Menekült-ügyi fasizmus üveggyönggyel

2015 január 20 11:18 de.28 hozzászólás

Orbán Viktornak a gazdasági bevándorlókkal kapcsolatos kijelentése ellen tüntettek. Egyébként érthetően. A miniszterelnök ugyanis kétségtelenül nem fogalmazott pontosan. Hol országosan, hol az EU szintjén húzta meg a határokat. Miközben pár pontot szintén kifelejtett rögzíteni az ő határtalan bölcsessége ellenére.

Ha ugyanis cseppben a papucs-állatka, akkor az uniós határokon belüli rugalmas értelmezhetőség mennyire értelmezhető rugalmasan regionálisan és az időben. Időben például bajon hányadik generációs állampolgár az, aki már nem számít gazdasági bevándorlónak? A történelem során meglehetősen sokan keveredtek ide ugyanis kifejezetten gazdasági menekültként. Különösen a háborúk és járványok után, amikor az elnéptelenedett területek kiváló egzisztenciális lehetőséget nyújtottak a felvirágoztatás időszakában. Amikor az újjá szerveződő faluközösségek bőven el tudtak tartani több patkolókovácsot, vályogvetőt, és a földek több földművelőt, mint a pusztítás időszakában. Ilyenkor igen komoly népmozgások játszódtak le. Úgyhogy igen hasznos lenne azt a generációs küszöböt lerögzíteni. Nehogy esetleg kiderüljön valamelyik Szakály-osztályú népesség-számvevő tekintetes nagyságosnak, hogy legfőbb ideje lenne idegenrendészetileg a Dunába továbbítani néhány ezer embert. Pusztán, mert a felszármazottai között volt egyszer valaki, aki egy éhínség elől menekült ide gazdaságilag.

Területileg pedig azért is jó lenne körülhatárolni a miniszterelnök guminő-öleléshez hasonlóan stabil fogalmi zavarait, mert esetleg még valakinek eszébe jutna az a bizonyos papucsállatka. S arról véve példát, akként találna dönteni, hogy az ő kicsi cseppjében nemhogy a tenger ne képviseltesse magát, de még egy kóbor vízmolekula se tévedjen be. A végén még felhatalmazva érezné magát, hogy az ő faluját, városát, megyéjét lezárja a „kívülről jöttek” elől. Nem mintha erre ne lennének már most is kezdeményezések. De most simán a „rasszista” és „fasiszta” jelzőkkel illetik az illetőket. Holott nyilvánvalóan csak megelőzték esetleg a korukat. Azt a korukat, amelyben Orbán Viktor által is nemzeti nagykorúvá és a Turul hites szablyahordozójává üttetnek. S nem korbáccsal. Ezért aztán a miniszterelnök igazán megtehetné, hogy hangolja, pontosítja a mondandóját.

Ha pedig már lendületben van, esetleg a gazdasági bevándorló fogalmát a mindennapok szempontjából is célszerű lehetne pontosítani. Azt ugyanis elég életszerűnek tekinthetjük, hogy az, akinek ellőtték az otthonát, ott keres menedéket, ahol tud. De egy olyan országban, ahol jelenleg a közrabszolgasággal is a keresletszűkített defláció felé dübörög a gazdaság, nem életszerű a gazdasági menedék-keresés. Az éhenhalás elől a nincstelenségbe menekülni ugyanis jelenthet árnyalatnyi különbséget, de nagy karriert nem igazán. Annak ellenére, hogy az ország legalább csodadoktorokban bővelkedhet. Ott ülnek mind a rokkantak rehabilitálásáért felelős bizottságokban, Ahol is egyetlen tollvonásukra lábak nőnek, és szemtengelyek egyenesednek kifele.

