Lapszemle – 2015.01.10.

2015 január 10 10:01 de.2 hozzászólás

Mindennapi őrültségeink
Megrázta a világot a szerdai párizsi terrorakció. Jogosan: a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségében történt, tizenkét ember halálával járó hidegvérű mészárlás barbár dolog, jóérzésű ember számára elfogadhatatlan cselekedet.

A sokk elmúlta után azonban fel kell tenni bizonyos kérdéseket. Azért is, hogy a jövőben ne történjen, ne történhessen hasonló szörnyűség. És persze azért, mert ezekről a kérdésekről eddig nem lehetett szabadon beszélni – aki halkan és óvatosan szóba hozta, azonnal földbe döngölték a véleményterroristák.

Először vegyük a szólásszabadság kérdését! Belefér-e a szólásszabadságba a provokáció, és hol a határ a bátor vicc és az ízléstelen, másokat tettre serkentő gúny között? Tényleg ennyire fontos a megbotránkoztatás joga, hogy megéri belehalni? És szabad-e tréfálkozni valakinek a hitével? Ha mindennel szabad, akkor miért volt bűn az, amikor az egyik magyar humorista az ELTE környékén erőszakra váró nőkről humorizált? Van-e érdemi különbség az erőszak áldozatán való nevetés vagy az öreg, beteg egyházfőn való élcelődés között?

http://mno.hu/kulfold/mindennapi-orultsegeink-1266841

A Magyar Nemzet a párizsi vérengzésről: „Ki szelet vet, vihart arat”
Nehéz szavakat találni a hivatalos pártközlöny mai vezércikkére.

„A sokk elmúlta után azonban fel kell tenni bizonyos kérdéseket” – kanyarodik rá mondandójára Lukács Csaba, miután ellőtte a szokásos közhelyek a „barbár” cselekedetről. Ez pedig az írás vége:

„A mostani helyzet ráadásul olyan, amelyben mindenki csak veszíteni tud. A túlreagálásból született terrorakció a másik oldal szélsőségeit tüzeli fel és hozza helyzetbe (tegnap már történtek támadások Franciaországban mecsetek ellen), és mindkét oldal a saját szélsőségeinek foglya lesz. És igen, az is túlreagálás, ha most a szólásszabadság harcos védelmezőjeként mindenki Mohamed-gúnyrajzos Charlie Hebdo címlappal megy tüntetni, miként minden bizonnyal az sem tesz jót a helyzetnek, ha valaki arról ír jegyzetet, hogy Allah halott, és a próféta szavait szétkapkodja a szél.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-magyar-nemzet-a-parizsi-verengzesrol-ki-szelet-vet-vihart-arat-93286

Óriási lökést kaphatott a francia szélsőjobb

Az iszlámellenes közhangulatból a francia szélsőjobb, Marine Le Pen pártja profitálhat, amely az utóbbi idők választásain már így is nagyon jól szerepelt. Az eddig is népszerűtlen Hollande-nak és a baloldali kormánynak súlyos kérdésekre kell választ adnia a biztonsággal kapcsolatban. 2017-ben új elnököt választ Franciaország.

http://index.hu/kulfold/2015/01/09/francia_szelsojobb_hollande_le_pen/

Orbán is együtt tüntet Merkelékkel a terror ellen Párizsban
Nagyszabású demonstrációt szerveztek a francia politikai pártok vasárnapra Párizsban. Hollande mellett olyan európai nagyágyúk is részt vesznek a megmozduláson, mint Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, valamint Mariano Rajoy spanyol és Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Orbán Viktor is elmegy a tüntetésre – közölte Havasi Bertalan.

http://hvg.hu/vilag/20150109_Merkel_Cameron_es_Juncker_is_tuntet_vasar

Eljegyezve a halállal
Vajon mi kellene ahhoz, hogy a liberálisok végre lelkiismeretük tükrébe tekintsenek, és elismerjék, hogy sem nyugtató, sem felháborodó szavuknak nincs erkölcsi súlya, mert fogalmuk sincs róla, mi működtet egy embert? Nem akarnak róla tudomást venni, hogy nincs a világon ember, akinek ne lenne köze népéhez, és az országhoz, ahol született. Ahol szülei, rokonai élnek, ahol ősei meghaltak. Szeretnék látni egy statisztikát arról, hogy 2001-ig visszamenőleg a merénylők szűkebb és tágabb családjában hányan haltak meg erőszakos halállal, hányat gázolt halálra valamely nyugati nagyhatalom demokráciaexpressze
http://mno.hu/vezercikk/eljegyezve-a-halallal-1267013

Kimerítheti a rágalmazás tényállását Goodfriend kijelentése
Kimerítheti a rágalmazás tényállását André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő korábbi kijelentése Vida Ildikóról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökéről – Futó Barnabás, a NAV-elnök ügyvédje szerint ezt állapította meg a Központi Nyomozó Főügyészség.
Az M1 Az este című műsorának Futó Barnabás azt mondta: megindították az eljárást rágalmazás gyanújával, de addig felfüggesztik, amíg André Goodfriend diplomáciai mentességét nem oldja fel az Egyesült Államok.

