Kivonul az egyik legnagyobb multi Kanadából

2015 január 15 9:44 de.21 hozzászólás

Összesen 17.600 állás szűnik meg heteken belül, miután bejelentette a Target diszkontos lánc, hogy bezárja valamennyi üzleteit Kanadában és kivonul az országból. Az amerikai lánc csupán másfél éve érkezett Kanadába és óriási várakozás mellett váltotta fel az akkor bezárt hazai „Zellers” diszkont márkát. Trendi, de olcsó árúban reménykedtek a kanadai vásárlók, bőséges kínálatban, valamint alacsony amerikai árakban. Gyorsan kiderült, hogy jóval kisebb választékkal, félig üres üzletekkel és magasabb árakkal startolt az amerikai lánc Kanadában. Brian Cornell, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy „nincsen olyan reális szcenáció” mely lehetővé tette volna a nullszaldós üzemeltetést 2021 előtt.

A Target kivonul Kanadából

A Target kivonul Kanadából / Canadian Press

A Target elmondta, hogy egy 70 millió dolláros alapot hozott létre, hogy volt alkalmazottjainak 16 héten keresztül tudja biztosítani a havi fizetést. A bezárás 600 millió dollár plusz költséggel jár majd a Targetnek.

Azonban eddig több mint két milliárd dollár vesztességgel járt a Target másfél éves kanadai pályafutása.

A Target a hazai Zellers diszkontos láncot váltotta fel, azzal a reménnyel, hogy a Zellershez hasonló árakkal jelenik meg, de mindenképpen divatosabb árukinálattal. A Target átvette a Zellers 220 üzletének bérleti szerződéseit és összesen 1,8 milliárd dollárt fizetett ezért. A Zellers márka 1931-ben jött létre amikor Walter P. Zeller kinyította első boltját dél-Ontarioban. Az akkori üzlet mottója szerint a Zellers „egy lánc a schmutzig kanadaiaknak.” A Zellers ruhát, egyéb divatcikket, bútort és élelmiszert is árult. Később gyorséttermeket is üzemeltetett üzleteiban és úgy szintén patikákat.

Sokkoló lehet a Target mai bejelentése a több mint 17 ezer alkalmazott számára, hiszen legtöbben bedőltek a nagy várakozásnak  és ott hagyták biztos munkahelyeiket, azért hogy a „trendi” amerikai vállalatnak dolgozhassanak.

Az elemzők szerint a Target alábecsülte a kanadai kiskereskedelmi piacot és az erős piaci versenyt. Nem csak az amerikai Walmart-tal kellett megbírkóznia mint közvetlen rivális a diszkontos szektorban (a Walmart Canadának 382 üzlete van országszerte), hanem a hazai Loblaws hipermarketekkel is.

21 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves Chris!
    Elég volt az első mondatot elolvasnom, miszerint „17.600 állás szűnik meg heteken belül”…
    Elszomorodtam.
    Mi lesz ezekkel az emberekkel, akik úgy élnek majd, mint a partra vetett halak?
    Hol találnak munkát, megélhetést? Ez probléma ott is, Kanadában, de itthon is.
    *
    Tény, hogy egyre kétségbeejtőbb a helyzet. Az emberek egy része, csoportja országról-országra, világrészről-világrészre vándorol egy jobb megélhetés reményében.
    Ez nem mindig sikerül.

    Írhatnék itt mindenféle jó és rossz körülményekről, szerencséről, sikerről és bukásról.
    De!
    Tudom, ez lehetetlen, de minden elkeseredett, állás nélkül maradt embernek az arcába kiáltanám: ne bukj el, állj fel és indulj meg, újból és újból. Tanulj, képezd magad. Ha erre nincs lehetőséged, akkor keresd meg azt a rést, ahová be tudod magad gyűrni, hogy megélhetésed legyen.

