Lapszemle 2015.01.21.

2015 január 21 6:46 de.2 hozzászólás

A legerősebb érv a Charlie-vitában?
A hvg.hu egyik kommentelője zseniálisan megmondta a frankót.
MIért eszel marha- vagy disznóhúst vagy építesz hóembert? Az egyikkel a hinduk, a másikkal a muzulmánok érzékenységét sérted. Nem is tudod, de mindennap legalább 50-szer megsérted a világ valamelyik népcsoportjának a vallási érzékenységét.” „Egyébként pedig a Charlie Hebdót nem a Közel-Keleten vagy Afganisztánban terjesztették, hanem Franciaországban, 30 000 példányban. Akinek nem tetszik, nem kötelező olvasnia. Komolyan el tudod képzelni, hogy azok a muzulmánok, akik most annyira fel vannak háborodva Afganisztánban vagy Szíriában, egy párizsi vicclapot vagy egy dán újságot olvasgatnak a sivatagban? Szerintem azt sem tudták volna, hogy van Dánia nevű ország vagy Charlie Hebdo nevű lap Franciaországban, ha a fundamentalista imámok nem keltik szándékosan a hisztériát.”

Bourgla Oszama
Eddig otthon éreztük magunkat, de AZ után a vasárnap után más íze van mindennek, a szavaknak, az életnek, mondta Bourgla Oszama az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Egyre keményebben támadja a bevándorlókat a Fidesz. Orbán Viktor szerint, aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani, de a megélhetési bevándorlóknak nemet kell mondani. Az ellenzék tiltakozik. Bourgla Oszama Bicskén háziorvos, 1981-ben érkezett Magyarországra állami ösztöndíjasként, elvégezte az egyetemet, aztán megnősült, és ITT maradt. Ma már úgy érzi, puszta kalandvágyból.

„Ha befogom a számat, nem teszik ki a szűröm”
Hihetnénk, hogy AZ egészségügy siralmas állapotában, AZ egyre égetőbbé váló ápolónőhiány közepette legalább annak nem kell féltenie a munkahelyét, aki a betegek ápolását választotta hivatásul.
A Mezőkövesden élő, és tavaly decemberig AZ ottani reumakórházban dolgozó Kulcsár Mária esete azt bizonyítja: könnyedén megválnak egy olyan munkatárstól, aki nem hagyja magát súlyos fogyatékossággal élő férjére hivatkozva megalázni.

„Ha a kormány szemet vet a cégedre, hát elveszi”
Benyújtotta népszavazási kérdéseit a Liga és a VOSZ a Nemzeti Választási Irodához, mert referendum útján akarják megakadályozni, hogy a boltok vasárnap kötelezően zárva tartsanak. De AZ idén ebből nem lesz népszavazás.

Demján: Új adó jön a vasárnapi zárva tartás miatt
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és AZ általános forgalmi adó kiesése következtében.

Jól előkészített volt a postapalota eladása
A budapesti postaszékház eladása ügyében tegnap per kezdődött a Magyar Posta Zrt. és az egykori ÁPV Zrt. egyes vezetői ellen. A Fővárosi Törvényszéken folyó tárgyaláson az ügyész ismertette a vádat, és a harmadrendű vádlott, Szabó Pál, egykori vezérigazgató tette meg több órás vallomását. A Fővárosi Főügyészség annak nyomán emelt vádat, hogy mintegy négy esztendeje Balsai István, akkori fideszes képviselő, jelenleg alkotmánybíró tett feljelentést a Krisztina körúti és más postaingatlanok eladása ügyében. Balsai azt vélelmezte, hogy ezeknél nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette valósult meg, amelyért – Szabó Pál mellett – az egyik helyettese, beruházási igazgatója, és az ÁPV Zrt. több vezető munkatársa tehető felelőssé. A vádirat szerint nem mérlegelték kellő alapossággal az érintettek, hogy új irodaház bérlése helyett esetleg a régit kellett volna felújítani vagy egy új székházat építeni.
Azzal is vádolják a Magyar Posta Zrt. egyes korábbi vezetőit, hogy irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt. Az ÁPV Zrt. ezért dönthetett végül az államnak 9,5 milliárd forint többletköltséget okozó irodabérlés mellett.

Műsor
Ha a hatalom üzeneteiről van szó, a néző nem számít. Már legalábbis a nézettség szempontjából. A fontos az, hogy az üzenetek eljussanak a címzetteknek. És ha ez megvalósul, akkor más a jelek szerint már nem is érdekes.
Különös játszmába kezdett tehát a kedves vezető, amikor kijelölte a közszolgálati médiát, mint üzeneteinek fő továbbítóját. Az, hogy ezt még deklarálta is az őt eddig támogató lapok és médiumok vezetői előtt, csak egy szakasz lezárását jelenti. Az ötlet sokkal korábban született és a tervek kidolgozása is jelentősen előrehaladott állapotban van már.