Midőn pedig már sikerül a gazdasági menekült fogalmát tisztázni, akkor jöhet a nagy kérdéskör a gazdasági ellenmenekültekkel kapcsolatban. Azokkal kapcsolatban, akik a kormányzatnak adakozásukért cserébe letelepedési engedélyt és ezzel az EU-n belül gyakorlatilag szabad mozgásteret nyernek. Ezek trójai faturulnak használhatják az országot. S talán nem véletlen a múlt évi rekordbevétel sem ezekből a kötvényekből. A számuktól függetlenül azért érdekes lenne a kormányzat viszonya ezekhez az ideérkezettekhez. S az is érdekes kérdés lehetne, hogy amennyiben az általuk kiperkált jelentékeny pénz a hatalmat szolgálja, akkor vajon a hatalom mennyiben számít gazdasági menekültnek? Amennyiben a pénzért cserébe esetleg állampolgárságot is kapnak, akkor a „haza mennyire eladó” Orbán Viktor szerint. S amennyiben ilyen formában eladó, akkor az a haza kiárusítása, vagy simán árulása a kormányzat szerint? Esetleg csak simán az EU-s tagsággal való csencselés? Ha már rézgyűrűkkel és üveggyöngyökkel snassz lenne a kiállnia a kormányfőnek a piac sarkára.

28 hozzászólás

  • Nem unja már ezt a „fasiszmus” szöveget (mint egy agitpropos a 50/60-as évekből)?
    Tüntettek, hányan, 30-an?
    Kissé gusztustalanok(és hiteltelenek) ezek a hasonlítgatások a Dunába továbbított ezrekkel…
    Főleg attól az oldaltól, amelyik ideológiailag (és jogilag) származtatható a kommunista diktatúrából, amelyik valóban ezreket ölt meg, és tízezreket börtönzött be és internált. Attól az oldaltól, melynek proletár diktatúrája szovjet szuronyokra támaszkodott.

    Igen, elég világosan kifejtettük, nem kívánjuk iskolázatlan bevándorlók tömegével duzzasztani gazdasági problémáinkat. Iskolázatlan szegényember, munka nélkül van itthon is sok, először őket kell munkához juttatni, szoktatni. Ha pedig valaki pénzt hoz az országba (sok pénzt, meghatározott feltételek mellett), és növeli potenciálunkat, szívesen látott vendég. De ez nem csak nálunk van így, az EU sok államában.
    Sosem voltunk gyarmattartók, annak előnyeit nem élveztük. A hátrányaiból sem szeretnénk kapni.
    Ezt meghagyjuk kiváltságnak a volt gyarmattartóknak.

  • enterprise
    2015 január 20
    11:18 de.

    A származás alapú diszkrimináció rasszista megközelítés, a gazdasági helyzet alapú megközelítés pedig finánctőke irányú megközelítés. Orbán kötvényei tőkeirányú hazakiárusítást valósítanak meg. Miközben nyiltan megkülönböztet származás alapján. (már akkor, ha nem tud kellő pénzt leperkálni).
    Ezt lehet nekiállni tényszerűen cáfolni.

    De ennek cáfolatához először a következőkre keressen kend forrást:
    – Orbán megjelent a Gyöngyösi kijelentése kapcsán gründolt antifasiszta gyűlésem (nem jelent meg csak RogánTóncsi egy magánvéleménnyel);
    – Orbán elhatárolódott Novák E. legutóbbi kijelentésétől (csak lázár tette meg egy világvégi interjúban kvázi magánvéleményként);
    – Orbán elhatárolódott Szakály történelmi kukabuvártól (ezidáig nem tette);
    – Orbán nem „megvédeni” akart bárkit is származás alapon, hanem kijelentette, nincs senkivel gond (megvédeni azt kell, aki veszélyben van; Orbán amikor megvédi a zsidókat, cigányokat, de facto a rasszizmus létét ismeri el, és mert ellene nem lép fel -ld. fenntebb; de facto támogatja;

    Tehát lehet elkezdeni a források bemutatását.