    Ha szükséges, itt a YouTube-on egy-egy videó segítségével, tanulj meg rongybabákat készíteni. Vidd ki a piacra és azokat áruld.
    Ismertem olyan asszonyt, aki zsákkal vásárolta a külföldről küldött/hozott kézimunkákat. Ömlesztve.
    Kimosta, -keményítette, -vasalta és a helyi, sőt szomszéd település piacain árulta. Jó pénzért.
    Mit tett?
    Megfizethető áron, ömlesztett árut vásárolt. Természetesen volt közötte olyan, amit ki kellett dobni, mert foltos, mert rongyos volt. De a kiválogatottakat, a szépeket a törődésével egyedivé tette és eladta, méghozzá jó pénzért.
    Ennyi.
    *
    Tanulság?
    Megoldás mindig van, csak észre kell vennünk és a megfelelő időben, helyen alkalmaznunk, lépnünk, tennünk kell. Ennyi. Nem több.

    Ezúton is üzenem, SOHA NEM SZABAD FELADNI, SEMMIT.
    Sem az egészséget, sem a megélhetést, de a reményt, a boldogságot sem.

    G.B.

  • A US dollar erősödése sem kedvezhetett nekik az árú beszerzésük miatt. Ez eleve 20%-os különbség most.

  • Georgina Bojana: Én is kedvelem Christopher-t, de azért még nem Christ. Tudomásom szerint Christopher Canadaban született, Magyar szülök gyemekeként, nem Nazareth-ben egy pajtában.
    (Oh, Christ, this is just a bit of humor, I hope you don’t take it as offense)

  • Nem csak Mo-on zár be 13 Tesco üzlet és Angliában jóval több, Kanadában is vannak gondok.
    Az olló egyre nyílik, valahogy úgy mondják, a vagyon és jövedelem 99% van 1% kezében, és 1%-on osztozik 99%.
    Ezt hívják kapitalizmusnak. Mégis úgy tűnik, hogy élhetőbb feltételeket tud biztosítani még a szétosztott kevés is az osztozó sokaknak, a helyett a rendszer helyett, amely azt állította magáról, hogy nála minden ember egyenlő, és a javakat is egyenlően, illetve szinte egyenlően, kinek-kinek az érdemei szerint osztja el.
    Ezzel együtt biztosan irritáló sokaknak, hogy míg egyesek „yacht építő verseny”-en vesznek részt (az enyém 110m hosszú, de az enyém 123m…) mások még a gyermekeiket is nagy nehézségekkel tudják iskolába járatni, azon földrészekről nem is beszélve, ahol százezrek halnak éhen, szomjan.
    Sok modell van, pl. régebben Albánia, a szocializmus európai világítótornya, ahol az életszínvonal erősen közelítette a bányászbéka hátsó felét alulról, vagy mondjuk Svédországé, ahol extra módon megadóztatják az extra jövedelmeket és az extra fogyasztást.
    Mi kipróbáltuk a szovjet modellt is, melyet a nagy Vlagyimir Iljics alapozott meg golyóval és puskatussal, majd Rákosi Sztalin legjobb magyar tanítványa ültetett át a magyar gyakorlatba az AVH segítségével, s folytatta Csermanek-Kádár János némi lövöldözés, börtönzés után megszelídülve sok ezer III/III-as ügynök (s némi IMF hitel) segítségével „gulyás kommunizmus” szakszóval jellemezhetően.
    Az igazság valahol a svéd modell felé lehet, csak hogy addig el kell valahogy jutni, ehhez meg le kell fusson még 1-2 generáció, feltéve, hogy addig a világban semmi sem változik. Pedig fog. Jön klímaváltozás, túlnépesedés stb., ezért akiknek állása, vagy jó állása van, az becsülje meg (ez a középkor és a középosztály) akinek meg csak egy gatya, vagy bugyi van a fenekén, az annak örüljön, hogy ő még fiatalabb, s határtalan lehetőségek vannak előtte.

  • enterspricc:
    .
    „…Az olló egyre nyílik, valahogy úgy mondják, a vagyon és jövedelem 99% van 1% kezében, és 1%-on osztozik 99%.
    Ezt hívják kapitalizmusnak…”
    .
    – Téged meg úgy hívnak, hogy hülye.
    .
    Annyi ostobaságot irkálsz már megint, hogy a tételes cáfolatok oldalakat vennének igénybe. Tekintve ezt, valamint azt, hogy SEMMIT nem olvasol el, és SEMMIT nem tudsz értelmezni az ökörhuggyal kilugozott, egy- két tümondatos fitymesz- pártpropagandán kívül, nem látom értelmét, hogy hozzákezdjem szétszedni bődületes marhaságaid ismét.
    .
    Akinek itt vannak gazdasági alapismeretei, azok úgyis tudják, hogy miről beszélek. Neked meg már úgyis mindegy.
    .

