Hóvirágok — Egy szerény megemlékezés Szerb Antalról

2015 január 15 5:00 de.9 hozzászólás

Tegnap reggel, amint a villamoshoz sétáltam, észrevettem, hogy a szomszéd kertjében kinyílottak a hóvirágok. Szép, egészséges, aranyos példányok voltak, nem túl sokan, csak úgy öt, vagy hat egy csomóban, de nagyon felvidúlt a szívem tőlük. Elméláztam felettük és az emlékeim felett arról, hogy hogyan lepte meg édesapám az édesanyámat minden évben, amikor az utcán még árultak hóvirágokat. Ma már erre nem kerülhet sor, a hóvirág védett növény, a szedése és árusítása tilos 2005 óta.

De mennem kellett, mert a Bajcsi-Zsilinszky Társaság meghívására a Vas utcai kereskedelmi iskolában vártak rám. Ebben az iskolában tanított Szerb Antal a magyar irodalom egyik be nem váltott igérete. A meghívasra pedig az adott alkalmat, hogy ebben a hónapban, január 27-én lesz éppen hetven éve, hogy Szerb Antalt a balfi kényszermunka táborban, szinte csak napokkal a felszabadulás elött, puskatussal agyonverték. Tették ezt annak ellenére, hogy már kikeresztelkedett protestáns családba született, de az a zsidótörvények értelmében nem számított. És annak ellenére is, hogy Magyar Irodalomtörténete országos pályázaton bizonyult a legjobbnak mind között, és amely helyét mind a mai napig könnyedén tartja.

Szerb Antal

Szerb Antal

Szívesen mentem leróni a tiszteletet emléke elött, mert korai kamaszkorom óta bálványoztam őt a fölényesen brilliáns stílusa és lehengerlő iróniája miatt és mert könyvei egyszerűen remek olvasmányt nyújtottak nekem annak idején, melyekre azóta is nagy örömmel emlékszem.

De szívesen mentem azért is, mert az iskola épülete híresen szép és eredeti alkotása Lajta Bélának, a magyar art nouveau és art deco mesterének 1909-1913-ból, és mert életemben először ezzel alkalmam nyílott belülről is megnézni az épuletet, melyet régóta csodáltam.

Art nouveau

Art nouveau

A Bajcsi-Zsilinszky társaság ezesetben mindössze négy főből állt. Tiszteletünket tettük az igazgatói irodában pár percre, majd a százéves lifttel a harmadik emeletre vitettük magunkat. Ugyanis itt a folyosó végén, a fizikai előadóteremben alakult meg, Szerb Antal javaslatára a Magyar Irodalmi Társaság 1936-ban, amint azt a mellette elhelyezett emléktábla is hirdeti. Az alakuló ülés mindjárt elnökévé is választotta Szerb Antalt.

Megkoszoruzás

Megkoszoruzás

Majdnem mindenki, még én is, mondtunk néhány szót, Szerb Antalt méltatva, majd megkoszorúztuk az emléktáblát.

Szerb Antal megemlékezés...a Bajcsi-Zsilinszky Társaság keretein belül.

Szerb Antal megemlékezés…a Bajcsi-Zsilinszky Társaság keretein belül.

A szőke hölgy a baloldalon az iskola igazgatója, a szemüveges úr a jobboldalon pedig a történelem tanár, akik mindketten résztvettek a koszorúzásban. Szerény, de barátságos, sőt szívélyes kis társaság voltunk, az iskolaiak hallatlanúl büszkék az iskolára, Szerb Antal örökségére és az épületre is. De van is miért.

Megemlékezés, koszoruzás...

Megemlékezés, koszoruzás…

Ezt követően a bejárati foyerbe mentünk, az ottani emléktáblát is megkoszorúzni, majd elköszöntünk az iskola igazgatójától és a többi tanartól, akik velünk résztvettek a koszorúzásban és csendben eljöttünk. Igaz, hogy csak a kapu elötti járdáig jutottunk, mert jó pesti szokás szerint, az iskola történelemtanára, aki kikisért, maradásra csábított minket, ami egy újabb remek beszélgetesre adott alkalmat.