    – eezel szemben a származási alapon esküdöző gárdát a belügy védte, miközben bíróságilag nem is létezhetnének;
    – Vona Orbánnal közös Pöcsből sarjadt elő;
    – Bayerzsóti a mai napig kiemelt Fidesz-tag;
    – kormányzati szereplő tüntette ki a békamenetszervezőket (Balog Zolika);

    Orbán hatalma tehát alsó hangon rasszista;
    A jelen kijelentései magvalósítani akarják az alapot a de hure megkülönböztetésre;
    A jogszabályi megkülönböztetést erőszakkal és terrorisztikus támogatással (ld. gárdákok); fasizmusnak hívják; Ugy nagyjából. Az árnyalatokat a fenntebbi források bemutatása után kitérünk.

  • AM,
    keveri a szezont a fazonnal. (Orbán)Nem a magyar állam kötvényei semmiféle kiárusítást sem valósítanak meg. Egyrészt a jelenség a lakosság számarányához képest elenyésző, másrészt a lakosságnak ebből semmiféle hátránya nincs, inkább előnye, az ország gazdasági erősödése által.
    Úgy gondolja, Mo-nak a feladata, hogy a magyar adófizetők pénzéből segélyezze, laktassa, tanítsa a beáramló iskola, nyelvtudás nélküli tömegeket (gazdasági menekülteket)? Adjon nekik munkát, orvosi ellátást? Inzertáljon mesterségesen a néptömegek közé gyökeresen eltérő kűltúrális és szociális identitású embereket? Növelje vele a szociális feszültségeket?
    Építsen nekik minareteket, megvesse az alapjait a terrorizmusnak?
    Fasizmus? Szabó Albertet(s bandáját) ki távolította el – s ki hagyta szabadon tevékenykedni, s Bácsfi Diana honnan jött?
    Az egy egészen más kérdés, hogy ez(bevándorlás más kontinensről) nem oldja meg a demográfai problémákat, legfeljebb elfedi azok előtt, akik képtelenek végiggondolni mindezt logikusan.
    De nem oldja meg a „menekülteket termelő” országok gondjait sem. Azokat ott, helyben kell megoldani, a fejlett világ átgondolt segítségével. Ne keverje a görög, szerb, török stb. vendégmunkásokat egy afrikai bevándorlóval. Az egyik Európában szocializálódott, dolgozott, a másik Afrikában (sem).

  • „Egyrészt a jelenség a lakosság számarányához képest elenyésző, másrészt a lakosságnak ebből semmiféle hátránya nincs, inkább előnye, az ország gazdasági erősödése által.”
    Értem. Tehát, ha harmincan kimennek tüntetni egy jelenség ellen, azt lesz..juk, mert sehol nincsenek. Ha vki pénzért ad shengeni belépőt és nyit csempészkaput, akkor azt is, mert kevesen vannak.
    akkor a bolti tolvajjal sem kell foglalkozni, mert egy tábla csokiba senki nem rokkan bele.

    ” Adjon nekik munkát, orvosi ellátást? Inzertáljon mesterségesen a néptömegek közé gyökeresen eltérő kűltúrális és szociális identitású embereket? Növelje vele a szociális feszültségeket?”
    A szociűlis és egzisztenciális feszültség abból fakad, hogy Orbán rendszere a „belföldieknek” sem képes megfelelő ellátást és munkaheylet biztosítani. A közmunkával ne jöjjön, mert baromság. A defláció kifejezetten káros, és a kereslet visszaszorulása miatt pláne fékezi a gazdsaságot.
    A minaretnek annyi köze van a terrorizmushoz, mint kendnek a tojás tojásához. Biztos le lehetne vezetni de különben semmi.
    Amugy a turulsámánban hivő ősmagyarok is menekültként jöttek ide. Miért nem ül fel egy lóra és indul el a Gobi felé?
    Sőt! Kenya, az olduvai hasadék irányába, ahonnan az egész emberiség szétrajzott.
    A demográfiai problémákat meg leginkább az sem oldja meg, hogy a szülőképes, jó tenyészállapotban levő korosztály mintegy ötöde elhagyja az országot. S gyermekei már nem itt fognak megszületni és felnőni. Hála Orbánnak.
    De, ha ezt a migrációt természetesnek tekinti a fővezér, akkor tekintse természetesnek a másik bevándorlót is.
    Vagy menjen vissza ő is irak-indiai határterületre vályogvetőnek.
    Mert csak szépen, egységesen, demagógul.