  • Gyula:
    .
    „…A US dollar erősödése sem kedvezhetett nekik az árú beszerzésük miatt…”
    .
    – Még rosszabb, hogy teljesen tévesen mérték fel a piaci igényeket. És ez történik olyankor, ha egy nagy üzlethálózat, vagy bármilyen kereskedelmi egység helytelenül méri fel a piaci viszonyokat. Ez pedig az adott cég üzletstratégáinak a súlyos tévedése, eredmény látható.
    .
    Nem, gyakori az ilyesmi, ilyen bődületes tévedést azért egy nagy üzletlánc általában nem szokott véteni, de előfordul. A „TARGET” üzletstratégáinak most viszont nem lennék a helyében, az biztos. Ha a cég következetes akar lenni, akkor ezeket börtönbe kellene juttatnia, mondjuk különlegesen nagy anyagi kár okozása miatt.

  • Eldrad, maga dislexiás?
    Egy összetett mondat már nehézségeket okoz?
    Olvassa el többször, biztosan jobban megy a szövegértés.

  • Georgina Bojana

    Kedves Christopher Adam!
    Ha a megszólításommal megbántottalak volna, ezennel megkövetlek.
    Nem volt szándékomban. Nem tiszteletlenségből írtam.
    Georgina Bojana
    *
    Ezeket a sorokat Gyula Bognar sorai miatt írtam.
    Gyula Bognar felé nem érzem, hogy bármit is kellene írnom.
    *

  • Elrad: Egyetértünk. Azért érdemes figyelembe venni, hogy a nagy másodlagos (Secondary Retailers) nyereség mennyisége átlagosan 10% alatt van. Tehát a piac felmérésének hibája általában már a második év közepén megmutatja egy új, bemutatkozó üzletláncnak, hogy érdemes-e a piacon maradni. Összevetik az összes előző évben nyitott és a 12 hónapnál fiatalabb üzleteik adatait.
    (Secondary Retailers: Egy és maximum két emeletes áruházak, esetenként horgony bérlők a kizárólag hasonló típusú, üzletekből, plusz fast food, benzinkút, éttermek, esetleg 1-2 irodai, vagy orvosi bérlőkből álló vásárló központoknak)

  • emterspricc:
    .
    „…Eldrad, maga dislexiás?…”
    .
    – Ne keménykedj már, te nyomorult … köztudott, hogy te vagy az egyik, akinek egy kocsmai vécéfeliratnál bonyolultabb szöveg keményen feladja a leckét, te vagy a folyamatos terelőgép, te vagy az egyik legpofátlanabb fitymesz- propagandista itt, aztán te jössz ezzel a csicska lesajnáló dumával? Nulla gazdasági, történelmi, pénzügyi, akármilyen ismeretekkel hőbörögsz itt?
    .
    Húzzál már el végre innen, rakás szerencsétlenség…

  • Gyula:
    .
    – Akárhogy is, érthetetlen, hogy egy ekkora üzletlánc hogy tud ilyen bődületeset hibázni a piacfelmérésnél. Főleg, hogy mindez Kanadában történt, ami azért nem valami alig felmérhető, pucér seggű koszfészek, hanem a világ egyik legfejlettebb, leggazdagabb demokratikus társadalma, kiváló szabadpiaci körülményekkel… na mindegy.
    .
    Ha lesz az ügynek folytatása, jó lenne itt, ha valaki lökne egy rövid cikket erről, vagy valami hasznos linket.

  • Eldrad,
    ha nincsenek érvei, vagy megdőltek, ha nincsen igaza, ha nem tetszik más mondanivalója, marad az álsüketség, a dislexia, a mocskolódás. Nem tudom, hol szedte fel ezt az attitűdöt, nem tudom milyen az életben – ott is ilyen – van ez csak egy ki tudja miért felvett máz, nem lehet könnyű együtt élni vele, ez még a liberók (nem liberálisok) között is múzeumba, vagy cirkuszba való.

