Megemlékezés Raoul Wallenbergről‏

2015 január 18 11:23 de.51 hozzászólás

A magyarországi Raoul Wallenberg Egyesület az antifasiszta svéd diplomata emlékére szervez programokat. A legújabb megemlékezést abból az alkalomból tartottak, hogy éppen hetven évvel ezelőtt került Raoul Wallenberg és sofőrje, Langfelder Vilmos, szovjet katonák fogságába. Deák Gábor, Raoul Wallenberg Egyesület tagja mondta a megnyitót és köszöntő beszédet mondott Őexc. Niclas Trouvé, Svédország nagykövete. A megemlékezés helyszíne a Wallenberg emléktábla, Budapest, XIII. Pozsonyi út és Raoul Wallenberg utca sarok. Garai-Édler Eszter, a Radnóti Miklós Antirasszista díj 2014. évi kitüntetettje és a Kanadai Magyar Hírlap munkatársa, Raoul Wallenberg unokahúga, Louise von Dardel üzenetét olvasta fel.

Louise von Dardel Budapesten.

Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga. (Fotó: Bo Persson, Stockholm 2009) 

Ime a köszöntő teljes szövege, magyarra fordítva:

Immár hetven éve annak, hogy nagybátyámat, Raoul Wallenberget az oroszok elhurcolták. 1945 január 17-én tűnt el, hogy egyike legyen a kommunizmus több tíz millió áldozatának. Van abban valami tragikus és elgondolkodtató, hogy miután több tízezer embert mentett meg a náci és fasiszta gyilkosoktól, őt nem mentették meg a kommunistáktól.

A mai napon Raoulról és más kiváló embermentőkről tartanak megemlékezéseket a világ számos országában. Ezen a napon különösen ösztönzően hat ránk az ő és a többi „Wallenberg” példája. Bátor, kreatív és mélységesen humanista emberek voltak ők. Sokezer, sok tízezer zsidót mentettek meg. Raoul mellett Carl Lutz, Aristides de Sousa Mendes nevét említem, de még sok más nevet is sorolhatnék, köztük zsidó embermentőkét is. Teljes szívükkel és lelkükkel munkálkodtak, és egy mindennél fontosabb cél vezérelte cselekedeteiket: hogy minél több zsidó életet mentsenek meg. Tevékenységük nyomán több tízezer zsidó menekült meg, elsősorban magyarországi zsidók. Talán még többet lehetett volna megmenteni, ha a világ jobban odafigyel.

Wallenberg szellemét úgy őrizhetjük meg, ha sohasem feledkezünk meg arról, hogy Európa kegyetlen és embertelen huszadik századi sötét korszakában is voltak fényesen világító fáklyák. Képesek voltak arra, hogy áthatoljanak a sötétségen, és sok zsidót kiragadjanak a gyilkos kezekből.

Őrizzük Wallenberg szellemét azzal, hogy magunkat és főleg az ifjúságot arra ösztönözzük, hogy tegyék magukévá azokat az értékeket, amelyeket ezek a példamutató egyének képviseltek. Példájuk ösztönözzön bennünket arra, hogy szükség esetén hasonló módon cselekedjünk – nem csupán a holokauszthoz mérhető nagy katasztrófák idején, hanem a jelenlegi politikai és társadalmi válság körülményei között szerte a világon.

Gyújtsunk meg egy gyertyát, hogy az ő fényességük költözzön szívünkbe. Fényük továbbra is oszlassa el a sötétséget. Legyen áldott emlékezetük.

Raoul Wallenberg emléktáblája a XIII. kerületben.

Raoul Wallenberg emléktáblája a XIII. kerületben.

51 hozzászólás

  • Egy igaz EMBER.
    Emléke legyen áldott!

  • wallstrom sved kulugyminiszter persona non grata lett izraelben!!

  • Ne csodálkozz!
    Wallstrom egy simlis tróger.Nem szabadna nevét leírni egy oldalon Raoul Wallenberg nevével.

  • nem csodalkozok!!-(abbol en reg-reg kinottem hogy barmin is tudjak meg csodalkozni!)-csak jeleztem a hirt!
    eleinte csak arrol volt szo hogy ha jon izraelbe ugy jojjon mint szimpla turista!!liberman nem akar talakozni vele sehol!!
    kesobbb hirdettek ki -(asszem bentt a h’bayit h’yehudi vezere!)-hogy „wallstrom persona non grata in israel”!!