  • Ezt meg üzenem az vezérkarnak:
    „a fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája”.
    Gyanítom oldalszámra meg fogják tudni mondani, hogy melyik Bibo-s jegyzetben, ill. középiskolai tankönyvben fordult elő. Nagy hangsúlyt fektettek anno az ilyen alapfogalmakra.

  • Andy Mage

    Mi a véleményed az egykori Jugoszlávia azonos nyelvet beszélő népeinek súlyos ellentétéről, vajon rasszista vagy (vallási)kulturális eredetű?

  • Andy Mage: kb. 150-en voltak, és mind érintettek – de ez enterprise-t hidegen hagyja. A külön adagokban kapja a fideszes demagógiát, házhoz szállítva, költségmentesen.

  • jani
    2015 január 21
    4:08 de.

    Szerintem a szerb, a horvát, az albán nem ugyanaz a nyelv. De Te biztos jobban tudod 🙂
    Ja igen, volt egy vallási vonulat.

  • Andy Mage: én mintha ősi nemzetiségi ellentétekről is hallottam rebesgetni, holmi csetnikek, meg usztasák elég régóta gyűlölték egymást, akkor most ez nem inkább etnikai villongásnak minősül? Persze, ott van még a vallás is, de azon az alapon mindkettő csak a muzulmánokat (bosnyákokat) gyilkolászta lelkesen, a pravoszláv szerb és a katolikus horvát nem ezen az alapon fenekedett egymás ellen. asszem.

  • Andy Mage

    Albán? Feltételezed, hogy őket is a délszlávokhoz sorolom? Kösz’, ez jól esett. 🙁

    Hadd ne tartsak előadást a szerb, a horvát és a bosnyák beszélt, illetve írott nyelvről. Én úgy tudom tökéletesen értik egymást. A különbségeket pedig ők maguk sem tudják elmagyarázni azoknak, akik nem beszélik valamelyik nyelvet. Mindenesetre, ők felismerik egymáson, hogy ki a szerb. a horvát vagy a bosnyák. A kérdés viszont továbbra is az, hogy vajon rasszista vagy kulturális (vallási) alapú-e az egymás iránt érzett utálatuk?

  • Egyébként, oda akarok kilyukadni, hogy nem minden rasszizmus, ami annak látszik.

  • jani: én a vallást és a kultúrát nem venném egy kalap alá (szerintem egyik megléte nem feltétele a másiknak, mint ahogy Róma és Bizánc is más és más gyökerű kultúrával rendelkezett, az egyik katolikus, a másik ortodox/görög-keleti hitet gyakorolt), a rasszizmus még fogalmilag se stimmel, hiszen dél(jugo)szlávok mindahányan, csak nemzetalkotó eredetükben különböznek, így én még mindig az etnikumi ellentétekre tippelek.
    Ami pedig azt illeti, valóban, hadd ne tartson. Attól tartok, a szerb-horvát szótár birtoklása még kevés lenne összehasonlító nyelvészeti kiselőadáshoz. De, ha már, okvetlenül vegye bele a szlovénokat is 🙂

  • Ille István

    Na tessék, maga meg a szlovénokkal jön. (Miért nem a macedónokkal?) A szlovén nyelv viszont tényleg jelentősen különbözik a többi délszláv nyelvtől, ezért nem említettem.