Magyarország szerepe felértékelődött a régióban
„Merkel megfontolt tárgyalópartner, mindig tudja, hogy mikor, mit mond. Szüksége van Magyarország támogatására az unióban, szerepünk felértékelődött a régióban” – szögezte le a háttérbeszélgetésen megjelent magas rangú politikus. A szoros német-magyar kapcsolatot szerinte az is jelzi, hogy mindkét ország kiáll a tagországok három százalék alatti hiánycéljának betartása és az adósságcsökkentés mellett. Magyarország az orosz-ukrán válságban is a „német vonal” mellett köteleződött el. A beszélgetésen megtudtuk, a németek szerint a következő fél évben fenn kell tartani a szankciókat Oroszországgal szemben, azonban Németország a válság mielőbbi megoldásában érdekelt. „Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország iránti megbecsülését, tiszteletét fejezi ki majd budapesti látogatásával” – mondta a politikus.

Gulyás, a bűnbak
Lázár és L. Simon szelektív memóriája.
Fokozódik a helyzet a Fideszben: Lázár János és L. Simon László most éppen Gulyás Gergelybe, a törvényalkotási bizottság szintén fideszes elnökébe rúg bele. A történet az italkereskedők jövedéki biztosítékának kacifántos történetével függ össze.

Idősgondozás, nyúlketrec nélkül
Megakadt a szemem egy mondaton, az idősellátás változtatásának indoklásában. Pláne, hogy olvastam azt is, repülőtér lesz a felcsúti stadion mellett ebben a virágzóra kommunikált magyar valóságban.
„A módosítás célja a legrászorultabb idősek ellátáshoz való hozzájutásának segítése a jogosultsági feltételek módosításával, ezáltal a célzottság növelése a közpénzek jobb felhasználása érdekében.”
Célzottság növelése… és a közpénzek jobb felhasználása….

Terrorizmus és a magyarok
Néhány napja az RTL Klub bemutatta a legrettentőbb magyar terroristákat.
Gondolatébresztő volt. Csak annyit jegyeznénk meg, ha a szerkesztő szemléletét követjük, akkor terroristának kell tartanunk kalandozó őseinket, Bánk bánt vagy éppenséggel Budapest fővárosi tanácsának azon illetéke¬seit is, akik eldöntötték, hogy fel kell robbantani a Blaha Lujza téri Nemzeti Színházat.
Amikor az RTL Klub elősorolta a legveszedelmesebb magyar terroristákat, akkor Carloshoz vagy bin Ladenhez fogható nagyágyút nem tudott bemutatni, de a terrorizmus történetének egyik-másik fontos fejezetét mi, magyarok írtuk. Elméleti téren Lukács György, azon tételével, miszerint a modern politikai cselekvésben nem csak az számít bátorságnak, ha valaki a saját életét hajlandó feláldozni, hanem sokkal nagyobb és igazibb bátorság az, ha a mások életét tesszük kockára – sok értelmetlen pusztítás intellektuális megalapozását adta. Gyakorlatban pedig az egyik leggyakrabban alkalmazott akció, a repülőgép-eltérítés magyar találmány. Az elsőség kétes dicsőségéért ketten is versengenek. Az egyikük báró Nopcsa Ferenc, a Tanácsköztársaság idején fegyverrel kényszerített egy pilótát, hogy Bécsbe szállítsa őt. Ám Nopcsa báró földön álló gépet kerített hatalmába, míg IV. Károly király levegőben lévő repülőt térített el. 1921. október 20-án Svájcban sétarepülésre indult, de a pilótát fenyegetésekkel rávette, hogy Magyarországon, a nyugati határ közelében, Dénesfán landoljon.

Hogy férhetett hozzá Rogán egy még nem végleges ÁSZ-jelentéshez?
Rogán Antal volt V. kerületi polgármester hozzáférhetett az elvileg független ÁSZ még el sem készült jelentéséhez – ezt maga Rogán mondta el egy interjúban. Juhász Péter, az Együtt politikusa arra szólította fel őt és Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy tisztázzák a helyzetet. Az V. kerület szerint Rogánnak mint az ellenőrzött szervezet vezetőjének egy 2011-es törvény értelmében joga van betekinteni a készülő jelentésbe és észrevételeket is tenni ahhoz.

13 tinédzsert mészárolt le az Iszlám Állam, mert meccset néztek
Az Ázsia Kupa múlt heti Irak-Jordánia mérkőzése az iraki válogatott 1-0-ás győzelmével végződött. Az Iszlám Állam által megszállt Moszulban 13 focirajongó fiatalt rögtön a meccs után kivégeztek az utcán.