  • Jól van Ricsikém,

    Megnyugodtam!

  • Wallenberg gyilkosság (magyar, angol, orosz, német nyelven)
    http://mek.oszk.hu/09600/09621/pdf/

  • Raoul Wallenberget 70 évvel ezelőtt tartóztatta le a szovjet hadsereg.

  • Judy Lash Balint interview with Louise von Dardel on the Voice of Israel English language radio broadcast

    http://www.voiceofisrael.com/family-struggle-discover-fate-holocaust-hero-raoul-wallenberg/?auto=1

  • És az 1945 előtti Horthy érát – a megpuccsolt Alkotmány helyébe léptetett illegális, illegitim alaptörvényükben is rögzítve – rehabilitáló, nyilas írókat az iskolai tananyagba emelő stb. fasiszta orbáni rezsim trógerei mikor lesznek persona non grata-k Izraelben? A demokratikus Svédországnak legfeljebb rossz kormánya van, Magyarországnak viszont egy antiszemita eszmeiségű diktatúrája. Sajnos úgy tűnik a köteles Kövér tróger, Reuven Rivlin általi nemkívánatossá nyilvánítása 2012-ben a Wallenberg emlékév idején csak egy elszigetelt magánakció volt. Persze Rivlin az államelnökségét sikertelenül megakadályozni szándékozó Netanjahu-val http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Analysis-Rivlins-victory-PMs-defeat-355931 ( vagy Liberman-nal ) ellentétben elvi mihez tartással is rendelkezik.

  • Eleftheria,
    Sajnos megint igazad van.

  • Karl Lutzról se feledkezzünk meg. Ő is ezrek életét mentette meg, igaz, ő nem kerelült szovjet fogságba…
    Persze, ha került volna, őt is annyira ünnepelnénk, mint szegény Wallenberget.
    Ebben a borzasztó ellentmondásban ott rejlik az is, hogy Wallenberg eltűnésének körülményei miatt még a . j o b b o l d a l n a k . is jó médiumává tudott válni, mert e felemás helyzetet jól elkapva most egyszerre üthet a szovjeteken és az általuk az utolsó pillanatban felszabadított többi zsidó . s z á z e z r e k e n . is, akik még ma is hálásak ezért nekik, csupán az életükért…

    .

  • „gyuri10”
    „ricsikem”???
    az kicsoda??
    remelem nemengem becez igy az ur??milyen alapon??

  • BRUNSZVIK TERI?.
    NOS ADDIGRA SZO NEM VOLT „S Z A Z E Z R E K”-rol a pesti gettoban!!addigra jo ha maradt elo-(inkabb vegetalo)-ugy kb 23000 fo!!
    ne nagyitsa Itten feleslegesen!!maga nem volt ott a Getto-ban csak almaban!!

  • Brunszvik Teri

    barlev!
    1. Ott voltam, nagymamám, anyám és én is ott szabadultunk föl.
    2. A nagyapám ott halt meg („a Dohány” udvarán nyugszik).
    3. A nővéremet sokad magával a svéd házból szélnek eresztették. Kislányként az ostromlott város utcáin hetekig bóklászott éjjelenként szenes pincékbe bújva, mígnem megérkeztek a várva várt szovjetek… Mindezt 9 évesen, sárga csillag nélkül. Meg is kergették jómagyarok, hogy kislány hol van a sárga csillagod…
    4. Műsoron kívül: apámat a szovjet felszabadítók elöl Ausztriáig hajtotta a magyar keret, ahol 40 évesen végül is főbelövés járt neki is, mint annyi más munkaszolgálatos bajtársának…
    +1: Vidéki városi nagyszüleimet az első transzporttal szállították Auscwitzba. Őket sajnos már nem érhették el a szovjetek.
    Stb stb stb….

    Barlev Úr/Hölgy! az Ön félválról nekem idevetett leszólására válaszolva kérdezem, hát érdemes így és ebben nekünk versenyezni?
    .

  • ˙

    A budapesti gettót 1945. január 18-án . s z a b a d í t o t t á k . fel, egészen pontosan döntötték le a falait a . s z o v j e t . katonák, amiért igenis sokan éreznek hálát irántuk… És joggal illeti meg őket a hála érzése azok részéről is, akik enélkül a történelmi tett nélkül meg sem születhettek volna.