    Jól látja. A délszláv népek közt alapvetően nem rasszbeli különbségek vannak,illetve ebbe nem érdemes bele menni. A tanúság, hogy rasszizmus nélkül, akár csekély kulturális-vallási különbözőségek miatt is képesek gyilkolni egymást az emberek.

    Megjegyzem, a múltban erősebb kötödésnek bizonyult a vallási hovatartozás, mint a nyelv. A katolikus horvátok inkább húztak a szintén katolikus magyarokhoz, mint az ortodox szerb nyelvrokonaikhoz.

  • jani: igaza van, miért is ne? Sőt, a montnegróiakat is belevenném. Mondom, ne erőltesse: nem csak írásmódjában különbözik a szerb és a horvát, noch dazu még a cirill betűk használata, szóval, én a maga helyében nem feccölnék a meggyőzésünkbe sok energiát 🙂
    A nyelvrokonságot meg felejtse el. A besenyők, avarok, kabarok hasonló nyelvet beszéltek, mint a lebédiai magyarok, csak éppen nem voltak nyelvrokonok. Egyszer szívesen elcsevegnék magával a Kárpát-medenceében használatos volt nyelvekről, beleértve a feldunai szlávokat és a morvákat is.

  • Jani,

    Idézett tőled”Mi a véleményed az egykori Jugoszlávia ”
    Az egykori Jogoszlávia Koszovói albánjai számodra ezek szerint nincsenek… Gratulálok….

  • Azonos nyelvet nagy vonalakban a bizánci és mutulmán vallású szerbek beszéltek legfeljebb.
    De azért örülök, hogy a pánszláv gondolat ilyen termékeny mohapárnákra hullott.
    Hogy Rettegett Iván ezt nem érhette meg. ….

  • AM,
    ez nem volt koherens érvelés, főrészben inkább olyan „irodalmi munkásság”.
    Demográfia: Egyetértek, ha kivándorolnak, és ott szülnek(és maradnak) az veszteség. De nem fognak maradni. Pár év után a többség hazaköltözik. Anyagilag és agyban(nyelvekkel, tapasztalattal) megerősödve (látom a környezetemben is).
    Kicsit máshonnan – ha nem értette:
    Úgy gondolja, hogy százezrek ellátása, segélyezése, tanítása, laktatása, az hiányzik a magyar költségvetésnek?
    Vajon milyen előnyökkel jár itt mondjuk 500.000 iskolázatlan, másutt szocializálódott, a nyelvet nem beszélő bevándorló nálunk – munka nélkül?
    Hiányoznak az eltérő szoializáció miatti feszültségek?
    S milyen előnyökkel jár mondjuk ebből 250.000 muzulmán betelepítése?
    Ezek x %-a látens terrorista, vagy alap anyag ahhoz. Szükségünk van nekünk erre az x %-ra?
    Benita Maria Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter, valahogy így sommázta a kérdést, kicsit más aspektusból: …ha Törökország jelentkezik az EU-ba, Ausztria ha kell, megvétózza. …nem azért küzdöttünk 500 éven át az török birodalom ellen, hogy most piros szőnyeget terítsünk eléjük… (Remélem nem kell levezetnem az áthallást).

  • enterprise: valamit nagyon elnézett. Senki nem küzdött a török birodalom ellen, szépen megélt egymás mellett a hódolt magyar és a betelepült török, ráadásul a törököktől igencsak sok mindent vettünk át. Ez valahogy kimaradt abból az ismeretből, amit könyvtárnyi könyv elolvasásával szerzett. A török muzulmánokat az arab muzulmánokhoz hasonlítani, pláne, potenciális terrorista aspektusból, nagy fokú ismerethiányról tanúskodik.
    A többi annyira demagóg duma, hogy még reagálni sem érdemes rá.
    Ráadásul Ausztria nem fog annyira heveskedni, ugyanis van egy apró kis probléma: Törökország NATO-tag, és, mint tudjuk, az erősebb kutya…

