo!
    marhasag amit ir!!
    a Torah-ban sehol nincsen olyan!!a Talmudban, sem!!
    legutobb eppen egy vernaci irt ilyet a talmudrol-(meg is bukott vele mint rottenbiller)-
    -(a gyengebbek kedveert,rottenbiller nevu volt az aki anno eladta a lanchidat ocskavaskent a meh-nek)-
    -szoval a vernaci szovege,;
    -„a talmud irja hogy a keresztenyeket meg kell olni egy szalig”-
    a bibi ott van hogy a talmud a babyloni fogsag alatt irodott ur vrosasaban!!abban az idoben meg a fogalom-(kereszteny)-is ismeretlen volt!!jeshua meg jo 500 evvel kesobb szuletett csak meg!!

  • na korulbelul ennyi hitele van-(0%)-az itt es sok mashol hujegyerekek altal idezett „talmud,tora,midrashim,stb” idezeteknek!!

  • barlev: hát, nem éppen a Lánchidat, és nem ócskavasnak, hanem – mivel nagy kártyás volt – a számtalan, lapjárása alapján indokolatlan bemondásai miatt partibukásai ragasztották rá.
    amire gondol, az egy Hamrák nevű szélhámos volt, aki a Rottembiller-utca (mert hát, a volt főpolgármesterről azért csak elneveztek valamit) fakocka burkolatát adta el Székesfehérvárnak.
    a többi stimmel.

  • Barlev !

    Ha figyelmesen olvasod el a magyar szöveget, akkor rájössz, hogy én pontosan azt cáfolom (5,54), amit te is… Kérlek figyelj oda jobban, vagy forgasd a szótárt.

    .