    .

  • Barlé !

    Maga mitől ilyen fölényeskedő – nagyképű – mindenkivel szemben ?
    Csak nem maga sz@a a spanyolviaszt is ? Talán disztingválni kéne, hogy kit is akarunk a földbe döngölni. Még a katonai rendszerekben is működik egy ellenség-barát felismerő rendszer, amely önnél úgy tűnik, sajnálatos módon felmondta a szolgálatot…

  • Barlev, a szovjetek kis 3’000 kilométeres náci-kergetés után, nem tehettek arról, hogy „csak” ’45. elejére érték el Budapestet…

    …- ahol ádáz és mindenre elszánt seregek fogadták őket, megakadályozandó nemcsak a továbbjutásukat, de a Gettó felszabadítását is. Az úgynevezett utóvéd harcokban ezeknek a hátvédeknek arra is volt gondjuk, hogy mielőtt „kitörnének” a gyűrűből, a Budán még útjukba kerülő zsidókat halomra gyilkolják.[ld.Maros-utcai kórház: betegek tömeggyilkossága].
    .

  • „felvalrol ide vetett…………..”
    de a Birkenau-i judenrampan nem lattalak,a jobboldalon-(nok es gyerekek)-sorban allni mengele elott!!!
    -en ott voltam!!csaladostol!!egyedul en maradtam meg a 37-bol!!ugyhogy te engem arrol ne akarj okitani!!lehet hogy tobb mindent lattam,eltem at mint te??!!

  • dubois!
    most EZT megerti vagy sem!!
    -en azok utan amiken 80% koszonhetoen a magyarok buzgosaganak atmentem,odalett a teljes csaladom-(irmagjuk se maradt!!sirjuk se!!)-adazul gyulolom mindazt ami magyar a mai napig!!a nemeteket meg jobban!!

  • dongolo!
    ne higyje!!lett volna az korabban is csak a visztulannal valo semmit teves -(zsukov)-amig a nemetek levertek a varsoi lazadast-(hagytak az oroszok hogy tegyek!!!!)-lefoglalta oket!!

  • az meg egy egetvero hazugsag hogy az oroszok-(mikor bertek Auschwitz-Birkenau-ba)-az ott talalt zsidokkal olyan marhaul embersegesek lettek volna!!a sajat fogoly katonaikkal meg egyenesen ugy bantak mint a ruhes kutyakkal!!

  • barlev: ez régi ázsiai hadi hagyomány. Fogságba esni szégyen. Ha jól tudom, Sztálin a saját fiát is megtagadta, mikor tudomására hozták, hogy hadifogoly táborban van.
    Mi több, az összes felszabadított és repatriált szovjet hadifogoly kivétel nélkül a Gulágra került.
    Elvégre megbízhatatlanok és nyugati eszmékkel fertőzöttek voltak.

  • ille!
    nem errol van itt szo!!
    en azokrol a foglyokrol beszelek akiket ott helyben azonnal lelottek!!tobbszazroll van szo!!
    a zsidokat meg jol osszevertek!a csontsovany zsido noket-(nem sok maradtt birkenauban)-megeroszakoltak!!
    ennyit a felszabadito oroszokrol!

  • Bárlev,
    elnézést kérek ez egy lufi akart lenni,mert van egy ismerősöm, akit barlévnek neveznek.Rá saccoltam úgy látom,tévesen.Bocs.

  • biza nagy-nagy kar hogy ide a hozzaszolaskor nem lehet fotot becsattolni!!
    volna mit…………….!!!PL,; A GETTOROL ES A LAGERROL!

    egy kis segítség a szerkitől:

    nem biztos, hogy sikerült 🙁

  • yad vashem muzeum azt mondta-mondja ma is a nemetek nem csinaltak fotot a gazositasokrol!
    tevedes!
    nekem van ilyen fotom!a hirhedt Chelmno-i gazkamionrol van szo!a nyiott ajto elott ott a foldon egy hulla!

  • barlev: lehet. Elküldi nekem, és én be tudom szerkesztői üzemmódban csatolni.

  • barlev
    2015 február 20
    2:54 de.

    Szia Asher!!
    Már azt hittem, teljesen eltüntél!!