Beszélgetés, megemlékezés...

Beszélgetés, megemlékezés…

A munkatáborból Görgey Guido vezérkari százados még kihozta őt néhány napra, de Szerb ragaszkodott ahhoz, hogy visszamenjen, nem volt hajlandó magukrahagyni a barátait, köztük Halasz Gábort, akik a táborban voltak. Párnapos bujkálás után visszament Balfra.

Ez a síremlék áll a tömegsír felett, ahova Szerb Antalt elhantolták. Ez a hely ma a magyar irodalom híveinek zarándokhelye és bizonyára az is fog maradni amíg a világ világ és lesz magyar irodalom.

Szerb Antal síremléke. Fotó:  Bárdos Dezső.

Szerb Antal síremléke. Fotó: Bárdos Dezső.

9 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves Sándor,
    köszönjük,
    megköszönöm ezt a szép megemlékezést.

    G.B.

  • Szerb Antal emlékére

    Kiváló írónk Szerb Antal:
    remekül bánt ő a lanttal.
    Nem a hős típusa;
    legyőzte tífusza,
    s lesújtott a puska tusa.

  • Mindig nagy tisztelője voltam Szerb Antal mártír írónak. Minden könyve megvan nekem, itt Kanadában is.
    Soha nem lehet megbocsájtani a náciknak szörnyű tettükért.

  • Szerb Antal irodalom története szép kötésben ott van a polcomon. Kedvelem. S kedveltem a Pendragon legendát is. Sam Small csodálatos élete (melyet ő fordított) sok derűs percet szerzett.
    Gondolatban én is leteszek egy hóvirágot a sírjára.

  • ˙

    Szép törekvés és igyekezet, de hol vannak az iskola mai diákjai, a gyerekek, a jövő nemzedék… ?

    .

  • Mellesleg, magam is koptattam eme almamater kövezetét és padjait.
    Kár hogy nem tudtam a megemlékezésről.

  • Íme a hálátlan haza műve: az helyénvaló, hogy egy zsidó nemzetiségű dicsőséget hoz az országra, de rá már nincs szükség vagy a mór megtette a kötelességét, a mór mehet. Nemzeti gyalázat.

  • Talán nem szentségtörés, ha itt említem meg – hisz’ egy kicsit témába is vág – a fotó illusztrációkon néhány belső részletében látható, a zsidó Lajta Béla építőművész által tervezett, majd 1909. és 1912. között kivitelezett csodálatos VIII.kerületi Vas-utcai (eredeti nevén:) Községi Felső Kereskedelmi Iskola épületét. A magyar szecesszió egyik reprezentánsának számító épület fantasztikus hangulatát fokozták a („szintén zenész”) Róth Miksa üvegfenomén ablak és mozaik kompozíciói…
    ˙

    Megjgyzés: Az utcán készült csoportkép hátterében csak a túloldali ház, de nem ez az iskolaépület látható, mely homlokzat látványa külön is megérne egy misét…

  • Nagyváradi Szűcs Mihály !

    Az mind semmi, de íme egy pici ízelítő a mából:

    A fővárosi közpark, amerre a legtöbbször sétálni szoktam, minden(!) alumínium lámpaoszlopára valaki filctollal rá-skribálta, hogy – pontosan idézem –

    „IRTSD A SZAR ZSIDÓT !”.

    Valaki, egy biblia-jártas humanista válaszként mindegyik alá odabigyesztette a nagy kérdést, hogy

    „JÉZUST IS ?!
    ld: Mt.5/21. és Luk.2/17.”(e helyekre nem emlékszem pontosan)

    Legközelebb, amikor arra jártam, azt láttam, hogy – persze az előző szitok szöveget meghagyva – csak az ügyes keresztkérdést a náci illető Jézus nevével és az újszövetségi helyekkel egyetemben alaposan összefirkálta, nehogy valaki meglássa az igazságot.

    .