  • Ille,
    valamit nagyon elnézett (vagy kimaradt). A 150 éves török megszállás tönkretette Magyarországot (Trianon egyik előszobája volt). A folyamatosan janicsárnak hurcolt magyar gyerekek elvesztek Mo-nak. A török megszállás tartósított bennünket a középkorban. Késleltette a polgárosodást. A folyamatos háborúk kivéreztették az országot. Ne feledje a törökök ázsiából, egy más világból jöttek, más szokások, más vallás, más szocializáció. Ha ittmaradnak, Albán szintre süllyedünk.
    Waldner szerencsére kicsit távolabb lát magánál (nem véeletlenül lett a grófnő külügymniszter), amellett Ausztria nem NATO tag, NATO-val nem lehet presszionálni.
    Amellett, ahogy To egyre tolódik az iszlám felé, úgy megy el az EU-kedve a beléptetéstől. Nem véletlenül.
    Kétségtelen, az USA örülne egy Török beléptetésnek, még kevésbe lenne az EU egységes, még távvezérelhetőbb lenne.
    Divida et impera, más sokszor megbeszéltük…
    (Amúgy sejtettem, hogy kifordítja v nem érti az osztrák hasonlatot, de ezt már megszoktam)

  • Andy Mage

    Ha idézel, akkor ne csak a mondat egyik felét idézd. Ha pedig értetlenkedsz, akkor legyél következetes, és ne csak az albánokat kérd rajtam számon. Egyébként pedig, egy korábbi hozzászólásomban éppen a koszovói albánokról írtam.

  • Ille István

    Ha valaki mindenáron félre akar érteni, nem erőlködöm. Az is elég, ha az olvasó megért.

  • Még ha enterprise véleménye túlzás is, de azért – az orbáni példaképek között szereplő – a kemalista, szekuláris elveket nyíltan tagadó, „szoft”-iszlámfasiszta török rezsim finoman szólva sok kívánni valót hagy maga után, ami az EU tagságot illeti. A demokratikus jogállamiság és az emberi jogok helyzete mellett pl. olyan „apróságok” mint, hogy nem ismerik el az EU egyik teljes jogú tagállamát… Az ilyeneket az elvileg csak polgári demokratikus jogállamokat tömörítő európai integrációból páros lábbal kirúgni kellene ( vagy legalább is keményen szankcionálni, míg nem változnak ) nemhogy még több ilyet felvenni… Putyint is meg lehetne invitálni ilyen erővel.

  • enterprise: gyerekes és minden alapvető történelmi ismeretet nélkülözőm a válasza, de ez már megszokott. ha pedig valami olyat akar írni, ami nem érthető, akkor írja úgy. ja, hogy ehhez képesség is kellene, főleg, tudásbázis? az más.
    mellesleg a törökök adták a barbár, koszos magyaroknak a fürdőkultúrát. persze, ez a maga higiéniájának fel sem tűnik. Remélem, tusolni szokott, és nem dagonyázik a kádban a magáról lekopott kutikula foszlányokban.

  • jani: ezt kérdezze az olvasóktól. Kétlem, hogy a hitbe ágyazott zavarosságát bárki megértené. Ne becsűlje túl magát, nem ér annyit, hogy szánt szándékkal félre értsem.

  • enterprise
    2015 január 21
    1:51 du.

    Látom nem értette:
    „Úgy gondolja, hogy százezrek ellátása, segélyezése, tanítása, laktatása, az hiányzik a magyar költségvetésnek?”
    Költői kérdés, ha a hazai jelenlegi ellátási szinvonalat, és az ehhez tartozó 80% körüli állami lefölözést nézem. Gyakorlatilag a jelen lakosság nagy részét „B” és „C” kategóriás krizisáldozatnak minősítette a kormány.