    Nous saluons le retour !!
    😀

  • Don Golo,
    a maros utcai kórházban az első számú tömeggyilkos a kunpáter volt,aki semmiféle kitörésben nem vett részt. Hogy a nyavaja hogyan törte ki a végén,azt már nem tudom.
    Nem volt az a mocsok sem német sem katona.Egyszerűen egy rohadt nyilas söpredék volt.

  • wikipedia!!
    errol csak hallott mar az ur nem?

  • NEM TUDOM KIVEL KEVER AZ UR?DE AZTHISZEM ON TEVED SZEMELYEMET ILLETOEN!!

  • „gyuri10”
    en ugytudom-(igy hallottam)-hogy fol logattak 46-ban az Oktogon lampavasaira sokadmagaval!!-(kun pater)-valahol van fotom az akasztasokrol!meg anno a Schweitzer Ur kuldte nekem!kerje meg az Ille Urat igyekzni meltoztasson az altalam kuldott korabeli fotodokumentumok itteni megjelenitese illetoleg!!van meg sok-sok masik!!de addig mig nemù latom viszont…………..nem kuldok!!

  • a csaladommal 39-en mentunk Birkenau-ig!!egyedul en eltem tul az egeszet!!en nem igen beszelek errol mert az 1/20-at se hinne el senki,mindannak a fortelemnek ami ott lezajlodhatott!!

  • Barlev !

    Úgy veszem észre, hogy magánál – bár megértem, miért – tényleg baj van a „barát-ellenség felismerő rendszerrel”. Fröcsög, fröcsög mindenkire… Ha már mindenkit mocskol, nem volna egyszerűbb az egész világot felrobbantani ?

    Garai András Júdát ismerte e? Kiváló pszichiáter volt. Barátom volt… Ő is végigjárta a náci poklokat s mégis emberséges tudott maradni – legalább az övéihez…
    .

  • Ami meg a nyilasokat és a többi hungarista söpredéket illeti, abban tökéletesen egyetértünk – Barlevvel.

  • Mr.barlev! 8;10

    A Wikipédia szabad lexikon. Mint forrás ?
    Mindenki szinte azt ír be amit akar, minimális ellenőrzés mellett…

    .

  • JichakPerlmutter

    Summa-summarum, minket bizony a szovjet katonák szabadítottak fel a Budapesti gettóban, amiben azért nem kis érdeme volt Raoul Wallenbergnek és Karl Lutznak is legalább azzal, hogy valamelyest lassítani tudták a megsemmisítési folyamatot – a „magyar Endlösung projektet”…
    Tény, hogy csak a végére, mert igaz, hogy a javát ’44. nyarára a deportálásokkal már elvégezte a Horthy-rendszer állama. 1941-ben előgyakorlatként ugyanezt a bravúros mutatványát begyakorolta kb. 20˙000 emberen, a később Kamenyec-Podolszkként elhíresült sikeres „idegenrendészeti” országos program keretében…
    .

  • barlev: a KMH nem erre van kihegyezve. Tekintettel egyes dokumentum értékű – Ön által átküldött – fotók sokkoló hatására, egyedül nem dönthetek a megjelenítésben. Megfelelő szöveges kerettel ellátva és a főszerkesztővel egyeztetve – meglátjuk. Szíves türelmét kérem, igyekezni méltóztatok (?!)

  • Tel Avív,- mondanéá a mívelt szingaléz..

    (C’est la vie!)

  • Dubois,
    Garai Juda nekem is barátom volt.Igaz,hogy tele jóindulattal és emberséggel élő ember volt.Sajnos a náci-
    pokolban átélteket soha nem tudta még részben sem kiheverni.Próbálta kiírni magából a keserveket p.l. „Az ördög vigyorgott a lángokból”című könyvével.Sajnos az öngyilkosság tudta csak megváltani auswitz-birkenau poklától.Nyugodjon békében.Emléke legyen áldott és figyelmeztető a jövő generációinak!

  • Falusi,
    ez nem tudom mit jelent.Emlékszem,hogy volt valami őrűlt,
    aki szingaléznak nevezte magát,de hogy jön ide Tel Aviv?

  • „dubois”
    maga nem volt ott maga nem elte at ugyanazt!!igy azt se tudhassa mirol beszel mikor engem oktatna!!hogy a maga baratja mit es hogy elt at 44 nyaratol-44 novembereig,az egy dolog!
    de en ott voltam mar 42-ben!!