  • emterspricc:
    .
    “…Eldrad, maga dislexiás?…”
    .
    – Ne keménykedj már, te nyomorult … köztudott, hogy te vagy az egyik, akinek egy kocsmai vécéfeliratnál bonyolultabb szöveg keményen feladja a leckét, te vagy a folyamatos terelőgép, te vagy az egyik legpofátlanabb fitymesz- propagandista itt, aztán te jössz ezzel a csicska lesajnáló dumával? Nulla gazdasági, történelmi, pénzügyi, akármilyen ismeretekkel hőbörögsz itt?
    .
    Húzzál már el végre innen, rakás szerencsétlenség…

  • Amúgy meg liberó teneked a jó édes legközelebbi nőági rokonod, aki kipréselt egy magad fajta protoplazmahalmazt…

  • Eldrad

    Figyelmedbe ajánlom Göllner András (2015 január 10
    11:48 de.)szavait:

    „Egymás megértése, nem egymás elhalgattatásával fog létrejönni. Ez ilyen egyszerű – de sajnos, ezt egyre többen képtelenek megérteni. A fejlődés, a társadalmi jólét, nem a közéleti csendből, a társadalom egyívású tételével jön létre. A haladás, az emberi méltóság tiszteletben tartása a civilizált közéleti párbeszédből táplálkozik. Meg kellene tanulnunk ennek a párbeszédnek a játékszabályait.”

  • Jani:
    .
    – Alapvetően igazad van, csakhogy te nem tudod, hogy pár elmebeteggel egyszerűen nem lehet semmilyen módon tárgyalni. Az meg, hogy valaki eszeveszett marhaságokat tol vissza, TELJESEN FÜGGETLENÜL ATTÓL, ostobaságait kik, mennyire szakszerűen szedték darabokra, és teszik ezt újra és újra, az semmi tiszteletet meg emberi bánásmódot nem érdemel.
    .
    Hidd el, ezeket a köröket már hónapok óta futjuk, hiába, az utóbbi pár hétben szakad el a cérna itt is. Internetes trollokkal, idiótákkal, a legalpáribb vulgáridióta fitymesz- propagandistákkal, terelőgépekkel, hazudozó gonosztevőkkel éppen úgy nincs sem párbeszéd, sem tisztelet, ahogy ez nyilasoknak, náciknak, és egyéb ilyen torzfajzatoknak sem jár ki.
    Akik pedig aktívan, vagy passzivan, de az orKbáni maffiával együtt részt vettek- vesznek Magyarföld szétrablásában, és/ vagy ezek támogatói, azoknak meg nem hogy tisztelet nem jár, hanem megvetés, gyűlölet, és börtön.
    .
    „…A haladás, az emberi méltóság tiszteletben tartása a civilizált közéleti párbeszédből táplálkozik…”
    .
    – Igaz.
    .
    Ha van kivel párbeszédet folytatni.
    .
    És/ vagy, amennyiben ezt a másik, ártani akaró fél nem fordítja ellenünk. Onnantól viszont az nem tiszteletet érdemlő méltóság, hanem rákos daganat. A tisztelet és a visszafogottság ezeket csak felbátorítja, ahogy ezen fórumon is számtalanszor bebizonyosodott már. Nem tudom, mióta vagy itt, de mondhatom neked, hogy soha senkit nem vágtak még ki a fórumról – az utóbbi 3 hétben vagy öt idiótát is. Gondolod, véletlenül?
    .
    Nem, hanem mostanra érett be az ilyen fajta defetista engedékenység rothadó gyümölcse. És becsülöm a KMH- t, hogy innen talpra tudott állni, bár nem csekély belső viták után, gondolom.
    .
    Nézd, a seggfejeket nem lehet tolerálni. Véleményt lehet meghallgatni, de ha valaki eszement őrültségeket irkál folyamatosan, provokál, háttérismeretek minimális tudása nélkül, valóságot megerőszakoló ostoba disznó propagandát nyomat, és tesz ezt folyamatosan, ANNAK NINCS SEM TISZTELET, AZOKKAL NINCS TÖBBÉ PÁRBESZÉD. Azok maguk gondoskodtak róla, hogy küblik, vécécsészék, éjjeliedények legyenek, és úgy is bánjunk velük.
    .
    Próbálj már meg ezzel a glóriával, enterspriccel, vagy valamelyik, még egyelőre itt megmaradt szemétláda fitymesz- zombival bármiféle értelmes párbeszédet folytatni. Nem fog menni.
    .
    Aki nekem, neked, vagy bárki másnak nem ad tiszteletet, pl. azáltal, hogy nem néz idiótának, nem qrja szét a topikot folyton, nem tolja ugyanazt a hülyeséget folyton vissza, stb, annak ló…sz a s…gébe, nem tisztelet.
    .
    Értsük már meg ezt.