„Tehát nemcsak mi gondoltuk így, hogy egyértelmű, hogy itt bűncselekmény elkövetésével vádolta vagy gyanúsította meg az ideiglenes ügyvivő az én ügyfelemet, hanem – a lefolytatott nyomozás alapján – a Központi Nyomozó Főügyészség is” – nyilatkozta Futó Barnabás Az estének. A műsorból az M1 Híradó közölt előzetes részletet.

http://mno.hu/belfold/kimeritheti-a-ragalmazas-tenyallasat-goodfriend-kijelentese-1267018

Életfogytiglanra ítélték Abu Hamzát
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte pénteken az illetékes New York-i bíróság Abu Hamza radikális imámot, akit nyolc hónappal korábban terrorizmussal kapcsolatos szövetségi vádemelés alapján bűnösnek találtak.

A félszemű és félkarú Abu Hamza, aki évekkel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy lázító tartalmú prédikációkat tartott a londoni Finsbury park mecsetjében, műholdas telefonnal és tanácsokkal látott el jemeni terroristákat, akik 1998-ban nyugati turistákat raboltak el.

http://nol.hu/kulfold/eletfogytiglanra-iteltek-abu-hamzat-1508829

Előzetesben az RMDSZ egyik volt államtitkára
Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Nagy Péter Tamást, a bukaresti kormány volt mezőgazdasági államtitkárát, akit csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosással gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság azt állítja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a minisztérium főtitkárával, Virgil Gamannal együtt 40 ezer euró csúszópénzt kért és kapott a Romexpo kiállítási komplexum vezetőitől a tavaly ősszel megrendezett Indagra mezőgazdasági vásár szervezési jogának odaítéléséért.

http://nol.hu/kulfold/elozetesben-az-rmdsz-egyik-volt-allamtitkara-1508817

Az NVB elutasította a vasárnapról szóló kérdést
Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

http://nol.hu/belfold/az-nvb-elutasitotta-a-vasarnaprol-szolo-kerdest-1508807

A nyugdíjemelés százszorosát kapják emelésként az államtitkárok
Az MSZP felháborítónak tartja, hogy miközben a nyugdíjak átlagosan 2000 forinttal emelkedtek januártól, addig az államtitkárok – mint mondta – átlagosan 220 ezer forintos emelést kapnak.
http://nol.hu/belfold/a-nyugdijemeles-szazszorosat-kapjak-emeleskent-az-allamtitkarok-1508781

A Dunába öntik a többmilliárdnyi közpénzt
Több milliárd forintnyi közpénzt sem sajnál feláldozni a kormánypárt kegyvesztetté vált jobboldali üzletfeleinek sarokba szorítása érdekében. Az évi 80 milliárd forintból hizlalt közmédia legalább 4-5 milliárdot áldoz az „ellen Hír Tv”-re, miközben semmilyen előzetes tanulmányokról nem tudni, amely alátámasztaná az új tévé szükségességét – a kormány a jelek szerint a látszatra sem ad az ügyben
http://nepszava.hu/cikk/1044756-a-dunaba-ontik-a-tobbmilliardnyi-kozpenzt

Az ellenzék sem segít a Belvárosban
Antikorrupciós sétát szervez jövő szerda délutánra az V. kerületbe Juhász Péter, követelve Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester lemondását. A tüntetésen meglátogatnák azokat az ingatlanokat, amelyeket a belvárosi önkormányzat az elmúlt években töredék áron adott el. A séta este hat órától az Erzsébet térről indul, és útba ejtenék a hírhedt Szerb utca 9. szám alatti házat, ahol többek között 110 négyzetméteres lakása van a Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek, aki tavaly novemberben ugyan már jelezte, a „támadások” miatt visszaadná a lakását, ez azonban a mai napig nem sikerült.