Gyalázatos és nevetséges – Tüntetés Orbán ellen
„Egy ember sem illegális”, Magyarország pedig mindenkié. Orbán Viktor migránsellenes – TGM szerint rasszista – kijelentései miatt tüntettek hétfő este a Deák téren egy élhetőbb országért.

Szűz Mária elfenekeli a kis Jézust
„Változott ezzel a keresztény egyházak helyzete a világban? Nem. A felekezetek persze alaposan megváltoztak, miként a körülöttük lévő világ is, de semmiképp sem emiatt. Sőt, úgy vélem, ahhoz, hogy az egyházak helye megmaradjon az emberek életében, ennek a változásnak időnként be kell következnie.”

Neues Deutschland: újabb német bírósági döntés arról, hogy Magyarország embertelenül bánik a menekültekkel
A Neues Deutschland című baloldali német lap Nincs kitoloncolás Magyarországra címmel közölt jelentést. Egy berlini bíróság bírálja Magyarország menekültügyi gyakorlatát, és leállít minden tervezett kitoloncolást. A Dublin III. megállapodás értelmében a menekültek csak abban az országban kérhetnek menedékjogot, ahol első ízben léptek az unió területére. Magyarország esetében egy német bíróság megváltoztatta ezt a gyakorlatot. Az indoklás szerint Magyarországon túlságosan embertelenül bánnak a menekültekkel.

Bokros Lajos: Matolcsy György politikai kinevezett, akinek fogalma sincs a monetáris gazdaságpolitikáról
A Budapest Beacon-nek adott exkluzív interjúban Bokros Lajos a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknál folyó dolgokról beszél
A Magyar Nemzeti Bank nemrég jelentette be, hogy arra bátorítja a bankokat, hogy a betéteket átváltsák rövid és hosszú lejáratú kötvényekre a külső adósság csökkentése érdekében.

Heti Válasz: dögölj meg, hajléktalan!
Az állami pénzek várható elvonása miatt szűkölő pártharsona üt, mint a bolondóra. Most épp Tarlósnak mennek neki a komfortérzetünk nevében – persze hátulról.
„…a hajléktalanokat a jelek szerint nem üldözik, Tarlós pedig nem csinál rendet. A Ferenciek terén minden pont olyan, mint a Demszky-érában.” Nem, nem a Jobbik támadott be már megint, ó, dehogy. A Heti Válasz szerzője borítja a bilit, hogy így meg úgy a rohadt klosárok, micsoda dolog már, hogy hiába a törvény, hiába minden, ezek ott döglenek a Ferenciek terén, ahelyett, hogy…

2 hozzászólás

  • Érdekes válogatás volt.
    Persze avatatlanoknak nem árt végig olvasni a cikkeket.
    Főleg külföldieknek.

  • ˙

    A Gulyás Gergely témához annyit, hogy mielőtt ezeket a játszmákat kivinnék a nagyközönség elé, egymás között alaposan letárgyalják a szerepeket, lezsírozzák az útját, hogy ki kit fog szidni, a megszidott pedig eljátssza a váratlanul meghurcolt és ártatlan áldozati bárány szerepét, csak azért, hogy még nagyobb, bődületesen súlyosabb disznóságaikról eltereljék a nagyérdemű figyelmét. Sajnos ezek a fiúk Machiavellitől tanultak, míg – ezzel szemben – a demokratikus oldal szinte képtelen cselekhez és igazi elterelő politikai hadműveletekhez folyamodni. Annyira megszeppennek, annyira zavartak félve még a legkisebb szabálytalanságtól is, hogy például nyilatkozataikban folyton urazzák még a távol lévő legádázabb ellenségüket is… Rossz őket hallani… !
    Ma Burány Sándor (MSZP) a devizahitel kapcsán (ATV Start), amikor a riporter idézte a fidSS vádját beismerte, hogy igen, ő is hibás volt (de csak a végrehajtásban) ahelyett, hogy még nagyobb hangsúlyt helyezett volna Járai, Varga M, és Orbán Viktor szerepére a devizahitel, mint . ö t l e t . megszületésében… Ahelyett, hogy részletezte volna azoknak az ügy kapcsán elkövetett bűneit. Mert, ha szükséges, ha az ügy úgy kívánja, akár el kell túlozni az ilyen döntő kérdések tálalását, hatszázszor ismételve az ellenfél negatív szerepét…
    …”Elvtársak”, nem kellene annyira őszintén ártatlannak lenniük egy ilyen alja, sötét ellenséggel szemben… Használják önök is a XV-XVI. századi politikamester ötleteit, tanuljanak, ha már az ellenség évtizedek óta ezt teszi….

    – Sajnos tudom, már veszett fejsze… 🙁

    .