    „Hiányoznak az eltérő szoializáció miatti feszültségek?”
    Nem szocializáció, hanem kultura. Amellett anno, a késheggyel és kézzel zabáló, lóháton nyilazó törzsi kultura elég komoly traumát szenvedhetett amikor ideért és letelepedett lakosságot talált, akik képesek voltak maguk megtermelni az éllátásukat. Azért a többségnek sikerült felfejlődni (a jelenlevő gárdaszökevények kivíételek)

    „nem azért küzdöttünk 500 éven át az török birodalom ellen,”
    A Habsburgok küzdöttek a legkevesebbet. Amellett stimmt, birdalmak hatalmi csatája zajlott. De ami a magyar területeket illeti: nyilván a hatalmas partizánaktivitás elleni küzdelem okán tudtak konszolidált pasai rendszerek működni másfél évszázadig. Amugy nem vitatom a kulturális ütközéseket sem. az a sok fürdő, amiben tisztálkodni lehetett. Fúj! De tényleg. Azok a koszos pogányok…

  • jani
    2015 január 21
    3:41 du.

    Valahol, valamikor én is írtam valamiről. Keresse meg 🙂

  • enterprise
    2015 január 21
    2:33 du.

    ” A 150 éves török megszállás tönkretette Magyarországot ” Tévedés. A három rész közül a nyugati szenvedte meg legjobban. Erdély önállósága megnövekedett és elvoltak. „Középen” viárgzó mezőgazdaság és fejlődő városi kultura alakult ki. ld az említett fürdőket és a köréjük épült infrastrukturát. Nyugatnak jutottak a csökkenő mezőgazdasági beszállítások, és a birodalmi adószedők.

    „A folyamatosan janicsárnak hurcolt magyar gyerekek elvesztek Mo-nak. ”
    Látom a legjelentősebb történelmi ismeretforrása az Egri csillagok. A csaták után valóban állami gondozásba vették a gyermekeket. Ld. arab-iszlám kultura. Ami kétségtelenül nagyon kegyetlen megoldás lehetett a nyugati kulturában megszokott gyermekkoldusok, és árokparton veszni hagyott gyermekekhez képest.
    Azonban egész európából nem lehett volna összeszedni annyi gyereket, hogy potolja az emberveszteséget, és fedezze a megszállási övezetek katonaigényét. Arról az apróságról sem megfeledkezve, hogy ehhez a gyermeknek fel is kell ehhez nőni.
    A janicsárság a török birodalom idegen-légiója volt. Zsoldosok. Pont olyan, mint korábban a római birodalom légiói, vagy később a francia idegen-légió. S pont olyan profik, és hatékonyak is voltak. A császári seregek nem véletlenül szívták meg rendszeresen velük szemben a maguk tényleg szedett vedett, kényszersorozott bandájával.

  • Andy Mage
    2015 január 24
    5:51 de.

    „Valahol, valamikor én is írtam valamiről. Keresse meg”

    Hajajj! Elkezdtél magázni.Igen, ha nem hiszed, keresd meg a koszovói albánokról írt hozzászólásom. Nem égtem magam azzal, hogy azzal szórakoztassalak, hogy magyarázkodom. Elég, ha tudom, hogy mások olvasták és válaszoltak is.

    Családfám kutatása közben kerestem, honnan van felmenőim közt a magyarnál is több délszláv, kisebb rész német, néhány olasz és zsidó név? És bizony azt találtam, hogy az idegen nevek többsége – így vagy úgy – a törökökkel van összefüggésben. Vagy úgy, hogy behurcolták őket, vagy úgy, hogy a törökök nyomában érkeztek vagy pedig úgy, hogy a török kiverése után jöttek lakosság pótlásként. Egyszóval, a törökök olyan mértékű demográfiai változásokat idéztek elő az egykori Magyarországon, hogy az valóban „előszobája volt Trianonnak”. és ezt messze nem kompenzálja, hogy fürdőket építettek. Ha érdekelnek a részletek, leírom..