  • És még ez:
    .
    – Az a vadállat, aki egy olyan diktátort és bandáját támogat, mely saját országán belül milliókat középkori mentális- fizikai nyomorba taszít, mocsok, szemét ideológiát képvisel, kleptokrata maffiát támogat, és ezeket tartja valamiféle beteg módon „hósnek”, az meg nem tiszteletet érdemlő vitapartner, hanem ótvar, akasztófára való gazember.
    .
    Tényleg nehéz ezt megérteni?

  • Eldrad,

    1. Magáról az autópálya vicc jut az eszembe. A feleség szól a vezető férjhez: Kedvesem, a rádió azt mondta be, hogy egy őrült szembe megy a forgalommal, vigyázz! Egy őrült, dehogy, látod egy tucat!…
    2. Fitymesz, Orkbán, zombi, hazudozó gonosztevők, nyilasoknak, náciknak stb. – ezek már kényszerességet, előítéletességet jeleznek… ellehetelenítik a gondolkodását, amely csak egy vágányon fut(ha fut, inkább zötyög)
    3. „ostobaságait kik, mennyire szakszerűen szedték darabokra, és teszik ezt újra és újra”

    Bizony, én is (mi is mondhatnánk ezt), de ez már kizárja a vitát is.
    Maga azt hiszi megdönthetetlen premisszákkal – szinte axiómákkal – érvel. Nem, dogmákkal.

  • emterspricc:
    .
    – Ne keménykedj már, te nyomorult … köztudott, hogy te vagy az egyik, akinek egy kocsmai vécéfeliratnál bonyolultabb szöveg keményen feladja a leckét, te vagy a folyamatos terelőgép, te vagy az egyik legpofátlanabb fitymesz- propagandista itt, aztán te jössz ezzel a csicska lesajnáló dumával? Nulla gazdasági, történelmi, pénzügyi, akármilyen ismeretekkel hőbörögsz itt?
    .
    Húzzál már el végre innen, rakás szerencsétlenség…

  • vétlen olvasó

    Véletlenül tévedtem ide az oldalra a target kapcsán.

    A kommenteket olvasva viszont egyetlen dologra lennék kíváncsi: Eldrad ill enterprise, melyikük melyik országot erősíti?

    Felteszem, nem férnek meg még egy kontinensen sem…

  • „vétlen olvasó”:
    .
    – Mi a fontos? Hogy ki hol él, vagy, hogy:
    .
    Az egyik eszetlen marhaságokat irkál be ehhez a cikkhez, meg mindenhová, nulla háttérismerettel, legyen szó bármiről? Teszi ezt a tipikus vadkommunista , és/ vagy fitymesz- prostituált/ agymosott sztereotipiák teljes tárházát felvonultatva az euro- atlanti, szabadpiacon és demokrácián alapuló világ elleni tébolyult gyűlölete miatt,
    .
    A másik, sőt, mások, többen is, ezeket a vulgárbaromságokat rendre szétszedik, cáfolják, de amikor az „emberünk” már ezredjére tolja vissza ugyanazt az őrültséget, akkor viszont magyarázkodás helyett már csak elküldjük a fenébe?
    .
    Néz meg, az „entersprice” művésznevű miket hord össze, legyen sz bármelyik beírása, bármelyik cikkél, meglátod.
    .
    Olvasd el ezt a bejegyzésem, és meglátod, mi okozza a problémát:
    .
    Eldrad 2015 január 17 5:48 du.
    .
    És javaslom, inkább a cikk tartalmával foglalkozzunk a továbbiakban. Az érdekes ugyanis. Nem az, hogy egy féleszű hogyan provokálja és bomlasztja a helyi közösséget, és hogyan hoz ki másokból olyan megnyilvánulásokat, melyeket egyébként nem produkálnának.