Juhász szerint a kerületi ingatlanvagyon kijátszása a Fidesz „legfelsőbb körét” is érinti, és a szálak akár a belügyminisztert is elérhetik az Átlátszó cikke alapján: az oknyomozó portál szerint Pintér Sándor korábbi üzlettársa – például a jelenleg a Danubius-csoportba tartozó Preventív-Security Zrt.-t a miniszterrel és másokkal együtt 1997-ben létrehozó – Rack László az egyik gyakori vevője a kerületi ingatlanoknak, legalább három ingatlant vett 30 százalékos önkormányzati kedvezménnyel – a Váci és a Dorottya utcában is. Utóbbi helyszínen egy 120 szobás hotelt terveznek, amelyben Giró-Szász András kormányszóvivőnek 20 százalékos tulajdonrésze lehet.
http://nepszava.hu/cikk/1044735-az-ellenzek-sem-segit-a-belvarosban

Jogból kirekesztett egyház
Hiába rendelkezik jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától – alkotmányt és nemzetközi jogot sértő módon – megfosztott Magyar Evangéliumi Testvérközösség számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság nem teszi lehetővé az összeg elektronikus bevallásban való átutalását, a gyülekezet a pénzt sem kapja meg. Hasonlóképp más illetményeikhez, melyek a végigjárt jogi fórumok sora szerint igenis járnának nekik.
http://nepszava.hu/cikk/1044695-jogbol-kirekesztett-egyhaz/

Teljes lebénulás
Orbán meggyengült, az Egyesült Államok már nemzetbiztonsági kockázatként tekint rá. A hazai baloldali ellenzék nem létezik, de a civilek sem vették át tőle még a stafétabotot – állítja Bruck Gábor stratéga, kampánymenedzser. A Sawyer Miller Group vezetője attól tart, hogy Magyarország nem képes önerőből visszatérni az európai demokráciák közé: maradtunk a 20. században, miközben több ország már átlépett egy teljesen más dimenzióba. Ráadásul a magyar politikai elit ebből szerinte semmit sem ért.

http://www.168ora.hu/itthon/bruck-gabor-orban-viktor-fidesz-lazar-janos-pokorni-zoltan-kover-laszlo-132928.html

Havi 1,1 millió forintért bérel ingatlant saját képviselőjétől a fideszes önkormányzat cége
A gyümölcsöző viszony hat éve tart. Arról a fideszes képviselőről beszélünk, aki 2012-ben letiltatta Székhelyi Józsefet Egerben. A bérleti bevétel a 40 milliót is meghaladhatja.
http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/havi-11-millio-forintert-berel-csarnokot-sajat-kepviselojetol-a-fideszes-onkormanyzat-cege-93275

Német lap: Magyarország már ma is autokrata állam
A Der Freitag című német hetilap abc szerint csokorba szedte azokat a teendőket, amelyeket a nemzetközi politikában a legsürgetőbbnek tekint. A Magyarországról szóló – alább közreadott – részt Tobias Prüwer írta.
http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/436318_nemet_lap_magyarorszag_mar_ma_is_autokrata_allam

Karácsony alpolgármestere sógorát hozta “vagyonkezelőnek” – a hagyó-klón is kapun belülre került
Kinevezéséről még nincs hír, de már a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedik ifjabb Feigli Ferenc, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. korábbi műszaki igazgatója, aki a cégnél olyan gyanús közbeszerzésekért felelt, amelyek több százmillió forintos károkat okoztak a társaságnak – értesült a PestiSrácok.hu. Feigli tegnap egy vezetői értekezleten is részt vett. Információinkat a zuglói Fidesz frakcióvezetője, Rozgonyi Zoltán is megerősítette, hozzátéve, teljes megdöbbenésükre ők is úgy tudják, Feigli a cégnél dolgozik. “Amennyiben Feigli Ferenc munkát kap, vagy beigazolódik, hogy már alkalmazásban áll az önkormányzati cégnél, akkor a Fidesz kezdeményezni fogja az új vezérigazgató, Baracskai Gábor visszahívását, leváltását” – mondta portálunknak Rozgonyi Zoltán. A PestiSrácok.hu azt is megtudta, Baracskai Gábor a sógora a kerület szocialista alpolgármesterének, Hajdu Flóriánnak. A kerületet vezető Karácsony Gergely portálunknak leszögezte, nem kíván együtt dolgozni Feigli Ferenccel. A polgármester ma levélben kért tájékoztatást Baracskai Gábortól.

http://pestisracok.hu/karacsony-alpolgarmestere-sogorat-hozta-vagyonkezelonek-hagyo-klon-kapun-belulre-kerult/

2 hozzászólás

  • Horváth Béláné

    Kedves Ille úr!
    „Szép csokrot” gyűjtött itt össze…:( Ezen idő alatt nem lett volna mégis jobb és szebb – bár tél van igaz – virágokból valahogy csokrot gyűjteni??? Hogy szebb lett volna az biztos, még tél lévén, száradtak is lennének, de hogy megnyugtatóbb, az teljesen biztos..

  • Horváth Béláné: és még amiket kihagytam! na, azok voltak csak nyugtalanságra okot adók!