  • „ille Istvan”
    ertem en azer!! nem vagyok egy-(legalabbis nem erzem annak magamat)-szenilis ven huje!!habar sokszor biza jobb lenne annak lenni!!lehet konnyebben hordanam a sulyat mindannak amit at kollott elnem!!mert azt biza kollott,az muszalybol volt nem onkentesen!!
    1942 januar-tol egeszen 1945 maarciusaig,……..biza volt min korosztul mennem!!
    amugy a folvideken mar 41-ben kezdodtek a deportalasok!!ott karpataljan magyarok vegeztek a legnagyobb reszet!

  • „dubois”!
    nem csak a hungarista meg nyilas sopredek volt bunos!!az ossz magyarajku lakossag-(az addig jobaratok,kedves szomszedok,stb)-is azok voltak!a legtobb besugo spicli azok kozul kerullt ki!!mindnek arra fajt a foga amink volt!!
    ezt persze mostan vagy hiszi vagy se!az igazsagaon a maga „hite” mit se valtoztat!!

  • gyuri10
    2015 február 21
    4:55 du.

    😀 😀 😀
    Amikor bosszantani akartuk az okostojásokat, akkor mondtuk az egyik haverommal: Telavív.. Mire rákáérdeztek, hogy hogfy jön ez ide.. Mi meg halálkomolyan, ártatlan képpel mondtuk, hogy tudod, az a francia szó, ami annyit tesz, hogy sqarunk rá.. 😀 (C’est la vie!) És murvára élveztük, amikor égnekfordították a szemeiket, és rettentően sajnáltak bennünket, szegény, tudatlan tuskókat..
    😀

  • Falusi,
    én még mindig nem értem mit akarsz mondani,pedig jó a barát-ellenség felismerési képességem.Nem próbállak se ide se oda besorolni.Te biztosra tudod,hogy én hova tartozom,várom a gyónásodat.Gy.

  • falusi!
    akkor ez olyasmi lehet mint a paraszti francia!!pl,;-rongyö=(mon dieu)!!-vagy a szilvale=(si il vou plait)
    ilyesmit el lehet lesni esti iskolas franciaorakon!!
    mais le veritable français se trouve tres loin ce ci!!pense vou pas??
    ce pas bien se moquer un langue ètranger,just pour faire un petit blagunette!!on peu faire ce ci avec l’hongrois aussi!!
    exemple,;- hongrois ou „on crois pas”

  • Ille István !

    Sztálinnak a háború során ultimátumot juttatatott el a német vezetés, miszerint fogságba esett náci tábornokok ellenében visszakaphatja a német fogságba ejtett fiát. Erre válaszolta a hadvezér, hogy „közlegényért tábornokot nem adunk”.
    Ez nem megtagadás. Ha elfogadta volna, akkor olyan negatív erkölcsi példát mutatott volna, amelynek beláthatatlan következményei lehettek volna az általa vezetett egész hadsereg fegyelmi állapotára nézve. – …És akkor most Ille István is joggal mondhatná, hogy íme, a generalisszimusz milyen protekciós kivételt tett a saját (fia) érdekében. A te érvelésed ez esetben a „ha van sapkája – ha nincs sapkája” logikát követi, a mindenképp rossz végkicsengés érdekében.
    Másrészt, ez az „ázsiázás” amit itt, ugyanebben a kommentedben megütsz a Horthy éra szavajárását idézi fel. Furcsa tőled…

  • málnaszőr: miért, talán nincs igazam? Sztálin válasza városi legenda. Minden fogságba esettet árulónak tekintettek. Sztálin esetében negatív erkölcsi példáról beszélni meg meglehetős naivitás. Abban az időben Sztálin bármit tett, az megkérdőjelezhetetlen volt, azon felül a hadsereg fegyelmi állapotát a komisszárok és a katonai elhárítás garantálta.

  • malnaszor!
    nem csak a nemet fogsagba esett orozs katonakkal,tisztekkel bantak el „ugy”!!a civileket is agyonlottek ugyanugy arulonak megbelyegezve!!hallottam nem egy ilyen eseterol,azoktol akiket az oroszok Birkenauban szabaditottak ki!!az Orosz katonak kepesek voltak megeroszakolni a csont es borre sovanyodott meg elo zsido noket is!!
    az Orosz horda semmivel se volt kulomb,jobb mint az SS-ek!!